אני כותב את הדברים ברגשות מעורבים. אנחנו באמצע מלחמת "חרבות ברזל" באוקטובר 2023, בתהליך חיסול החמאס, תוך כדי הפגנות נגד ישראל המתרחשות ברחבי העולם כולל בעולם הערבי ולצערי גם במרוקו. כולי תקווה כי מרוקו תמשיך ביחסים חמים עם ישראל ומלך מרוקו יבטל כל ניסיון להפגנות נגד ישראל. אולי בעתיד נוכל לחזור ולטייל במרוקו.

מרוקו – "השער לאפריקה", מדינה המציעה שילוב ייחודי של תרבות, היסטוריה עשירה ונופים מרשימים. ממוקמת בצפון אפריקה, גובלת באוקיינוס האטלנטי ובים התיכון, גדולה מישראל פי 33 כאשר שטחה הכולל הוא כ- 710,000  קמ"ר לעומת ישראל שגודלה רק כ- 22,000  קמ"ר. מרוקו ידועה בנופיה המגוונים הכוללים את הרי האטלס עם פסגות מושלגות, מדבר סהרה עם דיונות חול אינסופיות, הרים ירוקים, מפלים ועוד. שילוב של תרבויות ערביות, ברבריות ואירופיות שניתן לראות בארכיטקטורה, במסורת ובמטבח הקולינארי המשלב תבלינים ובישול מסורתי.

להגיע למרוקו זה כמו להיכנס לעולם האגדות, סיפורי אלף לילה ולילה. הרחובות ההומים, אלפי הסמטאות הצרות בערים כמו מרקש ופאס, הצבעים המרהיבים, הצלילים, הריחות, מגוון השווקים, פשוט מסע מרתק בזמן. כחלק מעולם האגדות, נזכיר את האירוח המרוקאי הנהדר הכולל חום וידידות, בשילוב תה ונענע. חשוב לציין כי הרגשנו אהבה רבה כלפי ישראל ובכל מקום הזכירו את ההיסטוריה והקרבה בין היהודים לשבטי הברברים.

התוכנית המקורית היתה טיול ל- 12 יום, אך מלחמת "חרבות ברזל", מלחמה בטרור החמאס בעזה, תפסה אותנו באמצע הביקור במרוקו ולכן הקדמנו את חזרתנו לישראל. בפועל היינו 8 ימים ולכן לחלק מהמקומות לא הגענו.

כללי

ויזה – כל אזרח ישראלי אשר אין ברשותו דרכון זר חייב ויזה למרוקו על מנת להיכנס למדינה. ניתן להוציא ויזה באופן עצמאי דרך אתר האינטרט. תהליך פשוט הכולל מילוי פרטים אישיים באנגלית. בנוסף, יש לצלם בטלפון הנייד צילום פספורט על רקע קיר לבן, צילום פנים הכולל צוואר, שיער אסוף, ללא משקפים וללא חיוך. תוקף הדרכון תקף ל-6 חודשים לפחות. בנוסף צילום של העמוד הראשי בדרכון כולל התמונה. עלות ויזה 710 דירהם נכון לאוקטובר 2023. לאחר מילוי הטופס והעלאת הצילומים, מגיעים לעמוד לביצוע התשלום. לפעמים האתר קורס אבל ניתן להיכנס לשלב האחרון בעזרת מספר רישום שקיבלתם במייל בתחילת התהליך. באופן פורמלי את הויזה מקבלים במייל עד 3 ימי עסקים, בפועל תוך מספר שעות עד יום אחד. הויזה תקפה לחצי שנה מיום הוצאתה אך מרגע הכניסה החד פעמית למרוקו, תוקף הויזה ל- 30 יום. יש להגיע לביקורת הדרכונים במרוקו עם אישור הויזה מודפס ולשמור גם צילום בטלפון הנייד. יש סוכנויות שיעשו את תהליך הוצאת הויזה עבורכם תמורת דמי טיפול של כ- 100 ₪ אך באמת ניתן לעשות לבד. לא ניתן להאריך את הויזה מעבר ל-30 יום כאשר נמצאים בתוך מרוקו.

כסף – המטבע הרשמי במרוקו הוא דירהם והוא מגיע בשטרות ומטבעות. המטבע הקטן והנפוץ ביותר הוא של דירהם אחד. השטר הגבוה ביותר הוא 200 דירהם. נכון לאוקטובר 2023 , 100 דירהם שווים כ- €9.3. מומלץ לשמור כסף קטן ומטבעות, לטיפים ונותני שרות כמו חניה או נשיאת מזוודות וכו'. טיפים במרוקו זה הכרחי ואפילו חובה. עבור כל שירות שתקבלו יש לתת טיפ. ניתן להחליף דולר אמריקאי או יורו (העדפה ליורו) לדירהם. מומלץ להחליף סכום מסויים בשדה התעופה לתחילת הטיול. התנהלנו ברוב המקומות במזומן, אפילו במלונות ומסעדות, שימוש בכרטיסי אשראי מוגבל והיכן שאפשר לרוב לוקחים עמלה של 2.6%. קניות בשווקים ובחלק מהריאדים ניתן לשלם במזומן בלבד ובדירהם.

נהיגה עצמית – בניגוד למה שנכתב בחלק מקבוצות הוואטסאפ או פייסבוק, אין שום בעיה לנהוג לבד. מי שלא חושש משעות רבות של נהיגה ונסיעה בכבישים מפותלים של נתיב אחד, בהחלט יכול לשכור רכב ולנהוג לבד. הווייז או גוגלמאפ עובדים בצורה מצוינת, יש שילוט באנגלית ולכן אין שום בעיה לנווט ברחבי המדינה. יש לזכור שבכל פינה יש שוטרים עם "אקדחי לייזר" למהירות, מכמונות מהירות, ומחסומי משטרה. אם אתם לא רוצים לקבל דוח תנועה, פשוט תנהגו לפי המהירות המותרת המצוינת על שלטים בכל מקום ובצורה ברורה. הקפידו לא לעבור פס לבן. כל חברות השכרת הרכב הבינלאומיות פעילות במרוקו.

