רכישת ציוד סקי
בניגוד להוצאה הגבוהה יחסית על שבוע הסקי, עלות ציוד סקי חדש יכולה להסתכם בהרבה פחות מזה. אם מחשבים עלות כוללת של מגלשיים, מחברים, נעליים ומקלות, בהשוואה לעלות השכרה של הציוד לשבוע שעומדת בממוצע בעולם על כ-500 ש"ח, היתרון הכלכלי בקנייה ברור. יתרונות ציוד סקי אישי הם יכולת התאמה של ציוד הסקי לגולש מבחינת נוחות ומבחינת התאמה לרמת הגלישה וכמובן הקנייה היא חד פעמית והשכרת ציוד מתחדשת בכל חופשה. לגבי עצם "ההסחבות" עם הציוד לחו"ל - בדרך כלל, בנסיעה לחופשת סקי יש רק נסיעה הלוך לאתר וחזור ממנו, ולכן אי הנוחות היא מזערית ולא מהווה שיקול אמיתי.
בניגוד לשאר ציוד הטיול, בסקי - היקר ביותר הוא לאו דווקא הציוד המתאים והמומלץ ביותר!
כאשר מתאימים ציוד סקי – חייבים להתאימו לרמת הגלישה ולמידות הגולש. גולש לא מנוסה שיגלוש עם ציוד מתקדם, קרי ציוד מהיר ומתמרן בקלות, יפול ללא הפסקה, לא יהנה מהגלישה ואף יסכן את עצמו ואף גם את הגולשים בסביבתו.
ציוד וביגוד מלאים לסקי כוללים: מעיל סקי, מכנסי סקי, גרבי סקי, גוגלס, כובע גרב או מחמם אוזניים וביגוד תרמי תחתון. בנוסף לאלו, קיימים כמובן: מגלשי סקי ומחברים (הנמכרים בנפרד ומחוברים לאחר התאמה לנעליים), נעלי סקי ומקלות.
המלצות לקניית ציוד: פריט הציוד הראשון שאנו (וגם שאר העולם) ממליצים לקנות הם הנעליים, אותן חייבים למדוד. נעלי הסקי הניתנות להשכרה באתרי הסקי לרוב יהיו פשוטות. כמו כן, אין אפשרות לבחור נעליים המתאימות בדיוק לכף הרגל שלכם ולרמת הגלישה.
מגלשי סקי הם הציוד שחשוב במיוחד להתאים לרמת הגלישה, ואסור “לקפוץ” קדימה ולקנות מגלש מתקדם מידי. המחברים (Bindings) אחראים על בטיחות הגולש ותפקידם לנתק את המגלשיים מהרגלים במקרה של נפילה. במקרה הזה, ככל שהמחברים מתקדמים יותר (ויקרים יותר), כך הם בטיחותיים יותר, לכל הרמות. לגולשים מתקדמים ולמגלשיים פרבוליים מומלצים מחברים עם הגבהה (Plate). באשר למקלות סקי – יש פשוט להתאים את אורכם לגובה הגולש.
הסבר על נעלי סקי
במהלך הסקי מופעל כח רב על הברכיים והקרסוליים. ללא קיבוע של הקרסוליים ושוק הרגל, הם לא שורדים את הסקי. נעל הסקי בנויה כך שתגן על אזורים אלו. הנעליים עשויות ממעטפת חיצונית פלסטית ומנעל פנימית ספוגית נושמת (או הזרקת סיליקון בנעליים המיועדות לתחרויות). על הנעל להחזיק חזק מאוד את הקרסול, מבלי לאפשר לו חופש תנועה. כדאי כמובן שיהיו גם נוחות...
סוג הפתיחה של הנעל: נעלי הסקי נחלקות לשני סוגים: נעלים עם פתיחה אחורית, בהן מוכנסת הרגל מאחור ונסגרת על ידי אבזם אחד או שניים; נעליים עם פתיחה קדמית בהן לשון הנעל נפתחת קדימה והרגל מוכנסת מלמעלה.
יתרון הפתיחה האחורית הוא בקלות הכנסת הרגל וסגירת הנעל. חסרונותיה הוא שציר הנעל ממוקם מתחת לקרסול ותוך כדי כפיפה, נוצרים מרווחים בין הנעל לרגל, מה שגורם לתנועות לא מדויקות. נעלים אלו (רוב נעלי ההשכרה מהסוג הזה) מתאימות למתחילים, ולעצלנים שבינינו (שלא רוצים לבזבז עוד דקה בתהליך נעילת הנעליים).
