גיאורגיה – יעד מרתק גם לגיחה קצרה

מחפשים יעד אקזוטי, מסקרן ומתאים אפילו לגיחה קצרה של מספר ימים מועט? קבלו יעד נוסף למפת הטיולים - גיאורגיה ובעיקר את עיר הבירה שלה, את כל מה שכדאי לאכול שם וגם מה כדאי לקנות.
ערן פרבשטיין
|
תמונה ראשית עבור: גיאורגיה – יעד מרתק גם לגיחה קצרה
© אביטל ישראל

טיביליסי החדשה והמתחדשת

כבר שנים פנטזתי על הנסיעה ליעד האקזוטי והמסקרן הזה. שמעתי רבות על הנופים המרהיבים, האנשים החמים וכמובן, האוכל המהמם. וכך יצא, שבחופשה של חמישה ימים, החלטתי לנסוע לגיאורגיה. ההחלטה הייתה ראשית בשיטת האלימינציה – זו אינה חופשה ארוכה, כך שצריך יעד קרוב יחסית וברוב ערי אירופה כבר ביקרתי ורציתי לכבוש יעד נוסף במפה. טבילסי, הבירה, נמצאת במרחק של כארבע שעות טיסה בלבד. ישנן כמה טיסות ישירות בשבוע עם חברת התעופה הגיאורגית ואני מניח כי בקיץ יש טיסות כמעט בכל יום. אני נאלצתי לבחור בטיסה דרך איסטנבול. בסך הכל זמני ההמראות והנחיתות היו נוחים מאוד (אפשר היה "להרוויח" יום בהלוך ובחזור בגלל שעות הטיסה) וזמני ההמתנה בין הטיסות אינם ארוכים.
 

Georgia%20152.jpg

צריך לקחת בחשבון באיזו עונה לנסוע. אין צורך להירתע מנסיעה בחודשי החורף. אני נסעתי בחודשי החורף (סוף פברואר-תחילת מרץ). היה אמנם קריר, אולם חולצה ארוכה ומעיל טוב מספיקים. היתרון הוא, שלא הייתה רוח וגם לא ירד גשם. עם זאת, הנוף ברובו מתחיל לפרוח רק בחודשי הקיץ (יולי-אוגוסט). אז, אני מניח, הנופים מקבלים צבעים ועוצמה אחרת. כמו כן, כדאי להתאזר בהרבה סבלנות. מרבית האוכלוסייה אינה דוברת אנגלית. נעזרתי בעיקר בסימנים בידיים או מילים בינלאומיות ובעיקר בקצת רוסית שאני יודע. אם כבר מצאתם מישהו דובר אנגלית - תמצו את כל המידע הדרוש לכם ממנו.

דבר נוסף שצריך לזכור הוא בחירת היעדים. בעקרון, התכנון הראשוני היה לנסוע לצפון המדינה, אולם כאשר הגעתי התברר לי, כי הכבישים עלולים להיות חסומים בעקבות שלגים וגם טיול באיזור הצפוני מצריך בגדים מאוד חמים, נסיעה בג'יפ ולמעשה, אם אין בכוונתכם לעשות ספורט חורפי - כדאי לוותר. כך עשיתי. ניצלתי את הימים הללו הן על מנת לגלות מקום חדש ותרבות חדשה והן לחופשה רגועה ומנוחה. במקום לנסוע היישר צפונה, כאמור, נשארתי בעיר הבירה טבילסי. נשארתי בה שני לילות. ביום הראשון, לאחר טיסת הלילה ומנוחה במלון Ponto. המלון מומלץ מאוד, מיקום מצויין, מחירים נוחים, צוות יעיל דובר אנגלית ובחורף ניתן להתמקח על המחיר. אתר המלון:  www.info-tbilisi.com.

לאחר שיטוט קצר וביקור באחת המאפיות (כולן מדהימות אגב, פשוט צריך לעצור ולטעום), נסעתי לעיר הכנסיות החשובה ביותר עבור הגיאורגים - מצחטה (Mtskheta). לשם נוסעים במשך כחצי שעה באמצעות מרשותקה (מיניבוס) מתחנת האוטובוס Didube (כמה תחנות נסיעה במטרו). יש לגלות עירנות בהקראת שמות התחנות במטרו, כאמור, אין דוברי אנגלית וגם השלטים הם בכתב גאורגי בלבד. העיר עצמה קטנה וחביבה עם נוף הררי. מעניין לצפות באוכלוסייה הקנאית לדת הנצרות ופשוט לעקוב אחריהם. כמו כן, ניתן לקחת מונית (התחבורה לא יקרה במונחים ישראלים) ולהעפיל לכנסיה שעל הפסגה הנראית לעין. משם נשקף נוף מרהיב של נחלים והסכר הקרוב לטבילסי. זו גם נחשבת כנסיה חשובה מאוד עבור הגיאורגים המאמינים כי נמצאים בה שרידים מגופתו של ישו.