לגבי המשטרה, לפני מחסום משטרתי תראו שלט הגבלת מהירות על הכביש בצד ימין שמראה מהירות 60, מייד אחריו שלט מהירות 40 ומייד שלט מהירות 20 ומייד שלט עצור. תבצעו עצירה מוחלטת והמתינו להוראת השוטר. לרוב הם מזהים שאתם תיירים ויסמנו לכם להמשיך בנסיעה. לא קיבלנו דוח מהירות אבל הבנתי שהעלות לרוב סביב 50-100 ₪, לא נורא אבל עדין לא נעים המפגש עם שוטר.

כאמור גם הכבישים הראשיים בעלי נתיב אחד לכל כיוון. כבישי האוטוסטרדה מצפון למרקש (כמו A1 או A5) לרוב 2-3 נתיבים לכיוון. 

באזורים נדחים כמו מדבר סהרה או הרי האטלס הגבוהים, הקפידו למלא מיכל דלק מלא. מרחקים גדולים בין תחנות דלק ולכן כאשר הגעתם לחצי מיכל תתחילו לחפש תחנת דלק למילוי.

מיקוח – כל מה שאינו אוכל או שתיה מתומחר בצורה מוגזמת, ולכן אין מנוס מלהתמקח. המחירים שיוצגו לכם גבוהים לפחות פי שלושה מהמחיר הריאלי שלהם ולכן להתמקח אך בנימוס ובכבוד. לא להיכנס למשא ומתן אם אין לכם באמת כוונה לרכוש את המוצר. בחנויות בקניונים או במסעדות המחיר לרוב קבוע. לפעמים במסעדות יש מחירים למקומיים ומחירים לתיירים. גם עם נהגי המוניות אפשר וכדאי להתמקח.

אוכל במרוקו - בהרבה קבוצות וואטסאפ ופייסבוק נכתב על ידי רבים כי התאכזבו מהאוכל המרוקאי ושהוא לא מתובל כפי שציפו או פחות טעים בהשוואה לאוכל מרוקאי יהודי בישראל. ברוב המקומות האוכל היה טעים, מתובל, כן היה מלח וניתן לבקש חריף. ארוחות בוקר במלונות או ריאדים היו צנועות למדי אך טעים ומספיק. ארוחת בוקר כוללת לרוב קפה או תה, זיתים, לחם, מאפה כמו מלוואח או לחוח, גבינה משולשת, ריבות, דבש, קרואסונים, עוגה ולפעמים ביצה. ארוחות הבוקר לרוב בשעה מאוחרת סביב 8:30, ניתן לפעמים להקדים ל- 8:00 ותהליך ההגשה ארוך, לכן במידה ומחכה לכם יום נסיעות והרבה פעילויות, מומלץ לוותר על ארוחת הבוקר ולצאת לדרך כבר ב- 7:30.

אוכל מרוקאי עממי:

טאג'ין –כלי חרס עם מכסה בצורת קונוס, מתאים לבישול ארוך. כלי להכנת שקשוקה, ירקות, בשר, עוף.

כיפתה – קציצות בשר טחון.

מְלְווי – דומה למלאווח.

בַּגריר – הגודל והעיקרון כמו של המלווי; המרקם מזכיר פנקייק, אבל הבגריר עבה וספוגי יותר.

קוסקוס –מוגש במסעדות ובבתים.

מקרוטה – לביבות תפוחי אדמה פיקנטיות מטוגנות.


תחושת בטחון - הרגשנו נהדר ולא היתה תחושה של אי נעימות בגלל היותנו ישראלים. דברנו עברית וזיהו אותנו כישראלים באופן מיידי. בימים של תחילת המלחמה המרוקאים הביעו הזדהות עם ישראל ומאד כעסו על חמאס. יש סיפורים על כייסים בשווקים וסמטאות מתויירות, כמו בכל מקום בעולם, לכן מומלץ להיזהר.

בכללי המרוקאים מאד נחמדים ותמיד מוכנים לעזור. לפעמים לאחר מתן העזרה הם מצפים לטיפ. תבחרו במי לבטוח ולמי לתת. לפעמים אנשים ינסו להציג את עצמם כמדריכים מוסמכים שישמחו להראות לכם את העיר, ניתן לסרב בנימוס ולהמשיך הלאה.

מרוקו עמוסה באנשי בטחון ומשטרה, בכל פינה רואים אותם. לרוב רואים ברחובות שוטר אחד ולידו 2 חיילים, תמיד הולכים בשלשות. לנו לא היו כל בעיות איתם וגם לא עצרו אותנו ולא נדרשנו להראות מסמכים.

שוב, בתקופת מתיחות ומלחמה הייתי נמנע מנסיעה למרוקו. יש לבחון היטב את המצב ולהקשיב להוראות מסע של משרד החוץ.

ריאד – השם "ריאד" (رياض) בתרגום חופשי זה גן או חצר. בפועל המונח ריאד מתאר מבנה מסורתי עם חצר פנימית שבליבה מזרקה, בריכת שחיה קטנה או בריכת נוי, מפל מים – וצמחיה. לעיתים בחצר הריאד יהיו עששיות מרוקאיות בתור תאורה. מבנה הריאד, מתאים לאקלים המקומי במרוקו: הבית המרובע, כשבתוכו חצר - יוצר מרחב עם הצללה קבועה ושומר על קרירות גם בימים חמים, והחצר הפנימית, מעבר להיותה הלב של הבית, מאפשרת אי ירוק בלב העיר הצפופה.

