סוג הטיול – אדון לעצמי או בחברותא מאורגנת?
לפני שמחליטים לאיזו מדינה אפריקאית רוצים לטוס ומה לעשות בטיול, תחילה יש להחליט לאיזה מן טיול רוצים לצאת. אפשר לעשות טיול ספארי באפריקה בשתי דרכים: מאורגן או לבד. אם תבחרו לצאת אל ספארי באפריקה לבד ולא בקבוצה, תוכלו ליהנות מהחופש שבלטייל לבד: להיות אדונים לזמנכם (להקדיש יותר זמן למקום שאוהבים ופחות זמן למקום שלא), לישון ולאכול מתי והיכן שרוצים ובכלליות לפעול על פי לוח הזמנים שמתאים לכם ולתחומי העניין שלכם. אבל, אם תבחרו בסוג זה של טיול באפריקה, דעו שתיאלצו להתמודד עם כל התכנונים ועם כל כאב הראש הלוגיסטי הכרוך בטיול במדינה אפריקאית, הכולל חיפוש מקומות לינה, ארגון הסעות, דאגה לכניסה לפארקים, מציאת מדריך מקומי וכיוצא בזה – הפרטים הקטנים משמעותיים מאוד בטיול מסוג זה. מעבר לכך, המרחקים גדולים והמלונות מועטים, כך שבכל מקרה עליכם להצמד לתכנון המקורי, ויהיה קשה מאד להחליט להשאר עוד יום או יומיים במקום שמצא חן בעיניכם...
יש גם אופציה שלישית, באמצעותה תוכלו ליהנות מהיתרונות של שתי האפשרויות הקודמות, מבלי לסבול מהחסרונות: טיול ספארי פרטי. בצורה זו, תוכלו להתייעץ עם חברת טיולים, שתתפור במיוחד עבורכם טיול המתאים רק לכם. בצורה זו, תוכלו להחליט על מסלול הטיול וזמניו בהתאם לטעמכם האישי וגם להגיע לטיול ספארי באפריקה בידיעה שכל הפרטים הקטנים אורגנו מראש ומחכים לבואכם. זוהי אופציה יקרה בהרבה מכל אחת מהאפשרויות הקודמות, לכן היא פחות נפוצה בקרב המטיילים.
קניה או טנזניה?
המדינות הנפוצות ביותר לטיולי ספארי באפריקה הן טנזניה וקניה, בשתיהן תוכלו לטייל בשמורות הטבע המפורסמות שבהן, בעיקר בג'יפ פתוח, אך במקומות מסוימים גם ברגל ואם תבחרו – אפילו בכדור פורח, לזווית שונה ומיוחדת. התשתית התיירותית בארצות אלה מפותחת יחסית וניתן למצוא מלונות או לודג'ים החל מרמה נמוכה ועד לרמת פאר.
במסגרת טיול לקניה, תוכלו לטייל בשמורות הטבע המפורסמות, בראשן המסאי מרה ולחזות בעדרי בעלי החיים הרבים במרחבי הסוואנה ובחיות אחרות המתגוררות ביערות הגשם הצפופים. בין החיות שאתם עשויים להיתקל בהן בדרככם, הם עדרי זברות וגנו שלווים, אך גם באריות, נמרים, פילים וקרנפים. כמו כן, תוכלו גם לחזות באינספור ציפורים (כולל פלמינגו!), חלקן ייחודיות לאזור. בנוסף, אם תיקחו מדריך (או תכינו שיעורי בית כראוי), תוכלו לשלב עם טיול הספארי גם ביקור בכפרי השבטים המעניינים, שנמצאים בקרבת מקום.
גם טנזיה, ביתה של הסוואנה המפורסמת – הסרנגטי, היא מדינה נהדרת לבקר בה במסגרת טיול ספארי באפריקה, כיוון שרבע משטחה מוקדש אך ורק לשימור אתרי הטבע ובעלי החיים בהם. כתוצאה מכך, ניתן להגיע בטיול מסוג זה לריכוזי חיות גבוהים במיוחד ולראות סוגים רבים שלהם באתרי הטבע השונים (הנבדלים במראה וגם בתוכן). בטנזניה, ותוכלו לחזות בעדרי אנטילופות, צבאים, זברות, גנו וג'ירפות, אך גם באריות, נמרים, קרנפים, פילים והיפופוטמים. בנוסף, תוכלו לטייל ולחוות את המדינה, העשירה ביערות טרופיים, באגמים צלולים וכמובן, גם בסוואנות רחבות ידיים ולבקר בכפרים של שבטי האזור העתיקים.
תופעת "הנדידה הגדולה" המתרחשת בין החודשים אפריל ואוקטובר כוללת נדידה של מליוני אוכלי עשב במסלול מעגלי שמתחיל בסרנגטי בטנזניה ובחודש אוגוסט עובר לשמורת מסאי-מרה בקניה. את חציית נהר המרה ניתן לראות גם מצד טנזניה וגם מצד קניה. בשתי המדינות ניתן לפגוש בעלי חיים דומים, שבטים מקומיים מאותו מוצא (שבט המסאי), נהרות וימות ונופים דומים. עם זאת שמורת נגורונגורו הינה ייחודית לטנזניה. השמורה נמצאת בתוך קלדרה – לוע הר געש שקרס לפני מליוני שנים - ובעלי החיים שנמצאים בה לא נודדים וניתן לראותם בכל ימות השנה.
מדינות נוספות
אם אתם מעדיפים להיות מקוריים יותר, תוכלו לצאת לטיול ספארי בזמביה, העשירה גם בתרבות מרתקת, או באוגנדה, שהיא יעד מבוקש במיוחד לחובבי קופים וגורילות. אפשרויות נוספות הן מדינות אפריקה הדרומית: דרום אפריקה המרתקת, נבימיה, זימבבואה ובוטסוואנה. אפשרויות אלה פחות נפוצות, לכן יש פחות טיולים מאורגנים אליהן, שכשמתקיימים – ארוכים יותר מהאופציות הקודמות. למטיילים העצמאיים: דעו שההתמצאות במדינות אלה קשה יותר, בגלל שהמדינות פופולאריות פחות וגם שהטיסות יקרות יותר.
כל עונה והאזור שלה
מומלץ לצאת לטיול ספארי באפריקה במהלך העונה היבשה, אחרת תתקשו לצפות בבעלי חיים, שכן הם נמלטים מהגשם והצמחייה נהיית סבוכה ומקשה על הראייה. בנוסף, חלק מהדרכים בתוך השמורות עלולות להיות מוצפות ולכן בלתי אפשריות למעבר. לחלופין, כדאי לבקר במדינות קניה וטנזניה, במהלך נדידת העדרים הגדולה, כאשר אלפי עדרים עוברים מעל שלושים אלף ק"מ בחיפוש אחר אוכל ומים.
בחודשים דצמבר עד מרץ, מומלץ לצאת לספארי באפריקה המזרחית, במדינות קניה, טנזניה ואוגנדה, שכן הן מציעות תנאים טובים במיוחד לצפיה בבעלי החיים השונים. פברואר הוא חודש טוב במיוחד, כיוון שמתרחשות בו המלטות רבות. באפריל לא מומלץ כל כך לצאת לספארי באפריקה, שכן זוהי תחילת העונה הרטובה. אם אתם מתעקשים לצאת בחודש זה, עדיף לצאת לדרום אפריקה, בוטסוואנה או נמיביה.
מאי ויוני הם חודשים טובים לצאת בהם לטיול ספארי באפריקה הדרומית: דרום אפריקה, זימבבואה, נמיביה וזמביה. יש תנאים טובים ליציאה לספארי בחודשים אלה, במיוחד ביוני, כיוון שהעונה הרטובה מגיעה לקיצה, הימים חמים והלילות קרירים.
