נתחיל בחצי דקה של פילוסופיה: יש הבדל מהותי בין "לטייל" ולטייל עם מצלמה ביד. מהרגע שהמצלמה עוזבת את תיק הצילום וכפתור ההפעלה עובר למצב ON משהו משתנה בתוכך, המכשיר האלקטרו-אופטי המופלא הזה מחדד את החושים, וברגע אחד אתה הופך ממטייל - לרדאר אנושי שמחפש את האסתטיקה בדברים, מחפש את היופי, את הייחודי ואת מה ששווה לתעד. אבל זה לא נגמר בטיול, לאחר החזרה הביתה לשגרה היומיומית, אתה מגלה שהחיפוש המתמיד הזה אחר היפה והמיוחד הופך לחלק ממך ואתה לומד להסתכל על העולם בצורה שונה ומעניינת יותר בכל מקום, סתמי ובנאלי ככל שיהיה, בקרן הרחוב ליד הבית, בדרך לעבודה, בחיים עצמם.
בישראל מתארגנות מידי שנה עשרות קבוצות צלמים שיוצאות אל מגוון רחב של יעדים מסביב לעולם במטרה לצלם טבע, נוף, תרבות, תופעות טבע ייחודיות, חיי עיר וכפר ואירועים מיוחדים. שתי סיבות מרכזיות עומדות מאחורי מגמה זו:
הסיבה הראשונה נעוצה במהפכת הרשתות החברתיות, במסגרתן חוברים זה לזה חובבי הצילום, מתאגדים ויוצאים יחדיו לסדנאות וטיולי צילום בחברותא ובהמשך משתפים בניהם את התמונות, מחליפים משובים הדדיים ומושכים אליהם עוד רבים לתחביב.
הסיבה השנייה היא אותה מצלמה, קטנה, פשוטה ומוכנה לפעולה שנמצאת איתנו בכל זמן ובכל מקום – מצלמת הסמארטפון. כיום כולנו צלמים, וכתוצאה מכך וכך מיליוני אנשים מסביב לעולם נוגעים בתחביב ורבים מהם בוחרים לפתח אותו, לרכוש ציוד מתקדם, ללמוד ולחפש אתגרים חדשים לצילום.
למרות שלכולנו יש סמארטפון ביד עם מצלמה מובנית לא רעה בכלל, עתירה בפיקסלים ותכונות מתקדמות, עדיין אין תחליף ליכולות הטכניות והחופש האומנותי שמאפשרת מצלמת רפלקס או מירורלס בהן ניתן לקבוע את אופי התמונה בעזרת השליטה בין השאר במפתח הצמצם, מהירות התריס ורגישות החיישן וכמובן - להחליף עדשות שמשנות לחלוטין את הסצנה המצולמת.
גם אם אינכם צלמים מקצועיים, בטיול מסוג זה תוכלו לא רק לטייל ולחוות, אלא גם לתת דרור לחיה האומנותית שבכם, לתעד את היפה והייחודי, ואיך לא - לשתף את כולם. אז קבלו את הטיפים שיעשו לכם את הטיול למושלם:
טיפ צילום 1: תחקיר מוקדם
החלטתם לצאת לטיול צילום? מעולה! כמו לפני כל טיול ליעד מסוים חשוב מאוד לבצע תחקיר מקדים, וכשמדובר בטיול צילום התכנון מעט מורכב יותר שכן עליכם לא רק להכיר את היעד אליו אתם יוצאים, אלא גם לדעת בדיוק היכן ומתי מתרחשות בו הסצנות שברצונכם לתעד. ראשית, נסו לחקור כמה שיותר לעומק אילו ערים, כפרים ואזורים ספציפיים מציעים את הסצנות שאתם מחפשים לתעד. האם מדובר ברחוב ססגוני? שוק תוסס? כיכר מרכזית או מקדש מקומי? הכינו רשימה מפורטת הכוללת את שמות האטרקציות השונות ודרכי ההגעה אליהן ותכננו היטב באילו ימים תבקרו בכל מקום. חשוב לברר אילו אירועים ופסטיבלים צפויים באזור, טיולי צילום עצמאיים ומאורגנים רבים מתרכזים סביב אירועים ופסטיבלים אותם רוצים לצלם חובבי הצילום. לדוגמא: פסטיבל הגמלים בפושקר (הודו), פסטיבל המסכות בוונציה (איטליה), "יום המתים" במקסיקו, האירועים האלו מוציאים את המיטב מכל מדינה ועיר אליהם תגיעו, שכן במוקדים אלו האנרגיות והצביון המקומי מגיעים לשיאים שכדאי מאוד לתעד.
