חמים וטעים: מה אוכלים בחורף ברחבי העולם?

היכן מסתתר שוקרוט מדהים, מה זה סטאמפוט ואיפה יש חמין כמעט כמו בארץ? שלל המרקים וגווני החמין שצצים עם הגשם הראשון, אינם נחלתם של ישראלים בלבד. כשמתחיל החורף ברחבי העולם, חומרי הגלם משתנים ומנות מסורתיות מגיעות

יעל כפיר מערכת אתר למטייל
תמונה ראשית עבור: חמים וטעים: מה אוכלים בחורף ברחבי העולם? - תמונת קאבר
© עמית להב

בכתבה זו:

מרקים ותבשילי קדרה הם התבשילים המזוהים ביותר עם חורף וקור, וידועים כמאכלים מחממים ומזינים. מנות רבות קיימות עוד מימי קדם, מהתקופה שלא כל חומרי הגלם היו נגישים כמו היום ולכן רוב האנשים ניזונו ממזונות מחממים, שופעי ערכים תזונתיים שעזרו להשביע בימים קרים ולהתמודד עם מחסור.

במקומות רבים בעולם כשהטמפרטורות צנחו בימי החורף, לא ניתן תמיד היה להגיע ממקום למקום בגלל תנאי מזג האוויר, במקומות אלו אימצו תפריטי חורף שונים שהתבססו על מה שהיה זמין, והשתרשו במטבח המקומי עד היום.

ברחבי אירופה חוגגים את הכריסטמס ובמסגרת החג תוכלו למצוא הרבה דוכני אוכל רחוב עם מנות ייחודיות לחג וכן במסעדות עצמן. הקור מביא איתו גם דוכני ערמונים שנמצאים כמעט בכל פינה ונמכרים לוהטים וטעימים וכן דוכני יין חם – משקה חורף נפוץ באירופה.

אם אתם מתכננים חופשה חורפית, בואו להכיר את המנות שימלאו לכם את הבטן בחום, כמעט כמו בבית...

צרפת – שחיתות בבישול ארוך

שוקרוט גארני (Choucroute garnie): מדובר במאכל נפלא למי שאוהב בשרים ונקניקים מעושנים. השוקרוט התפתח מגרמניה, אך הפך לפופולארי במיוחד בחבל אלזס בצרפת. הוא מכיל כרוב כבוש בהכנה ביתית שאותו מבשלים בישול ארוך עם נקניקיות וחלקי בשר אחרים כמו חזיר, אווז, עגל וכדומה, תבלינים ויין. בחלק מהמטבחים מגישים את המנה לצד תפוחי אדמה. מקור המנה בבתי איכרים שהשתמשו בחורף בבשר משומר ובחומרי גלם זולים ומשביעים.

מרק בצל צרפתי (Soupe à l'oignon gratinée): אחת המנות המזוהות ביותר עם צרפת היא מנת מרק בצל צרפתי וקשה לומר עליה שהיא בריאה במיוחד, אך היא בהחלט מפנקת. מרק הבצל מתבשל בציר עם יין ותבלינים במשך שעות עד שהוא מגיע למצב של התקרמלות. לקראת ההגשה, מעל למרק הסמיך, מניחים שתי פרוסות בגט קלוי והמון גבינה מגוררת ואת כל זה מכניסים לצלייה בתנור. המנה שמתקבלת לוהטת, עם קצוות קראנצ'יים שרופים, נוטפת גבינה מותכת, חמאה ופינוק.

גאורגיה – מרק שעועית בסיר חרס

לוביו (Lobio): לוביו היא קדרת החורף הלאומית של גאורגיה ומכינים אותה עם מגוון סוגים של ירקות, אך המנה הנפוצה ביותר היא קדרת השעועית. הבישול הארוך יחד עם הירקות והשעועית יוצר מרק סמיך ומפנק. הבישול נעשה בסיר חרס ומוגש לצד לחם תירס מקומי (Mchadi) וירקות כבושים.

גרמניה – קרטופלפופר ויין חם

גלוויין (Glühwein): משקה יין חם אלכוהולי מסורתי, שממלא את הרחובות בגרמניה ובעוד מקומות במזרח אירופה עם תחילת הכריסטמס, בעיקר בשווקי חג המולד.

לביבות תפוחי אדמה (Kartoffelpuffer): לא רק אצלנו חג חנוכה פותח תקופת לביבות חמות, בגרמניה קוראים להן קארטופֶ‏לפוּ‏פר או רַייבֶּקוּכן (Reibekuchen) ומדובר בלביבות מטוגנות עשויות תפוחי אדמה מרוסקים, שמנת, ביצה ותבלינים. בגרמניה נוהגים להגיש את המנה לצד מחית תפוחי עץ או תערובת שמנת חמוצה. בחלקים רבים של גרמניה נמכרות לביבות בשווקי חג המולד.

כרוב אדום מבושל (Rotkohl): מנה בסיסית שמוגשת לצד המנה העיקרית בימי החורף במטבח הגרמני ומקורה בחבל בוואריה. המנה החמוצה-מתוקה מורכבת מכרוב, שמתבשל שעות ארוכות עם חמאה, תפוח עץ, חומץ, סוכר ומלח.

צלי רגל ברווז (Roast duck): מנה נוספת שמקורה במטבח הבווארי שתוכלו לראות אותה בייחוד בתקופת חג המולד, היא צלי שמבושל עם מגוון נקניקים ורגל ברווז או אווז יחד עם כרוב כבוש וגם שפצלה (Spätzle) – אטריות בצק.

שוויץ – גבינה מותכת ותפוחי אדמה

ראקלט (Raclette): מדובר באחת מהמנות השוויצריות המוכרות והפופולאריות. הראקלט הוא למעשה, סוג של גבינה, שממנה מכינים את המאכל הקרוי כך. פירוש השם הוא “גירוד” ואכן, המאכל מבוסס על גירוד גבינה והתכתה על תפוחי אדמה מבושלים ומבחר נקניקים. הדרכים להמיס את הגבינות על תפוחי האדמה יכולים להיות באמצעות גריל, מתקן חימום וכדומה. לאחר שתפוחי האדמה עטופים בראקלט מותכת, היא מוגשת לצד קורנישונים (מלפפונים חמוצים קטנטנים) ובצלצלים כבושים.

הולנד - כשסטאמפוט פוגש את הוטספוט

סטאמפוט (Stamppot): המאכל החורפי הלאומי של הולנד הוא מחית תפוחי אדמה וירקות. לעתים קרובות מוגש הסטאמפוט עם כרוב עלים (Mous), נקניקיית רוקוורסט (Rookworst) מעושנת ובצל מטוגן. לעתים מגישים סטאמפוט עם כרוב חמוץ (Zuurkool). בגרסאות אחרות של הסטאמפוט, מוגשת מחית של גזר, תפוחי אדמה ובצל עם קוביות שומן חזיר.

מרק אפונה (Erwtensoep): מאכל אופייני אחר למטבח ההולנדי בחורף הוא מרק אפונה, שאותו מכינים מגרגרי אפונה מיובשים שהושרו במים במהלך הלילה, קוביות נקניק או שומן חזיר וחתיכות תפוחי אדמה.

הוטספוט (Hutspot): מחית גזר ובצל, שיש לה היסטוריה ארוכה במטבח ההולנדי מסורתי. המנה מוגשת לצד נקניקים מקומיים או מנת בשר. אחת לשנה, ב-3 באוקטובר, ההוטספוט נאכל בכמויות במסגרת פסטיבל Leidens Ontzet בעיר ליידן. הפסטיבל מסמל את השחרור מהמצור הספרדי והחגיגות המוזיקליות בעיר מלוות במאכל הלאומי לצד צלי או צלעות כתף בקר וכמובן דג ההרינג המסורתי.

אוסטריה – רוצים חביתה במרק?

פריטטנסופ (Frittatensuppe): מרק בשר צח, שבתוכו שוחות רצועות Frittaten, שהן מעין לביבות או חביתת תפוחי אדמה וביצים. את הפריטטן מגלגלים וחותכים לרצועות ומגישים כשהן צפות בתוך המרק כמו איטריות.

מרק תפוחי אדמה (Erdäpfelsuppe): מרק תפוחי אדמה אוסטרי מסורתי, המורכב בעיקר כפי שהשם מציין: מתפוחי אדמה. מרכיבים אחרים תלויים באזור. יש מהדרין, המוסיפים גזר, סלרי ועוד.

פשטידת Schinkenfleckerl: קדרת פסטה מסורתית אפויה עם חתיכות נקניק (לרוב חזיר). המנה מבושלת בנפרד ואז מוכנסת לתנור לאפיה בתוספת שמנת, ביצים ותבלינים.

גואטמלה – סלט מ-50 מרכיבים

פיאמברה (Fiambre): סלט קר מסורתי שעשוי מכ-50 מרכיבים שונים, ביניהם בשר חזיר, עוף, שרימפס, בשר משומר, גבינה, ירקות כבושים, בצל, פרחי Pacaya, חרדל וחומץ. את המנה החגיגית מגישים לכבוד ליל כל הקדושים ב-1 בנובמבר והיא נחשבת למנה המפורסמת ביותר במטבח של גוואטמלה. אין לפיאמברה מתכון קבוע, ולרוב המנה נעשית על פי מתכון בסיסי עם תוספות משפחתיות. פיאמברה Rojo היא מנה בתוספת סלק ואילו פיאמברה Blanco היא ללא סלק. פיאמברה Verde היא צמחונית ואילו פיאמברה Desarmado מוגשת עם כל המרכיבים בנפרד וכל אחד מוסיף אותם בהתאם לטעמו האישי.

