- איך לבחור נעל מתאימה?
- הסוגים השונים של נעלי טיולים
- מרכיבי הנעל
- טיפול ואחזקה של נעלי טיולים
- אחריות לנעלי טיולים
נעליים טובות הן מרכיב חשוב וקריטי בכול טיול! בחירה של נעל לא טובה עלולה לגרום לכם לאי נוחות בזמן הליכה ואפילו לגרור בעיות גב וברכיים, ועל כן חשוב לבחור נכון.
נעל טיולים מקצועית משמעותה אחיזת קרקע טובה למניעת החלקה ועמידות בכל תנאי השטח הקיימים לצד תמיכה המונעת נקעים והגנה על הרגל מפגיעות חיצוניות ופנימיות. המדריך הבא יעזור לכם לבחור את נעלי הטיולים בכמה שלבים פשוטים
איך לבחור נעל מתאימה?
בעת המדידת חשוב לזכור שתנאי המדידה הן “תנאים מושלמים” של חנות ולא בתנאי שטח של הליכה במסלולי טיול ממושכים שבמהלכם כף הרגל מתרחבת מהמאמץ. המאפיין החשוב ביותר בנעל טיולים, לפני הכול הוא ההתאמה לרגל מבחינת מידה והתאמת סוג הנעל לסוג הטיול המיועד; על כן כדי לשים לב לדברים הבאים בעת המדידה בחנות:
מידה מדוייקת:
- חשוב מאוד לבדוק שיש מרווח מספק עבור אצבעות כף הרגל (כ-1 ס"מ בין הבוהן לקצה הנעל). שלפו את הרפידה הפנימית, עמדו עליה ובדקו האם המרווח בין הבוהן לקצה הרפידה הוא בטווח הנכון.
- אתם עומדים עם הנעליים, נסו לדחוף את כף הרגל כמה שיותר קדימה אל הקצה, ולאחר מכן הכניסו אצבע אל המרווח שבין העקב לחלק האחורי של הנעל. אם האצבע נכנסה בחופשיות מלאה, זה סימן שהמידה גדולה עבורכם.
נוחות והתאמה
בניגוד לנעליים "רגילות" שאיתם אנו הולכים באופן יום יומי נעלי טיולים יהיו לרוב גבוהות וקשיחות הרבה יותר מכל נעל אחרת, זאת כדי להעניק לכם את היציבות, ההגנה והעמידות ארוכת הטווח של נעל טיולים מקצועית ובגלל זה בנעלי טיולים, נהוג להפריד בין אי נוחות זמנית לבין התרגלות פשוטה להרגשה של נעל טיולים בהשוואה לנעל רגילה.
- אם אתם מרגישים לחץ כבד על צדי כף הרגל או חוסר נוחות קיצוני בעת הדריכה – כנראה שמבנה הנעל לא מתאים לכם ותצטרכו לנסות דגם אחר
- אם אתם חשים רק לחץ קל באזור הקרסול, או העקב – זה טבעי לגמרי ומצביע על כך שהנעל עושה את העבודה שלה ומחזיקה את הקרסול במקום!
הסוגים השונים של נעלי טיולים
-
תרמילאים (Trekking): נעלים שמתאימות להליכות ממושכות על כל סוגי הקרקע (בשלג או בתנאי בוץ ורטיבות קשים), הליכה על שיפועים והליכה ממושכת עם משקל כבד על הגב (15-25 ק"ג) מחייבות נעליים שמאופיינות בגפה גבוהה עד לקרסול או קצת מעליו.
- טיולים (Hiking): זהו הסוג הפופולרי ביותר של נעלי טיולים המיועדות לטיולים קלים יותר על קרקע יציבה יחסית בעיקר שבילים, שיפועים מתונים עד בינוניים שדורשים נעליים גמישות יותר וקלות יותר מהנעליים המיועדות לתרמילאים. אלו נעליים בגובה בינוני ויתאימו לטיול יותר להליכה עם משקלים נמוכים – בינוניים (עד 10 ק"ג פחות או יותר).
- טיולי יום (Day Hiking): סוג זה מתאים לטיולים קצרים עם משקל קל על הגב, קרקע יציבה בעיקר שבילים קלים או טיולים אורבנים. אלו נעלי הליכה קלות עם מבנה סוליה הדומה לנעלי ספורט אך הן כבדות יותר מנעלי ריצה ומספקות תמיכה טובה יותר לכף הרגל.
- טיפוס חופשי (Scrambling): נעליים לכל סוגי הקרקע, שיפועים משתנים, טיולים קצרים ואגרסיביים. זהו ספורט המשלב הליכה וטיפוס בתנאי שטח קשים כמו טיפוס בין בולדרים ומצוקים קלים ללא צורך בציוד טיפוס ייעודי. הנעליים מותאמות צמוד לכף הרגל והסוליה החיצונית חלקה יותר מסוליה רגילה.
- טיפוס אלפיני: טיפוס והליכה על קרח ושלג במשך מספר ימים מצריך נעליים קשיחות ביותר מפלסטיק או מעור מלא עם סוליה מחורצת למניעת החלקה ואטימות מלאה לרטיבות! שכן רטיבות בכף הרגל בתנאי קיפאון יכולה לסכן את חייכם, לכן אם יש כוונה לטרק בהרים ובמקומות עם תנאי קיפאון, זה ממש הכרחי להתאים את סוג הנעל הנכונה.
מרכיבי הנעל
הסולייה
סוליית הנעל היא הגורם המקשר בן נועל הנעל לבין הקרקע. הסוליה צריכה להקנות אחיזת קרקע טובה במגוון סוגי קרקע, ובתנאי מזג אוויר שונים. הסוליה מגנה על כף הרגל מחדירת עצמים חדים, ומאידך צריכה לאפשר תחושת קרקע החשובה לשמירת היציבות והנוחות בהליכה.
על הסוליה לשכך את הזעזועים שהגוף סופג בזמן ההליכה, תכונה המושפעת ממבנה הסוליה והחומרים מהם היא עשויה. השם המוכר ביותר של יצרנית סוליות נעליים הוא של חברת VIBRAM, אך כיום ישנן חברות רבות המייצרות סוליות באיכויות אשר לא נופלות ממנה. סוליית נעל נחלקת לארבע מרכיבים עיקריים: סוליה חיצונית, סוליית ביניים סוליית הקשחה ורפידה פנימית.
- הסוליה החיצונית אחראית על אחיזת הקרקע והיא זו שצריכה להיות עמידה כנגד שחיקה.
- סוליית הביניים יוצרת מעבר הדרגתי בין הסוליה החיצונית הקשה לרפידה הפנימית הרכה ומשפיעה על היציבות ועל שיכוך זעזועים. לאיכות השיכוך חשיבות רבה שכן היא קובעת את מידת הזעזועים שסופגים כף הרגל, הברכיים והגב התחתון תוך כדי ההליכה. יעילות השיכוך תלויה בסוג החומר וצפיפותו (רמת קושי). שני חומרים עיקריים משמשים לסוליית הביניים: EVA ופוליאוריתן. EVA הוא חומר ספוגי קל, בעל צפיפות אחידה ויעיל מאוד בשיכוך. פוליאוריתן מעט כבד יותר ורך פחות מ- EVA אבל משמש בסיס יציב יותר לנשיאת משקל. סוליית הביניים יכולה להיות עשויה גם מאותו החומר הקשה של הסוליה החיצונית, אך במבנה של חללים רבים המשמשים כמעין קפיץ.
- סוליית הקשחה העשויה חומר פלסטי קשיח מצויה מעל סוליית הביניים. תפקידה להקשיח את מבנה הסוליה, למנוע פיתול של המבנה ולספק הגנה מחדירת עצמים חדים לתוך הנעל.
- הרפידה היא שכבת הסוליה הבאה במגע עם כף הרגל. היא זו המעניקה את תחושת הרכות, משמשת כשכבה נוספת משככת זעזועים ותומכת בכף הרגל. על הרפידה לאפשר אוורור יעיל תחת כף הרגל - נשימה, לספוג את הזיעה ומלחים ולגלות עמידות טובה לשחיקה. במרבית הנעליים הרפידה נשלפת ואפשר להוציאה לשם ניקוי או החלפה במדרס בולם זעזועים.
- רצועת תמיכה (או באנגלית Rand) היא רצועה העוטפת את שולי הנעל, וסוגרת על נקודת החיבור בין הסוליה והגפה. הרצועה לא מופיעה בכל נעל אבל יש לה חשיבות. תפקיד הרצועה להגן על החיבור של הגפה לסוליה, להגן על שולי הגפה משחיקה ופגיעה מעצמים חדים. בנוסף, רצועת התמיכה כשמה, יוצרת מסגרת התומכת במבנה התחתון של הגפה ומקטינה עיוותים ופיתולים הנוצרים בזמן הדריכה. הרצועה מופיעה בנעלי טיול קלות או כבדות ולעיתים גם בנעלי הליכה קלות.
הגפה
מעל הסוליה מצויה הגפה. גפה עם פרופיל נמוך מקנה חופש תנועה לקרסול אבל פחות תומכת ואינה מגינה על הקרסול. פרופיל גבוה מקנה תחושה בטוחה ומגן על הקרסול כאשר הולכים בעומס גבוה ובכלל. גפה מודרנית משלבת חלקי עור, בד, מתכת ופלסטיק. לעיתים הגפה עשויה עור הפוך כלומר, עור מלא כאשר הצד הגס פונה החוצה. צד זה מגלה עמידות גבוהה יותר לשחיקה מהצד החלק, הרגיש יותר לחתכים ושריטות.
טקסטיל הנעל
נעלי טיולים מורכבות מטקסטילים עמידים במיוחד כמו אריגים מיוחדים ובדי עור.
- בדי עור: בתעשיית נעלי הטיולים ניתן לאפיין שלוש קבוצות טקסטיל של עור מעובד שמרכיבות את הנעל - עור מלא, נובוק וזמש. עור גולמי עבה מדי לייצור נעליים, לכן מפצלים אותו לשכבות בהתאם לעובי הדרוש. פיסת העור העליונה (צד השיער) נקראת עור מלא. זהו החלק הצפוף ביותר של העור ולכן החזק והעמיד ביותר בפני שחיקה ומים מכל שכבה אחרת. השכבות אחרות גמישות יותר וצפופות פחות. הן נקראות זמש. נובוק הוא עור מלא שעבר גירוד בחול והצד החלק מקבל טקסטורה עדינה.
- Gore-Tex: לחלק מן הנעליים יש שכבה מיוחדת בתוך הנעל המונעת ממים לחדור דרך הנעל אך מאפשרת לזיעה וחום להתאדות דרכה. ה-Gore-Tex הוא בד על בסיס טפלון ובו מיליוני נקבוביות מיקרוסקופיות בכל ס"מ רבוע, המאפשרות לאדים וגזים לעבור דרכם אך לא לנוזלים. Gore-Tex מאפשר להפוך כל נעל, גם נעליים קלות ואפילו נעלי יום יום לאטימות למים ועדיין לשמור על יכולת הנשימה של הנעל.
- קורדורה: בד אריג חזק מסיבי ניילון המשולב במרבית נעלי הטיולים. אריגי קורדורה מספקים שטח אוורור עם עמידות גבוהה ולשחיקה ומשקל נמוך.
טיפול ואחזקה של נעלי טיולים
התבלות נעליים הוא תהליך בלתי נמנע. כל יציאה לשטח משפיעה על הנעליים, הסוליה נשחקת במגע עם הקרקע, הגפה נשחקת במגע עם סלעים, אבנים וצמחיה. חום ורטיבות גורמים לשינויים בתכונות המכניות של העור, הבד והגומי ובכל זאת, אפשר להאריך את חיי הנעל בצורה משמעותית בעזרת טיפול סדיר ונכון. במקרים רבים, עקב חוסר טיפול או טיפול לקוי מתבלה הגפה מהר יותר מהסוליה וכך נשארים עם נעל בלויה וסוליה כמעט חדשה.
מידת שחיקת הסוליה תלויה גם במבנה כף הרגל ובאופן ההליכה של כל אדם. אצל אדם אחד עשויה אותה הסוליה להישחק במחצית הזמן בהשוואה לאדם אחר, גם אם יצעדו שניהם באותו מסלול למשך אותו הזמן. חשיפה ממושכת לחום וקרינת שמש פוגעת בעור, בתפרים ובהדבקה. הימנעו מחשיפת הנעל לחום גבוה שלא לצורך ואחסנו את הנעל במקום מוצל וקריר. אל תייבשו נעליים מול מקור אש גלוי כמו מדורה או תנור. העור מתייבש, נסדק והופך לשביר יותר. הגומי והדבקים רגישים לאדי כימיקלים וממיסים שונים. חשיפה ממושכת לרטיבות מרככת את העור ומחלישה אותו. נעליים רטובות יש לייבש בהקדם עם סיום הטיול או בשעות המנוחה.
חלק מתהליך העיבוד נועד להקנות לעור חסינות לרטיבות. תכונה זאת אובדת עם הזמן והעור מאבד מגמישותו וחוזקו. עור ייבש מתנהג כספוג הסופג רטיבות, בוץ ושמנים. חשוב לחדש את חסינות העור למים בעזרת תכשירים ייעודיים. שימוש בחומרים בלתי מתאימים עלול לגרום נזק בלתי הפיך לעור ולנעל כולה.
עור מתנהג מכנית שונה מבד. הוא מתכווץ ומתרחב בהשפעת חום ורטיבות. עובדה זו משפיעה על התפרים המחברים את פיסות העור לבד. התפר הנתון לשחיקה צריך לעמוד כנגד מאמצי מתיחה והרפיה וגם מסיבה זו חובה לשמן את העור והתפרים.
טיפול קליל במריחת ווקס יעודי לנעלים תורם בצורה אולטימטיבית לעמידות נעלי הטיולים שלכם לאורך זמן רב! את הווקס יש למרוח בתנועה סיבובית ולעבור על כל חלקי העור בנעל; מריחת מספר שכבות דקות של ווקס עדיפה על שכבה אחת עבה, עודף שימון אינו בריא לעור ועלול לרכך את העור יתר על המידה. כמו כן, חשוב מאוד לעבור על התפרים שכן הם המקומות שמחברים את חלקי הנעל ועלולים להוות נקודות תורפה במידה ולא מטופלים כראוי.
תדירות הטיפול תלויה בתנאי השימוש, רצוי לשמן כאשר העור נראה יבש, סדוק או סופג מים במידה ניכרת. את השימון יש לבצע לפחות מספר שעות לפני השימוש כדי לאפשר לווקס להיספג היטב בכל שכבות העור.
אחריות לנעלי טיולים
נעליי טיולים שנרכשו מחנות יגיעו לרוב עם אחריות מלאה. שימו לב, כי האחריות על הנעליים מכסה פגמים בחומר ו/או בייצור ושהיא לרוב לא כוללת נזקים שקשורים לבלאי טבעי או נזקים שנגרמו משימוש לקוי, שימוש וטיפול לא נכונים (שלא על פי הוראות היצרן).
כמו כן, תאונה או השחתה בזדון, מן הסתם שלא יתקבלו כתיקונים הנכללים באחריות וזה גם תקף כלפי נעליים אשר עברו תיקון או שינוי מכל סוג שהוא, שלא על ידי היצרן או מי שהוסמך. תקופת האחריות היא שנה קלנדרית והיא מחושבת מיום הרכישה,חשוב מאוד לשמור על חשבונית הקנייה המקורית שאותה תצטרכו להציג במעמד מסירת המוצר לתיקון.
לרכישת נעליים למטיילים בחנות האון-ליין של למטייל »
כתבות נוספות ששווה לקרוא בנושא: