המטבח הסיני - המרכיבים והמאכלים הייחודים לסין

עידן אייל, ישראלי שגר ועובד בסין, מספר על ייחודיותו של המטבח הסיני, על המרכיבים החשובים של הארוחה ועל העקרונות המבדילים אותו מהמטבח המערבי.

עידן אייל
תמונה ראשית עבור: המטבח הסיני - המרכיבים והמאכלים הייחודים לסין - תמונת קאבר
© עמית אבל

כשאתם מדמיינים אוכל סיני, תעצמו את העיניים, תנשמו עמוק, תחדדו את כל חושי הטעם והריח, תפעילו את בלוטות הריר ואל, אל תדמיינו את האוכל הסיני המוצע בארץ.

אין מספיק מילים שבאמצעותם אוכל לתאר את העושר העצום של המטבח הסיני, כל מה שאוכל להגיד הוא שהסינים מסוגלים לעשות הכל עם הכל, הם מקפיצים, מאיידים, מרתיחים, מטגנים, אופים, לשים, משרים ומה לא. הם משתמשים באין ספור של מצרכים, ירקות, פירות, רטבים, חיות, בקיצור כמעט כל מה שזז ובאיזו שהיא צורה שרק תרצו. ניתן לומר כמעט בוודאות שהמטבח הסיני שמר על אופיו, אומנם נוספו לו מרכיבים שונים עם הזמן, אבל בבסיסו הוא זהה למטבח הסיני שלפני אלפיים שנה.

השמרנות שלו גם כן מפתיעה ביותר, שכן הסינים באו במגע עם תרבויות רבות ושונות, אך לא אימצו או הוסיפו את דרכי הבישול השונות. חלב ומוצרי גבינה לעולם לא היה להם מקום במטבח הסיני ורק בשנים האחרונות מתחילים מוצרים אלו להיכנס לצריכה היומיומית, ויותר בגלל שיטות שיווק מערביות ופחות בגלל שחסר. המטבח הסיני עומד על ארבעה מרכיבים עיקריים: תרנגולות, ברווזים, חזירים, דגים - אלה הם ארבעת הגדולים של השולחן.

האיזון שנשמר בכל יחס שבין ה-יין ליאנג (Yin & Yang) נשמר גם בבישול. האוכל הסיני מפורסם ביכולת שלו למצות את כל המרכיבים עד תום, תוך כדי שמירה מדהימה על ייחודו וטעמו של כל מרכיב, מבושל מדי לא תמצאו וגם לא מבושל כלל (כדוגמת הסושי היפני). בסין אוכלים עם מקלות אכילה, דבר שלא מאפשר הכנת מנות גדולות הדורשות חיתוך (סטקים למשל) ואכן כל המנות חתוכות ומוכנות לאכילה. הדבר נובע ממסורת עתיקה המסרבת להכניס אלמנטים אלימים (סכין) אל תוך שולחן האוכל. הרפואה הסינית היא הוליסטית ורואה בכל מרכיבי החיים כמשפיעים על בריאותו של האדם, כן באוכל שם התפתחה ספרות ענפה בהשפעותיו של המאכלים השונים, התבלינים וצורות הבישול על הגוף.

הארוחה הסינית שונה עשרות מונים מזו המערבית, בסין אין מנות ראשונות, עיקריות או אחרונות, כל המנות מוגשות זו אחר זו, כאשר מתוק מוגש עם חמוץ, חריף עם מר, תפל עם מתובל פריך לצד רך וכדומה. המרק מוגש בסוף והוא נועד לשטוף את האוכל ולנקות את הגוף. יש הבדלים עצומים בין חלקיה השונים של סין והם תלויים בין השאר בעונה ובסוג הגידולים המקומיים, למרות שההבדלים הללו החלו להיבלע. בצפון - האוכל שמן ויבש יותר, בסיצואן - חריף יותר, ואת הכלבים, הנחשים ושאר מיני השרצים תוכלו למצוא בעיקר בדרום ובמיוחד בגאונדונג.


לתחילת הכתבה

רוצה לקרוא עוד על טיול לסין? הנה כמה קישורים נוספים באתר למטייל שיעניינו אותך:

הדפס|
קרא מאוחר יותר
| שמור לעצמי| שלח |סרוק לנייד

תגובות

רוצה להגיב לזה? יש להתחבר לאתר:

 

תגובות פייסבוק

הזמנת חופשה לסין

הזמנת מלון השוואה בין מאות אתרים ברחבי העולם הזמנת טיסה כל האתרים המובילים במקום אחד ביטוח נסיעות דרך למטייל יוצאים לחו"ל בראש שקט
סגור
0

בחרת להירשם לעידכונים על:

    כדי שנשלח לך את התכנים הנכונים בזמן המתאים לנסיעה שלך, כדאי לציין:
    או תאריך אחר בו נפסיק לשלוח עידכונים.

    אולי תרצה להירשם ליעדים נוספים בהם התעניינת לאחרונה:

    כדי להשלים את התהליך אנא:

    או התחבר\הירשם לאתר
    ×