סקירה כללית

דרום אפריקה (Republic of South Africa) היא אחת המדינות הגדולות ביותר באפריקה, והעשירה שבהן. בהתאם לשמה, היא נמצאת בקצה הדרומי ביותר של אפריקה, והיא חולקת גבולות משותפים עם זימבבואה, נמיביה ובוצוואנה (צפון), עם סוואזילנד ומוזמביק (צפון מזרח), ומקיפה לחלוטין את לסוטו. יש למדינה שלוש ערי בירה שונות: קייפטאון (Cape Town), פרטוריה (Pretoria) ובלומפונטיין (Bloemfontein).

שטחה של דרום אפריקה הוא כ-1,220,000 קמ"ר (פי 465 משטחה של ישראל!), ואוכלוסייתה מונה כ-56 מיליון תושבים, כשפחות מ-10% מתוכם לבנים. בהתאם, יש לא פחות מ-12 שפות המדוברות במדינה, כשהנפוצות שבהן הן אנגלית ואפריקאנס ויש עוד 10 ניבים שבטיים וילידים, כמו זולו, קוסה ועוד.

כלכלת המדינה היא הגדולה והעשירה באפריקה, ועל פי ההערכות היא אחראית לרבע מהייצור של היבשת כולה. בנוסף, דרום אפריקה יושבת על חלק מגדולי מרבצי היהלומים, הזהב, הפלטינה והפחם בעולם. עם זאת, רוב הכסף (הכוח) נמצא בידי מיעוט של עשירים, כך שחלק ניכר מהאוכלוסיה חי בעוני.

לדרום אפריקה יש היסטוריה קשה ועקובה מדם, החל מתקופת מגלי הארצות הראשונים שהגיעו מאירופה וכבשו את המדינה השחורה. ב-1948 המפלגה הלאומית יצרה את האפרטהייד, שהושתתה על הפרדה גזעית בין לבנים לשחורים, כשהמיעוט הלבן לקח לעצמו זכויות יתר. המדיניות הבדלנית האלימה הזו הסתיימה רק בשנות ה-90 של המאה הקודמת, עם שחרורו של נלסון מנדלה מהכלא. מנדלה, שנחשב כיום לאבי האומה, היה מדינאי ומהפכן ובהמשך גם נשיא המדינה וחתן פרס נובל לשלום.

כיום, דרום אפריקה היא מדינה מתויירת, בזכות היותה המדינה המודרנית ביבשת עם שירותים מתקדמים לתייר. בנוסף, היא מבורכת בפארקים עם חיות רבות, נופים מגוונים , שפע של מים, תרבויות מרתקות והיסטוריה ייחודית. תוכלו ליהנות משמורות טבע, שבהן אפשר לצאת לטיולי ספארי, כשהגדולה שבהן היא פארק קרוגר (Kruger National Park) – שגודלה הוא כשל מדינת ישראל כולה.

חובבי הערים ביניכם יוכלו ליהנות מהעיר קייפטאון, השוכנת באזור כף התקווה הטובה, שהייתה מוקד משיכה למגלי עולמות בעת העתיקה. אפשר לטפס להר שולחן וליהנות מנמל פורח וססגוני.

בנוסף, כדאי לנסוע לאורך "נתיב הגנים" (Garden Rout), המשתרע לאורך חופה הדרומי, ומאפשר לכם טיול נהדר בין ערים קטנות למפרצים מרהיבים, לצפות בכף אגוליאש (Cape Agulhas), הנקודה הדרומית ביותר ביבשת אפריקה (ולא כף התקווה הטובה, שנחשבה לכזו לאורך ההיסטוריה), ומאפשר להשתעשע בפעילויות ספורט רבות, טיולי הליכה ורכיבה, שייט, ולאמיצים קפיצה מהגשר גבוה. יש גם צפייה בלוויתנים, כלבי ים ופינגווינים.

כמו כן, תוכלו לשמח לב אנוש ביקבים הפזורים לאורך דרך היין, ליהנות ממפלים בדרך הפנורמית ולהכיר את התרבות המסורתית של האזור, הכוללת 11 שבטים שונים, כששבט זולו הוא הגדול שביניהם.

סיור ביוהנסבורג (Johannesburg) יספר לכם את ההיסטוריה של דרום אפריקה, האפליה וסיפורו של המנהיג הנערץ, נלסון מנדלה. אפשר לטוס למפלי ויקטוריה ולהיכנס לסווזילנד, מדינה עצמאית בתוך דרום אפריקה, וליהנות מתרבותה. לדוגמה, מדי שנה נערך בה טקס ריקוד הקנים שבו המלך בוחר אישה ומשמורות טבע מגוונות.

עונות ומזג אוויר

דרום אפריקה שוכנת מתחת לקו המשווה, מה שאומר שעונות השנה הפוכות, לעומת העונות בישראל. ביולי אוגוסט קר יחסית, ובינואר הכי חם.

