7 מאכלי חלב מסביב לעולם

ארץ ישראל היא אמנם ארץ זבת חלב ודבש, אך שלא תחשבו שבארצות אחרות החלב הוא אינו מרכיב עיקרי במאכלים המקומיים והמסורתיים, כמו אצלנו - גם בגיאורגיה, דרום אפריקה, טורקיה ועוד. בתיאבון!
גיל חן - צוות למטייל ברשת
|
תמונה ראשית עבור: 7 מאכלי חלב מסביב לעולם
© גיל חן

חלב בשבועות

מאכלי חלב לסוגיהם הפכו כבר מזמן למרענן הרשמי של חג השבועות. החלב מזכיר לנו את ההטהרות של העם לפני טקס קבלת התורה, ואת ההרמוניה עם הטבע. בין אם זה עם ישראל שמקבל מדי שנה את עול התורה, ובין אם האיכר שקוצר את עמלו, החדש, הרענן והלבן מלווים את שמחת החג. תהיה הפרשנות אשר תהיה – הרווח הוא שלנו – קיבלנו הזדמנות מצוינת לאכול אוכל טעים!

אבל לא רק אנחנו מכבדים את החלב ומוצריו – עמים שונים הפכו אותו לחלק מרכזי בתפריט המקומי, ולפניכם כמה מאכלים מומלצים, אם אתם נמצאים בחו"ל במהלך החג, או כמונו, מתייחסים לעצם השהיה בחו"ל כחג.

לתחילת הכתבה

גולאב ג`אמון – הודו

צפון הודו ידועה בנופים הנהדרים, בהרי ההימאליה המשתפלים, מזג האוויר הקריר, היערות הירוקים והנהרות השוצפים. התרבות הטיבטית רבת השנים נותנת את אותותיה על האווירה הכללית, ובהחלט ניתן לחוש קדושה ורוחניות באזורים רבים. צפון הודו היא יעד פופלארי מאד בקרב מטיילים, וניתן בקלות לטייל בה במשך חודשים רבים.

עוד סיבה טובה להגיע לצפון הודו הוא המטבח העשיר, שעושה שימוש נרחב בחלב ומוצריו. החלב אינו נפוץ כל-כך בארצות מזרח אסיה, בין היתר כי להרבה מהתושבים באזור זה יש רגישות גנטית לחלב, אבל בצפון הודו החלב הוא ללא ספק רכיב חשוב (ואהוב!) במטבח המקומי. במנות רבות משתמשים בו כחלק מהרוטב, אז הוא מעובה בעזרת אגוזי קשיו והתוצאה היא נהדרת. ובכל זאת, אם צריך לבחור מאכל אחד מכל השפע, הבחירה שלנו היא הגולאב ג`אמון. מדובר בכדורי חלב מרוכז עם קמח, מטוגנים בחמאה ומבושלים בסירופ נהדר, על טהרת סוכר ותבלינים. תענוג!

  • למידע נוסף: הודו מתוך אתר למטייל

לתחילת הכתבה

חאצ`פורי – גאורגיה

גאורגיה הופכת בשנים באחרונות לפופולארית למטיילים ישראלים, וזה לא מפתיע – יש לה המון מה להציע. מדובר ביעד מגוון ביותר, שמציע קרחונים ומדבריות במרחק של מספר שעות נהיגה, ועיר גדולה מלאת-אטרקציות לצד כפרים קטנטנים מלאי-אווירה. השילוב בין הטבע הנהדר של המדינה, לתרבות העשירה ולקבלת הפנים החמה והלבבית גורמת למטיילים להתאהב בה תוך זמן קצר.

המבקרים בגאורגיה מספרים תמיד על האוכל הנפלא במדינה. זה לא המקום למטיילים בדיאטה! המנה הפוצה ביותר היא החאצ`פורי, מאכל שמלווה את רוב הארוחות הגאורגיות, והפך להיות מאכל השבועות של יהודי המדינה. המאכל פשוט – שילוב בין בצק פריך ונהדר לגבינה מלוחה ונהדרת לא פחות. ומה שהופך אותו להכי כיפי הוא שלמרות המרכיבים הבסיסים, הגאורגים הופכים אותו למאד מגוון – לכל מחוז במדינה הדרך שלו להכין אותו. בחלקם הגבינה מקופלת בתוך הבצק, באחרים היא מעובדת לתוכו, ובאחרים היא מצע לביצת עין שאפויה מעל, אבל היא תמיד מלוחה ומאד מאד טעימה. וכן, גם משמינה.

