הקדמה
מכיוון שנפלה ההחלטה לשוב ולבקר ברומניה, לאחר פעמיים נפלאות של שורשים ונופים, החלטתי לחפש מקומות ואזורים בהם לא היינו. החלק המערבי של רומניה נראה כאופציה אידיאלית. כדי לבנות את המסלול נעזרתי בספר "ישראלים מטיילים ברומניה", במסלולים של טיולים מאורגנים ובשיטוט באתרים רבים. נסענו 3 זוגות ברכב עם נהג ל- 12 ימים. כשהגענו לרומניה ופגשנו בנהג הוחלט, לאחר התייעצות עמו, לשנות את המסלול ולוותר על הערים המערביות. החלטנו להעדיף הרים ומזג אוויר נעים על ערים מהבילות. בפועל ביצענו מחצית מהתוכנית המקורית במערב רומניה (בשינויי מסלול קלים) ובמחצית השנייה ביקרנו במקומות ובנקודות חן מיוחדות באזורים מזרחים ומתוירים יותר.
לתחילת הכתבה
מנזר קוזיה ובאיה דה פייר
נקודה ראשונה במסענו היה מנזר קוזיה שנבנה ב- 1388. חוץ מיופיו הוא מזמין נקודת תצפית על נהר האולט. משם נסענו להורזו, שזו עיירה המפורסמת במבחר אומני הקדרות. ישנם מספר מוטיבים קישוטיים בולטים שבהם הם משתמשים: תרנגול, דג, עלים, פרחים, טווס וחיטה. ביקרנו במנזר ובשני מרכזים קטנים, בהם מייצרים בשיטות המסורתיות צלחות מקושטות וכלים נוספים. ישנו בפנסיון "דנה" אצל זוג חביב מריה וקוסטנטין, פנסיון שלושה כוכבים עם שרותים צמודים ב-150 ליי לחצי פנסיון. אתר אינטרנט: www.pensiuneadana.ro.
למחרת יצאנו לכיוון באיה דה פייר שנמצא כ-19 ק"מ מהורזו, שם נכנסנו למערת נטיפים בשם "מערת הנשים". במערה זו הוסתרו נשים וילדים במלחמת העולם הראשונה. הטיפוס במדרגות לפתחה של המערה לא קל וכן ישנם מקומות במערה שהדרך היחידה לעבור בהם היא בזחילה כמעט. הכניסה למערה היא בכל שעה עגולה עם מדריך הדובר רומנית. נקודת היציאה רחוקה מעט מהכניסה, כק"מ אחד. זוהי מערה מומלצת וחוויתית לאוהבי מערות.
משם נסענו לטירגו זיו כדי לבקר בפארק הפיסולי של בראנקוזי, שהיה תלמידו של הפסל הצרפתי רודן. בפארק קומפלקס של פסלים שהאומן תיכנן, המנציח את החיים והמוות, כשני צדדיו של הקיום האנושי. בראנקוזי תכנן שלושה אלמנטים פיסוליים: שולחן, שער ועמוד -; כולם על ציר אחד. השולחן והכיסאות -; "שולחן הדממה" , השער -; "שער הנשיקה" והעמוד -; "העמוד האין סופי" -; מייצגים את שלבי החיים. מטירגו זיו נסענו לכיוון באיה הרקולנה בעמק מקסים שנקרא עמק צ`רנה.
בבאיה הרקולנה ישנו בפנסיון Roua De Munte, פנסיון של 3 כוכבים. מחיר ללינה בלבד 110 ליי. טיילנו בבאיה בהרקולנה - אתר שהתגלה לראשונה על ידי החיילים הרומאים ובמאה ה-19 הפך לאתר נופש אופנתי. רבים משליטי אירופה, בהם הקיסרים לבית הסבורג והמלכה אליזבט, שהו בו ונהנו מסגולות המים. בהמשך צפינו במלונות הישנים שנותרו בשממונם ובצפייה למי שיחדש ימיהם כקדם. למחרת הדרמנו לכיוון אורשובה, ששוכנת לחופי הדנובה.
