טיול משפחת דורון לדרא"פ 26.9-12.10.17 - מסלול טיול, טיפים וביקורת על מלונות ומסעדות
כללי - GENERAL
במדריך הזה אני מתאר את הטיול שלנו, מנקודת המבט האישית שלי.
בחלק הראשון של המדריך יש טיפים ותאור כללי של האספקטים השונים של הנסיעה והמקום. בחלק השני יש פירוט של מה שעשינו בכל יום. בחלק השלישי יש חוות דעת על מקומות הלינה שלנו.
חלק ממקומות הלינה הוזמנו על ידי ישירות דרך בוקינג, אז חוות הדעת היא זו שכתבתי לאתר הזה.
יזום וסיכום הטיול - SUMMARY
לטיול נסענו משפחה של 5 נפשות – אשתי אביבה (54), אני (57), ביתי גל (22, חיה בניו יורק, חזרה בטיסה של 16 שעות מיוהנסבורג לשם), בני יואב (20) ובני עידו (13).
הטיול עלה לנו קצת פחות מ-60 אלף שקל, לא כולל קניות. הטיול כלל את קייפטאון (5 לילות), דרך היין (לילה אחד), דרך הגנים (2 לילות בנייסנה ואחד בסטורמריבר ליד ציציקמה), קרוגר פארק (2 לילות במחנה סקוקוזה), בלייד קניון (לילה אחד במלון פוראבר בלייד), שמורה פרטית אלנדלה (2 לילות) ולילה אחרון בסנדטון יוהנסבורג.
ידעתי מראש שהפעם מדובר בטיול של נסיעות ארוכות ומעברים תכופים של 1-2 לילות בלבד בכל מקום לינה (מעבר לקייפטאון, שם התארחנו 5 לילות באיזור הנמל). אם אני משווה את הטיול הזה לטיולים המשפחתיים שעשינו במזרח אסיה, שהיו דומים מבחינת היקף הטיול, המשך שלו ועלותו – בהם נהניתי הרבה יותר. אין ספק שהנוחות והכיף של נהג ומדריך צמודים שווים הרבה. היה לי הרבה עבודת ארגון לפני הטיול ובמהלכו, הרבה נהיגה ארוכה (למזלי ברכבים גדולים ונוחים), וגם מחלות של האישה והילדים. גם הפספוסים שהיו, כמו זה שלא עלינו בסוף להר השולחן – לא הוסיפו להנאה שלי... לא קל להוציא ולהכניס כל יום מזוודות כבדות לרכב, למרות שאת המזוודה הכי כבדה הכניס והוציא בני האמצעי.
החוויה הכי מרשימה בטיול (ושלילית בסך הכל) היתה לי בסיור בשכונות העוני של קייפטאון, והכי אקסטרים היתה הקפיצת באנג'י של בני באיזור ציציקמה. חוויה שלילית נוספת היתה לי בשייט חזרה בווילדרנס – עקב רוחות נגדיות לא הצלחנו לחתור לכיוון חזרה, ורק בעזרת סירת מנוע שמשכה אותנו חילצנו את עצמנו על לגדת הנהר, שם השארנו את הסירות וחזרנו ברגל למשרד. כל שאר החוויות היו די "רגילות". הנוף בבלייד קניון יפה, אבל גם הוא וגם הספארי - לא מצדיקים בעיני נסיעה רחוקה כל כך, בטח לא ברכב.
אשתי והילדים אמרו שבסיכומו של הטיול הם נהנו, כך שאולי בטיול מאורגן הייתי נהנה יותר...
התרשמות שלי מדרום אפריקה – South Afrika
מדובר במדינה גדולה, עם תיירות מאוד מפותחת. בכל מקום פוגשים תיירים, מכל העולם (גם הרבה ישראלים, במיוחד זוגות בירח דבש ומשפחות). התשתיות (כבישים) בסדר, עם יוצאים מהכלל (ראה בפרק תחבורה), אבל לא בקנה המידה של אירופה וצפון אמריקה. השילוט בדרכים טוב וברור, באנגלית כמובן. יש הרבה אתרים תיירותיים לביקור ולבילוי, למרות שמוזיאונים אני לא חושב שיש הרבה. גם השכרת אופניים פחות נפוצה, אם כי ראינו פה ושם השכרות אופניים. יש טיולי סגווי, אבל לא בכל מקום (בקיפטאון עצמה למשל אין). העם ברובו עני, עם אחוז אבטלה גבוה – רובם ככולם שחורים. בדרך כלל השחורים עובדים בעבודות השחורות – מתדלקים, מלצרים וכו'. מדי פעם נתקלנו גם במלצר לבן (לדוגמא מלצר יווני במסעדה בפוטרט אליזבת). בכבישים מחוץ לעיר וליד הערים רואים הרבה שחורים שעומדים עם שטר כסף ביד ומבקשים טרמפ.
מה שהיה לי מוזר שהשחורים ברובם לא דוברים אנגלית ממש רהוטה, ולא תמיד קל להבין את האנגלית שלהם. הם דוברים קודם כל את השפה של השבט שלהם (הגדולים הם זולו וקוסא), ואח"כ אפריקנס. אנגלית רק במקום השלישי. השכר של העובדים השחורים נמוך, כנראה נמוך מאוד – כשסיפרתי למדריכה שלנו באומגות כמה מקבלים בארץ דמי אבטלה (כ-7000 שקל בחודש במשך 7 חודשים) – היא כמעט התעלפה J. אין שם דמי אבטלה בכלל. בכל עיר ואפילו עיירה יש שכונות עוני, שבחלקן בנויות מפחונים ממש עלובים. ביקרנו בשכונות העוני של קייפטאון (טאוןשיפס), וזה היה מחזה לא קל לראות את תנאי החיים העלובים שם.
לדרום אפריקנים שדיברנו איתם יש מירמור גדול כלפי הממשלה שלהם, ובמיוחד לראש הממשלה זומה. הם אומרים שהוא מושחת, ושהוא לא ממש דואג לעם ולמדינה. להבנתי מבחינה כלכלית היה לכל העם יותר טוב בזמן האפרטהייד.
הסטטיסטיקה אומרת שיש אחוז פשיעה גבוה בדרא"פ. אנחנו כתיירים לא חווינו את זה, למזלנו, אבל אפשר בהחלט להאמין בזה כשרואים את שכונות עוני, את העניים ומקבצי הנדבות הרבים, הרוכלים בכל פינה, מסדרי החניה עם הווסטים הצהובים בכל חניה, והאבטחה המוגברת בכל מקום. ראה בסעיף בטחון אישי בהמשך.
מבחינת רמות המחירים – מותגים בקניונים עולים אולי קצת פחות מאשר בארץ, אבל בהחלט לא ממש זולים. יש מוצרי ביגוד זולים בחנויות מקומיות, כמו Mr. Price. מוצרי מזון בסופר עולים בדרך כלל קצת פחות מאשר בסופר בארץ, תלוי במיקום הסופר. כך גם מחירי תרופות, ויטמינים וכו'. המחירים במסעדות בערך חצי מהארץ (עקב שכר העבודה הזול), אבל מחיר סטייק זול ביותר אחוזים מזה – סטייק טוב עולה פחות מ-200 ראנד. מחירי האטרקציות (למשל טיול סגווי) קצת יותר זול מבארץ, ומחיר הספא הממוצע – יותר זול בכמה עשרות אחוזים (אלא אם מדובר במקום מאוד יוקרתי, כמו במלון one & only). מחירי הלינה יותר זולים מבארץ (זו לא חוכמה...), אבל הם לא יותר זולים מאירופה. מחיר השכרת רכב די דומה לאירופה. דלק עולה פחות מבארץ – משהו כמו 13 וחצי ראנד לליטר (כ-3.5 שקל).
בסיכום הקניות – אני לא חושב שדרום אפריקה זו "ארץ קניות". יש הרבה מאוד חנויות ודוכנים של מזכרות, פסלונים ועבודות מלאכת יד. המזכרות הכי זולות נמכרות בדוכנים בעצירות בבלייד קניון, והכי זול שם זה בעצירה הראשונה מכיוון גרסקוף - ב-Pinnacle point. אבל צריך להביא בחשבון שאין שם מבחר של הכל, כך שאם רואים משהו שמוצא חן בעיניך קודם, והוא לא יקר (בזכות שער הראנד רוב המזכרות לא יקרות) – קנה אותו ואל תחכה. יש בדרום אפריקה גם יחסית הרבה גלריות של אמנות.
יש בדרום אפריקה קניונים גדולים וקטנים. הקניון בנמל בקייפטאון מיועד לתיירים, והמחירים בהתאם. הוא נסגר בשמונה, למעט חנות WOOLWORTH שנסגרת בתשע. יש מחוץ לקייפטאון קניון ענק בשם Century city, המחירים בו יותר נוחים ויש מבצעים טובים. קניון שהיינו בו בפורט אליזבת נסגר בשש בערב !!! הקניון הענק ביוהנסבורג (סנדטון סיטי) נסגר בשמונה בערב. אשתי קנתה בו בגדים בזארה, ואמרה שהמחירים שם יותר נמוכים מהמחירים בארץ, אבל הם לא "בריצפה".....
לסיכום – מדובר במדינה אפריקאית "מערבית" יחסית, תיירותית ודוברת אנגלית. אולי כ"סיפתח" לביקור במדינות פחות מערביות ומפותחות אחרות באפריקה – שווה לבקר קודם במדינה זו, ורק לאחר מכן לעבור לספארי בקניה/טנזניה ואולי אפילו למדינות יותר אקזוטיות כמו נמיביה, בוצואנה, אתיופיה וכו'. זה מקביל לביקור בתאילנד, התיירותית יחסית, כסיפתח לביקור בשאר מדינות אסיה....
תכנון הנסיעה – Trip's plan
כדאי להזמין כרטיסי טיסה כמה שיותר זמן מראש, זה מוזיל את מחירם. אפילו שנה מראש...אנחנו הזמנו 5 חודשים לפני, ושילמנו כבר 200 דולר יותר לכרטיס מאשר אם היינו מזמינים חודשיים/שלושה לפני.
