עמק אומבריה וגבעות פרוג`ה - אוכל ויין

בביקור בפרוג`ה, בירת מחוז אומבריה, תוכלו לטעום מאפים נפלאים, להכיר את יינות האזור, ולשמוע על פסטיבל השוקולד המופלא. ערים נוספות בעמק אומבריה מציעות חוויה קולינרית מהנה. הנה כל המידע.
צוות למטייל ברשת
|
מפה
תמונה ראשית עבור: עמק אומבריה וגבעות פרוג`ה - אוכל ויין
Thinkstock Imagebank ©

פרוג'ה

פרוג`ה היא בירתה של אומבריה. היא נושאת עמה היסטוריה ארוכה ומאות שנים של תרבות ואמנות. ה"ספציאליטה" הגסטרונומי כולל את ה-Torcolo di San Costanzo המסורתי, אשר נוהגים להכין ב-29 בינואר, לכבוד יום חגיגות הקדוש הפטרון של פרוג`ה. זהו מאפה בצורת טבעת העשוי מבצק שאור, שמן זית, צימוקים, צנוברים, זרעי אניס וגרעיני רימונים (וסליחה אם תפסתם רעב). מרכיבי ה-Torcolo, מסמלים איחוד ואת מיניות האישה, ובזמנים עברו, ה-Torcolo היה מוענק על-ידי הארוסים לארוסותיהם. המטבח הפרוג`יאני כולל, בין היתר, ממתקים טעימים כמו: Brustengolo, Pinoccate ו-Torciglione, שהוא ממתק טיפוסי בצורת נחש, שמוכן משקדים, קמח וסוכר וגם- Strufoli (מעין סופגניות העשויות תערובת של ביצים, סוכר, קמח, שמן, קוניאק וקליפת לימון מגוררת- את הבצק יוצקים בעזרת כף לשמן רותח, ולאחר שמיטגן, מיבשים על נייר סופג ומצפים בדבש). מאפים נוספים הם ה-Ciaramicola (מין מאפה מתוק), עוגת הפסחא (Torta di Pasque), שבעבר היה נהוג שנערות צעירות נותנות לאהוביהן, מקושטות בחלמונים וסוכר צבעוני וכן פיצה מתוקה (Pizza Dolce) ממולאת בקינמון ומאפה Rosolio, אותו מכינים משקדים מרירים. אולי לא טוב לשיניים, אבל בהחלט טעים.

מחוץ לאגף המתוקים, אבל גם ממאכלים אלו כדאי לטעום: 

  • Torta al testo- לחם ללא שמרים, שנאפה על תבנית חמה מאוד. הוא מוגש חתוך לחתיכות, וממולא בבשר חזיר, בשר אחר או ירקות מטוגנים. הבשר בדרך כלל עשוי בגריל, כשלרוב אוספים את השומן הניגר.
  • Palombacci alla Perugina, הוא תבשיל טעים, הכולל חתיכות של חזיר ומבושל בלחם עם שום, לימון, ועלי דפנה. ברגע שהתבשיל מתחיל להשחים, מוסיפים לו חומץ ויניגרט וציר בשר.
  • Caffe Sandri, שנוסד על-ידי Giacomo Schucani ב-1860, נחשב לבית קפה היסטורי, וידוע כיום כאחד המקומות הטובים לאכול בהם אוכל פרוג`י משובח.

רק בתחילת המאה ה-20 החלו למכור את יינות האזור בשוק המקומי. כיום, היקב המחוזי של פרוג`ה שנוסד ב-1980, הוא אחד מהדוגמאות ליין מקומי איכותי. כל האזור שנמתח מפרוג`יה דרומה על גדת נהר הטיבר, הוא בעל אקלים מתאים לגידול היין. יש עדיין מיני גפנים מקומיים ועתיקים שגדל בגבעות האזור. [כמו כן, נוספו לטיפולוגיה (מלבד יין לבן, אדום ורוזה) גם התוויות "novella" (יין חדש), Spumanter, vinsanto, וגם, כמובן, יינות ה-שרדונה, Grecheto, Pinto Grito, Trebbiano, קברנה סוביניון, מרלו, ועוד...]

