סקירה כללית
ויאטנם היא מדינה גדולה, צרה וארוכה בדרום-מזרח אסיה (בין קו הרוחב הצפוני 8º ל-24º). שטחה 331,210 קמ"ר, וגרים בה כ-95 מיליון איש. אלו שתפגשו בהם יהיו לרוב חייכנים, אדיבים ומכניסי אורחים.
כישראלים החיים במדינה דמוקרטית רבת-מפלגות, מרתק לטייל במדינה חד-מפלגתית קומוניסטית, שבה חופש הביטוי אסור. ויאטנמי המשמיע ביקורת כלפי השלטון, מוצא את עצמו בכלא. מנגד ויאטנם פתוחה לתיירים מכל רחבי העולם, ותחושת הביטחון בה למטיילים רבה, בשל כוחו של השלטון.
בהתאם, כל תייר בכל גיל יוכל למצוא את מבוקשו במהלך טיול בוויאטנם:
לאוהבי הטבע: המדינה עשירה בצורות הנוף הרבות שבה. בצפונה של ויאטנם תפגשו בהרים מיוערים, הרים וגבעות עם טרסות של אורז יפהפיות, מפלים, מפרץ האלונג ביי (הנחשב לאחד משבעת פלאי העולם), ומערות תום קוק. במרכז – חופים ארוכים, רמה ואגמים. בדרום – דלתת המקונג הענקית.
לחובבי התרבויות: לצדם של הוויאטנמים חיות 54 (!) קבוצות של מיעוטים, המשתדלות לשמור על מסורותיהן. מרתק לפגוש היום אנשים הלבושים בתלבושות צבעוניות אותנטיות, שמדברים ושרים בניבים שונים, וגם מחזיקים בטלפונים סלולאריים.
ל"הסטוריונים": לוויאטנם יש היסטוריה מרתקת, שתפגשו בעקבותיה שרידים לתרבות הצ'מית (Cham), פגודות עתיקות, השפעות קולוניאליות ופגעי מלחמת ויאטנם.
לחובבי האוכל: ויאטנם שופעת מאכלים שונים, ותוכלו למצוא בה אוכל מקומי לצד פסטות ופיצות. המאכלים המקומיים טעימים מאוד ולא יקרים, ואפשר לבחור בין דוכני הרחוב הרבים הפזורים בערים, לבין מגוון רחב של מסעדות בשלל רמות.
לחובבי הקניות: ויאטנם היא גן עדן למוצרים המיוצרים בעבודת יד מסורתית בשווקים ובכפרים, לצד קניונים עם מותגים בינלאומיים.
עונות ומזג אוויר
ויאטנם היא מדינה גדולה, ארוכה וצרה בשטחה, עם שלושה אזורי אקלים שונים, לכן אין תקופת זמן אידיאלית לביקור בכל חלקיה גם יחד. יש לתכנן את מסלול הטיול בהתאם לחודשים שבהם מטיילים.
אם בכל זאת תרצו לטעום מכל חלקיה, עדיפים החודשים נובמבר עד מרץ, וגם אז יש לבחור את כיוון הטיול על פי מועד היציאה:
יצאתם לדרך בחודש נובמבר? עדיף להתחיל את הטיול בצפון ויאטנם ולטייל מן הצפון אל הדרום. בחרתם דווקא בפברואר? עדיף להתחיל בדרום המדינה ולטייל צפונה.
כדי שלא תהיינה הפתעות לא נעימות כדאי לשים לב למידע הבא:
צפון ויאטנם: באזור זה ישנן ארבע עונות: החורף בהרים הוא בעיקר בחודשים דצמבר עד פברואר. אז קר, גשום וערפילי. ביולי ואוגוסט הטמפרטורה מגיעה לעד 30 מעלות ובאזורים הנמוכים כמו נין בין (Ninh Binh) הטמפרטורה יכולה להגיע ל-40 מעלות, בתוספת לחות גבוהה מאוד. יורדים גשמי קיץ, אך טרסות האורז הירוקות עוצרות נשימה! העונות היבשות יותר הן האביב והסתיו, כאשר הסתיו (ספטמבר ואוקטובר) היא המומלצת בין השתיים. זוהי גם התקופה המומלצת לשייט במפרץ האלונג, כי אז השמיים בהירים.
מרכז ויאטנם: העונה המומלצת עבור חופי דא-נאנג (Da Nang), הוי-אן (Hoi An) ונא-טראנג (Nha Trang) היא ממאי עד אוגוסט. סערות טייפון עם גשמים עזים ורוחות חזקות יכולות לפגוע בחופים בחודשים ספטמבר, אוקטובר ונובמבר, אך אין להיבהל מכך, כי מדובר בימים בודדים, והמקומיים מחזירים במהירות את החיים לשגרה. באזור של דא-לאת (Da Lat) העונה היבשה מגשמים עם טמפרטורות נוחות סביב 20-24 מעלות היא מדצמבר ועד מרץ.
חמישה דברים שאסור לפספס בוויאטנם
1. טרסות האורז בסאפה וביקור בבתי המקומיים
באזור הכפרי שליד העיירה סאפה (Sa Pa), בצפון מערב ויאטנם, חיים בני מיעוטים רבים שהגיעו מסין, בכפרים שנראה שהזמן בהם עצר מלכת. הם מתפרנסים בעיקר מגידול אורז בטרסות חקלאיות, היוצרות מראה קסום. הטרסות ירוקות בקיץ וחומות בחורף.
הטיול הקל ביותר לארגון ולהליכה, באמצעות נשים מקומיות או מדריכים מקומיים, מסאפה הוא לכפר התיירותי קאט קאט (Cat Cat), המרוחק כשני ק"מ מהעיירה. ניתן להגיע גם לכפרים מרוחקים יותר ופחות מתויירים, כמו הכפר Ta Gian Phinh (כפר של בלק המונג) באמצעות רכב או קטנועים. אם יצאתם לטרק, בדקו שהמסלול בירידה. גם בסיור בקאט קאט מומלץ לרדת את המדרגות הרבות, ולוודא שההסעה ממתינה לכם ביציאה מהמפל.
2. שייט בהאלונג ביי
שייט במפרץ האלונג (Hạ Long Bay) הוא אחד משיאי הטיול בוויאטנם. מפרץ זה נחשב לאחד משבעת פלאי הטבע, שכן נמצאים בו כ-3,000 איים המזדקרים בצורות שונות מן המים, מכוסים בצמחייה וביניהם אגמים קטנים.
בחלק מהאיים ישנן מערות, שניתן להגיע אליהן בסירות משוטים. חשוב לתחום את מסגרת הזמן לשייט, ואם מחליטים לישון על ספינה המפליגה במפרץ, יש לוודא שהיא מציעה חדרים ואוכל התואמים את ציפיותיכם. מחירי השייט תלויים בתפנוקים שהספינה מציעה.