לאחר מכן, חזרתי לעיר באותו מסלול והמשכתי לשוטט בעיר עצמה. העיר מלאה בכנסיות מיוחדות ויפות מאוד. העיר עצמה אינה נראית חיננית במיוחד במבט ראשון, אולם סיור לילי, בעיקר בעיר העתיקה של העיר וברחוב הראשי שלה, גילה לי את טבילסי המתחדשת והמתרעננת המלאה ברצון לחיות ולבלות. למחרת, הקדשתי את היום לטיול יומי בעיר העתיקה וסמטאותיה הצבעוניות. כמו כן, טיפסתי בין הרחובות הצרים לפסל הניצב על ראש ההר ומשקיף על העיר כולה. שם ניצב פסלKartlis Deda  - סמל העיר. בין לבין, ביקרתי בכנסיות קטנות ומעניינות - חלקן בנויות בתוך מערות ועשויות אבן וחלקן בתהליך שיפוץ ושיקום.

כמובן, שאי אפשר לוותר על ביקור בבית הכנסת - ישנם שניים כשאחד מהם, הראשי, נמצא ממש בכניסה לעיר העתיקה. למזלי, הייתי בעיר בשבת ובחג פורים, כך שיצא לי לשמוע את קריאת המגילה ולהכיר את המנהגים המקומיים. את אחר הצהריים פיניתי לבילוי במרחצאות שהעיר מציעה - Abano Tubani. העיר היא מאוד קטנה וניתן להגיע ממקום למקום בהליכה רגלית קצרה. ישנם מספר מרחצאות - יקרים יותר, בהם לכל אחד יש תא פרטי או מרחצאות ציבוריים, שם החוויה היא אותנטית יותר וכמובן פחות מזיקה לכיס. חשוב לציין, כי מדובר בעקרון באנשים שהולכים להתקלח במים חמים במיוחד, אולם יש גם סאונה, בריכת מים חמים לטבילה ובתוספת 10 לארי גם "מסאז'" - הכוונה היא לא לעיסוי, אלא לבן אדם שרוחץ אותך בשיטה מסורתית עם ספוגים והתזת מים – חוויה!
 

טיול בסיגנארי

את הערב הקדשתי לטיול ברחוב שרדן – הרחוב המשופץ והמשופע מסעדות. זהו האיזור התיירותי ביותר בעיר - ניתן להבחין בבוטיקים, מסעדות ובתי קפה יוקרתיים ובכל זאת, הוא צבעוני ומקסים. כאמור, לאור מזג האוויר החורפי ויתרתי על הנסיעה לצפון, אולם ניתן לנסוע למערב לכיוון העיר השנייה בגודלה, Batumi, הנמצאת במרחק של כשש שעות נסיעה ברכבת ושוכנת על חוף הים השחור. אני בחרתי באופציה השנייה, הנמצאת בכיוון מזרח. נסעתי באמצעות מרשותקה מתחנת האוטבוס Samgori לחבל הקחתי ולעיירה Sighnagi (נהגה סיגנארי), כמובן לאחר מאפה ממולא בגבינה וביצה.

לאחר כשעתיים הגעתי לעיר שמתיחת הפנים וההשקעה בה ניכרת מיד לעין. העיירה נמצאת על צוק, כשמסביב הרים מושלגים. הנוף יפה במיוחד. גם הרחובות שלה מרוצפים באבנים והתושבים נחמדים ומאירי פנים. הגעתי ישר לגסטהאוס של משפחת Zandarshvili בכתובת: St. Giorgi 11. טלפון: 99599750510. מייל: davidzandarashvili@yahoo.com. המשפחה חמה ומקסימה. השהייה שם זולה מאוד והיא כוללת ארוחת ערב ובוקר כמו של מלכים. המארחים נותנים גם מידע על האטרקציות שכדאי לבקר בעיר וסביבה (הכל ברגל, המרחקים קצרים ונוחים) וכמובן מאפשרים להציץ לאורח חיים גיאורגי אותנטי, בין אם לראות את בעלת הבית מכינה מאכלים גיאורגיים כמו חינקאלי (כיסוני בשר) ובין אם לראות את היקב הפרטי ליין וצ'אצ'א (ארק גיאורגי). המשפחה אמנם קצת "התקלקלה" בכך שלמדה עברית מהמטיילים הישראלים הרבים, אך הם עדיין מומלצים בחום. המקום נקי, מסודר, הם דוברי אנגלית והכי חשוב - שם באמת ניתן לחוות ולהבין את חיי המקומיים.

למחרת, היום הרביעי, לקחתי טיול יום עם מדריך בשם דוד. הוא ייקח אתכם לכפרים באיזור ובהם כנסיות שונות. היתרון הוא שדוד מדבר אנגלית טובה מאוד והוא יוכל לספר על ההיסטוריה ועל חשיבות כל המקומות. חוויה מעניינת במיוחד הוא הביקור ביקבים פרטיים ושאינם מסחריים. חבל הקחתי הוא איזור הכרמים והיקבים של גיאורגיה ודוד מכיר באופן אישי כמה מבעליהם. הוא מספר על אופן הייצור, ההיסטוריה של תעשיית היינות המתפתחת של גיאורגיה וכמובן לדאוג שתטעמו כמה יינות (והרבה!). בסיום הסיור, דוד הביא אותי לעיירת מגוריו Telavi ומשם במרשותקה היישר לטבילסי. את הערב האחרון העברתי בסיור לילי של פרידה מהעיר, תוך ביקור במסעדה מקומית על מנת להשלים את המאכלים שעוד לא ניסיתי.