לתחילת הכתבה
אורשובה ופארק רטזרט
אורשובה היא עיר נמל נחמדה שנבנתה מחדש לצורך בניית הסכר ותחנת הכוח "שערי הברזל". באושובה עלינו על סירה קטנה לשייט על הדנובה עד מיצרי קנזה. ישנה ספינה גדולה יותר העורכת שייט כזה, אך אנו העדפנו לקחת סירה קטנה כדי לא לשהות בעיר עד אחר הצהריים. השייט היה מעט מפחיד, אך מהנה מאד. הנופים מדהימים. בדרכנו עברנו מול הפסל של דצ`באל. דצ`באל (המלך דקבאלוס) היה מלך הדאקים -; האוכלוסיה המקומית שנלחמה ברומא במאה הראשונה לספירה. הפסל של דצ`באל הוא בגובה 20 מ`. את רעיון הפסל הגה ההסטוריון ואיש העסקים הרומני יוסיף קונסטנטין דרגן. בניית הפסל ערכה 10 שנים עד שנת 2004, עלתה יותר ממיליון דולרים ו-12 פסלים סיימו את הכנתו.
משם נסענו ל"שערי הברזל" -; קניון שחצב נהר הדנובה בסלעי ההרים בדרכו אל הים השחור. המעבר צר ושימש בימי קדם מקום נוח להציב בו מארבי שודדים לעוברי הדרך וגם למארבים צבאיים נגד פולשים. בתקופה המודרנית הוקמה במקום תחנת כוח בשותפות עם יגוסלביה. סיירנו בתחנה וקיבלנו הסבר (ברומנית) על דרך הקמת תחנת הכוח, על שיתוף הפעולה עם יגוסלביה, על כמות החשמל האדירה שמספקת התחנה ועל הדרך בה עוברות אוניות את התחנה - באמצעות כניסה לאולמות המלאים במים ואז מורידים את מפלס המים (עם האוניות כמובן) עד למפלס של הדנובה, כדי שהאוניות ימשיכו בדרכן לים השחור. בתום הסיור התחלנו להצפין (הביקור באורשובה וב"שערי הברזל" היה אמור להיות לקראת תום הטיול, אך למרות השינוי במסלול לא רציתי לוותר על נקודות חמד אלו). הנקודה הבאה הייתה "פארק רטזט". בדרכנו אליו עברנו כביש מדהים בין טירגו זיו להצ`ג. הכוונה הייתה לישון באחד הפנסיונים/צימרים הקרובים לפארק, אך עקב בעיות תקשורת (טלפונית), מיעוט מקומות הלינה באזור ולכן גם תפוסתם, נאלצנו ללון בהצ`ג בפנסיון.
בבוקר לאחר ההשכמה שמנו פעמנו לכיוון הפארק. פארק רטזט (Park Retezat) הינו פארק לאומי. למעשה, הוא הפארק הלאומי הראשון שיוסד ברומניה. הוא מכיל יותר משליש ממגוון הצמחים שבכל רומניה ומגוון עצום של בעלי חיים. ההגעה ברכב היא עד תחילתו של הפארק ורוב רובו מיועד לטרקים בדרגות קושי שונות. אנו נכנסנו מכביש פטרושן הצ`ג דרך כפר בשם "סנט פטרו" ואז דרך "ראו דה מור" עד לפסגת ההר (כ-20 קמ`) וכ-5 קמ` לפני תחילת מסלוליי ההליכה. הנוף מהמם. בדרך למטה עצרנו לפיקניק על גדות אחד הנחלים והצטיידנו במזון בכפר שלרגלי ההר.
