העיקר הטריות - בעקבות מבשלות הבירה בפראג

כל מה שאומרים על פראג נכון – הבניינים מרשימים, הנהר יפה והבירה זורמת כמים. פשוטו כמשמעו. אם שמעתם שהבירה בצ'כיה זולה יותר ממים – דעו שזו לא הגזמה. מחיר חצי ליטר בירה נע בין 35 ל-45 קורונות, בעוד שבקבוק מים עולה בסביבות ה-40-50 קורונות. לכן כל אחת מעצירות המנוחה מהטיולים הרבים בעיר לוותה תמיד בבירה מקומית קרה. אז אחרי שהתפכחתי והתגברתי על ההנגאובר והרגליים התאוששו מהשיטוטים בעיר היפהפייה, הנה המלצות וחוויות מבירת הבירה העולמית.
אביטל ישראל - מערכת אתר למטייל
|
מפה
תמונה ראשית עבור: העיקר הטריות - בעקבות מבשלות הבירה בפראג
© איתי אמוזה

160 ליטרים לשנה

צ'כיה היא המדינה שבה צריכת הבירה לכל אדם היא הגבוהה ביותר – כ-160 ליטר בשנה – ובהתאם, קל מאוד למצוא מקום לשבת לשתות בו, בכל שעה שבה תבחרו (כן, גם לארוחת הבוקר). למעשה, תרבות הבירה כל כך מפותחת בצ'כיה, עד שהמציאו שיטה ייחודית לאחסון בירה, תוך שמירה על טריותה: מתוך ההנחה שבירה טרייה טעימה ועשירה יותר, החלו לאחסן את הבירה הלא-מפוסטרת בטנקים ענקיים מפלדה (Tankovna), המכילים 1,000 ליטרים של בירה בשקי פלסטיק, בטמפרטורה של 8-10 מעלות, שמטרתם למנוע כניסת בקטריות ושמירה על הטעם.

עם תרבות שתייה כה מפותחת, אין פלא שמדי שנה נערך פסטיבל הבירה הצ'כי, שמאגד בתוכו עשרות מבשלות בירה מקומיות. מדי שנה נוהרים למקום עשרות ומאות אלפי אנשים מרחבי העולם בכדי להשתתף בחגיגות ולשתות ממיטב המבשלות הצ'כיות. גם אני, כחובבת בירות צ'כיות מושבעת (עד כדי כך שבכל מקום אני מחפשת בירה בסגנון "פילזן", שיהיה הדומה ביותר למקור הצ'כי), התאמתי את החופשה שלי לתאריכי הפסטיבל.

70 מבשלות תחת גג אחד

האירוע, שמתקיים למשך כשבועיים וחצי במאי בכל שנה, נערך ב-Holešovice, שהוא בעצם "גני התערוכה" הפראגי ומתקיימים בו מגוון פסטיבלים וירידים לאורך כל השנה. אזור הפסטיבל מורכב משני מתחמים: האזור המקורה, שבו אפשר להזמין ממלצרים מהמגוון (הלא גדול) של האוכל והשתייה המוצעים בתפריט ולהאזין להופעות המוזיקה הרועשות, המתקיימות בו מדי יום והאזור הסמי-מקורה, המכיל דוכנים עם ברזי בירה ממגוון המבשלות השונות. שני המתחמים מעוצבים בצורה זהה: שורות-שורות של שולחנות עץ ארוכים, כשלאורכם ספסלי עץ פשוטים. בין כל אלה, יש עשרות צעירים הלבושים בלבוש צ'כי מסורתי, שמפנים את הכוסות הריקות והצלחות מהשולחנות.

אמנם הפסטיבל לא ממוסד, ומאורגן כמו פסטיבלים גדולים אחרים העוסקים בבירה (אוקטוברפסט, לדוגמה) ואפילו החולצות הממותגות, הנמכרות בכניסה נושאות, ברובן, תאריכים של שנים קודמות, אך האווירה שמחה, הבירה קרה וזה כל מה שצריך. בכניסה לפסטיבל תדרשו להחליף את כספכם למטבע הרשמי של הפסטיבל – Beer Tollar ותוכלו לשלם על כל המוצרים במקום – אוכל, שתייה וסחורה ממותגת באמצעותו. מקבלים כרטיס, שעליו אפשר לטעון טולרים בכפולות של חמש (1 טול = 45 קורונות = 7.3 שקלים). חצי ליטר עולה טול אחד (ליטר עולה שניים), האוכל מתחיל בשני טול והסחורה הממותגת עולה ארבעה טול ומעלה.

כשנכנסים למתחם, אי אפשר שלא להתמלא בתחושת השתאות. עמדנו במרכז החדר והבטנו בתדהמה על המגוון הלא-הגיוני של הברזים שסביבנו ותהינו איך, בשם האלוהים, אמורים לבחור? אף אחד משמות המבשלות לא נשמע לנו מוכר והתלבטנו אם פשוט לבחור את אחד מהם באקראיות. בגלל שממילא צריך לשלם קודם אצל המוכר בכל דוכן, החלטנו בסוף ללכת אליו ולהגיד לו איזה סוג של בירה אנחנו שותים בדרך כלל (פירותי, כהה, בהיר, חיטה וכדומה) ולקוות שהוא יבין ויכוון למבשלה המתאימה. מסתבר שהסיכוי הוא בערך חצי-חצי לזה. משם לקחנו את הכוסות והתיישבנו לצד אחד השולחנות, בין משפחות עם ילדים, צעירים אירופאים ואמריקאים עם משחקי שתייה ומקומיים עם אוסף לא הגיוני של כוסות, המונח על השולחן לפניהם. אתר הפסטיבל: www.ceskypivnifestival.cz

חמש דקות מהפאב הבא

אם לא התמזל מזלכם להגיע לפראג במאי, אל דאגה, גם בשאר השנה תוכלו למצוא מגוון עצום של בירה מקומית, המוצע ממש בכל קרן רחוב – בפאבים, במסעדות, בבתי קפה וגם סתם בדוכני שוק, שעליהם מונחות מספר חביות ולצידן הררי כוסות פלסטיק חד פעמיות. כל שעליכם לעשות, הוא לשוטט ברחובות היפים וקרוב לוודאי שלא תאלצו ללכת יותר מדקות ספורות לפני שתמצאו מקום לשבת ולשתות בו. ברחבי העיר תוכלו למצוא פאבים קטנים וגדולים, מעוצבים ופשוטים, היסטוריים או מודרניים, חלקם עם הופעות חיות, בחלקם שותים בעמידה, אך בכולם תמצאו בעיקר מהמבחר הרחב של הבירות הצ'כיות המקומיות.

פעמים רבות תתקלו במותגים מוכרים יותר, כמו סטארופרמן (staropramen), קוזל (Kozel), פילזנר אורקוול (Pilsner Urquell) וקרושוביצה (Krušovice), שאת כולם אפשר למצוא גם בחלק מהפאבים בארץ, אבל יהיו מספיק מקומות שבהם מגישים רק בירות פחות מוכרות ולעיתים ימזגו לכם רק את "בירת הבית", המיוצרת במקום. כל שעליכם לעשות הוא לסרוק את התפריט, לחפש את המילה Pivo (בירה, בצ'כית), לבחור אחת ולהצביע עליה בפני המלצר, כי יש סיכוי טוב שלא תצליחו לבטא את שמה.

ארבעה שבועות של טריות

לחוויה שונה ומיוחדת יותר, תוכלו לבקר באחת המבשלות הקטנות שנמצאות בפראג, לשתות בירה טרייה, שברובה לא מפוסטרת ולא מסוננת (לכן מתקלקלת תוך שבועות ספורים), שבושלה זה עתה במקום. בנוסף, אפשר לטעום מהמטבח המקומי ופעמים רבות גם לערוך סיור במבשלה וללמוד על תהליך ייצור הבירה.

Klasterni Pivovar Strahov היא מבשלה עתיקה, המייצרת את אחת הבירות המומלצות בפראג. המקום, המתפקד כמבשלה עוד מהמאה ה-14, ממוקם צמוד למנזר סטרהוב, לא רחוק ממצודת פראג. תוכלו לשבת לשתות במבשלה עצמה או במסעדת St. Norbert הסמוכה, ובקיץ תוכלו לשבת בשמש בחצר הבירה המרווחת שביניהם. לאורך כל השנה מוצעים במקום שלושה סוגי בירה: פייל אייל, אמבר ולאגר כהה, אך יש גם ברזים שמשתנים בהתאם לתקופה ותוכלו למצוא "מהדורות מוגבלות" בחגים ובעונות השונות. הבירה נמכרת בכוסות של 0.25 או 0.4 ומחירה יקר, יחסית (35 קורונות לרבע ליטר ו-64 קורונות ל-0.4), אבל החוויה שווה את המחיר. בנוסף, תוכלו לצאת לסיור במבשלה עצמה, שכולל הסברים, הדגמות ושתי טעימות בירה.


ב-Novoměstský pivovar (מבשלת העיר החדשה), הנמצאת ליד כיכר ואצלב, תוכלו ללגום מהלאגר הכהה או הבהיר המיוצר ומוגש בה באחד החללים בקומפלקס הגדול, שכל אחד מהם בגודל שונה ובעיצוב אחר (ביניהם מערה וצמחיה מזויפת התלויה מהתקרה). תוכלו להצטרף לאחד הסיורים המוצעים במבשלה, הכוללים שלוש טעימות וחלקם כולל גם קבלת כוס או מגש טעימות (117-207 קורונות). לחלופין, אפשר גם לאכול ארוחת צהריים צ'כית מסורתית או פשוט להגיע למשקה וליהנות ממופע האקורדיון החי, המתקיים מדי ערב. חצי ליטר בירה עולה 38 קורונות, אבל אפשר להזמין גם "קנקנים" גבוהים של עשרה ליטר, שיש בתחתיתם ברז (760 קורונות) או מגש טעימות, שכולל ארבע כוסות של 0.2 מ"ל (200 קורונות).

  • אתר: www.npivovar.cz
  • כתובת: Vodičkova 20
  • טלפון: 420-222-232-448+
Pivovarský dům – המבשלה הפופולארית, עמוסה תמיד במקומיים ובתיירים, שנוהרים אליה בזכות המשקאות הלא-שגרתיים שהיא מציעה, הכוללים בירה מיוחדת עם תוספות דובדבנים, קפה, צ'ילי ובננה, משקאות בירה ייחודיים, כמו בירת שמפניה ואפרטיף בירה. כמובן שתוכלו למצוא במקום, שהמבשלה עצמה נמצאת ממש במרכזו, גם בירות פחות מיוחדות, אך טעימות גם הן, כמו בירה חיטה, לאגר כהה או בהיר והשילוב המקובל של חצי כהה-חצי בהיר. אם זה לא מספיק, גם המטבח משלב בירה במגוון יצירותיו, החל מהמנות הראשונות וכלה בקינוחים. חצי ליטר של בירה רגילה ושליש מהבירה המיוחדת עולים 44 קורונות, אבל תוכלו להזמין "ג'ירפה" – קנקן ארוך של ארבעה ליטרים, שמוגש לשולחן כשבתחתיתו ברז (308 לבירה רגילה ו-528 למיוחדת). המקום הוא ללא עישון.

מבשלת U Fleků קיימת משלהי המאה ה-15 ומציעה לאגר כהה טרי, לא מסונן ולא מפוסטר, שניתן למצוא רק בה. המקום, המהווה גם את המסעדה הגדולה ביותר בצ'כיה (1,200 מקומות ישיבה) בנוי מחלל עצום, המכיל פסלים, ציורי קיר ועשרות שולחנות וגם גן בירה עם שורות של שולחנות ארוכים לימי הקיץ. מומלץ להזמין מקום מראש, כי המקום נוטה להתמלא, בעיקר בימים בהם נערכים מופעים במקום. תוכלו להשתתף בסיור אינפורמטיבי ונחמד של המבשלה, בתיאום מראש.

  • אתר: www.ufleku.cz
  • כתובת: Křemencova 11
  • טלפון: 420-224-934-019/20+

למבשלת Pivovar U Tří Růží יש שורשים במאה ה-15, אך היא הוקמה מחדש רק בשנים האחרונות. המקום, הפופולארי בקרב מקומיים ותיירים כאחד, מציע שלושה ברזים קבועים של בירה מהחבית: לאגר, בירה כהה ואמבר ושלושה ברזים המתחלפים בהתאם לזמינותם (עד שהחבית נגמרת ואז מחליפים אותה בבירה טרייה) מתוך הרפרטואר העשיר של המקום, הכולל 12 בירות. תוכלו ללוות את הבירה הטרייה במגוון מאכלים צ'כיים מסורתיים, מומלצים גם הם. המקום ללא עישון.
  • אתר: www.u3r.cz
  • כתובת: Husova 10
  • טלפון: 420-225-226-650+


מבשלת U Medvídků, הנמצאת במיקום מרכזי, בין כיכר ואצלב לתיאטרון הלאומי, נמצאת בקומפלקס הכולל מבשלה, אולם בירה (הגדול בפראג!) ומלון. המקום, הנפקד בקביעות על ידי תיירים ומקומיים, מציע שלוש בירות לא מסוננות או מפוסטרות המיוצרות במקום, כולל הבירה החזקה בעולם (12.6%) וגם באדווייזר. תוכלו להצטרף לאחד הסיורים המוצעים במבשלה, הקיימת במקום עוד מ-1466 או להשתתף בסדנת ייצור בירה חד יומית. הסדנה, שעולה 6,000 קורונות לאדם אחד (2,000 קורונות נוספים לכל אדם נוסף) מציעה לחברים להתנסות בחוויה הייחודית שבבישול בירה. המחיר כולל חבית בירה (והשכרת משאבה), ארוחה, חטיפים, חולצת השתתפות, טעימות לאורך היום ועוד.

  • אתר: www.umedvidku.cz
  • כתובת: Na Perstyne 7
  • טלפון: 420-224-211-916+


אלו מכם שפחות הרפתקניים כשזה נוגע לטעמים, אך עדיין מעוניינים בסיור ובהסברים, יכולים לבקר במרכז המבקרים של Staropramen. כאמור, זוהי אחת הבירות הנפוצות ביותר בבירה הצ'כית ותוכלו למצוא אותה ברבים ממקומות הבילוי והמסעדות. במרכז המבקרים יש תערוכה המלמדת על תהליך ייצור הבירה. אמנם לא מדובר בביקור במבשלה עצמה, אך הסיור חביב ובסופו תקבלו כוס משקה שבושל במקום. במקום יש גם במסעדה, המציעה אוכל מקומי ואירופאי וכמובן גם את ששת סוגי הלאגר והאייל, שהפכו את סטארופרמן למפורסמת.


לתחילת הכתבה

מתכננים חופשה בפראג? הכתבות הבאות עשויות לעניין אתכם:

יעדי הכתבה

סגור
×