אתרים שקשורים ליהודים

תמונה ראשית עבור: אתרים שקשורים ליהודים
גשר

רציף מספר 17 גרונוואלד

Bahnhof Grünewald, Gleis 17

Eichkampstrasse 155 Berlin

פרבר גרונואלד של ברלין היה בשנות השלטון הנאצי אזור שקט ורגוע עד שהפכו את תחנת הרכבת בשנים 1941 עד 1945 לאזור משלוחים של היהודים מברלין לכל מחנות ההשמדה שהנאצים הקימו אותו רציף רכבת תמים למראה, שנמצא בתחנת הרכבת גרונוולד שנקרא רציף 17 כשעוברים לאורך פסי הרכבת נראים כל תאריכי המשלוחים אשר נחקקו משני עברי המסילה הישנה , מספר המגורשים ויעדו האחרון של כל משלוח ומשלוח . המשלוח האחרון יצא בתאריך אמצע אפריל 1945 ממש לפני כניעתה של גרמניה הנאצית לבעלות הברית . המתחם משמש כיום כאתר זיכרון מרשים ומצמרר . תחנת גרונוולד כיום היא תחנת רכבת רגילה דרכה עוברים מספר קווי רכבת עילית S . במלחמה הנוראה ההיא, הועמסו דרכו 55,000 יהודים על קרונות מטען, (כמטען ולא כנוסעים) והובלו אל מחנות הריכוז וההשמדה. הנאצים ניהלו את הגירוש כמו מבצע צבאי מתוקתק. הם ניהלו רשימות מדויקות, ומי ששמו הופיע ברשימה הצטווה להתייצב בתחנה ביום ובשעה היעודה, להביא אתו רק מזוודה אחת קטנה, וגם - למרבית האירוניה - נדרש לשלם על כרטיס הנסיעה שלו, בכיוון אחד כמובן. נאמר להם כי הם מועברים למחנות עבודה במזרח המדינה, וכי מי שלא יתייצב כמתוכנן, דינו מוות. רבים מהיהודים היו חסרי פרוטה. את הדרך הארוכה משכונות היהודים בברלין עד לתחנת גרונוולד המרוחקת הם עשו ברגל. כמדומני שבכלל היה צו שאסר עליהם לנסוע ברכבות, כך שלא הייתה להם ברירה אלא להגיע ברגל. הנתיב בו הם צעדו עד לרציף המטענים הוא אותו נתיב בו אנו התיירים צועדים כיום. כיום יש במקום מקבץ של אנדרטאות שונות. הראשונה שהוצבה להנצחה הייתה דווקא יוזמה פרטית של כמה נשים נוצריות אוונגליסטיות תושבות השכונה. זו אנדרטה פשוטה אבל חזקה - אדני רכבת מקוריים מונחים כשתי וערב שלא מאפשר נסיעה עליהם, והכיתוב מנציח את תאריך הטרנספר הראשון - 18.10.1941 האנדרטה המרכזית היא פסי הרכבת המקוריים האלה שבמרכזם נטעו עצים - להבטיח שעל הפסים האלה שום רכבות כבר לא ינועו. משני צדי הרציף, לוחות ברזל כבדים עליהם חקוקים הפרטים של כל משלוח משמאל - התאריך של הטרנספורט, אחריו מספר היהודים שהיו עליו ומימין - לאן הם נשלחו המשלוחים הראשונים בסוף 1941 היו גדולים, כאלף ויותר אנשים בכל פעם. אחר כך המספרים הלכו וקטנו - כאן למשל בלוח הבא מ-21.9.1942 רק 99 יהודים שנשלחו בהתחלה נלקחו היהודים קודם לגטאות בלודג', וורשה וריגה ומשם הועברו למחנות ההשמדה. בהמשך כבר קיצרו הליכים והעבירו ישירות לאושוויץ .

הווילה של ועידת ואנזה

Haus der Wannsee – Konferenz

כתובת : Am Grossen Wannsee 56-58 Berlin

מברלין לוקחים את הרכבת העילית [רכבת עירונית [(S-Bahn) : קו S1 יורדים בתחנת Berlin-Wannsee , ומשם באוטובוס 114 יורדים בתחנת "Haus der Wannsee-Konferenz . הויילה נמצאת על אגם ואנזה הפסטוראלי עם גנים ואזור למנוחה ורוגע ב-20 בינואר 1942 התאספו 15 נציגים רמי דרג של גופי השלטון הנאצי – המשרד לביטחון הרייך, ה- SS - המפלגה הנאצית (NSDAP) ומשרדי ממשלת גרמניה - בשיתוף פעולה ביניהם לצורך ביצוע השילוחים המתוכננים של יהודי אירופה למחנות ההשמדה. (אין זה נכון שבוועידת ואנזה החליטו על עצם ההשמדה . (בראש הוועידה ישב רַיְינְהַרד הַיידְרִיך , ראש המשרד לביטחון הרייך, ואת הפרוטוקול כתב עוזרו אדולף אייכמן. את הווילה בנה ב-1914-15 התעשיין ארנסט מרליה. ב-1921 נמכרה הווילה לתעשיין אחר, פרידריך מינו . ב-1940 הוקם בה בית נופש לאנשי שירותי הביטחון (SD) של ה SS - וב-1942 הועברה לידי הלשכה הראשית לביטחון הרייך, בראשות היידריך. ב-20 בינואר 1992, במלאות 50 שנה לוועידת ואנזה, נפתחה הווילה שבה התכנסה הוועידה לקהל, בתור אתר זיכרון וחינוך. בבניין יש שלושה אגפים: בחדרים הייצוגיים שבקומת הקרקע מוצגת תערוכת הקבע "ועידת ואנזה ורצח העם של יהודי אירופה". את התערוכה משלימות תערוכות מתחלפות. היופי של המבנה והגן שמסביבו וההקשר שלהם לשואה – מקפיאי דם.