את היום האחרון העברתי בקניית מזכרות. רצוי מאוד לנסוע לשוק Bzaroba, אליו ניתן להגיע במטרו. הסיבה היא לאו דווקא בגלל המחירים, הם די אחידים בכל דוכן או שוק שתתקלו בו, אלא בזכות העובדה שהכל מרוכז שם במקום אחד. כדאי לקנות גבינות, עוגיות ומאכלים מקומיים - הם שורדים את הטיסה. ברצוני לציין כי את הטיפים קיבלתי ממיכל מנדלסון שהיא גם מרצה בחנות "למטיייל" בדיזנגוף סנטר. יש לה ידע עצום על טיול במדינה כולה. היא עזרה לי בתכנון המסע וכמובן ההמלצות הן רובן ככולן מניסיונה האישי. אם יש לכם כמה ימים ואתם רוצים לגלות יעד מיוחד שעדיין אינו מתוייר במיוחד (בעיקר לא בחורף, הייתי מבין התיירים הבודדים במדינה וגם זו חוויה) - גיאורגיה היא מקום מושלם לטיול נעים, שלו, מרתק ובעיקר טעים.

מה כדאי לאכול ולקנות בגיאורגיה

 להלן כמה המלצות על מאכלים מקומיים שניסיתי. כן, הספקתי לטעום הכל ולא ויתרתי על שום דבר בחמישה ימים. מחירים ממוצעים: ארוחה זולה: 2-5 דולרים, ארוחה במסעדה ממוצעת: 5-8 דולרים, ארוחהבמסעדה יקרה: החל מ-8 .
  • חצ'פורי (Chachapuri)- מעטפת בצק שבתוכה גבינה מותכת. מחולק לכמה סוגים: חצ'פורי אימרולי (קנגורו), חצ'פורי מגרולי (עבה וכבד יותר), חצ'פורי אג'רולי - מאפה בצק וגבינה דמוי סירה, שבתוכו יוצקים עוד גבינה וביצה עין. כל מנה מוגשת לחוד. האכילה מתבצעת כך: תולשים בצק מדופן הסירה וטובלים אותו בביצה שבתוך הסירה, עד שהסירה וכל תכולתה "טובעים" בבטנו של הסועד, חצ'פורי פנוואני - עשוי שכבות דקות של בצק עלים שבתוכם גבינה. זהו חצ'פורי שאוכליםבהליכה ברחוב, חצ'פורי לוביאני (עם שעועית אדומה), החינקלי - כיסון בצק גדול ממולא בשר.
  • לוביו (Lobio) - נזיד סמיך משעועית אדומה, סאציווי (Satsivi) - עוף עשוי ברוטב אגוזים, מצבאדי (Mtsvadi) - שישליק, לבאש – קבב עטוף בפיתה דקיקה, פחאלי (Pkhali) - שם כללי למנות ראשונות קרות שמשלבות ירקות ואגוזים – מעולה! פמידוריאני (Pamidoriani)-  מרק עגבניות עם בשר, בדריג'ני ניגוזי (Badrijani Nigozi) - חצילים עם רסק אגוזים, סאטני (Satni) - דג ברוטב בצל, קברצחיס קליה - ביצים ברוטב עגבניות, באז'י - עוף ברוטב אגוזים, קבבי - הקבב המקומי, טולמה (Tolma) ממולאים, חרצ'ו (Kharcho) - מרק אדום עם אורז ובשר, בוזבאשי (Bozbashi) - כבש עם אפונה ותפ"וא, צ'חוחבילי (Chakhokhbili) - עוף בתבשיל קדרה.
  • קינוחים ומתוקים - קשמישיאני (Kishmishyeni) - בצק עלים עם אגוזים טחונים, ציפורן וקינמון, צ'יטיס רדזה - "עוגת חלב". גוזינקי – אגוזים מתוקים עם דבש.
שוק בטביליסי

אז מה כדאי לקנות? 

  • יינות מקומיים (אדום: Saperavi  או Kindzmarauli, לבן: Tsinandali או Kisi).
  • דבש.
  • צ'ורצ'חלה Churchela)) - לקנות בטיול היום עם דוד בחבל קחתי. מדובר באגוזי מלך מצופים ברפרפת ענבים מתוקה - נראה כמו נקניק. מדובר בממתק הלאומי.
  • גבינת סולגוני (Sulguni) - שמונה לארי בשוק המרכזי Bazaroba.
  • תערובת תבלינים בשם חמלי סונלי (Hmeli Suneli).
  • מלח סוואנטי (Svaneti Salt) - מלח מתובל.
  • טקמלי (Tkemali) - רוטב שזיפים מיוחד לתיבול עוף ובשר.

יעדי הכתבה

סגור
0
×