לתחילת הכתבה

ראקלט – שוויץ

שוויץ היא שם דבר לחיים הטובים. האווירה הנינוחה במדינה מלווה במזג אוויר שנע בין קריר למקפיא עצמות, ומסתדרת נהדר עם נוף מרהיב שגורם לך רק לעצור ולבהות. פלא שהיא מהווה את אחד ממוקדי התיירות העתיקים בעולם? מלבד ההרים עטופי הירוק, הפרות ענודות הפעמונים ואתרי הסקי עמוסי הגולשים, הערים של שוויץ שוות ביקור בפני עצמן. קוסמופוליטיות, גדולות ובטוחות בעצמן, כל אחת מהערים הגדולות של שוויץ מצדיקות ביקור של יום לפחות.

קחו את מזג האויר הקר, הזמן להתפנק מהנאות החיים, והפרות הדשנות מאד – התוצאה המתבקשת היא גבינה מומסת בחום. אבל שימו לב – אנחנו לא רוצים לספר לכם על הפונדו – אותה תערובת גבינות שכבשה את הארץ בשנות השמונים. קבלו את אחותה הפחות מוכרת, ולא פחות מדושנת – הרקלט. הרקלט היא למעשה טקס של ממש, עשויה ממתקן ברזל חשמלי מלווה בקעריות ברזל קטנות. בתוכן צולים קוביות תפוחי אדמה עם גבינה שנמסה בחום. על משטח הברזל ניתן לצלות ירקות שונים ואפילו בשרים, ולערבב לתוך הקעריות הקטנות. התוצאה – ארוחה מזינה עם כל אבות המזון, שהיא גם טקס חברתי מהנה במיוחד.

  • למידע נוסף: שוויץ מתוך אתר למטייל

לתחילת הכתבה

דולצ`ה דה לצ`ה - ארגנטינה

כל מי שטייל בדרום אמריקה יודע שטיול בארגנטינה הוא סוג של פינוק, טיול של החיים הטובים, במחיר של החיים הבינוניים. בואנוס איירס היא עיר רבת אווירה, שמתאימה במיוחד לנחיתה רכה, או למי שצריך זמן להתרגע מטיול ארוך. אתרים אחרים במדינה מציעים אתרי טבע מרשימים, ממפלי האיגוואסו האדירים, ועד ארץ האש והקרחונים. רוב המטיילים כאן מגיעים לתקופות ארוכות, כחלק מטיול גדול בדרום אמריקה, אבל בשנים האחרונות התפתח טרנד של תיירות נקודתית לארגנטינה, למי שמסגרת הזמן שלו מוגבלת יותר.

ואם הזכרנו את החיים הטובים, אין יותר טוב מהאוכל בארגנטינה - הסטייקים האדירים, הגלידה והשוקולד הנפלאים של ברילוצ`ה, מה עוד אפשר לבקש? אנחנו נגיד לכם מה – ריבת חלב (Dulce de leche). נכון, יש את זה גם בסופר הקרוב לביתכם. אז למה לנסוע עד ארגנטינה? כי זה פשוט לא זה – אין מה להשוות את המרקם, הטעם, ובעיקר השפע שקיים למתוק המתוק הזה. אחרי ביקור בארגנטינה, שום ממרח שוקולד כבר לא יהיה טעים כמו הממרח הזה.

לתחילת הכתבה

מק אנד צ`יז - ארצות הברית

ארצות הברית האדירה מציעה מגוון אינסופי של נופים, של אתרים ושל חוויות. מהערים המסעירות ביותר בכל העולם, דרך תצורות הטבע היחודיות ביותר בכל העולם ועד מרקם אנושי שמורכב מ...כל העולם – לא לחינם היא נקראת ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. אפשר לטייל בארצות הברית בדרכים שונות. תיירים רבים באים לביקור קצר בניו יורק או לוס אנג`לס, ואחרים מחליטים לקחת רכב או קרוואן ולגלות חלקים רחבים מהמדינה במשך שבועות או חודשים. המגוון האדיר שהיא מציעה מבטיח טיול מהנה לכל סוג טיול שאתם מעדיפים.

בארה"ב יש כמובן מאכלי חלב רבים, אבל דווקא אל מול כל השפע הזה, אנחנו בחרנו להתמקד במאכל אמריקני נטול כל יומרות – מקרוני בגבינה. Mac n` Cheese אינו מתחכם, לא בריא במיוחד, אבל לפעמים הוא פשוט האוכל המושלם. בין אם אתם מגיעים לאכסניה אחרי עוד יום של קריעת העיר, מטיילים עם ילדים שרוצים אוכל מהבית, או מבשלים על גזיה באמצע הפארק הלאומי – קופסה של מקרוני בגבינה שמוצאים בכל סופר תתאים לכם בדיוק. תסמכו עלינו.

לתחילת הכתבה

בייאז פניר אזמסי – תורכיה

כמעט אין צורך להציג את תורכיה. גן העדן הכי קרוב אלינו, עם החופים הנהדרים, ואפשרויות הטיל הבלתי נגמרות. תורכיה מוכרת למטיילים הישראלים כבר שנים, אבל נדמה שהיא לא מאבדת מקסמה. הגיוון האדיר, וההתחדשות שלה מעונה לעונה מציבה אותה שוב ושוב בראש טבלת היעדים למטייל הישראלי. מדינה שבה ניצן לבלות שבוע בקלאב רב לוקסוסים על החוף, או בטרק נהדר בין כפרים על פסגות ההרים, ותמיד להרגיש קצת בבית, אבל עדיין בחו"ל.

לכאורה אין הבדלים גדולים בין המטבח התורכי לזה שמוכר לנו כאן בארץ, ואולם ברי המזל, שידעו לחפש את המנה הזו, ידעו שהם מצאו פיסה מתורכיה האמיתי. מדובר על ממרח גבינת פטה, שנקרא Beyaz Peynir Ezmesi. גבינת הפטה התורכית טעימה ביותר, אבל הממרח הזה, שכולל הרבה שום, פלפל חריף ומנטה יבשה, ומוגש על פיתה ביתית עם עגבניה טריה – הופך אותה למשהו שפשוט אי אפשר לעמוד בפניו. שננו את שם הממרח – זה שווה את זה!

  • למידע נוסף: תורכיה מתוך אתר למטייל

לתחילת הכתבה

אמאסי – דרום אפריקה

דרום אפריקה היא יעד שרק לאחרונה הופך יותר מוכר למטיילים ישראלים, אבל מוטב מאוחר מאשר אף פעם. בקצה הרחוק ביותר של אפריקה שוכנת מדינה שמשלבת יסודות אפריקניים עם אירופאים, שכוללת מגוון תרבויות מרתק וטבע שאי אפשר להתחרות בו. הערים הגדולות של המדינה, ובמיוחד קייפ טאון, אחת הערים היפות בעולם, הן כר פורה לפעילות התרבותית הערה של המדינה. טיול בה לוקח את המבקרים בין איזורים פראיים לחלוטין, שמורות טבע מצויינות לספארי, חופי גלישה מהטובים בעולם, איזורי כרמים ואוכל מצויין.

כל מי שמבקר באפריקה יודע שמאכלי חלב בכלל וגבינה בפרט הם נדירים למדי. המרכיב המרכזי במטבח הדרום אפריקני הוא הבשר, אבל גם בתחום החלב יש כאן מה להציע: בדרום אפריקה מייצרים גבינה מיוחדת שנקראת Amasi (בשפת בני הזולו והסוסה), או Maas (בשפת אפריקנס). מדובר בוריאציה מקומית של קוטג`, עשוי חלב בלתי מפוסטר. את הגבינה שמים על ה- Pap, מזון בסיסי מקומי, עשוי קמח תירס מבושל, הדומה לפולנטה האיטלקית או לממליגה הרומנית. האמאסי הפכה למושג תרבותי חשוב בדרום אפריקה, כיוון שבני שבט הזולו מאמינים ביכולתה לרפא מי שבאו במגע עם מוות. גם סיפורו המפורסם של נלסון מנדלה, על כך שבגלל שהוא השאיר את כלי החביצה שלו מחוץ לביתו של ידיד לבן, אצלו התחבא משלטון האפרטהייד והם אלה שכמעט הביאו ללכידתו (כי ידוע כי הלבנים במדינה לא אכלו אמאסי), טרם להכנסת המאכל לפנתיאון הלאומי.

לתחילת הכתבה

יעדי הכתבה

סגור
×