טאיוואן על קצה המזלג - המאכלים השווים באי!

האוכל הוא פן תרבותי חשוב בטאיוואן, ויש מגוון רחב מאוד של מאכלים שמאפיינים אותו. הטאיוואנים אוכלים בעיקר מחוץ לבית, כך שיש אינספור אופציות לאוכל רחוב, החל מדוכנים קטנים עם מאכלים ייעודיים וכלה במסעדות יוקרה. אז מה אוכלים במדינה? אילו מאכלים מאפיינים אותה ביותר? ומה העניין עם שווקי הלילה המפורסמים? כל התשובות כאן – לא מומלץ לקרוא רעבים.

תמונה ראשית עבור: טאיוואן על קצה המזלג - המאכלים השווים באי! - תמונת קאבר
מעדן אמיתי - סיאנג לונג באו. התמונה באדיבות: Taiwan Tourism Bureau

בכתבה זו:

האוכל בטאיוואן הוא מרכיב חשוב בתרבות המקומית, עד כדי כך שכאשר פוגשים מכרים ברחוב – שואלים אותם אם אכלו, במקום מה שלומם. פעמים רבות משתלם יותר מבחינה כלכלית לאכול בחוץ מאשר לבשל לבד, כך שטאיוואנים רבים אוכלים את מרבית ארוחותיהם מחוץ לבית. בזכות זאת, קיים מגוון רחב (מאוד!) של מסעדות ודוכני מזון בערים הגדולות ומחוצה להן, כך שתוכלו למצוא אוכל מכל מטבח ברחבי העולם, החל מטאיוואני מקורי, דרך תאילנדי, ויאטנמי, קוריאני ודרום סיני וכלה באוכל אמריקאי, איטלקי, שוויצרי, צרפתי ועוד. בנוסף, יש גם את כל רשתות המזון הבינלאומיות המוכרות. מסעדות רבות מציעות ארוחות בסגנון בופה, אך אם אין לכם זמן, תמיד תוכלו ללכת ל-Seven-Eleven או לסופרמקטים גדולים ולקנות ארוחות מוכנות.

מזג האוויר הסוב-טרופי השורר באי מאפשר אוכל טרי, טעים ואורגני לאורך כל השנה, והטאיוואנים משתמשים בכל סוג של סגנון הכנת אוכל – צלייה, בישול, הקפצה, אידוי, טיגון וטיגון עמוק – על מנת להגיע למרקמים ולטעמים הייחודיים של המדינה. האוכל ברובו מושתת על אורז, איטריות אורז וטופו.

בטאיוואן אוכלים הרבה מאכלי ים (יש כמאתיים סוגים באי!), עוף, חזיר ובקר, אבל אפשר למצוא מבחר גדול של מאכלים צמחוניים. בנוסף, המדינה מגדלת כ-100 סוגי ירקות שונים, כך שירקות מבושלים, מאודים או מוקפצים, מככבים בתפריט, אך לא ממש אוכלים אותם טריים. לעומת זאת – פירות טריים הם כן מרכיב עיקרי בתפריט. הכל מתובל בעדינות, וגם כשיש צ'ילי – הוא לא חריף מדי.

אז מהן המנות הפופולאריות ביותר באי?

מרק בשר בקר ואיטריות הוא מאכל פופולארי מאוד בטאיוואן, ואחד האהובים ביותר. חלקי בקר מובחרים, המבושלים בציר מרק יחד עם ירקות מוקפצים ונודלס סיני דק. כל אלה, בתוספת צ'ילי לפן החריף, מרכיבים יחדיו את המנה הפשוטה, אך נהדרת. המנה כה אהודה עד שמדי חורף נערך פסטיבל איטריות בקר שנתי בטאייפה.