חצר פנימית בריאד

תוך כדי הליכה בסמטאות הצרים באזורים העתיקים (Medina) של העיר, לא ניתן לראות את החצרות היפות הנסתרות מאחורי דלתות עץ פשוטות. הריאדים במקור היו בתי משפחות שהוסבו לבתי הארחה. לרוב בנינים בני שתיים-שלוש קומות וחצר פנימית. החדרים והחלונות בריאד פונים לעבר החצר הפנימית. אין כמעט פתחים בקירות החיצוניים של המבנה. במקור זה נועד להגן ממזג האוויר ולהעניק פרטיות. את כל מקומות הלינה הזמנו באתר בוקינג אך שימו לב, הציון לריאד באופן מוזר לרוב 9 ומעלה, לכן לפני בחירת הריאד תבדקו המלצות באתרים נוספים. לרוב הציון מבוסס על השירות שניתן במקום, שהוא תמיד מעולה, אך לא על מצב החדר, ניקיון או נוחות. בכל מקרה,  לא לוותר על חוויית הריאד. זה משהו ייחודי, אותנטי, שאין בשום מקום אחר. בדרך כלל מיקום הריאד מרכזי, מרחק הליכה מהכיכר המרכזית  ואפשר להגיע ברגל לכל מקום בתוך העיר העתיקה. יש לזכור שלרוב לא ניתן להגיע עם רכב לריאד, חונים מחוץ לעיר העתיקה ונעזרים בסבלים (בתשלום צנוע של 20-40 דירהם) לנשיאת התיקים לריאד. המחירים בריאד בדרך כלל יותר זולים מאשר במלון. אם מזמינים מספיק זמן מראש, כחצי שנה לפחות, ניתן למצוא ריאדים מפוארים במחירים של $70-$100 לזוג ללילה כולל ארוחת בוקר.

חצר פנימית בריאד מבט מלמעלה

אחת הבעיות במקומות הלינה זה המזרון. המרוקאים אוהבים מזרון קשה כך שיותר נוח ורך לשכב על הרצפה. בכל עיר, בוודאי בערים הגדולות כמו מרקש או ראבט, ניתן למצוא מלונות בכל הרמות כולל 5 כוכבים. מלונות אלו יהיו לרוב באזור החדש של העיר ולא בעיר העתיקה. רובם מלונות מודרניים ובמחירים אירופאיים.

מה ללבוש במרוקו באוקטובר - ברוב הימים במהלך חודש אוקטובר היה חם ולכן לבוש קיצי מומלץ במהלך היום. מכיוון שאוקטובר הוא תחילת הסתיו וטמפרטורות מתחילות לרדת – מומלץ מאד לקחת אתכם בגדים חמים לשעות הערב הקרירות או להגנה מפני הרוחות הקרירות באזורי ערי החוף והרי האטלס. היינו בתחילת אוקטובר והיה בהחלט חם (כ- 30 מעלות) במהלך היום וחם גם בלילה, אפילו במדבר סהרה היה חם בלילה.

אירוח מרוקאי - העם המרוקאי ידוע באירוח החם ובטבעו מסביר הפנים. מקובל לקבל את פניכם עם כוס תה נענע, סמל לידידות ואירוח, כשמבקרים בבית של מישהו או בהמתנה לקבלת החדר בריאד. למשפחה יש תפקיד מרכזי בתרבות המרוקאית, עם קשרים חזקים והתכנסויות לאירועים וחגיגות מיוחדות.

לבוש צנוע – יש לזכור שמרוקו הינה מדינה מוסלמית, אמנם ליברלית ושמחה לארח תיירים, אך יש לשמור ולכבד את המנהגים המקומיים ולהימנע מתשומת לב לא רצויה. רצוי להתלבש בצניעות, בגדים רפויים המכסים כתפיים וברכיים, למרות שניתן להסתובב בכל מקום גם בבגדים קצרים. בביקור באתרים קדושים, אתרי דת, מסגדים וכו', להקפיד על לבוש ארוך.  

שתיה ואוכל – להקפיד על שתיית מיים מינרלים ובקבוקים סגורים. חובה להתנסות באוכל מקומי ברחוב, אך הקפידו לבחור מקומות שנראים נקיים ותחלופה גדולה של מזון.

שפות – תוך כדי הסתובבות ברחובות מרוקו ניתן לשמוע ערבית קלאסית, ערבית מרוקאית, ברברית, צרפתית, אנגלית וספרדית (בעיקר בצפון מרוקו). אין כמעט קשר בין הערבית המרוקאית לערבית הקלאסית. באזורי תיירות ניתן להסתדר באנגלית. הרוכלים בשווקים יודעים מספר מילים בעברית.

יום 1:

יצאנו בטיסה ישירה של חברת אל על למרקש. זמן טיסה כ- 6 שעות. עם הנחיתה בסביבות 20:30, נגשנו לביקורת דרכונים. תהליך ביקורת הגבולות יעיל ומהיר ועם הצגת הדרכון יש להציג את מסמך הויזה מודפס (לא צילום בטלפון). החלפת כסף לדירהם ויציאה לעמדת השכרת הרכב. כיוון שהיינו 4 מבוגרים ובתוכנית נסיעה בדרכי עפר, הזמנו כ- 9 חודשים מראש רכב 4X4 מסוג טויוטה לנד קרוסר מחברת Europcar. באופן מפתיע הרכב שהוזמן לא היה זמין וקיבלנו רכב משודרג BMW X5. נסיעה קצרה של כ- 20 דקות למלון Jnane Leila הנמצא בפרברים הדרומיים של העיר מרקש, בקרבת שדה התעופה. מלון שהוא כמו ריזורט קטן, חדרים מפוזרים בתוך גן וסביב בריכת שחייה. החדרים גדולים ומעוצבים בסגנון מרוקאי, מתאים ללילה אחד לאחר הנחיתה.

יום 2:

ויתרנו על ארוחת בוקר שמתחילה ב- 8:30 ויצאנו בשעה 7:30 לנסיעה לכיוון Ouarzazate, תוך חציית הרי האטלס האמצעיים. המטרה להגיע ל- Kasbah Telouet. נסיעה של 135 ק"מ, כ- 3 שעות, כביש R2012 לדרום, כביש P2010 למזרח והמשך בכביש N9 לדרום. בדרך עוצרים לתצפית במעבר הרים Tizi n’Tichka. מהתצפית ממשיכים בכביש N9 לדרום עד פניה קטנה שמאלה למזרח לכביש P1506. הקאסבה היא מצודה האופיינית לערי צפון אפריקה אשר שימשה למגורי השליט המקומי וכמעוז הגנתי. לעיתים נבנו הקסבות במקום הגבוה בעיר, והן הוקפו בחומות, בדרך כלל ללא חלונות. לרוב הקאסבה בנוייה מסמטאות צפופות וצרות והבתים צמודים אחד לשני. חלק מהקאסבות במרוקו ריקות מאנשים והם אתרים ארכאולוגיים, ולפעמים ניתן לראות מספר חנויות לממכר מזכרות ובחלק מהקאסבות ניתן לראות מגורי אנשים.

