טיול בסין - המטבח האויגורי

למטבח האוגורי מקום של כבוד במטבח הסיני ועושרו וטעמיו מפורסמים בכל סין ואף מחוצה לה. מי שמטייל בסין ונתקל בעשן מיתמר וריחות בשר עסיסי, הנצלה על המנגל עולים באפו, יוכל ליהנות מהמטעמים, שכוללים מלבד הבשר גם לחם מקומי, אורז וירקות.
CRI Online, ליאת סוזנה
|
תמונה ראשית עבור: טיול בסין - המטבח האויגורי
© גיל חן

מקורות המטבח האויגורי

המיעוט האויגורי הוא המיעוט המוסלמי השני בגודלו בסין אחרי מיעוט בני ההוי. במקור, היו האויגורים נוודים ממוצא טורקמני, אך במאה התשיעית התיישבו במערב סין, במחוז סינג'יאנג, והפכו לחקלאים. השינוי באורחות חייהם הוביל גם לשינוי בהרגלי האכילה שלהם ולתפריט שלהם נוספו על הבשר והחלב הקיימים, גם קטניות, ירקות ודגנים. הגעתם של בני ההאן אל מחוז סינג'יאנג הביא להשפעה נוספת על תרבות האוכל של האוגיורים ומבישול שבבסיסו צלייה, עברו לבישול שבבסיסו טיגון.

בני המיעוט האויגורי הפכו למוסלמים עם התחזקות האסלאם בסין במאה ה-13, דבר שנתן אותותיו גם במטבח המקומי. מסיבה זו, המסעדות האויגוריות, המשלבות גם את מטעמיו המגוונים של המטבח הסיני, מקפידות על חלאל, כלומר בשר המותר לאכילה למוסלמים.

מנות רבות במטבח האויגורי מורכבות מבשר בקר ובשר עוף, אך סוג הבשר השולט הוא, ללא עוררין, בשר הכבש, שמונח על המנגל או מהווה מרכיב חשוב בתבשילים שונים. הפיתה של האויגורים, ה"נאנג", היא מרכיב חשוב נוסף במטבח האויגורי, המופיע במגוון סוגים, ומעמדו כה חשוב שהוא מהווה חלק בלתי נפרד מהתרבות האויגוריות. בצורתו, מזכיר הנאנג את בצק הפיצה, ללא הגבינה והתוספות. בצק זה מתובל בשומשום, בצל ירוק, ביצים, שמן, חלב, סוכר ומלח ומוכנס לתנור.

לתחילת הכתבה

אוכל אויגורי, תילום: CRI

מנות אופייניות

שיפודי כבש (kaoyangrou Chuan, בסינית: 烤羊肉串)

כאמור, הכבש הוא הבשר העיקרי שמרכיב את מטעמי המטבח האויגורי ואת שיפודי הכבש אפשר למצוא בכל מקום ברחבי סין. שיפודים אלה מתובלים, בדרך כלל, במרכיבים, שכוללים כמון ופלפל חריף (שאטה), אך אפשר לבקש גם מנה שאיננה "לוהטת". השיפודים הולכים מצויין עם הנאנג ויכולים לשמש כמתאבן או כחטיף.

תבשיל כבש על נאנג (Nangbaorou, בסינית: 囊包肉)

המרכיבים העיקריים של מנה זו, שמהווה את אחת מהמנות המרכזיות של המטבח האויגורי הם הנאנג ובשר הכבש. הבשר נחתך לרצועות, מטוגן עם עשבי תיבול וירקות וומונח על פרוסות הנאנג. לעיתים, מוגשת המנה בתוספת רוטב, מעין מרק, שמעצים את טעמה המצויין של המנה.

פילאף אורז (Zhuafan, בסינית: 抓饭)

מנת ה"פילאף" אופיינית למטבח התורכי, אך גם לבני המיעוט האויגורי יש גירסה משלהם למאכל האורז. זהו תבשיל אורז פיקנטי, המוגש עם ירקות ופירות יבשים ובתוספת בשר הכבש, שאי אפשר בלעדיו, כמובן.

תבשיל כבש ונאנג, צילום: CRI


קדירת עוף וירקות (Dapanji, בסינית: 大盘鸡)

מנה זו משלבת בין המטבח האויגורי למטבח הסצ'ואני וכוללת חתיכות עוף, המטוגנות עם ירקות ומוגשת בתוספת רוטב חריף.

בשר כבש מגולגל בבצק (Bobing Juan Yangrou, בסינית: 薄饼卷羊肉)

בשר הכבש מוגש במנה זו עם פרוסות בצק עגולות ודקיקות ובצל ירוק. במרכז פרוסת הבצק מניחים את הבשר והבצל, מתבלים ברוטב, מגלגלים ואוכלים.

אטריות דינג-דינג (Dingding mian, בסינית: 丁丁炒面)

כמו בכל מסעדה סינית, גם במטבח האויגורי ניתן למצוא את מנת האיטריות בווריאציות שונות. מנת הדינג-דינג מיין היא אחת מהן: חותכים רצועות ארוכות של בצק לחתיכות קטנות, מבשלים אותן במים ולאחר מכן מטגנים במחבת עם עגבניות ובשר כבש. המנה מוגשת לצד רוטב המורכב מחומץ, מלח,פלפל וסויה.

לתחילת הכתבה

רוצים לזכות ב-3,000 ש"ח לקניות ברשת למטייל?
בואו להכיר את חבל סינג'יאנג ואולי תזכו!


רוצים לקרוא עוד על טיול בסין? הכתבות הבאות עשויות לעניין אתכם:



יעדי הכתבה

סגור
0
×