”החלפת כסף בכניסה“
בקומת הכניסה, מיד לאחר היציאה מהמכס, יש 4 אוטומטים להחלפת כסף.
שמים את הדרכון במקום מיוחד, מכניסים שטרות (יורו, יורו רק לא דולר ארה”בי) והמכונה פורטת ל Cuc. התור רץ מהר. יש הוראות באנגלית ויש חברה שעוזרים.
בקומת הכניסה, מיד לאחר היציאה מהמכס, יש 4 אוטומטים להחלפת כסף.
שמים את הדרכון במקום מיוחד, מכניסים שטרות (יורו, יורו רק לא דולר ארה”בי) והמכונה פורטת ל Cuc. התור רץ מהר. יש הוראות באנגלית ויש חברה שעוזרים.
קיימות שתי עמדות מחוץ לשדה התעופה בעמלה מעט יותר גבוהה ממה שניתן למצוא בעיר (מחיר המרה אחיד בכל הבנקים) . בתחילת אוגוסט המרנו 50 יורו בשער של 1.133 לקוק בשדה לעומת 1.144 בעיר העתיקה בהוואנה.
בסכומים קטנים זה לא מאוד משמעותי, אך בסכומים גדולים זה יכול להגיע להפרש של כמה קוקים טובים.
לכן, מומלץ להחליף כסף להגעה לעיר ושם למצוא בנק/חלפנות בשער טוב יותר.
קרא עודבהוואנה, כמו בשאר חלקי קובה, ישנם שני מטבעות, המטבע המקומי פזו והמטבע ה- National שהוא קוק CUC. עקרונית, עם המטבע המקומי אין לתיירים שימוש חוץ מאשר קניות בסופרים. רצוי לדעת את מחירי המוניות וגם כן את אופציות הנסיעה. אני ברוב המקומות העירוניים נסעתי עם האופניים המחוברים לעגלה שגובים 1 קוק (למקומיים). לתיירים המחיר ההתחלתי הוא בין 3-4 קוק ולכן אפשר להראות מעט ביטחון שאתם יודעים את המחירים ולהציב עובדה שאת/ה משלם רק 1 קוק. אם הוא לא יסכים תעברו לאופניים הבאים, יש מלא ותמיד יגיע אחד שיענה לכם כן:]
מחירי מוניות - למועדונים וחזרה (למקומות המרוחקים יותר) יעלה למקומיים 2CUC תתעקשו, תקבלו. רצוי שתעצרו מונית לא "מאושרת" בשביל המחירים האלה (מוניות לא של חברה, מוניות מהמכוניות הישנות יותר). מונית חזרה לשדה תמצאו בקלות ב-15$ אם תחפשו טוב תמצאו גם ב-10$. אני תפסתי מונית לורדרו במקום לחכות לאוטובוס ב10$ במקןם 11$ שעולה אוטובוס:]] והוא גם לקח אותי ישירות למלון, עוד חיסכון. יש מלא! צריך להתמקח!!
בירות במועדונים נעים בין 0.8-1.5 לבירות המקומיות. מיובאות לא שווה!
קרא עודניתן להחליף המחאות נוסעים של אמריקן אקספרס בקובה. כמובן שההמחאות הן ביורו, אין מה לבוא עם דולרים לקובה - סתם מס נוסף של 10 אחוז. לא ניתן להחליף לא בסניפי קאדקות ולא ברוב הבנקים, אבל מצאתי בנק שכן אפשר בו – בלב הוואנה. הבנק הוא MetroPolitano. יש מספר סניפים בעיר וגם ליד משרדי חברת התעופה קובאנה. אני החלפתי בסניף שנמצא ליד הקפטליו, קרוב לסוף אביספו. נמצא בפינת רחוב Monservate y San Jose. שימו לב ליום: בימי ראשון ושבת הם לוקחים עמלה של 4 אחוז ובשאר הימים 3.5 אחוז.
הטיפ נכון לינואר 2010. שלכם בני סימן טוב
קרא עודאומנם חובה להשתמש בכסף מיוחד לתיירים שהוא שווה בערכו לדולר אך כדאי להמיר בצ`יינג` 2 דולרים לכסף מקומי. הכסף ישמש אתכם לקנות פיצה וגלידה בהוואנה - פשוט להושיט את הכסף למוכר (הגלידה 1 פסו) בשווקים בטרינידד אפשר לקנות פירות (אנחנו קנינו אננס) בכסף מקומי וזה בדיוק 1/24 לעומת `` כסף התיירים ``
קרא עודקובה אינה מדינה זולה, וביחס לדרום אמריקה אפילו יקרה. אמנם המקומיים חיים מפרוטות, אבל לתיירים - זה סיפור אחר.
הכסף המקומי נקרא פזו לוקלי וסימונו. לתיירים אין מה לעשות עם פזו מקומי, חוץ מלקנות גלידות ופיצה ברחוב. הכסף לתיירים נקרא פזו קונברטיבלי, סימונו גם $ ולכן להשתדל לא להתבלבל. לפעמים קוראים לו גם דולר, למרות שבפועל ערכו קרוב יותר לאירו. בפזו הקונבירטבלה גם המקומיים משתמשים בו וערכו פי 25 מהמקומי. אך אם רוצים לקנות פיצה ברחוב - ניתן לשלם בסנטים קונבירטבלה. גלידה ברחוב עולה 1 פזו מקומי = 5 סנט. פיצה ברחוב מחירה 5 פזו מקומי = 25 סנט קורטיבלה(מי שיעשה חישוב יגלה שהיחס להמרה הוא 1 ל-20).
כרטיס חיוג מקומי - עולה מ 5 עד 25 פזו מקומי. חוץ ממה שציינתי למעלה שזול. השאר נקנה בפזו קוטיבלה וזה יקר עד יקר מאוד.
המרת כספים: בכל עיר קיים Change ממשלתי שנקרא Cadace. שבכל הסניפים התעריפים זהים (גם בשדה תעופה - לכן כדאי עם ההגעה להחליף סכום גבוהה). עבור דולרים אמריקנים- נגבים כ-10% עמלה - לא שווה. אין הבדל משמעותי בכדאיות בין דולר קנדי או אירו, למרות שהיו הרבה שטענו - מחוסר הבנה - שיותר משתלם קנדי. המקור לטעות: שער המרה לאירו 1.07 ושער המרה לקנדי 1.38, אך השערים נתונים לא בצורה זהה. השער הקנדי האמיתי הוא 0.79 וומייצגים אותו ביחס הפוך (בכדי לא להציג מספר קטן מ-1). בפועל- נכון לתחילת נובמבר: עבור 100 אירו קיבלתי כ-107$ ועבור 100 דולר קנדי מקבלים כ-79$.
ניתן גם למשוך כספים מה- Cadcade או מ-5 כספומטים שפזורים בקובה באמצעות כרטיס אשראי. אך אופציה זאת פחות יעילה - היות והמשיכה נעשית בדולרים אמריקניים (אי אפשר למשוך באירו - ניסינו) ולכן מראש נלקח עמלה של מעל 10%. למתעניינים- שער המרה של דולר הוא 0.89 (ובנוסף לזה העמלה). מי שלוקח את כל הכסף איתו- להשאיר נעול בתיק בקאזה עם הדרכונים. שם עוד לא שמעתי על גניבות.
קרא עודטיילתי בקובה במשך שבועיים במאי 2005.
עלויות בקובה למטייל (להערכתי):
15-25$ - לינה (מחיר לזוג).
20-25$ - אוכל ושתייה - בקאסות ארוחת בוקר היא 3$ וארוחת ערב 7-10$ (תלוי איזה בשר/דג/לובסטר..). בפלאדרות ארוחת צהריים גם כן 7-10$ (ארוחה מלאה).
10-15$ - בילויים (קאסה דה לה מוסיקה, בירה, מוחיטו..).
10-20$ - כניסה לאתרי תיירות, בזבוזים שונים וכד`.
סה``כ נראה לי בסביבות 70$ ליום, לא כולל נסיעות.
השכרת רכב היא יקרה (כ-100$ ליום בסך הכל): 70$ ליום + כ-15$ ביטוח ליום ועוד כ-15$ דלק וחניות (מחיר הדלק בגדול כמו בארץ). עדיף להזמין את הרכב מראש מהארץ. בתחנות דלק יש לשלם לרוב רק במזומן. וקנס על עבירת תנועה (מהירות) הוא 30$..
מוניות בתוך העיר (הוואנה הכי יקרה) תלוי במרחק- לרוב 3-6$ אבל יכול להגיע ל-10-15$ לנסיעה ארוכה. אם זה חאפר בלי מונה אפשר לעיתים להתמקח על המחיר. הכי כיף לנסוע באנטיקות האמריקאיות הענקיות (לרוב נהגים חאפרים) משנות ה-50, אבל גם ללאדות המתפרקות משנות ה-70-80 יש ייחוד משלהן..
יש לשים לב גם שהדולר האמריקאי אינו מטבע חוקי היום בקובה ואי אפשר לשלם בו כמעט בשום מקום (אפילו טיפים בקושי..)!ה``דולר`` שלהם שנקרא פז`ו קונברטיבלה (מטבע לתיירים בעיקר) הוא יותר ``חזק`` מהדולר האמריקאי. בהמרה של דולר לפז`ו קונברטיבלה בקובה יש עמלה של כמעט 20%!! כך שחבל להביא לשם דולרים במזומן. במקרה שממירים אירו לפז`ו יש תוספת של כ-3%. עדיף למשוך כסף בכל הבנקים בקובה עם כרטיס אשראי (ויזה הכי נפוץ)- העמלה היא אז ``רק`` כ-12%, והתהליך פשוט ומהיר (צריך רק להציג דרכון). הכי כדאי זה בכספומטים (אבל יש מעט מאוד), שם נראה לי שהעמלה יוצאת בערך 6%.
קרא עודחזרתי לפני שבועים מקובה, והכסף הטוב ביותר הוא יורו. על דולר משלמים עמלה של 10 אחוז. כמו כן אם אתה מחליף כסף בבנק אז משלמים עוד עמלה של 8 אחוז על כל המטבעות. הכי כדאי להחליף כסף רק בסוכנות שנקראת Cadeca אשר נמצאת בכל מרכז עיר בקובה, יש שילוט ליד כול משרד. בסוכנות זו לא לוקחים עמלה של 8 אחוז. כמו כן לא משתלם להשתמש בכרטיס אשראי כי אז החיוב נעשה בדולר, ולוקחים 10 אחוז עמלה על דולר ועוד 8 אחוז על המרה, גם בסוכנות הנ``ל.
הכי טוב מזומנים כי השער הוא אותו שער. מה גם שבארץ הטרוול צק הוא דולר.
קרא עודכדאי מאוד להביא את כל הכסף איתכם מהארץ, כי למשוך כסף כרוך בעמלה מטורפת של 11%. אין שום כספומט במדינה שאפשר למשוך בו כסף עם ישראכרט, רק עם ויזה. כדי למשוך כסף עם ישראכרט צריך להיכנס לבנק עם דרכון. הבנקים פתוחים עד 15:00. כדאי להביא יורו ולא דולרים. אמריקן אקספרס לא מקבלים בקובה.
קרא עודאני יכול לומר שהייתי חודש בקובה וחייתי בממוצע של 21-22$ דולר ליום (לא שכרתי רכב). אבל לא התקמצנתי, אכלתי המון (ברחוב), חרשתי את רוב האי באוטובוסים של אזול אזול(האוטובוסים היקרים לתיירים), והייתי בקאזות חוקיות (רוב הזמן).
פשוט תדעו שתמיד אפשר להוריד אותם (בקאזות) ל10$ ללילה (אפילו פחות לפעמים). ופשוט אל תהיו מפונקים, תעשו קצת עבודת שטח כשאתם מגיעים לעיר חדשה, ותמצאו את המקומות הזולים איפה שהמקומיים אוכלים. ומאד מהר תצברו ניסיון ותדעו להבחין בין מקומות זולים ללא זולים ביתר קלות. כמובן שעוזר מאד להסתדר אם אתם יודעים קצת יותר מכמה מילים בספרדית.
בעקרון הוואנה יותר יקרה משאר קובה, אז אם תהיו רוב הזמן בהוואנה ממוצע ההוצאות ליום יעלה. בעקרון קאזה חוקית בהוואנה צריכה לעלות 12$ אם אתם מתמקחים ממש טוב - 15$ (מחיר ממוצע) ומקסימום של 20$ ללילה).
תעלו גם את הממוצע ליום אם אתם מטיילים לבד, כי אז תצטרכו לספוג את כל מחיר החדר על אדם אחד. הממוצע שלי לקח בחשבון שטיילתי 10 ימים לבד מתוך ה-30. ולקחתי מוניות לא חוקיות (מחוץ להוואנה - בהוואנה לא יוצא יותר זול לנסוע במוניות לא חוקיות).
מה שכן התחבורה הזולה בהוואנה היא של מוניות שירות משותפות. אפשר למצוא אותן בקלות - אלו הן מכוניות אמריקאיות גדולות ישנות עם שלט של TAXI. והן יוצאות מהקפיטוליו (כתחנה ראשונה).
והעיקר תעשו חיים.
קרא עודשתפו את החוויות שלכם מהטיול עם קהילת המטיילים הגדולה בישראל
כתבו בלוג