כיוון שהגענו כשבועיים לאחר רעידת האדמה הגדולה במרוקו, האתר הארכיאולוגי Kasbah Telouet היה סגור למבקרים כתוצאה מנזקים וחשש להתמוטטות מבנים. עשינו סיור רגלי מסביב לקאסבה ותצפית על המבנים מבחוץ. כעקרון בימים רגילים האתר נפתח בשעות 8:00-18:00 ומחיר כניסה 20 דירהם לאדם.

המשכנו בנסיעה של 46 ק"מ וכשעה בכביש סלול P1506 לכיוון מזרח והמשך לדרום בדרך נוף מרשימה של נוף מדברי, כפריים קטנים ועצי תמר.

נוף מדברי וכפר אופייני

הגענו לאחד האתרים החשובים והיפים ביותר במרוקו –Ksar Ait-Ben-Addou. הכניסה חופשית ללא עלות וללא שעות פתיחה. נהדר להסתובב בסמטאות ולצלם את האתר מזוויות שונות. לא לוותר ולטפס ברגל לפסגת הגבעה היוצאת מתוך הקאסבה לתצפית נהדרת על כל האזור.

Ksar Ait-Ben Addou

ברחוב הראשי של הקאסבה יש ריכוז נחמד של חנויות מזכרות ואומנות מרוקאית. בקאסבה צולמו סרטים הוליוודים רבים כמו גלאדיאטור, משחקי הכס, אלאדין, המומיה, לורנס איש ערב ועוד. לתכנן כשעה וחצי באתר כולל הרבה צילומים.

Ksar Ait-Ben Addou
הנוף ממעלה הקאסבה

לאחר הביקור המרתק, ממשיכים בנסיעה בכביש P1506  לדרום עד כביש N9 וממשיכים דרומה עד העיר Quarzazate. נסיעה של 32 ק"מ, כ- 40 דקות נסיעה. בהגיענו לעיר מיד נסענו לאולפני הסרטים (הוליווד של מרוקו) Atlas Corporation Studios. שעות פתיחה 8:15-17:15 ומחיר 80 דירהם לאדם. כעקרון יש עוד אולפני סרטים בשם CLA Studios Ouarzazate ו- Kingdom of Heaven  אך ההמלצות הם ללכת ל- Atlas. הסיור הוא מאורגן עם מדריך ואורך כשעה.

המדריך בסט ארמון באולפני אטלס

רצינו לבקר בעיר גם ב- Kasbah Taourirt אך המקום היה סגור בגלל נזקים מרעידת האדמה. כעקרון שעות פתיחה 8:00-18:00 ומחיר כניסה 20 דירהם לאדם. משמאל לכניסה לקאסבה נמצא ה"מלאח"(Mellah) , הרובע היהודי העתיק. סיור נחמד בסמטאות מובילים לבית הכנסת העתיק. אתר חובה. הבית כנסת הוא מבנה קטן עם מספר חדרים ומבוכים המלא בתשמישי קדושה ומזכרות יהודיות מכל רחבי מרוקו, משמש כמוזיאון. האחראי במקום בחור צעיר בן 25 ממשפחת בן-חמו. ישמח לספר לכם את ההיסטוריה של היהודים במרוקו, מהיכן האוספים הגיעו, יודע מספר מילים בעברית (אביו יהודי), מפגש מרתק. כמובן השארנו לו טיפ נאה. טלפון לבית כנסת העתיק: 212601437006.

בית הכנסת העתיק

בסיום היום הארוך נסענו ללינה בריאד מקסים  Riad Chay הנמצא מחוץ לעיר בתוך נווה מדבר. מקום מרהיב, חדרים גדולים ומעוצבים על פי המסורת המרוקאית. בקומה העליונה מרפסת גדולה לתצפית נפלאה על האזור בשקיעה ובזריחה. בארוחת הערב בריאד קיבלנו טאג'ין נהדר, סלט, קינוח, ארוחה מושקעת וטעימה. כמובן בכניסה לריאד אנחנו מתכבדים בתה עם נענע.

הנוף ממרפסת הריאד

יום 3

לאחר ארוחת בוקר שהוגשה ב- 8:00 יצאנו לנסיעה של 16 ק"מ, כחצי שעה בכביש P1507 לדרום. ב- 3 ק"מ האחרונים נוסעים בדרך עפר שיכולה להתאים לכל רכב, ירידה קצת תלולה. המטרה להגיע לנווה מדבר של מטעי עצי תמר ו-4 כפריים מסורתיים ברברים. נווה המדבר נקראFint Oasis. אזור מדברי עם נהר זורם ומסביב לנהר עצי תמר, מקום נעים לסיור רגלי קצר וצילומים.

Fint Oasis

חוזרים חזרה בכביש P1507 לכיוון צפון וחזרה לעיר Quarzazate, נסיעה של 55 ק"מ, כשעה, בכביש N9 למזרח והמשך בכביש N10 למזרח עד Kasbah Amridil. שוב אחד האתרים החשובים במרוקו, אתר היסטורי מעניין וכולל סיור מאורגן עם מדריך בעלות 50 דירהם למדריך ואורך כ- 45 דקות. עלות הכניסה 40 דירהם לאדם, שעות פתיחה 9:00-18:00. חשוב מאד, יש להיכנס לאתר בכניסה הימנית. הכניסה השמאלית מנוהלת על ידי חברה אחרת והסיור בחלק החדש של הקאסבה והוא פחות מעניין או חשוב. כאמור, הסיור כולל הסבר על ההיסטוריה, אופן ניהול המחייה, מבט על החדרים ושיטות בנייה, תצפית על האזור. בהחלט מומלץ.

Kasbah Amridil

ממשיכים בנסיעה של 75 ק"מ, כשעה ורבע בכביש N10 למזרח עד העיר Boumalne Dades. אין משהו מיוחד בעיר ומיד ממשיכים בדרך נוף בכביש R704 לצפון לאזור Dades Gorge. נווה מדבר ארוך, לאורך של כ- 30 ק"מ, תצפיות, כפרים ברברים, עצי תמר, מקומות נחמדים לצילומים.

Dades Gorge

בתחילת הנסיעה מ- Boumalne Dades שווה לעצור לאחר 16 ק"מ לתצפית על Monkey’s Fingers תצורות סלע המזכירות (אולי) אצבעות קוף. בסוף ה- 30 ק"מ מגיעים לעליה המפורסמת הכוללת פיתולים מרהיבים ובתום העליה לעצור במלון/מסעדה בשם Hotel Restaurant Timzzillite עם נוף נהדר על פיתולי הכביש והקניון. ניתן להמשיך עוד מספר ק"מ לצפון לראות כפריים נוספים ואז לחזור.

Dades Gorge

בחרנו מלון באזור בשם Hotel Riad Bahammou. המלון בנוי בסגנון מבצר, עיצוב מרוקאי, אירוח נהדר, מאד מומלץ. ארוחת ערב ובוקר במלון היו טובים מאד.

Riad Bahammou

יום 4

לאחר ארוחת בוקר יצאנו לדרך בסביבות 8:30 לנסיעה של 92 ק"מ וכשעתיים בכביש R704 לדרום והמשך בכביש N10 למזרח ו- R703 לצפון במטרה להגיע ל- Todra Gorge. אתר טבע מאד מפורסם, הכביש נכנס לתוך קניון וצוקי ההרים משני צידי הכביש ונהר זורם לצד הכביש. חניית הרכב במקום והליכה נעימה ברגל באזור. מי שמעוניין ניתן לצאת למסלול הליכה של כ- 4 ק"מ שמתחיל מהחלק הצפוני של הקניון ומסתיים בחלק הדרומי של הקניון. בחלק הצפוני של הקניון יש רחבת חניה גדולה מצד שמאל. מהחנייה ניתן להבחין במדרגות אבן העולות על ההר. המסלול איננו מסומן אך נראה בברור לכל אורכו כולל בעליה. מאפשר תצפית על האזור שמאד מזכיר את מסלולי ההליכה במדבר יהודה.

Todra Gorge

בסיום הביקור נוסעים חזרה בכביש R704 ומחכה לנו נסיעה של 176 ק"מ וכ- 3 שעות לעיר Rissani. הנסיעה כאמור מתחילה בכביש R704 לדרום, המשך ב- N10 למזרח, R702  למזרח ו- N13 לדרום. בכביש R702, כ- 56 ק"מ מרגע שעליתם על הכביש, ניתן למצוא מצד שמאל את האתר בשם Acequias de Er-Rachidia. מדובר על מערכת תת קרקעית להולכת מים לחקלאות, הכוללת מנהרות שבעבר היו בשימוש. ניתן לעשות סיור קצר עם מדריך. יש מספר כניסות וחברות שונות שמנהלות את האתרים. במקרה שלנו המדריך ביקש רק טיפ כרצוננו ולא מחיר כניסה. לאתר יש שמות נוספים Jorf Khettaras, Des Canaux. בהחלט לא אתר מרתק אבל יכול לשמש מקום לעצירה קצרה.

ב- Rissani לא מצאנו משהו מעניין, גם לא בשוק והחלטנו להמשיך בנסיעה. יש אפשרות לביקור בקאסרים (אתרים ארכיאולוגים) הנמצאים מדרום ל- Rissani בכביש P7107, כגון Ksar Ouled Abdelhalim או Ksar Abbar, אבל מקוצר זמן ויתרנו.

מ- Rissani המשכנו בנסיעה מדברית לעיר Merzouga שמהווה שער הכניסה למדבר סהרה. נסיעה של 40 ק"מ וכ- 45 דקות בכביש R702 לדרום. כביש מסודר באזור מבודד, באמצע המדבר ובקרבת דיונות חול.

מדבר סהרה

כמובן אפשר לנסוע "בדרך המלך" בכביש N13 אבל שני הכבישים בעלי נתיב אחד לכל כיוון והעדפנו כביש יותר צדדי. Merzouga עיר מדברית טיפוסית והתקדמנו דרומה בכביש N13 לפרברי העיר למקום שנקרא Khemliya לגלריית אומנות בשםChez les artistes Johanna et Lahcen Mahmoudi. אומנית צרפתייה ובעלה המרוקאי שגם הוא אומן, הקימו גלריה מדברית נהדרת של אומנות ציור ופיסול. בהחלט שווה ביקור.

המשכנו בנסיעה דרומה מספר קילומטרים עד Camping Znaigue (גישה של 3 ק"מ בדרך עפר) שבה קבענו להיפגש עם המארחים שלנו למאהל במדבר סהרה.

המאהל שבחרנו שמו Tassili Luxury Desert Camp אך רשימת המאהלים במדבר מכובדת מאד וברמות אירוח שונות. לרוב האוהל מאד גדול ומאובזר, כולל בתוכו מקלחת עם מים חמים ושירותים פרטיים, מיטה ומצעים וכל הפינוקים. האירוח במאהל כולל ארוחת ערב וארוחת בוקר.

מאהל במדבר סהרה

בשעה 18:00 יצאנו לטיול גמלים בדיונות והמטרה לראות שקיעה. עלות €15 לאדם. מראה מרהיב, דיונות חול אין סופיות בגווני אדום-צהוב, חוויה נהדרת ואפילו המושב על הגמל היה יחסית נוח. כמובן יש אפשרות לגלישת חולות. טיול הגמלים היה בסביבות שעה וחצי כולל צילומים וגלישת חולות ולאחר החזרה למאהל קיבלנו ארוחת ערב מצוינת כולל אירוח נהדר עם ערב שירה של אנשי הצוות סביב המדורה בליווי תופים וגיטרה.

טיול גמלים

יום 5   

קמנו בשעה 6:00 בבוקר ולאחר התארגנות מהירה צעדנו רגלית במעלי דיונות החול בהמתנה לזריחה. מראה מטורף. כל השמים והדיונות נצבעים בצבע אדום מרהיב והמצלמה עובדת ללא הפסקה. חובה.

זריחה במדבר סהרה

חזרנו רגלית למאהל לארוחת בוקר ולאחר התארגנות ואריזות הוקפצנו לרכב שלנו ויצאנו לנסיעה ארוכה במטרה להגיע לעיר Fes עד הערב. מדובר בנסיעה של כ- 485 ק"מ, כולל עצירות קצרות מאד בדרך, הגענו לאחר כ- 10 שעות נסיעה. נסיעה ארוכה אבל אפשרית, כבישים סלולים כל הדרך, נתיב אחד לכל כיוון ומהירות ממוצעת של 60 קמ"ש.

