אוכל ביוון - לא רק סובלאקי וסלט יווני

חופשה ביוון היא הזדמנות נהדרת להכיר את המטבח המקומי הנהדר, שלפעמים נדמה לנו שאנחנו מכירים, אך אין כמו ליהנות מהטעם המקומי האמיתי - מהן המנות הראשונות המומלצות? מהן מנות הביניים? בשרים, דגים... הכל מתבשל ומוכן עבורכם, כולל כוס אוזו. בתיאבון!

מאת: רמי סימסולו, מדריך טיולים ביוון, מחברת WTC - המרכז לתיירות בינלאומית

מה בתפריט?

האוכל המקומי ברחבי יוון הוא פשוט ובסיסי, עם לא מעט השפעות טורקיות, כמו במדינות נוספות באזור הבלקן, שחיו תחת כיבוש עות'מאני במשך כ-500 שנה. כאשר תבלו ביוון, תמצאו כמה סוגי מוסדות קולינריים, בהם תוכלו ליהנות מהמטבח היווני השופע:

טברנה ואוזרי יחד. צילום: איתמר ברק


זוכרים את תוכניות "הטברנה", ששודרו בעבר באחד מערוצי הטלוויזיה הישראלית? הגיע הזמן לעשות סדר בנושא. בחלק מן הטברנות (בעיקר בסופי שבוע) תוכלו ליהנות מהופעות של מוזיקה יוונית נהדרת, של להקות בנות שניים-שלושה זמרים ונגנים. ההופעות מתחילות בשעה 21:00 לערך ונמשכות כל זמן שיש סועדים במקום, בדרך כלל עד חצות. לעומת זאת, מה שזכור לכם מאותן תוכניות "הטברנה", למעשה אינו אופייני כלל לטברנות אלא למועדוני מוזיקה יוונית, שם העיקר איננו האוכל, אלא המוזיקה. ההופעות מתחילות בחצות לערך, "מתחממות" לקראת 02:00 ומגיעות לשיאן רק לפנות בוקר! אגב, אם חלמתם לשבור צלחת ביוון, חשבו שנית - המנהג הזה חלף מן העולם! כיום זורקים עלי כותרת של ורדים על הזמר או על הרקדנים.

מה שותים?

מתחשק לכם לשבת בבית קפה? שם תוכלו להזמין:

כנהוג באזור הבלקן, בכל ארוחה או ישיבה בבית קפה, קודם מוגש לשולחן קנקן מים. בזמן הארוחה, שותים היוונים לא מעט בירה. המקומית קרויה "מית'וס" (איך לא?) ואילו המיובאות הפופולריות ביוון הן "אמסטל" ו"הייניקן".

את האוזו לא צריך להציג. בצפון יוון שותים אוזו מעט יותר חזק, הקרוי ציפּוֹרוֹ. היין השולחני (קראסי ביוונית) תופס יותר ויותר מקום בארוחה המקובלת ביוון - לבן וגם אדום. אם ברצונכם לנסות יין לבן יווני מיוחד, לכו על רצינה - יין לבן, עם שרף אורנים. הטעם מעט מר בתחילה, אך בהמשך הוא בהחלט עושה את שלו. אל תשכחו להרים כוסית לחיים - "יאמאס!"

מנות ראשונות וביניים

המנות הראשונות האולטימטיביות במטבח היווני:

מנות הביניים:

באזור ההררי בצפון יוון (ובמיוחד בחבל הארץ המבודד זגוריה) מצטיינים במאפי בצק, שהם מעין בורקסים יווניים:

שתי מנות נפלאות נוספות, בין אם כמנת ביניים ובין אם כמנה עיקרית:

מנת היום. צילום: איתמר ברק

המנה העיקרית

המנות העיקריות ביוון כוללות בדרך כלל דג או בשר. המילה ביוונית ל"דגים" היא "פסארי". מנות הדג הן בדרך כלל דגי ים או דגי אגמים (בעיקר קרפיון). הדגים המומלצים ביוון הם: פורלים, טרוטה (שביוונית קרויה פסטרופה), דגי נהרות, העשויים בגריל עם שמן זית וקצת יין אדום - מעדן!

במחלקת הבשרים, מככבות מנות חזיר (חירינו), עוף (קוטופולו) או בקר (מוסחארי). הבשר בדרך כלל עשוי על האש, בצורת סטייק (בריזולה) או שיפודים (סובלאקי). תוכלו למצוא בתפריטי המסעדות מנות צלעות הכבש (פאיד'אקיה) מעולות וגם תבשילי כבש (ארני פסיטו) - מנות נהדרות! אחד המאכלים המיוחדים על האש הוא קוקרצי: מעיים של פרה, הממולאים בכל החלקים הפנימיים שלה, בתוספת תפוחי עץ. מומלץ! רוב המנות העיקריות מוגשות ביוון בליווי צ'יפס כתוספת, אם כי ניתן להזמין גם עם אורז. אם כבר בחרתם באורז, "תבלו" אותו עם אחת משתי המנות הבאות, העשויות ירקות מבושלים: בריאם (מין "גיבץ'" יווני, ללא בשר) או במיה מבושלת.

ה"פאסט פוד" היווני הוא גירוס (Gyros), הידוע אצלנו כשווארמה: יש גירוס חירינו ויש גירוס קוטופולו. ניתן לאכול בפיתה ואפשר גם בצלחת (פיאטו). הגירוס היווני מוגש בליווי יוגורט. פשוט וטעים!

ולקינוח...

ראשית, תוכלו לזהות בתפריטים את הקינוחים המוכרים לנו מהארץ ומהאזור - הבקלאווה והקד'איפי (הרי גם אזורנו שלנו היה מאות שנים תחת אותו שלטון טורקי- עות'מאני). אם תרצו לטעום משהו שונה, קינוח אופייני ליוון הוא גלאקטובוריקו - זהו סוג של מאפה בצקי, טבול עד עמקי נשמתו בסירופ של דבש וסוכר. קינוח יווני מומלץ נוסף הוא עוגת שקדים נפלאה, הקרויה ראוואני.

לתחילת הכתבה

הכתבה באדיבות WTC – המומחים לחופשות יוקרה באגן הים התיכון
www.wtc.co.il

מתכננים חופשה ביוון? הכתבות הבאות עשויות לעניין אתכם:

סגור
0
×