טיפ צילום 2: ברומא התנהג כרומאי
חשוב מאוד להכיר את הסביבה אליה אתם יוצאים, את המנהגים המקומיים, מה מותר ומה אסור, מה מקובל ומה פחות ומהם כללי ההתנהגות הספציפיים לעולם הצילום. במרוקו לדוגמא, לא מקובל לצלם את העוברים והשבים ללא רשות, בעיקר כשמדובר בנשים מקומיות. באזורים מסוימים באתיופיה וצפון תאילנד יש המאמינים שצילום גונב חלק מהנשמה, בהודו אין לצלם את טקסי שריפת הגופות ההינדים וכולנו מכירים את הסיפור של הזוג שהצטלם על רקע מעונו של נשיא טורקיה ארדואן וסיים את היום במעצר, לכן קראו היטב אודות המדינה אליה אתם טסים, ואף התייעצו בפורומים ובקבוצות הפייסבוק טרם העלייה על המטוס.
טיפ צילום 3: קבלו השראה
החלק הכיפי של השלב המקדים. הכנסו לגוגל והקלידו את שמות האזורים, המקומות והאירועים אליהם אתם יוצאים. תגלו עולם שלם של צילומים ופרשנויות אומנותיות, תופתעו מכמה זוויות ובכמה סגנונות ניתן לצלם במקום אחד. את התמונות שאהבתם במיוחד רצוי לשמור בסלולרי שלכם, אלו ישמשו לכם כעוגן, השראה והכוונה לאופי התמונות איתן תרצו לחזור הביתה, קריאת כיוון.
טיפ 4: איזה ציוד לקחת?
לפני שמתחילים לארוז את התיק עליכם לשאול את עצמכם שאלה פשוטה – "מה אני רוצה לצלם?" השאלה הזו תייצר עבורכם תיעדוף נכון של הצרכים שלכם ורשימת הציוד שלכם תהיה מדויקת ומתאימה לסגנון הצילום שלכם. צלמי תרבויות ופורטרטים לוקחים איתם בדרך כלל עדשות פריים או עדשות זום סטנדרטיות בעלות מפתח צמצם רחב (2.8-1.2) על מנת לייצר פורטרטים חדים ומדויקים בעלי עומק שדה צר שמפריד את המצולם מהרקע שסובב אותו. צלמי טבע הם אנשי העדשות הגדולות להן אורך מוקד של 800- 200 מ"מ ומעלה שמאפשר להם לצלם מרחוק בעלי חיים, צלמי ארכיטקטורה ונוף לוקחים איתם עדשות רחבות בעלות אורך מוקד רחב (לדוגמא 16-35 מ"מ) שמאפשרות להם לצלם מבנים גדולים וסצנות רחבות מקרוב. צילום סצנות לילות מחייב לעיתים גם חצובה ומבזק (פלאש) חיצוני.
יש לערוך רשימה מפורטת של כל הציוד שתיקחו איתכם לטיול, בחלוקה לתיק הגדול (מוצ'ילה או מזוודה) שהולך לבטן המטוס ולתיק המצלמה שהולך להיות צמוד אליכם מרגע היציאה לנתב"ג ועד לחזרה הביתה בתום הטיול. אני נוהג להשתמש בתיק הגדול כאמצעי גיבוי ותמיד יהיו בו כונן חיצוני עם התמונות שאני מצלם במהלך הטיול (בנוסף לזה שבתיק הצילום), כרטיס אשראי נוסף וכסף מזומן, צילום של המסמכים החשובים, גוף מצלמה נוסף וכל מה שמבטיח שאם חס וחלילה אחד מהתיקים יעלם מסיבה כל שהיא, התיק השני ישמש אותי כגיבוי.
טיפ 5: קשה באימונים קל בקרב
מסע צילום בארץ רחוקה הוא אירוע ממוקד מאוד, אינטנסיבי, מפרך לעיתים ויקר מאוד (אבל כיף חיים) ומצריך היערכות מקדימה ומדוקדקת על מנת לשלוט היטב בהיבטים הטכניים ובמכלול מרכיבי הצילום בתנאי שטח לא צפויים כגון, חום, קור, צפיפות, רעש ועוד. ככל שתהיו נינוחים יותר במהלך הצילום, כך החיה האומנותית שבכם תרגיש בנוח לצלם ולייצר תוצאות מדהימות. לכן עוד לפני הטיול, אני ממליץ לארוז את תיק הצילום שלכם ממש כפי שאתם מתכננים לטייל איתו בחו"ל, ולצאת ולצלם בארץ אם באופן עצמאי או במסגרת סדנת צילום מאורגנת. תשוטטו עם הציוד, החליפו עדשות, סוללות וכרטיסי זיכרון אם צריך, שחקו עם הגדרות המצלמה ותרגישו כמעט כמו הדבר האמיתי. חזרה גנרלית מסוג זה תקנה לכם ביטחון בעצמכם ובציוד שמשרת אתכם ותאפשר לכם ליהנות יותר ולהיות מדויקים ויצירתיים יותר בזמן אמת.