ממדבר סהרה הנסיעה בכביש N13  לצפון עד Erfoud. שוק קטן לא משהו מרשים וממשיכים ל- Midelt. בחודש אוקטובר מתקיים פסטיבל תפוחים אך לא מצאנו כל פעילות בנושא ולכן המשכנו בנסיעה. כ- 10 ק"מ לפני העיר Azrou יורדים לשול ימין לדרך עפר קצרה ליער  Cèdre Gouraud Forest בו ניתן לראות קופים מתרוצצים ולקבל הזדמנויות יפות לצילומים.

Cedre Gouraud Forest

המשך נסיעה בכביש N13 לצפון וכביש N8 לצפון עד העיר Ifran שנחשבת "לשוויץ של מרוקו". רחובות רחבים עם גנים, פסל האריה (נחמד אבל לא עצרנו לצלם), סיבוב מהיר ברכב ברחובות והמשך ל- Fes.

הגענו ל- Fes סביב השעה 18:30 וישר נסיעה לריאד  Riad Al Maka כאמור, חונים בקרבת סמטאות העיר העתיקה, לוקחים בחור עם עגלה עבור התיקים וצועדים כ- 10 דקות לריאד. ריאד יפה מאד, מעוצב על פי כל הכללים המרוקאים, הכל בנוי סביב בריכת נוי וצמחים, חדרים גדולים מאד ומאובזרים.

לארוחת ערב צעדנו בשוק הנהדר הנמצא בסמטאות העיר העתיקה. הריאד בקרבת השער הכחול שדרכו נכנסים לסמטאת השוק. תדמיינו את הסמטאות של העיר העתיקה בירושלים, רק יותר גדול, יותר מגוון, יותר חנויות, יותר אוכל רחוב, תענוג למי שאוהב שווקים.

סמטאות השוק בפאס

בשוק הגענו למסעדה שמאד מומלצת בשם Fondouk Bazaar באחת הסמטאות הראשיות בכתובת  57 Sagha Achabine Fes Medina למסעדה יש ביקורות חיוביות מאד גם ב- TripAdvisor. מספר קומות למסעדה אבל מומלץ לעלות לגג הפתוח לארוחה נהדרת עם נוף לבתי העיר העתיקה. המסעדה פתוחה עד השעה 22:00.

יום 6

התחלנו את הבוקר בשעה 8:30 בארוחת בוקר בריאד. בשעה 9:30, בהזמנה מראש דרך הריאד, המתין לנו מדריך עם רכב שלקח אותנו לסיור ב- Fes. מקומות העניין לביקור מתרכזים ב- 2 אזורים עיקריים:

1.      Fez El Bali – העיר העתיקה

2.      Fez El Jadid – פאס החדשה כולל הרובע היהודי The Mellah.

יש כ- 9000 סמטאות בעיר העתיקה ולכן רצוי לקחת מדריך כדי להגיע לאתרים העיקריים. לאחר הסיור המודרך ניתן להסתובב ופשוט ללכת לאיבוד, להרגיש את הריחות, לראות את הצבעים ולחוות את הבלגן שכנראה מאד מאורגן עבור תושבי המקום.

מבט על העיר פאס מהמבצר

אתרים חשובים לביקור: Royal Palace of Fes, בית הקברות היהודי,  Ibn Danan Synagogue, תצפית על העיר מהמבצר Borj Sud, Medersa Bou Inania, The water clock (Dar al-Magana), Souk el Attarine (Spice market), Place en Nejjarine, Kissaria el Kifah (covered market), Souk el Henna.

אין ספק שהאתר המעניין ביותר והחשוב ביותר הוא Tanneries Chouware, אזור הבריכות בצבעים שונים לצביעת העורות לפני הכנת מוצרי העור כמו תיקים, מעילים, נעליים וכו'. נכנסים לחנות מוצרי העור, עולים למרפסת לתצפית מרהיבה על אזור העבודות בבריכות הצבע. ריח חזק מאד באוויר (מתרגלים לאחר מספר דקות) ולכן מקבלים עלי נענע לפני העלייה למרפסת. כניסה חופשית. בתום הסיור עוברים דרך חנות מוצרי העור במספר קומות ואנשי המכירות מנסים למכור לכם את מוצרי החנות אך ניתן לסרב בנימוס.

בריכות צביעת העורות

לקראת השעה 15:00 חזרנו לריאד ולאחר אריזת הציוד יצאנו לנסיעה לצפון. כאמור במקור התוכנית היתה להישאר לילה נוסף ב- Fes ומאד מומלץ להישאר, אבל כתוצאה מאילוצי זמן וחזרה מוקדמת לישראל, ויתרנו על הלילה הנוסף. יצאנו בנסיעה צפונה לעיר הכחולה Chefchaouen ובעברית שפשוואן.

מומלץ למי שיש זמן, לסטות מהדרך ולעצור בעיר הרומית הארכאולוגית Volubilis לסיור בין העתיקות. האתר פתוח בשעות 8:30-18:00 ועלות כניסה 70 דירהם. יש אפשרות לקחת מדריך לעתיקות במחיר סביב 250 דירהם. אם הגעתם לעתיקות שווה לתצפת על הכפר Moulay Idriss Zerhoun עם בנייה מסורתית הנמצא כ- 4 ק"מ מהאתר.

הנסיעה מ- Fes ל- Chefchaouen היא כ- 170 ק"מ, כ- 3 שעות נסיעה. בחרנו כביש צדדי P5003 לכיוון צפון-מערב, עובר בהרים באזור נידח עם נוף נהדר, כביש סלול אך נתיב צר אחד ללא שוליים. לאורך כל זמן הנסיעה בכביש זה ראינו רכב אחד בלבד. הרפתקה קטנה אבל נחמדה. בהמשך מתחברים לכביש R506 למערב וממשיכים צפונה בכביש הראשי N13 לצפון (נתיב אחד לכל כיוון). העליות האחרונות לעיר בכביש R412 לצפון.