תכנון טיול כזה דורש הרבה עבודה – לחפש מקומות לינה (גם התכתבתי איתם), לבדוק אתרי ביקור (בחלקם התכתבתי איתם), לחשב עלויות, לבדוק מרחקים ולקרוא טיפים. אני בדקתי גם קופונים בהנחות במקומות מסויימים. לדוגמא – מצאתי באינטרנט שבקנופי (אומגות) בציציקמה יש מגוון של הנחות, אז פניתי לשם וביקשתי הנחה לפני שהזמנתי. בהתחלה אמרו לי שאין הנחה בתאריך שלנו (5.10), אבל אח"כ הסכימו לתת לי כניסה חינם לאחד מאיתנו, כך שחסכתי בזה 600 ראנד. אני נעזרתי בתכנון הטיול, בהזמנת חלק ממקומות הלינה ובהזמנת טיסת הפנים (מפורט אליזבת ליוהנסבורג) במלאני פריירה, בחורה מאוד שירותית ומנוסה, שמפעילה סוכנות בשם Africa Awaits ועובדת הרבה עם ישראלים. הגעתי אליה דרך המלצות מאתר למטייל. היא מאוד שירותית, ועונה מהר יחסית על שאלות במיילים ובווטסאפ, וגם זמינה טלפונית. היא אומרת שהיא גובה את מחירי המלונות שמוצגים בבוקינג, אבל צריך לבדוק אותה, כי לפעמים היא לוקחת יותר. אם ההפרש בין המחיר שלה למחיר של בוקינג לא גדול – שווה לדעתי עדיין להזמין דרכה, כי היא נותנת עצות טובות, ועונה מהר על שאלות במיילים ובטלפון. לפעמים המחיר שלה יותר טוב מבוקינג - למשל למלון בקיפטאון (LAWHILL) היא נתנה מחיר מוזל יותר מבוקינג, במסגרת מבצע למי שלוקח שם יותר מ-4 לילות, והמבצע הזה לא התפרסם בבוקינג. גם מחיר הטיסה הפנימית אצלה היה יותר זול מאשר באתרי הטיסות. נציגה שלה חיכתה לנו בשדה התעופה בקייפטאון, עם ספר מפות, וואוצ'רים לכל המקומות שהזמנו דרכה ועוד מתנה שקיבלנו ממנה.
תוכל/י כמובן להעזר גם בי – בשימחה, וללא עלות !!!
מקומות לקרוגר פארק ולשמורה הפרטית כדאי גם להזמין כמה שיותר זמן מראש (אפילו חצי שנה), מאחר והם נתפסים מהר. בדיעבד – לחובבי החיות - אני חושב שאפשר לוותר על שמורה פרטית, ולהסתפק בשהיה בקרוגר עצמו. בשמורה הפרטית, אם היא לא ענקית ויקרה להחריד – מאכילים את החיות, וההרגשה היא שזה לא לגמרי טבעי. המחיר של השמורות הפרטיות מאוד גבוה (שילמנו 6600 שקל ל-2 לילות לכולנו, לשמורה של 4 כוכבים), וכולל full board ו-2 סיורים ביום. מספיק לעשות פעם אחת סיור בוקר ופעם אחת סיור ערב – לא צריך לשלם על יותר מזה. מי שבכל זאת לא יכול לוותר על שמורה פרטית – שמענו מישראלים שפגשנו בדרך והתארחו שם שיש שמורה פרטית של 4 כוכבים זולה מאוד וממש מומלצת בשם Cheetah Paw Eco Lodge. אם רוצים לחסוך את הנסיעה הארוכה לקרוגר –אפשר לשקול גםשמורות ציבוריות או פרטיות בכלל לא באיזור הקרוגר – למשל שמורת ADDO שסמוכה לפורט אליזבת, או שמורת מדיקווה, שלהבנתי נמצאת מצפון ליוהנסבורג. זה יכול לחסוך את ההגעה לקרוגר, שמתבצעת בטיסה לא זולה או בנסיעה די ארוכה (4.5 עד 6 שעות מיוהנסבורג). אבל צריך להביא בחשבון שבמקרה כזה מוותרים גם על נופי הבלייד קניון, שקרוב יחסית לקרוגר (שעה נסיעה).
מסמכים לנסיעה - To prepare for the trip
לילד עד גיל 18 - חובה להציג בשדה התעופה בארץ תעודת לידה באנגלית. אפשר להזמין ממשרד הפנים (בחינם), ומקבלים בדואר תוך שבוע/עשרה ימים.
למגיעים דרך אפריקה :
אם עושים עצירה לעד מספר שעות באדיס אבבה – לא חובה להציג חיסונים. אחרת – יש להציג חיסונים לצהבת.
ביטוח נסיעות עשיתי רק לילדים, בפספורקארד, כולל אקסטרים. לנו יש ביטוח מכרטיסי האשראי, הסתפקתי בזה. למרבה הפלא, השתמשתי בשירות של פספורקארד פעמיים – פעם הזמנו רופא לילד למלון בקייפטאון, ופעם לקחנו את הבת לבית חולים פרטי בנייסנה. במקרה הראשון קיבלנו את הקוד לשימוש בכרטיס בעת טעינת הכרטיס. במקרה השני לא קיבלנו, והיינו צריכים להתקשר לפספורטקארד מבית החולים כדי לקבל את הקוד הזה. סך הכל – הביטוח בפספורטקארד יותר יקר מהביטוח הרגיל, אבל שווה !!!
לקחנו מזוודה לכל משתתף, ושכרנו עקב כך רכב גדול (Hyundai H1). הטיול שלנו היה אינטנסיבי בנסיעות ובמעברים, חוץ מחמשת הימים הראשונים בקייפטאון, ולכן היה חשוב שיהיה רכב גדול ונוח. אבל זה די טרוף להכניס ולהוציא כל יום-יומיים 5 מזוודות כבדות...
מזג אויר - Weather
אנחנו נסענו בתקופת החגים שלנו, זו תקופת האביב בדרא"פ. מזג האויר בכל המקומות היה סביר, אם כי היה לנו גשם פה ושם, שגרם לנו גם קצת פספופסים. למשל – באיזור נייסנה לא עשינו שייט ל-HEADS, כי כשהגענו לסירה היה טפטוף, והאישה והילדים לא רצו לשוט בסירה שלא היתה סגורה. עקב הגשם הזה גם לא טיילנוב-HEADS עצמם בנייסנה ובשמורת רורברג (מדרום לנייסנה), שאומרים שהיא יפה. עקב מזג האויר גם לא התאפשר לנו לעלות להר השולחן – אחרי שפעם אחת ויתרנו עקב תור ארוך, בפעם שניה לא ניסינו כי ראינו שיש ענן על ההר, ובפעם השלישית שניסינו נכשלנו – אמרו שיש רוח חזקה ברכבל העליון, למרות שלמטה לא היתה בכלל רוח והיה ממש נעים. בקרוגר פארק היה מעונן וקצת גשום בערב (אם כי זה עדיף על חום כבד שיש שם לרוב), ובבלייד קניון ירד גשם בערב ובבוקר, וכמעט ויתרנו על התצפית היפה בגללו.
לסיכום – אני חושב שעדיף לנסוע לדרום אפריקה בתקופת הקיץ (חורף שלנו), אם כי ברור שזו תקופה יותר עמוסה תיירותית, וכנראה גם יותר יקרה.
הר השולחן – Table Mountain
חובה לבדוק באתר האינטרנט של הר השולחן (http://www.tablemountain.net/) אם הרכבל פתוח ומה זמן התור לעליה ברכבל (כשמזג האויר יפה ומגיעים לא מוקדם בבוקר - התור הממוצע הוא שעתיים) - לפני שנוסעים למקום. עליה ברכבל להר השולחן נחשבת לאחד משיאי הטיול לדרום אפריקה, ולצערי אנחנו לא עשינו את זה. קניתי כרטיסים מראש באינטרנט. ניסינו לעלות להר פעם ראשונה ביום השלישי לטיול. הגענו להר השולחן (נסיעה של כעשר/12 דקות מהנמל) בסביבות שעה 11, והיה תור של בין שעה וחצי לשעתיים ומזג אויר חם החלטנו לוותר ולבוא פעם אחרת. פעם שניה התכוונו להגיע (באתר היה כתוב שהראות משתנה) אבל ראינו שההר מכוסה בענן אז ויתרנו ועלינו במקום זה לסיגנל היל שממול – זה לא אותו גובה ולא רואים את אותו מראה שרואים מההר, אבל גם נחמד. בפעם השלישית לא בדקנו באינטרנט, מאחר והיה מזג אויר מושלם – בלי עננים ובלי רוח, ולא חשבנו שיכולה להיות בעיה. הגענו להר בסביבות תשע בבוקר, היה תור מאוד קטן, וחשבנו ש"עשינו את זה". הורדתי את האישה והילדים בתחנת הרכבל התחתונה והלכתי לחנות, וכשהגעתי אשתי אמרה לי שאין מה להמתין – הרכבל סגור, עקב רוחות ברכבל העליון. זה מאוד הפתיע אותי, אבל ראיתי שגם באתר זה היה מצוין. לא ניסינו לעלות להר פעם נוספת.
אפשר לבטל כרטיסים שנקנו באינטרנט עד מספר ימים לאחר הרכישה בלי בעיה. שולחים מייל (יש באתר) והם עונים מהר ומזכים את האשראי.
שמורות טבע - National Parks
יש בדרום אפריקה שמורות טבע רבות. בכל מקום גובים דמי כניסה/שהייה. ככל שהפארק יותר אטרקטיבי/גדול – המחיר יותר גבוה. הכניסה והשהות הכי יקרים זה בפארק קרוגר – שילמתי כ-2800 ראנד על 2 הלילות שבהם היינו במחנה סקוקוזה (מעבר לעלות 2 הבונגלוס, שזה משהו כמו 700 שקל ללילה). דרך אגב – כשהתכתבתי עם אנשי הקרוגר הם כתבו לי שאצטרך לשלם על שהות של 3 ימים בפארק, ומלאני פריירה כתבה שאצטרך לשלם רק על שהות של יומיים – והיא צדקה. התלבטתי אם לעשות Wild Card (מנוי) משפחתי, שמקנה כניסה חופשית לשנה. מאחר והיינו 5 אנשים, מהם 4 מבוגרים – הייתי צריך לעשות שני כרטיסים כאלה, ועשיתי חשבון שרק אם נלך לכל השמורות שתכננו, ורק אם יחשיבו לנו את הילד הצעיר כמבוגר (ברוב השמורות מבוגר זה מעל גיל 11, אבל לא בודקים את הגיל האמיתי) – אז זה יכסה את העלות, אז לא קניתי. היה גם שיקול של נוחות והמתנה בכניסה לשמורות, שכמובן נחסכים בשימוש במנוי. בדיעבד אני חושב שיצא לי יותר זול מאשר לקנות את המנויים, וההמתנה בכניסה לשמורות היתה נסבלת, אם כי בכניסה לשמורות השומרים בכניסה זזים לאט.
לגבי הכניסה לקרוגר – יש למלא טופס ולהציג דרכון. יש להגיע לכניסה בזמן, עד חמש וחצי בערך תלוי לאיזה מחנה ממשיכים), כדי להספיק להגיע לכניסה למחנה עד שש (תלוי בעונה), ואז השער נסגר. אם עקב בלצ"מ ההגעה לשער הקרוגר מתעכבת – אפשר להתקשר למספר טלפון של שומר תורן (בשער של פול קרוגר המספר הוא +27 082 802 1204), שמגיע ללוות אותך למחנה. במקרה כזה יש לשלם תוספת של 545 ראנד. אפשר לקרא על הפרוצדורה הזו באתר של רשות הפארקים.
השכרת רכב – Car Rental
רצינו רק רכב אוטומטי, כי גם ככה נוהגים בימין וזה לא פשוט. בהתחלה שכרנו רכב ניסאן XTRAIL ישירות באוויס. אבל חודש לפני הנסיעה ביטלנו את זה ושכרנו באתר רנטלקארס, כולל ביטוח, רכב יותר גדול - יונדאי H1 דיזל. כדאי לבקש דיזל – המחיר קצת יותר זול, אבל היעילות יותר גבוהה. הרכב הגדול יותר יקר כמובן, אבל ההשכרה ברנטלקארס יותר זולה מאשר ההשכרה ישירות באוויס, כולל הביטוח. זה חוסך כמה מאות שקלים בודדים להשכרה. היה לנו נזק קטן ברכב וחוייבנו ב-160 ראנד, אז רק בשביל לראות אם רנטלקארס מחזירים את הכסף – אני אתבע את זה מהם ואעדכן. בסה"כ אוויס יצאו לא טוב איתנו, כי הם דרשו יום השכרה נוסף, בתואנה שאיחרנו בדקה !!! בהשכרת הרכב ביוהנסבורג, שזה שיקרי לחלוטין. אחרי התכתבות ארוכה איתם הם ויתרו על היום הנוסף, והחזירו את הכסף. גם בהשכרה בקיפטאון אוויס יצאו רע, כי לא היה להם את הרכב שהזמנו, וקיבלנו רכב יותר קטן (טויוטה RAV4, שהספיק לנו בלי המזוודות). הם אמרו שיתנו לנו פיצוי של 1000 ראנד על זה, וניסו לרד מזה בתרוץ עלוב ושיקרי שהם ויתרו על עמלת החזרת הרכב במקום אחר, שבעצם היתה כלולה כבר במחיר ההשכרה. גם על זה התווכחתי איתם ובסוף הם כתבו שהעבירו לי את הכסף.
את הרכב בקייפטאון שכרנו רק מהיום השלישי לטיול, מאחר וביום השני לקחנו מדריך ונהג לסיור ב-TOWNSHIPS ולנגה.
ביטחון אישי – personal security
בדרום אפריקה יש אחוז גבוה מאוד של פשע ורציחות. זה נתון פתיחה לא מזהיר כשמדברים על ביטחון אישי....אבל במקומות שהתיירים מסתובבים יש בדרך כלל שמירה, בעיקר אזרחית. בכבישים יש לא מעט ניידות של משטרת תנועה. עם זאת – יש להביא בחשבון שעקב העוני הנרחב – בכל מקום כמעט, בכל פינת רחוב וצומת – יש נזקקים שעומדים ומבקשים נדבה או שמנסים למכור לך משהו. כמעט בכל חניה מסודרת בעיר (לא בשמורות טבע), ובכל קניון וסופרמרקט, ולפעמים סתם ברחוב ראשי – יש אנשים שלובשים ווסטים צהובים ומכוונים אותך לחניה פנויה. הם מצפים שתתן להם תשר. אני אישית לא אהבתי את זה, והשתדלתי להימנע מלהשתמש בשרותיהם....
תחבורה וחניה - transportation
באופן כללי הכבישים בדרום אפריקה בסדר. בכבישים בינעירוניים מרכזיים יש כמה נתיבים, ולעיתים יש צורך בתשלום אגרה. ברכב שכור יש מכשיר שמאפשר תשלום של האגרה בסיום ההשכרה, בלי צורך לשלם בכל פעם. נדרש תשלום (של כמה עשרות ראנדים) גם בדרכים מקומיות תיירותיות, כמו בדרך צ'אפמן מדרום להוט ביי, ובכביש באיזור ציציקמה.
בכבישים בין עירוניים רבים יש רק נתיב אחד בכל כיוון, ויש הרבה כבישים שיש בהם 3 נתיבים, והנתיב האמצעי פעם מחובר לצד הימני ופעם לצד השמאלי, כך שזה מקל על עקיפה.
היו לא מעט מקרים שבכבישים היותר צדדיים היו בורות (potholes). בכביש N36 (בחרה מאיזור קרוגר הצפוני ליוהנסבורג) היו בורות גדולים ובתדירות גבוהה, מה שמאוד הקשה על הנהיגה בו.
הנהיגה היא בצד ימין, ולא קל להתרגל לזה. בכבישים בהם יש נתיב אחד בכל צד – נהגים איטיים יורדים לשוליים כדי לתת מעבר חופשי לרכבים יותר מהירים.
בכל דרום אפריקה כמעט ולא נתקלתי בצורך לשלם על חניה. בנמל של קייפטאון יש מגרשי חניה, אבל גרנו ממש בנמל, כך שלא היינו צריכים את זה. פעם אחת הגענו בערב עם הרכב למקום, ומצאנו חניה בחינם ברחוב סמוך.
פרט לכניסה ליוהנסבורג כשהגענו מקרוגר, שם היה פקק לא גדול של כרבע שעה – לא נתקתי בפקיים נוספים.
כל הזמן השתמשתי בוייז, בלעדיו הייתי אבוד. בעת נסיעה ארוכה על כביש מסויים – כיביתי אותו, לחסוך בטריה ולחסוך שימוש באינטרנט. ה-1 ג'יגה שקניתי בשדה התעופה הספיקה לי לשימוש בוייז בכל הטיול + גלישה באינטרנט.
אכיפה – יש לא מעט מצלמות מהירות קבועות, וגם מכמנות לייזר. יש בכל מקום שלטי הגבלת מהירות, ובהרבה מהם יש סימן לאכיפת מהירות. לא תמיד כשיש סימן יש אכיפה, אבל לפעמים יש, בעיקר בסביבת ערים וישובים (שם מותר לנסוע רק 60). כשאין סימן לאכיפה, אפשר בדרך כלל לנסוע בשקט במהירות גבוהה, אבל היה פעם שראיתי מלכודת מהירות לייזר בכביש שלא היה מסומנת בו אכיפה. במלכודות לייזר אם תופסים אותך על מהירות גבוהה - בדרך כלל השוטרים עוצרים את הרכב במקום. גם בתוך הערים יש לעיתים מצלמות. במיוחד יש לשים לב למצלמות שמוצבות בירידה, מאחר ושם נהגים מגבירים מהירות. ראיתי גם פה ושם מלכודות לייזר בכבישים מהירים (שם מותר לנסוע 120 קמ"ש), ואפילו ראיתי רכב שנסע ממש לפני בכביש מיר ושעצרו אותו על מהירות. המצלמות הקבועות בדרך כלל צבועות בצהוב - חלק מהן על עמוד, כמו בארץ, וחלק נמוכות (בגובה ארון חשמל). לרוב הוייז מודע למצלמות ומתריע, אבל לא תמיד. מלכודות לייזר יש לפעמים בכניסה לערים. אותי שוטר עם לייזר עצר בכניסה לגרסקופ (לפני הבלייד קניון) וטען שנסעתי 73 במקום 60. הוא טען שהקנס הוא רק 250 ראנד, ושאפשר לשלם במקום, בלי שחברת ההשכרה תהיה מעורבת. לא התווכחתי איתו, אבל לאחר שהסברתי שאני תייר והתחננתי שיוותר לי – הוא ויתר לנו.
גם בתוך קרוגר פארק, שם מותר לנסוע רק 50 קמ"ש – יש מכמנות מהירות (לייזר). ראיתי מכמונות כאלה לפני ואחרי מחנה סקוקוזה. כדאי להיזהר.
כספים - Money
בשדה התעופה - ממול הדלפק של וודקום מימין יש כספומט. יש לשים לב שבחלק מהכספומטים יש עמלה נוספת, שמתווספת לסכום שמושכים. בכספומט בשדה התעופה יש עמלה כזו (של 1% מהמשיכה), כך שכדאי למשוך שם רק סכום הכרחי ליום הראשון. ברוב הכספומטים בבנקים במקומות אחרים לרוב לא היתה עמלה כזו – הסבר על העמלה מוצג במסך, לפני אישור ביצוע המשיכה.
יש לשים לב שבחלק מהכספומטים יש הגבלת סכום משיכה (1000 ראנד), אבל לרוב אין הגבלה כזו, ואפשר למשוך כמה אלפי ראנד.
לא כדאי לרכוש ראנדים בארץ. העמלות מטורפות. אני שילמתי רוב הזמן בכרטיס הויזה שלי, שבו עמלת ההמרה הכי משתלמת. רוב המקומות מקבלים כרטיסי אשראי, אבל היו מספר מקומות, לדוגמא בקיאקים בווילדרנס – שלא מקבלים אשראי. כדאי לקחת גם סכום קטן בדולרים, למקרה חרום (לא השתמשתי בו).
תקשורת - Communication
אנחנו לא עשינו תכנית שיחות מהארץ – השתמשנו רק בכרטיסי סים מקומיים. בשדה התעופה, ממש ביציאה מהמכס, בצד ימין, יש דוכן של Vodacom, חברת הסלולר הגדולה בדרא"פ. מבקשים כרטיס סים, ואפשר לקנות דאטה ושיחות. קניתי לי 1 ג'יגה דאטה (155 ראנד) ושיחות שעה (100 ראנד). סים עולה 45 ראנד. הבחור בדלפק מחליף לך את הסים, ושומר על הסים הקודם. הוא מציע לך לקנות מעביר מחשמל אירופאי לאנגלי. המחיר מופקע – 140 ראנד, שבכל סופר מוכרים את זה ב-25-35 ראנד. לא לקנות !!!
במהלך הטיול טענתי עוד שיחות ודאטה לילדים. המחירים כאמור לא גבוהים. קונים שובר בקופה בסופרמרקט ובהקשה פשוטה בטלפון הוא מופעל (כתוב על השור איך להפעיל אותו) – כדאי לוודא שהשובר שקונים תקף לכמות הימים של הטיול, אחרת הוא פג תוקף מהר.
WIFI יש כמעט בכל מקום, אם כי האיכות שלו בחלק מהמקומות בהם לנו לא היתה גבוהה.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
חלק שני
26.9 - נחיתה בקייפטאון, בערב אוכלים בנמל
טיסה באתיופיאן, עם עצירה באדיס אבבה (שדה תעופה מחורבן ומסריח).
הגעה לשדה התעופה בקייפטאון – 15:30 - שדה תעופה יפה.
בשדה קנינו סים והוצאנו מזומן בכספומט – ראו פירוט בסעיפים למעלה.
בשדה חיכתה לנו נציגה של משרד הנסיעות שעזר לנו בתכנון הטיול (ראו למעלה). היא עזרה לנו לקחת מונית ביציאה משדה התעופה. מחיר המונית לנמל ממש לא יקר, משהו כמו 100 שקל לכולנו. נתתי טיפ לבחורה שעזרה לנו להכניס את המזוודות למונית.
כשהגענו למלון (LAWHILL) היינו די בשוק. לא ציפינו לרמה כזו גבוהה, למרות שהמחיר בהתאם (4500 ראנד ללילה, בלי ארוחת בוקר, משהו כמו 1200 שקל). יש מהמלון נוף יפה ללגונה הפנימית ולמלון הכי טוב בדרום אפריקה – One and Only, שבחלקו יושב על אי בלגונה. כדאי לבקר במלון הזה. על האי הזה יש גם ספא ברמה גבוהה, שהמחירים בו די דומים למחירים בארץ.
