נא להכיר - אלכוהול
חלק חשוב מחופשת סקי מוצלחת הוא שתיית אלכוהול ואוכל טוב. הכל טוב ויפה, אבל הנה כמה עובדות, שאולי לא ידעתם, לא הפנמתם או סתם הדחקתם:
מהו אלכוהול? אלכוהול הינה מולקולה פשוטה, המשמשת לסם הנמצא בשימוש הנרחב ביותר בעולם. האלכוהול מגיע לכל איברי הגוף ונוזליו והשפעתו העיקרית היא במח. אלכוהול, כמו כל חומר הרדמה רגיל, גורם לדיכוי מערכת העצבים המרכזית. באופן עקרוני, השפעתו תלויה בריכוזו בדם.
איך הגוף מתמודד עם אלכוהול? האלכוהול נספג במהירות בגוף דרך מערכת העיכול אל הדם ומשם אל שאר נוזלי ורקמות הגוף. האלכוהול עובר מטבוליזם בכבד ושאריותיו מופרשות בשתן. לכבד לוקח כשעה לפרק יחידה אחת של אלכוהול.יחידה אחת של אלכוהול שוות ערך ל-350 מ"ל בירה, 120 מ"ל יין או 30 מ"ל של ליקר טהור.
השפעות האלכוהול:
- חוסר יכולת לשמור על שיווי משקל ויציבות.
- זמן תגובה ארוך יותר.
- בעיה בביצוע פעולות מוטוריות עדינות.
- קושי בעיבוד אינפורמציה.
- חוסר שקט, חוסר שיווי משקל ודיבור לא ברור.
- בחילה הקאות וסחרחורת.
- תחושת מסוגלות גבוהה.
בנוסף, אלכוהול משבש את יכולת הגוף לשמור על ויסות טמפרטורת הגוף. לכן, בזמן פעילות גופנית, בקור או בחום, בגלל היותו משתן, האלכוהול יכול להביא למצב של התייבשות.
אלכוהול וספורט - השלכות והשפעות
עד כאן הבנו איך משפיע האלכוהול באופן כללי על גוף האדם, אבל מה קורה כאשר אתם נוסעים לחופשת סקי? במשך חודש או חודשיים, שלפני הנסיעה הכנתם את עצמכם למאמץ: עשיתם ספורט, התאמנתם, אכלתם כמו שצריך, אתם יודעים איך כדאי ליפול ואפילו קניתם ביגוד חדש... וכהרף עין מה? שותים אלכוהול ללא סוף בסקי. הנה כמה מההשפעות של אלכוהול על פעילות ספורטיבית:
- סכנה גדולה יותר להתכווצות שרירים – אלכוהול גורם ליצור חומצת חלב: חומצה לקטית זו מגבירה את הסיכוי להתכווצות שרירים, כמו לאחר אימון עצים, בו כמות הגלוקוז אוזלת והגוף מייצר חומצת חלב.
- סיכוי גבוה לפציעות וסיבוכים – אלכוהול מגביר דימום ונפיחות סביב פציעות ברקמות רכות (נקעים, שפשופים, וחתכים) ובכך גורם לזמן החלמה ארוך יותר. אלכוהול גם משכך כאבים ולכן, לעיתים, גורם לדחייה בטיפול, דבר הגורם שוב לעיכוב בהחלמה. במידה של פציעה, יש להמנע משתיית אלכוהול, למניעת סיבוכים. בנוסף, מכיוון שאלכוהול גורם לנו להרגיש תחושת מסוגלות גבוהה יותר וחוסר פחד, לעיתים בהשפעתו נעשה דברים שבצורה מפוקחת היינו חוששים לבצע.
- איבוד חום גדול יותר – לאלכוהול תכונה של הרחבת כלי דם. הוא גורם לכלי דם, הקרובים לעור, להתרחב ובכך הוא למעשה מעודד איבוד חום. זו תכונה מסוכנת מאוד בעיסוק בספורט חורף כמו סקי, שבו הטמפרטורה נמוכה ויכולה לגרום לפציעות והתכווצויות, עקב לבוש לא מתאים, כתוצאה מהרגשת חום של האלכוהול.
- ירידה בסיבולת - הגלוקוז, שהגוף צריך כמקור אנרגיה, מיוצר בכבד ומוזרם לדם. שתיית אלכוהול 48 שעות לפני פעילות גופנית מורידה את יכולתו של הגוף ליצור גלוקוז ומוריד מהאנרגיה והיכולת של הגוף לסיבולת.
- איטיות בתגובה – אלכוהול הוא חומר משכך, מרגיע, ויכול להשפיע על היכולת הספורטיבית, עד 72 שעות מסוף שתייתו. ספורטאים שותים על מנת להירגע, אך בפועל השפעת האלכוהול מתבטאת בפגיעה בקואורדינציה, שבין העין ליד, ובתגובות איטיות.
- התייבשות – אלכוהול מגביר איבוד נוזלים. הוא מוריד את ייצור ההורמון, המווסת את מצב הנוזלים וגורם למתן שתן מרובה, מה שמוביל להתייבשות. כמו כן, יש לזכור, שבגלל לבוש הסקי המסורבל, גולשים נוטים למעט בשתייה, על מנת לא לפשוט את הביגוד לצורך הטלת נוזלים.
- איבוד ויטמינים ומינרלים - כתוצאה מאיבוד נוזלים, בעקבות שתיית אלכוהול, יש איבוד של מינרלים הכרחיים כמו: מגנזיום, אשלגן, סידן ואבץ. מינרלים אלו הינם חיוניים לשמירת האיזון של מערכת השרירים, מערכת העצבים והקואורדינציה.
- ירידה ביכולת האירובית – האלכוהול גורם לירידה ביכולת הגוף להפוך את האוכל לאנרגיה, בנוסף להורדת רמות גלוקוז בדם. השפעה זו, יחד עם הצטברות חומצת חלב והתייבשות, גורמים לירידה ביכולת האירובית.
לכן, לא משנה כמה מתאמנים לפני חופשת הסקי - אם שותים אלכוהול 72 שעות לפני פעילות גופנית, תחול ירידה ברמת ההתמקדות בפעילות וירידה ביכולת הגופנית.
אפרה סקי בלי אלכוהול? אין חיה כזו
אז מה - לא לשתות בכלל אלכוהול? לא לנסוע? אני חושבת, שאפשר גם לנסוע וגם לשתות. צריך לדעת כמה ומתי לשתות ואיך להתנהג לאחר השתייה - כמה זמן לאחר השתייה אפשר לחזור לגלוש – כי חזרה לפעילות מוקדם מדי זה מסוכן!
ספיגת האלכוהול תלויה בכמותו והרכבו של המזון במערכת העיכול. מזון שומני, שזמן העיכול שלו ארוך יותר, יאט מעט את קצב ספיגת האלכוהול. לעומת זאת, שתיית אלכוהול על "בטן ריקה " יגרום לספיגה מואצת של האלכוהול בדם והשפעה שלילית מהירה מאוד. לכן מומלץ לאכול אוכל עתיר שומן (שגם ככה מוגש לרוב באפרה סקי) בזמן שאתם רוקדים על השולחנות.
ככל שהאדם רזה יותר, כך כמות האלכוהול משפיעה עליו יותר. אתם מכירים את עצמכם הכי טוב מכולם, אתם יודעים מהו משקלכם וכמה מהר משפיע עליכם האלכוהול.
המלצתי היא - לאכול ארוחה גדולה, המכילה אחוז שומן יחסית גבוה, כמו סטייק טוב, מנת פחמימה או מנת פסטה גדולה עם גבינה צהובה מגורדת מעל ועם זה לשתות כוס יין חם. כדאי לחכות לפחות שעה לאחר שתיית האלכוהול, לשתות הרבה מים, לחבוש קסדה ולהמשיך בדרך!