עשיתי טיול של כחודש וחצי בארצות סקנדינביה, ארצות אלה תמיד עניינו אותי והעדפתי לנסוע אליהן במקום ליעדים הנחשקים אחרי הצבא שהם כמובן דרום אמריקה והמזרח. אז
התחלתי את הטיול בסנט פטרסבורג, רוסיה אבל מאחר ואני רוסיה ושהיתי שם עם קרובי משפחה אז אין כל כך טעם להרחיב, בכל מקרה, הגעתי מסנט פטרסבורג להלסינקי במיניבוס רוסי, נסיעה של כ7 שעות בעלות של כ15 ש"ח.
פינלנד
התחנה הראשונה בפילנד היתה כמובן הלסינקי, עיר נחמדה וחביבה שמספיק להיות בה יומיים, אין כל כך הרבה מה לראות שם אבל שווה לבקר, שהיתי שם יומיים באכסניית סטאדיון, אכסניה מאוד לא מומלצת מאחר ואינה קרובה כל כך למרכז וצריך לקחת לשם טראם, טראם בפינלנד הוא 2.5 יורו. אז שימו לב לכך. ביום ה-3 בהלסינקי נסענו לעיירה בשם פורבו, עיירה מאוד נחמדה ויפה, נחמד לבקר שם אם כי מחיר הנסיעה לשם באוטובוס הוא 9 יורו לכיוון אחד, עלות מוגזמת לחלוטין מאחר וזו נסיעה של שעה אחת. דבר שאני מאוד מצטערת עליו שלא עשיתי הוא ביקור בטאלין, מהלסינקי אפשר להגיע בקלות לטאלין במעבורת, שימו לב גם אם יש לכם כרטיס רכבות יורייל אז זה הנחה של 50%, אז מומלץ מאוד.
תחנה הבאה, העיר הקטנה והחביבה טורוקו, בשבדית -אובו, העיר היתה פעם הבירה של פינלנד בשליטה השבדית, הייתי שם יומיים בבד אנד ברקפסט חמוד להפליא בשם טורו, עיר נחמדה אבל לא יותר מדי. באמת אין שם כל כך מה לעשות לראות בשביל תרמילאים, זה יותר לקטע התרבותי ולאופרות וכאלה, יכול להיות שיש שם מסלולי הליכה מעניינים באזור אך לא בדקנו את זה.
אחרי טורקו, נסענו ברכבת לקואופיו, התלבטנו אם לנסוע לסאבונלינה אך לאחר התייעצות עם האיש הנחמד בקבלה בטורקו הבנתי שיש פסטיבל אופרה גדול באזור ולכן אין כל כך איפה לישון והמחירים גבוהים וגם שהנוף זהה לזה שבקואופיו כך שאין כל כך טעם, אז החלטתי לוותר.
הגעתי לקואופיו, לאכסניה קטנה ועלובה המשמשת כביה"ס במשך השנה, חוויה הזויה בהחלט אבל מילא. בקואופיו עליתי למגדל התצפית הגדול בעיר- נוף מרהיב! מומלץ בהחלט, אחכ יצאתי לטיול הליכה נעים בסביבות היער היפהיפה, לאחר מכן לקחתי שיט באזור האגמים, בהחלט נוף מרהיב ושיט מהנה ביותר!
אחרי קואפיו, נסעתי ברכבת לרובאנימי שנחשבת בירת לפלנד הפינית והישוב העירוני הגדול היחיד באזור, לנתי באכסניית רודולף שיא אכסניה נחמדה ביותר אך חסרונה היחיד הוא שאין צוות במקום וצריכים ללכת 600 מטר למלון סנטה להירשם משם. העיר עצמה נחמדה ביותר והאזור יפה ומתאים לטיולים. דבר אחד שחשוב לי מאוד לציין-כפר סנטה קלאוס! פשוט הונאה אחת גדולה! מסחטת כסף פינית! פשוט לא ייאמן! היה לי מדריך של לונלי פלאנט שייעץ מאוד ללכת לבקר בכפר הזה, אז החלטתי לבקר, החלטה שבדיעבד התבררה כלא נכונה בכלל! דבר ראשון, זה נמצא מרחק נסיעה משם, אז משלמים כמה יורו על הנסיעה עצמה, שנית, כשנכנסים אז הדבר הראשון שנגלה לפניך זה חנות מזכרת וכמובן שגם האחרון! כל המקום הזה הוא רק כסף כסף חנויות מזכרות! אחרי זה אפשר גם "לפגוש" את סנטה ולהצטלם איתו, אבל במצלמה שלהם, ואז אם תרצו לקנות את התמונה. והתמונה עולה, תאמינו או לא- 19 יורו!!! לתמונה קטנה!!!! פשוט סחיטה נוראית! באמת שהמקום הזה לא מומלץ בכלל, ועדיף במקום זה לצאת לטייל בנופים המרהיבים באזור.
לאחר שהייה ארוכה מדי ברובאנימי (התבלבלתי באוטובוסים ונאלצתי להישאר שם כ5 ימים) התחלתי את מסעי לכיוון נורבגיה. לקחתי רכבת מרובאנימי לקמי, משם אוטובוס להפרנדה השבדית, משם אוטובוס ללוליאו (שבה טיילתי כמה שעות והעיר קטנה וחביבה)ומשם רכבת לטרונדהיים הנורבגית. המסע היה ארוך ומפרך, וכלל איחורים רבים של הרכבת השבדית והרבה חוסר שינה.
אז הגעתי סופסוף לנורבגיה! תחנה ראשונה, טרונדהיים, עיר יפה מאוד וחיננית, לנתי באכסנית הסטודנטים בעיר, שבעבור 195 קורונות מקבלים מיטה באולם שינה של כ20 מיטות וארוחת בוקר, איטרנט ומחשבים. מקום מומלץ מאוד לתרמילאים. העיר חביבה בהחלט ונחמד להסתובב בה.
אחרי טרונדהיים לקחתי רכבת לאונדלסנס, עם החלפה באמצע נמצא קן הרכבת ראומה שהוא פשוט חוויה מדהימה! הרכבת עוברת במקומות פשוט יפהיפיים! מומלץ ביותר! אחרי זה הגעתי לעיירה אונדלסנס, שממנה רציתי לקחת אוטובוס להלסילט ששם תיכננתי ללון, האוטובוס היה עם החלפה באמצע של עוד אוטובוס ומעבורת, קצת מתסכל כל ההחלפות האלה כשאתה עם הרבה תיקים כבדים ויורד גדם, אבל ניחא. בכל מקרה, הנסיעה מאונדלסנס(שזה טיילתי קצת והיא נמצאת למרגלות הר יפהיפה ונוף מדהים) דרך טרולסטיגאן-דרך הטרולים היתה פשוט מדהימה! האוטובוס ממש עובר בדרך הזאת, מגיע עד למעלה ועוד עוצר לכחצי שעה בשביל תמונות! הנוף מלמעלה מדהים ומפחיד באותו הזמן! לבסוף הגעתי לעיירה הלסילט, עיירה חמודה שכמובן(כמו כל העיירות בנורבגיה) נמצאת במיקום מדהים עם נוף מרהיב, שהיתי שם באכסניה היחידה באזור, אכסניה נחמדה ביותר. הבעיה היא, שאם אתם רוצים לטייל בגירנגפיורד וללון בגירנגר אז יש שם או מלונות או אתרי קמפינג, אז האפשרות התקציבית היחידה היא הלסילסט שנמצאת מרחק של שעה במעבורת משם. עכשיו המעבורת מדהימה! פשוט נסיעה כיפית עם נוף מרהיב, רצוי כמובן לשים בגדים חמים כי יש רוח ואויר קר. במעבורת גם מסבירים על הדרך בכמה שפות. הדרך עולה כ-200 קרונות לשני הכיוונים. מהלסילט הכרתי כמה אנשים ויצאנו לטייל סמוך לגירנג פיורד, המקום פשוט יפהיפה, באמת שאין דברים כאלה! לצערנו יצא