אירועי אוכל ויין בפרוג`ה:

  • Eurochocolate- סוף אוקטובר. זוהי חגיגה שמוקדשת למאכל האלוהי- שוקולד (אלא מה), ושהכתירה את פרוג`יה בתור "עיר השוקולד". אתר אינטרנט: www.eurochocolate.perugia.it
  • פסטיבל Sagra della torta al testo- פסטיבל הנערך באמצע אוגוסט, שבמרכזו עומד לחם מקומי מסורתי, העשוי קמח ומים, ונאפה על testo- מגש מיוחד, באפר התנור. אתר אינטרנט: www.bellaumbria.net/Perugia/event.htm?ev=668224631

מתכונים מפרוג`ה:

  • Torta al testo: לחם המוכן מתערובת של קמח, מים וקורט מלח. מוחמץ ברמה נמוכה. האפיה מתבצעת על Testo, דיסק מיוחד, שעשוי מלבנה של 3 ס"מ. ברגע שה-Testo מתחמם הוא מחמם בעוצמה של קמין. 
  • Torcolo di San Costanzo: מרכיבים: 500 גרם קמח, חצי כוס חלב, 150 גרם סוכר, שלושה חלמונים, חצי קליפת לימון מגורדת, 100 גרם חמאה, 60 גרם של פירות מסוכרים קצוצים, 40 גרם צנוברים, 40 גרם צימוקים, 20 גרם זרעי אניס. הכנה: ערבבו את הקמח עם חלב, סוכר, חמאה, חלמונים, פירות מסוכרים, דומדמניות, צנוברים וזרעי אניס. הוסיפו את קליפת הלימון, שקית שמרים מיוחדת למתוקים ושלושה חלבונים. הכינו תבנית עם חור באמצע, ושפכו את התערובת. מרחו ביצה מעל על מנת שהעוגה תהיה מבריקה. להכניס לתנור חם ולאפות כ-40 דקות. בתאבון!

לתחילת הכתבה

אסיזי

אסיזי (Assisi) ממוקמת על גבעה לרגלי הר Subasio, במיקום מעולה, מעל עמק אומבריה. תודות לפרנציסקוס הקדוש הפכה העיר אסיזי למפורסמת בכל העולם. היין האסיזי מיוצר במספר קטן של יקבים שהשיגו שוק טוב לתוצרתם, בשל האיכויות הטובות והמעניינות של היין. מבחינה טיפולוגית היין מופיע כיין לבן, אדום, רוזה, נוולו (חדש), וגרצ`טו (Grecheto). הגפנים של אסיזי מעובדים ומוערכים עוד מימי קדם. בין המאכלים הידועים הקשורים לאסיזי נמצאים: ברוקולי אפוגטי (Broccoli affogati), מקרוני עם noci (ממתק קריסמס אופייני- מקרוני ביתי שמוכן עם סוכר, קינמון ואגוזים קצוצים), Coniglio farcito ו-Filleto alla maniera d`Assisi (ארנב ממולא עם מילוי בסגנון אסיזי). עוד במאכלים- חזיר צלוי, שידוע בשם Porchetta (ממולא בחלקים פנימיים קצוצים ומתובל טוב עם תבלינים בתנור עץ). מאפיות מקומיות מציעות מאפה בשם Rocciata, שכדאי לאכול אותו בליווי יין מקומי המשובח.

אירועי אוכל ויין באסיזי:

  • בתחילת מאי העיר מתעוררת לחיים עם חגיגות ה-Calendimaggio שמרכזות סביבן את כל צעירי העיירה, במשחקי "תחרות אצילים"- משחק מימי הביניים שבו מתחרות שתי קבוצות. החגיגות נערכות ברחוב, עם שירים, מוסיקה, וטעימות יין ומזון מקומי אופייני. אתר אינטרנט: goeurope.about.com

לתחילת הכתבה

קנארה

העיר הקטנטנה קנארה (Cannara) היא בירת הבצל המחוזית (קראתם נכון), בנויה על גדות נהר Topino, ומנצלת את האדמות הפוריות שבאזור. העיר נוסדה כנראה במאה ה-6, אז הגיעו ראשוני המתיישבים למישור הפורה. שם העיר מרמז על הקנים שנהגו לגדול סביב הביצות ובתוכן. קנארה מפורסמת בכל איטליה בזכות הבצל שלה- מוצר צנוע, אולם הכרחי, קל לעיכול ומעודן בטעמו. באזור קיימים תנאים אידיאליים לגידול בצל בשכבת החרסית המכסה את פני הקרקע. הבצל של האזור הינו עגול, בעל צבע אדום, וקליפתו מתוקה וקלה לקילוף. לאחר שהבצלים נאספים, משאירים אותם בשמש על מנת שיתייבשו, כך קל יותר לאחסן אותם. התפריטים שמוצגים במשך פסטיבל ספטמבר כוללים בצלים בכל מנה- מאומלטים ועד בצלים ממולאים באיברים פנימיים, ואפילו בתוך נקניקיות ובגלידות. לא תצליחו להימלט. בחודש יולי מתקיימות חגיגות Collemancio לכבוד היין המקומי, חגיגות שכוללות טעימות, תחרויות ועוד.

אירועי אוכל ויין בקנארה:

  • פסטיבל היין של Collemancio di Cannara - מתרחש ביוני, ומפורסם ביינותיו האיכותיים, המוגשים בכדים ובכוסות עשויים חרס. אתר אינטרנט: www.nonnarana.it/uk/manifestazioni.html 
  • פסטיבל הבצל של ספטמבר (Festa della Cipolla) - במהלך הפסטיבל, המוקדש לאוכל על טהרת הבצל, תוכלו לטעום מטעמים רבים ושונים, ובהם גם מתוקים.

לתחילת הכתבה

ספלו

ספלו (Spello) בנויה מאבני שיש וגיר מהר Subassio הסמוך. בעבר חשבו ששמה נגזר מהמילה Speculum (מראה) כנראה משום שמראה העיר השתקף על אדמות הביצה שמעליהם היא נבנתה. סיבוב קצר בעיר הקטנטונת הזאת יוביל את המבקר לתוך עולם מיוחד: זהו אחד מהמקומות הנדירים, בהם נעים בכל שעות היום ובכל מזג אוויר. הכניסה לספלו היא למעשה כניסה ללב הגורמה של אומבריה- מרתפי היין המקומרים של ימי הביניים מציעים מבחר מצויין של יינות האזור- Grechetto ומרלו, כולל המותגים הטובים ביותר של Sagrantino, ריבות וחמוצים, בשר ונקניקיות משומרים באופן מסורתי ומיני גבינות כגבינת פקורינו ומוצרים נוספים, חלקם אורגניים. זה לא מקרה כי הסמל של העיר ספלו הינו עץ הזית הנשקף ממגדל ה-Porta Consolare (שער הכפר). בתום עונת המסיק מתקיימים ארועים לציון סוף ימי העבודה בכרמים. בנוסף, בשל היות שמן הזית תבלין מרכזי, סלטי האזור ומנות ייחודיות בשמן זית זכו להיות מפורסמים מאוד.

אירועי אוכל ויין בספלו:

  • פסטיבל הזיתים- סוף עונת המסיק (Festa della Bruschetta)- יום ראשון הראשון בפברואר. קשור לפסטיבל הזיתים, יצור שמן, ריקודים עממיים ושירים. בימי הפסטיבל שוקקות בעיר העתיקה הטברנות הימי-ביניימיות. אתר אינטרנט: www.bellaumbria.net/Spello/event.htm?ev=136643291

לתחילת הכתבה

פוליניו

עיירה במרכזו של עמק הנושק לחומותיה המבוצרות. נהר ה-Topino מקיף חלק מהפינות היפות ביותר שלה, מקומות שפעם עמדו בהם חנויות מלאכת יד ואמנות, ובכל פינה עצי פרי וגינות ירק. הגסטרונומיה של פוליניו מציעה ירקות פשוטים, מיוחדים ונדירים- כמו שעועית המערה, דרדר כחול (או בשמו הלטיני- cardoon), או Pomodoro a cuore (עגבניה בעלת צורה מוזרה שעדיין מגדלים סביב העיר, וניתן לקנות ב-Piazza delle Erbe). באזור מגדלים גם שדות של תפוחי אדמה אדומים, עם ערכים תזונתיים מצויינים ("עשו עליה" מהולנד למישורי האזור, שם נמצאו תנאים טובים לגידולם).

אירועי אוכל ויין בפוליניו:

  • Primi d`ltalia- פסטיבל בשבוע האחרון של ספטמבר.

לתחילת הכתבה

בוואניה

בוואניה (Bevagna) היא Mevania העתיקה, נבנתה על בקצהו של עמק אומבריה הנרחב. העיר עדיין משמרת מבנים מימי הביניים ורשת הדרכים הרומית הסמוכה שרדה גם היא. במשך שנים היו הגפנים ועצי הזית סמל למרחבים כפריים. כיום, השמן והיין הם מרכיבים חשובים בגסטרונומיה המקומית- והם מוצאים כאן תנאים מעולים לגידול (אקלים ומבנה הקרקע). היין הינו המוצר המרכזי של בוואניה, שחולקת עם העיר מונטפלקו את אחד מהיינות האיכותיים ביותר של אומבריה. מאכלים ייחודיים לעיירה: Frascarelli- מרק מקומי וטעים, Fregnacce (מין סופגניות מקומיות), Panicocoli ו-Lumache arrosto (שבלולים קלויים).

