על הקרנבל
הקרנבל בסלבדור הוא ללא ספק המסיבה הגדולה בעולם - שישה לילות וימים של ריקודים וחגיגות ללא הפסקה, לצלילי מוזיקת AXE קצבית עד אור הבוקר. הקרנבל נמשך מיום חמישי ועד שלישי כאשר שבת הוא יום השיא. שער הריאל לדולר ב-2005 היה 2.7.
טרום קרנבל: לינה בקרנבל היא דאגתכם העיקרית, כיוון שגם אם בחלק מההוסטלים והמלונות יש חדרים פנויים, הם גובים על חדר לשבוע לתקופת הקרנבל מחירים מופקעים לחלוטין - באיזור ה-2000 ריאל לחדר בהוסטל לשבוע. הפתרון המועדף על רוב הישראלים הוא לשכור דירה למשך שבוע או 10 ימים במחיר זהה למלון. יכולים להשתכן בדירה המון ישראלים ואז המחיר מתחלק בין כולם. בעלי הדירה מארגנים מזרונים או מיטות לכולם ובחלק מהדירות ישנים 12 חבר`ה או יותר. דירות כאלה של 3 חדרי שינה עלו כ-2800-3500 ריאל לעשרת ימי הקרנבל (6 ימים + 2 לפני + 2 אחרי). ניתן להשיג דירות גם ברגע האחרון, אבל כמובן שעדיף לסגור קודם. אנחנו הגענו כשבוע לפני כדי לסגור על דירה, ואז נסענו למורו דה סאו פאולו לשבוע. אין הרבה בעיות למצוא דירה אם מחפשים.
כמה מקומות לחיפוש - בסוכנות BAHIATOURSA בשדה התעופה, קומה תחתונה ישמחו לחבר אתכם לבעלי דירות; או בתוך שופינג BARRA, יש משרדי SAC, או משהו כזה, שיוכלו לחבר אתכם לאנשים שמחפשים להשכיר את הדירה שלהם; בפוסדה מרקוס (הידועה לשמצה); או אפילו סתם לשאול אנשים ברחוב "apartamentus para alugar", וייתנו לכם קצה חוט (כי כולם משכירים דירות). כל המקומות יבקשו 100% תשלום מראש וזכרו לדרוש קבלה או אפילו סתם נייר שמאשר שקיבלו מכם כסף, כי כבר קרו מקרים של דירות שהושכרו לכמה אנשים בו"ז... אם אתם כבר בעיר כדאי לרכוש Abada לבלוקו או Camarote אבל על זה בהמשך...
בשבוע שעד הקרנבל מומלץ לנסוע למורו דה סאו פאולו כדי לצבור כוחות או ל-ITACARE השקט והמהמם (אזהרה - אם הים נראה גלי, בשום אופן לא לקחת את המעבורת המהירה למורו, זו שלוקחת שעתיים ויוצאת מאלבדור לסרדה, כי מובטח לכם להקיא קשות, גם לקילרים בוגרי חיל הים... עדיף להמתין, או לנסוע באוטובוס כמה שעות ואז לקחת את המעבורת האטית).
הקרנבל עצמו: כמו כל דבר טוב בחיים, הקרנבל מתחלק ל-3, או ליתר דיוק, שלושה מסלולים: בארה (מבטאים באחה) אונג`ינה Barra-Ondina, קמפו גרנדה- אבנידה Campo Grande-Avenida, ופלוריניו. בפלוריניו הקרנבל מתקיים גם במשך היום, הוא קטן יחסית, ומאוד מומלץ להגיע אליו, לפחות ליום - (אוטובוס שעליו כתוב Praca de se מגיע מ-BARRA). בקמפו גרנדה לא הייתי, אבל המקומיים הזהירו אותנו לא להתקרב לשם בכלל, כיוון שהוא הכי מסוכן והכי אלים, ולכן לא אוכל לספר עליו, אך יש לציין שיש בו את מספר הלהקות הגדול ביותר לערב (לא שלאחרים חסר...). הקרנבל בבארה-אונדינה הוא היותר פופלרי, ובו ביליתי את ששת ימי הקרנבל.
