קודם כל אל סלבדור זו מדינה מדהימה במרכז אמריקה - בטוחה, חדשה לתיירים וממש אוהבת ישראל, שמציעה המון נופים יפים, תרבות אותנטית, אנשים סופר נחמדים ומחירים זולים. ומצויינת למטיילות לבד!
אני הייתי שבועיים בפברואר, עונה מצויינת (אולי אפילו יותר טוב חודש לפני כי אז יש יותר פריחה). שבועיים זה זמן זמן טוב, אבל אפשר להיות שם יותר, או פחות, תלוי בזמנים שלכם. אני עשיתי טיול תרמילאים אז התקציב והזמנים היו בהתאם.
וזה היה המסלול:
אל טונקו
אני הגעתי מאנטיגואה בגוואטמלה ישירות לאל טונקו בשאטל לילי שלקח לי בערך 10 שעות.
אל טונקו היא עיר חוף חמודה, אך לא מלהיבה במיוחד. בגדול יש שם חוף, שקיעות מדהימות, טיפה שופינג ומפלים ממש שווים - איזה חצי שעה בהובר (כ-5 דולר) ואז כשמגיעים צריך לשלם למדריך (8 דולר) והולכים עם קבוצה -
מאוד נחמד בשביל קצת בטן גב וכמובן גלישה, אבל אותי זה פחות עניין. הייתי שם שלושה ימים וזה הספיק לי. אומרים שבסוף השבוע יש שם מסיבות טובות.
מבחינת לינה - ישנתי לילה אחד בהוסטל שקראו לו "קארמה מיוז" - לא התחברתי אבל ממש במרכז. ואז ישנתי שני לילות ב-"Sunset Surf Villa" - היה ממש מעולה! עם בריכה, חוף פרטי, אמבטיית קרח וערסלים כיפיים. אבל הוא יקר (בסטנדרנטים של טיול תרמילאים) (36 דולר), רחוק מהמרכז ואין בו מסעדה. יש מקום מעולה וזול של פפוסה לידו. ממש ממולץ. המליצו לי על Legarza hostel ועל פפאיה הוסטל, אבל לא הייתי.
סנטה אנה
מאל טונקו נסעתי לעיר סנטה אנה הקסומה. הגעתי לשם בשאטל שעלה לי 20 דולר, אבל אפשר לעשות את זה גם בשני צ'יקן באסס דרך סן סלבדור.
סנטה אנה היא עיר מאוד יפה ומעניינת. בעיר עצמה - ממש מגניב להסתובב, יש כנסייה יפה ושווקים והכל מאוד אותנטי. וחוץ מזה יש פרי ווקינג טור מעולה ממש עם הקטור. זה מופיע בגורו אבל תמיד נראה שהוא מלא, אז אפשר פשוט להגיע בלי להירשם. הוא עובד רק בבוקר (מישהי אמרה לי שהגיעה אחה"צ והוא לא היה). יש עוד סיור עם פטימה שאמרו לי שהוא מעולה גם. גם פשוט להגיע.
עשיתי באחד הערבים פפוסה קלאס דרך הוסטל קוקו. היה ממש ממש כיף אבל זה יקר בשביל פפוסות (15$).
מסנטה אנה אפשר לעשות טיול יום לוולקנו סנטה אנה - יפייפה, הליכה לא מאוד קשה. יש חלקים בטיפוס שהם טיפה יותר קשוחים (אבל זה כלום לעומת אקטננגו למי שמכיר). צריך להגיע לשם עד שמונה בבוקר בערך ואז יש מדריך שעולה 3.5 דולר וכניסה שעולה 3. כל הטיול מסתיים סביב הצהריים ואז אפשר לשלב את זה באותו יום עם Lago Cuatepeque - אגם ממש חמוד, כמו אטיטלן רק קטן ולא מתויר. אפשר לעשות בו ארוחת צהריים וטבילה. יש אנשים שישנים שם כמה ימים. אבל זה בעיקר להירגע אז תלוי מה מחפשים.
אפשר לנסוע מסנטה אנה (או מדרך הפרחים) למפלים חמים שנראים ממש יפים וזה די מטורף שהם חמים! לא עשיתי את זה אבל ראיתי תמונות וזה נראה אדיר:
אפשר לשלב את זה באותו יום עם הריסות שאמרו לי שהן נחמדות ולוקחות כשעה ביקור - Chalchuapa. לי לא היה כוח להריסות אז לא הלכתי אבל יכול להיות נחמד.
מבחינת לינה אני ישנתי בהוסטל Casa Verde בסנטה אנה והיה מעולה ממש וזול!
דרך הפרחים
מסנטה אנה נסעתי ל-Juayua שנמצאת באמצע דרך הפרחים. נסעתי עם צ'יקן באס אחד ישיר וקל. חשוב רק לבדוק מראש מה שעות הנסיעה ולהגיע כרבע שעה לפני היציאה. הטרמינל עמוס אנשים ואוטובוסים.
דרך הפרחים בכללי היא יפייפיה. יש שם חמישה-שישה כפרים מרכזיים שבכל אחד יש כיכר מרכזית, כנסייה, קצת מזכרות ואוכל מקומי. בגדול שווה להסתובב שם כמה שיש זמן.
אני ישנתי 3 לילות ב-Juayaua באמצע הדרך וזה מקום ממש חמוד להיות בו. ישנתי ב-Samaya Hostel - מעולה! מיטות רחבות וכיפיות ואחלה רופטופ, אבל המקלחות קרות (אפילו יותר מהרגיל בהוסטלים באל סלבדור) והוא דורש טיפוס קל להגיע אליו כל פעם.
ואלו הכפרים בדרך הפרחים:
Juayua - אפשר לישון שם ומשם לנסוע לצפון ודרום לשאר הכפרים.
יש שם את שבעת האגמים - טיול יום יפייפה ממש וסופר כיפיי! מאוד ממליצה. אני עשיתי סיור בעשרה דולרים דרך "ריקס הוסטל". יוצאים בשמונה וחצי בבוקר מההוסטל שלהם והיה מעולה דרכם. אפשר לתאם איתם באינסטגרם מראש או להגיע לשם יום לפני ולקבוע איתם למחרת.
בסופי שבוע יש שם שוק אוכל ששווה לאכול בו! כדי לכוון להיות שם בשבת או ראשון.
Concepción de Ataco - נחמד להסתובב, יש שם כנסייה יפה ואנחנו יש נו בבית קפה מגניב שממש שווה ביקור - https://maps.app.goo.gl/MSjWZmkNdyQJqhwc7?g_st=com.google.maps.preview.copy
עוד נקודה בדרך - El jardin de celest - מלא פרחים יפים. גם שווה ביקור בעיניי.
Apaneca - חמוד להסתובב אבל אפילו לא ירדנו מהאופנועים. יש שם ממול את קפה אלבניה המפורסם, עולה 5 דולר רק להיכנס ויש שם כל מיני אטרקציות שכל אטרקציה עולה עוד 5-15 דולר. שמעתי שזו מלכודת תיירים. אנחנו לא עצרנו שם אז לא יודעת אם שווה את זה.
Salcoatitlan - עוד כפר חמוד עם כנסייה וכיכר מרכזית. אכלנו שם פפוסה חמודה.
Nahuizalco - הכפר הכי דרומי, ממש חמוד ויותר גדול. יש שם מלא אוכל ושווקים. וכמובן כנסייה. שווה עצירה. ממנו אפשר להגיע למפל מטורףף. באמת משהו יוצא דופן, אחד ההיילייטס מבחינתי (נראה רגיל כזה בתמונות גוגל אבל במציאות באמת שזה שווה ממש!). הוא דורש הליכה של איזה חצי שעה-שעה וצריך לשאול מקומיים איך להגיע: https://maps.app.goo.gl/cnm9avW2NMswPg5w5?g_st=com.google.maps.preview.copy
סן סלבדור
מ-JUAYAU נסעתי בצי'קן באסס לסן סלבדור. עם החלפה אחת באמצע. קצת ארוך אבל נוח.
סן סלבדור היא עיר ממש מגניבה בעיניי! אני הייתי שם שני לילות ואפשר יותר. יש שם שווקים, אנשים נחמדים, קניונים רגילים ומלא מסעדות מקומיות ומערביות. ישנתי ב-La Zona Hostel - הוסטל פשוט אבל ממש נחמד, ממולץ לישון בחדר דלוקס כי ההבדל בינו לבין החדר הפשוט ממש משמעותי. חוץ מזה אין יותר מידי הוסטלים בעיר הזאת.
בסן סלבדור עשיתי פרי ווקינג וטור עם דייב (דרך גורו) - סופר מומלץ! ממש מעניין.
בעיר יש את הכיכר המרכזית עם הספרייה - שווה ממש לבקר שם בערב, הכל מואר ויש שם הופעות לפעמים וגם הספרייה עצמה מגניבה. היא פתוחה 24/7.
עשיתי טיול יום לוולקנו סן סלבדור - כמה דקות נסיעה מהעיר. נחמד ומאוד מאוד לא קשה (כמו טיול בפארק). לא מאסט, אבל אם יש אקסטרה זמן אז אפשר לקפוץ בקטנה.
חוץ מזה שמעתי ש- Chalatenango זה כפר נחמד לטיול יום מסן סלבדור. לא הייתי אבל אולי שווה ביקור אם יש זמן.
La Union
מסן סלבדור ללה אוניון נסעתי באוטובוס ציבורי שעולה 6 דולר. הגעה לתחנה מרכזית Terminal Nuevo Amanecer ומשם לקחת קו 304.
לה אוניון זו עיר קטנה עם שווקים חמודים, מרגישה מאוד אותנטית ולא תיירותית. הבנתי שיש משם טיול זריחה יפיפייה ושיש שם מפלים יפים באיזור, לא עשיתי אז לא יודעת לומר.