בחודשי יולי אוגוסט אפשר לזכות למזג אויר מצוין, בין 14-21 מעלות, ולעיתים טפטופים קלים. מומלץ לטייל בתקופה הזו באזור פארק קרוגר, כי אז הצמחייה נמוכה ויבשה, וקל לצפות בחיות. בדרך הגנים בדרום זאת העונה של צפייה בלוויתנים, אך קחו בחשבון שאתם צפויים לימי גשם. לבוש מומלץ: חולצות ארוכות דקות, מספר חולצות קצרות, פליזים, מעיל דק ומטרייה.

ינואר פברואר (חודשי הקיץ שם), ניתן לצפות בפארק קרוגר במינים רבים של ציפורים, אך הצמחייה גבוהה יותר ומקשה על מציאת החיות. כמו כן, צפוי לכם מזג אוויר חם מאוד. לעומת זאת, בדרום המדינה נעים, ועקרונית אמור לרדת גשם, אך בשלוש השנים האחרונות יש בצורת בדרום אפריקה.

חמישה דברים שאסור לפספס בדרום אפריקה

1. פארק קרוגר

גולת הכותרת של הביקור בדרום אפריקה הוא, ללא ספק, טיול ספארי בפארק קרוגר (Kruger National Park). במהלך טיול בפארק העצום, ששטחו כ-20,000 קמ"ר (כמעט כשטח מדינת ישראל!), תוכלו לצפות בשלל בעלי חיים, כולל כמובן, "חמשת הגדולים" (Big Five) – אריה, פיל אפריקני, תאו אפריקני, קרנף ונמר.

מומלץ להתחיל את תכנון הטיול בהזמנת מקומות הלינה בפארק, וכדאי לעשות את זה לפחות חצי שנה מראש. הלינה בשמורה היא בתוך מחנה, שיש בו כמה רמות של בונגלוס, הכוללים מטבח מאובזר וגריל, ויש גם אפשרות לישון באוהלים ובקרוונים. בנוסף, יש גם חנות לקניית מצרכים במחנה. המחיר לחדר עם מטבח ומרפסת הוא כ-1,200 ראנד (כ-400 ₪). בכל פארק במשרדי הקבלה יש לוח המציין היכן נצפו חיות באותו היום. שימו לב: אם לא מוצאים לינה בשמורה יש אפשרות לישון בשמורות הפרטיות שהן יקרות יותר.

בתכנון הטיול, קחו בחשבון שהנסיעה בכבישי הפארק היא במהירות 50 קמ"ש, ובשבילים 40 קמ"ש. בנוסף, יש להגיע למחנות או לצאת מהפארק עד השעה 18:00. שימו לב, שפקחי הפארק נותנים קנסות על מהירויות, איחור בהגעה או יציאה מהרכב שלא במקומות המורשים. במשך היום ניתן להיכנס לכל מחנה להפסקה אוכל, למנוחה או לטיול רגלי לאורך האגם. בנוסף, ניתן להזמין בפארק סיור מאורגן שבו המדריך יסיע אתכם ברכב ספארי ברחבי הפארק ויפגיש אתכם עם החיות.

אפשר להגיע לפארק מיוהנסבורג בנסיעה של כחמש שעות בכבישי אוטוסטרדה נוחים (תלוי מאיזה שער אתם מתכננים להיכנס), בטיסה לאחד משדות התעופה שסביב הפארק או לקבוע הסעה שתיקח אתכם ישירות לשם. אם בחרתם באפשרות של נהיגה – מומלץ לשלב גם טיול בדרך הפנורמית. טיפ: אם אתם אחרי טיסת לילה, או שנחתתם בשעות הצהריים, מומלץ להוסיף לינה אחת בדרך, שכן לא מומלץ לנהוג אחרי רדת החשיכה, וגם צריך קצת זמן להתרגל לנהיגה בצד שמאל.

2. קייפטאון

קייפטאון (Cape Town) היא עיר נמל מודרנית, השוכנת על מפרץ בקצה הדרום-מערבי של יבשת אפריקה, שמפורסמת (בין השאר) בזכות שמורת הטבע הר שולחן. תוכלו לראות את ההר עצמו כמעט מכל מקום בעיר. אפשר לעלות אליו ברכבל, ליהנות מנופים מרהיבים של העיר מלמעלה, וגם לטייל בשבילי הליכה שנמצאים על הפסגה. במקרה הזה, כדאי להזמין כרטיסים מראש באתר האינטרנט, וגם לוודא שהוא פתוח, כי לפעמים הוא נסגר בגלל ערפל כבד. אגב, אם יש תור ארוך מדי, אפשר גם לוותר על העלייה להר ופשוט ליהנות מהתצפיות עליו שמסביב.

בקייפטאון עצמה, תוכלו לטייל בנמל עם המסעדות ובתי קפה הנעימים, לסייר ברחבי העיר לראות מבנים חשובים כמו בניין הפרלמנט, בית הכנסת היהודי ומוזיאון השואה, וגם סתם לשוטט לאורך הרחוב הראשי, לונג סטריט (Long Street). בנוסף, אפשר גם לשוט לרובן איילנד (Robben Island), שבו נמצא בית הכלא המפורסם שבו נכלא נלסון מנדלה.

במרחק של שעתיים נסיעה מקייפטאון תגיעו לכף התקווה הטובה – צוק סלעי המזדקר לתוך האוקיינוס האטלנטי, בקצה הדרום-מערבי של היבשת. הוא נחשב (בטעות) לנקודה הדרומית ביותר באפריקה, והוא מקום מפגש של האוקיינוס האטלנטי והאוקיינוס ההודי.

3. פארק ציציקמה

בפארק ציציקמה (Tsitsikamma) תוכלו לטייל על גשרים התלויים מעל נהר הזורם לאוקיינוס, בתוך טבע עוצר נשימה. יש מגוון רחב של מסלולי הליכה – משעות ספורות ועד מספר ימים – ותוכלו לבחור אורך וקושי על פי העדפתכם, כושרכם והזמן העומד לרשותכם. חובבי האדרנלין שביניכם יכולים לצאת לשייט קיאקים, שמתחיל בהליכה לנהר, ממשיך בקיאק ומסתיים בחתירה על מזרנים. חוויה מומלצת!
אתר אינטרנט: www.tsitsikamma.info

4. פארק הפינגוונים בדרך הגנים

על כביש 42, “נתיב הגנים”, שיוצא מקייפטאון ועובר דרך המפרצים, מומלץ לעצור בעיירת החוף Bettys Bay בסטוני פוינט (Stony Point) – מושבת הרבייה של הפינגווין האפריקאי. בפארק צועדים לאורך גשר עץ על החוף, כשסביבכם צועדים להם פינגווינים חמודים, כך שתוכלו לראות אותם (וגם קורמורנים) ממש מקרוב. אין לרדת מהשביל כדי לא לפגוע במושבת הדגירה. משך הביקור: עד שעה, עלות: 20 ראנד לאדם. אתר אינטרנט: www.capenature.co.za/stony-point-nature-reserve

5. הציפורים בפארק ווילדרנס

בפארק הציפורים ווילדרנס (Wilderness National Park) תוכלו לקחת סירת מנוע עם משיט, קיאקים, או פשוט ליהנות מטיול רגלי בפארק. ניתן לנסוע ברחבי הפארק לתצפית על “המפה של אפריקה” – תצפית על הנהר, ויער העצים, שיוצרים יחד מראה של מפת אפריקה, וניתן לטייל לעץ הבאובאב הגדול, שגובהו 33 מטר. משך הביקור: חצי יום עד יומיים, אם משלבים טראקים בפארק.

טיפ: מומלץ לצאת לשייט עם מדריך, כי הוא יצביע לכם על נקודות עניין ובעלי חיים, ובזכותו תזכו לצפות בציפורים מיוחדות המקננות על שפת הנהר.

אתר אינטרנט: www.nature-reserve.co.za/wilderness-national-park

חמישה דברים נוספים שכדאי

1. צפייה בלוויינים מהחוף העיר הרמנוס

אם במקרה יוצא לכם להגיע לאזור באוגוסט – זהו חודש מצוין לצפייה בלווייתנים מהחוף של העיר הרמנוס (Hermanus). לחלופין, תוכלו לצאת לשייט ולצפות בהם מקרוב. בנוסף, זהו מקום מקסים לטיולים, בילוי בחוף הים וגם אטרקציות ללא הפסקה (בנג'י, קיאקים, אומגות ועוד).

2. כף אגוליאש

בניגוד לאמונה הרווחת לגבי כף התקווה הטובה, כף אגוליאש (Cape Agulhas) הוא בפועל, הנקודה הדרומית ביבשת, ומפגש האוקיינוסים נמצא כ-150 ק"מ מזרחה. תוכלו לצעוד בטיילת ולעמוד במקום ששני האוקיינוסים – האטלנטי וההודי נפגשים. משך העצירה: חצי שעה-שעה.

על כביש הירידה לנקודת התצפית תוכלו לשבת במסעדת Suidpunt Potpourri (כתובת: 115 Main Rd), בעלת המסעדה חולמת להגיע לישראל בעקבות בן זוגה שמשיט סירות באילת.

3. הדרך הפנורמית

הדרך הפנורמית (Panorama Route) היא למעשה כביש בין יוהנסבורג לקרוגר, שבו תסעו מוקפים בנוף עוצר נשימה מרהיב. לאורך הדרך, שעוברת גם בקניון נהר בלייד (Blyde River Canyon, אחד הקניונים הגדולים בעולם), ניתן לעצור לטיולי הליכה קצרים וארוכים ולתצפיות שונות. המקומות נקיים ומסודרים, ובחלק מהמקומות גובים תשלום סמלי עבור הכניסה ויש שמירה על הרכבים. כמובן שגם מוכרי המזכרות יחכו לכם בדוכנים בכניסה. התחנות לאורך הדרך הן Bourke's Luck Potholes, מפלי ברלין וליסבון, מפלי מק-מק (Mac Mac) ותצפית God's Window. כל מסלול מסומן על ידי בעל חיים אחר.

4. יוהנסבורג

יוהנסבורג (Johannesburg) היא מטרופולין מרכזי לתעשיית הזהב בעולם, והיא נחשבת לאחת משלוש בירותיה של דרום אפריקה. היא הפכה מעיירה שוממת לעיר המודרנית בזכות מכרות הזהב שנמצאו באזור.

למי שרוצה ללמוד על ההיסטוריה של דרום אפריקה מומלץ לקחת סיור מאורגן או סיור פרטי (יקר מאוד) בעיר, וללמוד על חיו של נלסון מנדלה, מוזיאון האפרטהייד, ביתו של נלסון מנדלה ושכונת העוני סוואטו (Soweto), שבה חיים כמיליון וחצי תושבים בתנאי עוני ופשע נוראיים. ברחובות העיר ניתן לראות שרידים לשלטים "ללבנים בלבד". אם החלטתם לצאת לטיול עצמאי – היו ערניים לסביבתכם והזהרו.

5. סווזילנד

סווזילנד (Swaziland), שבירתה היא מבבנה (Mbabane) היא ממלכה עצמאית בתוך דרום אפריקה, שבה שולט מלך. מי שרוצה לראות תרבות אחרת יכול לזכות לראות פעם בשנה בסוף חודש אוגוסט את בנות סווזילנד יוצאות בריקוד הקנים בפני המלך, והמלך שכבר נשוי למספר רב של נשים, יכול לבחור לו אישה חדשה.

אם לא הגעתם בתאריך הנכון, תוכלו לבקר במרכז התרבותי, המספר על התרבות של סוויזלנד, ומדגים את ריקוד הקנים, וגם לסייר במפעל לעבודות זכוכית ולבקר בשני פארקים עם חיות.

תוכלו להיכנס לסווזילנד בדרך לדרבן (Durban), באמצעות מעבר הגבול אושווק (Oshoek). יש להיכנס למעבר הגבול הדרום אפריקאי, להחתים את הדרכון, ומשם להחתים את הדרכון במעבר הגבול של סווזילנד (מזכיר את המעבר מאילת לסיני). קחו בחשבון שלמרות שמדובר במדינה ענייה, הלינה בה לא זולה.

איך מטיילים – עצמאי או מאורגן?

טיול עצמאי

דרום אפריקה היא מדינה מודרנית, בניגוד למדינות אחרות באפריקה, וניתן לטייל בה לבד בקלות. כבר בשדה התעופה תוכלו לגשת לתחנת המידע לתיירים ולקבל עזרה, ולאחר מכן לגשת ישר לקבל את הרכב השכור ולהתחיל בטיול. קחו בחשבון שמסוכן לטייל אחרי רדת החשיכה (18:00), לכן חשוב לתכנן את הימים כך שתגיעו למקום הלינה שלכם לפני שיחשיך. המלונות בטוחים ומוגנים על ידי שומרים. תוכלו להזמין גם את הרכב וגם את מקומות הלינה מראש, דרך אתרי האינטרנט השונים, ולשלם באשראי טרם ההגעה. פעמים רבות זה יוצא זול יותר מאשר להזמין במקום. ניתן לתכנן טיול של נסיעה ברכב, או לשלב טיסות פנים כדי לקצר זמנים ומרחקים.

טיול מאורגן

אפשרות אחרת, אם אתם לא רוצים לטפל לבד בכל הפרטים, גדולים כקטנים, החל מטיסות, נסיעות, כרטיסי כניסה, דרך מסלולים, הדרכה ועד לו”ז מפורט וארוחות, תוכלו לצאת לטיול מאורגן לדרום אפריקה, והחברה כבר תדאג לכל הסידורים. כל מה שאתם צריכים לעשות זה להגיע, וליהנות מהאתרים המפורסמים ביותר במדינה, בלי כל הטרחה שבתכנון, הזמנות, ולוגיסטיקה.

אופי הטיול בדרום אפריקה מחייב לא מעט נסיעות, ברכב או בטיסות פנים, בין ערים, נופים ואתרים היסטוריים. יש לא מעט סיפורים ואנקדוטות, שיכולים להוסיף המון טעם וצבע לטיול בארץ, בה חיים עד היום גם שבטים פרימיטיביים לצד תרבויות מפותחות. הצטרפות לטיול מאורגן תאפשר לכם לשמוע על כל אלה, בלי להסחב עם ספרים כבדי משקל או להסתמך על הזיכרון של מה שקראתם תוך כדי תכנון הטיול. המדריך יספק לכם הסברים בשטח ותוך כדי נסיעה וגם אם יהיו לכם שאלות נוספות, יהיה מי שיתן עליהם מענה במקום.