לנו יום מעונן וקצת גשום, לכן הדרך היתה בוצית. אבל היופי חיפה על זה. רצינו לעלות על מצפה דלסניבה ששמענו שהוא פשוט מדהים, אבל מכייון שהיה מעונן אז לא יכולנו. אחרי הלסילט החלטנו לנסוע לקרחון, נסענו לעיירה בריקסדאל ושם לנו, עיירה שגםף כמובן, נמצאת במיקום מרהיב. מהעיירה נסענו באוטובוס לקרחון ניגרסברין ושם לקחנו מסלול של שעתיים, עכשיו באמת אבל באמת שזה היה מספיק ביותר, לא כל כך התלהבתי מהקרחון, זה נחמד אמנם אבל הליכה של שעה מספיקה כדי להבין את הרעיון. הליכה בשלג עם נוף שאינו משתנה זה קצת משעמם. שימו לב גם לשעה האחרונה של האוטובוס, אנחנו פיספסנו את האוטובוס האחרון אז היינו צריכים לתפוס טרמפים שיביאו אותנו עד לעיירה הקרובה, וטרמפים בסקנדינביה זה לא פשוט. ניגשנו אל אנשים בחניה וביקשנו מהם שיתנו לנו טרמפ, הרוב כמובן אמרו לא אבל אז נתקלנו בזוג גרמני ממש חמוד שהסכים, וככה ניצלנו =]
אחרי סוגנדאל לקחתי אוטובוס לברגן, נסיעה שכמובן, היתה מאוד יפה. הגעתי לברגן ולנתי באכסנית ymca ובאמת שהיא לא מומלצת בכלל! לא נקי, צוות אטום, חדר מזוודות מלא מאוד וכו' וכו'. באמת מקום מאוד לא מומלץ! בכל מקרה, הייתי בברגן 3 ימים, ולצערי בשלושתם ירד גשם. דבר אחד שחייבים לדעת על ברגן, כל הזמן יורד שם גשם! זה פשוט מזעזע! כל כך התבאסתי כי בברגן יש תצפית מאוד יפה על האזור, ועלינו לשם והכל היה מעונן. מצער מאוד. הייתי שם במוזיאון הצרעת, שזו חוויה מעניינת ומצמררת באותו הזמן, באופן כללי מספיק יומיים לברגן. עיר חביבה ביותר אך יומיים בהחלט מספיקים. הרהב ממשיכים משם לסטאבנגר, למצוק המדהים שם, אני ברוב טיםשותי החלטתי לעשות את מסע ה- norway in a nutshell עד לאוסולו. באמת הפסד, מומלץ מאוד לנסוע לסטאבנגר. norway nutshell זה נחמד אבל אפשר גם לחזור לברגן ולעשות אותו משם, חבל באמת להפסיד. במסע הזה עשיתי טיול קצר בפלום, ופשוט עיירה מהממת! יפה כל כך! גם היה לי מזל כי היה יום שמשי ונפלא ופשוט נהנתי מכל דקה שם! הרכבת של פלום מירדל מאוד מאוד מפורסמת, אך היא בעצם יחסית פשוטה, אין בה יותר מדי דברים יפים, רק המפל. הרכבת של טרונדהיים- אונדלסנס הרבה יותר יפה, לדעתי. בכל מקרה, הגעתי סופסוף לאוסלו! עכשיו אוסלו, היא די מגעילה, הגעתי לשם 4 ימים אחרי הפיגוע הנוראי שהיה להם שם. והעיר באמת מפחידה, 26% הגירה, כך שיש סיכוי גבוה מאוד לפגוש מישו לא נחמד ממדינה עוינת, אז רצוי לא לצעוק שם ישראלים ישראלים. לנתי באנקר הוסטל, שבאופן מצער נמצאת בתוך שכונה מפחידה של מהגרים. אכסניה נחמדה ביותר רק חבל שבכזאת שכונה. מצחיק שבאותה שכונה נתקלתי באוהל של פלסטינים פליטים מעזה שטענו שאנחנו רוצחים אותם ללא סיבה אז שנורבגיה תיתן להם אשרות וכסף(נשמע מוכר), התחזתי לתיירת מרוסיה אז קצת ניסיתי להבין את עובדת הפרופוגנדה שלהם בחול, מעניין ביותר. אוסלו היא עיר חביבה, מאוד מלוכלכת אמנם ומלאה במסוממים(משם מה אחוז המסוממים בנורבגיה גבוה מאוד) במהגרים מקבצי נדבות ובלכלוך בעיר. יש כמובן המון דברים יפים כמו הארמון וטירות מבצרים וכאלה, אבל העיר שלכעצמה מאוד מוזנחת וזה מאוד מצער. כמובן תיקחו בחשבון את המחירים הנורבגים היקרים שמאוד תקפים שם...
