לאכול את יפן: המלצות קולינריות לטיול טעים ובלתי נשכח

האוכל ביפן הוא עניין תרבותי של ממש, ותוכלו לראות את זה בכל מסעדה בכל רמה - היופי, האסטתיקה, השירות והסטייל שמתנקזים לתוך כל מנה, מביאים לכך שלא תטעמו אוכל לא טעים ביפן. ובכל זאת - הנה כמה המלצות עם הצלחה מובטחת

לימור לניאדו תירוש, שפית ובלוגרית
תמונה ראשית עבור: לאכול את יפן: המלצות קולינריות לטיול טעים ובלתי נשכח - תמונת קאבר
© לימור לניאדו תירוש

תשכחו לרגע אחד את כל מה שאתם יודעים על מה טעים, על מה יפה, על מה כדאי ומה אתם אוהבים. ביפן יש איכות חיים אחרת, היא משנה מחשבות, אהבות, טעמים והלך רוח... זו ההמלצה הראשונה שאני יכולה לתת לכם: תרפו, תשחררו, תיתנו ליפנים להוביל אתכם כעיוורים... חסרי דעות קדומות ומחשבות.

הסתובבנו ביפן שלושה שבועות; חרשנו ערים גדולות, רחובות סואנים, ברים, מסעדות יוקרה, ומסעדות פועלים, אכלנו בדוכני רחוב ובשווקים, הסתובבנו בכפרים נדחים, בהרים, בנחלים ובטיולי טבע. לא משנה איפה לנו, הריוקנים (בתי מלון מסורתיים) היו מקסימים, נקיים ומטופחים והאוכל, תמיד, אבל תמיד, היה טעים ומענג (ולרוב מופלא).

ההמלצה השנייה שלי אליכם: עזבו אתכם מהמלצות (כמו הכתבה הזו!), תסתובבו כאילו אין מחר, תלכו לאיבוד, תאכלו כשתהיו רעבים ותניחו את הראש איפה שמסתדר. אני מבטיחה לכם, אין אוכל לא טעים ביפן, אין מקום לא נקי, ואיפה שלא תניחו את כף הרגל זה יהיה מעולה.

כזו היא יפן... מפתיעה, מהפנטת, ממכרת. אני באמת ובתמים מאמינה שאלוהי השינטו והבודהה יודעים משהו שאנחנו טרם גילנו. הבנתי (קצת באיחור, אני מודה) שהרדיפה אחר הכתובת של המסעדה הכי-הכי, מיותרת. מתברר שיש מאות מסעדות סושי הכי-הכי ואלפי מסעדות ראמן הכי-הכי.

וכמה יופי יש במדינה העדינה והאינטליגנטית הזו; המחשבה טרם הביצוע, השירות המוקפד, האסתטיקה, הירידה לפרטים... והסטייל... עוצר נשימה, ללא סוף, כזה שנכנס מתחת לעור וגורם לך להרגיש שאתה לא בכיוון בכלל… והיפנים! מקסימים עושים הכול בחיוך, באדיבות ובהמון יראת כבוד. הם ילכו עבורכם עד קצה העולם כדי להבטיח את שלומכם ו/או את שביעות רצונכם. וההתייחסות שלהם לטבע; הסוף כמו גם ההתחלה, המחזוריות, השלכת, הפריחה, הגינות המוקפדות והרחובות המטופחים, האוויר, השמים, הנהרות... אוחח כמה יופי...

צילום: לימור לניאדו תירוש

הכי אהבנו לשוטט ולחפש איזאקיות מדליקות (הוורסיה היפנית לבר קטן ועממי), שפזורות בכל מקום – גם במקומות נדחים. הבילוי באיזאקיה היה עבורנו הזדמנות מצוינת להכיר יפנים ואת יפן הלא רשמית. על הבר תמצאו יפנים שיהיו מאוד סקרנים לגביכם וישמחו לשוחח ולהכיר, כמובן במגבלות השפה – האנגלית שלהם כמעט ולא קיימת. ובכל זאת השיחות הכי שוות שהיו לנו עם יפנים היו באיזאקיות.

