האי המרהיב לפקדה (Lefkada) שוכן במערב יוון בים היוני והוא אוצר בתוכו ניגודים מרתקים: השלווה של החוף המזרחי על מפרציו המקסימים, מאזנת את האופי הפראי והאקזוטי של החוף המערבי, ובמרחק נסיעה קצר תוכלו למצוא גם חופים מודרניים גם מפרצים מבודדים וגם כפרים קטנים בהרים. בנוסף, תוכלו להתענג על הקולינריה המקומית, החל מדגים טריים הישר מן הים ועד למיני מאכלים מסורתיים, להקשיב לשירה של סרנדות הנקראות קנטות (Cantathes) או למוזיקה עממית יוונית, לגלות גאיות ירוקים ומנזרים נטושים, מפרצים בתוליים וחופים בעלי שם עולמי, לתהות על ארכיטקטורת קירות הפח הצבעוניים בעיר הבירה של האי – לפקדה טאון, ליהנות מפסטיבלים ושלל אירועי תרבות ואף לחזור הביתה עם מזכרות מקומיות וייחודיות.
יתרון נוסף ומשמעותי בטיול לאי הוא שלא צריך מעבורת או מטוס בשביל להגיע לשם, תוכלו לנסוע בקלות על גבי גשר צף וכביש שמחברים את האי ליוון היבשתית. מישראל תוכלו להגיע אליו ממש בקלות בעונת התיירות בתקופת הקיץ, עם טיסות ישירות מתל אביב (טיסה של כשעתיים וארבעים דקות) לנמל התעופה Preveza שנמצא אמנם פיזית מחוץ לאי, אך ממוקם במרחק של כעשר דקות נסיעה בלבד בשל הקירבה והחיבור של האי אל היבשה.
הזמינו עכשיו חבילת נופש ללפקדה »
קבלו את 18 ההמלצות הכי חמות באי:
ריכזנו במיוחד בשבילכם 18 המלצות שיגרמו לכם להתאהב ממש בקלות, באי לפקדה:
1. חופי הפרא בחוף המערבי
אין מספיק מילים בשביל לתאר את היופי עוצר הנשימה של החוף המערבי של לפקדה – חופים לבנים, צוקים מרהיבים, מי טורקיז ושקיעות מהפנטות. שני החופים הידועים ביותר הם חוף פורטו קציקי
חופים נוספים הם: חוף פפקוליה (Pefkoulia), חוף קטיסמה (Kathisma) התוסס ובו מספר ברים, חוף אגיוס ניקיטאס (Aghios Nikitas), שלצדו כפר מפותח ששמר על עיצוב מסורתי, חוף מילוס (Milos), שמוביל אליו טרק של 20 דקות הליכה, חוף גיאלוס (Gialos) וחוף קאבאליקפטה (Kavalikefta), שנמצא מיד אחרי הכפר קלמיצי (Kalamitsi).
2. לשחות מתחת למפל דימוסרי
אחת ההפתעות של האי היא ללא ספק מפל דימוסרי
3. לרכוב על הגלים
גולשי רוח מכל רחבי העולם נוהים אל מפרץ וסיליקי (Vassiliki) בדרום האי. המקום התפרסם כאחד מאתרי גלישת הרוח הטובים ביותר בעולם בזכות הרוחות התרמיות שנושבות שם. לעומת זאת, חובבי הקייט סרפינג עולים לרגל צפונה לחוף מילוס (Milos), מוקד לתחרויות בין-לאומיות, שם נושבות דרך קבע רוחות המיסטרל (Maestral או Maistro), הרוחות הצפון-מערביות של הים היוני, שמספקות תנאי גלישה לא פחות ממושלמים.
