טועמים את קטלוניה: נפלאות הקולינריה המקומית

יותר ויותר חובבי אוכל ויין, יוצאים בשנים האחרונות מהמטבח, ונוסעים לטיולים ייחודיים וליעדים חדשים, בהם הדגש העיקרי הוא על סיורים גסטרונומיים ואטרקציות קולינריות. בואו לטעום את שלל הצבעים והריחות, שיש לחבל קטלוניה להציע
לירון בונאנו - מערכת אתר למטייל
|
תמונה ראשית עבור: טועמים את קטלוניה: נפלאות הקולינריה המקומית
© Agència Catalana de Turisme

לגלות את עולם הטעמים

תשמחו בוודאי לשמוע, כי בנוסף לניסיונותיהם הבלתי פוסקים של תושבי חבל הארץ קטלוניה, לקבל עצמאות מהמדינה האם ספרד, הם עסוקים בשנים האחרונות, גם במהפכה טעימה במיוחד. יותר ויותר מסעדות מקומיות מעוטרות בכוכבי מישלן (ביחד הן מחזיקות בשיא של 63 כוכבים!), תוכניות ריאליטי בישול בינלאומיות מצטלמות באזור, ומתקיימים אין ספור אירועים: סדנאות, שווקים, סיורי בלוגרים, ירידים, תערוכות מקצועיות, ועושר רב של טעמים וניחוחות. המגוון הפך להיות כל כך עצום, עד שבשנת 2016, הוכרזה קטלוניה, כיעד הגסטרונומי המוביל של יבשת אירופה כולה.

קטלוניה מתגאה בהיותה הישות האוטונומית הכי גאה וחדשנית בספרד, וככזאת, היא מיטיבה לשלב בין חידושים קולינריים (מטבח מולקולרי לדוגמה), לבין הבישול המסורתי המבוסס על שלושה אלמנטים בסיסיים וטעימים – חיטה, שמן זית ויין. האוכל הקטלוני שופע טעמים: ירקות ופירות טריים, מגוון פטריות בחורף, תותים ודובדבנים באביב, ופירות ים ודגים בחודשי בקיץ, והכל אפילו בריא, ומושתת על עקרונות תפריט הדיאטה הים-תיכונית.

בקטלוניה תמצאו גם בתי מלון ייחודיים, מלונות בוטיק בעיקר, הממוקמים בבתים עתיקים ומשופצים, טירות מימי הביניים ובתי חווה, ומציעים, מעבר לחווית לינה איכותית, גם חוויה קולינרית ייחודית, עם מסעדות שף עטורות כוכבים, סדנאות בישול מעשיות, וסיורים גסטרונומיים מודרכים.

פותחים שולחן בקטלוניה. צילום: Agència Catalana de Turisme

כמהין בקוסטה ברווה

החופים היפים והלבנים של קוסטה ברווה (Costa Brava), היוו תפאורה מושלמת למסעדת "אל בולי", שהתחילה את המפץ הגדול של הקולינריה הקטלונית. המסעדה, שזכתה בעיטורים נחשבים מקיר לקיר, שילבה בהצלחה מסחררת בין מסורת בישול עתיקה ורבת שנים, לבין בישול מולקולרי חדשני. אל בולי, שנסגרה לבסוף בשנת 2011, היתה אם תרצו, המגדלור השואב, סביבו התקבצה מסורת הבישול העילי של קטלוניה.

מטיילים בעלי טעם, יודעים שזהו האזור מספר אחד, לטיול בחודשי החורף. האקלים ים תיכוני ונוח, הטיסות זולות, המלונות גם, ולמסעדות הכי נחשבות באזור, שלחלקן יש רשימות המתנה בנות כמה חודשים, תוכלו להשיג שולחן ללא בעיה. אז השאירו את קוסטה ברווה לנחשול התיירים שישטוף אותה בחודשי הקיץ, ותקפצו לבקר אותה בחורף, היא מצידה תחכה לכם בשולחנות עמוסים ובזרועות (תמנון) פתוחות.

מה בתפריט?
במרחק שעה נסיעה משדה התעופה של ברצלונה, מחכה לכם העיר היפהפייה מימי הביניים, גירונה (Girona). העיר מתגאה בלא פחות מחמש מסעדות שונות שזכו בכוכבי מישלן. סעודה באחת מהן, תהיה חוויה יקרה אמנם, אך בלתי נשכחת.

את התיאבון, מומלץ לעורר בעזרת סיור מקדים בשוק היפהפה של העיר, Mercat del Lleó, עם שפע של צבעים וטעמים, שפתוח בימי שני-חמישי בין השעות 7:00-14:00. כתובת: Plaça Calvet i Rubalcaba, s/n, Girona.

בגירונה ניתנת לכם ההזדמנות ללמוד, כיצד מבשלים דגים, ישירות מפי הדג, או במקרה הזה, משפים מקומיים בעלי שם. השעורים והסדנאות נערכים (גם בשפה האנגלית) באקדמיה ובמוזיאון הדגים Actualitat del Museu de la Pesca. במסגרתם, תתנסו באמנות הכנת מרק הדגים, תתמחו באומנות חיתוך ופילוט של דג טרי לנתחים דקיקים, ותלמדו איזה יין הולך הכי טוב עם קערת מולים טריים.

את המנה העיקרית (שתהיה בוודאי מורכבת מעשרות מנות קטנות), תאכלו כבר באחת המסעדות עטורות הפרסים של האזור, כמו לדוגמה El Celler de Can Roca, שממוקמת היטב ברשימת המסעדות הטובות ביותר בעולם. כתובת: Calle Can Sunyer, 48.

את הקינוח לעומת זאת, תשמרו לגלידרייה בלתי נשכחת בשם Rocambolesc, המציעה טעמי גלידה ייחודיים, כמו גלידת כמהין והפתעות נוספות. כתובת: Carrer de Santa Clara, 50.

תשאירו מקום לקינוח! צילום: Agència Catalana de Turisme

ליד האוכל: בגירונה, תמצאו פינה יהודית חמה, בדמות אחד המוזיאונים המרגשים, המוקדשים לקהילת יהודי ספרד, לפני גירושם. The Museum of Jewish History מספר את סיפורה של הקהילה המפוארת, ונחשב לתחנה מרגשת במיוחד. כתובת: Carrer de la Força, 8, Girona

לישון על בטן מלאה: כשמו כן הוא, Hostal Sa Tuna הוא מלון בוטיק קטנטן ומקסים (חמישה חדרים בלבד), הממוקם על קו המים של קוסטה ברווה, ומוקדש, איך לא? למאכלי ים! במלון קיימת מסעדת גורמה ייחודית, אותה מנהל ביד רמה שף בן המקום. המסעדה מציעה סעודת דגים ופירות ים טריים, המוגשים במרפסת, עם נוף מרהיב של המפרץ. כתובת: Paseo Ancora, 6 Begur.

קרם קאטלאן בקדאקס

כשתסעו בדרך הציורית המתפתלת אל עיירת האומנים קדאקס (Cadaques), תבינו מיד, למה כל כך הרבה ציירים ואומנים, ובראשם סלבדור דאלי, קבעו בה את ביתם. השילוב בין ההרים הירוקים, הבתים הלבנים והגגות הציוריים והכתומים, מרחיבים את הלב והנפש. ומה יותר טוב מלהרחיב את הנפש עוד קצת, על חוף הים המקסים, עם קצת טאפאסים טריים ויין מתוק מקומי?

מה בתפריט?
בימי שני בבוקר, מתקיים באזור קדאקס, שוק מקומי מקסים של פירות וירקות, בקרבת אזור La Riera. זאת הזדמנות נהדרת לפטפט קצת עם המקומיים ולטעום מהתוצרת המקומית הטרייה. לאחר מכן, יוצאים לסיור עמוס בשמן זית ויין, בקרבת הכפר הקטן והציורי פאו (Pau). בבית הבד של Emporda Empordàlia. כאן ניתן לשלב בין דריכה על ענבים, סיור מודרך במטעי שמן הזית ובכרמים, וטעימות של מבחר גבינות, נקניקים, לחם עם עגבניות ואנשובי לבן. הכל טרי ומייצור עצמי.