קצת השראה לטיולים שלך

המנות באיזאקיות, המוגשות לצד סאקה או בירה, קטנות, טעימות ומגוונות: סשימי, סושי, יקיטורי (שיפודי עוף/ירקות/בשר/חלקי פנים על גריל פחמים), מרקים, טופו, דג בגריל, סלטים קטנים, משהו בדומה לטאפסים. המחירים לרוב שפויים (3,000-4,000 ין לסועד, תלוי כמה שתיתם באותו ערב),
ואי אפשר שלא להזכיר את המגוון המדהים והאינסופי של המתוקים המצויים בכל פינה.

היפנים, מסתבר, משוגעים על מתוקים קטנים ומעוצבים. ביניהם מוצ׳י (בצק אורז טחון ואלסטי) הממולא באינסוף טעמים, צורות וצבעים. אם נתקלתם במוצ'י שמוכן לנגד עינכם, בעבודת יד (זה לא נפוץ במיוחד), תעצרו ותטעמו. דוריאקי (פנקייק ממולא בשעועית אזוקי), אוהגי (בצק העשוי משומשום שחור וממולא באורז דביק ממותק) ועוד עשרות סוגים אחרים ונפלאים שתמצאו בחנויות קטנות ומעוצבות המנוהלות בידי רבי-אמן, וגם בדוכני הרחוב.

המלצה שלישית: עזבו אתכם מדיאטה ומבריאות (את זה תשאירו ליום-יום). חווית המתוקים ביפן יצירתית ומרגשת ושווה הרעלת סוכר קלה.

צילום: לימור לניאדו תירוש

ובכל זאת, למי שלא השתכנע, הנה כמה מהמקומות שנחרטו בזיכרון כחוויות קולינריות ואחרות שוות:

המקומות השווים ביותר בטוקיו

Kyubey – אין מה לא לומר – מסעדת סושי (רק סושי וסשימי) מדהימה, חוויה קולינרית יפנית במלוא מובן המילה! מדויק, מוקפד, עדין ומרגש (יקר, אבל שווה!). אכלנו את התפריט ב-17,820 ין, יש תפריט גם ב-11,880 ין וגם תפריטים יותר יקרים, עד 35,640.

  • כתובת: Keio Plaza Hotel Tokyo (in Shinjuku), Nishishinjuku 2-2-1
  • טלפון: 03-33440315

בנוסף, טוקיו מלאה במסעדות מישלן, שקיבלנו עליהן המלצות מאנשים שמבינים באוכל יפני כמו Sushi Aoki או Takumi Shingo Sushi. חלקן יקרות וקשה להשיג בהן מקום ברגע האחרון, אבל בצהריים פחות עמוס, והן עולות הרבה פחות (לא אכלתי בעצמי, אבל מאמינה שהן לא פחות ממדהימות). כדאי להציץ במדריך מישלן למסעדות בטוקיו.

צילום: לימור לניאדו תירוש

Jige Tsukiji – ממוקמת בשוק הדגים 'Tsukiji', אכלנו שם בנטו בוקס לארוחת צהריים עם לחי טונה בגריל; מה אגיד?! התגלות, נירוונה, דמעות של אושר. שווה שווה שווה 1000 ין לאדם, שזה סוג של חינם (זו המסעדה שצולמה בתכנית של גידי ואהרוני שאוכלים/מגרדים בה סשימי טונה מתוך האידרה) של דגי טונה ענקיים.

  • כתובת: Tsukiji 2-14-3 NIT Tsukiji Bul
  • טלפון: 03-32486332

Harajuku Gyoza-ro – ארוחת צהריים באזור הרג׳וקו (Harajuku), מסעדת פועלים פשוטה וטעימה שמגישה גיוזה מעולה (!). סוג אחד בלבד, ממולא בבשר חזיר טחון עדין-עדין, מאודה או צרוב על הפלנצ׳ה, לצד מלפפונים במיסו וכרוב מוחמץ (מחיר מצחיק).

  • כתובת: 〒150-0001 Tōkyō-to, Shibuya-ku, 渋谷区Jingūmae, 6 Chome−6−2−4
  • טלפון: 81-3-3406-4743+

Golden-gai, shinjko – ההתאהבות הראשונה שלנו בטוקיו היתה פה, זהו אזור של בארים קטנטנים ומדליקים, שפתוחים כל הלילה. מעולה להעביר שיחות חולין ליליות עם מקומיים על כוס סאקה חם. באזור הזה גם אכלנו ראמן שהיה הכי טוב בטיול (ואכלנו מלא ראמנים מעולים). Ramen Nagi הוא בר ראמן הממוקם בקומה הראשונה של בניין פיצי (יש שלט קטן ברחוב), בחלל הקטן שמונה מקומות על הבר עם ראמן מסוג אחד בלבד (אבל מי צריך יותר?!) עדין, לא שומני, מאוזן בטעמים המורכבים שלו ובו שני סוגי אטריות – רחבות (מדהימות במיוחד) ורגילות – 1,000 ין למרק לערך. לכל אוהבי הסרדינים המיובשים – אפשר לבקש תוספת.

  • כתובת: 1-1-10 Kabukicho | 2f, Shinjuku 160-0021, Tokyo Prefecture
  • טלפון: 81-3-3205-1925+

צילום: לימור לניאדו תירוש

ארוחות הפתעה – כל הטוב שבמטבח היפני

Omakase – ארוחת אומקסה הינה ארוחה שהתפריט שלה אינו ידוע מראש, משתנה מיום ליום ומעונה לעונה כיד הדמיון הטובה של השף. אין תפריט כתוב. הרפתקה לחובבי סיכון שאוכלים הכל (או כמעט הכל). לא תמיד המחירים ידועים מראש, והם בדרך כלל לא בצד הנמוך של הסקאלה. חוויה קולינרית עזה, שופעת מסתורין והפתעות.

יש ל-Omakase כמה כללים בסיסיים: נסו לחוש את האווירה לפני שמתמסרים לה, השתדלו לחוות אותה רק במקום קטן ואינטימי, אל תתערבו לשף בעבודה, בקשו רשות לצלם, ניתן ומומלץ לשוחח עם השף (אם הוא משתף פעולה), אבל מומלץ לגלות רגישות בנושאים אישיים.

Kaiseki – ארוחות קייסקי הינה הגרסה היפנית ל-Haute Cuisin. ארוחת ערב חווייתית (לפעמים עד כדי דמעות) יצירתית וומאוד טעימה. לרוב מוגשת בריוקאנים המסורתיים או במסעדות מתמחות אשר נקראות ריוטיי (Ryotei). הארוחה בדרך כלל מורכבת משמונה מנות, ביניהן מנת פתיחה, סשימי, דג צלוי, מרק, אורז טמפורה וקינוח. קיוטו נחשבת לבירת הארוחות הללו, ובה תוכלו למצוא שפע של מסעדות מעולות. אל תחפשו כתובות מומלצות – חבל על הזמן והטרדה בחיפוש. זה יגיע אליכם לבד. פשוט לכו לפי האף והאווירה במקום (בדרך כלל די יקר- מעל 10,000 ין לסועד).

צילום: לימור לניאדו תירוש

ב-Arashiyama שבקיוטו אכלנו ארוחת צהריים במסעדת סובה (אטריות כוסמת בצבע ירקרק) נהדרת בשם Yoshimura. אל מול חלון גדול הצופה אל הנהר. במסעדה יש גם חדרון פרטי מקסים ורומנטי, המיועד לארבעה עד שישה סועדים – כדאי להזמין מראש. טעמים נפלאים.

  • כתובת: Togetsu-kyo kita, Ukyo-ku

  • טלפון: 81-75-863-5700+

יקיטורי כייפי, טעים ולא יקר אכלנו בסמוך לאזור Gion בשם Yakitori Hitomi.

  • כתובת: 96 Okikucho Kawabata Higashi-Iru Nijodori Sakyo-Ku, Kyoto, Kyoto Prefecture
  • טלפון: 81-75-771-7818+

צילום: לימור לניאדו תירוש

עוד המלצות מהטיול

Benese-House – אי האומנות המקסים נאושימה (Naoshima) מנוקד במוזיאונים קטנים, פסלי טבע, אינסטליישן ויצירות אומנות המפוזרות בכל שטחו של האי. הביקור באי ובמוזיאונים שבו היה מקסים ובחלקו אפילו חווינו תחושות רוחניות שרק אומנות טובה יכולה ליצור. ארוחת קייאסקי מעולה ויצירתית (ולא מאוד יקרה) אכלנו במסעדה היפנית בתוך המוזיאון Benese-House ולנו לילה במלון אשר שייך גם הוא למזיאון (יקר, אך שווה!).

  • כתובת: 761-3110 Kagawa Prefecture, Kagawa-gun, 直島町琴弾地
  • טלפון: 81-87-892-3223+

צילום: לימור לניאדו תירוש

(Koya-(san – במנזר פודין שבקויה סאן שליד אוסקה אכלנו ארוחת קייאסקי נפלאה (צמחונית) אותה הכינו הנזירים המקומיים החיים במנזר. אחד המקומות ביפן! לטעמי, הביקור במנזרים שבקויה-סאן ובבית הקברות המקומי והיפהפה (כן-כן!) הוא בגדר חובה. כתובת: 456, Koyasan, Koya-cho, Itsu-gun, Wakayama


נתיב נקסנדו (NakasendoTrail) – אחד מחמישה נתיבי תעבורה עיקריים ששימשו את הקיסרות בתקופת ה-Edo. זה הספציפי חיבר את קיוטו לטוקיו (אז Edo). אורכו למעלה מ-500 ק"מ ולאורכו 69 ערי מעבר. חלקים מהדרך נשתמרו עד היום. אנחנו בחרנו לעשות את המקטע שנחשב לאחד היפים והשמורים של הדרך, באזור Kiso Valley, בין העיירות Magome ו-Tsumago. עבורי, הטיול לאורך הכפרים הציוריים שצצו לאורך המסלול והטבע המהפנט שנגלה לעינינו היה אחד מרגעי השיא. התרגשתי, התפעלתי וחשתי מבורכת. אם אתם אוהבי טבע וטיולים, אל תוותרו על המסע שאינו קשה מבחינה פיזית.

צילום: לימור לניאדו תירוש

בטקיאמה (Takayama), בירת האלפים היפניים, השתתפנו בפסטיבל הסתיו המסורתי (יש גם פסטיבל אביב בחודש אפריל, בזמן פריחת הדובדבן), בו כל רחובות העיר המקסימה והציורית הזו התקשטו והתהדרו לכבוד אלפי התיירים והיפנים שפקדו את העיר ליומיים – רבים לבושים בתלבושות מסורתיות ורכובים על מקדשים ניידים מקושטים בדרקונים ובעיטורי שינטו למינם.

העיר טקיאמה והאזור סביבה מתמחים ומתהדרים בבשר מסוג הידה (hida), שנחשב מבין הטובים ביפן (לי הוא היה טעים מקובה-ביף). אינני אשת בשר, אך למרות זאת, חווית האכילה של הבשר הזה השאירה אותי נפעמת, לא פחות. אם אתם מחפשים חוויה קולינרית, זוהי אחת מהן, מרגשת, חדשה ושונה מכל מה שאתם מכירים.

ובהקשר הזה אמליץ על שתי חוויות:

בלב השכונה העתיקה שוחזרו שלושה רחובות עתיקים, בלבם תמצאו שני דוכני רחוב שמוכרים סושי (2 נגירי) על קרקר אורז. ה"דג" מעל האורז, שנראה כמו טונה, איננו דג, זהו למעשה בשר ההידה המפורסם (גילנו שזה בשר רק עם הביס הראשון). השתגענו, זה היה טעים, רך ומענג, חוויה שאי אפשר לשכוח (מרוב התרגשות, שכחתי לקחת כתובת מדויקת, אבל תוך כדי השיטוט תוכלו לזהות אותם בקלות לפי התור המשתרך).

ההמלצה השנייה בטקיאמה היא מסעדת בשר בסגנון טפניאקי בשם Hida Ramayana Kyoya, שבה הסועדים צולים את הבשר בעצמם על גחלים המונחות במרכז השולחן. הבשר היה משויש, חמאתי, רך ומענג והצוות היה חביב ודובר אנגלית.