אני הגעתי בבוהריים ונסעתי אחרי שעתיים ללילה בקמפינג El Espíritu de la Montaña - מקום עם נוף מדהים לזריחה ואחלה כדי להעביר לילה מול נופים יפים של ים ואיים. אפשר לסגור איתם מראש דרך האינסטגרם וכשמגיעים לעיר להגיע יש לסוכנות שלהם ומשם לנסוע לקמפינג (כשעה נסיעה בג'יפ בדרך תלולה בהרים שבסופה מגיעים לנקודת התצפית). האתר קמפינג עצמו הוא מקום מאוד תיירותי, אבל יפייפה. אפשר לשכור שם אוהל, מזרון ושק"ש, ויש שם קצת אוכל שאפשר לקנות (אבל בגול מומלץ להביא מראש מהסופר כמה דברים מפנקים). כניסה לאתר פלוס נסיעות הלוך חזור (כשעה מלה אוניון) עולה כ-40 דולר. אפשר לעשות גם טרק של כשעתיים כדי להגיע למעלה במקום הג'יפ. https://maps.app.goo.gl/MAqp2nyFErCpu3PYA?g_st=com.google.maps.preview.copy
נסיעות
אפשר לעשות את אל סלבדור בכיף עם אוטו שכור. לשכור אוטו זה זול והכבישים די מסודרים.
אני עשיתי הכל בתחב"צ אז זה הפירוט כאן. יש במדינה צ'יקן באסס מעולים וזולים אבל הכל מאוד ארוך.
ופירוט הנסיעות:
אל טונקו-סנטה אנה - שאטל ב-21 דולר עם go travel- +503 7607 3435, או צ'יקן באס לסן סלבדור ומשם עוד אחד לסנטה אנה.
סנטה אנה-Juayua - צ'יקן באס אחד מהתחנה המרכזית בסנטה אנה.
Juayua-סן סלבדור - שני צ'יקן באסס עם החלפה ב-סונסונטה.
וולקנו סנטה אנה - צ'יקן באס של שעתיים מסנטה אנה לוולקנו, או טיול מאורגן ב-20 דולר (שכולל הסעה לוולקנו ולאגם).
דרך הפרחים - אפשר לשכור טוסטוס ליום-יומיים (15 דולר ליום) ולעשות את כולה, אפשר בצ'יקן באסים לנקודות עניין בכל אחד מהכפרים, או לשכור רכב. אני עשיתי את זה בטוסטוס והיה מעולה.
נסיעות בתוך סן סלבדור - בהובר/אפליקציית Indrive כי האוטובוסים הפנימיים די מסובכים.
סן סלבדור-לה יוניון - הגעה לתחנה מרכזית Terminal Nuevo Amanecer ומשם לקחת קו 304. אוטובוס די פנסי וממוזג ב-6 דולר. זו נסיעה ארוכה אבל נוחה.
כשהגעתי לעיר נסעתי בהסעה של שעה בערך בהרים לאתר של הקמפינג שיוצאת בשלוש (אפשר גם בתשע בבוקר).
בכללי אפשר לעשות הכל בהובר/Indrive, כולל מסיעות בינעירוניות - זה לא מאוד יקר ועובד טוב - אם יש טיפה יותר תקציב או אם חולקים עם מישהו.
טיפים כלליים:
אני הגעתי מאנטיגוואה בגוואטמלה ועשיתי 3 לילות באל טונקו, 3 בסנטה אנה, 3 בחויאיואה, 2 בסן סלבדור ועוד אחד בלה אוניון.
אפשר להאריך או לקצר הכל. בכל מקום יש עוד מה לעשות, או דברים שאפשר לוותר עליהם. בדיעבד מבחינת המסלול הייתי מגיעה מאנטיגואה בגוואטמלה לסנטה אנה, משם לחויאיואה, אל טונקו ואז לסן סלבדור. אבל אפשר לשחק עם זה כי שוב, זו מדינה קטנה.
מאל סלבדור עברתי לניקרגואה. ביום שירדתי ממקום הלינה בלה אוניון לקחתי שאטל מלה אוניון ללאון בניקרגואה (טלפון של נותן שירות - +502 3049 5464). זו נסיעה ארוכה מאוד (לא אמורה להיות אבל בגלל שעוברים שני מעברי גבול - הונדורס וניקרגואה זה לוקח הרבה זמן). אופציה נוספת היא לעשות לילה בלה אוניון ובשש בבוקר למחרת לקחת Ferry של שעתיים מלה אוניון ישירות לניקרגואה (מספר לבירורים - +503 7282 4362).
כסף - המטבע המקומי הוא דולר אמריקאי, זה ממש נוח כי לא צריך להתעסק בהמרות. יש שם מלא כספומטים, הנמוכה ביותר היא כ-5 דולר.
סים מקומי - אני עשיתי סים של קלארו, וזה היה אחלה. עלה לי דולר אחד לסים עצמו ועד 7 דולר לחבילה של שבוע. אפשר יותר זמן או פחות ואפשר להאריך כל פעם שצריכים בכל דוכן שמוכר קלארו.