לדעתי למשפחה מאוד כדאי לקחת מלון טוב וקרוב ככל האפשר לנמל, כי יש שם הרבה אקשן, מסעדות, חנויות וכו'. כמובן שזה מייקר את הטיול, אבל לדעתי שווה להוציא על זה. בנמל אפשר לעשות הרבה פעילויות תיירותיות – גלגל ענק (עשינו), השכרת אופניים (לא עשינו), ביקור במלון סילו ועליה לגג שלו (עשינו), ביקור במוזיאון האמנות החדש שצמוד למלון הזה (הילדים הגדולים היו, אמרו שמאוד יפה), לשוט סתם באיזור (לא עשינו) ולשוט לאי רובן, בו נלסון מנדלה היה כלוא (לא עשינו). יש אפילו טיול עם הליקופטר, למי שהכסף לא מהווה בעיה אצלו...גם סתם לטייל בנמל זה נחמד. יש שווקים מקורים של אמנות ואוכל, המון מסעדות, חנויות אומנות ומרכז קניות גדול, עם סופרמרקט.
בערב הראשון יצאנו לקנות מצרכים בסופר (הליכה של כמה דקות, דרך המלון One and Only), שנמצא במרכז הקניות בנמל, בקומה התחתונה, בחנות WOOLWORTH. המחירים בסופר הזה די דומים למחיר סופר ממוצע בארץ (יותר יקר מרמי לוי...). תביאו בחשבון שמבחר מוצרי החלב פחות טוב מבארץ, וגם הטעם...
אחרי הקניות אכלנו באחת המסעדות הרבות שבקומפלקס, ביציאה מהסופר. בדיעבד הבנו שהיא מרשת מאוד גדולה בדרום אפריקה – Mugg & Bean. מאוד נהננו, המחירים זולים, בערך חצי מבארץ, ויש מבחר גדול – גם של סנדויצים חמים, גם של מנות מבושלות, גם של המבורגרים וסטייקים, וגם של מאפים ומשקאות. לדוגמא – שייק פירות טעים (סמוטי) עולה 10-12 שקל.
באיזור הנמל יש הרגשת ביטחון טובה. בכל פינה יש שומרים מקומיים, ולא רואים בשטח קבצנים ורוכלים.
27.9 – בבוקר מטיילים בנמל, אח"כ בטיול מאורגן ב-TOWNSHIPS - לנגה
בבוקר קמנו והלכנו רגלית לנמל. עברנו בשוק האמנות המקורה – יש שם רמה גבוהה של מוצרים, כולל תמונות שמכילות פח, כמו הפחונים בשכונות העוני. עברנו גם בשוק האוכל המקורה, שם קנינו פירות יבשים ואגוזים. לאחר מכן הצטלמנו עם פסלים לכיוון הר השולחן, המשכנו לאיזור חנויות האמנות, ולמלון SILO, שם עלינו לגג לתצפית יפה (עולים לקומה שש, ואז מבקשים שיזמינו את המעלית לקומה 11).
בצהריים הגיע לקחת אותנו עם רכב המדריך – - Odwa Futshane בחור צעיר (28), שגר בלנגה (שכונת עוני מרכזית בקייפטאון). הוא היה טוב - מומלץ. [email protected], . 078 8654 280. בתחיה הוא לקח אותנו למוזיאון בשם district 6, על שם רובע שהיה במקום ונמחק בזמן האפרטהייד, כי ברובע היתה הרמוניה בין לבנים ושחורים, שלא התאימה למשטר. היה לנו שם מדריך מקומי "צבעוני" כבן 70, שלמשפחתו היה בית בשכונה. הוא סיפר מה היה לפני האפרטהייד ותוך כדי, והיה מעניין. המוזיאון עצמו קטן וצנוע, בתוך כנסיה. משם נסענו עם המדריך ללנגה. בתחילה הוא לקח אותנו למרכז הקהילתי שם, ראינו את המקום ועבודות קרמיקה שעושים שם, ושתינו קפה. משם הלכנו ברגל לאיזור העוני, שם אנשים גרים במכולות או בצפיפות איומה בבתי אבן. יש בדרך גם נשים ששורפות על אש ראשי כבשים. נכנסו לבתים של עניים. משם נסענו ברכב לאיזור אחר, שם יש גם צריפונים, והמדריךלקח אותנו למבשלת בירה מאולתרת, שם שתינו בירה ביצור מקומי. המובטלים במקום שתו אחרינו. משם עוד הסתובבנו קצת בפחונים ואז החזיר אותנו לעיר. ביקשנו שיוריד אותנו במסעדה שהומלצה באינטרנט, אבל כשהגענו ראינו שהיא לא בשבילנו, אז הלכנו לרחוב הראשי (long st). היה כבר שש, התחיל להחשיך, ולא מרגישים באיזור הזה כל כך נעים להסתובב בשעות האלה. בכל פינה יש אנשים מפוקפקים, ולא רואים הרבה לבנים. נכנסנו למסעדת סטייקים שהמליצו לנו עליה, שבדיעבד הבנו שהיה שייכת לרשת - TIGERS MILK LONG STREET. בני ואני אכלנו שם סטייקים "חבל על הזמן" ובמחירים נמוכים – 180 ראנד לסטייק מעולה. משם לקחנו מונית למלון בנמל, שילמנו 90 ראנד.
בערב הסתובבנו בנמל ועשינו סיבוב בגלגל ענק (420 ראנד לכולנו, על הילד הקטן שילמנו מחיר ילד, אחרי ויכוח קטן...). נחמד, אבל לא חובה...
28.9 – שייט לכלבי ים, פינגווינים וכיף התקוה הטובה.
בבוקר לפני תשע התייצבתי במשרד של אוויס בעיר (נסיעה קצרה במונית – 70 ראנד). לקחתי משם את הרכב ונסעתי למלון שלנו. עד שכולם היו מוכנים כבר היה די מאוחר, ונסענו להר השולחן. זו כמובן היתה טעות לצאת להר השולחן אחרי תשע בבוקר. רכשנו כרטיסים יום קודם דרך האינטרנט. כשהגענו לתחנת הרכבל הורדתי את בני המשפחה והמשכתי הלאה לחנות, מרחק גדול. תפסתי טרמפ מהחניה לרכבל, אבל כשהגעתי אמרה לי אשתי ששמעה שהתור מוערך בשעה וחצי עד שעתיים, היה חם והחלטנו לוותר על העליה באותו יום. המשכנו משם ל-Hout Bay, כדי להגיע לשייט של 12:15 לאי כלבי הים. חונים במגרש חניה גדול בכניסה לעיירה, מול חוף הים החולי המקומי. בתחילת המזח שקרוב לחניה היה בחור שהאכיל כלב ים מפוטם, ונתן לבני גם להאכיל אותו (נותנים לו טיפ קטן). הסירות יוצאות ממזח אחר, מימין, הליכה של כמה דקות צפונה מהחניה. השייט הוא בסירה קטנה יחסית, והים די גלי, כך שיש מצב שמקבלים קצת בחילות. מגיעים לאי כלבי הים תוך כעשר דקות/רבע שעה, ועוצרים לידו למשל זמן זהה. רואים את כלבי הים משתזפים על האי שלהם ושוחים בים, מראה יפה. בחזרה הסירה עושה סיבוב במפרץ היפה. במזח מוכרים מזכרות במחיר זול. למשל – כובע עם כיתוב של דרום אפריקה אפשר (בהתמקחות) לקנות ב-50 ראנד, בעוד שבכל שאר המקומות אותו כובע יעלה מינימום 75 ראנד.
מהחניה נסענו לכיוון דרך צ'אפמן היפה, שמשקיפה על המפרץ של הוט ביי. עצרנו לתצפית, ואז ניגשו אלינו זוג צעירים שהציעו דמויות של חיות שעשויות מחרוזים קטנים. זה פריט שנמכר בכל מקום כמעט, אבל אצלם הוא זול כמובן. אחרי התמקחות קניתי פינגווין בינוני ב-40 ראנד, ממש זול. הנסיעה בדרך צ'אפמן עולה 45 ראנד. בהמשך הגענו לעיר סימונס ביי (יש שם נמל צבאי עם סירות צבאיות). בולדרס ביץ/, שבו נמצאים הפינגווינים – נמצא בפניה שמאלה מהכביש הראשי לכיוון דרום, אחרי מרכז העיר/עיירה. אפשר לחנות במגרש החניה הראשי (אני חושב שללא עלות), או באחד הרחובות הסמוכים (שם חניתי). ליד מגרש החניה יש דוכני מזכרות .ממגרש החניה יורדים ישר לחוף ללא תשלום. בחוף ללא תשלום מסתובבים כמה פינגווינים, ואפשר להתקרב אליהם מאוד. הבנתי שאפשר ללכת רגלית על החוף שמאלה ולראות יותר פינגווינים (לא הלכנו) בחינם. ממגרש החניה ימינה, אחרי הליכה של כמה דקות – מגיעים לכניסה לשמורה בתשלום. הולכים על שביל עץ, שמעל החולות שבהם בתי הגידול של הפינגווינים. הפינגווינים מסתובבים מתחתך, ממש נחמד. מגיעים בסוף לחוף הראשי של הפנגווינים, ורואים כמות גדולה שלהם על החוף. בסך הכל חוויה נחמדה. בחזרה אכלנו גלידה מדוכן מקומי,לא משהו (גם ניסו לעבוד עלינו בחישוב המחיר).
משם נסענו כחצי שעה דקות עד לכניסה לשמורת כיף התקוה הטובה. הכניסה די יקרה. בדרך יש משמאל נופים יפים, לפני ואחרי הכניסה לשמורה. משם ממשיכים בנסיעה שם עוד כרבע שעה עד לכיף עצמו. עוצרים בחניה גדולה, ששמעתי שיש בה בבונים, לא היו כשהיינו. אכלנו צהריים במסעדה של הכיף – נוף יפה, מחיר די גבוה (יחסית לדרא"פ) ואיכות בינונית. עלינו ברכבל הירוק הישן לתצפית למעלה (יש שם מגדלור). הנוף מהתצפית יפה. ירדנו ברגל לחניה, למרות ששילמנו על הרכבל גם לירידה (המחיר זול). אפשר מהחניה לרדת ברגל עד לחוף הים עצמו, אבל אנחנו נסענו ברכב, כי היינו חייבים לצאת מהפארק עד רבע לשש, אחרת היינו מקבלים קנס כספי די גדול. בכביש שעל החוף עצרנו להצטלם עם כמה בנות יענה שמסתובבות שם. יש גם איילים בחורש שממול. הצטלמנו בשלט של כיך התקוה הטובה, שם מצטלמים מלא תיירים. בסך הכל "לא נפלתי" מכיף התקוה הטובה, למרות שהנוף מלמעלה יפה.
בדרך חזרה לקיפטאון עצרנו בסופר מרקט גדול בדרך. חברים שלנו שביקרו באיזור בעבר ביקרו ביקב קונסטנציה שבדרך, אבל כשעברנו שם בערב המקום היה סגור. בערב אכלנו במלון.
