המחוזות של טורונטו
טורונטו עיר גדולה. מאוד גדולה. היכרות בסיסית עם המחוזות השונים, בצירוף מפה שכדאי לרכוש מראש, תכין אתכם להתמודדות עם מפלצת הבטון ה(קצת) מאיימת הזאת. אז ככה:
הדאון-טאון (Downtown): הלב של טורונטו נקרא דאון-טאון, והוא מכיל בתוכו את מרבית האטרקציות והפעילויות שיש לעיר להציע. כמעט ואין סיכוי שתפסחו עליו, גם אם ממש תתאמצו. אז מה כולל הדאון-טאון? הוא כולל את הרובע הפיננסי (Financial District), שהוא המרכז הכלכלי החשוב ביותר בקנדה (הרבה בנקים ואנשים בחליפות יקרות). הוא כולל את הטיילת שלאורך הנמל (ה- Harbor front), מקום נעים המציע הופעות חינם במהלך חודשי הקיץ. הוא כולל גם את הצ`יינה-טאון המקומי, אחד הגדולים מסוגו בצפון אמריקה, עם מסעדות סיניות מעולות והרבה אווירה. בנוסף, הדאון-טאון מכיל כמה מהשכונות הנעימות ביותר בטורונטו. אחת מהן היא ה- Annex, מקום קסום עם בתים עתיקים, מסעדות מצוינות ומגנט לחובבי שופינג. ואפרופו שופינג, אם אתם (ובעיקר אתן) בקטע של וינטאג`, כדאי לבקר בקנסינגטון מרקט (Kensington) הקוסמופוליטית, גם היא נמצאת בדאון-טאון. בקיצור, עולם שלם באזור גדול אחד -; וזו רק ההתחלה.
איסט-אנד (East End): בניגוד לתדמית הטרנדית של האיסט-אנד בלונדון, התואם הקנדי הרבה פחות מרשים. אזורים רבים לא נעימים לביקור, כתוצאה מתכנון עירוני לקוי. יחד עם זאת, גן החיות היפהפה Metro Toronto Zoo נמצא באזור ודורש ביקור משפחתי שכולו כיף (אתר אינטרנט: www.torontozoo.com).
מיד-טאון (Mid Town): האזור כולל את שדרות אלינגטון (Elington) ואת רחוב יונגה (Yonge), שניהם מושכים אליהם קהל צעיר וצבעוני שבא ליהנות ממסעדות טובות, בתי קולנוע וחנויות רבות. זהו אחד מהאזורים בעלי קצב הפיתוח המהיר ביותר בטורונטו, עם מגדלי דירות חדשים המוקמים בזה אחר זה.
תחבורה והתמצאות
לפני הפירוט על אינספור אפשרויות ההתניידות בתוך טורונטו, אתם בטח רוצים לדעת איך הכי כדאי להגיע לעיר משדה התעופה. לרשותכם שלוש אופציות: הראשונה, היקרה והנוחה ביותר, היא המונית כמובן. בסביבות 40 דולר קנדי ואתם מגיעים למלון בסטייל. מחפשים משהו זול יותר? נסו את ה- Airport Express bus, שגובה 15 דולר ומסיע תיירים למלונות נבחרים בדאון-טאון. האופציה השלישית והזולה ביותר היא האוטובוס המופעל על ידי ה-TTC, הגוף המרכזי לתחבורה ציבורית בטורונטו. הבעיה עם השירות שלהם היא שהוא מעט ארוך יותר וכמעט תמיד לא מגיע ישר לפתח המלון.
בעיר גדולת המימדים הזאת עומדים לרשותכם מספר אמצעי תחבורה, יעילים יותר ופחות. הנה הם לפניכם בסדר אקראי לחלוטין:
המטרו (Subway / Metro): אחת הדרכים הנוחות והמשתלמות ביותר להגיע ממקום למקום בטורונטו היא באמצעות הרכבת התחתית, המופעלת גם היא על ידי ה-TTC. הרכבת חוצה את העיר, בגדול, מצפון לדרום וממזרח למערב. אוטובוסים רבים מגיעים לפתחן של תחנות מטרו, אך ככל שמתרחקים מהמרכז התדירות שלהם הולכת ויורדת. מחירי כרטיס נסיעה עומדים על 2.75 דולר למבוגר, ו-2.10 אם תרכשו פנקס כרטיסים (מחירי 2007). יש גם הנחות שונות, בררו בקופה. ולסיום, בלחיצה כאן,אתם מוזמנים להדפיס לכם את מפת המטרו של טורונטו עם כל התחנות (קובץ PDF), ולהתחיל לשנן.
מוניות: באופן מפתיע המוניות של טורונטו מגיעות בכל מיני צבעים, מה שקצת מקשה בהתחלה על הזיהוי שלהן. הכי קל לתפוס אחת מעמדת המוניות הקיימת בכל בית מלון סטנדרטי. חלק מנהגי העיר לא ממש שולט באנגלית, אז כדאי להגיע עם סבלנות רבה.
