היסטוריה של הרס והתחלות חדשות: אתרי מורשת יהודיים בגרמניה

לא משנה אם אתם אוהבי היסטוריה, טבע או ארכיטקטורה – בגרמניה תמיד מצפה לכם טיול מרתק. אחת הפנינות הפחות מוכרות של מדינה זו הן ערי שו"ם, המשופעות באתרים היסטוריים יהודיים מימי הביניים, שהוכרו כאתרי מורשת עולמית של אונסק"ו
קטיה אגינוב
|
תמונה ראשית עבור: היסטוריה של הרס והתחלות חדשות: אתרי מורשת יהודיים בגרמניה
העיר העתיקה במיינץ | צילום: depositphotos/ marcociannarel

בימי הביניים בערים שפייר (Speyer), וורמס (Worms) ומיינץ (Mainz) שבגרמניה, חיו קהילות יהודיות גדולות ועד היום נותרו בהן בתי כנסת, בתי עלמין ומקוואות בני יותר מ-1000 שנים. ערים אלו הנקראות ערי שו"ם, הוכרזו כאתרי מורשת עולמית של אונסק"ו ב-2021 ומציעות למבקרים בהן חוויה על זמנית מעוררת השתאות. הכינוי ערי שו"ם, מבוסס למעשה על האות הראשונה של השם העברי של כל אחת מהן: שפירא, וורמיזא ומגנצא.

לא מעט מהפסיקות הדתיות הרלוונטיות עד היום וקשורות ליהדות מרכז ומזרח אירופה, הגיעו משם, בשל התרבות היהודית העשירה שפרחה באיזור (בעיקר בין המאה העשירית למאה ה-14). בין האתרים השונים תמצאו בתי כנסת, בתי קברות, שרידי ישיבה, חדרי תפילה לנשים ומקוואות, חלק מהאתרים עברו שחזור אך בצורה שמכבדת את המבנה וחלקם צופו בחומר משמר. אם תרצו לצלול אפילו עמוק יותר אל ההיסטוריה, תוכלו להוריד את האפליקציה הייחודית שהוקמה עבור אתרים אלו, שתלווה אתכם עם סיפורים שונים או לצאת לטיול מודרך.

ערי שו"ם – קצת היסטוריה:

במאה השמינית היהודים החלו להתיישב ולהקים ישיבות ובתי דין מסביב לנהר הריין ועם השנים ערים אלה הפכו למרכז רוחני בעל חשיבות עצומה עבור היהודים. בעיר מיינץ התגוררו בעבר 3 קהילות יהודיות גדולות שהיו ידועות בעושרן, אולם הוא לא עזר להם במסע הצלב הראשון וגם לא בשני, בו בחרו היהודים להתאבד כדי לא ליפול לידי הצלבנים. בין היהודים המפורסמים שהתגוררו בעיר זו תמצאו את שאול טשרניחובסקי, רבינו גרשום ואף רש"י (רבנו שלמה יצחק) שלמד בישיבה המקומית. בנוסף, רבים מהאתרים שנמצאים כאן, כמו גם בשתי הערים הנוספות, שימשו השראה למבנים יהודיים אחרים באירופה.

גם בעיר וורמס פעלה קהילה יהודית מרשימה במשך מעל לאלף שנים וגם היא ידעה פרעות והרג. כיום ניתן לבקר ברחוב היהודים בו תזכו לחזות בבית כנסת, בית מדרש ומקווה מאותם הימים ולגלות עוד מההיסטוריה הענפה של העם שלנו. בית הכנסת העתיק שעלה באש בליל הבדולח שוקם ולידו נבנה גם מוזיאון קטן. וכמובן לא שכחנו את שפייר - אמנם חוקרים מצביעים כי יהודים חיו בה לפני, אך העדויות להתיישבות מתחילות רק בשנת 1084. כך או כך, היה לה תפקיד חשוב כיוון שבעת ההתפרעויות יהודי מיינץ ו-וורמס ברחו אליה על מנת להתחבא. אגב, אחת האטרקציות המרכזיות בעיר היא מקווה היסטורי. הביקור באתרים אלו יילמד אתכם על חוסן, הרס וגם התחלות חדשות.

מהם האתרים שאסור לפספס?

אתרים בוורמס:

אחד מהאתרים המהותיים ביותר בוורמס, הוא בית הקברות Heiliger Sand. מדובר בבית קברות עתיק מהמאה ה-12 המשתרע על פני שטח גדול המוקף בעצים ירוקים. במקום כ-2,500 מצבות, קבורים בו אנשים פשוטים לצד עשירי העיר, וניתן לראות גם קברי משפחות כאשר המצבה העתיקה ביותר היא משנת 1058/59. עוד לפני כן, סמוך לכניסה אליו, ישנם שני קברים – אחד שייך לרבי מאיר בן ברוך (מהר"ם), עליו תיירים נוהגים להניח פתקים עם בקשות ולצדו קבר של אחד מעשירי העיר, אלכסנדר ווימפן, שהחזיר את גופתו של המהר"ם מהשבי.