הגענו סביב השעה 18:00 לריאד Résidence Hoteliére Chez Aziz הממוקם במרחק 5 דקות הליכה מהכניסה לסמטאות העיר העתיקה. היתרון של הריאד, שיש חניה שלהם ונמצאים בקרבת העיר העתיקה. הריאד בנוי בסגנון מלון עתיק אך כל חדר הינו דירה קטנה מאובזרת בעיצוב צבעוני די מוזר. בכל אופן מקום נקי ונעים. ארוחת הבוקר מוגשת בחדר שכולל מטבחון מאובזר.

כמובן יצאנו מיד לסיור רגלי בסמטאות העיר העתיקה, לתפוס קצת את היופי לפני השקיעה. אתם לא תפסיקו לצלם את הסמטאות.

סמטאות שפשוואן

שפשוואן, "העיר הכחולה", ממוקמת בהרי הריף והיא קיבלה את שמה הציורי הודות לבתים הרבים והעתיקים הצבועים בצבעי כחול מרהיבים. מספרים כי היהודים צבעו את הבתים בכחול כצבע השמיים להיות קרובים לאלוהים מצד שני טוענים שהצבע הכחול דוחה יתושים וחום. לא משנה באיזה צד תבחרו, העיר נעימה מאד, יפה בטרוף, גן עדן לצלמים והעיר היפה ביותר במרוקו. העיר קיבלה את שמה שפשוואן בזכות צמד ההרים שנמצאים בסמוך לה המזכירים קרניים של עז. המילה "אשוואן" משמעותה "קרניים" בשפה הברברית.

סמטאות שפשוואן

מעבר לסמטאות הכחולות תוכלו למצוא חנויות בוטיק, אומנות ועבודות יד רבות. אזור שווה לקניות ומניסיון בחלק מהמקרים יותר זול משווקים אחרים בערים אחרות. מתחם הסמטאות לא גדול, מורכב בעיקר מסמטה ראשית המתחילה בשעה הכניסה הראשי בצד מערב בשם Bab El Ain ומסתיים בצד המזרחי בשער בשם Bab El Onsar, סה"כ מרחק הליכה של כ- 900 מטר. באמצע הדרך עוברים בכיכר המרכזית והיפה Plaza Uta el Hamman שבה מספר מסעדות ובתי קפה.

סמטאות שפשוואן

מי שמעוניין לתצפית שקיעה, ניתן ללכת בעלייה קלה של כ- 15 דקות משער Bab El Onsar עד  Bouzafer Mosque ה- Spenish Mosque.

מסעדה מומלצת בסמטאות, בחלק הצפוני מערבי של העיר העתיקה, בשם Café Clockכמובן לשבת במרפסת הפתוחה בקומה העליונה. אחת מהמנות המוצעות, המבורגר מבשר גמל, כמובן לא כשר.

יום 7

מומלץ מאד להגיע מוקדם לסמטאות הכחולות לצורך צילומים מרהיבים ללא אנשים. כבר בשעה 7:00 בבוקר הגענו לסמטאות, הלכנו את הסמטה הראשית תוך כדי צילום בכל סמטה קטנה או כניסה לחצר. אין אנשים, חנויות סגורות, הכל שקט, נקי ויפה. לחובבי הצילום שעות הבוקר מומלצות. סביב השעה 8:30 חזרנו למלון לארוחת בוקר.

בגלל אילוצי זמן ויתרנו על הגעה לפארק Talassemtane National Park הנמצא כ- 45 דקות נסיעה ו- 30 ק"מ מצפון לשפשוואן. בנקודה שנקראת Akchour יש 2 מסלולי הליכה מומלצים. מסלול אחד למפלים, מרחק הליכה של 10 ק"מ הלוך ושוב כולל הליכה לאורך הנחל, אזור מיוער. המסלול השני הליכה ל- God Natural Bridge, כ- 3 ק"מ הלוך ושוב, כולל עלייה בהלוך.

כאמור משפשוואן נסענו ליום מטורף בנסיעות, בגלל אילוצי זמן. נסיעה ישירה ל- Rabat. נסיעה של כ- 4 שעות, כ- 250 ק"מ, כולל נסיעה באוטוסטרדה A5 שבה 2-3 נתיבים לכל כיוון ותשלום אגרה בכניסה או יציאה מהכביש במזומן.

בהגיענו לרבאט נסענו לאתר החשוב ביותר בעיר - Hassan Tower ולידו Mausoleum of Mohammed V. אתרים יפים ובהחלט שווה את הביקור. כניסה חופשית. למי שיש זמן ניתן להכנס לרובע היהודי Mellah ולרחוב החנויות ב- Medina ברחובות Rue des Consuls ו- Rue Souika . בנוסף ביקור ב- Kasbah des Oudaias.

Hassan Tower

המשכנו בנסיעה לעיר Casablanca. נסיעה של 94 ק"מ וכשעה וחצי דרך אוטוסטרדה A1 (כביש אגרה).

המטרה העיקרית לבקר במסגד Hassan II Mosque. מסגד מרשים מאד אך הגענו מאוחר למועד הסיורים ולכן הסתפקנו בצילומים מבחוץ. המסגד שוכן על החוף בצמוד לים והמראה מרשים ביותר.

מסגד חסן

 המשכנו בנסיעה ישירה לעמק המפורסם Ourika Valley, מרחק של 280 ק"מ וארבע שעות נסיעה. העמק מדרום לעיר מרקש. כמובן הגענו בחשיכה סביב 20:00 ישר למלון בשם Chez Mamouchthka. המלון בנוי כמו ריזורט, חדרים גדולים מאד עם מרפסת אישית וסלון, 2 בריכות וצמחיה בכל מקום.

 במקור התוכנית היתה להגיע למדבר Agafay למלון Lalla Takerkoust. למחרת לנסוע לאזור Asni ו- Imlil ולהמשיך ל-Ourika. בגלל אילוצי זמן ויתרנו על התוכנית המקורית.

יום 8

 לאחר ארוחת בוקר במלון נסענו בכביש P2017 דרומה לאורך הנהר באזור מיוער ומסביב הרים בסגנון מדבר יהודה. נסיעה של כחצי שעה עד הכפר Sti Fadma. לאורך הנהר במהלך הנסיעה ניתן לראות מסעדות הממוקמות על שפת הנהר, שולחנות וכסאות שחלקם במים, מחצלות ומקומות ישיבה על שפת המים, מאד מיוחד וצבעוני.