השורה התחתונה - אלו לא מומלצות במיוחד לקניה. למי שבכל זאת מעדיף נוחות מלאה בנעילה והורדה של הנעלים, יש היום נעליים עם פתיחה מרכזית, גם החלק האחורי נע לאחור וגם החלק הקדמי נע קדימה. זהו שיפור של הפתיחה האחורית ומעין שלב ביניים, המאזן בין נוחות לבין ביצועים. אלו טובות יותר מנעלים עם פתיחה אחורית. פתיחה זו קיימת רק בנעלים אשר לא מיועדות לגולשים טובים שרוצים ביצועים על השלג. בסופו של דבר רוב הנעלים הנמכרות, הן בעלות הפתיחה הקדמית.
מאפיין חשוב בנעלי סקי הוא קשיחות מול גמישות. מדובר בעיקר בגמישות ציר הנעל, המאפשר להתכופף לפני הסיבוב. ככל שהנעל קשיחה יותר, הכח הזה מוחזר לרגל וזורק את הגולש בחזרה במהירות לתוך הסיבוב. לנתון הזה קוראים Flex. הוא נע בין 30 ל-110. ככל שהמספר גדול יותר, כך הנעל קשיחה ואגרסיבית יותר. מעל 80, הנעל נחשבת קשיחה מאוד או "תחרותית".
ניתן בחלוקה גסה לחלק את נעלי הסקי לפי נעליים עם מבנה רגיל, ולנעליים עם מבנה "תחרותי". נעליים תחרותיות לא נועדו דווקא לתחרויות, אלא שהן צרות וקשיחות יותר ולכן פחות נוחות. מאידך, הן מעבירות את התנועה בדיוק רב למגלש ולכן הן מתאימות לגולשים מתקדמים, שרוצים להוציא מקסימום ביצועים, על חשבון נוחות מסוימת ומאבק קצר בהכנסה והוצאה של הרגל מהנעל.
איכות הנעל נבחנת במידת ההתאמות שאפשר לעשות, כדי שתתאים למבנה כף הרגל ולאופי הגלישה. התאמות לדוגמה: מספר האבזמים בנעל (שניים עד ארבעה), סוג האבזמים (דרגות או כיוון מיקרו - על ידי סיבוב האבזם ניתן לשנות את אורכו באופן רציף גם בין דרגות הסגירה). התאמת זוית הנעל ימינה ושמאלה (כדי להתאים למבנה רגל מסוים), שינוי גובה הקשת הפנימי בתוך הנעל (לפלטפוס), התאמת גמישות ציר הנעל, והתאמת זוית הנטיה קדימה של הנעל.
Walk System: חלק לא מבוטל מזמן הסקי מועבר בהליכה ולא על המגלשיים. בכל אותם המצבים, נעל הסקי לא מספקת את שיא הנוחות, בעיקר בגלל נעילת הקרסול בזוית קדימה. לשם כך ישנה מערכת הקיימת בחלק מדגמי הנעלים ובלחיצת כפתור (או פעולה אחרת) משחררת את ציר הנעל לתנועה קדימה ואחורה (שעדיין לא הופכת לנעל ספורט). גם כאן יש מערכות עם שני מצבים, שלושה מצבים וכדומה. בנעליים "תחרותיות" אין Walk System כדי לא להחליש או להוסיף משקל לנעל.
מידות של נעלי סקי: לגולשים רבים יש נטיה לקנות נעלים גדולות מדי. המידה הנכונה היא בדרך כלל כחצי מידה מעל מידת נעלי הליכה, אבל כמובן שלכל חברה יש סרגל מידות שונה מעט. אין מה לחפש נוחות של נעל ספורט, אך לא כדאי שיהיו נקודות לחץ מסוימות (יתכן שבעת המדידה בחנות לא יהיו, אבל אחרי יום גלישה כן יהיו, זה לא סוף העולם.
צריך לזכור, שלכל נעל מידה חיצונית, הנמדדת במ"מ ומידה פנימית במידות נעלים רגילות וזאת משום שלכל שתיים-שלוש מידות רגל משמשת אותה נעל חיצונית, כאשר הבדלי המידות ינבעו מעובי שונה של נעל פנימית. את הנעל הפנימית ניתן בדרך כלל להוציא מחוץ לחיצונית לצורך ייבוש בסוף היום.
הסבר על מגלשיים
ספורט הסקי האלפיני מתחלק לסוגי גלישה: All Mountain, Free Style, Free Ride. מגלשיים ל - Free Ride ו - Free Style מתאימים למתחרים או לגולשים מנוסים ביותר שמתמחים בסגנונות גלישה ספציפיים. לשאר פשוטי העם (שזה כולל אותנו) מומלצים מגלשיים ל - All Mountain, שהם כלליים יותר ומתאימים גם לפניות וגם למהירות, וכמעט כל סוגי המגלשיים המגיעים לארץ הם בקטגוריה זו.