Casa Anita, היא המסעדה המשפחתית שתמיד חלמתם לסעוד בה. מעל 40 שנה של מצוינת קולינרית, עם מנות דגים טריות על הפלנצ'ה, קרפצ'יו גמבה או טונה, תבשילי דגים ופירות ים עשירים בטעמים ומבחר לא רע של יינות מקומיים. הישיבה היא סביב שולחנות ארוכים ומשותפים, והבעלים הוא בחור נלהב וייחודי בשם Juan. הוא בהחלט מסוג הטיפוסים שקשה לתאר במילים, וצריך בעיקר לסמוך עליו, ולתת לו לנהל את הארוחה שלכם.

לקינוח, הזמינו את הקרם קאטלאן המסורתי, אחד הקינוחים האופיניים לאזור, ולא תצטערו. כאן מכינים אותו בגירסה פירותית במיוחד, עם חתיכות לימון מרעננות, שמאזנות את המתיקות הסוחפת של המנה. כתובת: Carrer Miquel Rosset 16, Cadaques.

בסמטאות קאדקס. צילום: ליאור כהן

ליד האוכל: עד שנפטר בשנת 1982, היה הכפר קדאקס ביתו של הצייר סלבדור דאלי. לאחר פטירתו, הפך הבית בו התגורר האמן המחונן, למוזיאון קטן (Casa-Museu Salvador Dalí), המספק הצצה מסקרנת לחייו של דאלי.

לישון על בטן מלאה: שווה לבלות לפחות לילה אחד בקדאקס היפה. יש משהו מיוחד באווירה בשעות הערב, עם הברים הקטנים על שפת הים, והרומנטיקה שבאוויר. Hotel Blaumar הוא מלון משפחתי קטן, הממוקם שתי דקות הליכה מחוף הים. העיצוב מרגיע בצבעי כחול ולבן, וארוחת הבוקר עשירה ומבוססת על מאפים איכותיים וירקות ופירות מקומיים. להשוואת מחירים למלון זה לחצו כאן »

קאווה בקוסטה דורדה

תאנים מתוקות, דגים טריים, יין אדום ולחמים מסורתיים, הם רק חלק מהמרכיבים הטעימים של טיול באזור קוסטה דורדה (Costa Daurada) היפהפה, הממוקם מדרום לברצלונה. מלבד השילוב המופלא בין טעמי הים והאדמה, דורדה הוא האיזור הכי מומלץ בקטלוניה לסיורי יין וקאווה תוססים, עם לא פחות משישה אזורי יין משכרים.

קאווה מקיר לקיר. צילום: Agència Catalana de Turisme

מה בתפריט?
מתחילים את הסיור בטרגונה (Taragona) העתיקה, אחת הפנינים השמורות של ספרד. עיר קטנה ומקסימה, ובה שרידים ארכיאולוגיים מתקופת הכיבוש הרומי. את התאבון, מתחילים לבנות בקתדרלת היין של העיר. הסיור כולל מבט מקרוב על תהליך ייצור היין ביקב, ומלווה בטעימות של יינות מקומיים וקאווה מבעבעת. שם גם תאכלו ארוחת צהריים מסקרנת במיוחד, עם מנות שהותאמו במיוחד ליינות המופקים במקום.

לקינוח, קפצו לביקור באחת מהגלידריות הוותיקות ביותר בעיר – Sirvent, המתמחה בגלידות ושרבטים מפירות טריים הגדלים באזור. כתובת: Rambla Vella, 27, 43003 Tarragona.

ליד האוכל: טרגונה היא אמנם עיר חוף מודרנית, אבל בתוכה מתחבאות פנינות ארכיאולוגיות מהעידן הרומאי, שתושבי העיר יודעים לתת להם את הכבוד הראוי, ומשמרים בצורה יוצאת מן הכלל. אל תחמיצו ביקור היסטורי בחומה העתיקה, המגדל, המוזיאון והאמפיתיאטרון.