חודש אוקטובר מומלץ לזימבבואה, לקניה ולטנזניה, שכן העונה הרטובה שהתחילה בדרום עדיין לא הגיע למדינות אלה. בנובמבר מומלץ לבקר בעיקר בטנזניה, בכדי לצפות במראות המרהיבים של עדרי בעלי החיים ב"נדידה הגדולה", שמגיעים אז לסרנגטי. לעומת זאת, לצפרים מומלץ להגיע לטיול בבוטסוואנה, בכדי לצפות בנדידת הציפורים שם.
מצלמה ושאר האריזות
עכשיו, משהחלטתם היכן לצאת לטיול ספארי באפריקה, מתי ועם איזו חברה, כל שנשאר הוא לחשוב מה להביא לטיול. בגלל שזה הולך להיות טיול חווייתי, של פעם בחיים, הדבר הכי חשוב שצריך להביא הוא – מצלמה! תרצו לתעד את כל בעלי החיים יוצאי הדופן שתתקלו בהם במהלך הטיול, כמו גם את כל המקומות היפהפיים והייחודיים שתטיילו בהם. אז חשוב מאוד לא לשכוח מצלמה (אפילו וידאו), סוללות נוספות, כרטיס זיכרון חלופי וכל הציוד הנלווה האחר (עדשות, פילטרים וכדומה, אם יש).
מלבד המצלמה, יש כמובן, להביא גם בגדים למהלך הטיול. בכל מדינה בה תבחרו לטייל תמצאו הבדלי טמפרטורה גדולים בין היום והלילה. מומלץ להביא בגדים קלים ליום וחמים יותר ללילה. בנוסף, יש להגיע עם נעלי הליכה נוחות – לטיולים הרבים שתעשו במהלך הספארי באפריקה, אך כדאי להביא גם כפכפים או סנדלים, לערב, כדי שיהיה לכם נוח יותר והרגליים יוכלו להתאוורר. כובע, חולצה ארוכת שרוולים וקרם הגנה יעזרו לכם למנוע כוויות מהשמש הקופחת במהלך היום.
למרות החום, עדיף להצטייד בבגדים ארוכים ודקים, במקום בבגדים קצרים בגלל היתושים שתתקלו בהם בדרככם. באותו ההקשר, כדאי גם להביא דוחה יתושים, להגנה כפולה מפני היתושים.
בנוסף, חשוב להתייעץ עם רופא במרפאת מטיילים לפני טיול ספארי באפריקה, בכדי לברר אילו חיסונים יש לקבל בטרם הנסיעה ובאילו צעדים בריאותיים נוספים יש לנקוט במהלך הביקור עצמו. יש מדינות הבודקות את פנקס החיסונים שלכם בעת הכניסה למדינה ואם תשכחו להביאו אתם עלולים להשאר בשדה התעופה.
טיפים לצלמים
באם אתם משתמשים בציוד מקצועי לצילום בספארי, חשוב להביא עדשות ארוכות (לפחות 400 מ"מ) ומהדרים יביאו גם מכפיל. מאד יעזור להביא שקית אורז על מנת לייצב את המצלמה כאשר אתם מצלמים מהגג הנפתח של הג'יפ (ניתן להביא את השקית ולמלא אותה באורז בשוק הקרוב...). בדרך כלל בטיולי ספארי המיועדים לצלמים, נכנסים ארבעה צלמים לג'יפ, בניגוד לשישה אנשים לג'יפ בטיול רגיל, דבר המאפשר פריסת הציוד ואפשרות תנועה מצד לצד בתוך הג'יפ בצורה נוחה יותר. רצוי גם להביא אמצעי אחסון אליו ניתן להוריד את התמונות שצילמתם במשך היום, כי יהיו ימים בהם תצלמו אלפי תמונות ביום ורצוי שיהיה להן גיבוי מחוץ למצלמה.
לתחילת הכתבה
מתכננים טיול ספארי באפריקה? הקישורים הבאים עשוים לעניין אתכם: