המלצת המערכת

קירגיזסטן - מסע בארץ הנוודים ב10 ימים

תמונה ראשית עבור: קירגיזסטן - מסע בארץ הנוודים ב10 ימים

הקדמה

עד לא מזמן, קירגיזסטן עבורי היתה עוד מדינה ממדינות ה"סטן". עכשיו, כשחזרתי ממסע מטורף בארץ הנוודים, הרפבוליקה המרכז אסייתית זכתה מפי לעוד הרבה כינויי חיבה, כמו: "ניו-זילנד לחסכנים", "ארץ ערבות הפרא", ו"החצר האחורית של גן עדן". בסיפור דרך הבא, אשתדל להנגיש לכל מי שסקרן ללמוד על יעדים חדשים, עד כמה שניתן, את חווית הטיול העצמאי שטיילנו בת זוגתי ואני, ביולי האחרון 2023

משך הטיול

אקדים ואומר שהיו ברשותנו 10 ימים (נטו) בקירגיזסטן, שהם ודאי לא מספיקים כדיי למצות את היעד המרתק הזה. אך יחד עם זאת, זהו זמן מספיק לדעתי, כדיי לחוות את מיטב החוויות והצבעים שיש לקירגיזסטן להציע.

הקונספט של הטיול

מכיוון וקירגיזסטן ענקית, ליתר דיוק, פי 10 מגודלה של ישראל, מכיוון שהנופים והיעדים השונים שבחרנו לבקר נפרסים בין דרכי עפר עקלקלות, ורק מעט יחסית מאוד כבישים מסודרים, ומכיוון שארבעה ימים מתוך הטיול מחייבים נהיגת שטח 4*4, החלטנו להסתייע בנהג מומחה שטח מקומי, מסוכנות טיולים מאוד מומלצת עליה ארחיב למטה. כך שאת ששת הימים הראשונים שלנו ביעד היינו עם רכב 4*4 מפנק מסוג טויוטה סקויה, ואת הימים הנותרים התניידנו כתרמילאים קלאסיים ברגל בטרק, ובתחבורה ציבורית כל הדרך לטיסה חזור.

המלצה חמה
שניה לפני שאני אתחיל, אנחנו חייבים המון תודה על הטיול הזה עבור אדם אחד אותו אנחנו מכנים מלך קירגיזסטן - רג'יב מנהל חברת אסיה טורס, שמוביל את הטיולים עבור כל חברות הטיולים המוכרות - מדראפט, טריפולוגי, ובין היתר היה זה שהפיק את מלכת המדבר, ואפילו את החלק של קירגיזסטן בעונה האחרונה של המרוץ למליון. בחור נעים, חכם, דובר אנגלית מצוינת, ובעיקר עם לב ענק ורצון לתפור לכם את הטיול המושלם שיוציא את המקסימום מקירגיזסטן בזמן שיש לכם להשקיע.
הוואטסאפ של רג'יב: 996-700184311+

רג'יב במרכז ולידו דימה הנהג המעולה

פריסת הימים:

יום 1 בישקק > אגם סונגקול

יום 2 אגם סונגקול > טאש רבאט

יום 3 טאש רבאט > האגם הנעלם (קלסו)

יום 4 האגם הנעלם > נארין

יום 5 נארין  > מעבר טוסור

יום 6 טוסור > קראקול

יום 7 קראקול > סירוטה

יום 8 סירוטה > אלטין ארשן

יום 9 אלטין ארשן > בישקק

יום 10 בישקק > תל אביב

יום 1 | בישקק > אגם סונגקול

נחתנו לפנות בוקר בזריחה אחרי טיסה עם חברת טורקיש איירלנס, כולל קונקשיין קצר באיסטנבול. בשדה חיכה לנו דימה הנהג שלקח אותנו לארוחת בוקר בבית מלון, לפני שמתחילה לה נסיעה ארוכה. משם עוד שלוש עצירות, אחת בחנות טיולים, אחת בקניון קטן לקנות סים, ואחת להחלפת כספים change.

יצאנו לדרך לכיוון התחנב הראשונה - מגדל בוראנה האייקוני ששימש כמבנה המרכזי בעיירה מהמאה ה10 לספירה, על אותה דרך המשי המפורסמת שעוד תלווה אותנו בהמשך הטיול.

משם התקדמנו לתחנה השניה - עיירה קטנה וחמודה על הדרך בשם קוצ'קור, שם נהננו מאירוח אצל מקומיים קירגיזיים, שפינקו אותנו בארוחה מסורתית ביורט שלהם, שכללה מנת פתיחה, עיקרית בשרית, קינוח ושתיה.

שבעים ושמחים המשכנו לתחנה האחרונה והכי מרגשת של היום הזה - אגם סונגקול. הדרך לאגם שזורה נופים בתוליים ופראיים כאחד, וגם עוברת בpass ממש יפה בשם קלמאק אשו.

הגענו לאגם, התמקמנו באוהל מונגולי זוגי חמוד, וכל מה שנשאר זה לקבל את השקיעה על האגם עם ארוחת הערב.

אגם סונגקול
סוסי פרא בדרך

יום 2 | אגם סונגקול > טאש רבאט

בבוקר הרגוע והשקט באגם, אכלנו ארוחת בוקר, ואחרי שהתרפקנו על הנוף ולא שכחנו לתעד את פיסת גן העדן הזאת, המשכנו בדרך הסרפנטינות של "22 התוכים" לכיוון מפל סונגקול. מפל קליל וחמוד, הליכה של כעשרים דקות לכיוון. בהחלט עצירה שווה בדרך. מהמפל המשכנו לעיירה גדולה יחסית בשם נארין, היושבת על מפגש צירים מרכזי ועל נהר עצום, מה שהופך אותה לנקודת מעבר כמעט חובה בכל טיול. אכלנו צהריים במסעדה, והמשכנו בניסעה לטאש רבאט. הגענו לטאש רבאט, שם גם כן, התמקמנו ביורט זוגי מפנק ויצאנו להליכה קצרה למבנה הקדום בעמק האינטימי והפסטורלי של טאש רבאט.

יום 3 | טאש רבאט > האגם הנעלם (קלסו)

יום יחסית ארוך של נסיעות, התחיל בטאש רבאט אחרי ארוחת בוקר מפנקת במתחם של היורטות, שכללה דייסת שיבולת שועל, לצד ביצת עין, סלט ירקות וגבינות. המשכנו משם לתדלק בעיירה קטנה בשם אט באשי (At Bashy) משם עברנו לנסיעת שטח לגדה הדרומית של הנהר עד לבוסוגו (Bosogo) משם התחיל טיפוס בתוואי הררי יותר אל עבר נקודת ביקורת בשטח צבאי - שדרש הזמנת 'אישור מעבר' מראש (permit). משם המשכנו את הנסיעה אל עבר עמק קוק-קיה kok kiya  היפהיפה, כשכשעה לפני ההגעה עצרנו בדרך עצרנו בערוץ נחל קניוני, עם מסלע מאוד מיוחד ושונה בנוף. אחרי הפיקניק בתוספת שעה נסיעה, הגענו בצהריים לעמק קוק-קיה, והחלטנו שאנחנו הולכים להגיע לאגם הנעלם באותו היום בתקווה שמזג האוויר הטוב ששרר מעלינו באותה השעה יישאר כך.

כדיי להגיע לאגם הנעלם יש תאורטית 3 אופציות:
ברגל, בג'יפ, ועל סוס. רוב החברות והמדריכים שתבקשו מהם להגיע עם ג'יפ יגידו לכם שאין אפשרות וגם אם יש טיפה סיכוי שבאותו יום תהיה גישה נוחה מבחינת תוואי השטח - הן לא מוכנות לקחת את הסיכון. ברגל - לוקח יום שלם - הלוך חזור וצריך להתכונן בהתאם. ככה שנשארה לנו האופציה של הרכיבה על הסוסים כדי להספיק תוך 6 שעות לצאת ולחזור אחרי ביקור באגם הנעלם. שילמנו 1,400 סום לבנאדם (60 ש"ח) ויצאנו לאחת ההרפתקאות היותר מסעירות שהיו לנו בחו"ל. אחרי שעתיים של רכיבה הגענו לאגם - אחד היפים והמרשימים בקיריגזסטן, שאין ספק שהמאמץ להגיע אליו מוסיפה לתחושת הסיפוק כשמצליחים. בחזור נתקלנו בסופת ברד שגרמה לחווית הרכיבה להיות הרבה יותר מאתגרת, כשבלשב מסוים על מנת להתחמם התחלנו ממש לדהור עם הסוסים, ולרגע הרגשנו כמו בסדרה של משחקי הכס או משהו בסגנון. כשהגענו בחזרה למאהל בעמק קוק-קיה חיכה לנו שם מרק עגבניות עם כבש מנחם, ואח דולק שחיממו לנו את הגוף, ועזרו לנו להסתכל על כל היום המטורף הזה כוואחד חוויה שעוד נזכור הרבה אחרי הטיול.

האגם הנעלם - Kelsuu

יום 4 | האגם הנעלם > נארין

קמנו עם השמש הטופחת על חלוננו, לנוף פראי עם ראות מצוינות לאן שלא הסתכלנו. החלטנו שלמרות שתכננו לנסוע לנארין על הבוקר, נאריך את השהיה ונצא להסתובב בהליכה בעמק לאורך הנחל התכלת. החלטה מעולה בדיעבד, כשתפרנו 3 שעות הליכה הלוך חזור כשאין איש עוד מלבדנו בעמק הקסום הזה שמזכיר עמקים אלפינים כמו בדולומיטיים או בניו זילנד, רק הרבה יותר בתוליים. אחרי ההליכה, המשכנו בנסיעה חזרה לנארין, שם התארגנו, נחנו, והתפנקנו במלון יוקרתי במונחי קירגיזסטן בשם חאן טנגרי (Grand Khan Tengri) , שאכן בא במקום.

עמק קוק-קיה

יום 5 | נארין > מעבר טוסור

אחד ממסלולי השטח המומלצים ביותר בקירגיזסטן הוא מעבר טוסור בגובה של 3,900 מטר. נהיגה מאתגרת של בין 8-10 שעות, כמובן עם המון עצירות יפות בדרך. אפשר לעשות אותו בכמה גרסאות, אנחנו עשינו בגרסה של מנארין עד העיירה טוסור, ומשם המשכנו לקאג'י סאי. לנו באכסניה מגניבה עם גלרית אספנות מרשימה ומאין גן בוטני בלב האכסניה ממש חמוד.

מעבר טוסור - בדרך לפאס

יום 6 | קאג'י סאי > קראקול

יום של  2 אטרקציות מגניבות לאורך ימת איסיק קול (Issyk Kul) התחלנו בסקאזקה - עמק הפיות המרהיב, עם תצורת סלעי חול מרשימות במיוחד, והליכה קלילה של פחות מקילומטר שעוברת דרך כמה נק' יפות לצילום, שנראה כאילו לקוחות מאיזה סצנה של סרט מדע בדיוני.

משם המשכנו לכיון עמק בראסקון (Braskoon) שם צפינו והשתתפנו במופע העיט הזהוב המפורסם של קירגיזסטן, שבו מראים הנוודים המקומיים את הקשר המיוחד שלהם עם העיט הזהוב. הם תופסים אותם כשהם גוזלים, מאמנים אותם במשך 15 שנה, משפרים להם את יכולות הציד, ונהנים מהטרף שהם צדים לשימוש עיקרי של ייצור בדים.

במופע העיט הזהוב, מדגימים ציד אמיתי של ארנבת אמיתית שהם משחררים לרוץ במרחב הפתוח, בעוד שהעיט מזהה אותה ממרחק גדול וצד אותה ללא הרבה מאמץ. לאחר הציד ביקשנו להחזיק את העיט על כפפה מסורתית, כפי שניתן לראות בתמונות. אחרי מופע העיט המשכנו לקראקול- שם התאגרנו וקנינו מצרכים לקראת הטרק הארוך שצפוי לנו למחרת.

עיט זהוב - הציפור הלאומית של קירגיזסטן

יום 7 | קראקול > חניון לילה סירוטה

מכיוון שמזג האוויר היה גשום באותו יום, החלטנו לקצר את החלק של ההליכה הרצופה בנחל, ולסגור מראש נהג UAZ שיקח אותנו עד לגשר השני, בעצם הכי רחוק שאפשר כדיי לקצר את ההליכה בגשם, ולהתקרב לחניון הלילה.אחרי שהגענו לגשר השני התחלנו בטיפוס בגשם לעבר מחנה סירוטה בגובה 3,000 מטר. הגענו לשם אחר הצהריים, ולמזלנו השמים התבהרו וזכינו לראות את האגם האלפיני המטורף, ואת ההרים המרשימים מסביב. לא יכולנו שלא להיכנס ולהתרענן באגם הקפוא, שנייה לפני שאנחנו נפרדים בשקיעה מהשמש. התמקמנו שם עם אוהל שהבאנו מהארץ שהיה החלטה מאוד טבוה בדיעבד.

חניון לילה סירוטה Sirota

יום 8 | סירוטה > אלטין אראשן

היום הכי יפה בטיול. הליכה של כ-22 קילומטר כולל חציית פאס בגובה 4,000 מטר,שהתחיל בעליה קשה וארוכה לאגם אלה קול, בדרך לאגם עברנו במפל מרשים מקדימה, ומאחורינו נוף הרים משובח. הגענו סוף סוף לאגם, שם עצרנו לנוח. וכעבור שעה התחלנו בעליה מתונה מלווה בנוף עוצמתי מימיננו, של האגם שליווה אותנו עד הפס ונתן לנו דלק עד לשיא הגובה בטרק. שם עשינו ארוחת צהריים מכיוון שהיה הרבה פחות רוח ממה שציפינו מאוכף בגובה הזה. כשמזג האוויר נראה מבטיח, החלטנו לנסות לרדת כל הדרך לאלטין אראשן כדיי להספיק לבקר במעיינות החמים, מאחר ולמחרת היינו צריכים כבר להתחיל לחזור לכיוון בישקק לקראת הטיסה שלנו חזרה הביתה.

