חוק שירותי תעופה הקיים, קובע שבמידה וחברת התעופה גרמה לכם לעיכוב של מעל לשמונה שעות, בשל ביטול טיסה או עיכוב טיסה, אתם זכאים לפיצוי שנע בין 1390-3340 ₪ והוא מחושב על פי מרחק הטיסה (חל על כל טיסה שנוחתת או ממריאה מישראל). אם חברת התעופה הודיעה לכם 14 ימים מראש על ביטול הטיסה, היא פטורה ממתן פיצוי כספי.

ככלל, אם חברת התעופה מבטלת לכם את הטיסה, היא מחוייבת על פי החוק לתת לכם לבחור בין החזר כספי על כרטיס הטיסה שבוטל, או כרטיס חלופי שזהה ככל הניתן לכרטיס הטיסה המקורי והיא מחוייבת בנוסף לספק לכם מזון ושתייה בזמן ההמתנה לטיסה, וכמו כן לשלם על לינה במלון והסעות מנמל התעופה ואליו, במידה ואתם נאלצים לבלות את הלילה בהמתנה כתוצאה מהביטול. אם שילמתם על כך מכיסכם, תהיו זכאים להחזר על ההוצאה מחברת התעופה.

אתמול כאמור התקיים דיון סוער בוועדת הכלכלה של הכנסת בראשות ח"כ דוד ביטן, על שינוי משמעותי בחוק הקיים לקראת קריאה שנייה ושלישית. מטרת השינוי בחוק היא החזרת חברות התעופה הזרות לפעילות בארץ, מה שצפוי להוריד את מחירי כרטיסי הטיסה והגברת התחרותיות בשוק הטיסות.

מהו התיקון המוצע בחוק?

התיקון בחוק מציע להעניק לחברות התעופה פטור מתשלום פיצוי כספי לנוסעים, על טיסות שבוטלו בין 7/10-30/11/23 ובין התאריכים 1/12/23-29/2/24 (החל מ-1 בדצמבר יינתן פטור רק אם הנוסעים קיבלו על כך הודעה מחברת התעופה לפחות 3 ימים מראש, במקום 14 ימים כפי שנקבע בחוק הקיים). בנוסף מציעים לצמצם את חובת פיצוי הנוסעים על לינה במקרה של ביטול או עיכוב בטיסה, לשני לילות בלבד. חברות התעופה עדיין יהיו מחויבות לתת כרטיס טיסה חלופי לנוסעים, אך יוכלו לשלם על כרטיס מנקודת מוצא שונה או יעד שונה שדומים ככל האפשר ליעד המקורי.

בנוגע לטיסות שיתקיימו מעתה והלאה, מציע התיקון להעניק לשרת התחבורה סמכות, במקרה של מצב חירום, להעניק לחברות התעופה את כל הפטורים שצוינו להלן או חלקם, באישור ועדת הכלכלה, אם היא תשוכנע שחלה פגיעה משמעותית ביכולת לתכנן את לוח הטיסות.

טיעונים בעד ונגד השינוי בחקיקה:

התומכים בהצעה, טוענים שהתיקון המוצע יפתה חברות תעופה זרות לשוב לארץ, יוריד את מחירי כרטיסי הטיסה ובכך יטיב עם הצרכן, והמתנגדים להצעה טוענים שהתיקון יפגע בזכויות הצרכניות של ציבור הנוסעים ולא בהכרח ישפיע על חזרתן של החברות הזרות, שמושפעת גם משיקולי בטחון ולא רק משיקולים כלכליים.

בתום הדיון הסוער, הודיע ח"כ ביטן שהתיקון בחוק יחול רק על חברות תעופה זרות שיסכימו לשוב לארץ. הדיון הסתיים ללא הצבעה ובשבוע הבא צפויה הצבעה נוספת בנושא.

כתבות נוספות ששווה לקרוא: