טוסקנה בניחוח חורפי: חוויות חמימות וטירמיסו של סבתא

טוסקנה בחורף היא אחרת, זו שרבים אינם מכירים. היא לא נכנסת לתרדמת החורף ואף כי מעטים המבקרים בה, היא חיה ונושמת ויש לה עדיין מה להציע - פינוקים ואטרקציות שיעניקו חוויה מיוחדת וחמה בעונה זו. אז הכינו את הצעיפים וקבלו המלצות לטיולים ובילויים בטוסקנה, במבט חורפי.
אורי נחימזון, בעל מלון דירות בטוסקנה
|
תמונה ראשית עבור: טוסקנה בניחוח חורפי: חוויות חמימות וטירמיסו של סבתא
© Depositphotos/pitrs10

שמש חורפית ומחירים זולים

כששומעים "טוסקנה", מיד עולים בדימיון מראות הגבעות הירוקות ושדות החמניות האינסופיים, השמש היוקדת מעל הברושים הזקופים ושורות-שורות של גפנים, שזורים זה בזה, עמוסים בפרי שממתין להפוך ליין איכותי. אך ישנה טוסקנה שרבים אינם מכירים, זו החורפית. השלג יורד בטוסקנה לעיתים רחוקות יותר, הגשם מועט ולרוב קר, כשהשמיים בהירים וקרני שמש חורפית מנעימים את הימים הקצרים. בערים הגדולות התיירות נמשכת, בעיקר תיירות פנים - איטלקים מהצפון ומהדרום באים לטוסקנה, לרוב לקראת סוף השנה. יש פתגם איטלקי ידוע שאומר ״חג המולד עם הקרובים וראש השנה עם חברים״. ואכן, בתי המלון בימים האחרונים של השנה מוזמנים מראש, האיטלקים חוגגים בארוחה מסורתית עם חברים וקרובים, בבתי מלון והרחק מביתם. אחד היתרונות הברורים של טיול בטוסקנה בחורף הוא ירידת המחירים - טיסות, מלונות וכו'. גם התורים, שבדרך כלל משתרכים בקופות המוזיאונים בפירנצה, בסיינה ואפילו בתור למגדל הנטוי בפיזה בשיא העונה - בהם לא תיתקלו בעונה הקרה.

מאדאם באטרפליי בביקור בפירנצה

עונת האופרות בפירנצה ממשיכה גם בחורף. אדרבא, בחורף נהנים יותר לשבת באולם מחומם ולדעת שבחוץ קר ואתה יושב ומאזין לגדולי הזמרים והתזמורות, המנגנים ושרים לכבוד האורחים את "מאדאם באטרפליי" או את "לה בוהם". כבר ב-2 לינואר מציגה האופרה את "לה טרביאטה", ב-6 לפברואר יתקיים קונצרט מיוחד לאוהבים וב-15 לאפריל תועלה האופרה "נישואיו של פיגארו". כל זה יתקיים בכנסיית St. Mark's Anglican בפירנצה. כרטיסים במחיר של שלושים יורו ניתן לרכוש באתר: selectitaly.com/browse/things-to-do/theater.

אגב מוזיאונים, כדי שלא תתפסו מרובה, לא תפסתם - לא הייתי מנסה להכנס לשני המוזיאונים בפירנצה, ה"אקדמיה" וה"אופיצי" באותו היום. מומלץ לפצל את הביקור לשני ימים או לבחור - ביקור ב"אקדמיה" ואת ה"אופיצי" תשאירו לפעם הבאה. זה צפוף, קשה ומעייף, חוץ מזה, באתם לטייל ולהנות ולא לעבוד. להזמנת כרטיסים מראש היכנסו לאתר: florence-museum.com.

ומה עושים בחורף? בדיוק מה שעושים בקיץ! מטיילים, מבקרים במוזיאונים, טועמים יינות ביקבי קיאנטי ומונטפולצ׳יאנו. אפשר גם ללכת לאופרה בסיינה או בפירנצה, להיכנס לדואומו של סיינה, שנפתח מחדש לא מזמן ולהתרשם מאחד מפלאי תבל. הכל מעשי ידי אדם, גאוני המכחול והאיזמל, שיצרו את הפסלים והציורים שהעשירו את התרבות האנושית.

בין לבין וכדי להתחמם, נכנסים לטרטוריה טוסקנית טיפוסית. יש בכל ישוב עשרות כאלה, שנקראות ״טרטוריה״. אחת אהובה עלי, נמצאת בעיירה המדיאבלית קורטונה, ברחוב דרדאנו. בקשו בה את ה״ריבוליטה״: אותו מרק לחם חם, שמתבשל לאיטו והניחוחות שעולים ממנו אינם ניתנים לתיאור. זוהי, ללא ספק, המנה הטוסקנית המאפיינת ביותר את החורף. מכיוון שבתקופות עתיקות, כשלא היו אמצעי קירור ושימור, המנה חוממה פעם אחר פעם, בא השם ״ריבוליטה״ כלומר "מבושלת שוב". בתור מנה עיקרית נתענג על בשר צייד, מין גולאש של חזיר בר, ״צ׳ינגיאלה״, בתוספת שעועית אפויה ברוטב עגבניות. לבסוף, עוד לפני האספרסו ריסטרטו, נקנח בטירמיסו, מעשה ידיה של הסבתא של פאולו, שמבשלת במטבח המשפחתי עם שתי בנותיה ונכדה שממלצרת.

מתחממים במעיינות ויוצאים לחווית חורף רומית

בריכות המעיינות החמים, שנובעים מבין הסלעים בטבע מאות ואולי אלפי שנים, מאד נפוצים בטוסקנה. מעליהם הקימו בתי מלון ומכוני עיסוי וספא. כאלה נמצאים בקיאנצ׳יאנו, אך יש כאלה שנמצאים ממש בשטח פתוח וטבעי ובחינם. כל אחד מוזמן לבוא, להכנס לבריכות הגופרית ולטבול בהן, כדוגמת הבריכות בסן פיליפו. ואיך מגיעים לשם? לבאים מרומא או מהצפון באוטוסטרדה A1 , יורדים בקיוזי (Chiusi) נוסעים כעשרה קילומטר לכוון קיאנצ׳יאנו (Chianciano). בדרך SP4 עולים על דרך קאסיה (Via Cassia ) עד שמגיעים. המרחק מקיאנצ׳יאנו טרמה 23 קילומטר. שווה להתאמץ ולמצוא. חוויה חורפית מתקופת הרומאים.

מי שמחפש ריגושים, יכול להתנסות בספורט מיוחד במינו, ייחודי לאזור, שמתאים לשני אנשים: קוואד, סוג של רכיבת טרקטורון. חשוב להצטייד בבגדים חמים ועמידים בפני בוץ ולכלוך. יוצאים עם שחר, בליווי מדריכים מנוסים, המכירים היטב את השטח. מסלולי הנסיעה משתלבים בדרכים רומאיות סלולות, חלקן בחצץ מהודק, ומתעקלות בין סלעים ויערות, בגובה של קילומטר. המראה הנשקף מלמעלה משאיר אותך פעור פה. המחירים אינם בשמיים - מאה יורו לחצי יום או מאה וחמישים יורו ליום שלם. אם מעוניינים במדריך ומתארגנים בקבוצה, העלות מאה ועשרים יורו לשני אנשים לשלוש שעות של שטח קשה. לקבלת פרטים ניתן להכנס לאתר החברה umbriainquad.com

גם סקי אפשר לעשות בטוסקנה. אמנם לא למקצוענים, שרגילים לגלוש במסלולים התלולים של אתרי הסקי באוסטריה ושוויץ, אך בהחלט זו הנאה לגלוש באמיאטה. תמצאו שם מסלול קל וארוך, כשלצידכם ילדים בגובה מטר, טסים בזיגזגים ומשאירים אתכם מאחור.

שופינג סטייל טוסקנה

לא הזכרנו את הקניות. למי שגם ״ספורט״ זה מעניין אותו, ה״סאלדי״ (Saldi) מתחילים ב-7 בינואר, אך כבר לפני כן יש מי שמוריד את המחירים ריאלית בכ-50 עד 70 אחוז. מרכזי קניות כאלה יש ב- Outlet Valdichianaוגם ב-Outlet Barbarino - שניהם נמצאים על האוטוסטרדה A1, ביציאות הקרויות על שמם. לבאים מרומא, היציאה היא ואל דיקיאנה וזה נמצא כמאה ושבעים ק"מ מהעליה על האוטוסטרדה לכיוון פירנצה. לבאים מכוון פירנצה זה 80 ק"מ דרומה לכיוון רומא.

מרק ריבולטה וטירמיסו של סבתא

בימים אלו של חג המולד, מומלץ להגיע לטוסקנה לראות את כל הרחובות מקושטים. החנויות והבתים מתכוננים לחג בשלל רב של נורות צבעוניות ועצים חגיגיים מוארים. בערב של סוף דצמבר יהיו ארוחות רבות במסורת האיטלקית בכל רחבי המדינה. במסעדות ובבתי המלון, רצוי להזמין הרבה זמן מראש. בתי הארחה, המכונים ״אגריטוריזמו״, בתי האבן הישנים שהפכו לבתי מלון קטנים בכפרים, לרוב יהיו סגורים, אך יהיו גם כאלה שנמצאים בסמוך לערים הגדולות, שבדרך כלל פועלים בכל ימות השנה.

חלק מהמסעדות סגורות לתקופת החורף, אך רק בעיירות קטנות ומרוחקות. בבתי המלון המחירים יהיו כעשרים עד שלושים אחוז פחות ממחירי הקיץ וניתן אף להתמקח. עדיף לבעל המלון להשכיר בחצי המחיר במקום שיעמוד ריק וזאת במידה והמלון פתוח כל השנה.

קבלו מתכון למרק ריבוליטה אותו קיבלתי מעדה, הטבחית המועדפת שלי (ל-4 סועדים):

  • 400 גרם לחם לבן
  • 250 גרם שעועית לבנה מקופסא או טרייה מהשרייה
  • 250 גרם שעועית חומה או מפוספסת בורלוטי
  •  שני גבעולי סלרי ירוק עם עלי הכותרת שלו
  •  בצל בינוני
  •  שלושה גזרים בינוניים
  •  300גרם  כרוב מסולסל
  •  250גרם כרוב שחור
  • 200 גרם  מנגולד
  • 1 כוס שמן זית
  • שן שום
  • מלח פלפל לפי הטעם
  • חמש עגבניות בשלות
  • חצי ליטר מרק עוף
     

אופן ההכנה: לטגן בשמן את הבצל הפרוס עד שיזהיב. להוסיף את הסלרי והגזרים חתוכים גס. לאחר חמש דקות, להוסיף את העגבניות החתוכות ואת שאר הירקות, הכל חתוך גס בפרוסות. להוסיף שתי כוסות מרק ולבשל 30 דקות. להוסיף את השעועית משני הסוגים, אפשר להשתמש בשעועית טריה יבשה, אך זו דורשת השריה של לילה שלם לפני כן. להוסיף מעט מרק ושן שום ולבשל שעתיים נוספות. לפני ההגשה, להניח שכבת לחם ועליה מרק וירקות ושוב שכבת לחם פרוס ומעליה ירקות. להניח הכל כשעה, שיספוג את הטעמים, לחמם לפני ההגשה לצלחות. 

אז קדימה, התלבשו חם, רכשו כרטיסי טיסה זולים, ללא תכנון מיוחד, צאו לדרך ולהתראות בטוסקנה בחורף.

אורי נחימזון הוא בעליו של מלון דירות עתיק בטוסקנה וגלריה לאומנות בקורטונה www.hometuscany.net.

לתחילת הכתבה

מתעניינים בכתבות נוספות על טוסקנה? לפניכם עוד מספר כתבות שימושיות:

יעדי הכתבה

סגור
×