מתכון מבוואניה: Panicocoli- מעין מאפי בצק דמויי פנקייק, אותם מכינים לכבוד יום החג של הקדוש ניקולו (San Nicolo). על מנת לאפות אותם יש צורך ב-irons. ה-irons הם כלי מטבח מיוחדים, שכל משפחה שומרת כבבת עינה. מדובר במעין צבתות עם זרועות ארוכות שמסתיימות בשתי צלחות קטנות הנסגרות אחת על השניה, עליהן מצויירים אותות גבורה, סמלי משפחה וכו`. מרכיבים: 1 כוס יין, כף סוכר, כף של זרעי אניס, כף שמן וקמח לפי הצורך. הוראות הכנה: ערבבו את היין, הסוכר, האניס והשמן וחממו. הוסיפו קמח עד שתשיגו בצק רך. חממו את ה-irons (הצבתות), שמנו אותן בדבש, שימו כף מלאה במרכיבים בתוך אחת הצלחות, סגרו את הצבתות והדליקו את האש לכמה דקות. הסירו את ה-Panicocoli מהצבתות כשהוא מוכן.

לתחילת הכתבה

מונטפלקו

הגבעה של מונטפלקו (Montefalco) נראית למרחוק מכל נקודה בעמק אומבריה. העיר מוקפת במבצרים מימי הביניים, שנושקים אל הגבעה שבקצה העמק. מונטפלקו משמרת את המסורת החקלאית ומנהגיה, ומהווה מרכז חשוב בייצור היין והשמן המקומי. כיום מונטפלקו תופסת מקום חשוב בתיירות אוכל ויין הגורמה. היין המסורתי, ה-Passito, הוא יין קינוח מתוק. את היינות הלבנים והאדומים של מונטפלקו ניתן למצוא באירועי יריד ה-Terre del Sagrantino, שמקדם את המוצרים והאמנויות המסורתיים. מוצר מקומי אחר, שמן הזית הטהור, משובח גם הוא וניתן לטעום ולרכוש אותו כשמבקרים בבתי הבד ובירידים המתקיימים מסוף נובמבר עד תחילת דצמבר. השמן של מונטפלקו מוכן מזיתים מסוג Moraiolo עם מעט Leccino ו-Frantoiano שהם זיתים בעלי חומציות נמוכה ובעלי צבע ירוק צהוב. מוצר מעולה נוסף של האזור הוא הדבש המקומי, בצבע ענבר, נחשב לטוב בשל הטעם והניחוח הנפלאים שלו.

הידעת? הארכיון ההיסטורי של עיריית מונטפלקו מכיל אלפי מסמכים מתקופות מוקדמות, המצביעים על יושנן של תקנות להגנת הכרמים באזור, הקיימות זה מאות בשנים. עובדה זו ממחישה שתי עובדות- עד כמה קדום העיסוק בכרמים וביין באזור, וכמה תשומת לב ניתנה לעניין. החוקים להגנת הגפנים החלו בסביבות המאה החמש עשרה. דוגמא לחוק כזה: "...כל מי שימצא עם ענבים בשלים או לא בשלים, כשהוא לא בעל הכרם או השוכר של הכרם או העובד בכרם בו נמצא, יענש כאילו הוא אסף ענביו משם, וכל מי שימצא עם מזלג או בד לאסיפת הענבים יענש כאילו הוא אסף ענבים...". כיום, יינות מונטפלקו, במיוחד Sagrantino, הם יינות המפוקחים על ידי מועצת היין האזורית, ובעלי תואר שמעט מגדלי יינות איטלקיים השיגו. מעריכים שההגעה של הענבים למונטפלקו קשורה לנזיר הפרנציסקני ולמקום מוצאו (הלא ידוע). השם (סגרנטינו) כנראה קשור למילה "סקרמנטים" (טקסים דתיים), בהינתן שהענבים גודלו בידי נזירים, שהעדיפו את המתיקות שלהם לשימוש בטקסים הדתיים.

מתכון ממונטפלקו: אגסים עם יין Sagrantino- מרכיבים: אגסים (לא מאוד בשלים), 2/3 כוס יין ענבי Sagrantino משובח, 2 כוסות מים, 12 כפות סוכר, מקל קינמון, קליפת לימון. הוראות הכנה: הניחו את האגסים השטופים והיבשים בקדרה, שפכו את היין והמים, הוסיפו את המרכיבים האחרים, כסו ובשלו. השאירו להתקרר. הניחו את האגסים על צלחת הגשה. צרו שקע במרכז האגס, מזגו כמות קטנה של סירופ והכניסו חתיכה של לימון מכוסה סוכר. כסו בנוזלים שנשארו בסיר.

אירועי אוכל ויין במונטפלקו:

  • יריד אדמות סגרנטינו- (Terre del Sagrantino)- יריד של מוצרי מזון ואמנות מסורתיים, בשטחים שנמצאים במסלול היין Sagrantino. ביריד ניתן למצוא יינות מונטפלקו ברמת DOC ו-DOC, שמני זית טהורים, דבש, בגדים, וכדי חרס, שמושפעים מאמנות החרס העתיקה. האירוע מתרחש במהלך חג הפסחא.
    אתר אינטרנט: www.bellaumbria.net/Montefalco/terre-del-sagrantino_eng.htm
  • Cantine Aperte: יום ראשון האחרון במאי- יריד המאפשר לטעום את יינות מונטפלקו במקום ייצורם עם ביקור ביקבים ובכרמים וכך להכיר את המקורות והאנשים שמאחורי היינות. 
  • Settimana Enologica Rassegna Enogastronomica- שבוע באמצע ספטמבר, שנשען על יינות מונטפלקו ובמיוחד על יין ה-Sagrantino, עם תערוכות שוק של יינות ושמני זית, שנערכות בקומפלקס מהמאה החמש עשרה של סן אגוסטין. שם מוצגים היינות החדשים של Sagrantino, יש טעימות, מסלולים מיוחדים, תערוכות ציורים וקריקטורות. האירועים נחתמים ב-Festa della Vendemmia- פסטיבל בציר הענבים שמשחזר מסורת מהמאה הראשונה באווירה שמחה ועליזה. 
  • Calici di Stelle- נערך ב-10 באוגוסט, הלילה של הקדוש לורנס, אז השמיים מלאי כוכבים, בכיכר Comune. במהלך הפסטיבל מתקיים אירוע ה-Sagranito sotto del stelle- ערב של טעימת יינות מונטפלקו (אדומים) ויינות Sagrantino של DOCG. אתר אינטרנט: www.bellaumbria.net/Torgiano/event.htm?ev=549502975 
  • Andar per Frantoi e Mercatini Mostra mercatodell`o nuovo- ביום ראשון הראשון של דצמבר, אירוע בו בתי הבד ושווקי היין מציעים את האפשרות לטעום את היין והשמן החדשים של השנה. אתר אינטרנט: www.bellaumbria.net/Montefalco/evento.htm?ev=171538554 
  • Festivi Calici- מתקיים כל סוף שבוע מדצמבר לינואר. זהו מפגש גורמה המאפשר טעימות של מוסיקה, ספרות, ויינות ב-Centro Nazionale Vini Passiti.

לתחילת הכתבה

גוואלדו קטאניאו

גוואלדו קטאניאו (Gualdo Cattaneo) העתיקה- טירה שיושבת בינות להרי Martani, ממוקמת בין אומבריה ועמק נהר הטיבר. היא הוקמה בשנת 975 על-ידי Edoardo Cattaneo, שהיה לונגברדי.  יין ה-Sagrantino המפורסם, מיוצר כאן וקיימים גם 11 מכבשי זיתים שעובדים מאוקטובר עד דצמבר, וכל זאת על מנת ליצור שמן מאיכות גבוהה. על תרבות שמן הזית העתיקה במקום אפשר ללמוד מ-Pozzo, טירה שמוקפת שטחי עצי זית ירוקים. שם הטירה, Pozzo, נובע כנראה מכך שבעבר יצרו כל כך הרבה שמן שאפילו בבאר לא היה די מקום לאכסן אותו... מלבד יין ה-Sagrantino DOCG, אזור גוואלדו קטאניאו מייצר גם יין מונטפלקו אדום באיכות מעולה ויין לבן. את היינות המצויינים שמיוצרים באיזור זה אפשר לטעום באירוע קיץ קלאסי, ה-Genius Loci Musica per Palati Fini- במשך השבוע האחרון של יולי. ביחד עם יין ושמן, ניתן לטעום באירוע גם אוכל גורמה ומוצרים טריים.

אירועי אוכל ויין בגוואלדו קטאניאו:

  • Frantoi Aperti Olio Nostro: מנובמבר עד לשבוע הראשון של פברואר - שני אירועים מוקדשים להפצת שמן הזית.
  • Sagra degli asparagi: פסטיבל האספרגוס של אפריל.

לתחילת הכתבה

ג`יאנו דל`אומבריה

גם בגלל מיקומה הגיאוגרפי וגם בגלל השילוט מועט, לג`יאנו דל`אומבריה (Giano dell`Umbria) לא מגיעים סתם במקרה, אלא מבחירה ובשל האהבה ליופי הטבעי. האזור הוא בעל אדמה חלקאית פוריה שכוללת שלושה אזורים עיקריים: שניים ליינות montefalco Gagrantino DOGC ו-Montefalco DOC, ואחד לשמן זית אקסטרה טהור. הייחודיות של שמן הזית הטהור של Gianno קשורה להיסטוריה של המקום. היו אלו הנזירים של מנזר St felice (דוגמא נפלאה לארכיטקטורה רומאית), שבחרו סוג צמח מקומי פחות מריר (San Felice) שהוסף לזית אומבריה האופייני- Moraiolo- וכך המוצר הפך פחות חריף, יותר מעודן ובעל טעם ייחודי בין שמני הזית המצויינים של אומבריה. טלה וחזיר משחקים תפקיד חשוב במזונות שמועברים מדור לדור במשפחה, ומבושלים בשיטות מסורתיות. יש פסטות ייחודיות תוצרת בית כמו Strangozzi ו-Pappardelle שמתובלות ברטבים עם פטריות כמהין, אספרגוס, ציר בקר ובשר ציד. דברי מתיקה מקומיים כוללים את ה-serpentone: מאפה עגול של תפוח ממולא בצימוקים, שקדים, אגוזים, תפוחים ופירות יבשים, ה-attorta וה-rocciata.

אירועי אוכל ויין בג`יאנו דל`אומבריה:

לתחילת הכתבה

קסטל ריטלדי

קסטל ריטלדי (Castel Ritaldi) הוא כפר מימי הביניים, נמצא בין מונטפלקו וספולטו, שחומותיו בולטות מעל המישור. המקום מאחד שלושה יישובים: Colle del Marchese, Castle San Giovanni ו-Castel Ritaldi עצמה, שבמאה ה-11 שימשה כמקום המגורים לאנשי אצולה שהתאמנו באזור שנקרא- Normandia, שכלל טירות מרובות, חלקן נטושות וחלקן מיושבות עד היום הזה. בתחילת המאה ה-17, חקלאות חוות הפכה חשובה וגידול ועיבוד הזיתים הפך לדומיננטי. הכפר עומד בפסגה של גבעת Scaglino, לרגלי הרי Martani ושולט על שטח שהוא עדיין ברובו חקלאי, עם עצים וגבעות מקסימות, שמרושתות בשבילים נהדרים לטיולים ברגל, טיולי אופניים ורכיבת סוסים.

עד אמצע המאה ה-18, הכלכלה המקומית התבססה על יצור הזעפרן עד שהיתרונות של גידול זיתים וכרמים התרבו, אז עברו אנשי המקום לחקלאות מסוג זה. השמן הוא ללא ספק המוצר האיכותי ביותר היוצא מכאן, והוא אפילו הגיע לדרגת Colli Martani DOP. המסיק מתחיל בתחילת נובמבר ונמשך עד דצמבר. שווה לבקר בבתי הבד שבהם מכינים את השמן, שם אפשר לטעום את ה-bruschetta (נקניקיית החזיר) המקומית בתוספת שמן זית טרי. היינות המקומיים הם בעלי איכויות שמעט יינות מקומיים מקבילים להן. היין הפופולרי ביותר כאן הוא Sagrantino di Montefalco. זהו יין שלפני שמשווקים אותו נשמר שלושים חודשים לשם התיישנות, כשהוא מאוחסן לפחות 12 חודשים בחביות עץ. מוצר נוסף שהופך את האזור הזה לגן עדן לחך, הן פטריות הכמהין, בהן משתמשים כמרכיב במזונות שונים. יש סוגים שונים של כמהין. הסוג היקר ביותר הן של פטריות הכמהין השחורות, אותן ניתן למצוא בין פברואר למרץ. ממאי מחליפות אותן פטריות "כמהין הקיץ", שהן פטריות בעלות ערך פחות, אך בעלות ארומה דומה וטעם נפלא, על פסטה, בשר או ברוסקטה.