-----------------------------------------------------------------------------
29.9 – טיול באיזור החוף הדרומי של קייפטאון, סיגנל היל וקניון סנצ'ורי סיטי
בני הצעיר היה חולה ושכב במיטה עם חום. הילדים הגדולים רצו לטייל לבד, והלכו לקניות בקניון בנמל, ולמוזיאון האומנות המודרנית החדש בנמל - zeitzmocaa. אשתי ואני נסענו לטייל באיזור החופים. התחלנו בפארק של גרין פוינט – נחמד ושליו, עם הרבה מים והסברים אקולוגיים. המשכנו לטיילת של סי פוינט. הסתובבנו שם, יש שם השכרת אופניים על הטיילת. למרות שהיה יום די יפה, לא היה שם הרבה אקשן. המשכנו בנסיעה ברכב לכיוון קמפס ביי, עצרנו להצטלם בחוף המנגלים, לפני העיירה, ועצרנו לרגע בקמפס ביי, שזו עיירת חוף "רגילה". חזרנו למלון כשהבן התקשר שהתעורר.
בהמשך היום הזמנו רופא למלון שלנו, עבור הבן הצעיר שלנו. לאחר שהרופא לא מצא משהו מיוחד – נסענו לסיגנל היל. לא עלינו להר השולחן כי ראינו ענן ש"יושב" על ההר. הצטלמנו, והמשכנו משם לקניון מחוץ לעיר – Century City (Canal Walk). אכלנו שם במסעדה איטלקית, וקצת הסתובבנו. המחירים של המותגים לא ממש זולים. בערב יואב בני ואני יצאנו לנמל, ואכלנו סושי, איטריות סיניות וגלידה (יש בנמל אזור מקורה של פאסט פוד, וגם בר פתוח עם מוסיקה חיה כל ערב).
-------------------------------------------------------------------------------
30.9 – בו קאפ (הרובע המלאי), פסטיבל בהרמנוס
בבוקר קמנו מוקדם והחלטנו לעלות להר השולחן – ראה פירוט בפרק של הר השולחן למעלה. לא עלינו. ירדנו בכביש שמוביל להר השולחן (בכיוון ההפוך) לרובע המלאי – בו קאפ, שהמיוחד בו הם הבתים הצבעוניים שלו. הסתובבנו קצת וישבנו לשתות קפה בבית קפה נחמד בשם BATAVIA. משם נסענו לפסטיבל הלוויתנים בהרמנוס. עמדנו בפקק די ארוך של כשעה בכניסה להרמנוס, כך שבמקום שעה ורבע הדרך לקחת לנו שעתיים ורבע. אני לא בטוח שזה שווה את זה. חנינו בכיכר הראשונה בכניסה לעיירה, והלנו ברגל לכיוון החוף. קנינו בדרך אננס בזול. בפסטיבל היו מלא אנשים, בעיקר מקומיים. היו מופעים של זמרים מקומיים, אבל בלי להקה, לא משהו. לוויתנים לא ראינו שם, למרות שזו העונה. ראינו שפני סלע בין הסלעים, מופע ריקודים אפריקאי של ילדים ונערים, ובעיקר הרבה דוכנים של שמונצס, אוכל וכו'. היתה גם תצוגה של סחלבים (רק גל נכנסה לראות). אכלנו צהריים במסעדה נחמדה בעיירה, וחזרנו לרכב אחרי קניות. הדרך חזרה היתה יותר מהירה – כשעתיים, אולי קצת פחות, עם פקק לא נוראי ביציאה מהעיירה.
1.10 – דרך היין
יצאנו מקייפטאון לכיוון סטלנבוש. לא נכנסנו לעיירה (וייז הוביל אותנו בכביש עוקף). מסטלנבוש ואילך הדרך ירוקה ויפה. עצרנו ביקב הראשון - Delaire Graff שקרוב ליציאה מהעיירה, שם יש פסלים יפים ונוף יפה. היין שם בינוני, כי זה יין צעיר –היקב עצמו צעיר. גל ביתי לא הרגישה טוב, וביקשה שניקח אותה קודם כל למלון בפרנצ'וק. בדרך לשם עצרנו לרגע ביקב הגדול Boschendal, ועשינו סיור במוזיאון המכוניות (אשתי וביתי נשארו ברכב, לא נכנסו למוזיאון). המוזיאון נחמד, עם הרבה רכבי אספנות. משם לקחתי את כולם למלון בפרנצ'וק, ונסעתי עם בני הצעיר בחזרה ליקב Boschendal, כדי לעשות שם סיור מודרך (כשהיינו במוזיאון המכוניות הזמינו לנו מקום מראש, אבל לא היה צריך – היינו היחידים בסיור). הסיור (קצת פחות משעה) היה מעניין ונחמד. רואים את המבנה המשומר של האחוזה המקומית, את הציוד להכנת היין, החביות ומחסן היינות. כדי להגיע לסיור ולטעימות היין פונים ימינה בכניסה ליקב. אם פונים שמאלה מגיעים למסעדה המומלצת של היקב, וגם למבנה משומר של האחוזה. משם נסענו ליקב MOTTA, שנמצא קצת אחרי מוזיאון המכוניות משמאל. יש שם גם מוזיאון אומנות חינמי קטן, ואגמון קטן. בדרך ראינו שיש באיזור רכבת תיירים נחמדה, שלא היינו מודעים לקיומה. ואפשר גם לשכור אופניים ולעשות טיולים באיזור, שהוא מאוד יפה. בערב הלכנו למסעדה איטלקית – ALORA, ברחוב הראשי, ממש מול המלון שלנו (לה פונטיין).
2.10 – פרנצ'וק, יקב Haute Cabriere, נסיעה לנייסנה, בי"ח
בבוקר הסתובבנו קצת בפרנצ'וק. יש הרבה גלריות, בוטיקים, מזכיר עיירות תיירותיות באירופה ובארה"ב. ביתי גל אמרה שחבל שלא נשארנו שם יותר. משם נסענן ליקב Haute Cabriere, שנמצא על הכביש שיוצא מהעיירה לכיוון ההרים. זה יקב במערה, עם נוף יפה. שתינו שם יין, יותר איכותי מהיין ששתינו יום קודם. קיבלנו גם ברנדי. משם עלינו למעבר ההרים בדרך לכיוון איזור החוף. יש תצפית יפה על העמק של פרנצ'וק, בדומה למה שרואים מהיקב. קצת אחרי היקב ראינו בבונים על הכביש, פעם ראשונה בטיול (אח"כ ראינו הרבה). הנסיעה לנייסנה היתה ארוכה מאוד, משהו כמו 4 ומשהו שעות. בדרך דיברנו עם בעל הדירה שלנו בנייסנה, ושאלנו לגבי רופא לביתי גל. הוא אמר שאין בנייסנה רופא שמגיע לחדר, אלא צריך ללכת לבית חולים, אפשר פרטי. כשהגענו לצימור התקשרתי לבית החולים, ונסענו לשם עם אשתי והבת. בבית החולים בדקו את ביתי ונתנו לה תרופה. לאחר מכן הלכנו לאכול (מאוחר יחסית) בנמל היחסית קטן של נייסנה. מקום נחמד. ישבנו במסעדה גדולה בקצה למעלה בשם 34 DEGREES. יש שם מגוון גדול שלמאכלים, אבל מאחר והגענו "בדקה ה-90", לא נתנו לנו להזמין כל דבר שרצינו. הילדים לא התלהבו מהאוכל, אבל לדעתי היה בסדר.
3.10 – שייט בווילדרנס, ביקור בברטון און דה סי, בלילה שוב בילוי בנמל של נייסנה
בבוקר נסענו לשייט קאנו וקיאקים ב-Eden בנהר הווילדרנס, 40 דקות צפונה מנייסנה. ההשכרה של הסירות היא ליד הכניסה למלון Fairy Knowe – יש שלט הכוונה על הכביש שלאורך הנהר. בקאנו חותרים 2 אנשים, בקיאק בני עידו חתר לבד. חתרנו כשעה עד לקצה הנהר שמתאים לחתירה. ואז עוצרים והולכים ברגל בשביל עץ ביער לארך הנחל - כחצי שעה עד למפל וחזרה. אשתי היתה בלי נעליים (נשארו בסירה של הילדים הגדולים, שלא המשיכו איתנו), ולכן ויתרה על הטיול הרגלי, וחיכתה לנו בסירה. האמת שהמפל לא כזה מרשים, וההליכה די ארוכה, לא בטוח שמשתלם. אבל הטראומה המרכזית היתה בחזרה בסירות – אשתי חזרה בקיאק ובני הצעיר ואני חזרנו בקאנו. עקב רוחות נגדיות לא הצלחנו לחתור לכיוון חזרה, ורק בעזרת סירת מנוע מקומית שמשכה אותנו חילצנו את עצמנו עד לגדת הנהר, שם השארנו את הסירות וחזרנו ברגל למשרד, יחד עם אשתי (היא הלכה יחפה, ומזל שתפסנו טרמפ עם מקומי, שלקח אותנו ברכבו). אני חושב שזה חוסר אחריות של המשכירים, שבטח ידעו על הרוח המתגברת ולא הזהירו אותנו. לדעתי לא כדאי לעשות את השייט הזה בווילדרנס, זה פשוט מסוכן.
יצאנו מווילדרנס וקפצנו לתצפית ב"דולפין פוינט", שזו נקודת תצפית על הכביש הראשי (זה בסיבוב הכביש, בשם שלה על הכביש לא כתוב דולפין פוינט, אלא שם אחר) – ביציאה מווילדרנס פונים ימינה, וזה ממש קרוב משמאל. יש להיזהר בכיווני הנסיעה וחזרה, כי צריך להסתובב ויש שם קו לבן). יש נוף יפה, ורואים לוייתנים !!! אנחנו הבאנו משקפות, כך שראינו אותם במשקפת. משם נסענו על הכביש הראשי חזרה לכיוון נייסנה. לפני נייסנה פנינו לברנטון און דה סי. בדרך עצרנו לתצפית יפה וגבוהה על כל האיזור. בברנטון או דה סי ישבנו לאכול במסעדת BLU. מהמסעדה רואים ליוויתנים ודולפינים, ושקיעה יפה. האוכל בינוני, וכך גם המחיר. בערב בנייואב ואני עוד קפצנו לאכול צדפות בנמל של נייסנה – במסעדת JJ'S (יש מלא שטרות מכל העולם ובקבוקים עם הקדשות של האורחים בתקרה). טעים ולא יקר. הזמנו שייט בנייסנה למחר. שאלתי אם יש בסירה גג, כי ידעתי שיכול להיות גשום. אמרו שיש.
4.10 – שייט שלא היה, ביקור ב-TENIKWA WILDLIFE (חוות נמרים), באנג'י, והעץ הגדול בציציקמה
בבוקר יצאנו לשייט בנמל של נייסנה. השייט יוצא ממלון TURBINE, שהוא מלון מהמם – שבנוי על מפעל תעשייתי. כדאי לבקר !!! אשתי והילדים לא רצו לעשות את השייט, כי טיפטף, ולסירה היה רק כיסוי קטן. החזירו לנו את הכסף. בדיעבד שמענו מישראלים שפגשנו שהשייט הזה לא משהו, כי בעבר השייט היה למשורת הטבע של נייסנה, וראו מלא ציפורים ונופים, אבל עקב השריפה הגדולה שהיתה באיזור לפני כמה חודשים – לא שטים בכלל לשמורה, אלא רק ל-HEADS.
משם נסענו לחוות החיות TENIKWA. ויתרתי על העליה לנייסנה HEADS ועל שמורת רורברג היפה בגלל הגשם. בחווה רואים חתולים טורפים שונים, אפשר גם לעשות הליכה עם צ'יטות, אבל רק בהזמנה מראש ורק בשעה שלוש. סיור נחמד ומעניין עם מדריך. קיבלנו קפוצ'ונים לגשם. ראינו סרוולים, נמרים, צ'יטות, אריות וקרקלים. משם נסענו לכיוון ציציקמה – עצרנו בדרך בבאנג'י. כשהגענו שילמנו לי ולבנים רק על הליכה על הגשר לראות את הקפיצות מקרוב (150 ראנד לאדם), אבל יואב החליט שהוא רוצה לקפוץ, ואמרתי לו שאני משלם. הוא קפץ – 216 מטר !!!, למרות שאשתי לא רצתה שיקפוץ. אח"כ נסענו כולנו לשמורה של העץ הגדול (הליכה קצרה ביער, בינוני), פגשנו שם כמה משפחות של ישראלים. משם נסענו למלון שלנו ביישוב הסמוך STORMRIVER. הלכנו לאכול במלון המקומי - TSITSIKAMMA VILLAGE INN, מקום שהומלץ לנו ע"י הברמן בבאנג'י. מקום יפה, עם פוחלצים של חיות על הקירות. גם שם היו מלא ישראלים. אוכל טוב ומקום טוב – אויירה חמימה ונעימה.
5.10 – ציציקמה, טיול סגווי, קנופי (אומגות) ופורט אליזבת
בבוקר אשתי, אני והילד הצעיר נסענו לשמורת ציציקמה. הילדים הגדולים נשארו בבריכה במלון. היה תור קטן בכניסה לשמורה, הכניסה יקרה יחסית, והירידה לחוף בדרך יפה, עם בבונים. מחנים בחניון והולכים בשביל שעובר ביער ומשקיף לים, עד הגשרים התלויים שעל שפך הנהר לים. משם יש גם יציאה לקיאקים ושחיה על מזרון – זו פעילות מומלצת, אבל מראש לא רציתי לעשות כי זה נראה קר לעונה. הנוף של הגלים הגבוהים והסלעים יפה. ההליכה לגשרים וחזרה לוקחת כשעה בהליכה מהירה.
בחזרה מיהרנו לטיול סגווי. אני יצאתי למקום ברגל, ואשתי הרימה את המזוודה הכבדה של הבן האמצעי ונתפס לה הגב. הם איחרו קצת לטיול סגווי, ואביבה לא עשתה אותו בגלל הכאבי גב. הטיול סגווי הוא של שעה, יוצאים ליער שליד העיירה StormsRiver, עוברים נחל ונוסעים על שביל כורכר, אין קפיצות משוגעות. נחמד. היינו קבוצה של 6 + מדריך – עם בני זוג מברזיל.
משם הלכנו ישר לקנופי, שגם נמצא ברחוב הראשי בסטורמסריבר. בהתחלה יש הדרכה בחדר מסודר, ומשם מסיעים אותך ליער, לאומגות על צמרות העצים (עוברים מעץ לעץ). עוברים 10 אומגות, נחמד. חוזרים חזרה ברגל בעליה – במשך 600 מטר, ואז חוזרים ברכב למרכז. הילדים הגדולים לא השתגעו על זה, אמרו שמשעמם.
משם נסענו ישר לקניון הגדול WALMER PARK בפורט אליזבת, שם הספקנו להיות שעה. אשתי הלכה לספר, אני קניתי תרופות בזול, ונעלי נייק זולות. משם נסענו למלון. מהמלון נסענו למסעדה הודית מול החוף - RAASOIE KITCHEN. האוכל די חריף אבל טעים. המלצר היה לבן, יווני במוצאו.
6.10 – טיסה לפורט אליזבת ליוהנסבורג, נסיעה קרוגר (סקוקוזה)
אכלנו ארוחת בוקר מוקדמת במלון בפורט אליזבת והגענו לשדה התעופה כשעה וקצת לפני הטיסה, אחרי שהחזרנו את הרכב (היה סימן פגיעה קל בשימשה הקדמית, כנראה מציפור שפגעה בשימשה, חוייבתי על כך ב-160 יורו). כשנחתנו ביוהנסבורג לקחנו את הרכב בשדה (המתנו לא מעט לקבל אותו בדלפק של אוויס) – לא היה להם יונדאי H1, אז קיבלנו פולקסווגן טרנספורטר חדש לגמרי. אמרו לנו ששעת קבלת הרכב היא 10:50, כך שנוכל להחזירו עד 11:19 בלי תשלום על יום נוסף. יצאנו לדרך הארוכה לסקוקוזה. בדרך עצרנו לאכול בננדוס בתחנת הדלק ALZU בכביש המהיר, שם יש מאחור אגמון עם חיות שמסתובבות. נחמד. הנסיעה לקרוגר מעייפת, בחלקה איטית עוברת בתוך עיירות וכפרים (בקירבת הקרוגר). הגענו לשער פול קרוגר בקרוגר בסביבות חמש ועשרים (לא שילמנו על הכניסה – אמרו לנו שנשלם במחנה), ולמחנה סקוקוזה ברבע לשש (הנסיעה מהשער לסקוקוזה לא ארוכה, אבל מותר לנסוע רק 50, ויש מלכודת לייזר בדרך). בשש סוגרים את שער המחנה !!! בצ'ק אין במחנה הזמנו טיול בוקר למחרת, אמרו לנו להגיע לחניה הראשית בארבע ורבע בבוקר, אבל שאפשר להגיע עד ארבע וחצי. קיבלנו 2 בונגלוס צמודים, האמת שיותר טוב ממה שציפינו. מיטות נפרדות, אבל יש מזגן, שירותים ומקלחת צמודים, כיור מטבח ומקרר מחוץ לחדר, וגז משותף ליד. אווירה מאוד כפרית ופשוטה, עם מדשאות מסביב, והנהר סאבי ממש ממול (לא רואים חיות בנהר במחנה). המסעדה והחנות בכפר במרחק הליכה. המחירים בחנות קצת יותר גבוהים מבסופר רגיל, במסעדה מחירים רגילים לדרא"פ, איכות סבירה. אכלנו ארוחת ערב בישיבה בחוץ ליד הנהר. קצת קריר, אבל נחמד. יש גם מקום ליד שבו יושבים בחצר מקורה ורואים טלויזיה ציבורית, ושם מגישים גם אלכוהול.
7.10 – טיול בוקר שלא היה, מטיילים בקרוגר, ספא
לפנות בוקר התעוררנו לטיול הבוקר, אבל הערנו את הילדים קצת מדי מאוחר (הבן האמצעי התקלח ועיכב את כולם). הגענו למגרש החניה לטיול הבוקר בארבע עשרים ושמונה, וגיליו שהטיול כבר יצא. גם שער המחנה היה סגור. חזרנו מאוכזבים לישון. בבוקר אשתי ואני הלכנו למשרדי המחנה, והתווכחנו איתם על קבלת טיול חלופי. אחרי ויכוחים של כחצי שעה (אשתי התווכחה איתם כלביאה J ) הסכימו לתת לנו את טיול הבוקר בבוקר למחרת. יצאנו מרוצים ויצאנו לטיול עצאי עם הרכב שלנו בכביש הפארק. נסענו לאורך הכביש מסקוקוזה למחנה Lower Sabi, לאורך נהר הסאבי. ראינו שיירות של פילים, 2 אריות על כביש (שמאלה מהגשר הראשון), ג'ירפות, תאו, הרבה אנטילופות, היפופוטמים, תנינים, קופים (בבונים וקופי ולווט, שאותם רואים גם במחנה), וגם נמר אחד (מרחוק). ב- Lower Sabi אכלנו ארוחת צהריים קלה, ב-MUGG & BEAN, ואשתי והבת קנו מזכרות. בצהריים חזרנו והלכנו לספא של המחנה, שנמצא צמוד לבריכה. הספא מאוד יפה, והטיפולים לא יקרים וטובים. גם הבריכה מאוד נחמדה, אבל קרירה באביב. אשתי והבת נשארו בספא, ואני והבנים יצאנו לעוד טיול לא ארוך ברכב, הפעם לכיוון השני, מחנה SATARA. ראינו בדרך פילים, צבוע, עוד אריה (שישן) ובחזרה ראינו חזיר בר. לא ראינו זברות - הסבירו לנו שהן אוהבות שטחים פתוחים, והאיזור שלנו הוא יותר מיוער (העצים די חומים). בערב אכלנו שוב במסעדה, הפעם בפנים.
8.10 – טיול בוקר בקרוגר, נסיעה לגרסקופ וטיול לאורך קניון בלייד
סוף סוף עשינו את טיול הבוקר הנכסף. קמנו מוקדם, הגענו לחניה ברבע ורבע, וחיכינו עם עוד הרבה אנשים לאוטובוסים הפתוחים שהגיעו עם המדריכים. קיבלנו פנס לכל רכב ויצאנו לכביש שמוביל למחנה Lower Sabi, אותה דרך שעשינו בעצמנו יום קודם. הטיול היה מאכזב בגדול. המדריך היה שקט רוב הזמן, ולא ראינו חיות נוספות מעבר למה שראינו יום קודם. למעשה – יום קודם ראינו לבד הרבה יותר חיות מאשר שראינו בטיול הזה. היה די קר לנסוע בבוקר, וחזרנו מאוכזבים. מסקנה - לא כדאי לנסוע לטיול בוקר המאורגן בסקוקוזה....
אח"כ אכלנו ארוחת בוקר שהכנו (יש גז במטבח משותף ליד הבונגלוס), ויצאנו לכיוון גרסקופ, שבכניסה לבלייד קניון. לפני גרסקופ עצר אותנו שוטר (ראה בפרק תחבורה), וחיפשתי את הדרכון שלי ונלחצתי שלא מצאתי. בחיפוש יותר מעמיק מצאתי אותו בכיס של המכנסיים שהיו במזוודה. עצרנו ב-Big Swing שבכניסה לגרסקופ מדרום, שם אפשר לעשות אומגה ובאנג'י. אשתי לא הסכימה שהילדים יעשו, כי זה נראה לה לא בטוח מספיק. המשכנו בנסיעה קצרה על הכביש הראשי בגרסקופ, ועצרנו בחלק הצפוני של העיירה, שם יש הרבה חנויות מזכרות ומסעדות פנקייק. אכלנו פנקייק טעים ב- HARRIES PANCAKE, ואביבה קנתה בחנות מזכרות - קנתה שעון של קוקה קולה (יקר). עם שאר המזכרות חיכינו לעצירות בבלייד קניון, מאחר ושמענו ששם הכי זול. קנינו גם בגרסקופ אגוזי מקדמיה בשקיות, שנמכרים שם בזול (טעימים). ממשיכים עם הכביש הראשי ופונים ימינה לנקודה הראשונה לעצירה – Pinnacle Rock. משלמים סכום כניסה קטן. יש שם דוכני מזכרות זולים (אם מתווכחים), אבל לא עם כל סוגי המזכרות. יש תצפית יפה עם נוף, הליכה קצרה.