סטינקי טופו (Chou Doufu) היא אחת המנות האהובות על המקומיים באי הקטן, אך גם אחת המאכלים שתיירים הכי סולדים מהם. הכל נובע מהריח, כפי שנרמז מהשם, שזרים מתארים אותו כבלתי נסבל בעליל. מדובר למעשה בטופו שהותסס במשך שבועות בבשר, חלב וירקות עד כדי ריקבון. הטופו המסריח נחתך לקוביות ומוגש בשלוש דרכים: בשמן עמוק עם סויה וקימצ'י (ירקות מוחמצים), בתוך מרק חריף או על הגריל. בשנים האחרונות אפשר למצוא גם סטינקי טופו אפוי, מאודה או מבושל.

מנה אהובה נוספת, שידידותית ואף פופולארית בקרב התיירים היא סיאו לונג באו (Xiao Long Bao) - כיסון בצק הממולא בבשר חזיר ומעט מרק חם. הכיסון מוגש בתוך כף רחבה, וכדאי לנקב אותו קודם בצ'ופסטיק, על מנת לנקז חלק מהמרק אל תוך הכף ולתת לו להצטנן. אחרי שהתקרר קצת, אפשר פשוט לאכול הכל ביחד.

המקום הטוב ביותר לאכול בו סיאנג לונג באו, הוא במסעדת הדים סאם המפורסמת, Din Tai Fung. בכיסונים הטריים שמוכנים במקום יש 18 קיפולים, סימן למסירות של המסעדה לאיכות ואומנות הבישול. דין טאיפנג נכללה ברשימת 10 מסעדות הגורמה של העיתון ניו יורק טיימס וב-2010 הייתה למסעדה הטאיוואנית הראשונה לזכות בכוכב מישלין היוקרתי. כתובת: No. 17, Lane 31, Section 2, Jīnshān South Road, Daan District, Taipei City, Taiwan 106.

אפשרות אחרת, אם התור הארוך מרתיע אתכם, היא לאכול מאחורי היכל הזכרון של צי'אנג קאי שק (חמש דקות הליכה מיציאה 5 בתחנת המטרו), במסעדת Hangzhou Xiaolong Tang Bao (בסינית: 杭州小籠湯包), שמתמחה במעדן. כתובת: No.17 2nd Section, Hangzhou South Road, Zhongzheng District, Taipei, Taiwan. שעות פתיחה: 11:30-21:30.

מאכל נוסף ששווה לנסות בשווקי הלילה הוא חביתת האויסטר המטאיוואנית המפורסמת. החביתה, שככל הנראה מגיעה מאזור טאינאן וחוות פירות הים הרבות שבו, כוללת ביצים, בלילת אויסטרים ועלי חרציות, המטוגנים יחד ומוגשים מעל רוטב עגבניות חריף-מתוק.

כאמור, בשר החזיר רווח במגוון מנות מקומיות, ביניהן לחמניית החזיר (Pork Bun) – בצק שמרים מאודה עם חתיכות חזיר שמבושלות ברוטב עם בצל ירוק ואבקת בוטנים. אופצייה מעניינת נוספת היא Sausage Bun Sausage (ובתרגום מילולי – נקניקייה גדולה עוטפת נקניקייה קטן), שנמכרת בדוכני רחוב רבים. בעצם לא באמת מדובר בשני סוגים של נקניקיות, אלא רק "דמוי" – הנקניקייה ה"חיצונית" למעשה עשויה מאורז דביק ומלוח שיצרו ממנו אליפסה וחתכו לאורך ובתוכה נקניקיית חזיר על הגריל. גם ה"פנימית" חתוכה לאורך ומפזרים עליה צ'ילי, שום ובזיליקום טרי.

מנה נפוצה נוספת, בעיקר בטאייפה, היא תבשיל חזיר מטוגן, המוגש מעל אורז (Braised Pork Rice) ואפשר למצוא אותה פחות או יותר בכל סוג של מקום המציע אוכל – בין אם זה דוכן בשוק או במסעדה יקרה. פשוט, טעים ובעיקר משביע.

