סקירה כללית
אלסקה היא המדינה ה-49 והצפונית ביותר של ארה"ב. זהו חבל ארץ ענק (שווה בשטחה לחמישית מהשטח היבשתי של ארה"ב, פי שתיים וחצי מגודלה של טקסס, המדינה השניה בגודלה). היא מיושבת בדלילות (כ-750 אלף תושבים, 300 אלף מתוכם בעיר הגדולה ביותר, אנקורג'). ומבודדת יחסית.
למה להגיע לאלסקה?
כל אחד וסיבותיו. עבור הרוב, זוהי ארץ פראית, שוממת כמעט לגמרי ומדהימה של נופי בראשית בתוליים: רכסי הרים מושלגים, נהרות רחבים, יערות עצומים ואינספור קרחונים. רבים אחרים מגיעים בגלל ההזדמנות הנדירה בימינו לצפות בבעלי חיים בסביבתם הטבעית, שכן הם נפוצים בה בהרבה מאשר בשאר אזורי ארה"ב.
תוכלו אולי להיתקל בדובים חומים ושחורים, איילי צפון ואייל קורא (מוס), עיזי וכבשי הרים, זאבים, ועוד. לווייתנים רבים מגיעים בקיץ לחופי אלסקה במסלול הנדידה השנתי שלהם מדרום לצפון ובחזרה. בנוסף, סוגים רבים של עופות מים מקננים בקיץ, והים והנהרות מלאים דגה משובחת (בעיקר סלמון והליבוט, בעונה).
בעלי החיים מושכים גם סוג אחר של תיירים – ציידים ודייגים, המוצאים כאן אתגר ייחודי וגם הזדמנות למצוא שלל שכמותו קשה למצוא במקומות אחרים. ויש גם את אוהבי ספורט האקסטרים לסוגיו, המוצאים כאן הזדמנויות רבות לטרקים רגליים ארוכים ומאתגרים, ראפטינג בנהרות על גבול טמפרטורת הקפאון, שיט בקיאקים בשממה או בין קרחונים עצומים, הליכה או טיפוס על קרחונים, ושלל פעילויות נוספות ככל שיחפוץ הלב ויאפשר התקציב.
רוב המטיילים באלסקה עושים זאת באחד או בשניים מהאזורים העיקריים הבאים:
- דרום-מזרח אלסקה – האזור, שנקרא גם "המעבר הפנימי" או "ידית המחבת" (Panhandle) על שם צורתו, צר ומאורך, וגובל בקנדה מדרום וממזרח. רוב היישובים והאטרקציות באזור זה מבודדים ללא קשר יבשתי ביניהם, והמעבר ביניהם נעשה בדרך הים או האוויר.
- דרום-מרכז אלסקה (South Central) בשילוב אזור ה"פנים" (Interior) של המדינה –באזור זה מתגוררת רוב אוכלוסיית אלסקה, ובו פרושה רוב רשת הכבישים המצומצמת של המדינה, ולכן הוא מתאים לטיול ברכב או בתחבורה ציבורית.
יש כמובן עוד אזורים מרתקים באלסקה, אבל הם רחוקים, פראיים כמעט לחלוטין, והרבה פחות נגישים שהייה באזורים אלה מתאימים בד"כ לטיולי עומק ל"מתקדמים" או לגיחה נקודתית של יום-יומיים, למטרות ספציפיות (למשל לצורך צפייה בדובים), בדרך כלל באמצעות טיסה.
עונות ומזג אוויר
אלא אם אתם מגיעים לצורכי עסקים, או חובבי ספורט חורף אקסטרימי במיוחד, קרוב לוודאי שתגיעו לאלסקה בקיץ. רוב התיירים מגיעים לאלסקה בין החודשים יוני לאוגוסט: בתקופה זו, הימים ארוכים-ארוכים (בשיא – עשרים שעות אור ביממה ויותר), מזג האוויר סביר, הטבע פורח ובעלי החיים פעילים. רוב אתרי ופעילויות התיירות במדינה פעילים בתקופה זו.
הטמפרטורות נעות בין 10 ל-20 מעלות. כמות המשקעים משתנה מאזור לאזור במדינה, ובדרום-מזרח אלסקה גשום במיוחד, עם ממוצע חודשי בין 120-200 מ"מ ובין 15-20 ימי גשם לחודש ברוב המקומות. אזורי הדרום-מרכז והפנים יבשים משמעותית, בעיקר ביוני-יולי, שבה כמות המשקעים הממוצעת היא בין 20-70 מ"מ ופחות משישה ימי גשם בממוצע לחודש. אוגוסט גשום יותר באזורים אלה עם ממוצעים של 50-120 מ"מ ועד 15 ימי גשם בחודש.
לקראת סוף אוגוסט מתחיל הסתיו הקצר, המתאפיין בנופי שלכת מרהיבים, אבל גם בימים מתקצרים, מזג אוויר הפכפך, ופעילויות תיירותיות הולכות ונסגרות כשרוב המפעילים והמדריכים עוזבים את אלסקה בחזרה למדינות המוצא החמימות יותר שלהם. החורף הארוך חשוך, מושלג וקפוא. האביב גשום ובוצי ואזורי טיול רבים עדיין חסומים בשלג.
גם בקיץ, מזג האוויר הוא אולי נוח "בממוצע", אבל בהחלט עלול להיות מתעתע עם חילופים תכופים בין יום שמשי וחמים ליום אפור וצונן, לעתים מספר פעמים באותו יום עצמו. גשם עלול לרדת בכל רגע נתון. בד"כ הגשם הקיצי הוא קל וחולף שאינו משפיע יותר מדי על תכניות לטיול, אבל ייתכנו גם פרקי גשם ממושכים של שעות ואפילו ימים.
איך מתמודדים? יש מספר כללים מומלצים למטייל הנבון:
- לבוש בשכבות שניתן להוריד או ללבוש (שיטת ה"בצל"). השילוב המומלץ הוא טי-שירט, ז'קט פליז, ומעיל עליון עמיד לגשם, ואולי שכבה נוספת מתחתיו למקרה של קור יוצא דופן (למשל בקרבה לקרחון). מומלצים במיוחד הם מעילי ה-"3 ב-1" המתפרקים לשכבה פנימית מחממת ולשכבה חיצונית נגד גשם, כך שניתן ללבוש כל שכבה בנפרד או את שתיהן ביחד.
- ציוד נגד גשם – שווה להשקיע בביגוד גשם איכותי הכולל מעיל עמיד לגשם וסגור היטב, מכנסי גשם (ללבישה מעל מכנסי הטיול) ונעלי הליכה גבוהות עמידות במים. ביגוד כזה מאפשר לטייל גם בגשם "סביר" תוך פגיעה מינימלית בתכניות.
- מוכנות נפשית – חשוב לקחת בחשבון שמזג האוויר יכול לשבש תכניות ולא לקחת ללב יותר מדי. במידת האפשר ובפעילויות שחשובות לכם במיוחד, כדאי לתכנן אופציות גיבוי (למשל, להישאר יום נוסף או לחזור דרך אותו מקום ביום אחר). ואם לא, לא נורא – יהיו ימים אחרים ופעילויות אחרות.
בד"כ, לטיול בקיץ אין צורך להביא ביגוד סופר-חם כמו מעילי חורף כבדים או ביגוד תחתון תרמי, אלא אם כן אתם מתכננים ביקור באזורים קרים במיוחד. עם זאת, מומלץ להביא ציוד "קל" כמו כפפות נוחות, כובע חם ומחמם צוואר, לפעילויות כמו הפלגה בים הפתוח או הימצאות בקרבת קרחונים.
חמישה דברים שאסור לפספס באלסקה
1. הליכה על קרחון
מספקת לא רק פעילות פיזית יוצאת דופן, אלא גם נופים ומראות ייחודיים. ישנם מספר קרחונים נגישים יחסית המאפשרים הליכה עליהם. הפופולארי מכולם הוא קרחון Matanuska העצום, שנמצא במרחק דקות בודדות לצד כביש ה-Glenn Highway. יעד פופולארי נוסף הוא קרחון Root, שבפארק הלאומי Wrangell St. Elias אליו יוצאים סיורים מהעיירות המבודדות Kenicott ו-McCarthy. שימו לב, מדובר בפעילות מסוכנת, ולכן מומלץ מאוד לא לעשות זאת עצמאית אלא בחברת מדריך מנוסה וציוד מתאים.
2. הפלגה לקרחון ימי
אין שום דבר שמשתווה למראה מלא ההוד של קרחון ימי ענק ברוחב מאות מטרים ובגובה עשרות מטרים המתנשא מעליך. יש כמה וכמה אפשרויות הפלגה לקרחונים באלסקה. הפלגות כאלה משלבות בדרך כלל גם את האפשרות לצפות בבעלי חיים כמו לווייתנים, אריות ים, כלבי ים, עופות מים ועוד.
בדרום-מרכז אלסקה הפופולאריות ביותר הן ההפלגות לקרחונים ב-Kenai Fjords שיוצאות מסיוורד (Seward) וההפלגות ב-Prince William Sound שיוצאות מ-Whittier במערב או מוולדז (Valdez) במזרח. יעדים נוספים שמסובך יותר להגיע אליהם בדרום-מזרח אלסקה הם הפארק הלאומי Glacier Bay או ההפלגות לקרחון LeConte שמפליגות מהעיירות Wrangell או Petersburg.
הערה חשובה: ככל שהסירה קטנה יותר כך החוויה חזקה יותר.
3. צפייה בדובים בטבע
הדובים נפוצים באלסקה, ולמטייל הממוצע יש סיכוי (או סיכון!) להיתקל בהם מדי פעם באופן אקראי, בצד הדרך או בשבילי ההליכה. גם לנוסעים באוטובוס הפארק בדנאלי יש סיכוי מצויין להבחין בדובים לצד הדרך (בדרך כלל מרחוק). עם זאת, אם אתם מעוניינים להבטיח בדרגת ודאות גבוהה צפייה ממושכת, מומלץ מאוד להשקיע בסיור צפייה ייעודי בדובים. באופן טבעי, רוב היעדים המוכרים לצפייה הם באזורים פראיים ומבודדים שההגעה אליהם היא בד"כ בטיסה במטוסים קלים, ולכן מחירם של סיורים כאלה הוא גבוה (כ-$600-800 לאדם ליום סיור). מצד שני, סיור כזה יכול לספק חוויית חיים בלתי נשכחת המהווה עבור רבים את שיא הביקור באלסקה.
צפייה בדובים מתאפשרת בדרך כלל בתקופת ה-Salmon Run, שבה הסלמונים הבוגרים עושים את הדרך הקשה במעלה הנהרות וחוזרים למקום הולדתם כדי להשריץ ולמות. בתקופה זו, הדובים מגיעים בהמוניהם אל הנהרות והאגמים כדי לחגוג ולמלא את כרסם בדגים ולאגור שומן לקראת שנת החורף הארוכה. שימו לב: התאריכים הספציפיים לכך משתנים ממקום למקום, לכן כדאי לוודא מראש מול מפעילי הסיור לאן כדאי להגיע ומתי ולתכנן בהתאם.
מספר יעדים פופולאריים לצפייה בדובים:
- Brooks Falls שבאזור Katmai – אולי המקום המפורסם מכולם, שם מצולמות התמונות האיקוניות של דובים חומים רבים הממתינים לסלמון מעל מפלים בנהר ולוכדים אותו במעופו מעל למפל. פעילות הדובים מתרכזת בחודש יולי, ואז מגיעים מספר רב של סיורים מדי יום והצפיפות רבה יחסית, אך רבים מדווחים על חווית צפייה בלתי נשכחת. המקום מוסדר ומפוקח ע"י שירות הפארקים הלאומיים, ויש בו אתר קמפינג ולודג' (לאחרון תצטרכו להזמין מקום זמן רב מראש ולהתמודד בהגרלה על כך).
- Silver Salmon Creek Lodge – על חוף הים בגבול הפארק הלאומי Lake Clark. באזור ניתן לצפות בדובים חומים עסוקים בפעילויותיהם השונות במשך כל הקיץ, לאו דווקא בתקופת הסלמון. מדריכי הלודג' מסיעים את המבקרים בשטח ומאפשרים הזדמנויות לצפייה בדובים, לעיתים ממרחק מטרים בודדים (!) ניתן להגיע לסיורי יום, אבל מומלץ להזמין בלודג' לינה ללילה או שניים – יקר, אבל חוויה בלתי נשכחת השווה כל אגורה.
- העיירה הומר (Homer) – עיירת הדייג והנופש המקסימה זו שבדרום חצי האי Kenai היא המרכז בלתי רשמי לצפייה בדובים, שיוצאים ממנו סיורי יום רבים, במטוסים או מסוקים, לאתרים שונים באזורי הפארקים הלאומיים Katmai או Lake Clark, שניהם ממערב ל-Cook Inlet. הטייסים מיומנים באיתור והגעה למקומות שבהם נמצאים הדובים באותו יום, כך שעם קצת מזל תוכלו לצפות בסיור כזה במספר רב של דובים (אל דאגה – הטייסים/מדריכים מיומנים בכללי הבטיחות כך שכל עוד תשמעו להוראות, לא צפוי לכם סיכון). סיורים נוספים יוצאים גם מאנקורג' ומהעיירה Soldotna.
- Pack Creek – על Admiralty Island שבדרום-מזרח אלסקה. ניתן לצפות בדובים חומים בטבע. סיורי יום מגיעים בטיסה קצרה מהעיר ג'ונו.
- Anan Creek – בדרום-מזרח אלסקה, כשעה הפלגה מהעיירה Wrangell, שממנה יוצאים בעונה סיורים של כחצי יום. במקום מצפה מוסדר, המאפשר צפייה במספר רב של דובים – בעיקר שחורים, אבל גם חומים – הדגים את דגי הסלמון. זהו אחד מאתרי הצפייה הבודדים שתוכלו להגיע אליהם בהפלגה ולא בטיסה, כך שיש פחות סיכוי לביטול כתוצאה ממזג אוויר גרוע. בנוסף, המחיר גם זול יחסית (“רק” כ-300$ לאדם), אבל אל תשכחו את עלויות ההגעה ל-Wrangell עצמה. פעילות הדובים נמשכת מתחילת יולי ועד אמצע אוגוסט בערך.
4. צפייה בלווייתנים
צפייה ביונקים הימיים הענקיים האלה מטווח קצר על רקע הנופים המרהיבים של חופי אלסקה היא חוויה יוצאת דופן. מין לווייתן הנפוץ ביותר הוא לוויתן גדול סנפיר (Humpback Whale), אולם ניתן בהחלט לפגוש גם אורקה (Killer Whale) וגם מינים אחרים. ברוב הצפיות ניתן לראות את גב הלוויתן או את זנבו החובט במים בזמן צלילה, אך בני המזל יוכלו לחזות בראש מגיח או אפילו במחזה יוצא הדופן של לווייתן המזנק לכל ארכו אל מחוץ למים.
ניתן להתקל בלווייתנים במסגרת ההפלגות היוצאות מסיוורד לכיוון Kenai Fjords. או אלה היוצאות מוולדז לקרחונים שב-Prince William Sound. אולם הזדמנויות הצפייה ה"מובטחות" והאיכותיות יותר נמצאות דווקא בדרום-מזרח אלסקה, בהפלגות ייעודיות למטרה זו היוצאות מפטרסבורג (Petersburg), ג'ונו (Juneau) או גוסטבוס (Gustavos). הצוות בסירות אלה מכיר את אזורי ההזנה של הלווייתנים ואת "הסימנים המעידים" לנוכחותם, ויוכל להגיע ממש אליהם. גם כאן – ככל שהסירה קטנה יותר ומספר הנוסעים נמוך יותר, כך החוויה חזקה ומרשימה יותר.
5. ביקור בפארק הלאומי דנאלי
הפארק הלאומי הענק דנאלי (Denali National Park) הוא אטרקציית התיירות המפורסמת והפופולארית ביותר באלסקה, עם מאות אלפי מבקרים בשנה. דווקא בקרב מטיילים ישראלים הוא זוכה ל"באזז" שלילי ממספר סיבות: ראשית, ההגעה אליו דורשת נסיעה ארוכה של כשש שעות בכל כיוון מאנקורג' ובחזרה. שנית, כיוון שהפארק סגור לכלי רכב פרטיים, הטיול ה"סטנדרטי" בו מתבסס על נסיעה של יום שלם באוטובוס מיושן יחסית, בדרך העפר היחידה החוצה אותו לרוחבו. שלישית, ביקור בפארק הוא סוג של הימור, כי במקרה של מזג אוויר גרוע או תנאי ראות לקויה, הטיול מאבד את טעמו במידה רבה.
למרות כל הנ"ל, אנחנו ממליצים בחום על ביקור בדנאלי. המרחבים האינסופיים, הנופים המרהיבים, והסיכוי לראות בעלי חיים מאחורי כל פינה, מפצים בהחלט על טרדות הדרך הארוכה. רוב המבקרים נהנים ומדווחים על איתור דובים חומים, מוס, קאריבו וכבשי הרים. הנסיעה באוטובוס מעניינת בזכות הנהגים שמספרים על הפארק ועל המראות השונים בתוכו. בנוסף, מי שחש בנוח יכול לרדת מהאוטובוס בכל נקודה, לטייל ברגל, ולהמשיך או לחזור בכל אוטובוס אחר. ובאשר למזג האוויר – כל אלסקה היא סוג של הימור, כך שדנאלי אינו חריג מבחינה זו.
וכמובן יש את "ההר" – דנאלי בשם הילידים או מקינלי (McKinley), בשם שניתן לו עד לפני שנים אחדות. זהו ההר הגבוה ביותר בצפון אמריקה, והוא כה גדול עד שבימים של ראות טובה ניתן לראות אותו גם מאנקורג' הרחוקה מאות קילומטרים. לרוע המזל, ברוב הזמן הוא מכוסה עננים כך שעפ"י הסטטיסטיקה רק אחד מכל שלשה מבקרים בפארק זוכה לראות אותו. אבל כשרואים... אין מילים.
חמישה דברים נוספים שכדאי
1. טיסה נופית
טיסה בגובה נמוך במטוס קל או במסוק מעל הנוף הדרמטי של אלסקה יכולה לספק חוויה בלתי נשכחת, עם הצצה מזווית ייחודית לנופים של פסגות משוננות, שדות קרח עצומים, נהרות רחבים, אגמים נידחים ומפרצים מבודדים. חלק מהטיסות כוללות נחיתה וטיול קצר על קרחונים שאינם נגישים בשום דרך אחרת. טיסות הנוף הפופולאריות ביותר ממריאות מהעיירה Talkeetna, ומקיפות את הר הדנאלי. יש מספר מסלולים באורך ועלות שונה (מ-40 דקות ועד כשעה וחצי) חלקם עם וחלקם ללא נחיתה על קרחון. טיסות פופולאריות נוספות ממריאות מהעיר ג'ונו ונוחתות על קרחונים בהרים שבסביבה, ויש עוד רבות אחרות. כמובן, שזהו עניין יקר, שעולה כמה מאות דולרים לאדם, כתלות באורך ובמסלול.