טיפ 6: ב"שעות הזהב" הצלמים מתעוררים לחיים
בדיוק כפי שלבעלי החיים יש את שעות הפעילות שלהם, כך גם לצלמים וב"שעות הזהב" הצלמים מתעוררים לחיים ויוצאים לפעילות. שעות הזהב (Golden Hour) מגיעות אלינו פעמיים ביום. בפעם הראשונה בשעות הבוקר המוקדמות, כרבע שעה לפני הזריחה וכשעה אחריה, ובפעם השנייה בשעות הערב, כשעה לפני השקיעה וכרבע שעה לאחריה.
שעות הזהב הן שעות השיא של הפעילות שלכם כצלמים ועליכם לתכנן את מהלך היום על מנת להיות בשיא הריכוז עם ציוד מוכן לשעות אלו, בהן התאורה רכה מאוד, הטווח הדינמי רחב והניגודיות נמוכה, בשל מיקומה הנמוך של השמש בשמיים. התאורה הנעימה הזו מחמיאה מאוד למצולמים וכמעט לכל סצנה שתתעדו, ומייצרת מרקם רך ונעים לתמונה, להבדיל מצילום בשעות הצהריים בהן השמש במרכז הרקיע ומכה במלוא עוצמתה מה שיוצר צללים כהים שעלולים להחשיך חלקים רבים בתמונה שלכם.
אם אתם קצרים בזמן חשוב לתכנן את זמני הטיסות והנסיעות כדי לאפשר לעצמכם כמה שיותר שעות צילום במסגרת שעות הזהב. בשעות הצהריים תוכלו להתרענן במלון, ליהנות מארוחה טובה, מנוחה, גיבוי חומרים והטענת סוללות המצלמה. כיום ישנן מספר אפליקציות כגון Magic Hour בעזרתן תדעו בדיוק מתי מגיעות שעות הזהב בכל יעד ויעד.
טיפ 7: “סליחה אפשר לצלם אותך”?
אחת מהסוגיות המרגשות והמרתקות בעיני במסע צילום היא יצירת הקשר עם המצולם. מפגש בין תרבותי. אתה משוטט בשוק הומה במדינה רחוקה ולפתע אתה רואה איש מבוגר עם זקן ארוך ומפואר, מבט חודר ואינספור קמטים שמספרים את סיפור חייו. בינגו. איך ניגשים? ומה יקרה אם אתקל בסירוב? הדבר הראשון שאני עושה הוא להסתיר מעט את המצלמה. גוש המתכת השחור עמוס הכפתורים הזה שלעיתים נראה כמו תת מקלע עלול להיות מאיים לעיתים, לכן אני מסתיר מעט את המצלמה ומתקרב בחיוך, אומר שלום בשפה המקומית, מתכופף מעט אם צריך לאות כבוד, מנסה לפתוח בשיחה ורק לבסוף מבקש לצלם, ברוב המקרים אגב תתקלו בסירוב, אבל אל תתרגשו, נסו להראות תמונות אחרות שצילמתם בגב המצלמה או בסלולרי, בקשו סלפי ולבסוף זה יקרה ותתפלאו, אנשים מוחמאים מאוד מכוונתכם לצלם אותם ונהנים מאוד מהתהליך ואם לא – אמרו תודה בחיוך, ברכו בשפה המקומית והמשיכו הלאה.
קיבלתם את הסכמת המצולם? עכשיו מתחיל הכיף. ראשית עליכם לבדוק שני דברים חשובים, היכן נמצא מקור האור שלכם ומה הוא הרקע שמאחורי המצולם, אל תתביישו לבקש מהמצולם להסתובב מעט אל מול מקור האור ואף לעבור לרקע מחמיא, ברוב המקרים מתפתח לו מן משחק מהנה בין מצלם ומצולם, וחוויה נעימה לשני הצדדים. בסיום, הראו לו את התמונות שיצאו עם חיוך רחב ומבט מסופק על מנת להחמיא לו על תוצאה. אם יתאפשר, הציעו לשלוח למצולם את התמונה באימייל או וואטסאפ. המפגשים האלו מייצרים רגעים קסומים שמתרחשים רק בטיולי צילום, המצלמה שאיתכם היא זו שלוקחת אתכם לטיול, חושפת אתכם לכל המראות הייחודיים וגם מחברת בניכם לבין האוכלוסייה המקומית.
חמי כרם מתעד מעל לשני עשורים תרבויות רחוקות, טקסים ופולחן, דת ואמונה ומנציח נקודות קיצון במרחב האנושי מסביב לעולם. תוכלו למצוא עבודות נוספות של חמי כרם באתר האינטרנט ובעמוד האינסטגרם שלו.