בכתבה זו:
החלטתם לצאת לטיול בשטח? מצוין. לאחר שסיימתם לארוז את התרמיל ולקחתם את הציוד הדרוש, זה הזמן להתמקד בבחירת אוהל, שיענה על הצרכים שלכם. מטרתו של האוהל היא לספק מחסה מפני גשם, שלג, רוח, מזיקים, ושמש.
סוגי אוהלים
אוהל שתי עונות / אוהל פשוט ("אוהל כנרת") - מיועד לשימוש בתנאי מזג אויר נוחים, עמיד לטפטוף קל של גשם, אך אינו אטום למים. אוהל זה קל להקמה, יציב ולא יקר. אוהל מעין זה מתאים ללינה במקומות יבשים ללא גשם. מיועד לטיולים בארץ או באזור עם אקלים דומה - לשימוש של מספר פעמים בשנה.
אוהל שלוש עונות - מיועד לשימוש גם בגשם וברוחות, בעל יכולת אוורור גבוהה, מאפשר נידוף לחות גבוה. מדובר באוהל קל ומהיר להקמה. עקב המבנה הצר והנמוך שלו, יש לו עמידות מעולה בפני רוחות חזקות. בנוסף, אוהלים אלה עמידים לגשם וברד ובעלי עמידות גבוהה גם לשחיקת בלאי. רצפת האוהל תהיה בעלת עמידות גבוהה לשחיקה ובעלת אטימות מפני מים (בדרך כלל מינימום 5000 מ"מ).
אוהל ארבע עונות - מיועד לשימוש בגשמים ורוחות חזקות ומסוגל להתמודד עם שלג כבד. מדובר באוהל בעל רמת אוורור נמוכה ולכן חם יותר. אי לכך, לא מתאים לאקלים חם ולח. האוהל הוא בעל מבנה חזק ביותר, המאפשר עמידה ברוחות חזקות מאוד ובמעמסה של גשם ושלג כבד על האוהל. לרוב, האוהל עשוי מהחומרים האיכותיים ביותר המשלבים עמידות לאורך זמן, משקל קל, וקלות הרכבה. מיועד לטיולים בהם הכל על הגב ומתאים לשימוש אינטנסיבי באוהל.טבלה מסכמת
אוהל בן רגע
אוהל זה מיועד לשימוש בתנאי מזג אויר נוחים, קל ונוח להקמה. הקמתו פשוטה ומהירה, לרוב על ידי משיכה מהירה או באמצעות "זריקת" האוהל באוויר. לרוב, באוהלי בן רגע יש ציפוי דוחה טל ולחות, אך חלקם עשויים להגיע גם עם כיסוי נגד גשם. רצפת האוהל עשויה, בדרך כלל, משילוב של בדי ניילון עמידים לשחיקה של אבנים, צמחים וכדומה. אוהלים אלה כבדים וגדולים יותר מאוהלי איגלו ואינם מיועדים לסחיבה על הגב, אלא ברכב. מדובר באוהלים המיועדים בעיקר למשפחות אשר ישתמשו באוהל מספר פעמים בשנה.
מתי כדאי לקחת אוהל בן-רגע ומתי אוהל “רגיל”? צפו בסרטון וגלו:
מרכיבי האוהל
יריעת האוהל - האוהל מיועד להיות קל משקל ומתקפל קטן. הרצפה לרוב אטומה למים עם תפרים מולחמים. בחלק הפנימי משחילים את המוטות. אטימות למים של רצפת האוהל:
- רצפת האוהל אמורה להיות אטומה למים על מנת להגן מפני כניסה של רטיבות ומים דרך הרצפה. ככל שיהיו פחות תפרים, כך הסיכוי לחדירת המים קטן. לרוב, משתמשים בשכבת PU עם אטימות של מעל 5000 מ"מ.
- באוהלי הקיץ חשובה העמידות כנגד שחיקה ולכן יש ברזנט חזק שלא נקרע בקלות. לרוב, הרצפה באוהל כזה איננה אטומה למים.
- Foot Print - בד חתוך בצורה של רצפת האוהל, אבל קטן יותר, שמחברים מתחת לרצפה כדי להגן על רצפת האוהל. כך האוהל יישאר שמיש לזמן ארוך יותר. ניתן למצוא בדרך כלל באוהלי 3+ עונות.
- אוהל בצבע כסף דוחה שמש טוב יותר ולכן קריר יותר בתנאי קיץ. לעומת זאת, בחורף נרצה כיסוי צהוב שיגביר את התאורה באוהל.
מוטות - המוטות עשויים מפיברגלס או מאלומיניום. האלומיניום קל יותר, חזק יותר ובעל אורח חיים ארוך יותר, לעומת הפיברגלס שהוא זול יותר. ככל שיש יותר מוטות, כך מבנה האוהל חזק יותר.
- אלומיניום: מוטות אלומיניום המצויים באוהלים הם לרוב סגסוגות שונות של אלומיניום. מוטות אלומיניום הם בעלי משקל נמוך ועמידות מצוינת לאורך זמן. כמו כן, קל יותר לתקן מוטות אלומיניום. כל אלה הופכים אותם ליקרים יותר ממוטות פיברגלס.
- פיברגלס: יתרונו של הפיברגלס הוא היחס בין הנפח למשקל שלו, אך הוא עדיין כבד יותר ורגיש יותר לשבירה מאלומיניום. זאת מכיוון שספיגת לחות במוטות עלולה להחליש אותם.
ניתן לחבר את המוטות בשתי צורות:
- הקלפה: חיבור המוט לאוהל הפנימי על ידי קליפס. נותן משקל נמוך יותר לעומת השחלה, וגם מהיר יותר - בעיקר בהרכבה בחושך.
- השחלה: חיבור המוט לאוהל הפנימי על ידי השחלה של המוט בתוך מסילה של בד. נותן יציבות גבוה יותר לעומת הקלפה.
ישנם אוהלים המשלבים גם השחלה של המוטות וגם חיזוקם בקליפסים.
כיסוי גשם - לא קיים בכל האוהלים. מאפשר הגנה בפני גשם, רוח, שלג והצטברות לחות מבפנים. חייב להיות בעל תפרים מולחמים בכדי שיהיה נגד גשם.
יתדות - ישנם אוהלים שניתן להקים ללא צורך ביתדות. אולם, כל אוהל צריך יתדות לשם הקמה מלאה ומתן יציבות ברוחות.
טיפים לשימוש, טיפול ואחסון
- מומלץ להרכיב ולפרק את האוהל טרם היציאה לטיול בנחת וכך גם לוודא שכל החלקים קיימים ותקינים.
- מיקום האוהל הוא חשוב ביותר: במזג אויר חורפי מומלץ למקם את האוהל במקום מוגן כמה שניתן מרוחות וגשמים. מומלץ לא למקם את האוהל מתחת לעצים פן יישבר ענף מעוצמת הרוח והגשם, ומסיבה של טפטוף מתמשך מן העלים גם לאחר הפסקת הגשם. מומלץ לבחור במשטח ישר ככל הניתן. יש לבדוק היטב כי לא נמצאים על קן נמלים או משהו דומה. לא כדאי להתעצל - מומלץ להקפיד על הכנת השטח עליו ממקמים את האוהל - סילוק אבנים שעלולות לשבת מתחת לגב ולהרוס את השינה, או כמה עשבים שוטים שעלולים לקרוע את תחתית האוהל.
- לאחר הרכבת האוהל מומלץ לאסוף את כל החלקים והכיסויים שנותרו, ולרכז אותם במקום אחד (מומלץ בתוך האוהל), על מנת שלא יאבדו.
- ככל שכיסוי הגשם מתוח יותר, טיפות הגשם יגלשו מהר יותר מהכיסוי ולכן הסיכוי שיחדור גשם קטן.
- כדאי להכין את פריסת המזרנים ושקי השינה מיד בתום הרכבת האוהל ולא להמתין לחושך ולעייפות. זה משמעותי בעיקר כאשר אתם מטיילים באזור קר. מלבד זאת, ישנו ערך מוסף לפתיחה מוקדמת - התנפחות סיבי השק"ש ליצירת בידוד מקסימלי.
- אסור לבשל או להדליק אש בתוך האוהל! בדי האוהלים דליקים במיוחד ומספיק ניצוץ קטן לאסון גדול. גם מחוץ לאוהל יש לקחת מרחק של לפחות שני מטרים מהאוהל בהדלקת מדורה או קפה על גזיה, וכמובן להתחשב בכיוון הרוח.
- פירוק האוהל: ראשית, הוצאת כלל הציוד ובדיקה שכלום לא נשכח בפנים. עכשיו הזמן לנקות את האוהל לטובת השימוש הבא. יש לנער היטב את האוהל וכך לנקות שאריות ולכלוך. לפני הקיפול הסופי יש לוודא כי האוהל יבש - אחסון האוהל צריך להיעשות לאחר ייבוש בכדי למנוע עובש. לא לאחסן במקום חם ולח.
- כדי לנקות את האוהל, יש להשתמש בספוג שאינו שוחק, במים קרים וסבון. יש לשפשף בעדינות את האזורים המלוכלכים ביד ולהימנע מחומרי ניקוי ביתיים, כגון נוזל לשטיפת כלים או מוצרים לניקוי כביסה. הסיבה לכך היא שרוב הסבונים הביתיים הם מבושמים וריחות אלו מושכים חרקים, עכברים ומיני חיות אחרות. יש לשטוף את האוהל ביסודיות ואז להשאירו במקום מוצל ולתת לו להתייבש באוויר.
צפו במדריך המצולם להרכבת אוהל פשוט:
לייעוץ ברכישת אוהל פנו למומחים באחת מחנויות למטייל. היכנסו לרשימת הסניפים »