אם ראיתם בטלויזיה את הקרנבל בריו עם הנוצות, תשכחו מזה- זה לא בסלבדור. בסלבדור הקרנבל מזכיר יותר את מצעד האהבה בתל-אביב - תהלוכות של משאיות ומאות אלפי רוקדים. התהלוכה מורכבת מבלוקוס BLOCOS, כל בלוקו מורכב משתי משאיות ענק, משאית קדמית שעליה מנגנת להקה ומתחתיה ערימת רמקולים שמפגיזים בפול ווליום, הלהקה בת המון נגנים ובמיוחד הרבה כלי הקשה. המשאית האחורית מכילה בר, שירותים, עוד המון רמקולים,ואזור VIP על המשאית. שתי המשאיות מוקפות בחבל שאותו נושאים עובדים של הבלוקו (בדרך כלל עניים מאוד) ובתוך החבלים, בין המשאיות, לפניהן ומאחוריהן, רוקדים האנשים של הבלוקו, שהם אלו שקנו חולצות של הבלוקו. אני מעריך שבבלוקואים הגדולים רקדו הרבה מעל 10,000 איש. הבלוקואים נוסעים מאוד מאוד לאט - 2 ק"מ ב-4 שעות בערך כך שהבלוקו הראשון יוצא ב-18:00 והאחרון יוצא ב-2:00. מסביב לחבלים נמצאים המוני אנשים (בקרנבל מעריכים שיש 2 מיליון איש ברחוב!!) שמבלים רוקדים ושותים בירה.
לתחילת הכתבה
חגיגה בזהירות
ישנן 3 אפשרויות לחגוג את הקרנבל (כאשר להישאר עם שלשול בדירה לא נספר כאפשרות). הראשונה והזולה היא להיות חלק מהפיפוקה (PIPOCA) או מהפופ-קורן, כלומר פשוט לצאת לרחוב, לרקוד, לשתות ולבלות בחינם כמו רוב הברזילאים. אפשר ללכת ליד משאית מסוימת, או סתם לעמוד במקום ולרקוד עם כל משאית שעוברת. יש מקומות קבועים למדי שבהם כל משאית עוצרת ונותנת שיר או שניים. כרגע זכור לי מקום ב-BARRA מול תחנת טלויזיה שנקראת BANDA FOLIA וב-ONDINA לפני אחד הגשרים של הטלוויזיה מול CAMAROTE NANA. להיות ברחוב זו חוויה מאוד עוצמתית ואפשר להנות בטירוף, אבל כמה דגשים חשובים:
- בנות- לא הולכות לבד, אלא רק עם חבורה של בנים, או עם חבר צמוד (שזו לדעתי הדרך הכי בטוחה, כי לזוג שהולך מחובק לבד לא מציקים). חבורות של בנות, גם עם בנים, יוטרדו קשות, החל משריקות, דרך להעביר ידיים בשיער, דרך לתפוס לכן את הראש ולנסות לנשק בכוח (זה קורה הרבה...), ועד לנסות לתפוס מקומות אינטימיים, כאשר יש הרבה דוחק ואי אפשר להתנגד או לזוז. בת שהולכת עם בן צמוד כמעט ולא "תזכה" להטרדות. נוכחנו לדעת שהשחורים ברחובות מתים על צמות, אז אני לא ממליץ לבוא עם ראש מלא צמות.
- אלימות - קיימת בשפע בקרנבל, אבל עם קצת שכל ישר אפשר להימנע. ישנם שני סוגי אלימות עיקריים - קטטות שפורצות כל הזמן ושוד או כייסות.
- א. כל כ-50 מטר יש עמדה עם ארבעה שוטרים או יותר, רצוי לעמוד בסביבתה כי השוטרים מתערבים מהר בקטטות ופחות סביר שהן יפרצו איפה שיש שוטרים.
- ב. ללכת עם חבורה גדולה של בנים (ששה או יותר), חבורה גדולה מרתיעה בדרך כלל מחפשי מכות (והם מחפשים ללכת מכות...)
- ג. להתרחק מחבורות גדולות של שחורים שנראים אלימים (דה..)
