המדריך הבא, מספק הסברים ועצות מעשיים כיצד לחסוך וכיצד להתנהל מבחינה כספית לפני, במהלך ובסוף הטיול. הטיפים שתקראו כאן מבוססים על מחקרים וסקרים שערכתי לפני שיצאתי לטיול הגדול שלי לדרום אמריקה ומרכזה. במידה ותיישמו את כל ההצעות שאני מציע כאן, תוכלו לחסוך מאות שקלים אם לא יותר.

ציוד, ביטוח ומסמכים

ציוד -; אחרי שהחלטתם מה אתם רוצים לקנות, ערכו סקר שוק מבחינת מחירים ובדקו איפה יוצא לכם הכי זול, רמז: לא תמיד זה יהיה באותה חנות.

טיפ: למטייל עודפים מציעה הנחה של 30% על רוב הדברים בחנות (נעליים, שק``שים, אוהלים, תיקים וכו`), כמו כן, אם יש לכם כרטיס של למטייל שעולה 50 ¤ (תשלום חד פעמי לשנה) הוא יקנה לכם הנחה נוספת של 10%. בקנייה של דברים ``גדולים`` -; נעליים, תיק גדול ושק``ש, יש אפשרות לקבל הנחה נוספת של 120 ¤ אם אתם עושים עסקה עם 012 (בתכלס, אין סיבה לא לעשות את זה, אבל תבדקו בדיוק מה זה אומר לוודא שזה בסדר מבחינתכם).

ביטוח -; עדיף לעשות בחברות הגדולות וה``שמנות``, שזה אומר ``כלל`` או ``הראל``. למה לעשות את זה? פשוט למקרה שאם חס וחלילה יקרה משהו והפקיד יצטרך לחתום על 500,000$ הוא לא יחשוב יותר מדי. שלא תטעו, הביטוח דרך קופת החולים (לפחות במקרה של הכללית) הוא דרך ``כלל``.

טיפ: אני בדקתי בקופת חולים ``כללית`` (אם אתם בקופה אחרת מומלץ לכם לבדוק), ומצאתי שלחיילים משוחררים, יש ביטוח חינם ל- 3 חודשים (תקף בשנה הראשונה מיום השחרור). הביטוח הוא בסיסי ולא מתאים לטיולי תרמילאים הכוללים ספורט אתגרי, אם תרצו לכסות גם ספורט אתגרי, תצטרכו לשדרג. לסיכום ניתן לומר שההנחה יכולה להגיע ל- 80-90$ (במקרה של טיול של לפחות 3 חודשים). מחירי הביטוח נכון להיום נעים בין 1.75 ל- 1.85$ ליום. את הביטוח משלמים לפי השער היציג של הדולר באותו היום (לפחות בכללית).

כרטיס טיסה -; כרטיס טיסה לשלם במזומן בלבד, או בדולרים או בש``ח. אם תשלמו בכרטיס אשראי ייגבו מכם עמלת סליקה של 2 ומשהו אחוז -; מיותר מאוד. כשאתם קונים את הכרטיס, במידה שאתם לא יודעים מתי תחזרו ובמידה שהכרטיס הזה פתוח לשנה תכרטסו את החזרה לעוד שנה ואל תתנו לסוכן הנסיעות לשכנע אתכם. למה לעשות את זה? כי ככה תוכלו לטייל כמה שתרצו, וכשתרצו לחזור פשוט תשנו את המועד (בדרך כלל פעם ראשונה היא חינם), וכך תחסכו הרבה שינויים שיעלו לכם הרבה מאוד כסף. כשאתם משווים בין כרטיסי טיסה, נסו לשחק עם הימים, לפעמים הפרש בין יום או יומיים יכול לעלות הרבה. תשוו את כל תנאי הכרטיס ולא רק את המחיר הסופי, תשוו את המחלקה, את דמי הביטול, דמי שינוי מועד ודמי שינוי יעד וכו`.

רישיון נהיגה בינלאומי -; נכון להיום הכי זול במ.מ.ס.י - 14 ש``ח.
אתר אינטרנט: www.memsi.co.il

צילום - אם יש לכם מצלמה דיגיטלית ואתם מגבים את התמונות על דיסקים כדאי לשקול לצרוב על דיסק DVD זה יחסוך גם בכסף, וגם במשקל בתיק.

קבלות - כדאי ומומלץ לשמור את כל הקבלות שלכם עד שתעזבו את המדינה, בכל מהארצות יש החזרי מע``מ לתיירים, במעברי גבול. מדובר בלא מעט כסף :)

לתחילת הכתבה

כסף

קניית דולרים במזומן תעשו באחד משני המקומות: דואר ישראל או change המאושר על ידי משרד האוצר. בדואר וברוב ה- change לא גובים עמלת המרה. הבחירה כמובן תהיה איפה שיהיה השער הטוב יותר.

טיפ: בדואר נותנים הנחה (נכון להיום- 3 אגורות) בקנייה של מעל ל800 דולר/אירו/ליש``ט, והנחה נוספת (נכון להיום- אגורה) בקנייה של מעל ל-1000 דולר/אירו/ליש``ט. דוגמא: נניח שהדואר מפרסם שער דולר של 4.27, אם תקנו 800$ תשלמו לפי שער של 4.24, אם תקנו 1000$ תשלמו לפי 4.23. לשער הדולר לפי הדואר (מה שמעניין אתכם זה שער מזומנים מכירה, זה השער שלפני ההנחות הנ``ל). אם מישהו לא חושב שהוא יקנה בסכומים כאלה, כדאי לשקול לשלם את הכרטיס טיסה בדולרים במזומן כמפורט בסעיף הבא.
אתר האינטרנט של דואר ישראל: web02.postil.com

טרוול צ`קס או המחאות נוסעים -; טרוול צ`קס מומלץ לקנות בדואר ולא בבנק, משום שבדואר אין עמלה. כשקונים את ההמחאות משלמים עמלה וכשמוכרים משלמים עמלה - יש מקומות שבהם לא משלמים עמלה כשפודים את ההמחאה למשל בסניפי אמריקן אקספרס או בתי עסק שעובדים עם מטיילים לדוגמא: סוכנות טיולים. שווה לבדוק איפה נותנים את השער הטוב יותר, שלעיתים יהיה בבנק ולעיתים יהיה ב- change.

פתיחת חשבון מט``ח -; לפני הטיול מומלץ לפתוח חשבון מט``ח בבנק. אם הסכום שלכם נמוך, בסביבות ה- 3000-4000$ כדאי לפתוח תכנית חיסכון (כל בנק זה שונה, אני בדקתי בפועלים) כ- 3 חודשים לפני מועד הטיסה, ככה תחסכו הרבה עמלות. כמו שיפורט בהמשך. למי שקונה סכומים גדולים יותר יש אופציה לעשות זאת עם חברת ``זירות מטבע``, שם לא תשלמו עמלת המרה והשער שתקבלו יהיה הרבה יותר טוב מהשער השל הבנק. (באתר הם מפרסמים שיש מינימום של 10000$ לעסקה, אני עשיתי את זה עם 7000$).
אתר האינטרנט: www.matbeot.co.il

כרטיסי אשראי -; ככל שנוסעים לתקופה ארוכה יותר או שמתכננים לבקר בכמה ארצות מומלץ לצאת עם שני כרטיסי אשראי, ואם כבר אז שיהיו מסוג שונה -; למשל ישראכרט וויזה.
טיפ: בויזה קלאסיק של חברת ישראכרט אין דמי מנוי שנתיים ואין שום תנאים לכרטיס (מספר פעולות בחודש, סכום עסקאות ממוצע וכו`). כל זאת נכון להיום.

עמלות כרטיסי אשראי - עמלת משיכה -; כאשר אתם מושכים מזומן עדיף לעשות זאת בכספומט, עמלה נמוכה יותר למשוך בתוך הבנק. כמושכים בכספומט משלמים עמלה של 2.75$ + 0.33% מסך כל העסקה. לדוגמא: במשיכה של 400$ תשלמו עמלה של 4.07$. עמלת גיהוץ -; אם פתחתם חשבון דולרי ו``גיהצתם`` עסקה בדולר לא תשלמו עמלה בכלל. לעומת זאת אם יש לכם חשבון דולרי ו``גיהצתם`` עסקה במטבע המקומי (שאינו דולר) תחויבו בעמלת המרה (מדולר למטבע המקומי). יש מקרה שלישי והוא הכי גרוע -; אם אין לכם חשבון דולרי תשלמו עמלה כפולה- משקל לדולר ומדולר למטבע המקומי.

טיפ: כשאתם מושכים, עשו זאת בסכומים גדולים יחסית וכך תחסכו בעמלות.

עכשיו אתם מוכנים ויש לכם את הידע. רוב ההכנות הן לפני הטיול, ובזמן הטיול צריך רק לשמור על מספר כללים פשוט כפי שפורטו, כך שמה שנשאר זה פשוט ליהנות ממנו.

 בהצלחה

לתחילת הכתבה