טמאלס (Tamales): מנה מפורסמת נוספת, שמאפיינת את המטבח הגוואטמלי ונהוג להכינה בתקופת חג המולד היא טמאלס – כיסונים מעלי תירס עם מילוי מיוחד. ההכנה של המנה הזו היא עבודה אינטנסיבית למדי - מכינים בצק במלית עוף, בשר או ירקות מאודים, קטניות וירקות וכשהכל מבושל יחד בוצעים מהעיסה נתחים קטנים שאותם מקפלים בתוך עלי תירס לחבילה מלבנית, קושרים אותה ומניחים אותה במים רותחים. מקובל לגוון את הטמאלס בתוספת בשר, דגים או פירות ים, ויש גם טמאלס מתוקים.

ספרד – חמין עם טוויסט מקומי

קוסידו מדרילניו (Cocido Montañés): מתברר שגם בספרד יש חמין ואכן מדובר במנה מכובדת בבישול ארוך, על בסיס גרגירי חומוס, ירקות ובשר, אופיינית לחורף הספרדי. הקוסידו מוגש כמנת היום במסעדות רבות בתקופת החורף. המנה היתה פופולארית בקרב המעמדות הנמוכים בגלל חומרי הגלם הזולים שמרכיבים אותה, אך הפכה לאט לאט למנה מקובלת ברוב המטבחים, התפשטה ברחבי ספרד והגיעה לכל המחוזות כאשר כל מחוז התאים את המנה למאפייני האיזור.

אנגליה – פודינג שמתייבש בתוך חיתול

שפרדס פאי (Shepherd's pie): פאי רועים הוא אחת ממנות הדגל הבריטיות והאיריות ובחורף זו מנה מחממת במיוחד. מדובר במאפה של בשר בקר או כבש מתובל בירקות שורש ויין, שעליו מונח פירה תפוחי אדמה ויחד כל זה נכנס לתנור.

יין חם (Mulled wine): משקה חם עשוי מיין אדום יחד עם תבלינים שונים כמו ג'ינג'ר, קינמון וצימוקים. זהו משקה מסורתי באנגליה בחורף, במיוחד בסביבות חג המולד. ישנם יינות הכוללים דבש וסיידר ובמקומות מסויימים באנגליה המסורת היא לשתות אותו מקערת Wassail.

פודינג חג המולד (Christmas pudding) - פודינג מסורתי, הנאכל כקינוח במטבח האנגלי ביום חג המולד. מקורו של מאכל זה בימי הביניים והוא נעשה באמצעות טכניקה עתיקה של בישול בתוך חיתול בד שמיובש למשך מספר שבועות. הרכיבים לפודינג הם רבים ומגוונים ובין היתר הוא מתובל בברנדי, במיץ תפוזים ועשוי מביצים, תפוחי עץ, דובדבנים, צימוקים, משמשים ותבלינים.

הונגריה – מחית ערמונים לוהטת

מחית ערמונים (Gesztenyepüre): מנה הונגרית שמסמלת את תחילת החורף ואת הגעת עונת הערמונים. המנה עשויה מערמונים שמבושלים בשמנת, חמאה וסוכר ונחשבת למעדן טעים במיוחד, אך עתיר קלוריות.

עוגת שמרים הונגרית (Beigli cake): עוגה בצורת גליל, שעשויה משמרים וממולאת בפרג או אגוזים. המאפה הטעים פופולארי במספר מקומות באירופה בנוסף להונגריה, ונאכל בתקופת חג המולד וחג הפסחא. תוכלו למצוא וריאציות דומות לעוגה בפולין, רוסיה, צ'כיה ועוד.

לתחילת הכתבה

הדפס|
קרא מאוחר יותר
| שמור לעצמי| שלח |סרוק לנייד

תגובות

רוצה להגיב לזה? יש להתחבר לאתר:

 

תגובות פייסבוק

הזמנת חופשה לשוויץ

הזמנת מלון השוואה בין מאות אתרים ברחבי העולם הזמנת טיסה כל האתרים המובילים במקום אחד ביטוח נסיעות דרך למטייל יוצאים לחו"ל בראש שקט
סגור
0

בחרת להירשם לעידכונים על:

    כדי שנשלח לך את התכנים הנכונים בזמן המתאים לנסיעה שלך, כדאי לציין:
    או תאריך אחר בו נפסיק לשלוח עידכונים.

    אולי תרצה להירשם ליעדים נוספים בהם התעניינת לאחרונה:

    כדי להשלים את התהליך אנא:

    או התחבר\הירשם לאתר
    ×