מניסיון, אחת החוויות הכי מרגשות בטיול ספארי באפריקה הוא לראות פיל, ענק, עצום, חופשי. מתהלך בחופשיות בסוואנות רחבות הידיים, תופס בחדקו ענפים שלמים ומכניס לפיו, מפיל עצים ומשתעשע עם שאר העדר.
הפיל הוא בעל החיים הגדול ביותר על היבשה, ואחת המרשימות ביותר על כדור הארץ. עם זיכרון פנומנלי, חוכמה ואינטיליגנציה רגשית יוצאת דופן, הפילים מצליחים להקסים אותי ואת המטיילים באפריקה בכל פעם מחדש.
אבל למרבה הצער, המספרים שלהם הולכים ויורדים במהירות.
ב-1979 אוכלוסיית הפילים באפריקה מנתה 1.3 מיליון פרטים. ציד מאסיבי, שאז עוד היה חוקי, גרם לדילול של מעל ל-50% בתוך עשור! כך שב-1989 אוכלוסיית הפילים עמדה על כ-600,000 פילים ברחבי היבשת. הנתון הכואב הזה, גרם לארגון CITES להכניס את הפיל האפריקני לרשימה של בעלי חיים שנמצאים בסכנת הכחדה חמורה, מה שאוסר על סחר בינלאומי בפילים או באיברים שלהם.
היום, ב-2026, מספרם עומד על כ-415,000 בלבד, ב-37 מתוך 54 מדינות היבשת. ירידה דרמטית זו נגרמה בעיקר מציד בלתי חוקי למען השנהב, וכן מהרס ופיצול בתי הגידול שלהם - יערות וסוואנות שנהפכו לחקלאות, כבישים ופיתוחים אחרים. בשנים האחרונות המספרים היו אפילו נמוכים יותר, והשיפור הגיע לאחר מאמצים רבים של שימור והצלת הפילים, ועדיין, העזרה באזורים המוגנים הוא קטן ביחס להיקף האיום.
הפילים הם לא סתם בעלי חיים, הם מאוד חשובים לאקוסיסטם, והם נקראים גם ״אדריכלי הנוף״ של הסוואנה. כשהם נעים במרחב, שוברים ענפים ולפעמים אפילו עצים שלמים, הם יוצרים שטחים פתוחים ביערות, מפיצים זרעים, יוצרים בריכות קטנות של מים בכל צעד, מה שמאפשר לחיות קטנות יותר לשתות, ומאפשרים למערכות אקולוגיות שלמות - לשרוד. הפילים שנעלמים, משפיעים על חיות הבר והצמחייה באופן ישיר.
אז למה אתם מחכים? זו ההזדמנות שלכם לראות את הפילים לפני שהדור הבא לא יזכה לחוות את פלאי הטבע האלו. חווית ספארי בטבע היא לא רק חוויה של פעם בחיים אלא דרך לתמוך בשימור הפילים והסביבה שלהם, לדורות הבאים. עזרו לנו לשמור על עתיד הפילים והטבע.
רוצים לצאת לטיול ספארי אבל לא יודעים מאיפה להתחיל? נעים מאוד, אני ליאור, הפכתי את האהבה שלי למקצוע והיום אני עוזרת לכם לטייל באפריקה בקלות. מדריכת טיולי ספארי בטנזניה, וטיולי התנדבות עם בעלי חיים בעולם. לחצו כאן ונדבר