כאן דגים בכיף: פיש אנד צ'יפס לנשמה

הוא מהיר, הוא פופולארי, ניתן למצוא אותו בדוכן מעוצב ושיקי או בשוק עמוס וצבעוני והוא אחד המאכלים הטעימים והמנחמים שיש. לפעמים תצטרכו להמתין לו דקות ארוכות בתור ולעיתים הוא יוגש לכם במהירות הבזק, לפעמים בתוך נייר עיתון ולעיתים במגשית קרטון - פיש אנד צ'יפס – אחד ממאכלי הרחוב, מזון מהיר הפופולאריים בעולם, בא לעשות כבוד לדגים.
יעל כפיר - מערכת אתר למטייל
|
מפה
תמונה ראשית עבור: כאן דגים בכיף: פיש אנד צ'יפס לנשמה
© איתמר ברק

אחד בפיש ואחד בצ'יפס


על אחד מהם אין עוררין וקשה למצוא אנשים שיסרבו לנשנש צ'יפס טרי ושחום, אך השני החלקלק ומלא הזימים, לעיתים פחות אהוד בקרב מתנגדי טעמים של ים ובעלי חיך רגיז, אך ניתן לומר בהחלט, כי פיש אנד צ'יפס הוא אחד המאכלים האהובים והנפוצים באנגליה ובכלל באירופה, קנדה, אוסטרליה ועוד מספר מקומות שהושפעו מסוג המזון המהיר הזה ושיש בהם מהגרים אנגליים רבים. אבל בלי קשר כיום ניתן למצוא פיש אנד צ'יפס בכל מקום בעולם וגם כאן בארצנו הצ'יפסונת...

צילום: LearningLark_flicker


לא ממש ברור כיצד נוצר הצירוף המנצח הזה בין תפוחי האדמה הפרוסים והמטוגנים בשמן עמוק, לבין דג טרי בבלילת קמח, שנזרק לדקה לבריכת שמן חמימה ויוצא משם שחום ופריך. יש הטוענים כי היהודים, שהביאו איתם מנהגי אכילת דגים בימי שישי, היו אלו שלימדו את הבריטים לטגן דגים. לא ממש ברור גם של מי היה הרעיון המקורי לקחת נתחי דג טריים ולטגן אותם ככה שיהפכו למעדן קריספי ושומני, שיהפוך את אנגליה למעצמת טיגון היסטרית. הדעות חלוקות בנוגע למקום הראשון ששילב את הפלא הזה בסיריו, אך בשנת 1858 פתח ג'ון ליס את מסעדת הפיש אנד צ'יפס הראשונה באנגליה, באולדהאם ובשנת 1863 נפתחה מסעדה נוספת על ידי יהודי בשם ג'וזף מילן שהציע מזון זה כטייק אווי. משם בהלת הטיגון התפתחה ברחבי המדינה ומאכל זה הפך לאחד מסמלי המטבח הבריטי. רבים נוהגים ללוות את טעמו בבירה קרה ובמגוון רטבים.

פיש אנד צ'יפס זה כל הקסם


המאכל הפופולארי הזה, דג מטוגן בליווי צ'יפס חם, עשוי מנתח פריך ובשרני של דג שמקורו במים קרים ועמוקים, לרוב דג קוד או הליבוט וחבריו, הוא מוגש לצלחת לאחר שנטבל בבלילת בירה ושמן או חמאה וטוגן בשמן עמוק. אבל יש כאן היסטוריה שלמה בדבר הטיגון וחשוב לטגן בטמפרטורה המדוייקת, שתיצור כיסים בין הדג למעטפת, כך שהדג לא ידבק אליה. לצד הדג מוגשים צ'יפסים רחבים ורוטב מסורתי. נהוג לאכול את הפיש אנד צ'יפס עם מלח וחומץ ואפונה מבושלת עד לרמת ממרח. כמובן שנהוג לאכול את המטוגנים האלו גם עם תוספת מכובדת של קטשופ ומיונז ועוד מגוון רטבים.

צילום: Adam_T4_flicker


את הפיש אנד צ'יפס נהגו להגיש בעבר כשהוא מגולגל בנייר עיתון, אך כיום עת הדפוס הפך לפחות בריא המנה מוגשת על ניירות חלקים. הצ'יפ שופ (Chip Shop), כך מכונים דוכנים אלו בסלנג המקומי, הוא שכלול של אותו דוכן ובימים קשים יותר הוא השביע הרבה פיות רעבים ומילא אותם בנחמה. מדובר במאכל זול יחסית ולכן הוא הפך למגפה ברחבי הממלכה ומחוץ לה.

שני פרמטרים ידועים בלונדון לבחינת איכות הפיש אנד צ'יפס - ראשית על המנה להיות חמה מדי בכדי לאכול אותה, אבל טובה מדי בכדי לא לקחת סיכון והשני הדגים מתנתקים בקלות מהבלילה שלהם באותה מידה שהיא מתנתקת בעונג מהם.

