💥💥💥אזהרה נכונה ליום 12.12.2024.
עקב שפעת עופות מהיום המאגר נסגר. וגם
מאגר עמק חפר. 💥💥💥
מאז שהוקם מצפור ויקר אני נוהגת לפקוד את המקום ולהתענג מאין סוף שקנאים המגיעים לכאן בעונות המעבר אביב וסתיו. חודשים מרץ עד מאי וחודשים ספטמבר עד מחצית דצמבר. כיון שאין כאן שעון מדוייק כבר להקות אחרונות מגיעות בדצמבר אבל עדיף להגיע בחודשים שההגירה בעיצומה כדי לא להתאכזב. מדובר במאגר מים גדול מאד שמי גשמים נקווים אליו. על גדותיו שתי נקודות תצפית הראשונה שתגיעו אליה היא מצפור ויקר והשניה מזרחית ממנה בגדה השניה שם תוכלו לצפות בשקנאים ובקורמורנים מקרוב. דרך עפר הנמצאת מימין למצפור מובילה למצפור המזרחי . אפשר ללכת אליו רגלית או לנסוע ברכב. כיון ששטח החנייה השני קטן יותר ממליצה רגלית זו דרך עפר עם כורכר כבוש ויפה לצפות בשדות ובציפורים המגיעות.
זה פקח עלי עין תורנית
שירותים: אין כאן מבנה שירותים מסודר. למעט בצד ימין מהגשר הירקרק בגן השעשועים ע"ש טל קופרמן שני תאים של שירותים כימיים. כאן גם מספר שולחנות מעץ לפיקניק. בבוקורי בדצמבר 2024 מצאתי מול מצפור ויקר, ממש בחניה תא שירותים כימי. הוא היה מלא כמעט עד המושב. נורא - לא לחשוב להכנס אליו!!!
כדאי לנצל את השירותים בצומת רופין. השירותים ב- yellow סבירים.
כאן למטה פועלים השקנאים לפי פקודת המנהיג לימין שור ולשמאל שור ממש כמו בצבא. 👇👇👇
בעוד אנו פוסעים לעבר המצפור המזרחי אני מבחינה במספר להקות קטנות של שקנאים שמגיעות הישר למאגר המזרחי. הן כבר יודעות היכן מאכילים.
נחיתה רכה שמותירה שובל ארוך מאחור
השקנאי המגיע לכאן נקרא שקנאי מצוי. משקלו כ-10 ק"ג כשהוא בוגר .בעונה מגיעים כ-30,000 ועד 50,000 שקנאים . שקנאי אוכל 1 ק"ג דגים ליום. תכפילו במספר השקנאים ותגיעו להרבה מאד דגים שצריך להאכיל. הם מגיעים אלינו מאירופה ללא ויזה או דרכון ובדרך כלל ממשיכים אחרי מנוחה ואכילה באגמון החולה ובמאגר משמר השרון שליד מצפור ויקר ומכאן ממשיכים לאפריקה או לאירופה חזרה תלוי בעונה. מצפור ויקר זו התחנה האחרונה לפני הגיעם לאפריקה.
קרן קיימת לישראל שדאגה להקים את אגמון החולה היא האחראית גם להקמת מיצפור ויקר.
לא חייבים מצלמות תותח כמו של המצולם.
אני צילמתי במצלמת קנון ורפי ואני לחלופין בנייד.
הרגשתם בהבדל גדול?
איך להגיע?
שימו בוייז - מצפור ויקר והניווט יוביל עד המיצפור. לתשומת ליבכם כי בשני קילומטרים אחרונים הנסיעה הינה בדרך עפר כבושה, אך יש בה גם בורות שאחרי גשם הן מתמלאות במים והופכות לבוציות. לכן עדיף להגיע לא סמוך לאחר ימי גשם. ואם כבר הגעתם אז סעו באיטיות , ואל תכנסו לבורות המים שאין לדעת מה עומקן. הדרך עבירה גם למכוניות פרטיות.
אם בכל זאת תרצו לחלוף על פני שלולית כדאי שתגיעו עם ג'יפ שתחתיתו גבוהה.
כשתגיעו לגשר הירקרק תדעו שהגעתם למקום הנכון. רק לפנות שמאלה לאחר שעברתם מימין לגשר זה הישר למגרש החנייה הקטן.
הגשר התחתון מימין לירוק - גשר אירי שבמקור נבנה עבור כלי רכב חקלאיים. הוא הגשר על נחל אלכסנדר שרכב פרטי יכול לעבור בדרך לחנייה בתנאי שאין שטפון והנחל אינו עולה על גדותיו.
לנהוג בזהירות כי אין מעקה משני צדדיו.
במידה ואין מקום חנייה או קיים שטפון, השביל המוביל למצפור הופך למקום חנייה.
***כדי להגיע למצפור המזרחי למצפור ויקר, אפשר להתקדם בשביל העפר הכבוש שנמצא מימין למצפור ויקר - ברכב או ברגל.***
המצפור המזרחי נראה כך קיים שולחן לפיקניק. אפשר להתקרב לגדר ולצלם בחלונות הצפייה👇👇
הגשר הירוק הינו גשר להולכי רגל ויפה לצפות ממנו על הנחל משני צידיו. קראתי כי הוא סגור מבחינה בטיחותית, אבל בשטח היה פתוח ולא היה שלט לכך שאין ללכת עליו.
מצפור ויקר נקרא ע"ש טובה ולארי ויקר - שתרמו מכספם להקמת המצפור והם ידידי קק"ל מקנדה.
מזל שיש כאלה חברים נדיבים.
המצפור מקורה ומצל ויש בו מעט מקום ישיבה.
המצפור צופה למאגר משמר השרון שהינו מאגר גדול שמכיל נפח של מליון מ"ק.
יש הרבה פיות להאכיל כדי שלא יאכלו את הדגים בבריכות הדגים. (בהאכלה 25.11.2021)
כשמשאית/ מיכלית האוכל מגיעה ההמולה בקרב השקנאים והקורמורנים גדולה. (25.11.2021)
שביל סלול ומונגש להולכי רגל, עגלות ילדים ועגלות נכים מוביל למצפור הראשון. ממש לפני העלייה מופיע שלט עם מידע רב על השקנאים . כדאי לעצור ולקרוא. לא תאמינו שמוטת הכנפיים של השקנאי יכולה להגיע בין 2.5 עד שלושה מטרים !!!
לצידי הדרך למעלה ניטעה צמחייה ופרחים ולכן פרפרים סובבים מפרח לפרח ואתם תהנו.
ממצפור זה ניתן לצפות על כל המאגר הגדול ולעיתים להבחין גם באנפות/ליבניות לבנות , גם באנפות אפורות ולעיתים גם בקורמורנים, שיקשקים, נחליאלים ועוד. נכון ל-12.2024 הבחנתי ב-5 חסידות שחורות.
אנפה אפורה גבוהה
ליבנית לבנה גדולה והמבדיל אותה מאנפה צבע רגליה השחורות לעומת האנפה שלה צהובות.
ליבנית לבנה שחושבת כי גם לה מגיע משהו לאכול
האכלת השקנאים/קורמורנים
ההאכלה של השקנאים מתקיימת בגדה המזרחית ממש ממול מצפור ויקר - כל דיכפין ייתי ויאכל. המועדים להאכלה נמסרים בשושו מפה לאוזן למתי מעט. התמזל מזלי ויש לי חבר באוסטרליה שגונבה לאוזניו השמועה והיות וידע כי אני חובבת ציפורים מושבעת, לחש לי בהתראה קצרה להגיע ביום שישי האחרון בשעה 11.30. מכבש השכנועים שלי על רפי הועילו וכך יצאנו לדרך שעה לפני המועד הצפוי.
הדגים הניתנים לשקנאים אינם דגים הראויים למאכל בני אדם. אלו דגיגים קטנטנים והיתרון של ההאכלה הינה שהשקנאים אינם פושטים על בריכות הדגים והשדות של החקלאים וכך נמנע מהם נזק כבד לתוצרת שתמכר.
כל כך מיהרנו לנסוע ולהגיע להאכלה במועד שאפילו לא עצרתי לשירותים בדרך. כשהגענו למצפור ויקר דבר ראשון עליתי במהירות למצפור לוודא שהמיכלית טרם הגיע. בדצמבר השנה 2024 , רק רציתי לוודא שהגיעו שקנאים ויתר הציפורים. בגלל המלחמה , וסוף עונת ההגירה חששתי שכבר לא אמצא.
הלכנו הליכה מזורזת לכיוון הגדה המזרחית של המאגר ובשעה 12.00 התייצבו שתי מיכליות מלאות במעדן של השקנאים ויתר הציפורים - דגיגים קטנים שנשפכו כמו מצינור הישר למאגר. נסלח להם על איחור בהגעה. לא כן? העיקר החל המופע הכי מעניין .
כשהמיכלית כמעט מתרוקנת רואים את הדגיגים האחרונים ואת צבא התותחים (הצלמים) שמרוצים כי הצליחו לתפוס עוד צילום מובחר ולא משנה שהסתירו לרבים את המאורע ולא שמעו כביכול את הבקשות והצעקות מהקהל שעמד מאחורי הגדר וצילם דרך ששת החרכים הקיימים בגבהים שונים.
זו היתה ממש אחוות צלמים - ערבים זה לזה😭.
בדצמ' 2024 המיכלית הגיעה ביום שני לפני השעה 13.00 בכמות עצומה של דגים.
השקנאים הגיעו לגדה במהירות הבזק ונלחמו על כל דגיג. רק לחשוב כמה הם בולעים בבת אחת ומחליקים את הכל לשק הגדול המחובר למקורם. בתחילה בסדר מופתי ואחר כך קצת התפרעו.
ניתן להבחין בשקנאי בצד ימין של הצילום שלי בשקנאי שמרים את המקור כלפי מעלה איך בולטים הדגיגים מתוך השק. בשורה האחרונה רואים שני שקנאים עם פה פתוח שבדיוק הכניסו למקורם את הדגיגים והמים מותזים החוצה. השקנאים צדים את הדגים בחבורה. הם מתאגדים יחדיו ועם רגליהם ,שקרום מחבר בין האצבעות כמו לברווזים, דוחפים את הדגים לגדה ושם יותר קל להם לתפוס אותם אבל כאשר מטח כה גדול של דגים נוחתים כל מה שראיתי שהם צוללים עם המקור מטה ומוצאים את מבוקשם.
עסוקים בלתפוס עוד דגיגים והרוב כבר עסוק בלהרים את המקור אל על ולהחליק את הדגיגים לגרונם. שימו לב למים הניתזים מהמקור לאחר שהחליקו את הדגיגים לשק.
בעת האכלה ב-25.11.2021 השקנאי במרכז הצילום פער את המקור ודג אחד כבר שוכו בשק והשני בדרכו אליו גם. מחזה כזה לא יצא לי לצלם עד כה. רואים את השק כמו משפך.
מהו מקור השם שקנאי?
מספיק אם תביטו בשקנאי שבמרכז ותראו שהמקור נחלק לשניים. החלק העליון גרמי והחלק התחתון דומה לשק שם הוא מאחסן את הדגים וניתן לראותם בבירור. מכאן גם שמו.
לאחר שמילאו יפה את קיבתם ושבעו לעת עתה, הם יכולים להתפנות לפרוש את אברותיהם לרווחה ולייבשם. הם עושים זאת גם במים וגם עולים לאחר מכן ליבשה על דפנות המאגר.
כולם עסוקים בניקיון אברותיהם וגופם , עליהם לדאוג לייבשם כי מחר השכם בבוקר עליהם להמשיך במסעם. לעיתים שוהים במאגר יומיים שלושה להתאושש. כמובן שהם מתכוננים ללינת הלילה כאן. ובבוקר תלוי במזג האויר ובתרמיות באוויר . ישנם לעיתים כאלה שחורפים כאן.
כך נראית הגדר במצפור המזרחי עם החרכים בגדר מבעדם ניתן לצלם אבל לעיתים כשמסיטים את המצלמה לצד נכנס לפריים גם חלק מהמסגרת של הגדר. נכון לנובמבר 2021 מסגרות העץ הוסרו ונותר רק הפתח לצילום.
לא רק שקנאים ואנפות מגיעים למאגר גם לטאה יפה.
וגם קורמורנים רבים שמגיעים להשביע רעבונם במאגר במשמר השרון ובלילה חוזרים לעיתים
ללון בנחל חדרה. (ב-25.11.2021)
מלבד הליבנית הצחורה הגיעו גם שיקשקים וגם יונים
גם נחליאלי הגיע לבשר את הסתיו בביקור ב- 25.11.2021
השיקשק הזה בודק את השטח ומתהלך הלוך ושוב
לאחר שסיימו סעודתם הופיעו ליד השקנאים גם האנפה האפורה, גם שחפים וגם שיקשק. הם אינם חוששים מהשקנאי הענק. השקנאים מרכינים את המקור מטה ומתכוננים לשינה טובה.
באיזו שעה כדאי להגיע למאגר?
שעה לפני שעת השקיעה זו שעה מאד מוצלחת, כי בדרך כלל זו השעה שהשקנאים והקורמורנים וגם העגורים - באגמון החולה והאנפות בפארק הלאומי ברמת גן, אוהבים להתכנס באגם או במים או בעצים שליד. זה מחזה נפלא של להקות וככל שמתקרבת שעת השקיעה המראות מרהיבים ולא תפסיקו להקליק על המצלמה או הנייד.
חוד החנית מתקרב לנחיתה.
גם להקות קורמורנים עפו לכיוון המאגר. חלקם התמקמו שם וחלקם המשיכו למאגר חפר.(1.11.19)
השמש החלה לרדת והשקנאים המאחרים מיהרו לנחות לפני רדת החשיכה. (1.11.19)
שקנאי שהחליט להטיל צל על החמה השוקעת
ממש באור אחרון הגיעו הלהקות האחרונות של השקנאים.
שעת השקיעה הינה שעה קסומה של שינוי התאורה וגם שינוי המראות שניתן לצפות . מהגדה המזרחית רואים את השקנאים באים ומתקרבים אליכם ואילו ממצפור ויקר לעיתים הם חולפים לכיוון צפון מזרח וממש חולפים לידכם.
זהו שקנאי שפיספס את השמש.
שעת הזריחה עד שהשקנאים או העגורים בהחולה ממריאים להמשך מסעם - תלוי בעונה, גם היא שעה נפלאה במיוחד שרואים את הזריחה. בדרך כלל כשהאויר מתחמם וזרם האויר החם עולה למעלה - התרמיקה מתאימה למעוף הציפורים יוצאות לדרך. ההמראה בסביבות השעה 9.00 עד 11.00 גג.
שעה נפלאה להגיע היא כשיש האכלה - תוכלו לראות בתמונות לעיל כמה זה יפה. הבעיה שמועדי ההאכלה נמסרים מפה לאוזן. פעם זה היה בשעה 11.00 ופעם בשעה 12.00 ופעם בשעה 13.00. נסו את מזלכם או תתחברו למלחשים לציפורים.
מתי לא להגיע?
ביום שבת ממש לא!!! זהו היום הכי עמוס מבחינת מטיילים והדרך למצפור פקוקה עד כדי שלא ניתן להזיז כמעט את הרכב ולשוב חזרה.
לפני שאתם יוצאים לדרך - תקראו בהנחיות של קק"ל אם המקום נסגר לרגל שיפוצים או כל סיבה אחרת. הקישור לקק"ל כאן.
כמה זמן שוהים השקנאים בארץ?
על כך תוכלו לקרוא בכתבה שהתפרסמה ב- ynet כאן.
נכון לסוף דצמבר 2020 השקנאים כבר עזבו את ארצנו. נכון ל-12.2024. 9 היו המוני קורמורנים פחות שקנאים, שחפים רבים, 5 חסידות שחורות, אנפות לבנות ואפורות, שיקשקים ועוד.
אם תרצו להגיע
לאגמון חפר
כדאי לקרוא לפני את הפוסט שלי המזהיר אתכם!!! למה וממה??? תקראו כאן !!!
לסיכום:
מקווה שהפוסט שלי יעזור לכם להגיע לצפות בשקנאים ו/או קורמורנים ויתר הציפורים. ואם הגעתם ולא ראיתם אף שקנאי תמיד תוכלו להמשיך לשמורת אגמון חפר שמקווה כי דרכי הגישה אליו ישופרו בקרוב או לטוס בחודש מאי לרומניה לדלתא של הדנובה ותוכלו למצאם שם. בסוף אפריל 2024 לא מצאתי שם רבים.
אם נהנתם אשמח שתלחצו על מילת תודה למטה ו/או תגובה 🌺🌹🌺