לתחילת הכתבה
טירת הוניאדי והרי האפוסן
המשכנו להצפין. הנקודה הבאה הייתה טירת הוניאדי, הנמצאת בהונדוארה. הטירה קשורה למשפחת הניאדי -; ברומנית Corvin. למעשה זוהי טירת מבצר, המוקפת בנחל מהמאה ה-14. הכניסה לטירה אפשרית באמצעות גשר מתקפל. בטירה אולמות ענקיים ובתי סוהר עתיקים. במרכז החצר באר שעומקה 30 מ`, עליה סופר שנחפרה על ידי שבויים טורקיים, שהובטח להם שישוחררו כשיגיעו למים. אדון הטירה לא קיים את הבטחתו. האגדה מספרת שלפני הוצאתם להורג הם אמרו: מים יש לכם, אך לא נשמה.
המקום הבא היה הרי האפוסן. הגענו בשעת ערביים לצימר בכפר "אלבק" לפנסיון "לוצ`יצ`ה". פנסיון בו השירותים והמקלחת לא צמודים לחדרים, אך האוכל והיחס מחפים על תנאי השינה והרחצה. בבוקר המחרת שמנו פעמנו למערת הקרח Scarisoara. יש העולים להר ברכבם, אך אנו שכרנו ג`יפ עם נהג מקומי שהעלה אותנו להר.
המערה נוצרה לאחר שהתמוטטה תקרתה ושלג חדר אליה. השלג נכלא בתוכה והפך לקרחון. הכניסה למערה עולה 5 ליי למבוגר. ישנם כ- 200 מדרגות שיש לרדת ולעלות בזהירות רבה. יש להצטייד גם, בלבוש חם. ביקרנו בדרכנו לצימר במוזיאון פרטי קטן שנוצר על ידי משפחה, ששמה לנגד עיניה את חובת שימור העבר. את הערב קינחנו בצפייה בחתונה כפרית ובלגימה מהצוייקה שחולקה על ידי החתן והכלה.
לתחילת הכתבה
פסטיבל Targul De Fete
יום המחרת הוקדש רובו ככולו לפסטיבל הבנות - Targul De Fete בהרי גאינה שמעל הכפר אברהם ינקו. הפסטיבל אורך מספר ימים אך עיקרו ביום ראשון שלאחר ה-20 ביולי. במסורת היה זה פסטיבל שידוכים שאפשר לרועים לפגוש כלות לעתיד. עתה, זו הזדמנות לשמוע מוזיקת פולקלור ולצפות בריקודים עממיים. כ-8 ק"מ מהעליה להר נעשתה ברכב. את 2 הק"מ שנותרו עשינו ברגל. עלייה לא קלה מבחינת השיפוע והחום. מעטים היו הרכבים שהגיעו לפסגה. עוד לפני הגיענו לפסגה שמענו את המוזיקה והרחנו את ריח הקבב הנצלה. בפסגת ההר ניצבה במה גדולה שעליה רקדו ושרו.
עם רב ישב וצפה במופעים, ודוכנים רבים היו בסביבה. זו הייתה חוויה מיוחדת הן מבחינת הקושי והן מבחינת האווירה ששררה במקום. אנשים אכלו, שתו, שרו ורקדו בסדר מופתי כששוטרים רבים פוקחים עין ומכוונים התנועה. בדרך חזרה נכנסנו למוזיאון בכפר אברהם ינקו. מוזיאון שמוקדש לאדם שהפך לגיבור הלאומי בחבל ארץ זה ולחפצים וכלים מהעבר.
לתחילת הכתבה
נקודות חן פחות מוכרות
מחצית זו הוקדשה לנקודות חן מיוחדות הרחוקות מעיניו של המטייל במסלולים הידועים. את המקומות אתאר בהתייחס לעיר/ערים ידועות. דרך יפיפיה היא הדרך מאלבק שבהרי האפוסן לכיוון טורדה. דרך של כ-75 קמ` שלצידה זורם בשטף קצף נהר אריש. באמצע הדרך ניתקלנו במפל נחמד, שהמיוחד בו היה צינור מאולתר שיצרו הרומנים להעברת המים מהמפל לצידו השני של הואדי.