3. העיר העתיקה בהוי-אן
הוי-אן (Hoi-An) היא עיר עתיקה וקסומה על גדת הנהר, שהוכרזה כעיר מורשת עולמית על ידי אונסק”ו. ניכרות בעיר השפעות סיניות, יפניות וצרפתיות. סימן ההיכר שלה הוא פנסי רחוב צבעוניים, הדולקים מידי ערב. העיר העתיקה אינה גדולה, וניתן להגיע לכל חלקיה ברגל. היא שופעת מטיילים, מסעדות וחנויות, ביניהן כ-400 מתפרות.
ביומיים בלבד נתפרות כאן שמלות ערב, חליפות וכל דבר שתרצו – באיכות מעולה ובמחירים זולים להפליא. בחלק מן המסעדות מתקיימות סדנאות בישול קצרות (מספר שעות), שבהן תלמדו להכין מספר מנות ויאטנמיות טעימות. הסדנאות מתחילות בסיור בשוק המקומי, השופע במיטב הירקות, הפירות והבשרים עם הטבחית, שהיא גם זו שמעבירה את הסדנה. אל תחמיצו!
שימו לב: לעיר הוי-אן ישנם חופים, שעליהם בנויים מלונות נופש, אבל כל הגעה לעיר העתיקה מחייבת הסעה, כך שעדיף ללון בעיר העתיקה או ממש לידה, במיוחד אם הגעתם שלא בעונת הקיץ.
מידי חודש, כאשר הירח מלא – העיר העתיקה חוגגת!
4. טיול אופנועים באזור דא-לאת
חובה לטייל באמצעות הדרכה של רוכבי אופנועים (Easy Riders) בסביבתה של העיר דא-לאת (Da-Lat)! זו אחת מחוויות השיא בוויאטנם. אל תחששו – הרכיבה בטוחה, ומהירות הנסיעה אינה עולה על 50 קמ"ש. רוכבי האופנועים מיומנים בנהיגה ומכירים היטב את השטח. מקבלים קסדות ומגני ידיים וברכיים, ואם יורד גשם – גם מכנסיים ומעילי רכיבה. מטיילים בין מטעי קפה, קקאו ועצי גומי, מגיעים ל”מפל הפיל” רב העוצמה ולכפרים, שבהם מפעלים קטנים כמו: מפעלים להכנת אטריות, יין אורז, קפה ומשי.
שימו לב: בדא-לאת מתקיים מידי שנה בתאריכים מסוימים בדצמבר פסטיבל פרחים.
5. שייט בדלתת המקונג
האזור הדרומי של ויאטנם, הזכור מסרטי הקולנוע האמריקאים, מאופיין בדלתא עצומה, שבה הנהר מתפצל לשלוחות רבות ומביא עמו סחף, המשמש בית גידול מעולה לאורז ולמטעי קוקוס, קקאו, בננות, מנגו ועוד.
ניתן לשוט על דלתת המקונג (Mekong Delta) באמצעות ספינות, סירות מנוע וסירות משוטים, ולהגיע לשווקים צפים (הגדול בהם נקרא Cai Rang, והוא מרוחק כ-6 ק"מ מהעיר Can Tho), בתים צפים ולכפרים על אדמת הסחף. מרתק!
חמישה דברים נוספים שכדאי
1. שוק Muong Hum Sunday
שוק אותנטי מהמם של בני מיעוטים עם מעט תיירים, המתקיים מידי בוקר יום ראשון, במרחק של כשעה וחצי נסיעה מסאפה. הוא קרוב יותר לסאפה מאשר השוק המפורסם באק-הא (שעתיים וחצי של נסיעה בכביש מפותל), ומעט מאוד תיירים מגיעים אליו. הסחורות הנמכרות בשוק מיועדות לתושבים המקומיים, שברובם לבושים בתלבושות ססגוניות, שעל פיהן ניתן לזהות את השתייכותן השבטית.
2. מערות טאם קוק
שלוש מערות (תרגום מילולי של השם טאם קוק), הנמצאות 7 ק"מ מערבה לעיר נין בין (90 ק"מ דרומית מערבית להאנוי). לטאם קוק (Tam Coc) מגיעים באמצעות סירות, שאותן משיטות בעיקר נשים ויאטנמיות, באמצעות כפות רגליהן המזיזות את המשוטים על הנהר Ngo Dong.
הרי הקארסט, שהנהר עובר ביניהם, גרמו לכך שהווייאטנמיים קוראים לאזור "האלונג ביי שעל היבשה", ולשדות האורז הרבים שבאזור – "הים הירוק". ההפלגה נמשכת שעתיים (הלוך ושוב), שבמהלכן עוברים עם הסירות מתחת לסלעים דרך שלוש המערות: מערת Hang Ca, מערת Hang Hai ומערת Hang Ba. חוויה!
3. מי סון
מי סון (My Son) הוא מתחם גדול של שרידי מקדשים הינדיים, הכולל אף מוזיאון. המקדשים, שהוקדשו לאל שיווה, נבנו על ידי מלכי הצ'אמפה בין המאה הרביעית ועד למאה השלוש עשרה, ושימשו גם כאתר קבורה למלכים.
המתחם נמצא 69 ק"מ דרומית מערבית לעיר דא-נאנג, הסמוכה להוי-אן. האתר נחשף על ידי הצרפתים בסוף המאה ה-19 ושוקם באמצעותם, אך חלק ניכר ממנו נפגע בעת שהופצץ על ידי האמריקאים במלחמת ויאטנם. יש לכך עדויות בשטח.
כיום, יש במקום כ-20 מבנים מתוך כ-70 מבנים, שהיו במקור מסודרים בחצי עיגול. עד היום לא ברור באילו שיטות בנייה השתמשו אנשי הצ'אמפה. כנראה שהשתמשו בשרף מקומי להדביק את הלבנים שבמקום. אף לא ברור כיצד ייצרו את המוני הלבנים, ששימשו לבניית המקדשים.
רצוי להגיע למתחם, שאליו מובילה רכבת קרוניות משער הכניסה, בבוקר עם מדריך או לשכור בשטח מדריך של האתר.
יש במתחם הופעת פולקלור, הכוללת נגינה, שירה וריקוד, וממחישה את תרבות הצ'אמפה, שכבר לא קיימת היום.
4. אזור באן מה טוט ואגם לאק
זהו אזור כפרי, מחוץ למסלול הטיולים הרגיל של התיירים, שמומלץ לטייל בו באמצעות Easy Riders. טיול אופנועים בבאן מה טוט (Buon Ma Thout) ואגם לאק (Lak Lake) ייקח אתכם לכפרים חקלאים, שבהם חיה אוכלוסייה ויאטנמית נוצרית, וגם לכפר של קבוצת מיעוט בשם מנונג (Mnong), החיה ליד אגם לאק.
תוכלו להתרשם בדרך ממטעי הקפה, הקאשיו, הפלפל השחור והגומי, מחוות פטריות וממפל הדריי-סאפ, שהזרימה בו עצומה לאחר ימים גשומים. בנוסף, תוכלו לטפס על סלע הפיל, שממנו יש תצפית מצוינת על האזור, ואם אינכם סולדים מרכיבה על פילים, הרי שניתן לרכוב על פילים, השייכים לאנשי מנונג.
5. האי פו-קוק
האי פו-קוק (Phu Quoc), הנקרא גם “אי האזמרגד” בשל צבעם של מימיו, נמצא מדרום לחופים הדרומיים של ויאטנם, ומקביל לקו-פנגן ולקו-סמוי בתאילנד. מומלץ להגיע לכאן לחופשת בטן-גב מפנקת, בין החודשים נובמבר למרץ, כשלא ניתן לשחות וליהנות מחופי מרכז ויאטנם.
באי חיים כ-100,000 איש, המתפרנסים בעיקר מדייג, מחקלאות ומתיירות, ויש בו חופים נפלאים עם שקיעות מרהיבות. חלקים גדולים מהאי הם שמורה מוגנת.
ניתן לטייל בכפרי הדייגים ולהפליג עמם כדי לדוג, לצאת לצלילות בין שוניות האלמוגים, להנות מספורט ימי ומסיורים לצפייה בבעלי חיים. יש באי גם שווקים: שוק יום ושוק לילה. בעת מלחמת ויאטנם היה באי בית סוהר של צבא ארה"ב לאסירי הוויאטקונג, וכיום ניתן לבקר בו.
איך מטיילים – עצמאי או מאורגן?
טיול עצמאי
ניתן לטייל באופן עצמאי בוויאטנם, שהיא מדינה המשרה בטחון אישי על המטייל. ישנן סוכנויות טיולים מקומיות רבות מספור, המארגנות טיולים מקומיים, לינות, נסיעה באוטובוסים וטיסות פנימיות. הבעיה היחידה היא שלכך דרושים יותר ימי טיול, זרימה, ניסיון של טיולים במזרח, ויכולת להתגמש עם מה שיקרה בדרככם.
טיול מאורגן
במידה ולא עומד לרשותכם הרבה זמן, גם לנסיעה וגם לתכנון הטיול, תוכלו לבחור בטיול מאורגן, שיוריד מכם את כל הדאגה שבלוגיטיקה ותכנון, החל מבחירת מסלולי הטיול והלו”ז המתאים לכל יום, בחירת האטרקציות ועד טיסות, כרטיסי כניסה, לינה, כלכלה והעברות. רוב חברות הטיולים הישראליות מציעות טיולים מאורגנים לוויאטנם עם מדריך ישראלי, הדובר עברית, בשונה מן המדריכים הוויאטנמיים, דוברי האנגלית. למי שאוהב לטייל במסגרת קבוצתית ישראלית, זה הפתרון האידיאלי.
הטיול בויאטנם מחייב ריבוי נסיעות, בין אטרקציות הנמצאות במרחק רב זה מזה, חלקן ברכב וחלקן בטיסות פנים. נסיעה בטיול מאורגן מורידה מכם את החשש בהתברברות בשטח ובזבוז זמן יקר עד ההגעה למקום אליו אתם חפצים להגיע. לכל אלה ידאגו המדריכים המקצועיים, שילוו אתכם וכבר מכירים את המקום, את הדרכים ואת השפה המקומית, בייחוד באזורים הכפריים. יש לא מעט סיפורים והסברים על התרבות, על הערים העתיקות, הנהרות, הגידולים ותושבי המקום, שהמדריכים יספרו תוך כדי נסיעה בדרכים וגם כמובן במקום עצמו.
למרות כל האמור לעיל, טיול מאורגן לא מתאים לכל אחד, בגלל סדר היום הקבוע מראש, לוח הזמנים הצפוף שלא מאפשר שום סטיה וגמישות וקבוצת אנשים זרים, איתה תצטרכו לטייל לכל אורך הדרך. אם בכל זאת בחרתם בטיול כזה, כדאי שתדעו שיש לא מעט חברות ישראליות, שמוציאות טיולים מאורגנים לויאטנם, אז אל תשכחו לבדוק מה כלול במחיר, מה גודל הקבוצה, באיזה מלונות ישנים, מה משך הטיול, באילו אתרים תבקרו והאם כל הפעילויות כלולות במחיר.
טיול עצמאי-מאורגן
קל הרבה יותר לנסוע באופן פרטי, אך גם אם תרצו אפשרות מאורגנת לחלוטין או למחצה באמצעות סוכנות טיולים מקומית – גם זה מומלץ בוויאטנם (בדקו היטב את ההמלצות!). שימו לב שאתם סוגרים עם חברה שיש לה רישיון ממשלתי.
הסוכנים עונים למיילים במהירות, והאנגלית שלהם טובה וברורה. כדאי לתכנן תכנית כללית, המתאימה לרצונותיכם ולעונת השנה שבה תטיילו, בטרם תיצרו קשר עם הסוכנות המקומית. בנוסף, מומלץ לבדוק את כל פרטי ההתקשרות, כולל מסלולי ההליכה, רמת מקומות הלינה, הטיסות הפנימיות ומחיר הטיול.
יתרון נוסף לטיול המאורגן על ידי סוכנות ויאטנמית הוא שיש למטייל הישראלי גב מקומי במקרה של תאונה/מחלה או תקלה כלשהי. רק קחו בחשבון שיש לשלם כ-30% מהמחיר מראש לוויאטנם, ואת היתרה עם ההגעה למדינה.
בהקשר זה, קבלו המלצה חמה ביותר על סוכנות הטיולים של טואן, Travel Authentic, בהאנוי, המציעה שירותי תיירות מעולים: מדריכים מקומיים דוברי אנגלית רהוטה, רכבים ממוזגים עם נהגים זהירים, לינות אטרקטיביות, מסלולי טיולים מחוץ למסלול המקובל, הזמנת השייט בהאלונג ביי והזמנת טיסות פנימיות. הסוכנות דואגת להיות בקשר רציף עם המטיילים לאורך כל הטיול ויש הקפדה על כל הפרטים והלו”ז.
מי שמלאכת התכנון והבדיקה (במיוחד באנגלית) שנואה עליו, יכול להתקשר עם סוכן ישראלי, שעליו הוא סומך. שימו לב, שבסופו של דבר, הביצוע הוא בידי הסוכנות הוויאטנמית המקומית, ובטיול עצמו, תהיו בקשר ישיר עמה – ולא עם הסוכן הישראלי (שחי בארץ ולא נמצא בוויאטנם).
מסלול טיול לדוגמה
נקודת ההתחלה של המסלול תלויה בעונה שבה אתם מחליטים לטייל. בהנחה שיצאתם בנובמבר, הנחיתה תהיה בהאנוי, ומשם תתחילו את הדרך. לפניכם מסלול טיול לשבועיים, עם אפשרות להארכה:
יום 1: נחיתה בהאנוי
עם הנחיתה בהאנוי, תצטרכו להוציא ויזת מטיילים, ורק אז לנסוע במשך כחצי שעה לעיר. האזור העתיק והתוסס של האנוי משלב בין תרבות ויאטנמית לתרבות מערבית. אם הגעתם בבוקר תקדישו את היום להיכרות עם העיר. לחלופין, אם הגעתם בערב, תתחילו את הסיור רק למחרת.