4. מצנחי רחיפה בחוף קטיסמה
בשביל חוויה מרגשת ממעוף הציפור שווה לעלות על מצנח רחיפה (Paragliding) בחוף קטיסמה
5. מסלול הליכה בקניון מליסה
אטרקציה פחות מוכרת בלפקדה היא טיול רגלי בקניון מליסה (Melissa Gorge), שיוביל אתכם אל תוך הטבע של אזור ספקיוטס (Sfakiotes) בצפון האי. בתוך הקניון יש שני שבילים מוסדרים קצרים: מסלול של 30 דקות הליכה לכיוון קאקו לגאדי (Kako Lagadi) ומסלול של 20 דקות הליכה לכיוון אפטסטי (Apetasti). תמצאו שם מעיינות טבעיים, גשרי אבן ועץ וגם כ-50 טחנות מים מהמאה ה-19, ובגדול, שפע הירוק בעיניים, צליל זרימת המים וציוץ הציפורים הם מתכון ליום נהדר בחיק הטבע.
6. צבעי שקיעה מהפנטים במזח המערבי
למראה מרהיב ומהפנט במיוחד, בקרו במזח המערבי (The western pier) שבבירת האי לפקדה טאון ממש לפני השקיעה, כאשר לגונת גיירה (Gyra lagoon, נקראת גם לגונת לפקדה) נצבעת בצבעי אדום לוהט, וסירות הדייגים משתקפות במים השקטים של תעלת המים המערבית הצמודה למזח. לסיום מושלם של הערב, עצרו לארוחת מזטים טעימה עם אוזו לצידה באחת המסעדות ובתי הקפה שלאורך הטיילת המרוצפת אגלוס סיקליאנוס (Aggelos Sikelianos, נקרא גם Aggelou Sikelianou).
7. לגלות מפרצים ואיים קטנים ומבודדים בחוף המזרחי
החוף המזרחי שופע בצמחייה ירוקה שמגיעה עד קו המים, מפרצים גדולים וקטנים וגם איים קטנטנים, שמהווים יעד מעולה לשייט. המוקדים מהם יוצאים לשייט הם נמל העיירה נידרי והמפרץ הטבעי בכפר וליהו (Vlyho) הסמוך. בנוסף, אם כבר הגעתם לכאן, שווה לקפוץ לצדו השני של המפרץ לכפר ג'ני (Geni), שנשתמר היטב כמו סוד כמוס ומקסים. אז לאן מפליגים? היעדים הפופולאריים הם קבוצת איי פריגיפוניסיה (Prigiponisia) המפורסמים: מדורי (Madouri), ספרטי (Sparti), סקורפיוס (Skorpios) וסקורפידי (Skorpidi), כמו גם האיים הקטנים והמאוכלסים של מגניסי (Meganisi), קלאמוס (Kalamos) וקסטוס (Kastos). בשביל ארוחה טובה אחרי ההפלגה, מומלץ לעצור באחת הטברנות שפותחות שולחנות על המזח.
8. טירת אגיה מאברה
טירת אגיה מאברה (Aghia Mavra) היא אטרקצית חובה באי, שממוקמת ליד הגשר ממש לפני שחוצים אותו אל האי. היא נבנתה על-ידי הוונציאני ג'ובאני אורסיני (Giovanni Orsini) במאה ה-14 ומאז שימשה כמאחז לכוחות ששלטו במקום לאורך השנים – עות'מאניים, צרפתים, רוסים, בריטים ואיטלקים. עד עצם היום הזה נשתמרו במקום מספר תעלות מגן, ביצורים, מגדלור מהמאה ה-19 והקפלה של כנסיית אגיה מאברה, ממנה נגזר שמו הקודם של האי לפקדה – סנטה מאברה (Santa Mavra). מלבד הטירה עצמה, תוכלו ליהנות כאן מנופים מרהיבים במיוחד של לגונת גיירה.
9. כף לפקדה
כף לפקדה (Cape Lefkada), אשר ידועה גם כקאווס קיראס (Kavos Kiras), ניראס (Niras) ודוקאטו (Doukato), ממוקמת בקצה הדרומי של האי, ובסופה ניצב מגדלור שנבנה בשנת 1890. הצוקים הלבנים של הכף היוו השראה לשם האי, מכיוון שפירוש המילה לפקדה ביוונית הוא "צחור", כמו כן, מקושרים למקום הזה כתבים של הומרוס על "סלע לבן" וגם מקדש עתיק של האל אפולו. לפי האגדה, מצוקי הכף היו מקום ידוע בו אוהבים שבורי לב קפצו אל הים אל מותם הטראגי, בין היתר היה זה גם גורלה של המשוררת סאפפו (Sappho).
10. מנזר פאנרומני
ליד העיר המרכזית לפקדה, שוכן המנזר הפעיל היחידי באי, מנזר פנאגיה פאנרומני (Panaghia Faneromeni, פנאגיה הוא כינוי למריה הקדושה) שנחשב למגן האי ורבים מהתושבים בוחרים להטביל את ילדיהם שם. ברחבי האי יש גם כמה מנזרים נטושים שניתן לבקר בהם, המומלצים הם: הכנסייה האדומה קוקיני אקליסיה (Kokkini Ekklisia) בסמוך לפלטיסטומה (Platystoma), אסומטו ארהאגלו מיכאל (Asomato Arhaggelo Michail) בוואפקרי (Vafkeri) ואיי-גיאניס סרניקאריס (Ai-Giannis Sernikaris) בוורניקה (Vournika). שלושתם נגישים בדרכי עפר.
11. לפקדה טאון: "עיר הפח"
בשביל היכרות נעימה עם העיר מומלץ להתהלך לאורך רחוב האבנים המשולבות מאלה (Mela), לבקר במוזאון הפטיפונים (Phonograph Museum), במוזאון הארכיאולוגיה (The Archaeological Museum) ובספרייה המרשימה שמציגה אוסף של אמנות מהאיים היוניים.
12. אל תפספסו את הליקרים המסורתיים
אנשי האי גם אשפים בהכנת ליקרים, וספציפית מתמחים בשניים האלו: סומדה (Soumada), ליקר העשוי משקדים מרירים, סוכר ומי ורדים המוגש לצד ביסקוויטים בטעם כוסברה. מכיוון שזה משקה ששותים באירועים משמחים, התקבע בקרב ותיקי האי הביטוי " לחיי הסומדות שלך" כברכה לאושר. מקום מצוין לטעום את המשקה הוא באחד מבתי הקפה המסורתיים באזור קוזונטלי (Kouzounteli, נקרא גם Kouzoumpei), בצמוד ללפקדה טאון.
ליקר נוסף ששווה טעימה הוא רוזולי (Rozoli), ליקר קינמון ותפוזים אשר מיוצר במזקקה מיוחדת בשם פראגוליס (Fragoulis distillery) מאז שנת 1945, והסיפור הוא שהמתכון המיוחד לליקר הגיע לאי יחד עם הוונציאנים.
13. גלו את העדשים מכפר ההרים אגלובי
בכפר ההרים אגלובי (Egglouvi, Egklouvi) בגובה של 950 מטר מעל פני הים מגדלים עדשים שידועות בטעמן הייחודי, בטקסטורה קרמית במיוחד ובערכים תזונתיים גבוהים. 40 המשפחות שחיות בכפר מגדלות את העדשים באופן מסורתי וללא חומרי הדברה, והם מאמינים כי הזרעים בהם עושים שימוש כיום נשארו ללא שינוי עוד מהמאה ה-18. אמנם מדובר בכפר קטן, אך התוצרת השנתית שלהם עומדת על כ-50 טון עדשים והיא נמכרת במהירות שיא.
14. התענגו על חטיפי נוגט וסלאמי
נקניקי סלאמי והחטיף המוכר מנדולטו (Mandolato), הם אטרקציות קולינאריות מקומיות שלא כדאי לפספס. המנדולטו, שאולי ישמע לכם מוכר יותר בתור חלביצה, הוא ממתק נוגט עם שקדים, דבש ומרנג, והייצור שלו באי נזקף לטובת הספרים המקומיים. תשאלו למה? מכיוון שהיה נהוג להכין את הממתק הזה, וגם חטיפי שומשום ודבש, בחדר אחורי במספרה כשהיה להם זמן בין תספורת לתספורת. ובגזרת הסלאמי, תנאי מזג האוויר והלחות של האי מהווים תנאים אידיאליים להכנתו, ומספרים שהמתכון שעושים בו שימוש כיום, יובא לאיזור על ידי מטיילים איטלקיים.
15. יקבים ויינות מקומיים
ואם במשקאות עסקינן, אז איך אפשר בלי היינות המקומיים המעולים? היינות הללו מיוצרים משני מיני ענבים שגדלים אקסקלוסיבית באי – Vertzami ו-Vardea. הסוג הראשון הוא יין אדום חזק והייצור שלו הוא הדומיננטי בקרב יקבי לפקדה מאז התקופה הוונציאנית. יקב מומלץ לביקור הוא Lefkaditiki Gi winery, שמייצר מגוון יינות, בין היתר גם יין לבן זוכה תחרויות ויין מתוק בשם מלידונוס (Melidonos) שטעמו מיוחד מאוד.
16. הכפר המסורתי קאריה
הכפר המרכזי והמסורתי בהרי לפקדה הוא קאריה (Karya), שם תוכלו לראות את נשות הכפר בתלבושותיהן המרשימות, את ריקוד הכפר הייחודי וללמוד על מסורת ארוכת שנים של מלאכת הרקמה. הנשים לובשות שמלות מסורתיות עשויות משי וקטיפה, צעיפים מיוחדים ועונדות שרשראות וסיכות מזהב, כמו כן, יש להן ריקוד מיוחד במהלכו הן מאזנות על ראשיהן סירי נחושת. ההזדמנות הטובה ביותר לצפות בכל זה היא בחודש אוגוסט במהלך אירוע שנתי של שחזור טקס חתונה כפרי מסורתי. במוזאון הפולקלור המקומי (Folk Museum) מוצגות לראווה עבודות רקמה המדגימות טכניקת רקימה ביד אחת, שפותחה בכפר על-ידי אגדת הרקמה המקומית מריה סטוורקה (Maria Stavraka), שמגבלה פיזית ממנה סבלה הובילה אותה לפתח את הטכניקה הזו.
17. התזמורת הפילהרמונית של לפקדה
לתזמורת הפילהרמונית של לפקדה יש היסטוריה ארוכה. היא הוקמה בשנת 1850 ולקחה חלק באירועים היסטוריים משמעותיים, כמו למשל, בטקס העברת האיים היונים משלטון בריטי לשלטון יווני בשנת 1864 ובטקס פתיחת המשחקים האולימפיים המודרניים הראשונים באתונה בשנת 1896. בתזמורת, על כל קבוצותיה, חברים כ-1,000 נגנים וכ-100 סטודנטים למוזיקה אשר לומדים בבית-הספר של הפילהרמונית, ודואגים לשמור על המסורת המוזיקאלית הזו חיה ותוססת. תוכלו להאזין להם בטקסים דתיים באי, קונצרטים ובחגים המקומיים.
18. צלילי סרנדות ברחובות העיר
בחולצות לבנות, כובעי קש ומטפחות אדומות הכרוכות לצוואר, יוצאים הקנטדורים (Cantadors) לשיר סרנדות ברחובות הראשיים של העיר לפקדה בליווי מנדולינות, גיטרות ואקורדיונים. מקהלות שכאלו, אשר משלבות בין מוזיקאים מקצועיים וחובבים, עזרו בשימור צלילי הסרנדות המסורתיים, שכנראה יובאו לאי על ידי הוונציאנים ונקראות בפי המקומיים קנטדות (Cantades). במהלך אוגוסט מתקיים אירוע בשם ברקרולה (Barcarola) במהלכו תוכלו להאזין למקהלות בעודן שטות על סירות לאורך התעלה המערבית.
הזמינו עכשיו חבילת נופש ללפקדה »