דרך לחוות נוף מלמעלה, בעלות נמוכה יותר היא בטיסות "פונקציונליות" (המשמשות כאמצעי תחבורה) במטוסים קלים. למשל, הטסים מהעיירה Hanes שבדרום-מזרח אלסקה לעיירה Gustavus, צפויים לחזות בנופים מרהיבים של Glacier Bay וההרים ושדות הקרח שסביבו. הטיסה לעיירה המבודדת McCarthy עוברת מעל פארק Wrangell St. Elias. גם חלק מהטיסות לצפייה בדובים ב-Katmai או ב-Lake Clark עוברות מעל נוף מרהיב, כולל מבט מלמעלה על הרי געש פעילים.
כדאי לדעת, שטיסות במטוסים קלים או מסוקים פגיעות מאוד לביטולים במקרה של תנאי מזג אוויר גרוע, אז מומלץ להכין תכנית גיבוי. למשל, אם בדרך לדנאלי התנאים אינם מאפשרים טיסה מ-Talkeetna, נסו לעבור שם בדרך חזרה למקרה שמזג האוויר ישתפר.
2. פעילות שטח אתגרית
אלסקה היא גן עדן לפעילות אתגרית וספורט אקסטרים מכל הסוגים והמינים. טיילים וספורטאים מיומנים (ואמיצים) ימצאו כאן מרחב אינסופי של אתגרים וסכנות, אבל גם אם אין לכם שום רקע בתחום ואתם לא בשיא הכושר הגופני – אל דאגה! יש היצע גדול מאוד של פעילויות "לייט" המיועדות במיוחד למתחילים ולחסרי הניסיון. החברות המפעילות פעילויות כאלה מעסיקות בד"כ מדריכים מיומנים ומנוסים, שיספקו לכם את כל הביגוד והציוד הנדרשים (או יודיעו לכם מראש מה נדרש להביא), יעבירו הוראות תפעול ובטיחות, וכמובן ילוו את הפעילות וישגיחו עליכם. שתי פעילויות יחודיות ופופולאריות:
- חתירה בקיאק ימי ליד קרחונים – אפשרית בעיקר בעיירה ולדז, אבל גם בסיוורד ובמקומות נוספים. לאחר הדרכה, תשוטו לקרבת אחת הקרחונים הימיים, ושם תחתרו מספר שעות בין גושי הקרח שבמים ובעלי החיים שבאזור. החתירה אינה קשה במיוחד, המים כמעט תמיד שקטים – והחוויה מדהימה. הפעילות אינה זולה, אבל כוללת גם את ההפלגה הנופית שבדרך.
- רכיבה במזחלת רתומה לכלבים – מרוצי מזחלות כלבים הם "הספורט הלאומי" של אלסקה והמצטיינים בתחום זוכים למעמד נערץ. במקומות רבים ניתן לבקר במכלאות המיועדות לכלבי המזחלות ולשמוע הדגמות והסברים על אופן האילוף והטיפול בהם. בתשלום נוסף ניתן גם להשתתף ברכיבה קצרה על מזחלת כזו. בקיץ יש פחות שלג, אז הרכיבה היא באמצעות גלגלים (ולא מחליקיים), אבל אם תתעקשו על “הדבר האמיתי”, תוכלו להזמין טיסה שתנחת על אחד הקרחונים, ושם ימתינו כלבים ומזחלות. יקר מאוד, אבל רבים מוכנים לשלם...
3. ביקור בעיירה מבודדת
עבור רבים, חלק מקסמה של אלסקה הוא הקהילות הקטנות והמבודדות שבה. מדובר בעיירות שאינן מחוברות לשאר המדינה במערכת הכבישים הרגילה, וההגעה אליהן היא רק בשייט או (בדרך כלל) בטיסה. ביקור בעיירה יכול להיות חוויה מרתקת, בשל הטיפוסים הססגוניים, נופי השממה שמסביב, או תחושת ההרפתקה שבעצם השהייה במקום.
אחד המקומות המוצלחים ביותר לחוויה כזו הוא צמד העיירות Kennicott ו-McCarthy, שבתוך הפארק הלאומי Wrangell St. Elias במזרח אלסקה. עיירות אלה היו בעבר מרכזי כרייה שוקקים, אבל עם השנים ירדו מגדולתן וננטשו ברובן. כיום הדרך היחידה כמעט להגיע אליהן היא באמצעות טיסה במטוס קל. סיורים מודרכים מאפשרים ביקור בשרידי העבר של העיירה Kennicott ושל תעשיית כריית הנחושת במקום. בנוסף, העיירות מהוות מרכז תיירותי המושך אליו שוחרי תיירות שטח ופעילות אתגרית מחוץ למסלול השחוק.
חוויה ייחודית עוד יותר מספקות עיירות הצפון הרחוק של אלסקה, על חופי ים ברינג והאוקיינוס הארקטי. אלה עיירות מבודדות שרק בטיסה ניתן להגיע אליהן (כשמזג האוויר מאפשר). הנחשבת מביניהן היא Nome המשקיפה על ים ברינג, לשעבר בירת "בהלת הזהב" של אלסקה, ועדיין מרכז כלכלי לקהילות הקטנות האחרות שבאזור. כיום היא מפורסמת בעיקר בזכות היותה נקודת הסיום של מירוץ הכלבים השנתי – ה-Iditiarod – אירוע הספורט החשוב ביותר באלסקה. היא מוקפת בנופי בראשית מרהיבים וברשת כבישים מקומית המספקת עניין לשהות של מספר ימים.
4. דייג
עבור תיירים רבים – בעיקר אמריקאים מ-"48 המדינות התחתונות" כפי שהאלסקנים קוראים לכל שאר ארה"ב – דייג הוא הסיבה העיקרית, אם לא היחידה, להגיע לאלסקה. הנהרות הנקיים והחופים הפראיים מספקים שפע של דגה משובחת, אם יודעים מתי והיכן לחכות לה (תשאלו את הדובים!). פעילות זו אינה פופולארית במיוחד בקרב ישראלים, אבל למי שבכל זאת רוצה להתנסות בדייג הפעם הראשונה – אלסקה היא מקום מעולה:
- דייג נהרות – בעיקר של סלמון לסוגיו השונים – פופולארי בכל מקום, ובמיוחד בנהרות שבחצי האי Kenai. שם יש שפע של חברות ומדריכים שישמחו לסייע לכם (בתשלום) בחוויית הדייג הראשונה שלכם, כולל ציוד והגעה למקומות שבהם הסיכוי לשלל הוא מיטבי.
- דייג בים הפתוח – בעיקר של דגי ההליבוט הענקיים. המרכזים הפופולאריים ביותר לדיג זה הן העיירות סיוורד והומר. תמורת תשלום לא קטן, סירה ומדריך ישיטו אתכם הרחק מהחוף שם תוכלו לדמיין את עצמכם בספר של המינגוויי, ואם תהיו בני מזל – להצטלם לפייסבוק עם השלל המרשים שלכם.
חשוב לציין שכל נושא הדייג באלסקה מוסדר וממושטר בשורה של תקנות וחוקים שהמקומיים לוקחים מאוד ברצינות. נדרש רישיון בתשלום (בדרך כלל סמלי) ויש כללים לגבי מה מותר לדוג, כמה והיכן. ודאו שהמדריך או החברה שמסייעת לכם מסדירים את הנושא הזה. כמו כן, הדייג בדרך כלל עונתי, וסוגי דגים שונים יימצאו במקומות שונים בתאריכים שונים – חשוב לוודא מראש עם המדריך למה לצפות כדי לא להתאכזב.
5. ביקור באזור הארקטי
על אף שמקובל לחשוב על אלסקה כ"צפון הרחוק", רובה של המדינה, וכמעט כל האזורים המאוכלסים והמתויירים, נמצאים דרומית לחוג הארקטי. למי שחשוב בכל זאת לציין "וי" על ביקור באזור הארקטי, יש מספר אפשרויות.
- הדרך המקובלת: טיולי יום מודרכים שיוצאים מהעיר הצפונית פיירבנקס על ה-Dalton Highway – כביש עפר המוביל צפונה עד לעיירות ומתקני הנפט שעל חוף האוקיינוס הארקטי, שבעיקר משמש להוביל נפט. הסיורים בדרך כלל ממשיכים עד לנקודה המציינת הגעה לחוג הארקטי, מאפשרים צילום ל"הוכחת" האירוע, וחוזרים בטיסה המאפשרת מבט מלמעלה על השממה הצפונית.
- החוויה הפחות שגרתית: טיסה מפיירבנקס לאחת מעיירות הילידים שלחוף האוקיינוס הארקטי – Barrow (היישוב הצפוני ביותר ביבשת אמריקה) ו-Kotzebue, לחזות בשמש החצות (בחודשים המתאימים) ולטבול בוהן באוקיינוס הקר. מי שיגיע ל-Barrow בחודשים ספטמבר ואוקטובר, עשוי לצפות גם בדובים לבנים המתקבצים כדי ליהנות משאריות לווייתנים שניצודו ע"י המקומיים (היתר חריג לציד לוייתנים ניתן לתושבים כחלק מהמאמץ לשימור התרבות המקומית).
איך מטיילים – עצמאי או מאורגן?
טיול עצמאי
טיול עצמאי באלסקה אפשרי בהחלט – אחרי הכל מדובר בחלק מארה"ב. יש מידע רב ואמין ברשת. תשתית התיירות סבירה ברוב האזורים, וקל לתקשר עם "המקומיים" (לינות, מפעילי תיירות וכו') דרך אתרי הבית שלהם, באימייל או בפייסבוק (וגם בשטח כמובן). עם זאת, באלסקה בהחלט נדרשת מידה רבה מהרגיל של תכנון: המרחקים הגדולים והעלויות הגבוהות מקשים על "אלתור".
בנוסף, חלק מאמצעי התחבורה מוגבלים בימים ובשעות, ויש לקחת זאת בחשבון. בחלק מהאטרקציות (למשל אתרי הצפייה בדובים או הסיורים בספינה), ובמקומות הלינה בחלק מהאזורים (למשל דנאלי או סיוורד) הביקוש עולה על ההיצע ויש להזמין זמן רב מראש כדי להבטיח את התאריכים שרציתם במחיר סביר. בחלק מהאטרקציות המיוחדות, כמו שהייה בלודג'ים מבוקשים מסויימים, יש להזמין אפילו שנה ויותר מראש. מידע נוסף תוכלו לחפש בטיפים באתר »
טיול מאורגן
יש כמובן אופציות לטיולים מאורגנים על היתרונות והחסרונות הכרוכים בכך. בטיול מאורגן, במיוחד ביעד אקזוטי כמו אלסקה, מדריך טוב המכיר היטב את השטח יכול "להקפיץ" את החוויה משמעותית. כמו כן, אין צורך לדאוג לכלום, החברה והמדריך מטפלים בכל הסידורים ובאחריותם למצוא פתרון במקרה של תקלה או בעיה לא צפויה. בצד החסרונות, בטיול מאורגן יש מעט מאוד גמישות, ואתם חולקים את הטיול עם שותפים צמודים, שלאו דווקא בחרתם בעצמכם, על כל המשתמע מכך. טיול כזה יהיה בד"כ יקר בכמה עשרות אחוזים מטיול מקביל שתתכננו לבד, אבל תזכו בשקט נפשי.
טיול עצמאי-מאורגן
אופציה פופולארית נוספת היא של טיולי "מאורגן עצמאי" שמציעות כמה סוכנויות מתמחות בארץ. בטיול "מאורגן עצמאי" החברה תתכנן יחד אתכם את הטיול ו"תתפור" אותו בהתאם לטעמכם, כשהיא גם מזמינה עבורכם את הלינות, הרכב השכור, הפעילויות, הסיורים וכו', ותצייד אותכם ב"תיק טיול" מפורט עם כל מה שעליכם לדעת על היעדים בהם תבקרו, לצד המלצות ומידע שימושי לרוב.
זו בהחלט אופציה טובה שעלותה דומה לעלות של טיול עצמי מקביל, כיוון שהחברה בדרך כלל מרוויחה מהעמלות על רכישת סידורי הקרקע, ולא מתשלום שהיא גובה מכם. יש חברות שיוכלו גם לסייע לכם במקרה של צורך לעשות שינויים בשטח (למשל במקרה של תקלות מזג אוויר) – כדאי לבדוק את העניין מראש.
מסלולי טיול לדוגמה
מסלול ראשון - "קרוז + יבשה"
רבים מהמטיילים באלסקה מגיעים אליה בקרוז, שאורך כשבוע מוונקובר שבקנדה. הספינה עוגנת במספר נמלים בדרום-מזרח אלסקה, שבהם ניתן לקחת סיורים לאטרקציות שונות באזור (ניתן להשתתף בסיורים המאורגנים ע"י הקרוז או להזמין אותם באופן עצמאי – בדרך כלל זול יותר ומאפשר יותר גמישות). עם ההגעה לאלסקה "היבשתית", ניתן לשכור רכב ולטייל כשבוע באטרקציות הפופולאריות שבה (כמובן שניתן להאריך את החלק הזה).
יש מספר גדול של חברות ספינות קרוז, המציעות מסלולים כאלה. מקובל לומר שבקרוזים לאלסקה העיקר הם סיורי החוף והנופים, ופחות השהייה בספינה עצמה. לפיכך כדאי לבחור את המסלול הספציפי על בסיס נמלי העגינה הכלולים בו, וכן על בסיס מספר השעות שיעמוד לרשותכם בכל נמל. החברות המומלצות הן חברות Princess Cruises ו-Holland, שהמסלולים שלהן כוללים גם הפלגה ב-Glacier Bay.
להלן מסלול מומלץ טיפוסי:
יום 0 – הגעה לוונקובר ובילוי בעיר.
יום 1 – עלייה לספינת הקרוז ותחילת הפלגה.
יום 2 – בים, שייט נופי דרך "המעבר הפנימי" – רצועת מים מוגנים לאורך החוף שבין קנדה לדרום-מזרח אלסקה.
יום 3 – עגינה בקטצ'יקן (Ketchikan) – עיירה תיירותית בדרום-מזרח אלסקה. הסיורים המומלצים הם הפלגה ו/או טיסה מעל Misty Fjords, או טיסה לצפייה בדובים ב-Anan Creek (יקר!). ניתן גם לסייר בעיירה שבה מספר גדול של אתרי מורשת ילידים.
יום 4 – עגינה בג'ונו – בירת אלסקה והעיר הגדולה בדרום-מזרח המדינה. מאוד מומלץ להפליג לסיור לצפייה בלוויתנים וכן סיורים לצפייה בקרחון Mendenhall הגדול, שליד העיר (ניתן לשלב את שני הסיורים). סיור מומלץ נוסף, האורך יום שלם הוא הפלגה לפיורד Tracy Arm ולקרחון שבקצהו (במיוחד אם הקרוז שלכם לא מגיע ל-Glacier Bay).
יום 5 – עגינה בסקאגוויי (Skagway) – עיירה נוספת שייחודה יחסית לאזור הוא קשר יבשתי לאזור היוקון שבקנדה. הסיורים המומלצים יוצאים לכיוון היוקון ובחזרה בדרך נופית מרהיבה (White Pass). ניתן לשלב סיור הלוך ברכבת וחזור באוטובוס או להפך. המלצה חלופית נוספת היא להפליג במעבורת לעיירה היינס (Haines), שנחשבת אחת היפות והנעימות בדרום-מזרח אלסקה (ותיירותית הרבה פחות). גם בהיינס ניתן להזמין סיורים נופיים בסביבה.
יום 6 – הפלגה ב-Glacier Bay – אזור גדול מרהיב ביופיו ובו הזדמנויות לצפייה במספר קרחונים ימיים גדולים וכן בבעלי חיים ימיים ויבשתיים רבים.
יום 7 – הפלגה בים הפתוח לכיוון מרכז אלסקה. חלק מהקרוזים משלבים ביום זה צפייה בקרחונים ימיים נוספים.
יום 8 – הגעה לאחד מהנמלים בסביבת אנקורג' – סיוורד או Whittier. הירידה מהאוניה היא בשעה מוקדמת יחסית, כך שיש זמן לעלות על שייט לצפייה בקרחונים ב-Kenai Fjord (אם הגעתם לסיוורד) או ב-Prince William Sound (אם הגעתם ל-Whittier). לאחר השייט, נסיעה לאנקורג' בתחבורה שמספקת חברת הקרוז (אם יש) או ברכבת/אוטובוס ציבוריים. לינה באנקורג'.
יום 9 – איסוף רכב שכור באנקורג'. הצטיידות בשתייה וחטיפים לדרך, יציאה לכוון דנאלי. מומלץ לעצור ב-Talkeetna לסיור וחילוץ עצמות. אופציונלי – טיסת נוף סביב הר דנאלי (אם מזג האוויר מאפשר). המשך לדנאלי ולינה במלון או B&B באזור.
יום 10 – יום סיור באוטובוס הפארק בדנאלי (להגיע לפחות עד תחנת Eielson). לינה כמו ביום הקודם.
יום 11 – פעילויות בוקר באזור דנאלי (ראפטינג, טרקטורונים, סיור ג'יפים...). נסיעה דרומה לכוון אנקורג'. אפשר לעצור ב-Talkeetna לטיסת נוף אם לא עשיתם זאת בדרך לדנאלי. בפאלמר (Palmer) פנייה ל-Glenn Highway לכוון קרחון Matanuska. לינה באחד הלודג'ים או ה B&B שב-Glacier View ליד הקרחון.
יום 12 – סיור הליכה על קרחון Matanuska. אחה"צ (אופציונלי) ראפטינג בנהר ה-Matanuska או פעילות אחרת באזור. נסיעה ולינה באנקורג'.
יום 13 – טיסה לצפייה בדובים מאנקורג' (יום שלם). לחלופין, נסיעה לאזור Girdwood/Portage שמדרום לאנקורג', יש באזור מגוון גדול של פעילויות, כולל מספר מסלולים רגליים קלים ומומלצים, וכן את מרכז השימור לחיות בר (Alaska Wildlife Conservation Center). לינה ב-Girdwood או חזרה ללינה באנקורג'.
יום 14 – סיור/סידורים אחרונים באנקורג', החזרת הרכב, ועלייה לטיסה הביתה.
מסלול שני – טיול עצמאי בדרום-מזרח ובמרכז אלסקה (ללא קרוז)
מסלול זה מתחיל בד"כ מסיאטל משם טסים בטיסות "המאסף" של אלסקה איירליינס לעיירות שבדרום-מזרח אלסקה. מסלול זה מאפשר יותר גמישות בהגעה לאתרים שספינות הקרוז לא מגיעות אליהם, וכן מאפשר שהייה "אותנטית" יותר בעיירות הקטנות והנעימות. ניתן לשלב ולהחליף חלק מהטיסות בהפלגה במעבורות, אלא שהדבר דורש תכנון מדוקדק כי לוח הזמנים של המעבורות שרירותי למדי.
להלן המסלול המוצע:
יום 0 – הגעה לסיאטל וסיור בעיר או סביבותיה.
יום 1 – טיסת בוקר לעיירה Wrangell שבדרום-מזרח אלסקה. אחר הצהריים סיור לצפייה בדובים ב-Anan Creek או לקרחון LeConte. לינה ב-Wrangell.
יום 2 – סיור מ-Wrangell (זה שלא עשיתם יום קודם). שאר הזמן בעיירה וסביבותיה. לינה ב-Wrangell או הפלגת לילה במעבורת לג'ונו (כולל לינה במעבורת).
יום 3 – הגעה לג'ונו (מעבורת או טיסה). שארית היום בעיר כולל סיור בקרחון Mendelhall. לינה בג'ונו.
יום 4 – טיסה בבוקר לגוסטאבוס (Gustavus) שליד Glacier Bay (או הפלגה במעבורת אם לוח הזמנים מתאים). אחרי הצהריים סיור צפייה בלווייתנים מגוסטאבוס. לינה בגוסטאבוס.
יום 5 – יום הפלגה בפארק הלאומי Glacier Bay. אחר הצהריים, טיסה לאנקורג' דרך ג'ונו ואיסוף רכב שכור. לינה באנקורג'.
(לחלופין: אפשר לוותר על Glacier Bay. ביום 4 הפלגה של יום שלם לפיורד Tracy arm, ביום 5 סיור לצפייה בלווייתנים מג'ונו ולאחריה טיסה לאנקורג')
יום 6 – הצטיידות בשתייה וחטיפים לדרך, יציאה לכיוון דנאלי. מומלץ לעצור ב-Talkeetna לסיור וחילוץ עצמות. אופציונלי – טיסת נוף סביב הר דנאלי (אם מזג האוויר מאפשר). המשך לדנאלי ולינה במלון או B&B באזור.
יום 7 – יום סיור באוטובוס הפארק בדנאלי (להגיע לפחות עד תחנת Eielson). לינה כמו ביום הקודם.
יום 8 – פעילויות בוקר באזור דנאלי (ראפטינג, טרקטורונים, סיור ג'יפים ועוד). נסיעה צפונה לכוון פיירבנקס, אחה"צ סיור בעיר. לינה בפיירבנקס.
יום 9 – יום ארוך של נסיעה על ה-Richardson Highway לכוון ואלדז (Valdez). אטרקציות אופציונליות בדרך – תצפית על צינור הנפט (המקביל לכביש), מרכז המבקרים של הפארק Wrangell St. Elias, סיור תצפית על קרחון Worthington, תצפית נופית ב-Thompson Pass, מפלים ב-Keystone Canyon סמוך לוואלדז. לינה בוואלדז.
(לחלופין: אם תנאי הרכב השכור שלכם מאפשרים זאת – ביום 8 נסיעה בכביש הנופי הלא-סלול Denali Highway עם לינה בקצהו בפקסטון (Paxton), ביום 9 המשך לוואלדז כמו באופציה הקודמת)
יום 10 – הפלגה מוואלדז ב-Prince William Sound לתצפית בקרחונים Columbia או Mears. ניתן לשלב חתירה בקיאקים ליד קרחון קולומביה. לינה בוואלדז.
יום 11 – יציאה מוואלדז לכוון העיירה צ'יטינה (Chitina), שם משאירים את הרכב משם טיסה במטוס קל לכוון העיירות McCarthy/Kennicott. אחה"צ סיור בקניקוט. לינה באחת העיירות.
יום 12 – מסלול הליכה מודרך לקרחון Root והליכה עליו. לחלופין, פעילויות אתגריות אחרות באזור. לינה ב-McCarthy/Kennicott.
יום 13 – טיסת בוקר חזרה לצ'יטינה אל הרכב השכור שהשארנו. נסיעה דרך הכביש הנופי Glenn Highway ועמק ה-Matanuska לכוון פאלמר. לינה באזור פאלמר או באנקורג' (כתלות במועד הטיסה ביום שלמחרת).
יום 14 – סיור וסידורים אחרונים בפאלמר ו/או אנקורג', החזרת הרכב, ועלייה לטיסה הביתה.
מסלול שלישי – טיול עצמאי ברכב במרכז אלסקה (ללא דרום-מזרח)
מסלול זה מוותר על הנופים והעיירות של דרום-מזרח אלסקה, לטובת סיור מעמיק יותר באלסקה "היבשתית", הכולל גם את חצי האי Kenai והעיירות הומר וסיוורד. ההתנהלות הלוגיסטית פשוטה יותר (וזולה יותר) עם מינימום טיסות והפלגות. מסלול זה מתחיל ומסתיים באנקורג'.
יום 0 – הגעה בטיסה לאנקורג', איסוף הרכב השכור, מנוחה והתאוששות מהטיסה הארוכה, אופציה לסיור בעיר.
יום 1 – נסיעה של כ-5-6 שעות לכוון העיירה הומר, שבדרום מערב חצי האי Kenai. הנסיעה לאורך מפרץ Turnagain Arm דרך ה-Seward Highway, הנחשב לאחד הכבישים הנופיים היפים בצפון אמריקה. בדרך להומר עצירות בנקודות תצפית מעבר ל-Cook Inlet אל הרי הגעש שמכבר לה.
אחה"צ בהומר, עיר נופש נעימה בסביבה נופית נהדרת. בעיירה מספר רב של מסעדות נחשבות וכדאי לשמור מקום באחת מהן. לינה בהומר.
יום 2 – יום טיסה לצפייה בדובים עם אחד מהמפעילים בהומר (מומלץ להזמין זמן רב מראש). לינה בהומר.
יום 3 – נסיעה של כ-4-5 שעות מהומר לעיירה סיוורד, שבצידו השני של חצי האי Kenai. בדרך עצירה אופציונלית ב-Cooper Landing וראפטינג רגוע על נהר ה-Kenai (כ-2-3 שעות). לחלופין, אפשר לעשות את מסלול ההליכה היפה של Russian River Falls (זהירות יש סיכוי להיתקל בדובים לאורך הנהר). לפני ההגעה לסיוורד מומלץ לפנות לכיוון Exit Glacier לטיול בפארק שלצד מרגלות הקרחון (כדאי להצטרף לסיור חינמי של ריינג'ר בפארק). לינה בסיוורד.
יום 4 – יום שייט מהעיירה סיוורד לפארק הלאומי Kenai Fjords כולל צפייה באחד הקרחונים הימיים בפארק וכן בבעלי החיים הרבים שבאזור. טיפ: מומלץ שייט של 6 שעות לפחות, במסלולים הקצרים יותר רואים הרבה פחות). בערב, ביקור ב-Sea Life Center שבעיירה לצפייה בתצוגות של בעלי חיים ימיים מהאזור. לינה בסיוורד.
יום 5 – נסיעה של כשעתיים לכוון אזור Girdwood/Portage, סיור במרכז לשימור חיות בר (AWCC), ובאחד או יותר ממסלולי ההליכה המומלצים שבאזור. מומלצת גם העליה לתצפית ברכבל שבמלון Alyeska שב-Girdwood. ארוחת ערב באחת המסעדות המצויינות ב-Girdwood ולינה באזור העיירה.
יום 6 והלאה – נסיעה לכוון דנאלי, המשך כמו במסלול מס' 2.
אם יש לכם זמן לטיול ארוך יותר
אם הזמן והתקציב מאפשרים לכם שלושה או ארבעה שבועות, יש לכם מזל! יש מגוון רחב של אופציות לניצול הזמן, הנה כמה הצעות:
- שילוב אופציית הקרוז (ממסלול מס' 1 למעלה) עם מסלול יבשתי ארוך (מסלול מס' 3).
- הוספת יעדים בדרום-מזרח אלסקה: מעבר לעיירות שצויינו קודם לכן, העיירה היינס והעיירה סיטקה (Sitka) יפות ומומלצות במיוחד לביקור. ניתן להגיע אליהן בטיסה או מעבורת מג'ונו. גם העיירה פטרסבורג (Petersburg) מעניינת, במיוחד אם אתם חובבי לווייתנים – היא נמצאת בלב אזור הצפייה העשיר ביותר בלווייתנים בכל אלסקה.
- טיול יבשתי, המשלב את מרכז ודרום-מזרח אלסקה, דרך אזור היוקון שבקנדה. העיירות היינס ו-Skagway מקושרות לרשת הכבישים של היוקון, כך שניתן להגיע אליהן בנסיעה רצופה מהעיירה טוק שבאלסקה. משתי העיירות ניתן להפליג במעבורת עם הרכב לג'ונו, וממנה להגיע ל-Glacier Bay או ליעדים אחרים באזור.