שישה מקומות שכדאי לטעום בהם


Poppies הוא מקום ותיק ופופולארי בשכונת קמדן טאון. האווירה משפחתית וחמימה, הדגים טריים ומוגשים בתוספת צ'יפס ואפונה מעוכה והטעם - עונג צרוף. מנות הטייק אווי כבר לא מוגשות על נייר עיתון, כמו פעם, אלא בתוך אריזת קרטון שעשויה בהשראת עיתון. אם תשבו כאן, לעיתים מתקיימות במקום הופעות.

  • כתובת: 30 Hawley Crescent NW1 8NP בקמדן טאון או 6-8 Hanbury Street ב-Spitalfields
  • אתר אינטרנט: poppiesfishandchips.co.uk
טייק אווי במסעדת Poppies



Kerbisher & Malt הוא מקום מוכר שמאחוריו זכיות רבות בפרסים על איכותו, שממוקם בשפרד'ס בוש. זהו מקום פשוט ונוח, שהאווירה בו ביתית ונעימה ויש בו מחירים נמוכים, שיאפשרו לכם לקחת מנה נוספת, אם תחפצו.


Fish Central בכיכר המלך (King Square Estate) בסמוך לקצה הצפוני של Clerkenwell היא מסעדת פיש אנד צ'יפס פשוטה ועממית, שמנהלים אותה כבר למעלה מ-40 שנה בדגש על טריות ומגוון של דגים. זהו מקום שמומלץ להתאמץ ולהגיע אליו ויש כאן אווירה של פעם, עם שירות שמספק את הלקוח עד תום.

Toffs היא מסעדת פיש אנד צ'יפס עם הרבה מוניטין והיא פעילה עוד משנת 1968. המסעדה ממוקמת בלונדון והספיקה לזכות בפרסים רבים. זה המקום ליהנות מאווירת צ'יפס אנד פיש אמיתית בלונדון, מבלי להרגיש כובד במחיר ועם הבטחה לדגים טריים. המומחיות של המקום היא בהכנת המנה ממספר גדול של סוגי דגים טריים.

  • כתובת: 38 Muswell Hill Broadway London N10 3RT
  • אתר אינטרנט: www.toffsfish.co.uk
צוות המנהלים של toffs לונדון


Olley's היא מסעדה המציעה מבחר עצום של מנות דגים מסוגים שונים. כדאי להתעדכן על הפעילויות המיוחדות באתר האינטרנט. בשעות הצהרים ניתן לתענג על הארוחה העסקית של הצדפות והצ'יפס. גם היא נמצאת בראש רשימת המסעדות הן מקדש למאכל השמנוני.


The Golden Hind מציעה גם היא פיש & צ'יפס מהטובים בלונדון והתורים בחוץ הם עדות לכך. המסעדה נמצאת במרחק של חמש דקות הליכה מרחוב אוקספורד והייד פארק והאוכל טוב, טרי ובמחיר סביר. תוכלו ללמוד מהמקומיים ולקנות יין או בירה במקום סמוך, כי לא מגישים אותם במסעדה. מומלץ להזמין מקום מראש.

פיש אנד צ'יפס מייד אין יזראל


תעשיית הפיש אנד צ'יפס לא קיפחה את ארצנו ומחוזות קולינאריים רבים צצים כדגים במרינדה ומציעים מהמטוגן מטוגן הזה. את המנות הטובות בארץ תוכלו למצוא במקומות המתמחים בדגים ובים וגם ברים איריים ואנגליים שונים. אז מהי חוויית הצ'יפס אנד פיש של השפים עצמם, אלו שמציעים במסעדות שלהם את המנה האמיתית בלוקיישן פחות בריטי?

רז רמו, השף של מסעדת Pier 23 בנמל תל אביב אוהב לאכול את הפיש אנד צ'יפס שלו קלאסי. הוא מספר שהמנה האידיאלית היא פשוטה וטעימה ומורכבת קוד טרי וטוב עם בצק בירה וודקה. הבריזה של הים והטריות של המנה עושים את כל השאר.

איתן ששון, השף הראשי של רשת גוצ'ה והדיינר, מספר על ההיכרות הראשונה שלו עם הטעם של הדג המטוגן והטרי שהוגש לו עטוף בנייר עיתון במזנון דרכים בניו זילנד. "בעיני פיש אנד צ׳יפס זו מנה שמייצגת פשטות הכנה וכבוד גדול לחומר הגלם, כאשר הדג עטוף בבלילה בשרו נשמר במהלך הטיגון ומרקמו נשאר רך ונימוח".

רוברט סילברמן, השף הראשי של רשת Mike's Place נזכר בצעירותו, לפני 35 שנה, אז טעם לראשונה פיש אנד צ'יפס בלונדון וגם לפני שנה כשהיה באירלנד אכל את המנה המוכרת. ההבדל היחיד בטעם לדבריו, שבזמנו עטפו את המנה בנייר עיתון והיום עוטפים בנייר ייעודי - הטעם הוא אותו טעם שזכור לו מהילדות, הקריספיות של הטיגון והרוטב הטעים.


לתחילת הכתבה

רוצים לקרוא עוד על לונדון? הכתבות הבאות עשויות לעניין אתכם:

יעדי הכתבה

סגור
0
×