משם נסענו לנקודה הבאה לעצירה, ממש קרוב - God's Window. גם שם משלמים קצת כניסה, וגם שם יש מזכרות. יש שם סתם נוף לקניון, פחות יפה קצת מהנקודה הקודמת. יש גם אפשרות לתצפית דומה לקניון בלי לשלם, מנקודת תצפית קרובה חינמית. קניתי שם כובעים עם הכיתוב של דרום אפריקה, אחרי שבהוט ביי לא קניתי אותם – שילמתי "קנס" של 50 ראנד על זה...
המשכנו הלאה בכביש הראשי. לצערי פיספסתי את הפניה שמאלה למפלי ליסבון (שבהם תכננתי לבקר), כי היה שלט רק למפלי ברלין, וכנראה שלמפלי ליסבון מגיעים מאותה דרך. בדיעבד אין אולי מה להצטער על זה יותרמדי, מאחר ושמעתי שזה לא משהו. העצירה הבאה שלנו היתה ב- Bourke's Luck Potholes, אחרי נסיעה של כמה עשרות ק"מ. הדרך כפרית ופתוחה. זו נקודת הנוף הכי יפה בכל האיזור, ויש בה הרבה מים, בריכות ושקעים שיצרו המים. מאוד מיוחד. גם שם יש מזכרות הכניסה שם הכי יקרה. כדאי להקדיש לפחות 40 דקות למקום הזה. כל המקומות בקניון נסגרים בחמש, והיה כבר חמש – אז המשכנו למלון שלנו, המלון היחיד בקניון. המלון יושב ממש בטבע, ומסתובבים בו בבונים. אכלנו ארוחת בופה במלון, אוכל ככה ככה, אבל בסדר. היו איתנו הזוג הישראלי המבוגר שפגשנו בבאנג'י, שסיפרו שהיו בשמורה פרטית בקרוגר (צ'יטה פאו), בעלות של שליש מהמחיר שאנחנו שילמנו. היו שם בארוחה גם קבוצה של גרמנים/יות צעירים/ות. אחת הבחורות סובבה את הראש כל פעם ששמעה שאמרנו את המילה SEX, אז עשינו בידור עם זה....
9.10 – בלייד קניון, שמורה פרטית אלנדלה
בבוקר אכלנו ארוחת בוקר במלון, ואני נסעתי עם שני בני לראות נוף יפה מהכביש שבתוך המלון – אחד בהמשך למסעדה, והשני בכיוון שמאל. מסוף הכביש השמאלי יש שביל הליכה קצרצר לתצפית מאוד יפה, לכיוון ה- Three Roundavels. חזרנו לחדר והתחיל גשם. בכל זאת יצאנו לנקודת התצפית האחרונה בקניון שתככנו לבקר בה - Three Roundavels. הגענו אלינו כשהיא מכוסה לגמרי בענן, וויתרנו. דרך אגב – יש כ-2 ק"מ בהמשך לנקודה הזו מקום חניה חינמי שגם ממנו יש תצפית לאיזור הזה. ירדנו למלא דלק בתחנה ליד המלון, ואז ראינו שהגשם פסק ושהענן עזב את איזור התצפית של ה- Three Roundavels, וחזרו אליה. התצפית מאוד יפה, רואים אגם מגובה רב, ו-3 פסגות משוננות ממול. יש גם מזכרות כמובן. הכניסה בתשלום, פחות גבוה מהמחיר לנקודה הקודמת, אבל יותר גבוה מהמחיר בנקודות הראשונות.
משם נסענו כשעתיים עד לשמורה הפרטית – אלנדלה. הגענו בדיוק בשעת הצ'ק אין – שתיים. קיבל אותנו רוקו, בעל המקום. יש נסיעה של 16 ק"מ מהכביש הראשי (הודספרויט), ואז מהכניסה (פותחים באינטרקום) יש עוד כמה ק"מ נסיעה על שבילי השמורה. רואים חיות שונות, שמאכילים אותן.
רוקו הסביר לנו על המקום ועל מה שמגיע לנו (סיורים – גם בשמורה וגם לקרוגר – חצי יום). יש אפשרות בתשלום נוסף לסיורים מחוץ לשמורה – שיט באגם הבלייד, ביקור בחוות חיות וכו'. לא הלהבנו מכלום, גם לא מסיור לקרוגר (בחינם כאמור), שם כבר היינו. אלנדלה קצת מאכזבת – זו שמורה של 4 כוכבים, עם בריכה קטנה ו-2 אתרי חדרים בכל צד – אחד ליד הנהר (יותר מתאים למשפחות) ואחד ליד אגם מלאכותי קטן (מתאים יותר לזוגות). בסה"כ אין שם הרבה חדרים. יש חדר אוכל יפה בכל צד, בלי לובי/טלויזיה. לדעתי זה חסר. שקט שם מאוד, והחיות (בעיקר זברות וג'ירפות, גם בבונים) מסתובבות די קרוב לחדרים. הקרנפים סגורים במכלאה, קרוב לחדרים. בשתיים וחצי אכלנו פשטידה כארוחת צהריים, ויצאנו לטיול אחה"צ. נסענו בג'יפ פתוח, עם עוד משפחה אנגלית, ומדריך צעיר בן 19. היתה נסיעה מאוד קופצנית. בשעה וחצי הראשונות ראינו רק חיות "פושטיות", ואז המדריך לקח אותנו לצד השני של השמורה, שם הם מגדלים אריות לבנים. ראינו כמה אריות כאלה, בהם לביאה שאוכלת בשר. עשינו הפסקת קפה (כל משקה חוץ ממים ומיץ הוא בתשלום), וכשהתחיל להחשיך ראינו יותר חיות, כולל להקת צבועים. בסך הכל הטיול היה די מאכזב. פילים אין בכלל באלנדלה, כנראה שהמקום קטן מדי. חזרנו בשבע והלכנו לאכול ארוחת אוכל. יש הרבה מנות, אבל האוכל קצת מאכזב, בעיקר המנות הראשונות והדגים.
קיבלנו 2 חדרים מחוברים. בחדר שלנו (של ההורים) היתה מיטה לילד הצעיר. היו 2 מקלחות ושרותים, אבל מקלחת אחת היתה בחוץ, מה שלא ידענו מראש. גם ידענו מראש שיש בשמורה ספא, ומסתבר שלא היה.
10.10 – אלנדלה, ספא בהודספרויט
רק אשתי, הילד ואני עשינו טיול בוקר – יציאה בשש. הגדולים נשארו לישון, קמו לארוחת בוקר בתשע. לטיול בוקר יצאנו עם לאונרדו, הבן של רוקו, בן 27. הוא ידען גדול, ולמרות שלא ראינו חיות מעניינות, הוא ידע לעניין אותנו בהסברים על הציפורים שראינו, על חרקים ועל צמחים בשטח. בסך הכל היה נחמד. כמובן שויתרנו על טיול אחר הצהריים. אני נסעתי לי לבד לגן חיות קטן לזוחלים וגלריה לאמנות, שנמצאים אחרי הודספרויקט (40 דקות נסיעה, לא משהו), עם התבעסות כל פעם ביציאה מאלנדלה - מאחר וצריך להמתין שיפתחו לך את השער - אין דרך לזמזמם שיפתחו, אתה פשוט עוצר ומחכה שיפתחו את השער.... חזרתי בצהריים לקחת את כולם לספא בהודספרויקט – Africology. אני עשיתי רק רפלקסולוגיה חצי שעה, נחמד. המחירים יותר זולים מבארץ. קצת הפריע שבמהלך הטיפול שומעים רעש של מי שמדבר בכניסה לספא, אבל לא נורא. חגגנו לביתי גל יום הולדת, ונתנו לה גם טיפול פנים וציפורניים. בזמן שגל טופלה הלכתי עם הבנים לקנות בגדים (בזול) בחנות הסמוכה Mr. Price – זו רשת זולה, עם מוצרים טובים יחסית וזולים מאוד. אח כך הלכתי עם אשתי לאכול בKentacky Fried Chicken ולקנות עוגת יום הולדת לבת. כשחזרנו לאלנדלה בערב – המלצרים עשו לבת טקס יום הולדת נחמד (חגגנו לה שבוע לפני המועד האמיתי שלה).
11.10 – נסיעה מאלנדלה לסנדטון - יוהנסבורג, בילוי בקניון סנדטון סיטי
יצאנו בסביבות עשר ורבע מאלנדלה, והתחלנו בנסיעה ארוכה ליוהנסבורג. בדרך עצרנו בחנות מזכרות יפה על הכביש הראשי להודספרויט, מצד שמאל אחרי הפניה ימינה מאלנדלה, הפריטים יותר יקרים מהדוכנים, אבל ברמה. למשל פסל זברה קטן עולה שם 140 ראנד, ובדוכנים אפשר למצוא גם ב-50, אבל הרבה פחות יפה. גל קנתה שם כרית ב-540 ראנד. המשכנו בדרכים שעוקפות את הבלייד קניון, אבל הנסיעה בכביש 36 היתה סיוט – מלא חורים בכביש, במשך כמה עשרות ק"מ. אח"כ זה מתחבר לאוטוסטרדה (בתשלום), שם עצרנו לאכול בתחנת MILLY's, שליד אגם קטן. היא ידועה בפורל המעושן. בכניסה ליוהנסבורג (מצפון) עברנו בכביש די ראשי דרך שכונות עוני, שנראות כמו עזה. פחדנו לפתוח חלון ברכב. הגענו למלון בערך בחמש וחצי כשהקניון פתוח עד שמונה. המלון ממש בכניסה לקניון. האשה והילדים הלכו לקניון, ואני נשארתי לעשות צ'ק אין (היה קצת בלאגן – ראו בחוות דעת על המלון) ולהעלות חלק מהמזוודות לחדרים. הקניון ענק, הבנות קנו בעיקר בזארה. הבן יואב קנה בעיקר בפוראבר 21. בערב אכלנו במסעדה הודית בקניון – מומלץ לחובי הז'אנר - THE RAJ SANDTON. אח"כ אכלנו גלידה הגן דאז, אם כי יש גם גלידה שנראית מצויינת ביציאה מהקניון, לפני הכניסה לכיכר נלסון מנדלה.
12.10 – בילוי בקניון, נסיעה לשדה התעופה ביוהנסבורג
בבוקר הכנסנו את המזוודות לרכב והלכנו לאכול ארוחת בוקר בקניון – ארוחה מצויינת במקום מצויין - TASHAS NELSON MANDELA. אני עוד הספקתי לקנות חולצות לי ולאחיין שלי (מתנה, והבן האמצעי קנה עוד כמה פריטים, ואז יצאנו לרכב לנסוע לשדה התעופה. נסענו מהר, כי ידענו שאם נאחר נשלם על עוד יום השכרה, ומצד שני נזהרתי מלכודות מהירות בדרך. הגענו לשדה ב-11 ורבע, כמה דקות לפני הזמן. אבל קיבלתי בכל זאת חיוב מאוויס על תשלום על יום נוסף, שאותו אני לא מתכוון לשלם. לפי הטופס שלהם – איחרתי בהחזרת הכרב בדקה !!! לא יאומן....
בשדה התעופה קנינו ליקר אמרולה (ליטר עולה כ-140 ראנד), בושם לי, סנדלים ועוד כמה פריטים לאישה. אמרו לנו שהטיסה מתאחרת קצת, אז הלכנו לשבת ה-MUGG & BEAN. למזלי אחרי שהזמנו לאכול הלכתי לבדוק משהו בחנות סמוכה, ותוך כדי בדקתי שוב במודיעין – ואז התברר שהטיסה לא מאחרת. רצנו מהר להספיק להגיע לטיסה בזמן, ולמזלנו הספקנו.
בשדה התעופה באדיס אבבה יש בדיקות בטחוניות מאוד חזקות, צריך להוריד שעות, חגורה וכו'. לצערי שכחתי שם את השעון שלי (לא משהו יקר), והם טענו שלא מצאו אותו.
חלק שלישי - בתי מלון
Lawhill – Capetown – I give it grade 9.3
We're a family of 5 people from Israel.
We recently stayed 5 nights in your residence. I selected your place as my sister's family (Goldfarb, came with another family Lalchuk) stayed ew nights in Lawhill 2 years ago, and was very pleased from it.
Our reservation was done by Mellanie Ferreira – the owner of Africa Awaits agency (she's CC on this message).
We stayed in room 101 in Lawhill A. It's a nice and comfortable apartment. In general - we were very pleased from it – we haven't expected for such a high level place !!!
But unfortunately – there were few issues in this apartment. It seems that the apartment wasn't checked in 100% prior to our arrival, and it's a pity….
- One of the lights in the saloon was blinking. I suffer from migraines, so it really disturbed me a lot. As we arrived – I called your office agent and asked to fix it. But it was fixed only 3 days later – after few visits of your handy man in our apartment….
- One of the toilets was leaked/flowed outside of the bowl once it was flashed. Your handy man arrived and explained that it's a “known issue” and we should use only the other knob, in order to avoid it…
- The biggest issue was that the laundry dryer in our apartment hasn't worked. At our last evening in Lawhill we used the laundry machine, and found that the dryer isn't working. We called you office – and they asked us to transfer the laundry to another apartment in Lawhill B. We did it again also the next day. It was a really frustrating event for us.
Another remark that I must write down – I think that it's important to supply kitchen towels and blotter to your guests. We really missed it, and asked it from your room service, but only in the last day….
I would like to give special thanks to Crystal, your front desk agent – who assisted us very well during our stay.
La Fontaine – Franschook – I gave it grade 8.8
A good place to stay in Franschhoek
The rooms we and our kids got were in separated buildings, although they weren't so far one from the other. The rooms seems to me not so modern - e.g. the tube is quiet "old fashioned" one. We got 3 keys for the different entrances and for the safe + a remote control for the parking gate, so it was quite confusing for us.... The payment process wasn't so easy for me - as I was requested to pay in advance (not via Booking), and I wanted to pay with my credit card and it wasn't easy to get them via the phone.
The location is 10, quiet and just in the center, restaurants and shops. The breakfast is very good, and was served outside in the garden, below the vines. The smell in the garden is good. The mattress in our room was excellent, and the bathroom was big, with a tube. There is a big refrigerator in a common kitchen, nearby the rooms.
Driftwood Lodge Knysna – I give it 9.6
Nice, well maintained and modern apartment, with nice view. Very good value for money.
Very nice villa, with nice view and well equipped. We had 5 rooms, so each child had his own room. The owner James lives in the apartment on the first floor, and he's always available for any issue. James helped us to find the place in the first day, he directed us to the place.
We came with a big car - Hyundai H1, so it took us time to get used to the parking place (it's with high incline and on the side, so you first have to align the car to James's parking place, and then do the reverse). There is only 1 bathtub in the apartment. The WiFi was OK, but not so strong. The electric stove pot is quiet weak, it takes some time to heat it.
At the woods – Stromsriver (Tsitsikama) – I would have given it 9
A quiet and simple guest house, with a café near by. Good breakfast.
We got there 3 rooms on the first floor, but used only 2 !!! The guest house is located on the main street in Stormsriver, but it's very quiet place – so there is no issue of noise or traffic. There is only a shower in the room, not a bathtub, but it's comfortable. It's not a very modern place, but it's well maintained.
The parking's surface is gravel, so it's not so comfortable to carry suitcases on it, but you can park very close to the entrance. Breakfast is served in the first floor, it's good, and there is nice view from it to the mountains.
The mattress wasn't very comfortable, but OK. The room's size is mediocre.
Ninety9 On Villiers Guest House, Wlmer, Port Elizabeth – I gave it 9.2, although it's a very basic/simple place
For the price that we paid (1422 ZAR for 2 rooms for 5 people, inc. breakfast) - it's an excellent deal !!! The place is nice, with private parking, close to the rooms. We ate breakfast very early (as we had early flight), but it was good. Our room was quiet big. The place is very close to the airport, few minutes driving. They have a common saloon with a piano, but unfortunately we haven't used it. The staff is friendly.
The kids' room was outside the main building, but quiet close to it. The parking's surface is gravel, so it's not so comfortable to carry suitcases on it (but it's a short distance). The mattress wasn't so comfortable, and there is not a door between the bathroom and the sleeping room, just a partition.
We heard the cars driving on the main road (Villiers road), but it wasn't an issue.
A nice and friendly place - very good value for money and very close to the airport
Signature LUX hotel, Nelson Mandela Square, Sandton, Sandton, Johannesburg – 7.5
A modern place, not so organized, with small rooms. Location is excellent.
The hotel's location is excellent - 10 meters from the entrance to the Sandton City mall. The hotel is very modern, and there are free beverages at the lobby. The parking is safe and well kept.
The rooms are very small - there is hardly enough place for 2 suitcases in the room - 1 of them must stay on the carpet.
It seems they're still not so organized - I made the reservation via Booking and it was confirmed, but when I arrived to the hotel the staff didn't find it in their systems (so they opened a new reservation, in the same price). I reserved 3 rooms, but the keys I received couldn't open 2 of the rooms. I returned to the reception ad asked them to fix it, and after the second time we could have use only 2 keys - the third room we used without a key.
They don't have any trolly to carry the suitcases, nor a bell boy. They have 2 elevators, but they're quiet busy. There is no refrigerator in the room, nor a "coffee corner".
Although it's a new place - the twin bed is small and the mattress isn't so comfortable.
Skukuza camp – bungalows – Kruger Camp
I can't give a grade to this accommodation. The bungalows are very basic and small, as they're in a nature reserve. The table is located outside. The kitchen is located out of the room (in our room the refrigerator was also outside, but in our kid's room – it was located inside, and made them sime noise – so better ask for outside ref.)., and there is public gas nearby. The camp's shop and restaurant were very close to us.
The beds are separated, and the mattress isn't so comfortable, but still OK.
Blyde Canyon Forever Resort – blyde Canyon – grade 8.8
This is quiet a big place/village, located in a nice place, almost inside the nature. I expected a very basic/simple place, and found it more convenient – good surprise. The restaurant is located on the top, 2 minutes driving from the room. We got an apartment with 2 rooms + a living room and a toilet + bath room with a toilet and bathtub + a shower. The apartment's maintenance can be improved, and the mattress isn't so comfortable, but in general – the place is nice and the food is OK and not expensive (in the evening there is a buffet, and the breakfast is good).
Cheetah Paw Eco Lodge – should be better alternative than Elandela for 4 stars private reserve
Elandela private reserve, Hoedspruit– I would give it 8.5
- We arrived to Elandela after 2 nights that we had stayed in Skukuza in Kruger park. In the bottom line – I don't think that there is taste to spend more money on a private reserve after a 2 nights stay in Kruger. The areas there in yours looks quite the same, and you can see most of the animals in Kruger (and we saw there many elephants, that you don't have at all). It's true that in the private reserve has better conditions, but I don't think it's worth the amounts of money that are paid for it (and 4 stars lodge is cheaper than 5 stars, but still it's expensive).
- As we already visited in Kruger – we didn't use the option that you have for the half day tour to Kruger. Actually – we used only 2 tours (1 morning tour and 1 afternoon tour) in Elandela – out of the 4 tours that we could have taken. It means again that the “all included” offer wasn't worth for us. During our second day in the reserve we took only the morning tour, and after it I drove out of the reserve, and later we all travelled to a spa in Hoedspruit (it was good – Africology).
During these 2 exits from the reserve, and when we left the place the day after – we had to wait few minutes in the gate, till someone will open the gate for us. I think it's really a bad service – why you can't give the guest the code to let him out by themselves ? Are you afraid that they'll “run away” with the animals ? J - I didn't like the fact that you told us that there is no spa in the reserve. I asked my travel agent about it prior to our arrival – and she said that you have spa. I assume that you haven't updated the agents about the fact that you don't operate the spa anymore.
- The morning tour was with your son – Leonardo. Although we haven't seen so many special animals in this tour – Leonardo gave us very good explanations, so we felt that the experience with him was good.
- The afternoon tour was with a young guy, I don't recall his name. He told us that he's 19 years old, and he's working only 2 or 3 months in the reserve. Unlike Leonardo – the drive with this guy was less interesting (although that he showed us the white Lions), as he gave us less explanations, and his drive was quiet wild – we jumped a lot….Leonardo said that this guy is very young and energetic, but we suffered from these jumps…
- I didn't like the fact that during the afternoon tour – we should have paid for the drinks that were offered (out of the water and the orange juice). I read about it in the reviews in Booking, so I wasn't surprised – but still it isn't nice that after such a high rate per night you should add more money for few drinks during the tour.
- I dream that we'll be able to see animals from our room – river view/lake view – my imagination was that you can see them without going out of the room – but it wasn't like that….the river view is actually swamps view – there is hardly a river flowing near the rooms….
- Nobody told us that one of the showers in our room will be outside, in the open air. Our agent wrote me (during our stay in your place) that “it's common” in this area, but we paid quiet a lot of money for our stay, so I expected to get excellent facilities….
- According to the pictures in Booking – I thought that the rooms will be bigger. Our twin bed was quiet narrow, and the mattress wasn't so comfortable. I expect that for such a high taarif – we should have received better facilities.
- Most of the animals we saw were eating food that you give them. It doesn't seems not so natural, so maybe better to go to the zoo in our country and watch the animals there….
- The pool is quiet small.
- I think you should also offer a lobby with TV (I wrote it to you as a suggestion).
- The food wasn't so tasty, especially the first dishes and the fish. The Impala that I ate at the second day was very good. Also – in the breakfast there are no fresh vegetables nor white cheese – we missed it.
So – in the bottom line – I wouldn't recommend to our friend to go to a private reserve in the Kruger area, especially not to a small reserve like Elandela. I know that you won't like it, but this is it….