כמו כן, יש חלוקה לפי אופי גלישה: אגרסיבי ומהיר או נינוח ואיטי. במגלשיים בהם מותני המגלש צרות במיוחד וקצוות המגלש רחבות מאד (115-62-105 מ"מ לדוגמה), יכולת התמרון שלהם מקסימלית. אלו מאפשרים לבצע "השכבות" בשלג, הם איטיים יחסית, לא כל כך יציבים לגלישה בקו ישר והם מומלצים למי שפניות מהירות והשתובבות הם מטרתו על השלג. ככלל, ככל שהגולש אגרסיבי מומלץ לו לגלוש על מגלש קשיח יותר.
- Race - כשמם כן הם, מיועדים לתחרויות ולאנשים שרוצים להיות בתחרויות אך לא נשאר להם מקום. מתאימים לרמת גלישה גבוהה ואגרסיבית.
- Free Ride - הם מגלשיים פרבוליים רחבים יותר המתאימים לגולשים מתקדמים הגולשים על שלג עמוק מחוץ למסלולים.
- Free Style - ענף חדש בסקי בו משתוללים במדרונות ובתחרויות שנועדו במקור לסנואבורד - קפיצות Half Pipe וכאלו, לא מומלץ כל כך לגולשים נורמלים בנפשם וברמת גלישתם.
- All Mountain - מגלשיים שמתאימים לרב הגולשים. מיועדים לגולשים בכל הרמות שאינם מגבילים את עצמם לסגנון גלישה אחד, לגלישת מסלולים או פארק או לתנאי שלג כאלה או אחרים. אלו מגלשיי קרווינג לגולשים ממוצעים, שלא מוכנים פיזית ונפשית לסבסובים עצבניים בשלג, קל יהיה להיכנס אתם לפניה, אך יהיה קל עוד יותר לצאת ממנה.
למגלשי סקי עוד מאפיינים כגון בלימת זעזועים, משקל, קשיחות אורכית ורוחבית ואורך. את הגולש לא צריך לעניין איך בדיוק בנוי המגלש' אלא יותר – למי ולמה הוא נועד. מה שכן, כדאי לדעת בנוסף הוא שאת קשיחות/גמישות המגלש - אותה חשוב להתאים לרמת הגלישה.
כאשר אנו פונים בסקי, התנועה מתחילה מהגוף דרך הנעלים למחברים ולמרכז המגלש ומשם דרך המגלש לקצותיו. ככל שהמגלש גמיש יותר, כך פחות תנועה תגיע לקצותיו והתמרון יהיה מתון יותר, אך תזוזות קטנות ולא רצוניות לא יגרמו לתמרון לא מכוון. לכן, גמישות מתאימה לגולשי Free Style ולגולשים מתחילים ובינוניים וההפך - מגלש קשיח מתאים לבינוניים עד מתקדמים, שכן הוא יאפשר גלישה אגרסיבית יותר, יתמרן מהר אך לא יפצה על טעויות בשליטה על הרגלים.
איך לבחור את אורך המגלש – סקי מסורתי: לגולשים מתחילים מומלץ לקנות מגלש השווה באורכו לגובה הגולש (לגולשים כבדים יותר מהממוצע, כדאי קצת יותר ארוך - 5 ס"מ יותר מהגובה). ככל שרמת הגלישה מתקדמת יותר, אפשר לרכוש מגלש ארוך יותר, אך עד 20 ס"מ מקסימום מעל הגובה של הגולש. גם מתחילים בעלי כישורים פיזיים וקואורדינציה מוכחת יכולים גם להוסיף עד 10 ס"מ באורך מעל גובהם, כדי שהמגלש יהיה מאתגר בשנים הקרובות, אך יהיה לזה מחיר מבחינת הקושי הראשוני להשתלט על המגלש. אורכי המגלש נעים במרווחים של מספר ס"מ, אך יש חברות שאצלם האורכים נעים ב-5 ס"מ עגולים 170-175 וכדומה. יש חברות שנעות בסולם אחר 173-178. להבדלים של ס"מ בודדים אין שום חשיבות.
מיוחדים: בבחירת סקי פרבולי, מתאימים אורך קצר ב-10 ס"מ בקירוב מהאורך המתאים של סקי מסורתי. בבחירת אורך סקי T-Power מורידים בסביבות 25 ס"מ מהאורך המתאים של מגלש מסורתי.
טיפול במגלשיים: לפני החופשה או עם תחילת הגלישה ביום הראשון באתר מומלץ (חובה למעשה) לטפל במגלש, טיפול הכולל שיוף סכינים. הסכינים אלו הם פסי פלדה, העוברים לאורך המגלש בשני צדדיו וככל שיהיו חדים יותר, כך תהיה לסקי אחיזה טובה יותר בשלג, אשר תבוא לידי ביטוי בעיקר על קרח. מריחת וקס על בסיס המגלש תגן עליו וגם תשפר את יכולת הגלישה של המגלש. הטיפול במקרה שאין בעיות מיוחדות הוא מהיר ואינו עולה כסף רב, יחסית.
הסבר על מחברים (Bindings)
כאמור, המחברים הם האביזר האחראי על בטיחות הגולש ותפקידם לנתק את המגלשים מהרגלים, במקרה של נפילה ולעצור את המגלש. בד בבד, תפקידם בגלישה להעביר ללא שום מרווח את התנועה מנעל הסקי למגלש וגם לספוג חלק מהזעזועים. ככל שהמחברים מתקדמים יותר (ויקרים יותר) כך הם בטיחותיים וזה נכון לכל הרמות. ובמיוחד לגולשים מתחילים שנופלים הרבה ולגולשים מתקדמים שמעמידים את ציוד הסקי בלחצים גבוהים מאוד. תקן המחברים הגבוה ביותר הוא של "שחרור בספקטרום מלא", הווה אומר: שגם חלקו הקדמי של המחבר, האוחז בקצה הנעל הקדמי יכול לשחרר את הנעל בנפילה לאחור או לצדדים. רוב
המחברים של חברות מובילות, כדוגמת Rossignol הצרפתית, כוללים מערכת הנקראת Axial, שמאפשרת לכל המחבר לנוע הצידה בעומס מסוים ומקטינה בכך את מספר השחרורים, שלא נזקקים להם כאשר מבצעים פניות הדוקות. המערכת הזו מתאימה לגולשים מתקדמים ולמגלשיים פארבוליות. בכל מחבר ניתן לכוון את עומס האחיזה הנמדדת ב-Din.
חובה לכוון את הלחץ בחלק הקדמי והאחורי של שני המחברים באופן זהה! הכיוון פשוט ומבוצע כאשר הנעל נעולה במחבר, על-ידי סיבוב בורג אחד בכל חלק (ארבעה חלקים, קדמי ואחורי בכל מגלש), וישנו מדיד המראה את מידת הלחץ. אנחנו מכוונים, מטעמי אחראיות, ללחץ מינימלי, וכל אחד צריך להתאים את הלחץ לפי משקלו ורמת גלישתו (בסוף ההסבר ישנה טבלה למידות לחץ מקובלות לפי משקל).
עוד מאפיינים של מחברים הם החומרים, מהם הם עשויים: פלסטיק, אלומיניום וחומרים מורכבים כגון קרבון. מנגנון פשוט אך יעיל הוא פיסה קרמית, עליה מונח רוב המשקל של הנעל בחלק הקדמי ותפקידה למנוע קפיאת הנעל לתוך המחבר ומניעת שחרור הנעל בעת נפילה. בדגמים המתקדמים כל הפיסה יכולה לנוע על מסילה ימינה ושמאלה עם הנעל (lider). לגולשים מתקדמים ולמגלשיים פרבוליים (Carving) מומלצים מחברים עם הגבהה (Plate).
טיפול במחברים: במהלך האחסון ובוודאי שתחילת עונה, צריך לגרז או לשמן בשמן סמיך, העמיד בטמפרטורות נמוכות (קיים גם ספרי שמן מיוחד למחברים) את החלקים הנעים והמסילה של המחברים.
הסבר על מקלות סקי (Poles)
אמנם ישנם הרבה דגמים ומחירים למקלות, אך ההבדלים בין המקלות זניחים לרוב הגולשים. לדוגמה ישנם מקלות מקרבון במקום אלומיניום. יתרונם הוא בחוזקם לעומת משקלם הקל יותר, אך מחירם יקר פי שלושה. אנחנו ב"למטייל-שלג" ממליצים להתאים את המאפיין החשוב היחידי והוא אורך המקל. עומדים ליד קיר, מחזיקים את אחת הידיים כפופה ב-90 מעלות כך שהמרפק צמוד לגוף והזרוע מאוזנת קדימה. מסמנים את הגובה מעל כף היד ומודדים את האורך לקרקע. התוצאה היא אורך המקל המומלץ, אין חשיבות ל-2-3 ס"מ, בכל מקרה אורך המקלות נע בדרגות של 5 ס"מ.
רוצים להצטייד בלבוש וציוד סקי, סנובורד וחורף? אל תפספסו את הלילה הלבן הקרוב.
עד 70 הנחה! לכל הפרטים לחצו כאן.
מתכננים חופשת סקי? הנה כמה כתבות שיעניינו אתכם: