קל להתאהב בניו יורק ,אם יודעים כיצד לבקר בה ,מה לעשות בה ,היכן ומתי. מאמר זה עונה בדיוק על כך.
ניו יורק אוהבים, או שלא. מעטים אדישים כלפיה. עיר מדהימה לחיות ולבקר בה. הביקור בעיר יכול להיות הנאה רבה וחוויה, שרוצים לחזור עליה עוד ועוד. זו עיר דינמית , משתנה ומתחדשת. בכל ביקור נחשפים למשהו שלא ראינו ולא חווינו קודם .
את ניו יורק , ניו יורק היא "החיים הטובים". מקום שיש בו הכול. כולל מה שלא העלית על דעתך. ניו יורק המציאה את המושג של "עיר ללא הפסקה". היא משמשת השראה לערים רבות בעולם, המבקשות להידמות לה, במובנים רבים.
ביקור בודד בעיר ניו יורק, הוא בבחינת טעימה. טעימה מדבר טוב. כייפי. ויש בה הרבה מה לטעום. לכן רבים מרבים לבקרה ,יותר מפעם אחת .כל אחד בתדירות המתאימה לו.
המידע והרשמים שיוצגו בהמשך, מקורם בביקורים רבים שקיימתי בניו יורק במהלך יותר מ 30 שנים .
הביקור הראשון שלי בניו יורק היה בשנות ה 80. הוא היה אכזבה גדולה. הייתי בהשתלמות במדינת צפון קרוליינה של ארה"ב ובאחד מסופי השבוע הארוכים, נסעתי לניו יורק. התגוררתי בברוקלין ,ביקרתי במנהטן. ראיתי עיר מוזנחת, לא נקיה, שהייתה ניגוד לתדמית הנוצצת והאטרקטיבית ,שהייתה לי על העיר. חשתי אכזבה גדולה. בשנות ה 70 וראשית ה 80 העיר סבלה ממשבר כלכלי חריף. מחירי הנדל"נ היו בשפל. פשיטות רגל היו למכביר. בעיר הייתה רמת פשע גבוהה, שפגעה בביטחון האישי . אלה, כנראה, השפיעו על מה שראיתי וחשתי בביקורי הראשון בעיר. בנוסף לכך, נחשפתי לאזורים הפחות יפים של העיר- ברוקלין, קווינס ודאון טאון מנהטן. ביקורי גם היה בסופ"ש, זמן בו הפעילות בעיר הורידה הילוך ,בעיקר ביום ראשון. לא ידעתי כיצד והיכן יש לטייל בעיר.
סיפרתי על תסכולי ,לחבר ישראלי, שהתגורר ועבד בניו יורק, באותו זמן, עימו גם נפגשתי בסופ"ש זה . הוא הציע שאבוא לביקור חוזר בניו יורק, של שבוע לפחות והוא יתן לי הנחיות היכן וכיצד לבקר. וכך היה. בסוף תקופת ההשתלמות שלי ,שנמשכה כ 10 שבועות, חזרתי לניו יורק לשבוע, בטרם חזרתי ארצה. הייתי לבדי.
חברי נתן לי מספר טיפים חשובים. שלושה עיקריים. הראשון- לבקר בניו יורק זה לבקר באי מנהטן. השני-את ניו יורק יש לראות ולחוות דרך הרגליים. דרך הליכה ברחובות העיר . השלישי –בכל יום להתמקד באזור מסוים אחר של מנהטן ול"חרוש" אותו . במידה רבה טיפים אלה תקפים גם היום, למרות שהעיר השתנתה ויש היום אזורים חשובים וראויים לביקור בניו יורק ,גם מחוץ למנהטן וכן ראוי לטייל בה גם תוך "קפיצה" מאזור לאזור .
כל ערב ישבתי עם חברי, על המפה של מנהטן והוא תכנן עבורי את מסלול ההליכה ליום למחרת. כל יום באזור אחר של מנהטן. ראיתי את העיר ואת החיים בה, תוך שיטוט ברחובותיה. כך נחשפתי לניו יורק היפה ,המעניינת, האטרקטיבית. כך נשביתי בקסמה. מאז ,ניו יורק עבורי היא סיפור אהבה.
את מנהטן חווים ורואים דרך הרגליים. ללכת, ללכת וללכת.
ניו יורק זה התרחשויות אנושיות מעניינות, שווקים, מסעדות ואוכל משובח (עוגות ועוגות גבינה לקנא) ,קניות, מוסיקה ומועדוני ג'אז, מוזיאונים, שכונות נחמדות . היצע מדהים של מקומות ואטרקציות לטיול. ניתן לבקר בה פעמים רבות ובכל פעם להיחשף לדברים חדשים. כיף אמיתי. החיים הטובים.
תיירים, כשאומרים ניו יורק, בד"כ מתכוונים למנהטן . לא בכדי. עיקר מה שיש לניו יורק להציע לתייר, נמצא במנהטן. כאן המעניין, החוויתי, המרגש, המסקרן. כאן מגוון האפשרויות לביקור הוא רחב. כמעט אינסופי. מאמר זה מתמקד גם הוא בעיקר במנהטן, אולם לא רק במנהטן. יש מה לראות , לחוות ולהתרגש גם מחוץ למנהטן ועל כך בהמשך.
מאחר וכבר אמרתי ,שהעיר ניו יורק היא דינמית ומשתנה ,ברור שהנאמר עליה מחייב עדכון מדי פעם. זאת במידע על אפשרויות ואטרקציות חדשות, או שלא היו ידועות קודם, או שינויים שחלו במידע קיים. על כן, אשתדל לעדכן מדי הפעם המידע הנמסר במאמר זה.
הגאוגרפיה והאוכלוסיה של העיר
העיר ניו יורק משתרעת על שטח גאוגרפי גדול יחסית של כ 790 קמ"ר. מספר תושביה כ 8.6 מיליון איש ,לפי מפקד אוכלוסין מ 2015. זו העיר הגדולה בארה"ב. ניו יורק מורכבת מחמישה רובעים עיקריים, שכל אחד מהם הוא בבחינת עיר. הרובעים הם:
האי מנהטן Manhattan , במערב העיר. מתגוררים בו כ 65 מיליון תושבים, לפי מיפקד מ 2015. צפיפות האוכלוסין במנהטן היא כ 26 אלף תושב על קמ"ר. בשעות היום מספר האנשים במנהטן מוכפל, בהיותה מרכז כלכלי ותעסוקתי חשוב למדינות ניו יורק וניו ג'רזי השכנה.
ברונקס Bronx, בצפון העיר. מתגוררים בו כ 1.46 מיליון תושבים.
ברוקלין Brooklyn, בדרום מזרח. מתגוררים בו כ 2.64 מיליון תושבים.
קווינס Queens , בצפון מזרח. מתגוררים בו כ 2.35 מיליון תושבים.
סטטן איילנד Staten Island,מדרום למנהטן. מתגוררים בו כ 475 אלף תושבים.
ניו יורק היתה ונותרה עיר של מהגרים. המבקר בה שומע ברחוב בליל שפות. בעיקר ספרדית וגם לא מעט עברית. היא נחשבת לעיר הגדולה בעולם מבחינת מספר השפות המדוברות בה. ההשפעה והנוכחות ההיספנית בעיר מורגשת. יש בה את צ'יינה טאון (במנהטן ובקווינס),איטליה הקטנה (שירדה מגדולתה),אוקראינה הקטנה, המושבה הגרמנית, אזורים בהם גרים יהודים חרדים (ברוקלין) וישראלים (בעיקר בצפ' מנהטן upper town (, אזורים היספאניים ועוד ועוד. יש שכונות/מקומות בניו יורק שמספר דוברי האנגלית בהן הוא נמוך והשפה השלטת בהם היא זרה.
האי מנהטן נתחם במזרחו בנהר האיסט ריבר East River , ממערבו בנהר ההאדסון , בצפון נהר הארלם Harlem River ובדרום האוקיינוס האטלנטי. אורכו של האי כ 21 ק"מ ורוחבו משתנה ומגיע עד 3.7 ק"מ.
מנהטן בנוי מרחובות ושדרות ,המסודרים כשתי וערב. הרחובות חוצים את העיר ממזרח למערב ולהיפך. השדרות חוצות העיר מצפון לדרום ולהיפך. בחלק הדרומי של מנהטן התחתית לרחובות יש שמות ומצפון העיר התחתית הרחובות נושאים של של מספר, לפי סדר עולה מרחוב מספר 3 ועד רח' 220. מספור הרחובות מתחיל צפונית לרח' האוסטון Huston st..
את האי חוצה לשניים, באמצעו לערך, השדרה חמישית. כל הרחובות ממזרח לשדרה החמישית מקבלים קדומת East לפני ציון מספר הרחוב וכל הרחובות ממערב לשדרה החמישית מקבלים את הקדומת West. השדרות ממוספרות מ1 ועד 12 לפי סדר עולה ממזרח למערב. השדרה המזרחית היא 1 והמערבית היא 12. בנוסף ישנה שדרת ברודווי Broadway החוצה את מנהטן אלכסונית מדר' מז' לצפ' מע'. כמו כן, במערב האי, בגלל צורתו, מזרחית לשדרה הראשונה, יש בקטעים מסוימים 5 שדרות נוספות הקרויות A,B,C,D וכן יורק York באפר איסט.
הניווט ברחובות מנהטן הוא קל יחסית, אם זוכרים את שיטת מיפוי הרחובות והשדרות שצוינה לעיל. הנה עוד שני טיפים המסייעים בניווט. הראשון- מיקום השמש. הסתכלו שמאלה /ימינה וראו היכן השמש. בבוקר היא במזרח, משמע כשתהיו עם הפנים מזרחה ,משמאלכם הרחובות עולים במספר ומימינכם הם יורדים במספר. השדרות בסדר יורד לכיוון מזרח ועולה לכיוון מערב. כך, כשאתם יוצאים מתחנת רכבת תחתית ,תוכלו לדעת לאיזה כיוון עליכם ללכת ,כדי להגיע ליעד שלכם. טיפ שני הוא השימוש באפליקציית המפות של גוגול. תשימו את המפה של ניו יורק באפליקציה והיא תזהה לכם את מיקומכם על המפה, גם ללא קשר אינטרנט. ברגע שתלכו לכיוון כל שהוא, הציון של מיקומכם יזוז במפה בכיוון הליכתכם. כך תוכלו לדעת אם אתם הולכים בכיוון נכון או הפוך. במידה ויהיה לכם תקשורת אינטרנט רציפה (ראו בהמשך, בפרק העוסק בתקשורת, במאמר זה) תוכלו לסמן לכם מסלול הליכה / נסיעה ממקום הימצאותכם, אל כל יעד שתגדירו.
האזורים במנהטן- האי מנהטן בתוכו, נחלק לשלושה אזורים עיקריים:
העיר התחתית בדרום האי Down Town או Lower Manhattan,נתחמת באוקיינוס האטלנטי מדרום וברח' 14 בצפון.
העיר האמצעית Mid Town ,נתחמת בצפון ברח' 59 (גבולו הדרומי של הסנטרל פארק) ובדרום ברח' 14. יצוין כי הגדרת התיחום הדרומי של,אזור מיד טאון, אינה קשיחה . יש הרואים ברחוב 34 את התיחום הדרומי ויש המגדירים אותו ברח' 23 ,או רח' 14 ,הדרומיים יותר. נראה, שמקובל יותר לראות ברח' 14 את הגבול הדרומי .
העליונה בצפון האי Upper Town,מרחוב 59 וצפונה עד רח' 220 . עם זאת, מקובלת הבחנה מצמצמת המגדירה את העליונה בין רח' 59 ל רח' 110 או 115. מצפון לרח' 115 ועד לערך רח' 155 נמצאת שכונת הארלם . מצפון לה שכונות נוספות ,כגון וושינגטון הייטס , האדסון הייטס ועוד ,בהן אין לתייר עניין מיוחד. לענייננו, אזור Upper Manhattan הוא בין רח' 59 ל רח' 110. אזור זה נחלק לשניים- אפר איסט Upper East ממזרח לסנטרל פארק ואפר ווסט Upper West ממע' לסנטרל פארק. אזורים הנחשבים ל"צפון ת"א" של מנהטן ,מההיבט הסוציו אקונומי של האוכלוסי כאן .
בנוסף ,מתחלק האי מנהטן בחלקו הדרומי והאמצעי לשכונות ואזורים ,מעניינים מאוד, להם אופי וייחוד משלהם.
האזור הפיננסי Financial District נמצא בחלקה הדרומי של העיר התחתית (וולסטריט והרחובות הסמוכים).
שכונת צ'לסי Chelsea במערב מנהטן. תיחום אזור צ'לסי אינו מדויק, אולם מקובל להגדירו כללית מרח' 14 בדרום ועד לרח' 30 או רח' 34 בצפון , במזרח השדרה השישית או החמישית ובמערב נהר ההדסון. בתוך צ'לסי ,יש הבחנה באזורי משנה כגון: Hell's Kitchen , Garment District , NoMad , Flatiron District, Meatpacking District. אזור מקסים ומעניין שנרחיב לגביו בהמשך.
הוויליג' Greenwich Village הוא בין נהר ההדסון במערב לנהר איסט במזרח ובין רח' 14 בצפון לרח' האסטון Houston Street ולואר איסט סייד Lower East Side בדרום. הויליג' נחלק ל West Village ו East Village. הויליג' המערבי הוא המעניין יותר והוא דרומית לצ'לסי , תחום בין נהר ההדסון במערב והשדרה השישית במזרח ובין רח' 14 מערב בצפון לרח' האסטון מע' West Houston Street בדרום. הויליג' מקסים ונדון בו בהמשך.
אזור הסוהו SoHo ( (South of Houston. בעיר התחתית. מדרום לרח' האסטון (מבטאים האסטון ולא יוסטון). אזור הסוהו נתחם ברח' האסטון Houston בצפון, ברח' קנאל Canal st בדרום, ברח' קרוסבי Crosby Street במזרח ובשדרה השישית במערב. אזור כייפי שנדון בו בהמשך.
לואר איסט סייד – נתחם כללית בין הרחובות באורי ואיסט ריבר Bowery , East River ורחובות קאנאל ויוסטון Canal, Houston .
צ'יינהטאון במנהטן (כאמור יש גם קווינס, צ'יינהטאון ,שהיא אף גדולה יותר ומעניינת יותר מזו שבמנהטן), נמצאת במנהטן התחתית. היא נתחמת ב רח' גרנד Grand Street בצפון (חופף ל"איטליה הקטנה " Little Italy, רח' וורת' בדר' מע' Worth Street , רח' איסט ברודווי East Broadway בדר' מז' , רח' אלן במזרח Allen Street ורח' לאפייט Lafayette Street במערב (הגובל בטריבקה Tribeca ).
איטליה הקטנה Little Italy , הנמצא בעיר התחתית. נתחם במערב בסוהו וטריבקה, בדרום נתחם בצ'יינהטאון[במזרח רח' באורי Bowery והלואר איסט סייד Lower East Side, בצפון נוליטה Nolita. , אזור של איטלקים שאיבד מזוהרו,משטחו ומגדולתו בעבר. היום נותרו כאן מספר חנויות, ברים ומסעדות איטלקיות. הרחוב העיקרי באזור הוא Mulberry Street ועוד סמטה, או שניים, היוצאים ממנו. זה מה שנותר מאיטליה הקטנה.
נוליטה NoLita ("North of Little Italy") ,שכונה/אזור מצפון לאיטליה הקטנה. נתחם ברח' האסטון Houston Street בצפון, ברח' ברוםBroom בדרום, רח' באורי Boweryבמזרח ורח' לאפייט Lafayette Street במערב.
תחבורה
רכב- לא מומלץ לנסוע ברכב פרטי בניו יורק, אלא אם צריך, או שיוצאים ממנה לטיול מחוץ לעיר. התנועה ברחובות העיר ובעיקר במנהטן היא צפופה ואיטית. מקומות החניה מוגבלים ויקרים מאוד. עלות הדלק במידטאון ובאפרטאון מנהטן יקרים וכפולים ממחירי הדלק מחוץ לעיר וממחירי הדלק ברובעי העיר האחרים.
רכבת תחתית :
אמצעי התחבורה היעיל, הזול והשימושי ביותר בניו יורק ובעיקר במנהטן. בניו יורק מערכת ההסעה ההמונית ברכבת תחתית הגדולה בעולם. יש בה 24 קווי רכבת ( מהם 22 עוברים במנהטן), עם כ 470 תחנות רכבת ,הפזורות ברובעי העיר . קווי הרכבת התחתית פעילים 24 שעות ביממה,7ימים בשבוע. נוסעים בהם כ 6 מיליון אנשים ביממה. תדירות הגעת הרכבות היא מדי כ 10-5 דקות. חלק מהרכבות הן רכבות מאספות, העוצרות בכל תחנה בקו שלהן וחלק הן רכבות אקספרס.
הנסיעה ברכבת היא באמצעות כרטיס מטרו קארד Metro Card, אותו רוכשים בכל תחנת רכבת (ממכונות, או מדלפק מאויש) . מחיר הכרטיס עצמו הוא דולר אחד וטוענים אותו בסכום כסף הרצוי לנו. בד"כ נטען סכום כסף המספיק למספר נסיעות. מומלץ לא לטעון סכומים הגבוהים מ 20 דולר, משום שכרטיסי המטרו עשויים מנייר/קרטון דק והם נוטים להינזק לאחר זמן. את הכרטיס ניתן לטעון בכסף מספר רב של פעמים. עם זאת לשים לב שיש לכרטיס תוקף של שנה או מעט יותר. במקרה של נזק לכרטיס טעון, ראה המלצה בהמשך פרק זה. גש לדלפק מאויש בתחנת מטרו ותציג הבעיה. יתכן ויתנו לך מעטפה ויבקשו שתשלח בדואר את הכרטיס עם תלונתך. במקרה כזה ,קח המעטפה, אולם אני ממליץ לגשת לדלפק מאויש בתחנה אחרת ולשטוח שם אותה טענה. אפשר ובתחנה האחרת תיתקל בפקיד/ה שיפתרו לך הבעיה על המקום. היה לי ניסיון כזה ,פעמיים.
ע"מ לדעת ,כמה כסף נשאר טעון בכרטיס המטרו קארד, ניתן להעבירו בקורא כרטיסי מטרו, הנמצא ליד המכונות האוטומטיות, או ליד דלפקים מאוישים.
שמגיע לשבוע ויותר מומלץ לקנות כרטיס רכבת "אנלימיטד" Metro Card Unlimited , ל 7 ים, המאפשר נסיעות ללא הגבלה ברכבת התחתית (לא לשדה התעופה). יש גם כרטיס Unlimited חודשי. משתכנן שתי נסיעות ,או יותר, ביום ברכבת תחתית, זול יהיה לו יותר להשתמש בכרטיס השבועי. מחיר הכרטיס השבועי שקול למחיר של 12-11 נסיעות בכרטיס רגיל. ניתן לקנות במכונות אוטומטיות בכניסה לרכבת, או בדלפקי רכבת מאויישים (לא בכל מקום יש). השבוע מתחיל מההעברה הראשונה של הכרטיס בכניסה לרכבת. לא לקפל הכרטיס ולשמור אותו במצב טוב אחרת הפס המגנטי יתקלקל ולא ניתן יהיה להשתמש ,אפילו שהוא טעון בכסף. כרטיס כזה מיועד לאדם אחד ואי אפשר להעבירו פעמיים באותה תחנה, אלא אחרי שעה או שעה וחצי. אזרחים ותיקים משלמים חצי מחיר הן בכרטיס שבועי והן בכרטיס לנסיעה בודדת. יש להראות תעודה בה מצוין תאריך הלידה עם תמונה (ניתן לרכוש כרטיס כזה רק בתחנת רכבת בה יש דלפק מאויש ורק עד כרטיס אחד ברכישה לאדם, המשמש לשתי נסיעות) .
כשקונים כרטיס ממכונה, היא לא מחזירה עודף משטרות גדולים ולא מחזירה יותר מ 18 דולר. לכן יש להכין כסף בסכום המתאים או המקורב אליו. ניתן לשלם בכרטיס אשראי וכך להתגבר על מגבלה זו. חלק מהמכונות מקבלות רק כרטיסי אשראי וחלק רק מזומן.