אירועים אוכל ויין בקסטל ריטלדי:

  • Frantotipico - יריד המתקייים בשבוע האחרון של נובמבר להאדרת שמן הזית והמוצרים המקומיים המסורתיים. דוכני מזון מציעים דוגמאות של שמן זית חדש ומוצרים מקומיים מסורתיים. אוטובוס מיוחד לוקח מבקרים לבתי בד ולטעימת שמן זית עם לחם ויינות חדשים. אתר אינטרנט: www.bellaumbria.net/Castel_Ritaldi/frantotipico_eng.htm
  • La Sfida di Albornoz: שבוע אחרון ביוני. תהלוכה היסטורית שמפארת את תקופת Albornoz- עם תלבושות מהתקופה, סוסים, דוכסים וגברות, בולעי אש ומתופפים. במהלך החגיגות אפשר לטעום מוצרי מזון מסורתיים במסעדות ובפאבים. אתר אינטרנט: www.umbriaonline.com/article_217.phtml

לתחילת הכתבה

טרווי

טרווי (Trevi) היא עיר קטנה שיושבת בין גבעות זיתים מוריקות. המקום נוסד על-ידי האומבריאנים ונזכר כ-Trebiae, אחד הכפרים האומברים העתיקים ביותר. עבור טרווי, שמן הוא היסטוריה וגם תרבות. לדוגמא- מנזר סן פרנסיסקו נמסר לשם הקמת מוזיאון לתרבות היין (המוזיאון הראשון מסוגו באירופה, כולל את בית הספר לאפייה של השף Angel Paracucchi). טרווי מארחת כיום את משרד הנשיא לענייני ההתאחדות הלאומית של תרבות שמן הזית והיא בעלת התואר "בירת ערי שמן הזית", אותו קיבלה עבור יצור שמן ה-DOP. לשמן של טרווי יש אופי יחודי בשל גורמים רבים: סוג הזיתים בהם משתמשים (80% Moraiolo, 10% Frantoio), סוג האדמה- סלעית מאוד, עם מעט רקבוביות, האקלים הקר שעוצר הפצה של טפילים, ולבסוף- בשל המסיק הידני של הזיתים.

את עץ הזית העתיק ביותר באומבריה ניתן למצוא ב-Bovara, כפר קטן סמוך ל-Trevi. האגדה מספרת כי בשנת 304 הפטרון הקדוש היה קשור לעץ ונהרג שם. ניתן למצוא במקום מוצרים שעם השנים הביאו למקום תהילה גדולה. אחד מהם הוא סלרי שחור, שגדל כיום באיזור ומומלץ לטבול אותו בשמן זית. באוקטובר ניתן לטעום ממנו במהלך הפסטיבל השנתי לסלרי השחור, שם ניתן לטבול אותו בשמן זית מסוג pinzimonio, או לאכול סלרי ממולא בבשר, גבינה וביצים. יונים הן גם מעדן מעניין. מתכונים רבים נשמרים כאן בסוד, ועם זאת, ידוע כי לרוב שולט בהם בשר ארנבת או עוף.

מתכון למעין כופתא מתוקה- Frittelle di San Giuseppe: בשלו כיכר לחם במים, והשאירו להתקרר. הוסיפו כוס חלב, 4 ביצים, סוכר, קמח, קינמון, אגוז מוסקט, אבקת קקאו, וכוס ברנדי. יש לערבב עד שמשיגים תערובת אחידה. לקחת מהתערובת כף ולשפוך לתוך השמן רותח, כף אחר כף. הניחו על ניר לספוג את השמן העודף, ולבסוף פזרו סוכר מלמעלה. טעים!

אירועי אוכל ויין בטרווי:

  • Andar per frantoi e Mercatini ו-Mostra Mercato del sedano nero: מתקיימים באוקטובר להאדרת המוצרים הצמחוניים מהעמק, ובכללם הסלרי השחור. 
    אתרי אינטרנט (בהתאמה): www.bellaumbria.net/Trevi/event.htm?ev=445633540 ,ו- www.protrevi.com/protrevi/sagra.asp
  • Sagra dek Sedano e della Salsicia- פסטיבל סלרי ונקניקיות- נערך בפיאצה Mazzinni ביום ראשון השלישי של אוקטובר.
  • Festa dell`olio nuvou- פסטיבל שמן חדש, נערך בשבוע הראשון של דצמבר, עם טעימות ומכירה של שמן זית ומוצרים נלווים שמבוססים על שמן זית וכמהין. הפסטיבל כולל ועידות, דיונים וביקורים בבתי בד פתוחים בשכונה. אתר אינטרנט: www.bellaumbria.net/Trevi/event.htm?ev=922595787

לתחילת הכתבה

ספולטו

במבט ראשון זו נראית ספולטו (Spoleto) עיירה קטנה וקומפקטית, אך בשיטוט מעמיק יותר תגלו ברחובותיה הצרים השפעות רבות, הן מהתקופות הרומיות והן הגותיות. השמן הוא ההתגלמות של תפוקת המחוז ושורשיו נטועים בהיסטוריה. תהליכי ההפקה שלו הובאו לכאן על ידי האטרוסקים, אך הרומאים היו אלה שפיתחו ושיפרו אותם. האיזור מתאים לייצור יין, וסיגל כמה טכניקות מודרניות שהעלו את התוצרת לרמה לאומית. מיני הענבים הלבנים הפופולריים ביותר כאן הם טרביאנו ספולטינו, גרשטו ושרדונה.

לתחילת הכתבה

טודי

טודי (Todi) היא עיר קטנה עם מראה ואופי המזכירים את ימי הביניים, ויש לה שורשים עתיקים בהיסטוריה של אומבריה. ליין יש כאן תפקיד מרכזי, הודות לתפוקה האיכותית של היקבים בסביבה. אשכולות הענבים מספקים יין יבש וריחני, המצויין לליווי תבשילי דגים. ראוי להזכיר את ה"Accademia dei Convivanti", מועדון גורמה מתקופת הרנסנס אשר איגד במסגרתו חובבים מושבעים של יין ואוכל טוב, אשר שמרו על מוטו של אוכל והנאה תמידית (ובלטינית: delectate et nutrit).

אירועי אוכל ויין בטודי:

  • Tipico & dop art: נערך מתחילת מאי עד לסוף יוני- באירוע זה ניתן לטעום מהמוצרים המקומיים. במהלך האירוע ניתן לשבת סביב השולחן העגול ולטעום מטעמים מהמטבח האומברי, גבינות, ברוסקטות שטבולות בשמן זית טהור, פטריות כמהין וסלרי, pinzimonio, torta al testo ו-torta di pasqua (סוג של נקניקיות) וכמובן- יינות טובים. 
  • Settembre Todino: פסטיבל חקלאי שנערך בספטמבר.

לתחילת הכתבה

טורג'יאנו

טורג`יאנו (Torgiano) העתיקה היתה עיר מבוצרת בימי הביניים. בכדי להגיע אליה, חצו את נהר טיבר וגילו את השקט שבטבע. זו העיר הראשונה באומבריה שקיבלה את תקן ה-DOC (ב-1968), וכמו כן הראשונה לקבל את תקן ה-DOCG בשנת 1990 (מדובר בתקני איכות ליין).  בטורג`יאנו היתה כבר בעבר תעשיית אמנות ומלאכה משגשגת, ובתוכה היתה תעשיית היין המרכזית והרווחית מכל. מדובר באחת מבירות היין של איטליה, אשר מפיקה באמצעות יקבי הענק שלה יינות מסורתיים רבים כמו גם מודרניים יותר. יין Rosso Riserva הוא גאוות האזור- יין אלגנטי, שדורש תהליך יישון ארוך ונחשב לאחד היינות הטובים בקנה מידה עולמי.

הקסם של בכחוס: זהו לא מוזיאון לחיי כפר או ציוד חוואות. מוזיאון היין של טורג`יאנו מציע אוסף נדיר ועשיר של היסטוריה ותרבות, מיתוסים וספרות. המוזיאון שוכן ב-Palazzo Graziani Baglioni, ונפתח לקהל הרחב בשנת 1974. שביל הכניסה של המוזיאון מתמקד ביינות מהמזרח התיכון, ומתחקה אחר מקורותיו ותהליך יצורו. בהמשך תוכלו למצוא תערוכות של כלים שונים הקשורים לתהליך הפקת היין, כמו גם של כוסות ובקבוקים. אולמות התצוגה מחולקים לפי "יין כתזונה", "יין כתרופה", "יין כמיתוס" וכדומה.

אירועי אוכל ויין בטורג`יאנו:

  • Agosto torgianese: זהו פסטיבל אמנות וציור. טורג`יאנו משמעותו גם צבע, והאמנים שמשתתפים באירוע משתמשים ביין כמדלל במקום מים. 
  • Banco d`assaggio dei vini d`ltalia- בנובמבר. האירוע נחנך בשנת 1961, ושלא כמו תחרויות אחרות- האירוע לא בא לשבח את כל היינות של האיזור אלא רק את החמישה - בקטגוריות הבאות:
    1. יינות לבנים מסוג DOC ו-DOCG. 
    2. יינות אדומים מסוג DOC ו-DOCG.
    3. יינות לבנים מסוג IGT.
    4. יינות אדומים מסוג IGT.
    5. יינות קינוח מסוג DOC, DOCG ו-IGT.

      כל יין שמתחרה, נשפט על-ידי שתי ועדות בשני שלבים. ההערכה הינה אבסולוטית ושם היין ואיזור יצורו אינם נלקחים בחשבון. אתר אינטרנט: www.italiaincampagna.it.

לתחילת הכתבה

יעדי הכתבה

סגור
0
×