שבבי קרח (Shaved Ice) הם מעדן מקומי נוסף, שמעולה לימי הקיץ החמים. המאכל המצנן נפוץ במקומות רבים ברחבי טאיוואן ובעיקר בשווקים. מדובר בקוביות קרח מסוגים שונים (מים, פודינג, חלב ממותק וכדומה), שמוכנסות לסוג של "בלנדר עדין", שכן בסוף יוצאים שבבי קרח אווריריים (במקום ברד, שהיה נוצר בבלנדר רגיל). על שבבי הקרח אפשר להעמיס מגוון תוספות, החל מפרוסות פירות טריים, דרך רטבים סמיכים, ג'לי, חמאת בוטנים ובעצם כל דבר.

כאמור, יש השפעה יפנית רבה על האוכל בטאיוואן, כך שתוכלו למצוא שפע של מאכלים יפניים ברחבי המדינה. הסושי נפוץ מאוד באי, ותוכלו למצוא שלל מסעדות שיש בהן מסוע מסתובב, שפשוט מורידים ממנו צלוחיות סושי מוכנות ולוקחים הכל לקופה. דוגמה נוספת לאוכל יפני מסורתי הוא מוצ'י (Mochi). זהו חטיף מתוק ולעיס, העשוי מאורז דביק שעוצב בצורת כדורים במגוון מילויים – החל מאופציות טיפוסיות כמו חמאת בוטנים, מחית שעועית אדומה מתוקה, מחית סומסום שחור או טארו סגול וכלה באפשרויות "הרפתקניות" יותר כמו פירות ואפילו גלידה.

שעועית אדומה היא מרכיב נפוץ נוסף באוכל הטאיוואני, ואחד המאכלים הפופולאריים ביותר הוא מרק שעועית אדומה, חם ומחמם בחורף הקר. זהו מרק מתוק, העשוי משעועית אזוקי אדומה, זרעי לוטוס, סוכר וקליפת קלמנטינה מיובשת. המנה המשביעה נאכלת בדרך כלל בארוחת בוקר או כקינוח לארוחה עקרית ומלווה בדרך כלל באורז דביק ממולא בסומסום שחור. בגלל שזה מאכל חורפי טיפוסי, חנויות המציעות שבבי קרח בקיץ בדרך כלל מציעות מרק שעועית אדומה במהלך החודשים הקרים.

הוט פוט הוא מאכל אסייתי מסורתי, שמשתנה קלות בין מדינה למדינה. בטאיוואן קוראים לו Shabu-Shabu והוא מאכל חורף קלאסי, בזכות היותו חם ומחמם – גם חיצונית וגם פנימית. מדובר במנה שמתבשלת ממש מול הסועדים. סיר מתכת מבעבע מוצב במרכז שולחן האוכל, ואליו מתווספים מגוון מרכיבים, כמו בשר, מאכלי ים, ירקות, כיסונים וכדומה, שמתבשלים יחד במהלך הארוחה.

מקום טוב להתנסות בחווייה הזו, הוא במסעדת Mk Mala King, שמציעה ארוחות של "אכול ככל יכולתך" (חריף/רגיל על פי בחירה) באזור שוקק קניות ואנשים אופנתיים. כתובת: - No. 7, Lane 52, Da An Rd. Sec. 1 (תחנת מטרו Zhongxiao Fuxing Station).

משקאות טיפוסיים

תה הוא מרכיב חשוב בתרבות הסינית, ופתגם עתיק אפילו מחשיב אותו לאחד משבעת המצרכים הבסיסיים לחיים. האקלים והקרקע בטאיוואן מתאימים מאוד לגידול תה, בעיקר מסוג אולונג. בערים רבות תמצאו בתי תה מסורתיים, החבויים ברחובות צדדיים. קשישי העיר מבלים שעות בבתים אלה ומבשלים לעצמם תה בקנקני חימר ומעבירים את הזמן. כדאי במיוחד לבקר בבתי תה בעיירות נידחות ועל הרים, אז אפשר ליהנות גם מהאווירה המיוחדת וגם מהנוף המשגע שיתפרש מולכם. בנוסף, התה הוא מרכיב עיקרי במגוון מאכלים טאיוואנים טיפוסיים, ביניהם כיסוני ירקות בתה ירוק, בקר מבושל בתה, טמפורה תה ועוד.