ואתה רוכש מטרו קארד, לידיעתך ,קיימת אפשרות שהכרטיס מתי שהוא לא יפעל אף שהוא בתוקף. זאת משום שהוא ניזוק באופן כלשהו גם אם אינו נראה לעין. הכרטיס נחשב “ללא תקין” damaged. במקרה כזה מומלץ להמשיך להעביר swipאת הכרטיס במכונה ולנסות שיפתח את מעבר הכניסה לתחנה (כך אפילו ב 10 ניסיונות, יתכן בסוף זה יפתח והבעיה תיפתר). אם לא נפתרה ,פנה לפקיד בדלפק שבתחנה, אם יש כזה ותתלונן. הוא ינחה אותך מה לעשות. אם הבעיה לא נפתרה, קנה כרטיס חדש ובשום אופן אל תקפוץ מעל מעבר הכניסה לתחנה (יפעיל אזעקה) ואל תנסה להיכנס בכוח. הפקיד/ה בדלפק יתכן ויתנו לך מעטפה ויבקשו שתשלח בדואר את הכרטיס עם תלונתך. במקרה כזה ,קח המעטפה, אולם אני ממליץ לגשת לדלפק מאויש בתחנה אחרת ולשטוח שם אותה טענה. אפשר ובתחנה האחרת תיתקל בפקיד/ה שיפתרו לך הבעיה על המקום. היה לי ניסיון כזה ,פעמיים.
בכניסה לתחנה מהרחוב לשים לב לשילוט של התחנה. יש כניסות שהן רק לכיוון נסיעה אחד ,למשל אל downtown או לכיוון הפוך uptown. הדבר רשום על השלט. אם השילוט אינו מתאים לכיוון הנסיעה שלך, בדוק אם יש כניסה לרכבת התחתית מהצד הנגדי של הרחוב. אם לאו, סביר שתהיה כניסה במרחק רחוב אחד או שניים משם. בכניסה לתחנה שאין בה ציון כיוון נסיעת הרכבת מהתחנה ,כי אז מכניסה זו ניתן לנסוע לשני הכיוונים.
הערה נוספת ביחס לשימוש ברכבת התחתית,שים לב לשילוט ברציף.יש רכבות אקספרס שעוצרות במעט תחנות ויתכן שאין להן עצירה בתחנה בה אתה מעוניין לרדת. בד"כ לרכבת אקספרס יש רציף מיוחד ורשום שם אקספרס. סוג הרכבת האחר היא רכבת מקומית ( “לוקאל” local ) וזו מעין רכבת מאסף העוצרת בכל תחנה.
אוטובוס:
נסיעה באוטובוס היא דרך קלה לחסוך בהליכה, בעיקר כשמדובר בצורך לעבור 10-20 רחובות ויותר. הנסיעה באוטובוס היא באמצעות כרטיס המטרו קארד הטעון שברשותכם. מחיר נסיעה באוטובוס זהה למחיר נסיעה ברכבת התחתית. ליד הנהג יש תיבה, יש להכניס הכרטיס לתוך התיבה לפי כיוון החץ על הכרטיס ותישמע נקישה ,שלאחריה ניתן להוציא הכרטיס מקורא הכרטיסים. ניתן גם לשלם בכסף מזומן (מטבעות) בסכום מדויק ,אותו משלשלים לתיבת מטבעות המצויה ליד הנהג. הנהג אינו מעורב בביצוע התשלום. הוא רק צופה.
ניתן לעבור transfer מאוטובוס לרכבת תחתית, או להיפך, או מאוטובוס לאוטובוס ,בתוך 90 דקות מרגע התחלת הנסיעה, תוך שימוש בכרטיס המטרו ,מבלי שיופחת הסכום הטעון בו.
ניתן לבקש בתחנת מטרו מאויישת מפה של המטרו (ניתנת חינם). ניתן לצפות במפה ובמהלך התקדמות הנסיעה ברכבת גם בטלפון הנייד.
מונית-:
כלי הסעה האמור לקחת אותך לכל יעד שתחפוץ. מחיר הנסיעה נקבע לפי מונה בלבד, למעט נסיעה אלנשדה התעופה, לגביה ניתן לסכם על מחיר, או לפי מונה. ע"מ לדעת האם המונית פנויה ראה את מצב התאורה בגוף התאורה שבגג המונית. אם אין תאורה, משמע המונית לא בשרות ולא תעצור. תאורה אמצעית משמע המונית פנויה, תאורה צידית משמע המונית תפוסה והיא לא תעצור. ההסעה במונית היא יקרה יחסית. נהוג לתת תשר לנהג המונית של 10% לפחות. אם הוא היה ידידותי וניהלתם שיחה נהוג לתת 12%. על תעריף המונה יש תוספות בגין נסיעת לילה (אחרי 2000) ו/או מזוודות ומטען.
שרות אובר Uber, ליפט Lyft , גט Gett ,ויה Via, ג'ונו Juno :
אלה שרותי הסעה שניתנם להזמינם באמצעות אפליקציה ולשלם בכרטיס אשראי , שזמינותם עשויה להיות מהירה יותר ולעיתים זולה יותר מעלות מונית. שרות Via יקח כל נוסע לכל יעד במנהטן במחיר 5 דולר לנוסע לנסיעה (הסעה משותפת). שרות ליפט ,אובר וגט הם שרותי הסעה מיוחדת (ספיישל).ללא תלות במספר הנוסעים,כל עוד נדרש רכב רגיל. ליפט כנראה הזול מבין השלושה. יש להוריד האפליקציות לסמרטפון ולבדוק מחירים.
הסעה אל ומשדה התעופה:
הסעה משדה התעופה JFK למנהטן - יוצאים מהטרמינל לתחנת מוניות הנמצאת מחוץ לטרמינל. מחיר הנסיעה במונית 52 דולר (עדכני 2017) למונית (לא לאדם) + עלות מזוודות + תשר. זמן נסיעה כשעה. זו הדרך הזולה ביותר. להיזהר מ"ציידים" שינסו להציע לכם מונית למנהטן שאינה מונית מוסדרת ויספרו סיפורים כדי להניא אתכם מלהגיע לתחנת המוניות הרגילה. ניתן לנסוע גם ברכבת לקווינס ושם להחליף לרכבת נוספת. החיסכון במחיר אינו מצדיק לטעמי את הטירטור ואת הזמן.
הסעה משדה תעופה ניוארק למנהטן- עם חברת סופר שאטל Super Shuttle שפרטיה למטה. ברגע שיוצאים מהטרמינל יוצרים קשר טלפוני עם החברה בשדה והנהג מגיע. מחיר פחות מ 40 דולר לזוג. גם מניוארק ניתן להגיע ברכבת למנהטן. מחייב 2 רכבות ועוד רכבת תחתית במנהטן. לשקול אם חסכון במחיר של 20 דולר נניח, מצדיק הטרטור.
הסעה ממנהטן אל JFK או ניוארק - מומלץ לנסוע עם ואן/מיניבוס של חברת "סופר שאטל" (החברה פעילה בכל רחבי ארה"ב ולא רק בעיר ניו יורק) .. https://www.supershuttle.com/ . ניתן להזמין ולשלם עבור ההסעה דרך האינטרנט .אמינים מאוד. מגיעים בטווח של עד 15 דקות איחור מהזמן המבוקש (מהניסיון שלי הם הגיעו לפני הזמן והמתינו). מדובר בהסעה משותפת, כך שיש לקחת זמן ביטחון לאיסוף נוסעים וכן זמן נסיעה לשדה התעופה, תוך התחשבות בפקקים. נסיעה בזמן פקקים יכולה לקחת שעה וחצי ואפילו שעתיים ממנהטן לשדה התעופה. מחיר נסיעה לשני אנשים מ Upper East Side ל JFK הוא 38 $ כולל מזוודות + תשר. המחיר הוא לשניים ולא לאדם. המחיר משתנה לפי יעד האיסוף. ניתן להזמין ההסעה דרך האינטרנט באתר החברה ,או טלפונית.
תקשורת וכרטיס Sim אמריקאי
למבקרים בארה"ב מומלץ לשקול רכישת כרטיס סים Sim אמריקאי, עבור טלפון סלולרי, עם חבילת תקשורת דאטה וטלפוניה. הכרטיס בתוקף 30 יום מרגע הפעלתו. . אני רוכש כרטיס של חברת Ultra Mobile , לגביו יש ניסיון טוב מוכח ומחירו סביר. כרטיס הסים מסופק עם מספר טלפון אמריקאי ,והוא מאפשר גלישה חופשית באינטרנט ושיחות טלפון מארה"ב, ללא הגבלה וללא חיוב לכל יעד בארה"ב ובישראל (וגם לעוד 60 מדינות). במעמד רכישת הכרטיס מקבלים את מספר הטלפון האמריקאי. למי שלא מתמצא בהחלפת כרטיס הסים, המקום שבו תרכשו הכרטיס יבצע עבורכם שרות זה. בכלל מומלץ שהמקום בו תרכשו כרטיס זה יבצע את התפעול של הכרטיס ותוודאו שזה עובד ,בטרם תעזבו מקום הרכישה.
סידור זה מאפשר לי, בין היתר, לנווט, ברחבי ניו יורק, בצורה קלה ונוחה עם אפליקציית המפות של גוגל.
מחיר הכרטיס עצמו 10 דולר + 29 דולר חבילת התקשורת (מחירים נכון ל 2017). לאחר שיש ברשותכם כרטיס סים אמריקאי, תוכלו לטעון אותו בחבילות תקשורת נוספות בעתיד בעלות חבילת התקשורת בלבד.
כרטיס סים של אוטרה מובייל נחשב לטוב ביותר בשוק מבחינת הכיסוי והאמינות שלו. ממליץ לא להתפתות ולא לרכוש כרטיס סים של חברות לא מוכרות. http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2414494,00.asp
מומלץ להביא טלפון רזרבי לצורך הרכבת כרטיס הסים האמריקאי בו. כך ניתן יהיה לשמר האופציה, לקבלת שיחות ומסרונים בטלפון הישראלי.
הנה קישור https://ultramobile.com/monthly-plans/29
היכן לרכוש ? נמסר לי שניתן לרכוש כרטיס של אולטרה מובייל בנתב"ג. אין לי מידע נוסף על כך.