יחד עם זאת – לא לכל אחד מתאים להצטרף לטיול מאורגן, להתנהל על-פי סדר יום קבוע מראש ולא בהתאם לקצב שלכם או לטייל עם אנשים זרים. אחרי ששקלתם את כל היתרונות והחסרונות, כדאי לדעת שישנן חברות ישראליות שונות שמוציאות טיולים מאורגנים לדרום אפריקה ולכן חשוב לשים לב מה כלול במחיר, באיזה מלונות ישנים ואיפה הם ממוקמים, כמה אנשים בקבוצה, לכמה ימים נוסעים והאם ישנן פעילויות אופציונאליות בתשלום נוסף.

טיול עצמאי-מאורגן

כמובן שתמיד אפשר ללכת על דרך האמצע – לטייל לבד, אך לקחת מדריכים רק לחלק מהימים, או לצאת לטיולים מאורגנים קצרים במקומות ספציפיים לאורך המסלול שלכם.

מסלול טיול לדוגמה

מסלול של שבועיים וחצי בדרום אפריקה:

יום 1 – נחיתה ביוהנסבורג על פי שעת הנחיתה ניתן לישון בפרטוריה, הקרובה לשדה התעופה וניתן להגיע אליה בכביש האוטוסטרדה. אם נחתתם בבוקר ניתן לנסוע לכיוון גראסקופ (Graskop). לינה באזור. אם נותר זמן ניתן לעצור במפלים בדרך הפנורמית.

יום 2 – נסיעה ב”דרך הפנורמית” או נסיעה ישירה לפארק קרוגר. לינה בפארק קרוגר.

יום 3-7 – שהייה בפארק קרוגר.

יום 8 – טיול בדרך הפנורמית כולל עצירה בקניון בלייד והמפלים בדרך חזרה ליוהנסבורג.

יום 9 – טיול ביוהנסבורג, מומלץ לקחת סיור מאורגן המסייר ברחובות העיר, מוזיאון האפרטהייד, ביתו של נלסון מנדלה וסיור בשכונת סוואטו.

יום 10 – טיסה לקייפטאון: סיור במרכז העיר, ביקור בבית הכנסת היהודי ובמוזאון השואה, בניין הפרלמנט והליכה עד לנמל, ניתן להפליג לאי רובן (Robben), המקום בו נכלא נלסון מנדלה.

יום 11 – קייפטאון: עליה להר שולחן, ביקור במוזיאון Iziko South African ובמוזיאון Gold of Africa.

יום 12 – קייפטאון: נסיעה לכף התקווה הטובה.

יום 13 – יציאה לדרך היין שמרכזה סטלנבוש (Stellenbosch) סיור ביקבים באזור (50 ק”מ מקייפטאון) ניתן לחזור לקייפטאון או לישון באזור.

יום 14 – נסיעה מקייפטאון דרך “נתיב הגנים” (כביש 42) שעובר דרך המפרצים עצירה לצפייה בפינגווינים ב-Stony Point. המשך להרמנוס, ״עיר הלוויתנים״, שבחודש אוגוסט ניתן לצפות ממנה בלוייתנים. אחר כך ניתן לסייר בחוות היענים באודסהורן (Oudtshoorn).

יום 15 – בדרך למוסל ביי (Mossel Bay) ניתן לעצור בנקודה הדרומית ביותר באפריקה, כף אגוליאש, להמשיך לעיירה ולהגיע לשמורת Wilderness. במוסל ביי ניתן לבקר במוזיאון הימי על שם דיאז.

יום 16 – יום בפארק הציפורים בדרך הגנים בווילדרנס, ניתן לשוט עם מדריך ולצפות בציפורים, לטייל רגלית, לנסוע לתצפית על "מפת אפריקה" והעצים הגדולים. לינה בנייזנה (Knysna).

יום 17פארק ציציקמה – טיולי הליכה, שייט, קנופי ועוד. לאמיצים ניתן לקפוץ בנג'י. לינה באזור.

יום 18 – נסיעה לפורט אליזבת (Port Elizabeth) וטיסה ליהונסבורג.

אפשרויות אחרות

אם ברשותכם פחות ימים לטיול, אפשר לקצר את זמן השהות בקרוגר לשני לילות בלבד, לוותר על יוהנסבורג, לקצר את השהות בקייפטאון לשלושה ימים ו/או לקצר את הזמן בדרך הגנים. בנוסף, ניתן לטוס מיוהנסבורג לקרוגר ולוותר על הדרך הפנורמית.