עמק אוריקה

 בכפר Sti Fadma למעשה הדרך מסתיימת לאחר הכפר, לכן מי שמעוניין להגיע למסלול הליכה ל-7 המפלים, חונים באחד מרחבות החניה באזור הכפר, בעלות של 10 דירהם. ניתן ללכת לבד למסלול ללא מדריך אך מי שחושש, הרבה "מדריכים" מתנדבים במקום להוביל את המסלול בעלות של 200 דירהם.

המפל הראשון

המסלול מתחיל ליד רצף מסעדות באזור החניה, ניתן לבקש מעובדי המסעדות להראות לכם את תחילת המסלול. המסלול ברובו מסומן בחצים כחולים המצויירים על הסלעים. מתחיל במדרגות במגמת עלייה, דוכני מזכרות ושתייה לאורך החלק הראשון של המסלול. ניתן לעשות מסלול מעגלי שאורך כשעתיים. כאמור בחלק הראשון לאחר כחצי שעה עלייה מתונה לאורך נחל וטיפוס סלעים מגיעים למפל הראשון. מפל נחמד, מניח שבעין גדי המפל יותר מרשים. מהמפל ניתן לחזור חזרה למגרש החניה. מי שמחליט להמשיך במסלול המעגלי, הדרך ממשיכה בתלילות במעלה ההר ולאחר מספר דקות מגיעים לתצפית על העמק והמפל הראשון. בנקודת התצפית יש מעין מסעדה קטנה. מהמסעדה ניתן לפנות שמאלה ולהמשיך בעלייה ולעבור בשאר המפלים. דרך זו היא הלוך ושוב. כשפונים ימינה מהמסעדה הדרך ממשיכה על דופן התהום בקטע מישורי והמשך בירידה עד הכפר.

הנוף בסוף מסלול 7 המפלים

בסיום המסלול חזרנו בנסיעה לאורך כביש P2017 עד מרקש. נסיעה של כשעה עד החזרת הרכב במרכז העיר. נסיעה במונית לריאד מדהים בשם Riad Touda הנמצא בסמטאות העיר העתיקה, כ- 5 דק' הליכה מכיכר Jama El Fna.

Jama El Fna

אחה"צ יצאנו לסיור מרתק בסמטאות העיר העתיקה. למעשה זה שוק אחד גדול, אלפי דוכני מזכרות, מוצרי עור, תכשיטים, שטיחים, מנורות ומה לא. יש רשימה מוגדרת של שמות שווקים שניתן להגיע באופן מסודר, אבל בסופו של דבר החלק הכייפי פשוט ללכת לאיבוד בשווקים, לטעום אוכל רחוב, לדבר עם הרוכלים והרבה צילומים.

Jama El Fna

עם רדת החשיכה כיכר Jama El Fna מחליפה את "העיצוב" ונפתחים דוכני אוכל, ושוק אוכל לילה מתחיל.

שוק לילה

ארוחת ערב הלכנו למסעדה קצת יותר מסודרת בשם La Cantine Des Gazelles, אוכל מסורתי הכולל טאג'ין אך בתיבול המתאים יותר לתיירים. מומלץ מאד ומספר דקות מכיכר Jama.

בתוכנית המקורית תוכנן להגיע ל- Ouzoud Waterfalls ולישון במלון המדהים Borj Des Cascades & Spa, אך כתוצאה מאילוצי זמן בוטל חלק זה בטיול.

יום 9

התחלנו את היום בביקור בגניJardin Majorellet. הגנים נמצאים באזור הצפוני של מרקש ולכן בחרנו לנסוע במונית, נסיעה של כרבע שעה ועלות 70 דירהם. הגנים פתוחים בשעות 8:00-17:30 ורכישת כרטיסי כניסה רק מראש ודרך אתר האינטרנט של הגנים. הגנים כוללים את מוזיאון העיצוב איב סאן לורן Yves Saint Laurent Museum (פתוח בשעות 10:00-17:30) והמוזיאון הברברי The Berber Museum (פתוח בשעות 8:00-18:30). ניתן לבחור מוזיאון אחד ובהתאם המחיר יותר זול. חבילה של הכל, העלות 300 דירהם לאדם.

מהגנים לקחנו מונית לביקור באחד האתרים החשובים והיפים בעירMedersa Ben Youssef. שעות פתיחה 9:00-18:00 ועלות כניסה 40 דירהם לאדם. בעבר המקום שימש בית ספר ללימודי אסלאם, כולל חדרים לסטודנטים. המקום מעוצב על פי המסורת הברברית, שילוב של עץ, פסיפס, כתובות בערבית, מקום מרשים.

Medersa Ben Youssef

את המשך היום הקדשנו לסיור רגלי בכל שווקי העיר Marrakech וביקור בחלק מאתריה. הצבעים, הריחות, הרוכלים, נראה כאילו הכל עוצב כחלק מתפאורה של סרט.

שוק במרקש
שוק במרקש

שווקים מומלצים לביקור:

השוק הצבעוני Souk Cherifia, שוק השטיחים Souk Zrabia, שוק הקוסמטיקה Rahba Dedima, שוק התבלינים Place Des Epices, השוק המרכזי Souk Semmarine, שוק הנעלים Souk Smata, שוק התכשיטים Dhabia souk, שוק נחושת Souk Seffarine, שוק קרמיקה Souk Fekharine, שוק כלי נגינה Souk Kimakhine.

אתרים מומלצים לביקור:

ארמון Bahia Palace, ארמון El Badii Palace, למסגד והגנים Mosquée Koutoubiaמלון מפואר 5 כוכבים LaMamounia.

לקראת השעה 18:00 חזרנו לריאד, לקחנו את הציוד ומונית מטעם הריאד הסיעה אותנו לשדה התעופה. זמן נסיעה כ- 20 דקות כולל עומס תנועה. טיסת אל על יצאה לישראל בשעה 22:45.

לסכום, מדינה יפה, תרבות מרתקת, אירוח מדהים, וכולי תקווה לימים טובים כך שנחזור לטייל בהקדם במרוקו.