יש בעיר כמות בלתי ניתנת לספירה של קטנועים, רוכבים, רוכבות וצפירות. בין אתרי החובה בעיר: אגם הוי-קיאם, מקדש הספרות, הקומפלקס של הו-צ'י מין – הכולל מוזיאון המוקדש להו-צ'י-מין, המאוזליאום, שבו מוצגת לראווה גופתו החנוטה של הו-צ'י מין, ומספר פגודות ביניהן פגודת העמוד.
ההתניידות בעיר נעשית באמצעות טוק-טוקים. לינה במלון בעיר העתיקה.
יום 2: נסיעה לעיירה סאפה
נסיעה זו צפונה, בכביש המהיר, אורכת כחמש שעות באוטובוס, במיניבוס או בהסעה פרטית. אם אתם מסוגלים לישון לקול שקשוק הרכבת, תוכלו לבחור באופציית הגעה באמצעות רכבת לילה עם קרונות שינה, אך יש לקחת הסעה נוספת ממקום עצירת הרכבת לסאפה. לאחר ההגעה למלון שבסאפה ניתן לטייל בכפר התיירותי קאט-קאט או לצאת לטרק לכפר של אנשי קבוצת הבלק המונג, Sa Seng. לינה במלון בסאפה.
יום 3: טרק בין טרסות האורז שבכפרים
יש מספר טרקים היוצאים מסאפה ועוברים דרך טרסות האורז וכפרי המקומיים, ואחד המומלצים שבהם הוא לכפר Tan Van של בני ה-Zou H'mong. אורך טרק זה כ-11 ק"מ, ותוכלו לפצל אותו ולישון בבתי המקומיים (Home Stay) באחד הכפרים או לחזור לסאפה. אם זכיתם לראות טובה – עלו ברכבל להר הפאנסיפאן (Fansipan).
אגב, אם חזרתם ללון בסאפה, והזמן הוא מוצאי שבת, הרי שבערב זה יש הופעות פולקלור באמפיתאטרון וליד הכנסייה הסמוכה.
יום 4: סאפה
כדאי להתאים את המסלול לכך שזה יהיה יום ראשון בשבוע, שכן ביום זה מתקיימים השווקים של קבוצות המיעוטים באזור. שוק מקורי, שאליו לא מגיעים אוטובוסים מלאי תיירים, הוא Muong Hum Sunday Market, שנמצא במרחק של כשעה וחצי מסאפה.
בדרך חזרה, עצרו ליד כפר של הבלק המונג בשם Ta Giang Phinh. טיילו בכפר ואפילו התארחו באחד מבתיו. תוכלו גם לקנות תיקים, צמידים ועבודות יד נוספות של בנות הכפר. לעת ערב השלימו את קניותיכם בשוק של סאפה ולונו בה.
יום 5: נסיעה מסאפה צפונה למפל הכסף וחזרה להאנוי
ב”מפל הכסף” (Thac Bac Waterfall) יש מסלול סיבובי קל, שראשיתו בעלייה במדרגות רבות וסיומו בירידה בהן. מעבר לכביש הכניסה והיציאה יש חנויות ודוכנים, שבהם נמכרים עבודות יד של התושבים המקומיים, כולל מפות שולחן יפיפיות. משם יש נסיעה נוספת ברכב צפונה לצפות על טרסות האורז "המדרגות לגן עדן". שימו לב, שיש מקום נוסף עם שם זהה בהרי השיש שליד דא-נאנג.
לאחר שתאכלו צהריים בלאו קאי (Lao Cai), אם נסעתם בהסעה פרטית, תחל הנסיעה בת בחזרה להאנוי. לחלופין, תוכלו לחזור להאנוי באוטובוס, במיניבוס או ברכבת.
מומלץ להזמין מראש את הכרטיסים לתחבורה הציבורית מסאפה להאנוי. תוכלו לעשות זאת בהקלקה כאן וליהנות משירות זמין 24/7 ומחירים נוחים לכל כיס!
יום 6: יציאה לשייט בהאלונג ביי
בבוקר יאסוף אתכם מן המלון בהאנוי רכב של חברת הספנות, שדרכה הזמנתם את ההפלגה בהאלונג ביי, ויסיע אתכם לנמל המוצא של הספינה.
מומלץ לברר היטב לפני ההזמנה באיזו ספינה תפליגו כדי שלא תתאכזבו, ומובן שקיימים הבדלים גדולים בין התפנוקים שמציעות חברות הספינות, ובהתאם לכך המחירים. גם מספר שעות הנסיעה ברכב לנמל המוצא תלוי בספינה, כיוון שיש נקודות יציאה שונות לאורך מפרץ האלונג.
היממה הבאה תהייה מאורגנת על פי לו"ז צוות הספינה הכולל: ארוחות צהרים וערב, הפלגה באמצעות סירת מנוע למערת נטיפים ולחוף רחצה של אחד מאיי המפרץ, סדנת בישול, ודייג לילי. הלינה – על הספינה.
יום 7: שייט בהאלונג ביי
הבוקר יתחיל על הספינה ב-6:00 עם שיעור טאי צ'י, ארוחת בוקר מוקדמת והפלגה בסירת מוטור לחוף, שבו תעברו לסירות משוטים המפליגות בין הצוקים והגשרונים שיצר הטבע. כאשר תשובו לספינה תאכלו שוב ארוחת בוקר-צהריים, ואז תפליג הספינה לנמל הבית שלה, ורכב חברת הספנות ייקח אתכם בחזרה להאנוי, לבית המלון שממנו יצאתם. אחר הצהריים יוקדש להשלמת הביקור בהאנוי. לינה בהאנוי.
יום 8: הוי-אן
טיסת בוקר מהאנוי לשדה תעופה של דא-נאנג, העיר הסמוכה להוי-אן. לאחר מכן, יש נסיעה משדה התעופה ברכב, האורכת כמחצית השעה – ואתם בהוי-אן – העיר שלדעת רבים היא העיר היפה ביותר בוויאטנם. זה הזמן לשוטטות לא מחייבת בעיר העתיקה, המכילה מקדשים סיניים, פגודות יפניות, בתים בסגנון צרפתי מהתקופה הקולוניאלית, תעלות מים עתיקות, גשר בעיצוב יפני, מסעדות וחנויות רבות.
אם החלטתם לתפור בתפירה אישית מעולה: שמלות, חולצות, חליפות, מכנסיים, בגדי ים, או להתפנק בזוג נעליים או תיק בהכנה אישית – זה הזמן להזמינם, שכן הם דורשים מדידה נוספת לאחר יום. שוטטו בעיר גם בערב, כשהיא מוארת באלפי פנסי רחוב צבעוניים, והמונים משוטטים ברחובות, אוכלים ושותים במסעדות, בבתי הקפה ובברים המקומיים. חגיגה של ממש! לינה בהוי-אן.