באבל טי הוא תה שחור קר עם חלב ומעין "גולות" מטפיוקה (נקרא גם תה פנינים). בשעות אחר הצהריים, כשהרחובות מתמלאים בתלמידי בית ספר שבדרכם הביתה, נדמה שכולם אוחזים את כוסות הפלסטיק עם הקשים הרחבים, או מתגודדים מול הדוכנים הרבים המוכרים את המשקה המיוחד. דוכני הבאבל טי הרבים מתחרים ביניהם ומוציאים חדשות לבקרים טעמים חדשים, שונים ומשונים לתה. מתאים במיוחד לצנן את הגוף ולהשיב את הנפש בימים מהבילים במיוחד.

בניגוד למקומות אחרים באסיה, בטאיוואן תוכלו למצוא גם קפה איכותי – הטוב ביותר ביבשת. בזכות העובדה שמגדלים קפה במדינה, יש אותו כמעט בכל מקום שתמצאו בו אוכל, אפשר ליהנות מכוס טובה במחיר סביר.

בנוסף לבאבל טי, ברחבי הערים והעיירות יש שלל דוכנים המציעים משקאות מפירות טריים, ביניהם מיצים, ברד ושייקים. בכל דוכן יש מגוון רחב מאוד של פירות טריים, ואפילו אין צורך לדעת את השמות – כל שתצטרכו לעשות הוא להצביע על הפירות המבוקשים, שיושלכו כולם לבלנדר ויימזגו לכוס פלסטיק להרוות את צמאונכם בימים חמים במיוחד. בין השאר תוכלו למצוא בין הפירות הטרופיים קיווי, גויאבה, פסיפלורה, פפאיה, מנגו ועוד ועוד. אגב, אם תרצו פשוט לאכול פירות טריים – ולא לשתות אותם, תוכלו לבקר בכל סופרמרקט או שוק ולבחור כל פרי טרופי העולה על דעתכם.

ברוב חנויות התה שתתקלו בהן ברחוב, תוכלו גם לקנות כוס שייק חלב פפאיה. המשקה הקלאסי מגיע במגוון וריאציות, ותוכלו להוסיף לו גם מרכיבים נוספים, ביניהם תות, בננה, אבטיח ואפילו אבוקדו.

חלב סויה אמנם נחשב יותר ל"מאכל" בטאיוואן, אבל בהחלט אפשר לסווג אותו כמשקה. הוא מוכן מדי בוקר או בשעות הקטנות של הלילה מפולי סויה טריים, על מנת שיהיה מוכן לקראת ארוחת הבוקר. חלב הסויה מוגש חם ונאכל כמו מרק בקערה במסעדות ובדוכנים המציעים ארוחת בוקר, אבל אפשר תמיד לקחת אותו גם "טייק אוויי".

צמחוניים? הבודהיסטים דאגו לכם!

בטאיוואן יש מגוון רחב של אפשרויות אוכל לאנשים שאינם אוכלים בשר, כך שתוכלו להסתדר מצוין בשלל המסעדות ודוכני האוכל שתמצאו. בנוסף למנות צמחוניות "מקוריות", יש גם מבחר גדול של מנות "מותאמות", הכוללים חיקויי בשר מוצלחים מאוד מטופו או מגלוטן. אמנם רוב המקומיים אינם צמחוניים, אך רבים מהם נמנעים מפעם לפעם מבשר מטעמי דת או בריאות, והתופעה רווחת במיוחד בזכות הבודהיזם. יש מסעדות בודהיסטיות רבות, הפזורות ברחבי המדינה, ותוכלו לזהות אותן בקלות בזכות צלב הקרס ההפוך שיהיה תלוי בחזיתן והמוזיקה הבודהיסטית שבוקעת מבפנים.

ארוחת בוקר "על הדרך"

גם ארוחות בוקר מקובל לאכול בחוץ, בדוכני ארוחות הבוקר ובמסעדות היעודיות לכך, שלרוב נפתחים מוקדם בבוקר ונסגרים לקראת הצהריים. במקומות אלה אפשר למצוא מבחר מאכלי בוקר מערביים ואסייתיים כאחד, במחירים זולים ובמהירות. תוכלו לבחור מבין בורגר-בוקר, לחם מאודה ועוף מטוגן, לסנדוויצ'ים ושלל מאכלי ביצים.

הנפוץ ביותר הוא Dan Bing, שהוא מעין חביתה המטוגנת יחד עם בצל ירוק (או בשר או תירס), שמודבקת אליה סוג של טורטייה. מגישים אחר כך עם סויה וצ'ילי. אפשרות פופולארית נוספת לבוקר היא אורז דביק (נקרא גם Glutinous rice). האורז המיוחד מבושל לאורך זמן במים, עד שהגרגרים נדבקים אחד לשני, בצורה שתאפשר לכם לאכול אותו ביד אחת, "על הדרך". מעל האורז אפשר לשים בשר או ירקות מוחמצים. משקאות בוקר טיפוסיים הם כוס תה או קערת חלב סויה.

יש אפילו אוכל ישראלי. מי שמתגעגע לחומוס ולפלאפל, יכול לנסות את Sababa Pita Bar בטאייפה או את Imma Bakery & Cafe בטאינאן.

כמו שוק רגיל - רק בלילה!

טאיוואן היא מדינה חמה מאוד, ולכן תרבות השווקים משגשגת בה בעיקר בלילה – אחרי שקיעת השמש. מדי ערב (בסביבות השעה 17:00) נפתחים מאות שווקי לילה ברחבי המדינה, שבהם תוכלו למצוא כל מה שתוכלו לחשוב עליו – מכפתורים, דרך ביגוד, הנעלה ואביזרי אופנה, מזכרות כלי מטבח, מכשירי חשמל ועוד ועוד. האטרקציות המרכזיות בשווקים, מלבד הקניות הזולות שתוכלו למצוא בהם, הם דוכני האוכל הרבים הפזורים לאורכם, שבעליהם מבשלים ומציעים ממגוון המטעמים המקומיים בזיל הזול. איך תדעו אילו מהמנות החדשות והלא-מוכרות לנסות? פשוט תצטרפו לתור הארוך ביותר לדוכן אוכל ותמצאו את המנות האיכותיות, המפורסמות או המשובחות ביותר. שלושת שווקי הלילה המפורסמים ביותר בטאייפה הם:

שוק שילין (Shilin Night Market)

סינית: 士林夜市

שוק הלילה שילין, נחשב לגדול ביותר בטאיוואן וככזה הוא אחד המסודרים והפופולאריים ביותר במדינה. השוק מחולק לשני אזורים עיקריים: מתחם האוכל העצום, המכיל כ-540 דוכני אוכל שונים ומגוונים; בחלק השני תמצאו את כל השאר – חנויות ובאסטות של בגדים, נעליים, אביזרי אופנה, תמרוקים, אלקטרוניקה ועוד – ואת הכל אפשר לקנות במחיר זול, לאחר מיקוח קל. שימו לב, שלמרות הצפיפות הרבה השוררת בשוק, הרוכלים והמוכרים מתנהגים בנימוס ובאדיבות ולא מציקים לעוברים וללקוחות.

בשוק תוכלו למצוא מגוון רחב של מאכלים טאיוואניים מקומיים, והמומלצים שבהם כוללים שניצלים ענקיים, חביתות אויסטר, דיונונים מוקפצים, סטינקי טופו, לחמניות מטוגנות, ספריבס מבושלים במרק צמחי מרפא סיניים, פנקייק בצל ירוק, נקניקיות עטופות באורז ועוד. שוק הלילה שילין קרוב למוזיאון הלאומי של טאיוואן.

  • שעות פתיחה: 17:00-חצות
  • דרכי הגעה: חמש דקות הליכה מתחנת הרכבת Jiantan שבקו האדום (קרובה יותר מתחנת שילין). באוטובוס בקווים 203, 216, 218, 224, 266, 269, 280, 277, 308 ו-310.

Raohe Street Night Market

סינית: 饒河街觀光夜市

שוק גדול ומוכר נוסף, המתפרש לאורך כ-600 מטרים. זהו שוק זול מאוד, שכולל שורות של דוכנים ובאסטיונרים המציעים את מרכולתם המגוונת, הכוללת ביגוד, הנעלה, אביזרי אופנה וכמובן, אוכל. גם כאן כדאי לטעום ממגוון מטעמים מקומיים, ביניהם נודלס מוקפץ עם אויסטר, לחמניות בשר ופלפל, ברווז, סטינקי טופו חריף, לחמניות מאודות ונודלס הבקר המפורסם. יש גם חנויות מסאג' בשוק זה. באזור תוכלו לבקר ב-Wufenpu, שהוא שוק בדים גדול וצבעוני או לחלופין, במקדש Ci You Gong, שנמצא בקצה השוק.

  • שעות פתיחה: 17:00-חצות
  • דרכי הגעה: כעשר דקות הליכה מתחנת הרכבת Houshanpi או באוטובוסים בקווים 605, 203, 205, 311, 276, 306, 63 ו-204.

שוק סמטת הנחשים (Huaxi Street Night Market)

סינית: 華西街觀光夜市

שוק הלילה Huaxi, הידוע יותר בכינוי "סמטת הנחשים" (華西街夜市), הוא אחד המפורסמים במדינה ומושך אליו מדי ערב אלפי מקומיים ותיירים כבר מעל חמישים שנה. שמו של השוק נובע מנוכחותם הרבה של נחשים בו: בין אם מדובר בנחשים חיים המתפתלים להנאתם בטרריומים גדולים בדוכנים השונים, ובין אם במגוון הרחב של מאכלים שכוללים בשר נחשים או דם.

בנוסף לנחשים, תוכלו למצוא מנות רבות עם מאכלי ים טריים – מרק דיונונים, חביתות אויסטר ואפילו צבים. באזור האוכל, יש גם פודינג אורז מלוח, בשר אווז, כדורי בשר וסטינקי טופו. אך בשוק זה יש גם דברים אחרים – מלבד נחשים ואוכל – כמו תרופות סיניות עתיקות, אביזרי אומנות, תכשיטים, בגדים, בתי ספא מרפאים ומסאג'.

סמטת הנחשים נמצא ממש בסמוך למקדש לונגשן.

  • שעות פתיחה: 16:00-חצות
  • דרכי הגעה: חמש דקות הליכה מתחנת הרכבת Longshan Temple אוטובוסים: 231, 234, 245, 263, 265, 310, 628, 701 ו-702.

לתחילת הכתבה

הכתבה הוכנה בסיוע הנציגות הכלכלית-תרבותית של טאיוואן בישראל.

הדפס|
קרא מאוחר יותר
| שמור לעצמי| שלח |סרוק לנייד

תגובות

רוצה להגיב לזה? יש להתחבר לאתר:

 

תגובות פייסבוק

סגור
0

בחרת להירשם לעידכונים על:

    כדי שנשלח לך את התכנים הנכונים בזמן המתאים לנסיעה שלך, כדאי לציין:
    או תאריך אחר בו נפסיק לשלוח עידכונים.

    אולי תרצה להירשם ליעדים נוספים בהם התעניינת לאחרונה:

    כדי להשלים את התהליך אנא:

    או התחבר\הירשם לאתר
    ×
    הפעלת נגישות