אחרי אוסלו לקחתי אוטובוס לקופנהאגן! עכשיו קופנהאגן היא פשוט עיר מדהימה! מדהימה! לדנים יש כל כך הרבה היסטוריה, כל כך הרבה מה לראות, מקומו מדהימים, טירות ומבצרים! וכמובן העם הדני המדהים! בקופנהאגן יש שכונה שנקראת כריסטיאניה, שהיא בעצם שכונה שברגע שנכנסים אליה זה כאילו אתה בהודו! סמים קלים נמכרים שם בבאסטות באמצע הרחוב לאור יום! אנשים פשוט יושבים שם ומעשנים! זה הזוי לגמרי! פשוט חוויה תרבותית אחרת לגמרי! דבר אחג שכאדי לציין, על הטירה של המלט- אלסינגור שכיום נקראת קרונבורג, היא ממש לא מצריכה ביקור. במדריכים כתוב שזוהי טירה מדהימה ובלה בלה אבל זו בעצם טירה ממש פשוטה ודי משעממת שבאמת לא שווה בה ביקור. עדיף לנסוע לפרדריקסבורג ולשאר הטירות המהממות שיש בקופנהאגן ובסביבתה. בקוהפנהאגן לנתי בדן הוסטל דאון טאון שזו אכסניה ממש טובה, נקיה, חדשה עם אנשים נורא נחמדים, באכסניה זו תקבלו הרבה הטבות אם אתם חברים בHI.
תכננתי להישאר בקופנהאגן יומיים אבל פשוט נשארתי 5 כי יש כל כך הרבה מה לעשות! הייתי במוזיאון ריפלי תאמינו או לא, ובאמת שגם הוא אינו אטרקציה מלהיבה, אולי יותר לילדים קטנים אבל פחות לתרמילאים, גם מחיר הכניסה- כ90 קרונות הוא מוגזם מאוד.
אחרי קופנהאגן לקחתי רכבת לעיירה השבדיתהשוממת ואדסטנה, לכל טיול תמיד יש את הטעויות שלו, וזו אחת מהן. זו הסיבה שצמיד צריך לקחת מדריכי טיולים בערבון מוגבל, במדריך שלי היה כתוב שזו עיירה עם מסלולי הליכה ונוף מקסים. ואז הגעתי לשם, ומסלולי ההליכה נמצאים בכלל באזור אחר ואי אםשר להגיע לשם רגלית והעיירה עצמה משעממת ובכלל לא מתאימה לתרמילאים! שימו לב לזה תמיד! לבדוק טוב טוב לאן מגיעים! דבר נוסף שעיצבן אותי זה האוטובוס לשם, בעיירות הקטנות האלה יש כרטיס נסיעה אלקטרוני שעלה 20 קרונות וצריך להטעין בן לפחות 100 קרונות. אז אם בא לך לנסוע רק פעם אחת זה לא אפשרי! אתה חייב לקנות כרטיס(ועוד לא אצל הנהג אלה בחנות כמו יילו אצלינו) במחיר הנ"ל, אז כך קרה שגם בזבזתי כסף על מקום די מעפן וגם נתקעתי עם כרטיס. אבל בסדר ניחא.
אחרי זמן מאוד מיותר בואדסטנה, נסעתי סופסוף לסטוקלהולם! היעד האחרון והכי נחשק בטיול שלי, מגיל קטן חלמתי על להיות בשבדיה, סטוקהולם במיוחד! בהתחלה לנתי באכסנית אף צ'מפן, שזו אכסניה שהיא ספינה, שימו לב אבל שלא כולם ישנים בספינה ולרוב לישון שם עולה יותר, אז ישנים במבנה האכסניה שנמצא על הקרקע. האכסניה נחמדה ביותר אבל שימו לב שאם אתם תרמילאים צעירים אז המקום הזה לא ממש מתאים לכם כי הוא בעיקר מלא משפחות עם ילדים, סהכ אבל אכסניה נחמדה, אחרי 4 ימים בה עברתי לאכסניה אחרת שנקרת בסט הוסטל דאון טאון ונמצאת ממש בתוך הגמלא סטאן שזהו הרובע העתיק בסטוקהולם, אכסניה הטובה ביותר שהייתי בה! חדרים מעולים, נקי, ארוחת בוקר צנועה כלולה, קפה ותה תמיד בהישג יד, מחשבים, אינטרנט אלחוטי, כביסה חינם וחדר טלוויזיה, וכמובן פסטה חינם! באמת שאכסניה מומלצת מאוד מאוד. ביום הראשון שלי הגעתי בדיוק למצעד הגאווה והיה ממש כיף, ממש חוויה לראות כמה שהם פתוחים ונינוחים עם העניין. סטוקהולם היא עיר מדהימה, באמת יש המון מה לראות וכל כך הרבה דברים שיתאימו לכל אחת ואחד! כמה דברים לציין, יש מצפה בסטוקהולם שנמצא על האיצטדיון העגול שלהם, הוא בצורת כדור כזה ויש מעלית שעולה עליו ורואים את הנוף שנמצא מבחוץ, עכשיו זה עולה 130 קרונות וזה פשוט בזבוז כסף! הנוף שרואים הוא נוף של בינינים מכוערים של האזור , אפילו לא את המקומות היפים באמת, וכמובן שהוא מאוד מפורסם וימליצו לכם עליו בכל מקום, אבל היזהרו כי זו מלכודת תיירים מוחלטת! עוד מלכודת היא השיט בסירהף יש מסלול שנקרא מתחת לגשרים והוא לוקח אתכם לסיור של שעתיים ברחבי סטוקהולם בחלקיה הפחות יפים ומסםר לכם על שבדיה, גם לא מומלץ ויקר- 200 קרונות(!!!), עדיף לקחת מסלול קצר יותר שעובר במקומות יותר יפים. דבר נוסף לידיעה שיש מרכס אאוטלט ליד סטוקהולם שנקרא ברקבי, מקום ממש נחמד עם הרבה חנויות(בינלאומיות ושבדיות) עם מחירים זולים וטובים! אז גם זה מומלץ.
אם אתם באמת רוצים תצפית טובה על העיר אז זה מבית העיריה או מהמעלית קטרינה, שכבר אינה פעילה אך עדין ניתן לעלות לתצפית(שהיא בחינם) ולראות נוף מאוד יפה, גם בלילה. מקום יפהיפה בסטוקהולם שהוא גם האזור עם היותר מועדונים הוא נורמאלם, האזור פשוט מהמם! הבתים יפים, אין תיירים, זה כאילו נחשב לאזור המאוד עשיר של סטוקהולם והוא מצדיק את זה כל כך! שימו לב שברים ומועדונים בשבדיה נסגרים ב1\3\5 אז תבדקו מה שעת הסגירה לפני שאתם הולכים למקום מסוים.
הייתי גם בטיול יום באופסלה, עיר עתיקה שיש בה אתרי קבורה עתיקים. הייתי בעיר הזאת והוא בהחלט נחמדה, יש בה כנסיה יפהיפיה והגבוהה ביותר בסקנדינביה, אכן כנסיה מאוד מרשימה אך תלי הקבורה הם פשוט גבעות שבפנים יש את הקבר אז אתם לא באמת רואים דבר מלבד הגבעה, מקום נחמד אך לא גבוה בסדר העדיפויות.
הייתי בסקאנסן, פארק פתוח שהוא גם גן חיות. שימו לב שעושים מהמקום הז יותר מדי, גן חיות זה נחמד אבל כל הבתים של המיני שבדיה הם די משעממים וגם מעייפים, אז אם אתם רוצים לראות רק את החיות אז שווה לבקר שם.
טיפים לגבי סקנדינביה:
-יוקר! מאוד יקר בסקנדינביה! אתם יכולים לחסוך הרבה אם אתם קונים מהסופרים, מתארחים באכסניות(שבסקנדינביה זה פשוט כמו מלון זול) וכו'.
- כרטיס סטודנט- מוזיל המון! תעשו כרטיס או באיסתא או באופיר טורס, זה מוזיל על כניסה לאתרים, נסיעות וכו'.
- כרטיס HI-hosteling international אכסניות בינלאומי, ניתן להוציא בארץ באכסניות שלהם, עולה 50 שח ושווה כל אגורה! מוזיל מחיר ללילה ואף נותן הנחות והטבות נוספות(תלוי באכסניה)
- יורייל- כרטיס רכבות שניתן להשתמש בו למס' ימים או חופשי באירופה( יש אחד רק לסקנדינביה) מוזיל משמעותית את מחירי הנסיעות מכייון שהוא תקף ליום שלם לכמה רכבות שתרצו, נותן גם הנחה למעבורות מסוימות. שימו לב שיש מקרים שבהם צריך להזמין מקום מראש וזה עולה עוד כסף וגם שלרוב זה לא נחשב לדרגש שינה ברכבות שינה.
-יתושים בפילנד ביולי- יש המון! קחו איתכם נוגד יתושים טוב!
- קמפינג, בסקנדינביה אתם יכולים ללון איפה שתחפצו(אלא אם כן זה בעיר או קרוב למגורים כלשהם) אבל אם זה בטבע אתם בהחלט יכולים. שימו לב שאתרי קמפינג לא משכירים אוהלים אז אתם צריכים להביא משלכם או להסתפק באכסניות.
-מלכודות תיירים- בכל ארצות סקנדינביה יש מוקדי מידע לתיירים, הם יכולים להיות מאוד מועילים אך גם מאוד מטעים. יש המון מקומות שהם מאוד מפורסמים ומיוחצנים היטב אך הם בעצם מלכודת הנועדה לשאוב כסף רב מהתיירים(למשל, כפר סנטה קלאוס), אז תמיד רצוי להתייעץ עם מקומיים לגבי המקומות, ודייקו במה שאתם מחפשים כי הסקנדינבים מאוד מנומסים ובחיים לא יגידו לכם שהתוכנית שלכם לא טובה, צריך להוציא את זה מהם חח.... =]
- למי שרוצה להוציא המחאות נוסעים אז שימו לב שהשערים לפדיונם הם די גבוהים אז לפעמים עדיף רק כרטיס כספומט וזהו.
- מנעול! יש אכסניות שאין בהם ארוניות ננעלות או שיש וצריך מנעול אז תביאו גם כדי לנעול תיק וגם לארונית.
- מצעים! חשוב מאוד, לא כל האכסניות כוללות מצעים או שמשכירות אותן במחירים גבוהים מאוד( נתקלתי ב9 יורו השכרה!!!) אז תביאו איתכם!
-מים- בסקנדינביה ניתן לשתות מים מהברז והם אפילו די טעימים(חוץ מקופנהאגן שיש בהם הרבה גיר לכן לא טעים).
וזהו בעיקרון, שיהיה טיול נעים! =]