יום 9: הוי-אן
בבוקר תוכלו להשתתף באחד מקורסי הבישול, הנערכים בחלק ניכר ממסעדות העיר העתיקה ומתחילים בסיור ובקניית מוצרי הבישול בשוק המקומי. לחלופין, ניתן לרכוב על אופניים בין שדות האורז לכפר הירקות Tra Que. בכפר זה מתנסים בעבודת החקלאות, וגם לומדים ומכינים את ארוחת הצהריים. אם הגעתם להוי-אן, בעת שניתן לשחות בים, תוכלו לבלות את המשך היום או את בוקרו בחוף הים. שובו לעיר העתיקה לעת ערב. לינה בהוי-אן.
יום 10: מי סון והרי השיש
הבוקר סעו במשך יותר משעה מהוי-אן למי סון. הזמינו רכב עם נהג מבית המלון או הצטרפו לטיול מקומי מאורגן. אם אתם בעלי רישיון רכיבה על אופנוע וברצונכם לשכור אופנוע, גם זו אופציה טובה להגעה. הסיור המודרך במתחם המקדשים של מי סון, הכולל ביקור במוזיאון המקומי וצפייה בהופעת הפולקלור, לוקח כשלוש שעות.
סעו ממי-סון להרי השיש (Marble Mountains), שליד דא-נאנג. עלו במעלית אל הר המים, והמשיכו לטייל בין המקדשים, התצפיות והמערות שעל ההר. תוכלו לטפס במדרגות אל רום ההר, כך שגם שם אלו "המדרגות לגן עדן". כאשר תרדו, שוטטו בין חנויות מוצרי שיש שליד ההר. יש שם פסלי שיש ורהיטי שיש מרהיבים. חזרו לבילוי אחרון בעיר העתיקה, ולאיסוף המוצרים שהזמנתם. לינה בהוי-אן.
יום 11: דא-לאת
הבוקר תפרדו מהוי-אן, ותטוסו משדה התעופה של דא-נאנג לדא-לאת. בדא-לאת טיילו ליד האגם המלאכותי Xuang Huong. אחר כך סעו ל"בית המשוגע" (Hang Nga). אדריכלית הבית הושפעה מסגנון בתיו של גאודי בברצלונה, ובשל מעמדו של אביה, בכיר במפלגה הקומוניסטית, היא קיבלה את אישור הבנייה. היא חייה בחלק קטן מן הבית. רוב הבית הפך למלון. סיירו על גגות הבית ובתוכו. אל תחמיצו!
ניתן לבקר גם בתחנת הרכבת הישנה, ואם יתמזל מזלכם ויהיו במקום 25 איש, תוכלו לנסוע ברכבת למקדש לין פואק, הנמצא מחוץ לדא-לאת. לינה בדאל-את.
יום 12: טיול איזי ריידר באזור דא-לאת
הבוקר תצאו לטיול האופנועים בסביבתה של דא-לאת. טיול עם איזי ריידר הוא טיול לחצי יום או ליום שלם. בנופים הירוקים, שמסביב לדאלאת. בטיול זה מגיעים למפל הפיל (Lieng Rewoa Waterfall) השוצף ויורדים במדרגות למרפסת המקרבת את הבאים למפל. רוכבים לחווה לגידול תולעי משי, ורואים כיצד טווים את חוטי המשי, ומייצרים מהם בדים. מגיעים גם לחווה המפיקה סוגי קפה שונים ולבית מלאכה להפקת יין אורז. מומלץ ביותר!
צפו בטיול איזי ריידר סביב דא-לאת:
יום 13: הו-צ'י-מין ודלתת המקונג
בבוקר תטוסו משדה התעופה של דא-לאת לשדה התעופה של הו-צ'י-מין. ההמלצה היא לקחת טיול לדלתת המקונג הישר משדה התעופה. ניתן לטייל ביובלים שונים של המקונג. נסיעה של כשעתיים וחצי תביא אתכם ל-Ben Tre River, שם תחכה לכם סירת מנוע, ותתחילו בשייט מעניין, שבמהלכו תלמדו על חיי המקומיים.
בשלב מסוים תעברו לסירת משוטים, שתביא אתכם לכפרים, שבהם החקלאים מגדלים עצי פרי שונים. העצים הנפוצים ביותר שתראו יהיו עצי הקוקוס, שמהם מפיקים ממתקי קוקוס שונים. נסיעה ברכב שאורכה כשעה וחצי תוביל אתכם לעיר Cai-Be.
יום 14: דלתת המקונג והו-צ'י-מין
השכם בבוקר תפליגו בסירת מנוע ממקום הלינה שלכם לשוק הבוקר הצף של Cai-Be, שהוא שוק מקומי אותנטי. בהמשך הבוקר ניתן לעצור באחד מן הבתים שעל שפת הנהר לארוחת פירות וצפייה בהופעת פולקלור. אל תחמיצו בהמשך היום ביקור במקדש של ה-Cao Dai. דת זו, שנוצרה בדרום ויאטנם, היא חיבור של בודהיזם, נצרות, תאיזם, קונפוציזם ואיסלאם, והיא דת מונותאיסטית, השלישית בגודלה בוויאטנם. בהמשך היום, תוכלו לנסוע לשדה התעופה של הו-צ'י-מין ולסיים את הטיול המרתק בוויאטנם.
אפשרויות להארכה
אם התברכתם בימי טיול נוספים, תוכלו להאריך את שהותכם בוויאטנם וליהנות מאתרים נוספים:
- בצפון: ניתן לנסוע מהאנוי לשייט במערות טאם קוק (Tam Cuc). ניתן לחזור ללינה בהאנוי – יום טיול עתיר בנסיעות או ללון בעיר נין בין.
- במרכז: ניתן לטוס מהוי-אן לעיר באן מה טוט (Buon Ma Thout) ביום ה-11. משדה התעופה ניתן להתחיל את טיול האיזי-ריידר, שיסתיים באגם לאק (Lak Lake). על שפת אגם לאק יש מחנה אוהלים אקולוגי, שבו ניתן ללון או שניתן ללון בהום סטיי בכפר של בני מנונג, הסמוך לאגם. למחרת תמשיכו את טיול האופנועים, שיסתיים בדא-לאת, שבה תלונו (את הטיול בעיר דא-לאת תבצעו ביום ה-13 לטיול).
- בדרום: בסופו של יום הטיול בדלתת המקונג, המסתיים בהו-צ'י-מין, ניתן ללון בעיר. למחרת ניתן לצאת מן העיר לסיור במחילות קוצ'י (Cuchi Tunnels) מנהרות הוויאטקונג, ששימשו את אנשי הוויאטקונג במלחמתם בצבא האמריקאי.
- בהו-צ'י-מין – מומלץ לסייר בעיר עם מדריכות רכובות על אופנועים.
- משדה התעופה של הו-צ'י-מין אפשר לטוס לנופש לאי פו-קוק (Phu Quoc), ובנופש זה יסתיים טיולכם הבלתי נשכח בוויאטנם.
הגעה למדינה
אין טיסות ישירות מישראל לוויאטנם. ניתן לטוס מישראל לבנגקוק (תאילנד) עם אל-על, וממנה לקחת טיסה להאנוי או להו-צ'י-מן. לחלופין, תוכלו לטוס עם חברת אירופלוט למוסקבה (רוסיה), וממנה להמשיך להאנוי או להו-צ'י-מן, או לטוס לאיסטנבול עם טורקיש איירליינס ומשם להגיע להאנוי או להו-צ'י-מין.
משך הטיסות תלוי באורך שעות ההמתנה לטיסות ההמשך. הטיסות הקצרות ביותר הן של כ-15 שעות עם אל-על להונג-קונג, וממנה להמשיך עם ויאטנם איירליינס להו-צ'י-מין. הטיסות עם איירופולוט אורכות זמן דומה. מובן שיש טיסות נוספות של אותן חברות עם קונקשנים ארוכים הרבה יותר.
כיוון שוויאטנם נמצאת במזרח, הטיסות בחזרה לארץ אורכות זמן רב יותר מאשר הטיסות אליה.
תחבורת פנים ושירותי תיירות נוספים
בוויאטנם לא ניתן לשכור מכונית, אלא רק אופנוע. מהירות הנסיעה המותרת ברוב כבישים היא כ-40 קמ"ש, ויש מעט אוטוסטרדות. לפיכך אמצעי הנסיעה הפופולרי מן הצפון למרכז ולדרום ולהפך – הוא טיסות פנימיות. טיסות אלו אינן יקרות. ישנן טיסות פנימיות סדירות של חברת ויאטנם אירליינס, וגם טיסות זולות יותר של חברות תעופה לאו-קוסט. כאשר מתכננים את מסלול הטיול, יש לשים לב לכך שלחלק מן היעדים הפנימיים יש טיסות רק בימים מסוימים ובשעות בוקר מוקדמות.
ישנה גם האפשרות לנסוע באוטובוס יום או באוטובוס לילה, שבו ישנים (סליפר) או במיניבוס. ישנם יעדים כמו סאפה, שאליהם לא ניתן להגיע בטיסה, ומחייבים נסיעה ארוכה יחסית מהאנוי –כחמש שעות ברוטו (כולל שתי עצירות קצרות). קיימת אפשרות להגיע אזור של סאפה או לחזור ממנה ברכבת לילה, שאינה מגיעה לסאפה, אלא לעיר לאו קאי.
בכל מחוז במדינה יש תחנת אוטובוסים מרכזית, שנמצאת בעיר הגדולה, וממנה אפשר לקחת אוטובוס פחות או יותר לכל יעד תיירותי במדינה. בגלל שמדובר באוטובוסים לתיירים, הם חדישים, נוחים ומרווחים. שימו לב לקנות כרטיסים רק בדוכנים מורשים ואצל חברות גדולות בתחנה עצמה, ואם אתם עולים על אוטובוס ברחוב, שאלו מה המחיר לפני העליה – כדי לוודא שלא לוקחים מכם מחיר מופקע. אפשר להזמין כרטיסים גם באמצעות אתרי אינטרנט, הנה שניים לדוגמה: www.vietnambustickets.com, vexere.com/en-US
בשביל לטייל בראש שקט וללא דאגות, רכשו אונליין כרטיסי נסיעה לאוטובוס, מעבורת או רכבת בוויאטנם, הכול במקום אחד, עם ביקורות מעולות ושירות שזמין עבורכם 24/7. תוכלו לעשות זאת בלחיצה כאן> https://www.bookaway.com
הנסיעה ברכבת הלילה עוד הייתה פופולרית לפני שנסללה האוטוסטרדה לסאפה ב-2015, אך היום ניתן להגיע כמעט במחצית מזמן הנסיעה מרכבת הלילה, ובתעריף זול מאוד במיניבוס/באוטובוס VIP. נסיעת לילה ברכבת בתא פרטי עולה 70 דולר לאדם (אין שירותים צמודים, וזו לא האוריינט אקספרס), כאשר הרכבת משקשקת ולאנשים מבוגרים קשה לישון בה, בעוד נסיעה במיניבוס/אוטובוס VIP עולה כ-17 דולר לאדם.
אם אתם בכל זאת מעוניינים לנסוע ברכבת שכזו, שימו לב שיש מספר דרגות של מחלקות, ועדיף ללכת על Soft Sleeper, שבה הקרונות ממוזגים ויש שירותים מערביים בקצה המסדרון. לפניכם כמה אתרים שאפשר להזמין דרכם כרטיסים לרכבות: www.vietnamtrain.com, vietnamrailwaycorp.com, vietnam-railway.com
אתר שדרכו אפשר להזמין כרטיסים לשלל אמצעי תחבורה במדינה »
בתוך אזורי הטיול נוח ביותר להתנייד עם הסעה פרטית ומדריך. ניתן לעשות זאת מראש, אם יוצרים קשר כבר מהארץ עם סוכנות נסיעות ויאטנמית, שמארגנת את הטיול הפרטי, או שניתן לעשות זאת בוויאטנם עצמה – כל בית מלון ברמה טובה מאפשר הזמנת נהג עם רכב דרכו.
בערים ניתן להתנייד עם טוק טוק או עם מוניות פרטיות.
לכל הטיפים על תחבורה של גולשי למטייל »
עלויות, יוקר, תקציב משוער
קשה לאמוד מהו התקציב האופטימלי לטיול זוגי הנמשך שבועיים בוויאטנם. התקציב תלוי ברמת המלונות הנדרשת על ידיכם, בכמות הטיסות וברמת המחיר של השייט בהאלונג ביי.
שייט של 24 שעות בהאלונג ביי בספינה קטנה ואיכותית, שדירוגה 5 כוכבים, עולה בסביבות ה-500 דולר לזוג. מובן שיש ספינות רבות, היוצאות מנמלי מוצא שונים עם מסלולי הפלגות שונים במחירים זולים יותר.
טיסה פנימית עם חברת התעופה הסדירה, ויאטנם איירליינס, עולה כ-100 דולר לאדם. בחברת לואו-קוסט המחיר הוא 40-50 דולר, אבל כדאי לבדוק אם הוא כולל מזוודה.
מחירי מקומות הלינה תלויים מאוד במידת הביקוש באזור, ברמת המלונות ובהיצע המלונות. לינה וארוחת בוקר לזוג במלון טוב במרכז האנוי, שדרוגו 4 כוכבים עולים כ-70 דולר. בסאפה המחיר קצת יותר גבוה, אך ניתן ללון בהום סטיי אצל משפחה, ללא שירותים צמודים, ב-10 עד 15 דולר לאדם.
כמובן שיש גם מלונות יקרים ורזורטים: בדלתת המקונג, לדוגמה, תוכלו לישון גם ב-125 דולר לזוג ללילה; לינה במלונות טובים באי פוקוק בחודשים דצמבר-פברואר יקרות הרבה יותר. שימו לב לכך, שסוכנות ויאטנמית משיגה את הלינות במחירים זולים יותר מאשר באמצעות אתרי ההזמנות השונים.