אגם אלה-קול Ala-kul

יום 9 | אלטין אראשן > בישקק

קמנו בבוקר ביורטה בעמק היפה של אלטין אראשן, הלכנו למעיינות החמים על הבוקר מוקדם, כדיי להיות שם לבד רק שנינו, ואז חיכה לנו אחר כך נהג UAZ שלקח אותנו לקראקול. מכיוון שהיתה לנו טיסה באותו לילה, לקחנו שאטל מקראקול לבישקק, נסיעה ארוכה עם עצירה אחת בתחנת רענון בדרך. אחרי כ-5 וחצי שעות נסיעה מצאנו את עצמנו במלון מפנק בבישקק, מורידים שכבות לכלוך מהטרק, ויוצאים בערב להתפנק עם סושי מומלץ במרכז העיר.

יום 10 | בישקק > תל אביב

טיסה לילה נוחה דרך עצירה באיסטנבול, הגענו בבוקר לתל אביב.

עלויות

טיסה - 750 לאדם הלוך-חזור עם טורקיש איירליינס.

שישה ימים ראשונים לקחנו טיול פרטי VIP מאורגן עם הסוכן הכי טוב בקירגיזסטן - רג'יב

הארגון כולל - נהג שטח מנוסה לכל ה6 ימים, ג'יפ טויוטה סוקויה 2017, ציוד קמפינג, אוכל, שתיה, לינה, כניסה לאטרקציות ופרמיט לאגם הנעלם בסך 1,100 $ לבנאדם

הטרק עצמו יצא לנו יחסית יקר בגלל חוסר הגמישות שלנו מבחינת הימים שהכריח אותנו לקצר אותו עם הקפצות של הג'יפ המקומי UAZ. תיאמנו דרך רג'יב את שתי ההקפצות ההאלו שעלו לנו 100 $ לבנאדם.

מאחר כמעט ולא היה יום שלם של הוצאות קלאסיות - מלון, ארוחות, תחבורה, ואטרקציות, אין לנו הערכה מדויקת לגבי העלות היומית. מה שכן, לצורך ההמחשה - בית קפה יקר ומפנק בקראקול שכלל ארוחת בוקר עשירה, מילקשייק, קפה ועוד פינוקיים, עלה לנו לזוג סה"כ 55 ש"ח.

תמונת הפרופיל של נסיך_הטיולים

סופ"ש עמוס בנתב"ג: רשות שדות התעופה מפרסמת המלצות למגיעים עם רכב לאייטם המלא
סופ"ש עמוס בנתב"ג: רשות שדות התעופה מפרסמת המלצות למגיעים עם רכב
עד 10 שנות מאסר: תאילנד מחמירה את הענישה על קנאביס לאייטם המלא
עד 10 שנות מאסר: תאילנד מחמירה את הענישה על קנאביס
החל מ-174 אירו לכיוון: בלו בירד מתגברת טיסות לאחד היעדים המרכזיים באירופה לאייטם המלא
החל מ-174 אירו לכיוון: בלו בירד מתגברת טיסות לאחד היעדים המרכזיים באירופה
העוקץ החדש בחופי איטליה: אסור להביא סנדביצ'ים מהבית והנופשים זועמים לאייטם המלא
העוקץ החדש בחופי איטליה: אסור להביא סנדביצ'ים מהבית והנופשים זועמים
לא היינו חוזרים: המטיילים הכריעו – זה היעד הכי אוברייטד בעולם לאייטם המלא
לא היינו חוזרים: המטיילים הכריעו – זה היעד הכי אוברייטד בעולם
חבל שלא בישראל: וויז אייר פתחה בסיס במונטנגרו והזניקה את מספר הנוסעים לשיא של כל הזמנים לאייטם המלא
טיסות החל מ-49 דולר: חברת התעופה יצאה במבצע קיץ משתלם במיוחד ליעדים באירופה לאייטם המלא
טיסות החל מ-49 דולר: חברת התעופה יצאה במבצע קיץ משתלם במיוחד ליעדים באירופה
מהשחקים אל מאחורי הסורגים: טייס יפני נכנס לכלא לאחר שתקף מינית דיילת לאייטם המלא
מהשחקים אל מאחורי הסורגים: טייס יפני נכנס לכלא לאחר שתקף מינית דיילת
5 טיסות ביום ו-99 שקל לכיוון: הקו החדש והמסובסד של ישראייר לאילת לאייטם המלא