מעבורת: ה- Toronto Ferry מקשרת בין איי טורונטו (Toronto Islands) ליבשה, ומופעלת על ידי עיריית טורונטו. ישנן שלוש מעבורות המגיעות לחלקים שונים באיים, לבחירתכם. רציף המעבורת ממוקם ב- Queens Quay, בתחילת רחוב Bay. כדי להגיע לשם קחו את אוטובוס מספר 509 או 510 של TTC. זמן ההפלגה: 15-20 דקות, והמעבורות יוצאות כל שעה (או חצי שעה בשיא העונה).
אופניים: גם ספורטיבי, גם זול. עיריית טורונטו סללה שבילי רכיבה חדשים ונוחים, ובנוסף פרסמה קבצים עם מפות המסלולים השונים, לשימושכם באתר האינטרנט: www.toronto.ca. מסלול נעים במיוחד נקרא Martin Goodman Trail: הוא מקיף את אגם אונטריו וחוצה את העיר ממזרח למערב. המסלול פופולרי במיוחד, ומשתמשים בו גם הולכי רגל ומחליקי רולרבליידס.
מזג אוויר
ארבע העונות באות לידי ביטוי מלא בטורונטו. החורף מתחיל בדצמבר, ואם תגיעו בכריסמס הסיכויים שלכם לחזות בעיר לבנה הם 50-50. בתקופה זו הטמפרטורות נמוכות מאוד ויש להצטייד בביגוד חם (יש לכם מעיל סקי? תכניסו למזוודה). הטמפרטורה הממוצעת בעיר בחודש ינואר עומדת על מינוס 2 מעלות, מה שמסביר את הפופולריות הרבה של "טורונטו תחתית", מסלול תת-קרקעי בן 27 ק"מ הכולל חנויות, שירותים שונים ומרכזי בידור, שמאפשר לתושבי העיר להמשיך בשגרת החיים מבלי להתמודד עם החורף הקר.
לקראת אמצע מרץ מגיע האביב, ובחודש מאי אפשר כבר להסתפק בז`קט קל. הקיץ, שנותן אותותיו ביוני, יכול להיות מאוד לא צפוי בטורונטו: ישנם ימים נעימים של 25 מעלות, וימים של חמסין עם אחוזי לחות גבוהים. בכל מקרה, זוהי כמובן התקופה האידיאלית לביקור בעיר ובאתריה השונים. עדיין חשוב להביא ז`קט קל או סווטשירט לשעות הערב הקרירות, וגם -; שימו לב -; מטריה. יולי ואוגוסט עלולים להפתיע עם גשמי קיץ עזים, ורצוי להיות מוכנים לכל הפתעה. חולי אסטמה עלולים לסבול מימי קיץ עם ערפיח, ולכן חשוב להתעדכן בתחזית מזג האוויר המקומית לפני שיוצאים מהמלון.
הסתיו מגיע בספטמבר-אוקטובר, תקופה נהדרת לבקר בעיר. הטמפרטורות נוחות, ימי הגשם מועטים והשלכת של אמצע אוקטובר לא פחות מיפהפייה. אם תיסעו צפונית לטורונטו תזכו בנוף קסום של עלים אדומים-צהובים. מגיעים בנובמבר? פה כבר יחכו לכם גשמים וימים קרים למדי.
אזהרות לתייר
למרות שאחוזי הפשיעה בקנדה נמוכים מאלו שבארה"ב, הם עדיין גבוהים בהשוואה למספר ערים אירופאיות גדולות. ישנם מקרים רבים של גניבת מכוניות, חלקם בשיטת Carjacking -; בה הנהג למעשה נשדד במהלך עצירה ברמזור או חניה. בנוסף, תיירים לא מעטים מדווחים על פשיעה כלכלית (גניבת הקוד של כרטיס האשראי, חיובים שגויים וכדומה). הדרך להתגונן היא לבדוק באינטרנט את מצב החשבון שלכם מדי פעם במהלך הטיול, ואולי גם להחליף את הקוד הסודי פעם אחת לפחות. אזורים עליהם כדאי לוותר עקב בעיות פשיעה מרובות: ריג`נט פארק, מוס פארק, קיפלינג, מלוורן (Malvern).
סכנה נוספת שכדאי לקחת בחשבון היא הקרח. החורף הקנדי, כפי שכבר ציינו, עלול להיות קיצוני וקשה במיוחד, עם מי גשמים שהופכים בתוך שניות לקרח באוויר הקר. הקרח לעתים כה דק עד כדי כך שהוא פשוט בלתי נראה. אנשים רבים נפצעים מדי שנה כתוצאה מהחלקות לא נעימות על מדרכות ומעברי חציה, ולכן חשוב מאוד לשמור על צעדים קטנים וקצב הליכה סביר בימים בהם הטמפרטורה צונחת. לנהגים שבינינו, כמעט מיותר לציין, חשוב מאוד לנהוג בשיא הזהירות.
מספרי טלפון חשובים
- משטרה, אמבולנס ומכבי-אש: 911
- שגרירות ישראל באוטווה (בירת קנדה): 237-2201644
- הקונסוליה הישראלית הכללית בטורונטו: 1-416-6408500
- הקונסוליה הישראלית הכללית במונטריאול: 1-514-9408500