בדקו את כל ההמלצות על מקומות הלינה בוויאטנם של גולשי למטייל »
שבועיים של טיול זוגי בוויאטנם, הכוללים לינות, טיסות פנימיות, העברות, טיולים ומדריכים פרטיים, המאורגנים על ידי סוכנות ויאטנמית, מתומחרים בכ-1,500-2,500 דולר לאדם, בהתאם לדרישות המטיילים. כאמור, 30% מהסכום ישולם מראש בהעברה בנקאית מהארץ לוייטנאם, ושאר 70% ישולמו במזומן עם ההגעה לוויאטנם.
טיסות לוויאטנם ובחזרה יוזמנו על ידיכם ועלותן תלויה בחברת התעופה שעמה תטוסו, ובמועד ההזמנה. עלות הטיסות הזולות ביותר להאנוי (עם אירופלוט דרך מוסקבה) כ-700 דולר לאדם.
האוכל בוויאטנם זול באופן משמעותי מאשר בישראל. העלות תלויה בדירוג המסעדה ובמיקומה. עלותה של ארוחת ערב במסעדה טובה כ-20-25 דולר לזוג. עלות ארוחת אוכל רחוב 3 דולר.
אפשר לשלם בוייטנאם בדולרים, אך התחשיב לשער החליפין נעשה על ידי המוכר. לפיכך מומלץ להחליף בוויאטנם דולרים לדונגים (Dong). שער ההמרה, נכון לפברואר 2018, הוא 6.4 דונג לשקל אחד, ו-22.7 דונג לדולר.
ההחלפה המשתלמת ביותר היא בשדה התעופה, שבו רצוי וכדאי להחליף כסף. בהמשך הטיול ניתן להחליף דולרים אצל חלפנים מקומיים בערים, בבנקים ובמלונות. שימו לב, כי השער במלונות הוא יותר נמוך, ולכן פחות מומלץ להחלפת כסף.
חגים ופסטיבלים
חגים מסורתיים בכול ויאטנם
חג הטט (Tet) – ראש השנה הווייאטנמי חל מן הערב האחרון של השנה הירחית הוויאטנמית עד היום השלישי של השנה החדשה. בשנת 2018 הוא חל בין ה-12.2 ל-16.2. זהו החג המסורתי, הפופולארי והגדול ביותר בוויאטנם, החל בין סיום קציר האורז לזריעת אורז הקיץ, ומציין את בוא האביב. בחג זה נאספים משפחות, קרובים וידידים החולקים כבוד לרוחות של אבותיהם, אוכלים את ארוחות החג, מקשטים את עצי הטאט ומחליפים מתנות.
לכבוד החג, המזכיר שילוב של חג המולד ותחילת השנה האזרחית, נעשות הכנות רבות כמו: ניקיון יסודי וצביעה של הבתים, יישוב סכסוכים, החזרת חובות – מתוך רצון להיפטר מהמזל הרע של השנה שמסתיימת. יש שימוש נרחב בצבעי האדום והצהוב, שהם צבעים המסמלים מזל טוב לשנה הבאה.
במשך שלושה מימי החג המסעדות סגורות, וכך גם השווקים. הוויאטנמים נעלמים מהרחובות, כיוון שהם נמצאים עם משפחותיהם. יש להתכונן לכך, אם ייצא לכם לטייל במהלך הימים האלה.
יום הנשמות המשוטטות (Trung Nguyen) – מתקיים באמצע החודש השביעי הירחי. ביום זה יוצאות נשמות המתים מהגיהנום לבתיהן בכדור הארץ, ולכן מכינים לכבודן הוויאטנמים סעודות גדולות ומתפללים בפגודות להסרת החטאים מן המתים.
חג אמצע הסתיו (Tet Trung Thu) – בחג זה החל באמצע החודש השמיני, על פי הלוח הוויאטנמי, יוצאים הוויאטנמים לנהר כדי לצפות בירח העגול. בחג זה אוכלים עוגות אורז דביקות ושותים יין אורז. קבוצות של ילדים מגיעות לבתים, כאשר חלק מהם מחופש לחד קרן התוקף את בני הבית, והאחר –לאל האדמה, המגן על בני הבית מחד הקרן, ולכן מקבל כסף מבני הבית.
חגיגות מקומיות
לילות ירח מלא בהוי-אן – בכל אמצע חודש, כאשר הירח מלא, חוגגים אירוע זה בהוי-אן באמצעות השטת נרות רבים בנהר, ושימוש ברחובות במנורות המסורתיות במקום בתאורת הרחובות הרגילה.
ניתן להיעזר בקישור הבא לגבי תאריכי הירח המלא בהוי-אן בשנת 2018 »
פסטיבל הפרחים בדא-לאת (Da Lat Flower Festival) – נערך מידי שנתיים בחודש דצמבר, במשך מספר ימים (הפסטיבל ה-7 נערך בדצמבר 2017). מוצגים בו פרחים וצמחים, הגדלים באזור דא-לאת, וגם פרחים מרחבי העולם. הפסטיבל הצבעוני כולל מוזיקה וריקודים.
פסטיבל דקירת הבופאלו (Buffalo Stabbing Festival) – מתקיים בכפרים שבאזור הרמה של מרכז ויאטנם, בין החודש ה-12 של השנה הירחית הוויטאנמית לחודש השלישי הירחי בשנה החדשה. הפסטיבל כולל טקסי תפילה וריקודים, כאשר הבאפלו נמצא במרכז. לאחר מכן, בחורי הכפר החסונים דוקרים את הבאפלו, ומקריבים אותו לאל.
כדאי לבדוק באתר הזה מתי יש חגיגות מסורתיות מקומיות באזורי הטיול שלכם »
חגים אזרחיים
החגים האזרחיים מאורגנים על ידי השלטון, ונחגגים בתהלוכות, טקסים ונאומים.
יום האיחוד (30.4) – יום כיבוש סייגון על ידי צפון וויאטנם, הפך ליום איחודה של המדינה.
חג הפועלים (1.5) – חג הפועלים הבינלאומי.
יום העצמאות של ויאטנם (2.9) – ב-2.9.1945 קיבלה ויאטנם את עצמאותה. החגיגה המרכזית היא בעיר הבירה האנוי.
קניות ושווקים
בוויאטנם ישנם שווקים רבים, שרובם נועדו למקומיים. מומלץ ביותר לבקר בהם, גם אם אינכם מתכוונים לקנות, ולו רק כדי לספוג מן האווירה וליהנות מהצבעים ומהדמויות המאכלסות את הדוכנים. מגוון הפירות הוא עצום, ולא בטוח שתוכלו לזהות את כולם.
מומלץ במיוחד לבקר בשווקי הצפון – שווקי בני הקבוצות האתניות, ובשווקים הצפים בדלתת המקונג. ניתן לסייר בשוק שבהוי-אן העתיקה בבוקר, במסגרת קורס בישול, הנלמד באחת מן המסעדות המקומיות.