לחלופין, אפשר לתכנן מסלול שונה לגמרי: יוהנסבורג – קרוגר – סווזילנד – לדרבן – טיסה לפורט אליזבת – דרך הגנים – קייפטאון. משם לטוס לארץ, או לחזור ליוהנסבורג (ומשם לארץ).

בכל מקרה, אם יש זמן, ניתן להוסיף לטיול ארבעה ימים במפלי ויקטוריה (Victoria Falls), שעל גבול זמביה וזימבבואה.

הגעה למדינה

יש שני שדות תעופה בינלאומיים בדרום אפריקה – ביוהנסבורג ובקייפטאון, ותוכלו להגיע אליהן באמצעות שלל חברות שמגיעות אליהם, בתדירות יחסית גבוהה. יש גם טיסה ישירה של אל-על.

לחברת אתיופיאן איירליינס יש קו לדרום אפריקה עם חניית ביניים באדיס אבבה. בהתאם לשעות ההמתנה שיש לכם באתיופיה, תוכלו לבחור בין סיור באדיס או לינה בבית מלון, ללא צורך בהוצאת ויזה.

תחבורת פנים ושירותי תיירות נוספים

נהיגה

הדרך הנפוצה לטייל בדרום אפריקה היא, כאמור, לשכור רכב ולשלב טיסות פנים. יש חברות השכרת מכוניות רבות בשדה התעופה, וניתן להזמין רכב מראש דרך האינטרנט ולשלם באשראי. לא לשכוח לקחת אתכם רישיון נהיגה בינלאומי, ושהנהיגה היא בצד שמאל.

שימו לב: האוטוסטרדות טובות ויש לשלם בכניסה לאוטוסטרדה. בדקו בחברת ההשכרה אם על חלון הרכב יש מתקן המחייב אוטומטית בכניסה לאוטוסטרדה ואז השערים נפתחים לבד ותקבלו את החיוב בכרטיס האשראי.

בכל חניון יש את השומר עם האפוד הצהוב ששומר על המכוניות , מומלץ להחביא את הציוד. האנשים מאוד אדיבים, וכולם עוזרים בשמחה ואפילו יתנדבו לקחת אתכם למקום או למסעדה.

שלל טיפים על נהיגה, השכרה, טיסות ואפילו תחבורה ציבורית » 

טיסות

אפשר לשלב טיסות פנים במהלך הטיול, אבל יש לקחת בחשבון את זמניהם והמחירים. בדרך כלל הטיסות מיוהנסבורג לקייפטאון זולות מאוד, וניתן לרכוש כרטיסים ב-70 דולר. הטיסה לדרבן יקרה כי יש רק שלוש טיסות ביום.

אם זמנכם קצר, ניתן לקחת טיסות פנים ממש לפארק קרוגר, שמסביבו ממוקמים מספר שדות תעופה. במקרה הזה, מומלץ לבדוק איזה שדה הכי קרוב לשער שדרכו אתם מתכוונים להכנס לפארק.

תחבורה ציבורית

כאמור, רוב המטיילים מעדיפים לתור את דרום אפריקה בנהיגה עצמית (לעתים בשילוב טיסות), אך אם תרצו, תוכלו גם להגיע לחלק מהמקומות בתחבורה ציבורית.

רכבת: יש מספר חברות, שמציעות נסיעות רכבת דלוקס בקרונות יוקרתיים ומפנקים, עם שלל אפשרויות אוכל ולינה. כך שתוכלו לנסוע ליעדים המרכזיים במדינה (יוהנסבורג, קייפטאון, דרבן וכו') בסטייל, וגם ליהנות מנסיעה יוצאת דופן וחווייתית במיוחד. החברות הגדולות הן: Rovos, Shongololo Express, Blue Train ו-Shosholoza Meyl, כשלאחרונה יש גם מחלקות פשוטות יותר.

אוטובוס:  יש מספר חברות שמיועדות לתיירים, שמציעות אוטובוסים מודרניים ונוחים, חלקם עם אפשרויות לינה. רשת הקווים מכסה את רוב האזורים העיקריים במדינה, ובחלק מהחברות יש אפשרות לקנות כרטיסים שמאפשרים עליה וירידה במספר מקומות לאורך הדרך, או כרטיסים על פי כמות ימים מסוימת. שתי החברות הגדולות והפופולאריות ביותר הן Intercape ו-Greyhound, אך מומלץ לבקר גם באתרים שמאפשר השוואת מחירים והזמנה ממספר חברות שונות.