אני נוהג לרכוש את כרטיס הסים שלי בחנות ברח' נסאו 88 במנהטן התחתית. להלן פרטיה:
Nassau Electronics, 88 Nassau St, New York, NY 10038, USA. Tel +1 212-233-1211
כתובות נוספות לרכישה באתר חברת אולטרה מובייל https://ultramobile.com/store-locator
תקציר של מה לראות ומה לעשות בניו יורק ?
הנה רשימה כללית של פעילויות ואטרקציות ,שהן בבחינת "חובה" ו"לא להחמיץ" . בד"כ קשה להקיף את כל שיצוין כאן בביקור אחד בעיר. אולם נראה שטעימה מכל אחד ממרכיבי המגוון המוצע כאן, היא תמהיל טוב ליישום.
סיורים רגליים ברחבי העיר. ניתן להצטרף לסיורים מודרכים. יש מספר גורמים המציעים סיורים כאלה. חלקם על בסיס מחיר קבוע וידוע מראש וחלק על בסיס תשר . יש היצע מגוון של סיורים, המועברים בשפה האנגלית, שמרביתם נמשכים כשעתיים ועל כך יפורט בהמשך. וכמובן ,שניתן לבצע גם, או לחילופין, טיול עצמאי ברחובות העיר ,רצוי במסלולי הליכה המומלצים בספרי התיירות. בדרך זו יש לבקר באזורי הויליג',סוהו, צ'לסי (כולל הליכה ב High Line ), צ'יינהטאון ואיטליה הקטנה, לואר מנהטן, מידטאון (כולל ביקור רוקפלר סנטר) ועוד.
ביקור במוזיאונים. הבולטים שבהם הם המוזיאון לאומנות המטרופוליטן Metropolitan (נקרא בקיצור Met ) ,המוזיאון לאומנות מודרנית Moma והמוזיאון לטבע והיסטוריה. מומלץ גם לבקר במוזיאון פריק קולקשין Frick Collection . פרוט נושא המוזיאונים יוצג בהמשך.
ביקור בשווקים. ביקור שווקים מקורים. השניים היפים והמגוונים הם - איטלי מרקט Eataly Market בפלטריון דיסטריקט Flatiron District ושוק צ'לסי Chelsea Market . לחובבי שווקי פשפשים, יש היצע מעניין בסופי שבוע. פירוט בהמשך.
להנות מסצינת האוכל הניו יורקית. בעיר מגוון רחב של מסעדות מצוינות, ברמות מחיר שונות, בתי קפה ומאפה מעולים. בקיצור, הפן הקולינרי של החיים הטובים.
סנטרל פארק.
ברוקלין הייטס Brooklyn Hights, טיילת ברוקלין וחצייה רגלית של גשר ברוקלין .
ביקור באליס איילנד והתוודעות לנושא ההגירה אל ארה"ב מסוף המאה ה 19 ועד 1954. ניתן לשלב באותה עת, גם ביקור באתר פסל החירות, למי שמעוניין.
מבט על מנהטן ופסל החירות מהמים.
אמפייר סטייט בילדינגEmpire Stae Bldg, כיכר הטיימס Times Square, תחנת גרנד סנטרלGrand Central Station .
טיול ברחובות אזור ויליאמסבורג שברובע ברוקלין. רצוי טיול מודרך.
הצגות תיאטרון ומופעי מוסיקה .
קניות ועוד קניות.
השילוב של טעימות מהנ"ל ,בקצב איטי ומתון ובמינון המתאים לכם, יבטיח הנאה מרובה מהביקור בעיר המדהימה הזו.
בנוסף לנ"ל, ישנן אטרקציות נוספות רבות וראויות לביקור, שהן אינן בגדר חובה, אולם בהחלט מומלצות, אם יש ברשותכם הזמן והרצון לכך. מקומות אלה הם בבחינת "ניו יורק למתקדמים". אציין כמה מהם בקיצור ולא יורחב לגביהם בהמשך:
ביקור בטיילת קוני איילנד וחוף ברייטון ביץ' Coney Island, Brighton Beach ,בברוקלין (מצריך כ 6 שעות),ביום לא גשום ורצוי במזג אויר נוח. הגעה ממנהטן ברכבת D,F,N,K. הטיול בטיילת מהנה. תחושה של חזרה לשנות ה 60. יש במקום גם מתקני לונה פארק והאקווריום של ניו יורק. פרטים נוספים במאמר "לגלות ברוקלין היפה", בבלוג זה.
אתר ההנצחה לאסון "בנייני התאומים", בלואר מנהטן Lower Manhattan והצצה אל קניון/מרכז קניות ווסטפילד Westfield World Trade Center הסמוך אליו , המעניין מהבחינה הארכיטקטונית, מבפנים ומבחוץ (עלות ניקוי רצפתו הלבנה של חלל הקניון היא כ 3000 דולר ליום).
ביקור בחנויות מתמחות, לאו דווקא לצורך קניות. לדוגמא : חנות הספרים של סטרנד Srand ברח' ברודווי פינת רח' 12 מז' 828 Broadway and East 12 Street.חנויות לכלי מטבח ,כגון Whisk (סניפים ברחבי העיר),חנות לספרי צילום חדשים וישנים דשווד בוקס Dashwood Books ברח' בונד 33 Bond street ב NoHo (הגעה מתחנת המטרו Bleeker St.) , חנות למטיילים ולציוד ספורט וסקי פארגון ברח' ברודווי ורח' 18,סמוך ליוניון סקוור Paragon Sports, 867 Broadway ,.מקום נוסף מומלץ לביקור, הוא אחד הסניפים של רשת הסופרמרקטים טריידר גו'ס Trader Joe's המוכרים מוצרי מוצרי סופרמרקט אורגניים, באיכות טובה ורובם המותג הפרטי של הרשת (מחירים סבירים מאוד ובד"כ נמוכים ביחס למחירי מנהטן). ביקור באימפוריום האוכל / סופר מרקט זבר'ס Zabar's באפר ווסט ,ברח' ברודווי פינת רח' 80.. Upper West Broadway, at 80 st. 2245.
ביקור בצ'יינהטאון באזור פלאשינג,ברובע קווינס ובמרכז הקניות/קניון " הסיני " הקרוי Golden Shopping Mall ובקומת האוכל שלו food court שבקומת המרתף. הקניון נמצא בכתובת 41-28 Main St., Flushing,Queens . הקהילה הסינית החיה באזור זה היא אחת הגדולות והצומחות ביותר בעולם,מחוץ לסין עצמה. נמצא ברחר מיין סטריט ומערבה ו ובמיוחד לאורך שדרת רוזוולט Roosvelt Avenue וגם ב Kissena Boulvard . כדאי להיות גם בצומת של Main St, Kissenaa Boulvard ,41 street..
גן החיות של ברונקס ,הגן הבוטני בברוקלין.
סיור בגלריות ברחבי העיר ובעיקר באזור צ'לסי. פרוט המלצות בהמשך,ראה בפרק מוזיאונים ואומנות.
מוזיאונים נוספים, כמו גוגנהיים, מוזיאון וויטני ,מוזיאון ברוקלין. ראה גם פרק מוזיאונים בהמשך.
ימי טיול מחוץ לעיר ניו יורק. בעיקר לעמק ההאדסון , מיסטיק ואפילו בוסטון. על כך, ראו מאמר נפרד ,בבלוג זה.
ביקור במוזיאון הצף של נושאת המטוסים אינטרפיד Intrepid Sea,Air & Space Museum ברח' 46 , פינת השדרה ה 12. מתאים מאוד גם לילדים.
סיור גוספל וכנסיות בהארלם. מומלץ להשתתף בסיור מודרך ביום ראשון בבוקר, של כ 5 שעות הנקרא גוספל טור http://www.harlemspirituals.com/harlem-gospel-tours.php
ועוד ועוד.
לראות ולחוות את מנהטן ברגל
סיורים רגליים מודרכים:
כאמור, יש מספר גורמים המציעים סיורים מודרכים רגליים בניו יורק. חלקם על בסיס מחיר קבוע וידוע מראש וחלק על בסיס תשר . יש היצע מגוון של סיורים, המועברים בשפה האנגלית (ובנפרד בשפה הספרדית), ומרביתם נמשכים כשעתיים. רוב הסיורים מתמקדים באזור מסוים ויש גם סיורים נושאיים (כגון סיורי אוכל, אומנות רחוב ועוד).יש גם סיורים באופניים. לטעמי ,סיורים רגליים מודרכים, זו דרך מצוינת לראות את העיר ולהעמיק הידע עליה, גם לאלה שזהו אינו ביקורם הראשון בעיר. הסיורים בד"כ מתקיימים בכל תנאי מזג אויר. נקודת המפגש לתחילת הסיור נמסרת באי מייל לנרשמים. הארגון מגביל את מספר המשתתפים בכל סיור (עד כ 20 כנראה).
הארגון הפופולרי ביותר המציע סיורים כאלה נקרא Free Tours by Foot. יש להיכנס לאתר הארגון ולראות בסיורים המוצעים לפי ימי השבוע והתאריכים המתאימים לכם . כתובת האתר היא : www.freetoursbyfoot.com
השתתפתי ביותר מ 10 סיורים של ארגון זה והייתי מרוצה. המדריכים בד"כ בעלי ידע רב וניסיון בהדרכה. התשלום הוא על בסיס תשר הניתן למדריך/מדריכה בסוף הסיור. סכום תשר סביר הוא 10 דולר לאדם. אם הקבוצה היא קטנה מומלץ להגדיל סכום זה. יש לבצע הרשמה מראש דרך האינטרנט לסיור (אין תשלום בהרשמה). אי הופעה לסיור, ללא הודעה מראש למארגנים ,עלולה לשלול אפשרות הרשמה עתידית לסיור דרכם. יש להם מעל 30 סוגי סיורים המוצעים על ידם. אני ממליץ לא להחמיץ הסיורים הבאים:
Lower Manhattan area. Soho Little Italy & China Town area, Brooklyn Heights & Brooklyn Bridge, Harlem area, Greenwich Village area, Williamsbourg Brooklyn area, Central Park,Midtown Manhattan area,High Line and more.
כאמור יש מגוון לא קטן של סיורי אוכל באזורים שונים של העיר. לא השתתפתי בהם עד כה.
ארגון נוסף המציע סיורים רגליים מודרכים בקבוצות, נקראת ביג אניון http://www.bigonion.com/ . גם גוף זה מאוד מקצועי ויש לו מדריכים מצוינים בד"כ. השתתפות מותנת בתשלום מראש של 25 דולר למשתתף (יש הנחות לסטודנטים ולאזרחים ותיקים). פרטים על כל סיור ניתנים באתר החברה, כולל מקום המפגש. המארגנים מקבלים גם אנשים המתייצבים בנקודת המפגש ללא הרשמה מראש ,אולם השתתפותם מותנית אם גודל הקבוצה מאפשר זאת.
ישנם גופים נוספים המציעים סיורים, כולל "תפורים" לרצון המטייל, במחירים גבוהים ממשית מהנ"ל.
סיורים רגליים עצמאיים:
דרך נוספת ולטעמי משלימה, לחוות ולראות את מנהטן,היא בהליכה רגלית עצמאית ברחובות העיר, באזורי העניין שצוינו קודם לכן – ראו תקציר מקומות לביקור. מומלץ להוריד מפות עם מסלול סיור רגלי בכל אזור המעניין אתכם. דרך נוספת ומומלצת בחום היא להסתייע במפות כאלה הנמצאות בספרי תיירות על העיר ניו יורק של מישלין Michelin ושל לונלי פלאנט Lonley Planet.
כדאי לשלב סיורים כאלה במסגרת פעילויות נוספות ואחרות שיש לכם (כגון קניות, מסעדות),באזור בו אתם מעוניינים לטייל ולשוטט.
הצעה מפורטת לשני מסלולי הליכה מובנים ,באזורים אטרקטיביים של ברוקלין, ראה במאמר נפרד בבלוג זה,שנושאו “לגלות את ברוקלין”.
מוזיאונים ואומנות בניו יורק
המוזיאונים בניו יורק הם בתשלום. בחלק קטן מהם, יש ציון , בו נאמר "מחיר מוצע X " suggested price is… . ציון זה משמעו ,"שלם לפי רצונך". ומר אתה יכול להושיט שטר של דולר בקופה, או כל סכום אחר שתחפוץ ותקבל כרטיס כניסה ,כמו זה שהגיש שטר של 20 דולר או יותר. בחלק קטן מהמוזיאונים יש כניסה חינם ביום מסוים בשבוע בשעות מסוימות. חלק מהמוזיאונים פתוחים כל ימות השבוע וחלק סגורים ביום או ימים מסוימים (יש לבדוק מראש באתר המוזיאון). להביא בחשבון שהמוזיאונים עמוסים בסופי שבוע ויש תורים (בד"כ 15-5 דק' המתנה) המשתרכים בכניסה. במרבית המוזיאונים הכניסה לילדים מתחת לגיל מסוים היא חינם .
במרבית המוזיאונים יש תצוגות קבע ותערוכות מתחלפות. מומלץ לעקוב באתר המוזיאונים או בטיים אאוט Timeout NYC ניו יורק אחר תערוכות מומלצות, או המעניינות אתכם.
הנה רשימה של מוזיאונים חשובים בניו יורק (חמשת הראשונים הם חובה ,לדעתי):
Metropolitan Museum of Art (MET) - לטעמי החשוב והמעניין ביותר מכל המוזיאונים שבניו יורק. ידוע גם בשם The Met. להערכתי, אחד מחמשת המוזיאונים לאומנות הטובים בעולם . יש בו אוסף מדהים של ציורים, פסלים וחפצים מתקופות שונות לאורך ההיסטוריה. בביקור אחד לא ניתן להכיל את כל המוצג בו. האולמות בהן מוצגים עבודות של גדולי ציירי האימפרסיוניסטים, מומלץ במיוחד. דמי כניסה ,לפי רצונכם. מתאים וחשוב גם לילדים. כתובת (למוזיאון המטרופוליטן, יש תצוגות במיקומים נוספים במנהטן.):
1000 Fifth Ave, 10028
Upper East Side
www.metmuseum.org
American Museum of Natural History - מוזיאון לטבע מהחשובים והיפים בעולם. גם כאן, דמי הכניסה הם לפי רצונך. מתאים וחשוב גם לילדים (לילדים יש חדרים מיוחדים של הפעלה ופעילות מעניינת) . יש אולם קולנוע IMAX במקום בו מוקרנים סרטי טבע (כניסה בתשלום נפרד וסביר).
Central Park West at 79th St, 10024
Upper West Side www.amnh.org
Ellis Island - על המוזיאון והאתר של אליס איילנד, ראה פרוט בפרק נפרד בהמשך מאמר זה. זהו מקום חשוב ומעניין לביקור. מצריך כ 7 שעות, כולל הפלגה במעבורת לאי הלוך ושוב מ Battery Park במנהטן התחתית.
Frick Collection - ביתו המקסים של Henry Clay Frick העטור בעבודות אומנות, ריהוט וחפצי בית הפך למוזיאון קטן ,שהביקור בו הוא חובה לטעמי. יש כאן עבודות של ציירים ואומנים ידועים ומפורסמים. במקום מתקיימים גם קונצרטים. ביקור קסום במקום אינטימי ומקסים. משום שהמקום קטן, מומלץ לשקול להזמין כרטיסים מראש ולא בסוף שבוע. 1 E 70th St, 10021 Upper East Side www.frick.org
of Modern Art (MoMA) - מוזיאון לאומנות מודרנית, מומה. נמצא במיד טאון. יש בו תצוגת קבע של גדולי הציירים מתקופת האימפרסיוניסטים ומהמאה ה 20.זאת, לצד תצוגות מתחלפות מעניינות. עבודות של Van Goch, Cézanne, Matisse, Magritte, Picasso, Pollock , Warholואחרים, נמצאות כאן. בנוסף, מוצגות עבודות צילום, פיסול ועוד. . www.moma.org ביום שישי בשעות 2000-1600 כניסה חופשית , אולם עם כרטיסי כניסה שמקבלים חינם בכניסה. . יש תור גדול ,מחוץ למוזיאון, לקבלת הכרטיסים ,אולם שהתור לא ירתיע אתכם. הוא זז מהר תוך 25-10 דקות תהיו בפנים. למוזיאון יש סניף נוסף בקווינס. 11 W 53rd St, 10019 Midtown
Guggenheim Museum - מוזיאון לאומנות מודרנית. לא חובה, לטעמי, אלא אם יש כאן תצוגות מעניינות במיוחד. מבנה המוזיאון מפנים ובחוץ מעניין מההיבט האדריכלי. 1071 Fifth Ave, 10128 Upper East Side www.guggenheim.org
Whitney Museum of American Art - מוזאון וויטני לאומנות. נמצא באזור צ'לסי, לא הרחק מצ'לסי מרקט ו High Line. מוזיאון מעניין ובו תערוכות מתחלפות טובות בד"כ. ביום שישי בשעות 2100-1800,כניסה בתשלום לפי רצונך. בכל שאר ימות השבוע תשלום מלא. www.whitney.org .
945 Madison Ave, 10021 Upper East Side
Brooklyn Art Museum - מוזיאון ברוקלין לאומנות נמצא ברובע ברוקלין. במוזיאון תצוגות קבע ותצוגות מתחלפות של אומנים ידועים ומפורסמים. סגור בימים ב'-ג'. כתובת: 200 Eastern Pkwy, at Washington Ave in Prospect Heights, Brooklyn . https://www.brooklynmuseum.org פרטים נוספים, במאמר "לגלות ברוקלין היפה", בבלוג זה.
Brooklyn Botanic Garden- בקרבה למוזיאון נמצא הגן הבוטני של ברוקלין (להבדיל מזה שברובע ברונקס). מקום יפה, בו ניתן לראות בין היתר את פריחת הדובדבן, בראשית האביב . פרטים נוספים במאמר "לגלות ברוקלין היפה", בבלוג זה.
מוזיאון התעבורה של ניו יורק New York Transit Museum– מוזיאון מדהים. שמו אולי לא אטרקטיבי ,אולם תכולתו והמוצג בו פשוט נהדרים. הוא מציג מוצגים היסטוריים, הקשורים לנושא מערכת התחבורה הציבורית בניו יורק- מטרו, רכבות, אוטובוסים וכו'. המוזיאון מציג את התפתחות מערכת התחבורה בעיר בצורה המעניינת ילדים ומבוגרים כאחד, לרבות פעילות אינטראקטיבית. מציגים תחנות רכבות, קרונות רכבת ואוטובוסים ישנים, שניתן להיכנס אליהם ולחוות ישיבה בפריט של פעם. הביקור כאן חוויתי, מאוד מאוד מהנה, אף שעל פניו, זה נראה נושא שלא יעניין כל אחד. מאוד מומלץ. המוזיאון נמצא בברוקלין בכתובת Schermerhorn St, Brooklyn 99 , בשכונת ברוקלין הייטס .סגור בימי שני. www.nytransitmuseum.org
Lower East Side Tenement Museum– מוזיאון להיסטוריית ההגירה לארה"ב, הנמצא בתוך מבנה של דירות מהגרים לשעבר. המבנה היה ביתם של כמעט 7000 מהגרים, במשך השנים. במקום מוצעים שבעה סיורים מודרכים ומוצגים בו סיפורים אישיים של מהגרים. בעיני, מהמוזיאונים המעניינים והיחודיים. נמצא ב 97 Orchard Street ,Lower east Side, Manhattan.
Museum of Jewish Heritage – המוזיאון למורשת יהודית, המוקדש לשואה ולהיסטוריה היהודית.
National September 11 Memorial Museum - מוזיאון ואתר הנצחה לאסון מגדלי התאומים שהתרחש ב 11 לספטמבר 2001 . הכניסה לאתר ההנצחה היא בחינם. הכניסה למוזיאון בתשלום לא נמוך. ביום שלישי החל מ 1700 כניסה חופשית למוזיאון, אולם מותנית בקבלת כרטיסי חינם. ניתן לעמוד בתור מ 1530 באותו יום לקבלת הכרטיסים. כתובת:Lower manhattan 180 Greenwich St. . https://www.911memorial.org/
International Center of Photography- – מוזיאון לצילום. 1133 Avenue of the Americas at 43rd Street. . www.icp.org/museum/exhibitions.
Rubin Museum of Art - מוזיאון לאומנות מאזורים של הרי ההימלאיה. בציור,פיסול ופריטים המאפיינים את הקהילות הבודהיסטיות החיות באזורים אלה.150 West 17th st. b/t 7th and 6th ave. . http://www.rubinmuseum.org/
The Cloisters - מוזיאון השייך למוזיאון המטרופוליטן והנמצא בפארק פורט טריון Fort Tryon Park. מכיל פריטים רבים מתקופת ימי הביניים של מוזיאון המטרופוליטן Met. תשלום כרצונך. נמצא בוושינגטון הייטס ,במנהטן העליונה.Upper manhattan, 99 Margaret Corbin Drive, Washington Heights www.metmuseum.org .
גלריות לאומנות בניו יורק
להלן רשימה חלקית של גלריות לאומנות מומלצות באזור צ'לסי (יש גם באזורים אחרים) :
Andrea Rosen Gallery- 525 W 24st. subway C/E,1 to 23rd st. Tue-Sat.1000-1800. Gallery 2 next door. Recommended. Big gallery since 1990.
Pace Gallery- 534 W 25th st. btwn 10th & 11th Ave. Tue-Sat.1000-1800. Subway C/E to 23rd st. In a transformed garage. It has 3 locations on 25st.
Gagosian – 555 W 24th St. Tue-Sat.1000-1800. Subway C/E to 23rd st. They have a bigger one gallery, same name, on 21st . Can easly rivals some of NYC museums.
Barbara Gladstone Gallery – 515 W 24 st. btwn 10th & 11th Ave. Subway C/E,1 to 23rd St. Tue-Sat.1000-1800,
Paula Cooper – 534 W 21 St. btwn 10th & 11th Ave. Subway C/E to 23rd St. Tue-Sat.1000-1800, On weekends-open 24 hours a day.Very famous. Paula Cooper is an icon in the art world.
David Zwirner – 537 W 20th st. btwn 10th & 11th Ave. Subway C/E to 23rd St. 5 floors . He is a major player in the art world. Tue-Sat.1000-1800. Another location at 525 W 19 st.
אליס איילנד Ellis Island ואתר פסל החרות
אליס איילנד הוא אי מדרום לדאונטאון מנהטן, בשפך נהר ההדסון, אשר שימש תחנת מעבר, לכ 12 מיליון מהגרים, שהגיעו לארה"ב בשנים 1892 ועד 1954. גורמי ההגירה של ממשלת ארה"ב הפעילו את תחנת המעבר, בה נבדק והוחלט מי תאושר כניסתו לארה"ב ומי יסורב. המהגרים הגיעו לכאן באניות ,בעיקר מאירופה. מאיטליה, אירלנד, הארצות הסרביות, ארצות הבלקן וממקומות נוספים. ביניהם היו גם יהודים רבים. 2% סורבו ( כ 240 אלף). אלה שסורבו אולצו לחזור באניה בה הגיעו,על חשבון בעלי האניה. המסע באניה מאירופה נמשך שבועות והיה קשה. עלות הנסיעה היתה גבוהה .
גורמי ההגירה הפעילו באי גם בית חולים לטיפול במהגרים חולים ולבדיקות רפואיות. המבנים באי ששימשו את צרכי ההגירה, ננטשו והיו עזובים לא מעט שנים, משסיימו את תפקידם. לפני מספר שנים הוחלט לשפץ חלק מהמבנים ולפתוח מוזיאון מרשים וייחודי המספר באופן מרגש, את סיפור המהגרים ואת סיפור האי. המבנים ניזוקו ושופצו שוב בפגעי טבע.
לטעמי, אין להחמיץ את הביקור פה.
מומלץ לפני הביקור באי לקרוא את הספר המרתק, רב המכר, "אשת הסנדלר" של אדריאנה טריג'יאני shoemaker's wife The (הוצאת ידיעות ספרים) וכן לצפות בסרט "המהגרת" The Immigrant עם מריון קוטיאר הנהדרת, משנת 2013. בשני אלה מסופר סיפור מהגרים לארה"ב ,לרבות קורותיהם בתחנת המעבר, המפחידה בראייתם , באליס איילנד.
לביקור זה נדרשים כ 6 שעות. הביקור במבנה המוזיאון המרכזי ומחוצה לו צפוי שיימשך שעתיים עד שלוש שעות. לכך יש להוסיף זמן הפלגה במעבורת, הלוך ושוב וזמני המתנה ארוכים יחסית (חצי שעה עד שעה בדרך אל האי ועוד כחצי שעה בדרך חזרה). במוזיאון ניתנים גם סיורים מודרכים באנגלית ומאוד מומלץ להצטרף לאחד כזה.
האי מגיעים במעבורת מבטרי פארק Battery Park,בקצה הדרומי ביותר של Lower Manhattan . מומלץ להגיע לשם ב 0830 בבוקר (שעת הפלגת המעבורת הראשונה) או אף קודם (תור גדול אח"כ). רוכשים כרטיס לנסיעה במעבורת הלוך ושוב. למעבורת שתי תחנות עצירה. הראשונה באתר בו נמצא פסל החרות Miss Liberty והשניה האי יס איילנד. כלומר, המעוניינים לבקר באתר פסל החרות, יורדים באתר זה, ולאחר הביקור בו, עולים על מעבורת אחרת שתעצור באליס איילנד ובסוף בבטרי פארק. אין תוספת מחיר לכך. במידה ומחליטים לבקר גם באתר פסל החרות, יש כמובן להקצות שעה נוספת או מעט יותר, ליום טיול זה. לא חובה- רואים את פסל החירות מקרוב גם מהמעבורת ובזוויות שונות. אולם, יש הרוצים לגעת בפסל ואף לטפס עליו וזה בהחלט לגיטימי ואפשרי.
כדי להגיע אל בטרי פארק ניתן לקחת רכבת תחתית ולרדת באחת מתחנות אלה : South Ferry ,או Whitehall.
מבט על העיר מהמים
לעיר ניו יורק יש קווי רקיע יפים וייחודיים. המפורסם שבהם הוא קו הרקיע של העיר התחתית. מאוד מומלץ לצפות בעיר ובקו הרקיע שלה מהמים. לכך מספר דרכים :
הדרך המקיפה והמושלמת היא באמצעות הפלגה בספינה של חברת Cilrcle Line המקיפה, במשך כשלוש שעות את האי מנהטן מכל עבריו. רצוי כמובן לעשות זאת כאשר מזג האויר והראות סבירים. עלות ההפלגה אינה זולה, אולם ראוי לשקול נסיעה פעם אחת בדרך זו. תוך כדי ההפלגה ניתן ההסבר על מה רואים בכל שלב של ההפלגה. כך מקבלים מבט ניפלא על הפינות השונות של העיר מכיוון הנהרות .
הפלגה במעבורת ממנהטן (בטרי פארק) אל האי סטטן איילנד Staten Island , מאפשרת תצפית על חלקה הדרומי של מנהטן מהמים . נקודת ההפלגה היא ממעגן סמוך למקום ההפלגה לאליס איילנד. המעבורת יוצאת בתדירות של כל חצי שעה וזמן ההפלגה כ 20 דקות. ניתן לנסוע ולחזור מבלי לרדת מהמעבורת. ראוי לעשות זאת גם בדעות דמדומים וחשיכה. המראה מרהיב. ההפלגה חינם.
מגשר ברוקלין (כמו גם מהטיילת שמתחתיו) ניתן לראות בצורה יפה את קו הרקיע של מנהטן התחתית והאמצעית.
הנוסעים במעבורת South Ferry אל אליס איילנד /פסל החרות רואים חלק מקו הרקיע של דרום מנהטן.
לגלות את ברוקלין
מומלץ לטייל (כחצי יום ) בברוקלין הייטס, טיילת ברוקלין וחציית גשר ברוקלין. בנוסף לטייל מספר שעות באזור ויליאמסבורג . כמו כן ניתן וראוי לבקר באזור קוני איילנד וברייטון ביץ', לבקר במוזיאון ברוקלין ובגן הבוטני של ברוקלין, לעשות אתנחתא מתוקה בבית קפה ומאפה של מרת'ה ולא לוותר על סטייק ועוגת גבינה בפיטר לוגר (שני האחרונים בוליאמסבורג ). פרטים על כל אלה, כולל מסלולי הליכה מומלצים בברוקלין,ראו במאמר נפרד שנושאו "לגלות את ברוקלין היפה" בבלוג זה.
אמפייר סטייט , גרנד סנטרל וכיכר הטיימס במיד טאון, הסנטרל פארק
אמפייר סטייט בילדינג – להרגיש את ניו ניו יורק, להבין מדוע היא מיוחדת, צריך להיות גם במקום זה. בעבר הבניין הגבוה בעולם. לא עוד.
בסרטים קלסיים ,לא מעטים, הוצגה סצינה של מפגש אוהבים ,שהתממש או לא, בקומה עליונה של בניין זה, בשעת חצות.
בקומה ה 86 יש מצפה על העיר מלמעלה ובו מסלול הליכה מקורה וחיצוני. עלות הכניסה גבוהה יחסית, אולם מאוד כדאי להיות כאן ולו גם פעם אחת. יש הנחות מזעריות לילדים ולאזרחים ותיקים. מומלץ לבוא לכאן במזג אויר ותנאי ראות סבירים. ניתן לרכוש כרטיס יקר יותר המאפשר תצפית גם מהקומה ה 102 ,בנוסף לקומה ה 86. מאחר ויש תורים במקום ,מוצע לשקול להיות כאן מוקדם בבוקר, או בשעת ערביים. המקום פתוח למבקרים כל ימות השנה בשעות 0800 בבוקר עד 0200 לפנות בוקר.
סנטרל פארק Grand Central - טרמינל לרכבות ולרכבות תחתית במידטאון של מנהטן. מצוי בתוך מבנה מרשים ארכיטקטונית ,שנבנה בשנת 1903. בטרמינל עוברים עשרות אלפי אנשים מדי יום. יש בו גם חנויות, וקומת אוכל תחתונה, בה מסעדות ובתי קפה. סניף בית קפה שלJunior's ,הידוע במאפים ובעוגות הגבינה שלו, נמצא פה. מומלץ לבקר. מדי יום שישי בשעה 1230,ניתן כאן סיור מודרך של 120-90 דקות, מטעם הנהלת הטרמינל. אין צורך בהזמנת מקומות מראש. פשוט יש להתייצב בנק' המפגש. נקודת המפגש לסיור זה היא ב
street-level atrium at 120 Park Avenue, located at the southwest corner of East 42nd St and Park Ave directly across from Grand Central Terminal.