בנוסף, בהוי-אן כדאי מאוד לתפור בגדים באחת מ-400 המתפרות שבעיר. האיכות של הבדים והתפירה טובים מאוד, והמחירים נמוכים. העבודה המקצועית נעשית תוך 24 עד 48 שעות. מומלץ לתפור חליפות ושמלות אירוע, שמחיריהם יקרים מאוד בארץ ונמוכים בהוי-אן (כ-60 דולר לשמלת אירוע מקסי).
מומלצת ביותר התופרת ויוי (Vy Vy), שחנותה מלאה בהמלצות בעברית (כתובת: 655 Hai Ba Trung St Hoi-an, טלפון: 84-90-521-41-15+).
רצוי מאוד להתמקח על המחירים, כאשר קונים בגדים, תיקים, נעליים ומזכרות שונות. המוכרים נוקבים בתחילת המו"מ העסקי בכוונה במחירים גבוהים, מתוך ידיעה שבסוף התהליך יתפשרו. אין להתמקח בעת קניית מוצרי מזון או בקבוקי מים מינרלים או במסעדות.
כיון שוויאטנם היא מעצמת קפה, ניתן להביא קפה משובח אטום בשקית ולהיזכר בארומה המשובחת, כאשר תשתו אותו בארץ. גם הקקאו הוויאטנמי משובח ביותר. ניתן לקנות אבקת קקאו וגם קקאו גרוס, שיכול לשמש לקישוט של עוגות ומנות אחרונות.
מזכרות מומלצות: עבודות יד למיניהן, מפות שולחן רקומות, קערות קוקוס, ממתקי קוקוס.
בטיחות ובריאות
לפני היציאה לוויאטנם, יש להתייעץ במרפאת המטיילים לגבי חיסונים מומלצים. קבעו תור והביאו עמכם את פנקס החיסונים שלכם, כדי שהרופא יראה אלו חיסונים עדיין חסרים לכם. אחר כך, תחוסנו על ידי האחות.
בדרך כלל, מומלץ להתרחק משירותי הבריאות במזרח, אך לעיתים אין ברירה. במקרה שכזה יש להתייעץ בסוכנות הטיולים המארגנת או באנשי המלון, ולבקש כתובת של מרפאה מערבית, שבה עובדים רופאים מערביים.
בוויאטנם אסור לשתות את המים המקומיים, ואפילו אסור לצחצח עמם שיניים. בכל מלון ימתינו לכם בקבוקי מים מינרלים, וכשתקנו עוד בעצמכם – שימו לב שהאריזה אטומה, כדי שלא תקבלו בקבוק של מים רגילים. בנוסף, הקפידו לא לצרוך קוביות קרח, שהוקפאו ממי ברז.
לגבי פירות וירקות חיים – ניתן לאכלם במסעדות טובות ובבתי המלון. לא רצוי לאכלם בשווקים, אלא אם זה פרי בעל קליפה קשה, והוא ניתן לקילוף.
לגבי אוכל רחוב – אכלו רק אוכל המבושל לנגד עיניכם, במקום שבו יש תחלופה של מקומיים.
קהילה יהודית
בוויאטנם אין קהילה יהודית קבועה, אך ישנם שלושה בתי חב"ד. הבית המרכזי של חב"ד נמצא בהו-צ'י-מין בהנהלתם של הרב דוד הרטמן ואשתו רחלי. יש במקום בית כנסת פעיל בשבתות ובימי חג. ניתן לאכול אוכל כשר במסעדה שבבית חב"ד בין הימים ראשון עד חמישי מ-10:00 עד 21:00. כמו כן ניתן לרכוש במקום מזון כשר. בערבי שישי, בשבתות ובחגים המסעדה סגורה וניתן לאכול בבית עצמו.
- כתובת: 5A (villa) Nguyen Dinh Chieu st.Dakao ward, District 1
- טלפון: 84-28-39100181+
- אתר אינטרנט: www.jewishvietnam.com
בית חב”ד האנוי
- כתובת: Ngo 11 To Ngoc Van, House #4
- טלפון: 84-123-872-8225+
- אתר אינטרנט: www.jewishhanoi.com
בית חב”ד בהוי-אן ממוקם בעיר העתיקה, סמוך לשוק הלילה, מייל ליצירת קשר: [email protected]
הבלוגים של למטייל
קריאה בבלוגים היא דרך נהדרת לקבל מידע בלתי אמצעי ממטיילים מנוסים, שכבר ראו עולם, ורוצים לחלוק מסלולים, טיפים, חוויות ומסקנות – כדי להפוך את הטיול שלכם לטוב יותר.
מכירים את הבלוגים שלנו? רבים מהם נכתבו על ידי מטיילים ותיקים כמוכם – וחלקם אפילו כתבו את המדור הזה! כדאי מאוד להציץ גם בהם, ללמוד מניסיונם ולשאוב מהם השראה, כך שתוכלו לתכנן את הטיול שלכם בצורה הטובה ביותר! הנה כל הבלוגים על ויאטנם של גולשי למטייל »
אגב, כשתחזרו, תוכלו גם אתם לכתוב את סיפור הטיול שלכם, בדיוק בצורה שתבחרו, במילים שלכם, וכמובן, עם התמונות שלכם – כדי שחוויותיכם יוכלו לעזור גם למטיילים אחריכם.
טיפים להתנהלות במדינה
- ויאטנם היא מדינה ידידותית ביותר למטייל, אך כיוון שהיא נמצאת במזרח אסיה, יתכן ויהיו תקלות קטנות בעת הטיול. גלו אורך רוח וסבלנות!
- סים מקומי: נוח לקנות בשדה התעופה שבו תנחתו, במחיר של 7-8 דולר. אם תרצו גם בשיחות לחו"ל, המחיר יהיה גבוה יותר. ניתן גם לבקש מסוכנות הנסיעות שתשכרו את שירותיה.
- אינטרנט: רשת אינטרנטית יש היום כמעט בכל מלון ומסעדה. בקשו את קודי ההתחברות.
- התנהלות כספית: רצוי לבוא עם דולרים במזומן ולהחליפם מעת לעת לדונגים בצ'יינג'ים או בבנקים (בדרך כלל בחנויות הצ'יינג'ים השער גבוה יותר). ניתן למשוך כסף באמצעות הכספומטים, אך אז הסכום מוגבל למשיכה אחת, וניתן רק בדונגים. כמו כן, תצטרכו לשלם עמלה לבנק.
- מתן תשר: שכר העובדים בוויאטנם נמוך מאוד. יש כפרים בצפון המדינה, שבהם האיכר מתפרנס (בקושי) מ-6 דולר לחודש. פרגנו לנותני שירותי התיירות: למדריכים (10-15 דולר ליום), לנהגים (8-10 דולר ליום), לסבלי המזוודות (1 דולר). במסעדות טובות נהוג להשאיר טיפ בגובה 5%-10% מגובה החשבון. עגלו את התשלום לנהגי המוניות הנוסעים עם מונים.