אתר נוסף שהוא בגדר חובה הוא בית הכנסת שנבנה ב-1034 ונמצא בשטח שהיה מוגדר כמתחם קהילתי. הוא נבנה במאה ה-12 ולידו נמצאים גם מקווה עצום בו טבל רש"י ולכן ניצב שם הפסל שלו. באתר נמצאים גם מתחם ששימש נשים לתפילה ונבנה במאה ה-13, בית ספר לנשים וישיבה. למעשה בית כנסת זה נהרס בפוגרום בשנת 1938 ושוחזר לאחר מלחמת העולם השנייה. כיום הוא משמש את הקהילה הקטנה שנשארה שם ומתקיימים בו קונצרטים וגם תפילות בחגים ושבתות.

אל תפספסו גם את המוזיאון היהודי בו פועלת משנת 2020 תערוכה בשם “ShUM on the Rhine - מימי הביניים ועד העת המודרנית" המציעה בעזרת מדריך אודיו, נקודת מבט מרתקת על ההיסטוריה. עוד תמצאו במוזיאון תשמישי קדושה יהודיים, שופרות, גביעים לקידוש ועוד.

אתרים בשפייר:

ב-2010 נפתח בשפייר מוזיאון SchPIRA ובו שרידים ארכיאולוגיים של שלושה מבנים חשובים במיוחד עבור הקהילה היהודית - בית כנסת, מקווה טהרה ובית קברות. בין השרידים תמצאו מצבות, אריחים מבית הכנסת ומטבעות. תופתעו לגלות כי מבחינה ארכיאולוגית בית הכנסת, רחבת התפילה לנשים ומבנה הישיבה נשתמרו בצורה נפלאה, כמו גם המקווה הגדול והעתיק מהמאה ה-12 המזכיר את המקווה בוורמס, רק גדול יותר. למעשה, בית הכנסת שנחנך ב-1104, נחשב לשמור ביותר באירופה מבין אלו שנבנו באותה העת. אתר נוסף שאנחנו ממליצים לא לפספס הוא בית המשפט של יהדות שפייר.

אתרים במיינץ:

אחד האתרים המיוחדים מבחינת המשמעות שלהם הוא בית העלמין היהודי הישן במיינץ. למעשה מדובר בבית קברות המשמש כאנדרטת זיכרון, שהמצבות בו נמצאו בזמן עבודות בנייה שהתקיימו ברחבי העיר. לאן הן נלקחו מלכתחילה? הן נלקחו ממנו במאות הקודמות כאשר לאחר גירוש היהודים ממיינץ, הקרקע הוסבה לשימוש אחר. בגלל שלא ברור היכן בדיוק היו הקברים ובמסורת היהודית אסור לדרוך עליהם, אי אפשר לטייל בחופשיות במתחם אך בימים אלו עובדים על בניית ביתן מבקרים.

איך מגיעים?

ערים אלו שוכנות על גדות נהר הריין במערב גרמניה. תוכלו להתחיל את המסע במיינץ - דרך ההגעה הנוחה ביותר אליה היא בנחיתה בנמל התעופה בפרנקפורט, אבל גם אם בחרתם לנחות בעיר אחרת תמיד תוכלו להשתמש ברכבת. כמו כן, גם בין הערים עצמן תוכלו להתנייד באמצעות רכבת (קווים S6, RE4 או 4474).

יעדי הכתבה

אטרקציות בגרמניה

מלונות ומקומות לינה בגרמניה

מדריכים ונותני שירות בגרמניה

נהגים בגרמניה

הזמנת חופשה לגרמניה

כתבות מומלצות עבורך על גרמניה

כתבות ומדריכים לחופשת סקי

חדשות התיירות והתעופה

המיוחדים שלנו

קצת השראה לטיול הבא

מתארגנים לטיול: ציוד, ביגוד, המלצות וטיפים לדרך

ביטוח נסיעות לחו"ל: כל מה שצריך כדי לטוס בראש שקט

מגזין החיים הטובים: לייפסטייל והשראה לחופשה

פסח 2024 -לאן לטוס לחופשה הבאה?

ספארי צלילה: המדריך לצולל המתחיל

תמונות מהטיול: היעדים שהכי כיף לצלם

הכתבות הכי נצפות השבוע

הפוסטים הכי נצפים השבוע

הטיפים הכי נצפים השבוע

עקבו אחרינו לכל העדכונים החמים בארץ ובעולם