לישון על בטן מלאה: אם לישון במלון בוטיק מהמאה ה-12, המוקדש כולו לשמן זית, נשמע לכם כמו חוויה מסקרנת, אז לילה במלון La Boella, השוכן בבית חווה עתיק, הוא בדיוק עבורכם. בית החווה עומד במרכזו של מטע שמן זית, ויש לו כמובן מותג שמן זית ייחודי. שמן הזית הוא כוכב ראשי בתפריט המנות המוגשות במסעדת הגורמה של המלון, כמו מרק עגבניות טריות או סלט מקרלים טריים, המוגש עם רוטב פלפלים פיקנטי וגבינה מקומית. להשוואת מחירים למלון זה לחצו כאן »

בישול מקומי מסקרן. צילום: Agència Catalana de Turisme

עוגת דלעת בטרס די אברו

אזור הדלתה הנקרא טרס די אברו (Terres de l'Ebre), שוכן על גדותיו של של נהר האברו (הנהר השני בגודלו בספרד), ונחשב לאחד האזורים הקולינריים המפתים של קטלוניה. במטבח המקומי תמצאו דגי נהר וים, ושדות אורז, שמתמזגים יחדיו בצלחת למנות פשוטות וטעימות. כל עיירות החוף הקטנות באזור, מתגאות בתוצרת הימית הטרייה שלהם, ובכל עונה, מתקיים פסטיבל ייחודי לפירות הים של אותה תקופה. תוכלו לחגוג לדוגמה, בפסטיבל המולים באוגוסט, ואם תבקרו בחודש מאי, תצטרפו לחגיגות הטונה האדומה.

מה בתפריט?

על הבוקר, תוכלו לצאת סיור דייג ייחודי, ולנסות לתפוס בעצמכם שלל, תוך שימוש בטכניקות מסורתיות שתלמדו מהדייגים המקומיים. אתר אינטרנט: www.cuinalarapita.com.

את ארוחת הצהריים תאכלו באחת המסעדות הטובות ביותר באזור, Les Barques Can Joan, המתמחה במאכלי ים טריים, פאייה, מנות אורז שחור מתוצרת מקומית, ונוף מקסים של חוף הים. כתובת: Plaza San Pere 6, Les Cases d'Alcanar.

לקינוח, היכנסו לאחת המאפיות הקטנות המפוזרות ברחובות הקטנים של העיירות השונות, וקנו לעצמכם עוגיית Pastissets מתוקה. מדובר בקינוח מסורתי וייחודי לאזור, העשוי משמן זית (כמובן), אטריות דקיקות של דלעת מתוקה, וברנדי מקומי בטעם פירות. מעדן.

דג הקוד הקטלוני. צילום: Agència Catalana de Turisme

ליד האוכל: על מנת לפתח לעצמכם תאבון בריא, צאו לטיול באחד ממסלולי הטבע היפים, בפארק הגדול ביותר בקטלוניה - Els Ports National Park Catalonia, עם מסלולים בשלל דרגות קושי, צמחייה ייחודית לאזור ונופים של צוקים משוננים, אל מול הים התיכון הכחול.

לישון על בטן מלאה: Diego הוא מלון גסטרונומי משפחתי קטן, המשלב בין אירוח מסורתי, למסעדת גורמה בסגנון קאטלני. מסעדת המלון חוגגת 25 שנות מצוינות קולינרית, עם תפריט מגוון המבוסס על חומרי גלם מקומיים, כמו דגים וירקות ומרתף יינות פרטי. להשוואת מחירים למלון זה לחצו כאן «

אין ספק, כי קטלוניה אמנם נשענת לא מעט על עברה המפואר, אך צועדת (גם על קיבתה) קדימה. הזינוק המרשים במעמדה הקולינרי הבינלאומי, העושר העצום של המסעדות, הכרמים, השווקים, וכל זאת בשילוב הטעים בין מאכלי ים ויבשה, הופכים אותה ליעד מסקרן ומסעיר לטיול הטעים הבא.

לתחילת הכתבה

הכתבה בחסות לשכת התיירות של קטלוניה – Catalan Tourism Board

רוצים לקרוא עוד על טיול בקטלוניה? הכתבות הבאות עשויות לעניין אתכם:

יעדי הכתבה

סגור
×