נקודת החן הראשונה היא בית החרושת לצמר. מקום זה, שמנוהל על ידי שני אחים ועבר בירושה מאביהם, הממוקם על יד תחנת קמח ישנה, מדגים את התהליך שעובר צמר עד היותו מוצר מוגמר (שמיכות בעיקר). את ההסברים סיפק אחד מהאחים (ברומנית) ואף התגאה בעובדה שכל אחד מבני המשפחה שיכלל דבר או שניים בתהליך היצור. בתום הסיור המעניין יש אפשרות לרכישה של שמיכות. המחיר סביר ואף זול מהשוק הידוע של קורון.
- כתובת: Nr.375 jud Mures Chibedw Morii
- טלפון: 0040265717785, 0040740062961
הנקודה הבאה היא -; המוזיאון לכובעי קש. מוזיאון זה הוא פרי יוזמתה של משפחה אחת שהחליטה לשמר את אומנות השזירה בקש. במוזיאון כובעים וחפצי נוי שונים מקש. במוזיאון נמצא גם כובע הקש הגדול שקוטרו 2 מ`. הסברים ניתנו באנגלית על ידי הבן החביב, הלומד תיאולוגיה באוניברסיטה בבודפשט. הבן קיבל את פנינו בשירה: "שלום חברים, שלום" ואף בציטוט הפסוקים הראשונים בספר בראשית. ביקור במוזיאון הקטן והמקסים הזה, הוא דרך מעניינת ושונה להבנת השוני בין מעמדות, מחוזות ומינים ברומניה. ההסבר כלל גם את דרך הכנת הכובעים, הרווחת עד היום בין תושבי האזור. אין צורך בתשלום בכניסה. במוזיאון קופסא לתרומות למען שימור המקום.
- כתובת: נמצא במחוז ארגיטה . בכפר Criseni -; קרישן, 6 קמ` מערבית לאטיד.
- טלפון: 0040266016 , 0040226306
- שעות פתיחה: פתוח רק במאי, יוני, יולי ואוגוסט.
- אתר אינטרנט: www.szalmakalapmuzeum.ro
פנסיון מקסים באזור ששוכן על גדת נחל ומספק לאורחיו פורלים מימיו, נקרא Vendor Fogado. מנהל אותו בחור לבבי, אדיב ונדיב בשם לוי (לא יהודי). המחיר לחצי פנסיון לזוג, בחדרים המרוהטים בפשטות אך נקיים עם מקלחת צמודה, היה 55 יורו ללילה.
- כתובת: Campu Cetatil -; Varmezo
- טלפון: 0265347121, 0743030808
באזור סובאטה (Sovata), קרוב למרחצאות, ישנו אגם קטן ונחמד בשם אגם אורסו (Ursu). אגם מלוח שנוצר כתוצאה מהתמוטטות של מחצבי מלח.
באזור באילה טושנד (Baile tusnad) במרכז, יש אגם בשם Ciucas ובמרחק לא רב, בגובה 950 מ` נמצא אגם Sfanta Ana, המזמין טיול נחמד סביבו, במיוחד בימים חמים. האגם שוכן בליבו של לוע הר געש. התשלום לירידה לאגם עם הרכב - 10 לי.
לא רחוק מהאגם, בחלקה הצפוני של השמורה, 100 מ` גבוה יותר, נמצאת על לועו של הר געש שני -; ביצת כבול. היא גדולה פי ארבע מאגם ספנטה אנה. ישנן 5 כאלו בעולם. הכניסה למקום בתשלום של 3 ליי, כל שעה עגולה, עם מדריך מקומי צמוד המסביר ברומנית, אנגלית והונגרית.
ההליכה בשטח הביצה מתבצעת על מסלול מיוחד, שהירידה ממנו אסורה. המדריך מאפשר ירידה במקום מסוים כדי לחוש את המים שמתחת. צמחים ובעלי חיים מיוחדים חיים בביצה. תופעה מיוחדת היא העצים שגובהם הולך וקטן ככל שמתקרבים למרכז הביצה, למרות שגילם בסביבות 100 שנים.
- טלפון: 0267365353
לא רחוק מברשוב בארקוש נמצא בניין המשמש כיום מרכז תרבותי Centrul De Cultura Arcus, המקיים קונצרטים וסדנאות אומנות שונות. בניין אריסטוקרטי שנבנה בסוף המאה ה- 19. אחרי שהולאם ב-1945 שימש הבניין כמחסן תבואה וכמחסן לכלים חקלאיים. אחרי ביקורו של צ`אוצ`סקו במקום, הוחלט להפכו לאחד ממעונותיו. ב-1990 הוחלט להפכו למרכז תרבותי אזורי. בבית גלריות שונות וקומה שנייה המכילה את מקום מגוריו של צ`אוצ`סקו. הקומה העליונה היא מעין סוויטה המכילה חדר שינה, מקלחת וחדר ארונות של אשת צ`אוצ`סקו, חדר שינה שלו ומקלחת, שבנויה מאריחים שצויירו על ידי אומנים איטלקיים והובאו לרומניה.
המקומיים התקשו לבנות את התמונה כולה ונדרשו 26 ימים כדי לבנות את הפאזל כולו שמראה תמונה בטבע של מפל. בין שני חלקי הסוויטה מפריד חדר שומרי הראש. הסוויטה מושכרת ללינה בלבד ב-800 ליי ללילה. מסביב לבניין גן נחמד.
- טלפון: 0267373561
- אתר אינטרנט: www.artistnest.ro
במרכז בראשוב מסתתרת פינת חמד נוספת -; בית הספר הרומני הראשון - Prima Scoala Romaneasca. המבנה צמוד לכנסיה וכולל בתוכו כיתת לימוד אותנטית עם שולחנות, לוח כתיבה, מחשבון ואפילו מקל להכות בו את התלמידים הסוררים. ספרים עתיקים מאד, ביניהם ספר המתאר את ארץ ישראל -; פלסטינה, ספרי לימוד ודת. במקום גם מכונת דפוס עתיקה. את הסיור במקום ערך לנו פרופ` ואסיל אולטן (pr. Vasile Oltean), המשמש ככומר, מורה והאחראי על המקום. הוא מכהן בתפקידיו אלה 40 שנה. ההסברים היו ברומנית, מלווים בשירה, בבדיחות ובחן רב. כניסה למקום -; 5 ליי למבוגר.
- טלפון: 40268511411 0722435134
ליד בראשוב בראשנוב ישנו פנסיון חדש - Soiu alina. הפנסיון מנוהל על ידי זוג צעיר. לפי בקשתנו הכינה האשה, אלינה, את ארוחותינו לתפארת המטבח הרומני. בכל ארוחה החליפה אלינה את סט הכלים והתאימה לו מפות ומפיות. החדרים היו מצוחצחים ומבריקים. היחס היה חם ונדיב. המחיר 55 יורו לזוג ללילה לחצי פנסיון.
- טלפון: 0723950153
בפלויישט, מאחורי המשרד לרישום נישואין, מסתתר מוזיאון קטן, מוזיאון שעונים. המוזיאון פצפון, אך אוסף השעונים שבו מקסים. את מבחר השעונים שמוצגים אסף פרופסור בשם Nucolae i. Simache מאנשים עשירים מכל רחבי תבל כדי שגם לרומניה יהיה מוזיאון שעונים כשאר העמים.
- כתובת: המוזיאון מצוי ברחוב הנקרא על שם מקימו מס` 1
- שעות פתיחה: המוזיאון פתוח בכל יום מ-9 בבוקר עד 5 אחר הצהריים חוץ מימי שני. כניסה למבוגר 4 ליי. הסברים ברומנית.
- טלפון: 0244542861