- ד. ישנם איזורים מועדים במיוחד לפורענות - כאשר מגיעה משאית ועליה להקה פופולרית מאוד, בצידה של המשאית הראשונה הולכים תמיד שחורים ורוקדים ריקוד שמבוסס על חלוקת אגרופים לכל הצדדים, וכמובן שתגרות מתחילות שם כל הזמן. כאשר מגיעה המשאית הראשונה של להקה כזו צריך פשוט לזוז למדרכה כמה שיותר רחוק, ולחכות עד יעבור זעם (להקות מועדות לפורענות - Timbalada, Olodum, Nana Banana).
- א. כל כ-50 מטר יש עמדה עם ארבעה שוטרים או יותר, רצוי לעמוד בסביבתה כי השוטרים מתערבים מהר בקטטות ופחות סביר שהן יפרצו איפה שיש שוטרים.
- כייסים - כל כייס פעיל וגימלאי ברדיוס אלף קילומטר מגיע לקרנבל בסלבדור לעבוד, כמו גם חבורות ענקיות של ילדי רחוב. כך שכל מי שהולך ברחוב יש סיכוי נפלא שיכייסו אותו, במיוחד כאשר יש עומס של אנשים ואז ידיים זריזות נשלחות לכיסים. בלי קשר איפה נמצאים בקרנבל, לא לקחת יותר מ-10-20 ריאל עליכם!! (כמה שמתכננים לבזבז. בירה עולה ריאל עד ריאל וחצי). לא לקחת מצלמות, שעונים, עגילים, צמידים, טבעות או כל תכשיט אחר!!! רצוי מאוד לבוא עם מכנסיים בלי כיסים (כאלה של התעמלות) ואפילו לתפור להם כיס פנימי בשביל להחביא את הכסף. מכנסי גולשים הן גם פתרון לא רע. מצלמות חד-פעמיות הן פתרון סביר לתיעוד של האירועים מסביבכם.
קמרוצ`י (Camarote)- האופציה הבטוחה ביותר - אלו הן מרפסות, חלקן קיימות וחלקן נבנות במיוחד לקרנבל מקונסטרוקציות של צינורות ברזל. הקמרוצ`י מאפשר מראה פנורמי של הקרנבל, בבטחון ובסביבה מוגנת עם שירותים ובר ואפשרות לרדת לרחוב ולהתערבב עם העם כשרוצים. מחיר הקמרוצ`י ב-2005 נע בין 60-325 ריאל, כאשר היקר ביותר מציע אלכוהול ואוכל חינם, אינטרנט קפה, סלון יופי, חדר מסאג`ים, ועוד, והזולים ביותר מציעים נוף טוב, שירותים ומקום לרקוד. אנחנו היינו לילה אחד ב-Camarote Mix, תמורת 60 ריאל, אשר הציע נוף מעולה, בדיוק במקום שבו המשאיות עוצרות לנגן, בר ושירותים (וגם בכל קמרוצ`י מקבלים חולצה שהיא אחלה מזכרת, חוץ מאשר כשהיא בצבעי ורוד פלורסנטי...) וממש נהננו. למחרת ביום שבת שהוא שיא הקרנבל היינו ב-Camarote Planeta Onthon ב-ONDINA, שילמנו 150 ריאל (כי זה היה שבת, יום השיא) כולל כל מה שצויין למעלה חוץ מאוכל ושתיה חינם (והשתיה בפנים היתה יקרה למדי, 2 ריאל לבירה, 5 לקאיפירינייה). אמנם היה נחמד מאוד, אבל היו המון אנשים והיה מאוד קשה לראות את הקרנבל עצמו, רק כשהצלחנו להתמקם על המעקה הצלחנו לראות משהו (יש יתרון מובהק לגבוהים). בקיצור שילמנו הרבה והתמורה לא היסטרית.
המחירים מתחלקים כך - יום ה`, א`-ג` זולים יותר, ו-שישי ושבת הכי יקרים כי אלו הם ימי השיא ולמחרת האנשים לא עובדים (שימו לב!! הקניונים סגורים א`-ג`). ב-60-90 ריאל משיגים מקומות נחמדים עם שירותים ובר ולדעתי הכי מומלץ כי לא מפוצץ באנשים, ב-90-190 ריאל אלו המקומות ה"נחשבים" יותר, עם כל מיני שירותים כמו אינטרנט וסלון יופי והרבה מסעדות וסושי בר (הכל נורא יקר) אבל בדרך כלל יש בהם כמה אלפי אנשים וקשה לראות משהו מהקרנבל עצמו. ב-200-325 ריאל אלו הם המפוארים ביותר עם שתייה ואוכל חינם, ובהם אפשר לראות את הנוף כי הם פחות מלאים.
לדעתי כדאי לקחת קמרוצ`י לפחות ליום אחד כדי לראות את הלהקות מגובה העיניים, אבל בסך הכל יותר כיף והאנשים יותר שמחים ברחוב ובבלוקוס. חשוב מאוד לוודא שבקמרוצ`י יש נוף טוב ושאפשר לראות את הרחוב (לכיוון שממנו מגיע הקרנבל).
מומלץ ללכת אישית ולבקר בקמרוצ`י, ברובם מוכרים כרטיסים במקום, וזה טיול נחמד בטיילת. המקום הכי טוב לרכוש בו כרטיסים לכל דבר הוא שופינג אירוקלובי Aero Club, (אוטובוס מ-BARRA, כ-40 דקות, 1.5 ריאל), שבו נמצאים דוכנים של כל הבלוקוס, הקמרוצ`י והלהקות. (יש קצת גם בשופינג BARRA וב-IGUATEMI שצמוד לתחנה מרכזית RODOVIARA. בנוסף, לחלק לא קטן אפשר לקנות בשדה התעופה ב-Axe Mix וב-Central Do Carnaval, שנמצאים בקומה התחתונה. והבחורות שעובדות שם מאוד ייצוגיות... ) בכל מקרה, בכל קמרוצ`י מומלץ להגיע מוקדם כדי לתפוס מקום טוב עם נוף על המעקה ( לכיוון שממנו מגיעות המשאיות!), המקומיים באו לקמרוצ`י עם מצלמות ושעונים, אבל נראה לי שהם באו עם רכב, ונראה לי שזה לא מאוד מומלץ).
לתחילת הכתבה
הבלוקוס
בלוקוס- אפשרות נפלאה היא פשוט להצטרף למשאית מסוימת ליום, יומיים או יותר, ופשוט לרקוד וללכת עם המשאית, בתוך החבלים שמקיפים אותה במשך כמה שעות טובות. כמו שהסברתי קודם, הבלוקו מורכב ממשאית נגנים, משאית שירותים/בר ומסביבה חבל שמוחזק על ידי כ-100 אנשים. רק מי שלובש חולצה של הבלוקו רשאי לרקוד בתוך החבלים (בדרך כלל יש צבע חולצה שונה לכל יום). בתוך החבלים די בטוח מכייסים וממכות, אם כי בתוך הבלוקואים הגדולים ייתכנו מדי פעם קטטות, כמו גם סתם ריקודים קצת אלימים או ריקודים שבהם כל הבלוקו שועט בריצה קדימה ואז חוזר בדהרה אחורה וחוזר חלילה (כיף אדיר! אסור לפספס!), אבל בסך הכל בטוח ויש בכל בלוקו המון אנשי אבטחה. חולצות לבלוקואים (מה שנקרא אבאדה (ABADA) במילרע), ניתן לרכוש בשופינג AEROCLUB איירוקלובי או ב-IGUATEMI שצמוד לתחנת האוטובוסים המרכזית RODOVIARA. לכמה בלוקואים קטנים אפשר לרכוש בשופינג BARRA. מרקוס מפוסדה מרקוס גם מוכר לפעמים, וב-2005 הוא מכר חולצות לשלושה ימים לבלוקו TRIMIX ב-150 ריאל במקום 210 לכל שלושת הימים.
ועכשיו לשאלה הגדולה - איזה בלוקו? פה חשוב לי לציין שהקרנבל בסלבדור הוא מסיבה של הברזילאים בעיקר, והתיירים הם מיעוט קטנטן. כרטיסים כדי לרקוד עם המשאיות הכי פופלריות נמכרים שנה (!) מראש, במחירים שהם מעבר להישג ידו של המוצ`ילר הממוצע (200 ריאל ליום). על המשאיות הפופלריות מופיעים זמרים שהם ה"שלמה ארצי" וה"ריטה" של הברזילאים ולכן הן פופלריות ביותר.