כיכר הטיימס Times Square– צומת ססגונית של מסחר ,בידור ותיירות במרכז מנהטן, בה פעילות אנושית רבה וללא הפסקה. אזור צבעוני ומואר בשלטי חוצות ענקיים. מוקד של התקהלות המונים ערב שנה חדשה ובכלל. משתרע מהרחוב 42 ועד רח' 47 ,בין שדרות ברודווי והשדרה השביעית. במקום מבקרים 360 אלף איש מדי יום !!! חובה לביקור.
סנטרל פארק - הפארק המרכזי של מנהטן. נמצא ב Upper Town ,בין הרחובות 59 לבין 110 . משתרע על שטח של 3.4 קמ"ר , בו מבקרים כ 38 מיליון איש מדי שנה !!! הוקם ב 1857. את הפארק חוצים נתיבי תנועה ממזרח למע' ולהיפך ברחובות 65-66,78-91,86 ו 96. יש בפארק שבילי הליכה ולא קשה ללכת בו לאיבוד. מומלץ לנווט בו בעזרת אפליקציית ניווט,דוגמת גוגול או Waze. יש גופים המציעים סיורים רגליים מודרכים בפארק. הביקור בפארק מהנה ומעניין. מתאים גם לילדים ובו גם פינות משחקים עבורם.
ניו יורק לילדים
מאמר נפרד על כך, ראה בבלוג זה.
תאטרון והצגות
בכיכר טיימס סקוור יש מבנה למכירת כרטיסים מוזלים בהנחות של 50-40 אחוזים. סימון המבנה מסומן בשילוט גדול הנראה למרחוק המציין TKTS . קופה פעילה בשעה 1500 עד 2000 . שעות ההצגה בברודווי הן 2000 הצגת ערב ו 1400 הצגת מטינה Matine . תור במקום מתחיל בשעה 1330. ביום שלישי הקופה נפתחת ב 1400 אפשר לא לעמוד בתור, אלא לבוא בשעה מאוחרת יותר, אפילו 1900 ולקנות כרטיסים שנשארו ובד"כ נשארים' גם להצגות טובות. ביום ד-הקופה נפתחת בין 1400-1000 להצגות מטינה וב 1500 להצגות ערב. שמות ההצגות להן יש כרטיסים מוזלים ושעורי ההנחה על הכרטיסים, מפורסמים על לוח מודעות אלקטרוני ,מחוץ למשרד מכירת הכרטיסים,כך שקל לראות למה נשארו כרטיסים וקל יחסית לרכוש הכרטיסים. יש לבדוק אם ניתן לקנות כרטיסים בערב להצגת מטינה למחרת היום.
עמדה נוספת לרכישת כרטיסים מוזלים נמצאת ב STREET SEAPORT והיא פתוחה בשעות 1100-1800. http://www.tdf.org/TDF_ServicePage.aspx?id=56.
עמדה נוספת הפתוחה מ 1100 בבוקר היא ליד מלון מריוט בברוקלין (קרוב לגשר ברוקלין) ברחוב 349 JAY STREET.המיקום המדויק הוא בתוך בניין שהוא מרכז קניות 1 Metrotech Center at TKTS, 349 Jay st. . ניתן להגיע עם רכבת R או A,או C , או F, לתחנתJay St – MetroTech .
שווקים
שווקים הנמצאים במבנה מקורה:
Eataly Market- איטלי מרקט, שוק אוכל איטלקי מקסים שהגה והקים מאריו באטלי Mario Batali , בפלטריון דיסטריקט Flatiron District . מקדש לאוכל האיטלקי. מסעדות, חנויות מתמחות (לרבות ירקות ופירות, גבינות, יינות, פסטות, רטבים, ספרי אוכל איטלקי ,ועוד המון מוצרי מזון מאיטליה ועוד), סופר מרקט ,בתי קפה – כולם מוקדשים לאוכל האיטלקי ולמיטב תוצרת איטליה. במקום, בית היתר בית קפה של נוטלה ,כן ממרח השוקולד. מקום מקסים . לבוא ולהתמכר למראות ,לריחות, גם אם לא אוכלים, או קונים בו. להתהלך, לחייך בהנאה , גם אם לא זול כאן. פחוח כל יום 2300-0900. כתובת: 200 Fifth Avenue at 23 Street , Manhattan . בסמוך, נמצאים Flatiron Building, שוק הפשפשים של צ'לסי (בסופ"ש בלבד), Madison Square Park וגם חנות לגו יפה Lego לילדים. https://www.eataly.com/us_en/stores/nyc-flatiron/nyc-market/
Chelsea Market - שוק צ'לסי ,הנמצא בתוך מבנה ששימש בעבר את ביהח"ר לביסקוויטים ועוגיות נביסקו. שוק מקסים ובו חנויות מסעדות, בתי קפה, בעיצובים יפים. מקום שכיף להיות ולבקר בו . בסמוך למקום ניתן לעלות לפארק העילי הקרוי High Line. מוזיאון וויטני גם הוא נמצא בקרבת מקום. פתוח כל יום מ 0700 בבוקר (יום א מ 0800) עד 2100 ( 2000 ביום א'),אולם מומלץ לא להגיע לפני 0900 בבוקר. כתובת : 75 9th Avenue (Between 15th and 16 Streets), Manhatten . http://www.chelseamarket.com/
שווקי פשפשים:
Chelsea Flea Market- שוק הפשפשים של צ'לסי. נמצא במגרש חניה , בקרבת שוק האוכל Eataly Market איטלי מרקט. שוק הפשפשים הזה נחשב לאיכותי ויש פריטי וינטג' ופריטים לאספנים . לא תמיד המוצע בו אטרקטיבי. פתוח בימים שבת-ראשון בכל השנה (בתנאי שמזג האויר מאפשר זאת), בשעות 1800-0700. כתובת: West 25th Street between Broadway and Sixth Avenue . דמי כניסה דולר לאדם. ילדים חינם. http://www.annexmarkets.com/
שוק הפשפשים של ברוקלין – מתקיים במספר אתרים ובמועדים שונים (לא בהכרח אותם מוכרים).הנה מידע לגביו:
Flea-Fort Greene –מכיל כ 150 דוכנים של מוכרים. פריטי וינטג',פריטים לאספנים, פריטי יד שניה. פתוח בימי שבת בלבד (1700-1000) , בחודשים אפריל נוב'. מומלץ להתעדכן האם פתוח לקהל לפני הליכה לשם. http://brooklynflea.com/ נמצא בברוקלין, בשטח פתוח בחצר בית ספר Bishop Loughlin Memorial High School בכתובת : 176 Lafayette Ave.
Brooklyn Flea Williamsburg – שוק פשפשים בברוקלין. מתקיים כאן רק מ 1 אפריל עד סוף אוק', בימי שבת בלבד, בשעות 1800-1000. כתובת : 90 Kent Ave. Brooklyn NY . http://brooklynflea.com/
Winter Brooklyn Flea + Smorgasburg – שוק פשפשים בברוקלין. בתקופת החורף, מראשית נוב' עד 1 אפריל, בימי שבת וראשון, בתוך מבנה מקורה . שעות 1800-1000 . http://brooklynflea.com/ כתובת: 1 Hanson Place. Brooklyn
Flea DUMBO – שוק פשפשים בדמבו ,מתחת לגשר ברוקלין, בברוקלין. פתוח מ 2 אפריל עד אמצע / סוף אוק' . בימי ראשון בלבד, בשעות 1800-1000. http://brooklynflea.com/ כתובת: Manhattan Bridge Archway – 80 Pearl St. .
Green Flea Market- שוק בצד המע' של מנהטן העליונה,המתקיים בימי ראשון בלבד,כל השנה. מציע ביגוד וינטג',תכשיטים, פריטי ריהוט, אומנות ופריטים לאספנים. פתוח 1730-1000. בחלקו שוק מקורה. Address: 100 W 77th St,.
East 67th Street Market - נראה כשוק קטן אולם אינו קטן. פתוח בימי שבת בלבד כל השנה ,בחצר ובתוך בית ספר PS183 . כתובת: East 67th Street 408, בין שדרת יורק לשדרה הראשונה ב Upper East Side.פתוח 0600-1700. תכשיטים, פריטי אספנות, פריטי יד שניה, וינטג' ועוד.
Hell's Kitchen Flea Market – שוק בשטח פתוח ולא מקורה. פתוח כל השנה, אם מזג האויר מאפשר, בימים שבת-ראשון, בשעות 1700-0900. http://www.annexmarkets.com/ , כתובת: West 39th Street between 9th & 10th Avenues . השוק מתקיים ברחוב הפתוח, בו מושבתת התנועה ביום השוק. אנטיק, פריטים לאספנים ויד שניה,וינטג',תכשיטים, חפצי אומנות וריהוט ועוד. מחירים לעיתים נמוכים ממחירי שוק הפשפשים של צ'לסי. שוק זה החליף שוק אחר בצ'לסי , שהתקיים במגרש חניה מקורה, במשךשנים רבות עד שנסגר (היה קרוי The Antiques Garage Flea Market , ברחוב 112 W 25th St ).
מסעדות בניו יורק
כבר אמרנו שניו יורק היא עיר כייפית. עיר של החיים הטובים. בין היתר בגלל המסעדות, בתי הקפה ובתי המאפה שלה. מגוון רחב של סוגים וטעמים, בכל הרמות. כף אמיתי.
בניו יורק יש מסעדות גורמה יקרות, המציעות ארוחות צהריים מעולות של 3 עד 5 מנות במחירים ברי השגה. ישנן מסעדות טובות לארוחות ערב המציעות ארוחות טובות ומצוינות, במחירים הדומים למחירים המקובלים בישראל ואף זולים יותר.
ניו יורק היא חגיגה לאוהבי בשר, דגים, אוכל איטלקי, אוכל אמריקאי, אוכל אסיאתי .
המלצות על מסעדות ספציפיות ,לרבות מסעדות גורמה מעולות המעניקות חוויה גסטרונומית, ראו מאמר נפרד בבלוג זה, הנקרא “לסעוד בניו יורק זה החיים הטובים” .
בתי קפה ובתי מאפה בניו יורק
במנהטן ובברוקלין בתי מאפה ובתי קפה, ברמה הגבוהה ביותר, כמותם יש אולי רק בפאריס. בשונה מפאריס, שם מוגשים דברי מאפה נפלאים ומעוצבים במידות קטנות יחסית, הרי בניו יורק דברי המאפה המוגשים הם במידות גדולות יחסית ובמחירים הנמוכים מהמקובל בישראל.
לאוהבי העוגות בכלל ,השוקולד ועוגות הגבינה, ניו יורק היא גן עדן. עוגות שאין כאלה במחוזותינו. עשירות, עתירות בקלוריות, אך למי אכפת. ההליכה ברגל ברחובות ניו יורק שורפת קלוריות, אז למה לא ליהנות.
המלצות ומידע מקיף המתבסס על ניסיון וטעימות אישיות, ראו במאמר נפרד בבלוג זה, המקודש ל "מתוקים, בתי קפה ומאפה בניו יורק".
קניות
מי שהיה בניו יורק ולא ביצע קניות, שיקום. כך בלשון ה"גשש החיוור". אי אפשר להיות בניו יורק בלי קניות. זה חלק אינהרנטי מהביקור בעיר. זה חלק מחוויית הביקור. חלק מהטעימות של החיים הטובים.
יורק יש בתי כלבו רבים, חנויות גדולות של ביגוד הנעלה, ציוד וביגוד ספורט, כלי בית ומטבח, ציוד צילום, ספרים ומה לא. הכול , שם. יש מתחמי אאוטלט outlet נפלאים ומגוונים, מחוץ לעיר, אליהם יש נגישות תוך כשעה נסיעה, חנויות מתמחות קטנות . גם שווקים ועליהם כבר דיברנו. ועוד ועוד.
מגוון המוצרים עצום, המחירים נוחים בד"כ ויש הרבה מציאות. אלה עושים את הקניות בעיר להנאה וחוויה ולא רק צורך.
יש להביא בחשבון שקניות מצריך זמן ולתכנן זאת בתכנית הטיול, תוך הקצאת זמן לכך, לפי המתאים לכם.
המלצות ומידע מקיף על חנויות, בתי כלבו, מתחמי אאוטלט וחנויות מתמחות , ראו במאמר נפרד, בבלוג זה, שעניינו קניות בניו יורק.
טיולי יום ויותר מחוץ לניו יורק
האמור בהמשך הוא בבחינת "ניו יורק למתקדמים", או מיועד למי שיש לו זמן ואפשרות ,או כבר מיצה את חוויות העיר . מומלץ לצאת לטיולי יום ,או מספר ימים, מחוץ לעיר,רצוי ברכב שכור. הנה מספר המלצות ( פרוט ראו מאמר נפרד בבלוג זה) :
עמק נהר ההדסון Hudson River Valley - מצפון לעיר ניו יורק משתרע עמק נהר ההדסון. אזור מקסים לביקור, ששימש בעבר את ביתם ואחוזותיהם של עשירי ארה"ב, דוגמת משפחות רוקפלר וואנדרבילט ועוד . באזור עיירות יפות, אתרי מורשת וביתו של נשיא ארה"ב ה 32 , הנערץ, פרנקלין רוזוולט . כיהן בשנים 1933 עד 1945 והיחיד שנבחר ל 4 כהונות נשיאות רצופות !! באחוזת ביתו יש מוזיאון וספריה ,שאין להחמיצם. במהלך הביקור בעמק, ניתן ורצוי לבקר גם בבתי אחוזה מורשת של רוקפלר וואנדרבילט ואחרים, אם הזמן מאפשר זאת. זמן נסיעה הזמן הדרוש לטיול כזה הוא יום, יומיים ואפשר גם יותר (ביום אחד ההספק מועט יחסית). זמן נסיעה מהעיר ניו יורק 1.5 עד שעתיים, לכל כיוון.
העיירה מיסטיק Mystic במדינת קונטיקט
העיירה המקסימה מיסטיק נמצאת מרחק 130 מייל מניו יורק (באמצע הדרך לבוסטון), כשעתיים ורבע נסיעה מניו יורק. . מומלץ להקדיש כ 3 שעות ביקור במתחם Mystic Seaport ,בו היה מעגן אניות ,המשמש כמוזיאון (מאוד מתאים לילדים) . בעיירה יש גם מוזיאון אקווריום (ניתן לדלג עליו אם נוסעים לבוסטון, גם יש מבנה אקווריום גדול ומרשים.
לונג איילנד
ממזרח למנהטן, מרחק של כשעתיים נסיעה ,מגיעים לאזורים מקסימים של לונג איילנד . אזורים לאורך חופי ים חוליים, המזכירים את אזור כף קוד במסצו'סטס. מומלץ לנסוע עד לקצה המזרחי ביותר ,מדרום ומצפון ללונג איילנד. מומלץ להגיע לכאן ליומיים שלושה וללון באזור. בתקופת השלכת (אוק'/ראשית נוב') המראות יפים במיוחד.
סטורס קינג Storm King
במרחק שעה וחצי מצפון למנהטן נמצא פארק יפהפה הקרוי סטורם קינג, ובו גם מוצבים פסלים מודרניים של אמנים ידועים. הסיבה העיקרית להגיע לכאן הם הנופים היפים והייחודיים לאזור זה. צלמים וכל מי שנהנה מנוף , יגלה כאן עניין. וגם חובבי אומנות מודרנית. הביקור במקום כשעתיים שלוש.
בוסטון
עיר מקסימה. כ 5 שעות נסיעה מהעיר ניו יורק. הביקור בה מצריך מספר ימים (לפחות שלושה ובקיץ אף יותר). מידע על בוסטון, יפורסם בבלוג זה בנפרד.
אאוטלט וודברי Woodbury Common Premium Outlets
נמצא מצפון לעיר ,ב Central Valley, מרחק כשעה ו 10 דקות נסיעה מהעיר ניו יורק. חווית קניות מהנה במקום. חנויות מותגים מהמובילות בעולם בתחומי הלבשה, הנעלה, אקססוריז, תכשיטים ,ספורט ועוד ועוד. הכל במחירי אאוטלט, כשפריטים רבים ניתן לרכוש בהנחה נוספת תמורת קופונים, שניתן לקבל בתחנת המידע Info של הקניון הפתוח הזה . הגעה מ ואל העיר ניו יורק באוטובוס או רכב שכור. חניה חופשית. מומלץ ,אם אפשר, לא להגיע לכאן בסופ"ש (צפוף מאוד בחניה) , או להגיע מוקדם בסופ"ש, כשהקניון נפתח וכך לא יהיו בעיות של מציאת מקום חניה . http://www.premiumoutlets.com/outlet/woodbury-common
מידע נוסף, ראה גם במאמר על קניות בניו יורק .
באזור ניו יורק יש מקומות אאוטלט נוספים,כמו באזור ניו יורק יש מקומות אאוטלט נוספים,כמו Jersey Gardens בניו גרסי . http://www.simon.com/mall/the-mills-at-jersey-gardens וכן טנג'ר אאוטלט Tanger Outlet בלונג איילנד https://www.tangeroutlet.com/riverhead
פרטים על אלה ראה במאמר נפרד,המופיע בבלוג זה, העוסק בקניות בניו יורק.
מידע נוסף למטייל בניו יורק
מאמרים נוספים בהם מידע רב למטייל בניו יורק, ניתן למצוא בבלוג זה בקישורים הבאים:
ניו יורק , להתאהב בקלות - מדריך מקיף https://www.lametayel.co.il/posts/jw1o1m
לגלות את ברוקלין היפה https://www.lametayel.co.il/posts/n0prpl
ניו יורק - לואר איסט סייד, צ'יינה טאון, ליטל איטלי https://www.lametayel.co.il/posts/70wdpo
ניו יורק - יום טיול בסוהו https://www.lametayel.co.il/posts/20ygk0
ניו יורק – לטייל בשכונות החרדיות של העיר https://www.lametayel.co.il/posts/ew0mmo
טיול אמנות רחוב - לואר איסט סייד, ניו יורק https://www.lametayel.co.il/posts/5d7n0k
לונג איילנד - טיול יום ויותר, מחוץ לניו יורק https://www.lametayel.co.il/posts/ewl0w0
ניו יורק – נופים ואחוזות בעמק הדסון , מזרחית לנהר https://www.lametayel.co.il/posts/x7xoey
ניו יורק – עיירות קסומות ואתרי טבע במערב עמק הדסון https://www.lametayel.co.il/posts/p0gy4e
ניו יורק בחודש דצמבר https://www.lametayel.co.il/posts/0x15k9
ניו יורק לילדים https://www.lametayel.co.il/posts/200kp8
ילדים בניו יורק - הצעה לבילוי https://www.lametayel.co.il/posts/k20w7r
ניו יורק - מדריך קניות לא סופי https://www.lametayel.co.il/posts/wgkwym
ניו יורק - חנויות מיוחדות https://www.lametayel.co.il/posts/r22ydo
ניו יורק - מתוקים, בתי מאפה ובתי קפה מיוחדים https://www.lametayel.co.il/posts/70vnvo
ניו יורק - אוכל ומסעדות, החיים הטובים https://www.lametayel.co.il/posts/n0prg2
אומנות רחוב בברוקלין, ניו יורק https://www.lametayel.co.il/posts/od8xrk
אומנות רחוב במנהטן , ניו יורק - מדריך לא סופי https://www.lametayel.co.il/posts/1xyok2
קוברה בניו יורק https://www.lametayel.co.il/posts/10m2r2
ניו יורק – ציור קיר המספר על תקופה מיוחדת בחיי העיר https://www.lametayel.co.il/posts/jvpvpo
שלושים מלונות במנהטן ניו יורק , שכדאי להכיר https://www.lametayel.co.il/posts/70egl4
מוזיאונים חדשים נפתחו בניו יורק ב 2018 https://www.lametayel.co.il/posts/vg7rgx