6 דברים שצריך לדעת על אוכל בתאילנד

חושבים שאתם מכירים את המטבח התאילנדי? כדאי לדעת שבאוכל התאילנדי יש הרבה יותר מאשר פד-תאי ומוקפצים. עולם של טעמים ונינוחות מצפה לכם בתאילנד ואנחנו כאן כדי לספר לכם ולפתוח לכם את התיאבון!

מערכת אתר למטייל
תמונה ראשית עבור: 6 דברים שצריך לדעת על אוכל בתאילנד - תמונת קאבר
פאד תאי - האוכל המפורסם ביותר בתאילנד. צילום: אביטל ישראל
בכתבה זו:

אוכל תאילנדי - מידע כללי

המטבח התאילנדי הוא מעצמה קולינרית מגוונת, המכילה שפע של מאכלי ים טריים וזולים, פירות טרופיים והרבה ירקות. אורז הוא מרכיב חשוב ומרכזי במטבח התאילנדי, כמו במטבחי אסיה האחרים. מקורו של אורז היסמין בתאילנד והוא צומח בשפע במרכז המדינה. ארוחה תאילנדית מכילה בדרך כלל מנה אחת עם תוספות, המוגשות כולן יחד לשולחן. מנה כזו היא למשל, אורז, שנקרא בתאילנדית ק'או (בתאית: ข้าว) המוגש עם מבחר רטבים ותבלינים: פלפלי צ'ילי, למון גראס, סויה, חלב קוקוס, נאם פריק ועוד.

קיימת גם אפשרות לשילוב בין הקארי לאורז, בתבשילים הנקראים ק'או ראד גאנג (ข้าวราดแกง). דרך אחרת לבישול האורז היא הפיכתו לאורז דביק, הקרוי ק'או נאוו, (בתאית: ข้าวเหนียว), אשר מהווה מנה יומיומית בצפון תאילנד ובלאוס. נסו לא לזרוק אורז, עבור התאילנדים זה כמו לחם אצלנו. אוכל תאילנדי נצרך בדרך כלל עם מזלג וכף כמעט ולא נעשה שימוש בצ'ופ סטיקס (מקלות אכילה), אלא לאכילת מרקי איטריות. המזלג מוחזק ביד שמאל ומשמש לדחיפת אוכל לכף. באזורים כפריים יותר, כמו למשל באזורים ההרריים בצפון וצפון-מזרח המדינה, אוכלים אורז דביק עם יד ימין (תוך טבילתו ברטבים או תוספות).

צילום: ליאור כהן


הדבר היחיד שאולי תמצאו שחסר בתאילנד הוא ארוחת בוקר ישראלית, המבוססת על ביצים וסלט, כאן מחליפים המתוקים למיניהם, האורז והפירות, את מה שרובנו מורגלים בו. המאכל הנפוץ ביותר פרט לאורז הוא כמובן האטריות. מנת האטריות המזוהה ביותר עם המטבח התאילנדי היא הפאד תאי - אטריות אורז, המוקפצות עם ירקות שונים, עוף, שרימפס טרי, ביצה ועוד. הסלטים התאילנדיים החמוצים-חריפים, הנקראים יאם, רווחים בדוכני הרחוב. סלט פפאיה ירוקה הוא אחד הסלטים המפורסמים בתאילנד.

כמעט כל המאכלים התאילנדים מכילים נאם-פּ‏לא (น้ำปลา), שהוא רוטב דגים בעל טעם וריח חזקים. גם משחת חסילונים, תערובת של חסילונים טחונים ומלח, נפוצה ביותר. קיימים בתאילנד תבלינים נדירים, כמו עלי ליים קפיר (ใบมะกรูด), שנמצאים כמעט בכל מרק תאילנדי. בריחן התאילנדי נעשה שימוש להכנת קארי ירוק. חציל תאילנדי, שעועית תאילנדית, תמרינדי, סוכר דקלים וקוקוס, מיץ ליים וחלב קוקוס, גם הם מהווים תבלינים בולטים במטבח התאילנדי. מרכיבים נוספים הם הפאהק צ'הה (כוסברה ושורש כוסברה), משחות ואבקות קארי, רוטב סויה כהה, פונג פה-לו (אבקת חמשת התבלינים), רוטב צדפות, קמח טפיוקה ואבקת צ'ילי.

הבדלים במטבח לפי אזורים

אוכל תאילנדי מושפע רבות מהמדינות השכנות: סין, ויאטנם והודו. בדרום תאילנד תוכלו למצוא יותר שימוש בחלב קוקוס, לעומת הצפון, שבו האורז הדביק הוא השולט במטבח. רוב המאכלים התאילנדים מקבלים גרסה בנגקוקית לבישול, שיש בה נוכחות חזקה יותר של טעמים מתוקים. בצפון תאילנד האוכל מושפע מהקרבה לבורמה, אין שימוש רב בחלב קוקוס כמו בדרום. המטבח הצפון תאילנדי מתאפיין בבישול ירקות טריים, האוכל יותר מלוח וחריף והוא ממעט בשימוש בפירות ים, שפחות נפוצים בצפון.

האוכל הדרום תאילנדי מושפע מהבישול המלאי ומהדת המוסלמית ולכן תמצאו שם נוכחות פחותה של חזיר ויותר של בקר ועוף וריבוי של מאכלים ים ודגים. האוכל בדרום נוטה להיות חריף יחסית ובניגוד לשאר האיזורים בתאילנד, נעשה בו שימוש רב יותר בתבלינים יבשים במקום ברטובים. בדרום גם מייצרים את מרבית רוטב הדגים, משחות השרימפס וממליחים ומייבשים שרימפס, פירות ים ודגים. מאסאמן (מוסלמי בתאית), שמוצאו בדרום, הוא סוג של קארי של עוף או בקר, שמכיל תפוחי אדמה ומתובל בעיקר בתבלינים יבשים.

אוכל עם ילדים

יתכן שלא תמיד יתאימו המנות התאילנדיות לחיך של ילדכם, חשוב מאוד להקפיד על מספר דברים ולהתאזר באורח רוח. האוכל התאילנדי חריף ולכן חשוב לבדוק שלא הזמנתם מנות חריפות, שיש בהן כמות רבה מדי של צ'ילי. האוכל התאילנדי מכיל לעיתים קרובות מאכלי ים ולעיתים תקבלו אותן אף מבלי לרצות, לכן פשוט הוציאו אותן במידה ואינכם אוכלים פירות ים. ברוב המקומות התיירותיים האוכל די מתאים לחיך הממוצע. ניתן למצוא בתאילנד גם אוכל מערבי בשפע, אז אם אתם מעוניינים תמיד תוכלו לאכול פיצה או ספגטי או אפילו לקנות מצרכים במכולת המקומית. הילדים יוכלו לאכול פאד תאי שיש בו לרוב ביצים, בוטנים וירקות או מרק טום קא עם אורז.

הילדים ישתגעו בוודאי על המנות המתוקות, סטיקי רייס, שהוא אורז מתוק ולוטי או רוטי, שהוא בלינצ'ס עם בננה, ריבת חלב, שוקולד ועוד. תאילנד ובמיוחד המקומות המתויירים שבה, מלאים גם ברשתות מוכרות כמו מקדולנד'ס, ברגר קינג וכו', תוכלו לאכול גם בהן, אם לא אהבתם את האוכל המקומי. בקניונים נהוגה שיטת הקופונים ולאחר התשלום יוכל כל אחד מהילדים לבחור בדוכן המזון שהוא מעדיף ותוכלו לשבת כולכם יחד.

אוכל רחוב

אוכל רחוב נמצא בכל רחבי תאילנד, בשווקים, בחוף הים, בצידי הכביש, בתחנות הרכבת וברחובות. אוכל הרחוב התאילנדי מכיל כמעט כל דבר שתעלו על דעתכם, החל מפירות צבעוניים ומתוקים, מוקפצים למיניהם, בשרים ופירות ים ועד למיני חרקים ושלל מעופפים שמערבים מעטים מעזים לטעום.

יש מאכלים מסוימים, שכדאי לטעום דווקא מרוכלי הרחוב, שכן מקורם במטבח המקומי והם נוטים להיות עדיפים באיכותם על אלה המוצעים במסעדות. הדוכנים הם המקום המומלץ להתנסות בממתקים תאילנדיים כדוגמת ה"קאנום" - מאפים מתוקים, המבוססים על אורז דביק וחלב קוקוס ונארזים לעתים בעלי בננה. לא צריך להיבהל, אם הממתקים כוללים מרכיבים מעט לא שגרתיים, כדוגמת שעועית שחורה, בצל מטוגן או גרגרי תירס.

כמובן, שאסור לפספס את הפירות הטריים הנמכרים בכל מקום, וליהנות מהאננס המתוק ביותר בעולם, פפאיות עסיסיות, אבטיחים עם גרעינים וטעם של פעם, ועוד פירות אקזוטיים, המשתנים לפי העונה, כגון מנגוסטין, רמבוטן, ג'ק פרוט ועוד ועוד. הרוכלים חותכים את הפרי במהירות מסחררת ומגישים אותו בשקית פלסטיק.

במדינות רבות בדרום מזרח אסיה אכילה ברחוב אינה מומלצת במיוחד; אולם אכילה ברחובות תאילנד נחשבת בדרך כלל לתענוג קולינרי בטוח. התאילנדים ידועים כעם המקפיד על ניקיון, והדוכנים שלהם נהנים מרמת היגיינה גבוהה. אין סיבה בריאותית להימנע ממאכלי הרחוב, אבל כמו בכל מקום בו אוכלים, חשוב לנקוט אמצעי זהירות בסיסיים. ראשית, כדאי לנסות לאכול בדוכן, שיש בו תנועת קונים. זה מבטיח אוכל טרי ומעיד ברוב המקרים גם על איכותו.

יש לשים לב למראה הכללי של הדוכן, הרוכל והמצרכים ולהימנע ממקומות שאינם נראים נקיים ומאורגנים. לאכילה בדוכן יש גם יתרון על פני מסעדות, כי המצרכים, כלי הבישול, הטבח והמטבח גלויים לעין, ואפשר להחליט אם הם משביעי רצון לפני ההזמנה. ברוב המקרים המאכלים יבושלו מול עיניך, ובמקרים של מנות שהוכנו מראש, צריך לוודא, שהן לכל הפחות מחוממות או מטוגנות בשנית לפני ההגשה.

כמובן שכדאי להימנע מבשרים צלויים העומדים בשמש, ולא לאכול בדוכנים שהאוכל בהם מכוסה בזבובים. פירות וירקות הניתנים לקילוף הם בטוחים בדרך כלל, ומי שרוצה לנקוט בזהירות יתר, צריך להקפיד שהם יקולפו בנוכחותו. לנושא ההיגיינה יש להקדיש יותר תשומת לב במקומות קטנים, שכן בערים הגדולות התחרות העזה מבטיחה שדוכנים בעייתיים ייפלטו מהשוק. חשוב לזכור, כי אכילה של מזונות חדשים, התנסות בתבלינים שונים ואפילו עצם הנסיעה עלולים לגרום לבעיות עיכול קלות, האמורות לעבור ללא טיפול בתוך יום יומיים, ואין צורך לדאוג בגללן.

סוגי מאכלים פופולאריים

  • פאד תאי (ผัดไทย) – המאכל הידוע ביותר מהמטבח התאילנדי. מאכל זה כולל איטריות אורז המטוגנות עם ביצים, רוטב דגים (น้ำปลา), רוטב תמרינדי, פלפלי צ'ילי אדומים בתוספת בשר או עוף. המאכל מוגש שמעליו זרויים בוטנים מרוסקים כוסברה ופרוסות לימון.
  • ראד נא ( ราดหน้) – מאכל אטריות אורז רחבות, המוקפצות עם עוף, בקר או חזיר, שום, פטריות ועוד טעמים מקומיים כמו רוטב דגים, סוכר, עמילן טפיוקה ועוד.
  • נאם פּ‏ריק (น้ำพริก) – משחת צ'ילי חריפה שמקורה בתאילנד. לכל אזור יש את הגרסה שלו לנאם פריק. את המשחה מכינים באמצעות מעיכת פלפלי צ'ילי עם שום ומשחת חסילונים. את הנאם פריק מגישים עם ירקות, מלפפונים, כרוב ושעועית מאודים או טריים ואוכלים עם אורז.
  • טום יאם (ต้มยำ) – מרק פופולארי במטבח התאילנדי ואחד המאכלים המפורסמים ביותר במטבח זה. ידוע בטעמו החריף-חמוץ בשל התבלינים הרבים שהוא מכיל. המרק מכיל למון גראס קאפיר לימוני, גאלאנגל, בצלצלי שאלוט, מיץ לימון, רוטב דגים, תמרהינדי ופלפלי צ'ילי קצוצים. יש המוסיפים למרק עלי כוסברה. גרסאות של מרק זה יכולות לכלול שרימפס (טום יאם גונג), בשר עוף (טום יאם קאי), דגים (טום יאם פלה) או מאכלי ים (טום יאם טאלאי או טום יאם פו טאק). גרסה הנקראת טום יאם נאם קון (ต้มยำน้ำข้น) מכילה חלב קוקוס וחסילונים וגרסה הנקראת טום קלונג מכילה ריבת צ'ילי (המכונה נאם פריק פאו - น้ำ้พริกเผา).
  • סטאי (ก่สะเต๊ะ) – בשר צלוי (בדרך כלל עוף או חזיר), מוגש עם סלט מלפפונים ורוטב בוטנים (במקורו אינדונזי).
  • קארי אדום (แกงเผ็ด) – מאכל פופולארי במטבח התאילנדי המבוסס על חלב קוקוס חם, ממרח קארי חריף, שצבעו אדום ורוטב דגים. יש המוסיפים למאכל זה עלי קאפיר, חציל, ניצרי חזרן, ריחן תאילנדי ובשר (עוף, בקר, חזיר או פירות ים). יש גרסאות ללא בשר של מאכל זה בהן מחליפים את הבשר בטופו או חלבון צמחי אחר (אף שהמנה אינה צמחונית מאחר שממרח הקארי האדום כולל מחית חסילונים).
  • קארי מסאמאן (มัสมั่นเนื้อ) – קארי בסגנון הודי, עם תבלינים צלויים ומיובשים.
  • סום טאם (ส้มตำ) – סלט המכיל פאפאיה, שמקורו בלאוס ובאזור איסאן שבצפון מזרח תאילנד. סלט זה מכיל פאפאיה לא בשלה המגורדת ונכתשת עד שהיא רכה דיה לאכילה, ואז מוסיפים לה פלפל צ'ילי, שום, לימון ורוטב דגים. לעתים מוסיפים לסלט זה עגבניות ושעועית ירוקה. גרסאות אחרות של סלט זה מכילות גזר במקום הפאפאיה ויש המוסיפים גם סוכר דקלים. הסלט מוגש בתוספת אורז מבושל.
  • נאם-פּ‏לא (น้ำปลา) – רוטב דגים בעל טעם וריח חזקים במיוחד.

סדנאות בישול

בשנים האחרונות החלו התאילנדים ללמד את התיירים הרבים המגיעים לאיזור, כיצד לבשל ולהכין אוכל תאילנדי מסורתי, בכל חלק מתוייר של תאילנד יש מספר בתי ספר לבישול המלמדים את רזי המקצוע, כולל ביקור בשוק המקומי לרכישת מוצרים. מדובר בחוויה ייחודית, המאפשרת היכרות עם חומרי הגלם המיוחדים של המקום, בישול המנות המפורסמות של תאילנד וסיום בארוחה חגיגית, בה אוכלים התלמידים את המנות שבישלו.

במרחק עשר דקות נסיעה מהעיר צ'אנג מאי, בצפון תאילנד, נמצא הכפר Amphur Saraphee. כאן נמצא בית ספר לבישול בבעלות משפחה תאילנדית חביבה ונחמדה. בית הספר יכול להכיל עד 42 איש וניתן לארגן את הפעילות מכל סוכנות נסיעות בצ'אנג מאי. ניתן להגיע לחצי יום, בין השעות 9:00-13:00, או 16:00-21:00. כמו כן, קיימת אפשרות ליום שלם בכפר בין השעות 9:00-15:00, או 16:00-21:00. בחצי יום תכינו ארבע מנות וביום שלם תכינו שש מנות. היום מתחיל באיסוף ממקום הלינה, לעבר השוק המקומי. משוטטים בין דוכני השוק כחצי שעה וקונים את המרכיבים למנות. כל אחד מקבל סלסלה ובה אוספים את המוצרים. בית הספר נקרא Baan Hongnual Cookery School, על שם המשפחה.

לכל 15 איש קיימת מדריכה שלאורך ההכנה והבישול, מסבירה ומלווה. מנות לדוגמא: פאד תאי, מרק, בננה בחלב קוקוס, עוף בקשיו ועוד. בית הספר נמצא באזור יפהפה ופסטורלי, והבית ספר עצמו מאוד נקי ומסודר. לכל משתתף יש עמדת הכנה משלו ועמדה לבישול בגז. בסיום הכנת כל מנה תוכלו לאכול אותה וליהנות ממעשה ידיכם. כמו כן, ניתן לסייר בגינה הפרטית של המשפחה בה הם מגדלים פירות, ירקות ועוד גידולים מעניינים. מדובר בחוויה מעניינת ומיוחדת המעניקה ידע וניסיון על עולם הבישול התאילנדי, יחד עם אוכל טעים שהכנתם במו ידיכם!

  • כתובת: 116 Moo 3, Tambon Chaisathan, Amphur Saraphee, Chiang Mai 50140
  • דוא"ל: hongnual@yahoo.com
  • מחיר: 1,000 באהט

רוצים ללמוד להכין מנה תאילנדית טיפוסית? צפו:

לתחילת הכתבה

מתכננים טיול בתאילנד? הכתבות הבאות עשויות לעניין אתכם:

הדפס|
קרא מאוחר יותר
| שמור לעצמי| שלח |סרוק לנייד

תגובות

רוצה להגיב לזה? יש להתחבר לאתר:

 

נשמע כמו גיהנום לטבעונים!

השב  · 
השב · 

תגובות פייסבוק

הזמנת חופשה לתאילנד

הזמנת טיסה כל האתרים המובילים במקום אחד הזמנת מלון השוואה בין מאות אתרים ברחבי העולם ביטוח נסיעות דרך למטייל יוצאים לחו"ל בראש שקט
סגור
0

בחרת להירשם לעידכונים על:

    כדי שנשלח לך את התכנים הנכונים בזמן המתאים לנסיעה שלך, כדאי לציין:
    או תאריך אחר בו נפסיק לשלוח עידכונים.

    אולי תרצה להירשם ליעדים נוספים בהם התעניינת לאחרונה:

    כדי להשלים את התהליך אנא:

    או התחבר\הירשם לאתר
    ×