  • כתובת: 1-77 Oshinmachi, Takayama 506-0851, Gifu Prefecture
  • טלפון: 81-577-34-7660+

ואם אתם רוצים לרכוש תה ירוק, אנחנו קנינו תה ירוק מהפנט בחנות תה Matsuno Tea Stall הממוקמת ברחוב הראשי: Chome-37 Honmachi, Takayama-shi, Gifu-ken 506-0011.צילום: לימור לניאדו תירוש

עוד כמה קטנות על אוכל:

מהשיטוטים שלנו ברחבי יפן מצאנו שבכל עיר, גם בערים הקטנות והפחות "סקסיות" חבוי אזור בילוי לילי עם סמטאות ציוריות ובתי אוכל וברים קטנטנים שמגישים אוכל מקומי טעים. חפשו את האזורים האלה – זוהי חוויה אותנטית נפלאה.

אל תוותרו על אכילת גלידה "אמריקאית" רכה מהמכונה, כן כן, הפושטית הזו, שתמצאו אותה כמעט בכל מקום, אלא שביפן היא כיפית וטעימה ומגיעה במגוון טעמים נהדרים כמו מאצ'ה (תה ירוק), שומשום שחור, ערמונים, יוזו, אזוקי ועוד.

אקונומיאקי: אוכל רחוב פופולרי (מקורו באוסקה). זהו סוג של פנקייק ממולא בכרוב, בייקון, אטריות, ביצה, אצות ובצל ירוק, והכל שוחה ברוטב ברביקיו. אוהבי הז׳אנר חולמים על זה בלילה…

צילום: לימור לניאדו תירוש

וכמה קטנות על החיים:

  • טיפים: ביפן לא נותנים טיפים בכלל (לא במוניות, לא במסעדות ולא למדריכי הטיולים), אל תציעו, ובטח שאל תתעקשו. לכן, כדאי להביא מתנות קטנות מהארץ, בעיקר למדריכי הטיולים ובכלל, בטיול כמו בכל טיול, תפגשו בדרך מלאכים קטנים שיעזרו ושישתדלו עבורכם. הדרך הכי טובה להודות להם היא לתת להם מתנה קטנה מישראל (אני הבאתי צנצנות דבש קטנות, תמרים, שקדים טבעיים, חמסות, סבון מוצק משמן זית, קרם ידיים אורגני, נרות ריחניים ישראליים וכדומה). רק אל תשכחו לעטוף אותם יפה לפני הנסיעה. היפנים מחשיבים את האריזה היפה, לא פחות מאשר את המתנה עצמה, והם מאוד מעריכים ומקפידים על זה. תשמחו לגלות שהיפנים מאושרים לקבל מתנות קטנות, וגם להעניק לכם בחזרה… ולעולם אל תסרבו לקבל מהם מתנה, הם יעלבו עד עמקי נשמתם.
  • רכבות JR Pass: מאפשר שימוש לא מוגבל ברכבות למשך 7, 14 או 21 יום. לא זול, אבל במידה שמתכננים הרבה דילוגים, מאוד שימושי ומאוד כלכלי. חייבים לרכוש את הפס מחוץ ליפן לפני הנסיעה.
  • רישיון נהיגה בינלאומי: אם בכוונתכם לשכור רכב ביפן זכרו שנוהגים שם בצד שמאל, ושמחירי המעבר בכבישי האגרה גבוהים, ויעלו כפול מעלות הדלק. בעת השכרת הרכב חובה להציג רישיון בינלאומי (גרסת יפן). רישיון הפלסטיק הישראלי שלנו לא תופס) ניתן להוציא רישיון בינלאומי במשרדי ממסי. זכרו לציין שאתם צריכים את הגרסה היפנית.
  • בתי מרחץ: כמעט בכל בית מלון, ובוודאי בכל ריוקאן תמצאו מרחצאות ציבוריות בשם אונסן או סנטו, שמופרדים לגברים ולנשים. חלקן פנימיות וחלקן חיצוניות, תחת כיפת השמיים. חווית המרחץ באונסנים שמימית, ודי מהר לאחר תחילת המסע העדפנו להתרחץ באונסנים הציבוריים ולא במקלחת בחדר. כולם, ללא יוצא מן הכלל היו מרווחים, נעימים, מטופחים, נקיים ומאוד מרגיעים. הם מצוידים בשפע של מים חמים, שמפו, סבון, מייבש שיער, וכל מיני פינוקים אחרים כיפיים אללה. מלבדם תמצאו לאורך המסלול שלכם אונסנים הפזורים בטבע. המים החמים בהם נובעים מתוך פעילות גאו-תרמית ומכילים מינרלים טובים לגוף ולנפש. אין מילים לתאר כמה זה מושלם.
    צילום: לימור לניאדו תירוש
  • נימוסים ביפן זה חשוב! הרבה מעבר למה שאנחנו רגילים (הלוואי והייתי יודעת את זה לפני הנסיעה), למשל: המטלית הלחה המוגשת בכל מסעדה בתחילת הארוחה נועדה לנקות רק את הידיים. לא מקובל לנגב בה את הפנים ובטח לא את השולחן. אין להשאיר את מקלות האכילה בעמידה בתוך המרק או האוכל, וגם אין להניח אותם על פי הקערה. לצורך הנחתם יש למקלות סטנד מיוחד על השולחן.

    היפנים יגישו לכם כל דבר בשתי ידיים, מומלץ גם לקבלם בשתי ידיים. עניין של כבוד. עוד מומלץ גם לא לסרב לקבל כרטיסי ביקור, תמיד תוכלו להיפטר מהם אחר כך. להזמין אוכל במסעדה ולא לאכול ממנו, כי לא אהבתם נחשב לפגיעה אישית בשף ולחוסר נימוס. יפנים יעשו מעל ומעבר כדי לעזור, נסו לא לדחוק אותם לפינה: הם לא מסוגלים להגיד לא, אבל ניתן לראות כאשר הם במצוקה. תתחשבו במקסימים האלה, גלו סבלנות ושחררו באדיבות. בכניסה לבתים ובריוקאנים יש להוריד את הנעליים וללכת בכפכפים המונחים בכניסה.

    במקומות רבים יש כפכפים אשר מיועדים רק לשירותים, ואין לצאת אתם מהשירותים. כשאתם שותים עם יפנים, תמלאו רק להם את הכוס ואפשרו להם למלא לכם את הכוס שלכם. אם קבעתם פגישה (מסעדה/בית קפה/משרד), תמיד תשאירו ליפני את הכיסא שפונה לכניסה. מסורת מימי הסמוראים.

זהו חברים, מאחלת לכם שייצא לכם יום אחד לחוות את יפן, מחכה לכם חוויה שלא תשכחו לעולם, אצלנו, כפי שבטח כבר הבנתם, המפגש עם יפן ועם היפנים הותיר בנו תחושה של כמעט התגלות. של נעליך, הנדרש בכל מקום, עושה את שלו, ותחושה של קודש נותרה בנו ימים רבים לאחר החזרה.

הכותבת לימור לניאדו תירוש היא בעלת בלוג המתכונים "מטבח מקומי"

הדפס|
קרא מאוחר יותר
| שמור לעצמי| שלח |סרוק לנייד

תגובות

רוצה להגיב לזה? יש להתחבר לאתר:

 

תשלום באשראי או מזומן

השב  · 
השב · 

תגובות פייסבוק

הזמנת חופשה ליפן

הזמנת מלון השוואה בין מאות אתרים ברחבי העולם הזמנת טיסה כל האתרים המובילים במקום אחד ביטוח נסיעות דרך למטייל יוצאים לחו"ל בראש שקט
סגור
0

בחרת להירשם לעידכונים על:

    כדי שנשלח לך את התכנים הנכונים בזמן המתאים לנסיעה שלך, כדאי לציין:
    או תאריך אחר בו נפסיק לשלוח עידכונים.

    אולי תרצה להירשם ליעדים נוספים בהם התעניינת לאחרונה:

    כדי להשלים את התהליך אנא:

    או התחבר\הירשם לאתר
    ×