גשר גליניקה

(Glienicker Bruecke)

Berliner Straße 76 Potsdam : כתובת

גשר גליניקר (Glienicker Bruecke) נבנה בשנת 1905, והתפרסם בימי המלחמה הקרה בחילופי המרגלים בין המזרח למערב שהתבצעו בו. בזמנו בוצעה ההחלפה המפורסמת של נתן שירנסקי. כיום, הגשר מחבר את ברלין עם פוטסדאם , מעל לנהר האפל ממנו יש תצפית יפה מאד אל נוף הנהר האפל. ליד הגשר, בתחום ברלין, עומד ארמון גליניקה, שנבנה ב-1826 על פי תכנון של האמן הנודע שינקל. למי שמגיע עם רכב כמונו נחמד לעבור על הגשר לפואסדאם ולעצור לפני הגשר להשקיף על הנהר והאזור.

יעדי הפוסט

אהבת את הפוסט?
תמונת הפרופיל של ie18
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של ie18
רוצה לקבל עדכונים בכל פעם שמתפרסם תוכן חדש?
 

תגובות ושאלות

הזמנת טיסות, מלונות, אטרקציות ועוד שירותים לגרמניה

הכתבות הכי נצפות השבוע

הפוסטים הכי נצפים השבוע

חדשות התיירות והתעופה

קצת השראה לטיול הבא

המיוחדים שלנו

הטיפים הכי נצפים השבוע

למטייל וייטנאם

לאן טסים בחגים?

חופשת כריסמס - יעדים ושווקי חג מולד מומלצים

ROAD TRIP: המדריך להשכרת רכב בחו"ל

טיולי טבע ושטח בחו"ל

כתבות ומדריכים לחופשת סקי

חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני שעה
מי עקפה את ברלין 20 הערים הטובות בעולם לחיי לילה בשנת 2026 לאייטם המלא
מי עקפה את ברלין 20 הערים הטובות בעולם לחיי לילה בשנת 2026
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני שעה
שוברים את הצלחת: חברת התעופה היוונית מציעה עד 50% הנחה על טיסות לאייטם המלא
שוברים את הצלחת: חברת התעופה היוונית מציעה עד 50% הנחה על טיסות
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 שעות
תפסיקו לגלול: זאת העיר האירופית המרהיבה שהוכתרה ליעד הטוב בעולם לחופשה בלי מסכים לאייטם המלא
תפסיקו לגלול: זאת העיר האירופית המרהיבה שהוכתרה ליעד הטוב בעולם לחופשה בלי מסכים
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 19 שעות
לא רק פוזיטנו: 5 עיירות חוף באיטליה שמגיעה להן הרבה יותר תשומת לב לאייטם המלא
לא רק פוזיטנו: 5 עיירות חוף באיטליה שמגיעה להן הרבה יותר תשומת לב
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 21 שעות
החלום ושברו: המטיילים הכריעו – אלו יעדי התיירות הכי מאכזבים בעולם לאייטם המלא
החלום ושברו: המטיילים הכריעו – אלו יעדי התיירות הכי מאכזבים בעולם
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 22 שעות
התחרות על סן פרנסיסקו מתחממת: יונייטד מחזירה את הקו הישיר מישראל לאייטם המלא
התחרות על סן פרנסיסקו מתחממת: יונייטד מחזירה את הקו הישיר מישראל
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
ההטבה של Wizz Air שיכולה להוזיל לכם את הטיסה הבאה לאייטם המלא
ההטבה של Wizz Air שיכולה להוזיל לכם את הטיסה הבאה
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
לא סתם עומר אדם מתחתן פה: איך פורטופינו הפכה מכפר דייגים ליעד הנחשק של העשירים? לאייטם המלא
לא סתם עומר אדם מתחתן פה: איך פורטופינו הפכה מכפר דייגים ליעד הנחשק של העשירים?
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
לא רודוס ולא סרדיניה: זה האי שהכי קל לנהוג בו באירופה לאייטם המלא
לא רודוס ולא סרדיניה: זה האי שהכי קל לנהוג בו באירופה
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
בדרך ליפן ותאילנד עוצרים בגרמניה: האם מינכן בדרך להפוך לבירת הקונקשנים החדשה? לאייטם המלא
בדרך ליפן ותאילנד עוצרים בגרמניה: האם מינכן בדרך להפוך לבירת הקונקשנים החדשה?
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
יש לכם עודף מחמישה שקלים? העיירה בסיציליה שמוכרת בתים באירו אחד לאייטם המלא
יש לכם עודף מחמישה שקלים? העיירה בסיציליה שמוכרת בתים באירו אחד
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
תשכחו מתאילנד: זה היעד הפופולרי ביותר בעולם לחופשות ספא ב-2026 לאייטם המלא
תשכחו מתאילנד: זה היעד הפופולרי ביותר בעולם לחופשות ספא ב-2026
פודקאסט למטייל
פודקאסט למטייל
ברוכים הבאים ל-Travel Maker, הפודקאסט של למטייל על כל מה שחם בתיירות בארץ ובעולם. פודקאסט למטייל
פודקאסט למטייל