הנה שני אתרים, שבהם תוכלו להשוות מחירים שלל שלל אפשרויות תחבורה, בהם אוטובוסים, טיסות, השכרות רכב ואפילו קרוזים: www.computickettravel.com, www.southafrica.to

עלויות, יוקר, תקציב משוער

דרום אפריקה היא לא מדינה זולה. המטבע הדרום אפריקאי הוא ראנד, כש-12 ראנד שווים לדולר, וכ-3.5 ראנד לשקל (נכון לפברואר 2018). אין חנויות חלפנים, אך ניתן להחליף בשדה התעופה (השער לא הכי טוב) או בבנק (תורים ארוכים). לכן הכי מומלץ למשוך כסף בכספומטים, ניתן לשלם בכל מקום בכרטיס אשראי. בנוסף, אין בעיה לעשות הזמנות באינטרנט. אפשרות אחרת היא לקנות ראנדים אצל החלפנים בישראל.

בחברות השכרת הרכב ובחברות הטיסה מחיר הקניה דרך האינטרנט זול יותר מקנייה במקום.

ארוחת סטייק עם קינוח תעלה כ-135 ראנד לאדם, ובקבוק יין מקומי – כ-120 ראנד.

לינה

ניתן להזמין מקומות בבתי מלון, בצימרים או בדירות. אם אתם מספר ימים באותו המקום, אפשר להזמין דירה דרך אתרי האינטרנט. בנוסף, ניתן להזמין לינות בשמורות הטבע, דרך האתר של השמורות ולישון בבונגלוס, באוהלים או בקראוונים.

בבתי המלון תמצאו ארוחות בוקר עשירות, ואילו בצימרים ישאלו אתכם מה אתם רוצים להזמין לארוחה. לאחר שהזמנתם, תצטרכו לחכות עד שיכינו לכם אותן. הארוחות בדרך כלל כוללות טוסטים, ביצים, ושתיה קרה וחמה.

מחירי לינות: המחירים במקומות הלינה משתנים בהתאם לעונות ובסופי שבוע, ברמה שהמחיר יכול לזנק לפי 3 בסוף השבוע, אז כדאי לבדוק לפני ההזמנה. לאורך המסלול ניתן למצוא לינות שונות במחירים בהתאם לרצונכם. בכל מקום זכינו למקומות נקיים ושירות אדיב. ניתן למצוא לינות בצימרים בין 800-2000 ראנד.

לחלופין, אפשר כאמור לשכור דירה, והמחירים זולים מאוד. לדוגמה, אפשר למצוא דירת פנטהאוז מאובזרת ונקייה עם שומר בכניסה לבניין ב-40 דולר ללילה.

בדרום אפריקה שפע של אטרקציות: שייט, בנג'י וכדומה. המחירים לא זולים, אך קשה לוותר על התענוג, אז כדאי לקחת אותם בחשבון כשמתכננים תקציב.

מחפשים המלצות על מקומות לינה? הנה מה שגולשי למטייל מספרים מניסיונם » 

חגים ופסטיבלים

בדרום אפריקה נחגגים החגים הנוצריים, ובנוסף החגים הבאים:

  • 21 במרץ – יום זכויות האדם
  • 2 באפריל – יום המשפחה
  • 27 באפריל – יום החירות
  • 16 ביוני – יום הנוער
  • 9 לאוגוסט – יום האישה – בערב קודם הנשים יוצאות לפאב בפיג'מות
  • 24 בספטמבר – יום המסורת
  • 16 בדצמבר – יום הפיוס

קניות ושווקים

מי שמחפש לקנות מזכרות דרום אפריקאיות יוכל למצוא אותן בכל מקום מתוייר – החל מהכניסות לפארקים. אפשר לקנות פסלי עץ, בדים צבעוניים, ואם תרצו – את דיוקנו של נלסון מנדלה על שלל אביזרים. בנוסף, דרום אפריקה ידועה בזכות הזהב והיהלומים שבה, ותוכלו למצוא בקלות שלל פריטים שכאלו. כמובן שאם אתם מחפשים שופינג בקניונים – תוכלו למצוא מגוון חנויות בקייפטאון.

בטיחות ובריאות

דרום אפריקה היא מדינה מודרנית ונקייה. ניתן לשתות מים מהברזים. בכל תחנת דלק שתעצרו תמצאו שירותים מבריקים. המלונות נקיים ומסודרים בכל הרמות, וגם רמת בתי החולים טובה מאוד. עם זאת, קחו בחשבון שבכל זאת מדובר במדינה באפריקה, לכן יש להתייעץ במרפאת מטיילים כדי לבדוק אילו חיסונים יש לעשות בטרם היציאה לטיול, ואם יש צורך בתרופות או בנקיטת צעדי המנעות כלשהם – בעיקר בהקשר של מלריה, שלשול, צהבת ובילהרציה.

בטיחות: המיעוט הלבן מתגורר בבתים מגודרים ובשכונות מופרדות עם שמירה, אך כתיירים ככל הנראה תרגישו בטוחים. בתנאי שתטיילו רק באזורים המתויירים ותגיעו למקום הלינה עד רדת החשכה. כמובן שאמצעי הבטיחות הרגילים תקפים גם בדרום אפריקה – אל תנופפו בחפצי ערך יקרים, שמרו את הכסף והמסמכים קרוב לגופכם, ואל תורידו עיניים מהתיקים שלכם.

קהילה יהודית

היהודים הראשונים הגיעו למדינה במאה ה-17, והתיישבו בעיר קייפטאון. בסוף המאה ה-19 הגיעו רבים נוספים, בעקבות גילוי מרבצי הזהב והיהלומים. במחצית השניה של המאה הקודמת עזבו את דרום אפריקה כ-40,000 יהודים והיגרו אליה כ-10,000 ישראלים. ב-1997 היו כ-106,000 יהודים במדינה, כשהריכוזים הגדולים ביותר היו כמובן ביוהנסבורג (כמעט 60,000), ובקייפטאון (כ-20,000). הקהילה היהודית בקייפטאון ברובה אמידה ומשכילה, והנהגת הקהילה קיימה יחסים טובים עם ממשלת מנדלה.

יש מספר בתי כנסת בקייפטאון (הנה רשימה), אך אחד מהם, Garden Shul, נמצא ממש ליד מוזיאון השואה. מנהלת המקום, דוברת עברית, שמחה להדריך ולספר על היהודים בדרום אפריקה. אם אתם רוצים לבקר באחד מבתי הכנסת ביוהנסבורג, רשימת הכתובת ופרטי הקשר נמצאים כאן.

יש כעשרים בתי חב”ד בדרום אפריקה, ותוכלו למצוא את פרטיהם בקישור הזה » 

הבלוגים של למטייל

קריאה בבלוגים היא דרך נהדרת לקבל מידע בלתי אמצעי ממטיילים מנוסים, שכבר ראו עולם, ורוצים לחלוק מסלולים, טיפים, חוויות ומסקנות – כדי להפוך את הטיול שלכם לטוב יותר.

מכירים את הבלוגים שלנו? רבים מהם נכתבו על ידי מטיילים ותיקים כמוכם – וחלקם אפילו כתבו את המדור הזה! כדאי מאוד להציץ גם בהם, ללמוד מניסיונם ולשאוב מהם השראה, כך שתוכלו לתכנן את הטיול שלכם בצורה הטובה ביותר! הנה כל הבלוגים על דרום אפריקה של גולשי למטייל »

אגב, כשתחזרו, תוכלו גם אתם לכתוב את סיפור הטיול שלכם, בדיוק בצורה שתבחרו, במילים שלכם, וכמובן, עם התמונות שלכם – כדי שחוויותיכם יוכלו לעזור גם למטיילים אחריכם.

רוצים לקרוא עוד על הטיול של גילה לדרום אפריקה? היכנסו לבלוג »

עוד לא משוכנעים? צפו בנופים המרהיבים של דרום אפריקה:

טיפים להתנהלות במדינה

  • כשמתכננים את הטיול, להתחיל מהזמנת מקומות לינה בקרוגר. גם אם מצאתם לינה במקום פחות טוב, ניתן להיכנס ולשנות את הלינות, אבל קחו בחשבון שאם המחיר זול יותר – לא תקבלו את ההפרש. יש לבדוק את המרחקים בין המחנות. יש לזכור שהמהירות המותרת היא 50 קמ”ש בכבישים ו-40 קמ”ש בשבילים.
  • בתכנון הטיול, זכרו שיום הטיול מתחיל לאחר שאכלתם ארוחת בוקר, אז אם אתם ישנים בצימר, ארוחת הבוקר מתארכת מכיוון שרק ב-7:00 מגיעה המבשלת, ששואלת אתכם לבקשתכם, ורק אז היא מתחילה להכין את הארוחה. יום הטיול מסתיים עם רדת החשכה.
  • אומלט דרום אפריקאי: אם תזמינו אומלט בדרום אפריקה, הוא מורכב מחביתה גדולה מקופלת לשניים, ועליה שמים את כל התוספות שביקשתם, שבושלו בנפרד.
  • מומלץ להביא מתנות קטנות ומזכרות מישראל, אם אתם אוהבים לבקר במקומות עם ילדים (לדוגמה: בית ספר בתוך ספארי!), הם תמיד ישמחו לקבל.
  • מומלץ להצטייד במצלמות ובמשקפות.
  • כדאי לאכול את הארוחה העיקרית במקום הלינה, כך תוכלו לנצל את הערב לארוחה גדולה ואת היום לטיולים.
  • דרום אפריקה ידועה בסטייקים הטובים וביין הזול שלה – תיהנו מהארוחה!
  • ניתן (ומומלץ!) לרכוש ראנדים אצל החלפנים בארץ. בדרום אפריקה אין חלפנים. אפשר לפרוט כסף בשדה התעופה או בבנקים, אך מומלץ להשתמש בכרטיס אשראי.

יעדי הכתבה