ונחזור לאיך בוחרים בלוקו - תחילה יש לוודא שהבלוקו שלכם נמצא ביום שאתם רוצים ב-BARRA ONDINA ולא ב-AVENIDA (אלא אם אתם מאוד אמיצים...) גם כאן יום שישי ושבת יקרים יותר בדרך כלל משאר הימים, אבל הדבר הקובע את המחיר הוא הלהקה שמנגנת. כמה שהלהקה יותר פופלרית, ככה המחיר יותר גבוה (השתלם הקורס במיקרו-כלכלכה עם דר` אורון), ויש להקות שפשוט אי אפשר להשיג להן חולצות אלא רק בשוק שחור (Chiclete Com Banana למשל). למי שלא מכיר את הלהקות זה ממש לא משנה ואפשר ללכת על בלוקו זול, ב-30-50 ריאל ליום. אנחנו קנינו שבוע לפני חולצות ב-SHOPPING BARRA לבלוקו בשם Qual e?, ב-99 ריאל לשלושה ימים, ומאוד מאוד נהננו. זה היה מחיר מיוחד של 1+1 שבוע מראש. תמיד אפשר להשיג חולצות לאיזה בלוקו שרק רוצים לאיזה יום שרק רוצים בשוק השחור של החולצות, אצל הספסרים מחוץ לשופינג בארה, מול הבלוקבאסטר בין רחוב RECIFE ל-Bello Horizonte, אבל בפי 2-3 מהמחיר הרגיל.
לוגיסטיקות רכישה - רצוי מאוד לדעת את שמות הימים בפורטוגזית, להגיד שאתם רוצים בלוקו רק ב-BARRA ONDINA. יציעו לכם פאקוצ`י, שזה חבילה של כמה ימים באותו בלוקו, לפעמים זה די משתלם כמו במקרה שלנו. Abada במלרע זה חולצה, צריך לברר באיזה יום ואיפה לאסוף את החולצות גם לקמרוצ`י וגם לבלוקוס. רצוי לבוא מוקדם כדי לקחת את החולצות במידות שנוחות לכם. כל, אבל כל הברזילאיות (טוב נו, כמעט כל) מקטינות את החולצה שתתאים להן ובכל פינת רחוב בזמן הקרנבל שבה רשום transforma-se Abada, יקטינו, יעצבו ויתפרו לכן את החולצות כך שיראו עליכן נפלא, תמורת 10 ריאל בלבד, והעבודה מהירה מאוד. רק לא כדאי לבוא בדיוק ב-17:00 שעה לפני שמתחיל הבלאגן, אלא קצת קודם. אנחנו עיצבנו ברחוב Marques de caravello 264.
את כל קניית החולצות לבלוקואים אפשר לבצע אונליין המון זמן מראש ובמחירים מוזלים באתרים הנ"ל, אם כי אני לא יודע אם מקבלים ויזה בינלאומי.
אחרי הקרנבל - הקניונים נפתחים ביום רביעי אחרי שהיו סגורים א`-ג`, רוב העסקים כולל סופר מרקטים סגורים ביום שלישי בערב. כרטיסים לאוטובוס החוצה אחרי הקרנבל מומלץ מאוד לקנות לפני הקרנבל, במיוחד למי שרוצה להגיע למצעד המנצחות. מי שרוצה לטוס חייב לקנות כרטיס לפחות חודש מראש (בלי שום הגזמה) או יותר אחרת נגמרים המקומות הזולים ונשארות טיסות רק ב-1000 ריאל (שלושה שבועות לפני הקרנבל היה קשה למצוא גם כרטיסים יקרים, שבועיים לפני כבר בכלל לא היו, באף חברה טיסות). אנשים שרצו לקנות מקום באוטובוס לריו יומיים לפני הקרנבל כבר לא השיגו מקום ב-CAMA/SEMI CAMA.
לתחילת הכתבה