- טיסה לצפון הרחוק: ניתן להוסיף יעדים אקזוטיים כמו סיור יום לחוג הארקטי, או טיסה לעיירות המבודדות כמו Nome או Barrow.
- הוספת פעילויות חוייתיות ואתגריות: כמעט בכל אחד מהמקומות שצויינו במסלולים שלמעלה, ניתן להוסיף ימים שלמים של פעילויות: סיורים רגליים, פעילויות ספורט, הפלגה ליעדים מבודדים בסביבה, ועוד ועוד. אתרי האינטרנט של כל עיירה יציעו לכם שפע של פעילויות כאלה.
- שהייה בלודג'ים מרוחקים: באלסקה יש מספר לודג'ים מרוחקים ומבודדים, המציעים אירוח מלא בסגנון "הכל כלול", כולל מספר רב של פעילויות אתגריות מודרכות (הליכה, חתירה, דייג וכו', לפי האזור והעניין). מדובר בחוויה יקרה, אבל ייחודית, וכדאי לשקול אותה למספר לילות.
הגעה למדינה
שתי הדרכים המקובלות ביותר להגעה לאלסקה הן בטיסה או בטיול שייט (קרוז).
טיסה
רוב הטיסות הבינלאומיות לאלסקה נוחתות באנקורג'. אין טיסות ישירות מישראל לאנקורג' ויש להגיע אליה דרך לפחות עצירת ביניים אחת (בדרך כלל יותר) באירופה, בארה"ב, או שתיהן גם יחד. השירות הטוב ביותר לאנקורג' הוא דרך סיאטל – בין שתי הערים יש מספר רב של טיסות יומיות במחירים נוחים.
אפשרות מעניינת נוספת היא טיסת "מאסף" של Alaska Airlines שיוצאת פעם ביום מסיאטל לכוון אנקורג' עם עצירות ביניים במספר עיירות בדרום-מזרח אלסקה – ראו בהמשך מסלולים אפשריים המנצלים טיסה זו (קיימת גם טיסה יומית מקבילה בכיוון ההפוך). סה"כ זמן הטיסה הצפוי מתל אביב לאנקורג' (כולל עצירות) יכול בקלות להגיע ל-20 שעות ויותר.
קרוז
חלק גדול מהתיירים מגיעים לאלסקה באמצעות קרוזים – ספינות טיול גדולות, המפליגות בד"כ מוונקובר שבקנדה, לכוון אחד הנמלים שבסביבות אנקורג' (Whittier או סיוורד). שם יורדים הנוסעים וממשיכים לטיול יבשתי באלסקה באופן עצמאי או בטיולים מאורגנים של מספר ימים, שמציעות חברות הקרוז (שאינם מומלצים בדרך כלל).
שבוע ההפלגה לאלסקה כולל עצירות עוגנות במספר נמלים בדרום-מזרח אלסקה, ומאפשרות לנוסעים להצטרף למספר גדול של סיורים, פעילויות ואטרקציות. קרוז כזה משתלם יחסית, כיוון שעלותו כוללת גם את הלינה, מזון בשפע ואת הפעילויות שעל הסיפון (אם כי לא את סיורי החוף).
קרוזים זהים מוצעים בכוון ההפוך למי שמעוניין להתחיל את הטיול ביבשה ולסיים אותו בהפלגה. שימו לב, יש גם קרוזים הלוך-חזור, היוצאים מסיאטל או ונקובר וחוזרים לאותו מקום, הם אינם מגיעים לאנקורג' ואינם מתאימים לטיול יבשתי משמעותי.
אפשרויות נוספות
יש שתי דרכים ייחודיות נוספות להגיע לאלסקה אך כיוון שהן פחות פופולאריות נזכיר אותן רק בקצרה:
- מעבורת: הפלגה מהעיר בלינגהאם הסמוכה לסיאטל, אל היעדים השונים שבדרום-מזרח אלסקה ואפילו עד ל-Whittier שליד אנקורג'. תדירות שירות המעבורות ירדה מאוד בשנים האחרונות בשל מצוקה תקציבית של מדינת אלסקה, והמסלול המלא מבלינגהאם עד אנקורג' מתבצעת רק פעם בשבועיים. הפלגה כזו במעבורת אורכת מספר ימים, והיא אינה זולה במיוחד (בהשוואה לטיסה) ולכן מתאימה רק למשוגעים לדבר.
- נסיעה ברכב: נהיגה מארה"ב או מקנדה. כתלות בנקודת ההתחלה, הדרך לאלסקה אורכת אלפי קילומטרים ונמשכת מספר ימים של נהיגה רצופה (מלבד עצירות שינה). היא גם איננה מעניינת במיוחד בחלקה הגדול. גם זו דרך שאינה מתאימה לכל אחד.
תחבורת פנים ושירותי תיירות נוספים
רכב פרטי
באזור "היבשתי" של מרכז אלסקה רכב פרטי (שכור) היא דרך ההתנהלות הנוחה והמומלצת ביותר. רשת הכבישים הציבוריים אומנם מוגבלת, אבל פשוטה וקלה להתמצאות ולניווט והרכב יאפשר לכם גמישות מירבית בתכנון הטיול, הגעה ללינות ואטרקציות, ועוד. אין צורך להזמין רכבי שטח יקרים – רכב "משפחתי" רגיל יספיק כדי להגיע לכל מקום שתרצו להגיע אליו כתיירים.
ניתן גם להגיע בנסיעה לאזור דרום-מזרח אלסקה לעיירות היינס ו-Skagway, המחוברות לרשת הכבישים, דרך אזור היוקון שבקנדה. מדובר בנסיעה יפה, אך ארוכה (יום וחצי-יומיים לכל כיוון ממרכז אלסקה).
בתכנון טיול המבוסס על רכב שכור יש כמה נקודות שכדאי לקחת לתשומת לבכם:
- השכרת רכב באלסקה אינה זולה, ומומלץ להזמין את ההשכרה זמן רב מראש (ברגע שהזמנתם כרטיסי טיסה). מומלץ להשוות היטב מחירים ותנאים, כיוון שייתכנו הפרשים גדולים בעלויות. כמו כן, כדאי לבדוק גם אופציות הזמנה באתרים הישראליים וגם באתרים הבינלאומיים של החברות הגדולות (למשל Hertz.com)
- רוב החברות הגדולות אוסרות בחוזה ההשכרה במפורש על נסיעות בדרכי עפר וכבישים לא סלולים (למשל ה-Denali Highway). אם אתם מחליטים בכל זאת לנסוע בכביש כזה, קחו בחשבון שבמקרה תקלה, כל עלויות החילוץ, תיקון וכו' עליכם. יש מספר חברות מקומיות קטנות יותר שמאפשרות נסיעה בכבישים האלה, אם זה חשוב לכם – כדאי לבדוק.
- רוב הכבישים "הראשיים" באלסקה צרים (נתיב לכל כיוון), כך שכל מכשול כמו תאונה, עבודות בכביש, או סתם רכב איטי יכול לגרום עיכובים משמעותיים. אלסקה ידועה לשמצה בפקקי התנועה שלה בעונת הקיץ, כיוון שבעונה זו מתבצעות כל עבודת תיקון הכבישים הציבוריים. יש לקחת זאת בחשבון בתכנון זמני נסיעה.
קרוואן (RV)
נהיגה בקרוואן שכור גם היא דרך פופולארית לטיול באזורים היבשתיים של אלסקה. היתרונות והחסרונות של טיול קרוואנים נידונים בהרחבה במקומות אחרים ולא אוסיף עליהם כאן. ספציפית באלסקה, יש שפע של חניונים יותר או פחות מאובזרים. בנוסף, החוק באלסקה מתיר חניה ולינה של קרוואן כמעט בכל מקום, כולל בשולי הדרכים ובחניונים (חניוני חנויות וולמארט הם יעד פופולארי במיוחד). גם קרוואנים מומלץ מאוד להזמין זמן רב מראש כדי להבטיח דגם רצוי ומחיר סביר. יתרון נוסף – קרוואנים פטורים בד"כ מהאיסור על נהיגה ב-Denali Highway (אם כי יש לוודא זאת מול חברת ההשכרה).
תחבורה ציבורית
התחבורה הציבורית באלסקה מוגבלת למדי. חברת הרכבות Alaska Railroad מפעילה בקיץ קווי רכבת יומיים, בעיקר לשימוש התיירים. מאנקורג' צפונה לדנאלי ופיירבנקס, ודרומה ל-Girdwood Whittier וסיוורד. הקו הדרומי נחשב נופי במיוחד ומומלץ. בחלק מהרכבות יש גם אופציה לקרונות בעלי כיפת זכוכית, לצפייה בנוף (בתשלום נוסף). הכרטיסים יקרים למדי, ומשך הנסיעה ארוך בהשוואה לנסיעה ברכב פרטי. ומומלץ לעשות השוואה פרטנית אם כדאי או לא במקרה שלכם (אלא אם כן כמובן אתם מעוניינים בחווית הנסיעה עצמה).
יש גם שירותי אוטובוסים יומיים – שירות Park Connection מפעיל קווים מקבילים פחות או יותר לקווי הרכבת, בעלויות נמוכות יותר, אם כי החוויה פחות נוחה באופן טבעי. יש גם קווי אוטובוס מקומיים בחלק מהאזורים.
טיסות פנים
בגלל המרחקים העצומים באלסקה ומגבלות רשת הכבישים, טיסות פנים הם אמצעי תחבורה נפוץ ופופולארי מאוד (ולעיתים יחידי). חברת Alaska Airlines מציעה שירות תדיר בין הערים העיקריות (אנקורג', פיירבנקס וג'ונו), אך גם מספר רב של טיסות יומיות לעיירות מבודדות בדרום-מזרח המדינה, בצפון הרחוק, ב-Katmai, באי קודיאק ובאיים האליאוטיים. טיסות החברה הן במטוסי בואינג 737 גדולים ונוחים, החסינים יחסית (אם כי לא בכל מצב) לפגעי מזג האוויר בקיץ.
חברות נוספות המציעות טיסות פנים סדירות לחלק מהיעדים הן PenAir ו-Ravn Alaska. טיסות אינן זולות כמובן, אבל באופן מפתיע גם אינן מאוד יקרות (משתנה לפי היעדים) כך שזו בהחלט אופציה לשקול אם זה משתלב במסלול הטיול שלכם.
מעבורות
שירות המעבורות הציבורי (המופעל ע"י המדינה) היה בעבר אחד מאמצעי התחבורה המפורסמים והנוחים ביותר באלסקה. בשנים האחרונות נפגע השירות מאוד מקיצוצי התקציב במדינה עקב הירידה במחירי הנפט. תדירות הקווים ירדה וחלק מהקווים בוטלו. על אף זאת, מעבורות הן עדיין אמצעי תעבורה מקובל, שאין מניעה להשתמש בו אם הוא מתאים למסלול וללוח הזמנים שלכם. יתרון נוסף הוא שרוב המעבורות מאפשרות גם העלאה של הרכב השכור או הקרוואן שלכם, כך שתוכלו להמשיך בטיול רכוב מיד עם הגיעכם ליעד (אם כי העלאת רכב למעבורת מייקרת מאוד את עלות הנסיעה).
שימו לב, שהנסיעה במעבורת מספקת נוחות בסיסית בלבד שאינה מתאימה לכל אחד, במיוחד בנסיעות ארוכות. בקווים ארוכים יש אפשרות לשכור תא שינה פרטי (בסיסי למדי), בתוספת מחיר. רבים מהנוסעים פשוט ישנים במושבים או בשקי שינה על רצפת המעבורת. יש גם אפשרות לרכוש ארוחות חמות בקפטריה של המעבורת, או להביא את האוכל איתכם.
קחו בחשבון שבכל מקרה חובה לתכנן באופן פרטני מול לוח הזמנים הרשמי והעדכני בתאריכים בהם אתם מעוניינים כיוון שהמסלולים, הימים והשעות משתנים משבוע לשבוע. כדאי מאוד להזמין כרטיסים מראש במיוחד אם אתה מתכוונים להעלות רכב או קרוואן איתכם.
להלן מספר אזורים בהם השימוש במעבורות נפוץ:
- דרום-מזרח אלסקה: המעבורות פוקדות את העיירות באזור בתדירות ובלוח זמנים משתנה משבוע לשבוע. ניתן לתכנן טיול "Town Hopping" - לרדת מהמעבורת בעיירה, לבלות בה יום או יומיים ולהמשיך (או לחזור) ביום אחר. קחו בחשבון שלוח הזמנים שרירותי לגמרי וחלק מהעצירות נעשות בשעות בלתי נוחות בעליל (לעתים באמצע הלילה). יש לעדכן את מקום הלינה שלכם ולדאוג לאיסוף או לרכב בהתאם. ספציפית, לעיירות היינס ו-Skagway שמחוברות לרשת הכבישים הראשית, יש מעבורת יומית בכל כיוון מג'ונו, כך שמי שמגיע ברכב או בקרוואן ממרכז אלסקה לאחת מהן יכול לעלות על מעבורת ולהגיע דרך ג'ונו ליעדים אחרים באזור.
- Prince William Sound: קיים שירות מעבורת מספר פעמים בשבוע בכל כיוון בין העיירות Whittier ו-ואלדז, שמשני צידי המפרץ. ההפלגה אורכת מספר שעות ויכולה להחליף נסיעה ארוכה יותר ביבשה בין אזור Valdez/McCarthy/Kennicott לכוון חצי האי Kenai.
- קודיאק והאיים האליאוטיים: מעבורת מפליגה בתדירות משתנה מהעיירה הומר מערבה לכוון האי הגדול Kodiak ויעדים נוספים בשרשרת האיים האליאוטיים. זה יכול להיות יעד מעניין ולא שגרתי למי שכבר ראה הכל…
לא יודעים באיזו מהאופציות לבחור? קראו את כל הטיפים על תחבורה באלסקה »
עלויות, יוקר, תקציב משוער
הדבר הראשון שמטיילים פוטנציאליים יודעים על אלסקה הוא שהיא יקרה... אז בגדול זה נכון! יש לכך הרבה סיבות: אלסקה רחוקה וכמעט את הכל צריך להטיס, להשיט או להסיע אליה ממרחקים. רבות מהאטרקציות מורכבות ומסוכנות, ולכן יקרות (דורשות ציוד, צוות מיומן, ביטוח וכו'). עונת התיירות קצרה, ואלה שמתפרנסים ממנה חייבים להרוויח מספיק כדי להתקיים כל השנה. שלא לדבר על המקומות שאליהם חייבים לטוס או להפליג.
האם אפשר בכל זאת לטייל באלסקה בתקציב נמוך? התשובה הקצרה היא שאפשר, אבל לא כדאי. מה שבאמת מייקר את הטיול משמעותית, מעבר לטיול רגיל בארה"ב, הן האטרקציות והפעילויות המיוחדות, והן כנראה הסיבה שבכלל הגעתם לשם, לא? טיסה נופית, סיור צפייה בדובים או חתירה בקיאקים בין קרחונים הם עניין יקר מאוד, אבל איפה עוד ייצא לכם לעשות את זה... אז אל תוותרו על מה שחשוב לכם.
מנגד, ניתן וכדאי לחסוך בהוצאות ה”שוטפות”: מקומות לינה פשוטים יחסית בתקציב סביר, וארוחות במסעדות "נורמליות". ממילא לא באתם לאלסקה בגלל המלונות המפנקים (אין כמעט) או המסעדות היוקרתיות (דווקא יש, אבל יש גם במקומות אחרים). גם ברכב השכור אפשר לחסוך, קחו את הרכב הפשוט ביותר שיכיל בנוחות אתכם ואת המטען שלכם, אין טעם להשקיע ברכבי שטח יקרים.
כמה עולה טיול באלסקה?
להלן חישוב משוער של טיול של שבוע למטייל העצמאי:
הוצאות | מחיר לאדם |
טיסה לאלסקה 2 טיסות קונקשן מישראל לאנקורג' | ₪5,500 |
לינה במלון חדר פרטי לאדם לכל התקופה | ₪3,650 |
רכב שכור השכרת רכב לכל התקופה | ₪1,500 |
כניסה לאתרים על בסיס אטרקציה אחת ביום | ₪500 |
אוכל ושתייה על בסיס אוכל רחוב ובירות/קולה | ₪1,500 |
סה"כ | ₪12,650 |
תתחילו לארוז לטיול שלכם!
הגשימו את חלום הטיול הגדול עם הלוואה לחופשה בפריסת תשלומים נוחה! לפרטים נוספים
* אי עמידה בפירעון ההלוואה עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל. כפוף לאישור הבנק ולתנאיו
חגים ופסטיבלים
אם תטיילו באלסקה בתקופת הקיץ, תתקלו בסבירות גבוהה באירועים ובירידים מקומיים בעיירות השונות. בדרך כלל מדובר בשילוב של דוכני אוכל, מכירת אומנות, מוזיקה חיה, ותלבושות או טקסים היתוליים, המציינים מסורות מקומיות אמיתיות או בדויות.
היריד העיקרי במדינה הוא ה-Alaska State Fair בעיירה פאלמר שצפונית לאנקורג'. היריד נערך בין סוף אוגוסט לתחילת ספטמבר, ומדובר באירוע גדול, שנמשך מספר ימים ובו בין השאר נערכת תחרות הירקות הגדולים ביותר של השנה (בגלל הימים הארוכים בקיץ, מדובר בירקות ענק!). אתר אינטרנט: www.alaskastatefair.org/site
רוב העיירות עורכות תהלוכות וחגיגות לכבוד יום העצמאות של ארה"ב בארבעה ביולי (אם כי אל תצפו לראות זיקוקים – אין כמעט שעות חושך בתאריך הזה). האירוע המרכזי של הארבעה ביולי נערך בעיירה סיוורד ומשולב במירוץ השנתי להר מרתון. בסוף השבוע הזה העיר מפוצצת לחלוטין ואם אתם לא באים במיוחד לאירוע, כדאי לא להתקרב (ואם אתם באים במיוחד, חובה להזמין לינה זמן רב מראש).
שניים מהאירועים המעניינים ביותר באלסקה קורים דווקא בחורף, האחד הוא טקס הזנקת מרוץ מזחלות הכלבים המפורסם של המדינה – ה-Iditarod, המתקיים בתחילת מרץ באנקורג'. זהו אירוע הספורט החשוב ביותר במדינה, המירוץ עצמו אורך כ-1,000 מייל בשממה הקפואה של החורף באלסקה ומסתיים בעיירה Nome, שלחוף ים ברינג. אתר אינטרנט: iditarod.com
ארוע חורף שני הוא ה-Fur Rondy – פסטיבל חורף גדול המתרחש באנקורג' בסוף פברואר וכולל תהלוכות, ירידים, ושלל ארועי ספורט חורף, חלקם "סטנדרטיים" וחלקם ייחודיים והזויים, כמו מרוץ איילי צפון, מרוץ אסלות (!) או סופטבול על נעלי שלג. אתר אינטרנט: www.furrondy.net
קניות ושווקים
למטייל הישראלי "הממוצע" אלסקה אינה יעד קניות אטרקטיבי במיוחד, וכאמור, המחירים בדרך כלל לא זולים. אפשר למצוא מציאות של ציוד וביגוד ספורט ו-Outdoor, במיוחד ביגוד לחורף או ביגוד ונעליים חסינות מים, כי הרי כאן מדובר במוצר חיוני לשימוש יומיומי, ולא במותרות לצרכי תחביב (אם כי מותגים מוכרים יהיו לא זולים גם כאן).
ניתן לרכוש באלסקה מוצרים ואומנות ייחודיים מתוצרת הילידים – ביגוד, תכשיטים, וחפצים מעור, עצם, עץ, אבן וכו'. אבל מוצרים מקוריים ואיכותיים יהיו בדרך כלל יקרים מאוד. העיירה הומר נחשבת (או נחשבה בעבר) לקהילה של אומנים, ואפשר לחפש דברים מעניינים בגלריות ובחנויות המקומיות. בדאונטאון של אנקורג' מתקיים כל סופשבוע שוק גדול, ובו לצד דוכני מזון, גם מכירה של חפצי אומנות שונים.
כמובן שיש שפע אינסופי של מזכרות תיירים סטנדרטיות, שני מקומות שבהם המבחר גדול יחסית ואפשר להשוות מחירים הם העיירה Talkeetna והמרכז המסחרי שליד הכניסה לפארק דנאלי.
למפליגים בספינות הקרוז, בנמלי העגינה יש שפע אינסופי של דוכני מזכרות ותכשיטים, אבל בדרך כלל מדובר בתוצרת סטנדרטית וירודה, שכל קשר בינה ובין אלסקה מקרי בהחלט, וגם הסוחרים אינם מקומיים, אלא שכירים של חברות חיצוניות, המגיעים במיוחד לאזור בחודשי הקיץ. כדאי להתרחק מהספינה ולחפש דברים אותנטיים יותר אצל הסוחרים המקומיים.
ולבסוף, למי שאלסקה היא היעד האמריקאי היחיד בטיול שלו, העיר אנקורג' היא עיר אמריקאית טיפוסית ואפשר למצוא בה קניונים, בתי כלבו ואת חנויות הרשתות המוכרות מכל עיר אמריקאית אחרת, ומי שחייב כמה שעות שופינג בטיול – ימצא בה את מבוקשו. המלצה ספציפית היא על חנויות Fred Meyer הגדולות שממוקמות בעיר או לצידי הכבישים הראשיים (למשל ב-Wasilla וב-Soldotna). מדובר בסופרמרקטים ענקיים שסביר שתעצרו בהם ממילא להצטיידות במזון וחטיפים, ובין השאר תוכלו למצוא בהם מחלקות ביגוד (כולל מותגים), אביזרים ומתנות, בד"כ במחירים נוחים.
בטיחות ובריאות
אלסקה המיושבת נחשבת באופן כללי מקום בטוח עם שיעורי פשע נמוכים, ויחס ידידותי לתיירים (אם כי יש גם חריגים). כמו בכל מקום, מומלץ למטייל להיות ערני, להפעיל הגיון בריא ובאופן כללי, לא לעשות שטויות. האזורים הלא מיושבים הם כבר סיפור אחר, מדובר בארץ פראית, קשוחה ולא סלחנית עם מזג אוויר מתעתע וחיות פרא משוטטות באופן חופשי. במקומות רבים אין קליטה סלולרית והעזרה הקרובה יכולה להיות במרחק שעות הגעה אחדות.
למי שרוצה "הרפתקת שטח" מומלץ להיעזר במדריך מקומי או לעשות שיעורי בית קפדניים על האזור שאתם מתכוונים להיות בו, הלבוש והציוד הנדרשים, הנחיות בטיחות ועוד. כל הפארקים הלאומיים מספקים הנחיות בטיחות מפורטות למטייל, וישמחו לספק לכם מידע פרטני נוסף במרכזי המבקרים.
אלסקה היא מדינה מערבית מסודרת, ומזון ומים שתקנו בחנות או במסעדה אמורים להיות בטוחים לגמרי. לעומת זאת, מאוד לא מומלץ לשתות מים מן הטבע (נהרות, מעיינות וכו') מחשש לזיהומים או טפילים.
שירותי הבריאות באלסקה מסודרים עם בתי חולים בערים הגדולות ומרפאות בערים ובעיירות הקטנות יותר. ניתן למצוא מידע נוסף כאן. כמובן, שככל שהיישוב קטן ונידח יותר, או באזורי הפרא, הגישה לעזרה רפואית עלולה להיות בעייתית ולקחת זמן רב. אם אתם נוטלים תרופות באופן קבוע או סובלים מבעיה רפואית ספציפית, דאגו למלאי מספיק של תרופות והתייעצו עם הרופא שלכם לגבי טיפול במקרי מצוקה.
חלק מההפלגות באלסקה עלולות להיות בעייתיות למי שנוטה לסבול ממחלת ים, אם יש לכם חששות בנושא התייעצו עם הרופא שלכם לפני הנסיעה.
כמו בכל ארה"ב, שירותי הבריאות הם פרטיים ותדרשו לשלם עליהם ולהתחשבן עם הביטוח שלכם. חובה לוודא רק שהביטוח שלכם רחב מספיק כדי לכסות את הפעילויות האתגריות שבכוונתכם לעשות.
קהילה יהודית
באלסקה חיים כ-6,000 יהודים (מתוך כ-700,000 תושבי המדינה). כ-5,000 מהם חיים באנקורג', כ-600 בפיירבנקס וכ-300 בבירה ג'ונו. במדינה יש ארבעה בתי כנסת, שניים מהם באנקורג', אחד בפיירבנקס והרביעי בג'ונו. באנקורג' יש "קמפוס" יהודי ובו בית כנסת, בית ספר ללימודי אחה"צ, בית חב"ד, גן ילדים ומוזיאון. בית חב"ד נוסף נמצא בפרוור הצפוני Wasilla. הקומפלקס מופעל ע"י שליח חב"ד הרב יוסף גרינברג ורעייתו אסתר. אין מסעדות כשרות אולם בית חב"ד יוכל להמליץ על חנויות ובהן מצרכים כשרים.
בית חב”ד אנקורג'
- כתובת: 1117 East 35th Avenue
- טלפון: 907-279-1200
- אתר אינטרנט: www.alaskajewishcampus.org
- מידע נוסף על המוסדות היהודיים בעיר כאן »
בית חב”ד וואזילה
- כתובת: 2301 Lynx Circle
- טלפון: 907-350-1787
הקהילות הקטנות מקיימות פעילות יהודית ענפה למדי אם כי לאו דווקא בסגנון האורתודוקסי. גם בעיירות הקטנות יותר מתקבצים לעיתים היהודים כדי לחגוג את ליל הסדר או את ראש השנה היהודי.
תוכלו למצוא מידע נוסף על הקהילות היהודיות באלסקה פה »
הבלוגים של למטייל
קריאה בבלוגים היא דרך נהדרת לקבל מידע בלתי אמצעי ממטיילים מנוסים, שכבר ראו עולם, ורוצים לחלוק מסלולים, טיפים, חוויות ומסקנות – כדי להפוך את הטיול שלכם לטוב יותר.
מכירים את הבלוגים שלנו? רבים מהם נכתבו על ידי מטיילים ותיקים כמוכם – וחלקם אפילו כתבו את המדור הזה! כדאי מאוד להציץ גם בהם, ללמוד מניסיונם ולשאוב מהם השראה, כך שתוכלו לתכנן את הטיול שלכם בצורה הטובה ביותר! הנה כל הבלוגים על אלסקה של גולשי למטייל »
אגב, כשתחזרו, תוכלו גם אתם לכתוב את סיפור הטיול שלכם, בדיוק בצורה שתבחרו, במילים שלכם, וכמובן, עם התמונות שלכם – כדי שחוויותיכם יוכלו לעזור גם למטיילים אחריכם.
טיפים להתנהלות במדינה
אלסקה היא ארה"ב... אבל גם שונה. ככלל התרבות האמריקאית "המתוקתקת" שולטת כאן. זמן הוא זמן, אל תצפו שהסיור או הקרוז שאתם מאחרים אליו יחכה לכם, או שהמדריך איתו קבעתם יקבל איחור בהבנה. גם לחוק ולהוראות בטיחות מתייחסים כאן ברצינות ולא כדאי "לשחק" איתם. רוב התושבים חביבים ומסבירי פנים וישמחו לעזור לתייר המבקש עזרה בניווט או נתקע בצד הדרך.
עם את, אלסקה גם שונה, הריחוק והקרבה לטבע משכו לכן יחידים או משפחות של "מתבודדים" שרואים את החוק ואת השלטונות כאיום, ומתייחסים אליהם בציניות או עוינות. גם עם אלה לא כדאי להתעסק, הם קנאים לפרטיותם, לשטחם ולרכושם ואין לדעת איך יגיבו במקרה של מה שנתפס כ"גורם עויין".