מרוקו למטייל העצמאי

תמונה ראשית עבור: מרוקו למטייל העצמאי
שיירת גמלים בסהרה - מרזוגה

שנים חלמנו להגיע למרוקו, הרבה סיפורים על מחירים, איסור כניסה לאנשים בודדים, בטחון, חייבים מדריך, רק טיול מאורגן (אני מעולם לא נסעתי במאורגן ולא אסע, אוהב להרגיש חופשי לעשות מה שבא לי מתי שבא לי, לשנות כיוון וזמן לפי הנאתי מהמקום) גרמו לנו לדחות שוב ושוב את הנסיעה.

בסיכומו של דבר הכול אגדות, המקום מאוד בטוח, יש אפשרות להיכנס כבודדים אין שום הגבלה לקבוצות, לא חייבים מדריך, המחירים מהזולים ביותר בעולם.

אגדה נוספת שהכול שם מדברי, צהוב, הכול שם ירוק צבעוני ומדהים.

חרשנו את העולם, היינו בכל מקום, אוסטרליה, ארה"ב, קנדה, סין, תאילנד......
מרוקו היפה, המדהימה והמסתורית מכולם.
לדוגמא העיר איפרן, עיר שנראית כמו שוויץ, בחורף מגיעים לכאן לעשות סקי.
כאן תראו את כל הצבעים, הר סגול והר אדום....
נאות מדבר זה לא עץ או שתים בצד הדרך, זה אזור של עשרות ק"מ לאורך הנחלים שיורדים מהרי האטלס.

כן יש הגבלות לישראלים על אופן הכניסה למדינה:
1. ויזה מיוחדת לישראלים, יש מספר חברות שעוסקות בכך, שבועיים לפני פונים אליהם, לא לפני.
2. כניסה רק מאיטליה, ספרד וטורקיה, לא תעלו לטיסה למרוקו ללא הצגת הויזה.
3. טיסה שיוצאת מישראל ביום הכניסה למרקו, אסור לטוס מישראל ולאחר יום ומעלה להגיע ממדינה אחרת למרוקו.
4. כניסה למרוקו עד השעה 17:00.
5. נחיתה בקזבלנקה בלבד (יש כניסה גם ממרקש לקבוצות, מעטים שמסתכנים הצליחו להיכנס ממרקש).
6. ויזה לעד 14 יום, אישרו לנו אמנם מראש 17 יום, אבל בכל מקרה הויזה ל 14 יום, נדרש לעבור במשרדי ממשלה לבקש הארכה, משרדים אלו קיימים רק בערים הגדולות - externaliseo.ma

rabat

בסה"כ המרוקאים מאוד אדיבים וסובלניים, למרות ששמעתי על כמה שהצליחו להוציאם משלוותם.
למרוקאים אין ציר זמן.
לכל דבר תשמעו, מוש מושקילא (אין בעיה), עצירה לכוס קפה עלולה לקחת שעתים, נכנסו לבית קפה קטן ומשפחתי בראבט, אחרי חצי שעה שמענו את בעלת המקום מדליקה את הגז, יש זמן ללא הגבלה.
יש נושאים שכדאי לקחת לתשומת לב ועליהם אתן כאן את הניסיון שלנו איתם, אבל הכוונה אינה להפחיד, כי באמת המקום מדהים ואנשים עוד יותר, צריך להיות מודע ולא יותר מכך, בסופו של דבר יש הבדלי תרבויות בכל מקום.

נחיתה במרוקו
בסה"כ לא היו בעיות מיוחדות, יצאנו לאחר קבלת המזוודות ללובי ענק. יש שם את המשרדים של ההגירה, מוסרים את הפספורטים והוויזה וממתינים בצד עד אשר קוראים לכם, אחד אחד נשאלים למה הגענו ומה מטרת הנסיעה, קבלת המסמכים ויצאנו לדרך.
קראתי לא מעט על כאלה שחיכו אפילו 6 שעות, לנו לקח כשעה, כנראה שזה תלוי במזל ושעמום של הפקידים.

עודף
כאשר חמי אמר לי אל תשתמש בעודף תשאיר לבקשיש, לא הבנתי את הכמות, חשבתי ש 10 דירהם בעודף יספיק, ממש לא, אל תשתמשו בחנויות בעודף, קבלו עוד עודף, תזדקקו לזה מאוד.
בכל מקום תתבקשו לתת טיפ,
בתחנת דלק, יכעסו אם תנסו לתדלק לבד, שלא לדבר על מילוי אויר, רק הם ומתי שיש להם את הזמן (מוש מושקילה, זוכרים), טיפ חייבים.
לנהגי מוניות אם אין לכם 4 דירהם, תאלצו להיפרד משטר הכי קטן שיש לכם, כי לא תמיד יהיה לו עודף, אם יש לכם 4 + טיפ....
כל מקום שאתם מחנים את הרכב יקפוץ עלכם אחראי חניה של הרחוב ויגבה מכם דירהם או יותר תלוי ברחוב, זאת מתוך הנחה שלו שאתם שם רק לשעה, שעתים, חזרתם אחרי יותר, הוא ידרוש תוספת, הוא זוכר מתי חניתם, בסה"כ המחירים לא בשמיים ותעשו את זה בכיף, זה גרושים עבורנו, עבורם זה הון.
הם גם ייקחו מכם את המזוודה עד המקום שאתם צריכים, עד החדר גם, לא יוותרו לכם, דירהם והם מאושרים.
נתקלנו בזה בפעם הראשונה בעיר הכחולה, שיפשאוואן, הילד לא ויתר ואנו רק ביום השני עדין לא מבינים לאן הגענו, לא בוטחים, ערבים.... והוא טיפס עד המלון עם המזוודות ואז נפל האסימון.
הם אנשים טובים, רגועים אדיבים, תנו להם ותיהנו מהשירות והכול בשביל דירהם = 35 אגורות.

מזרח מרוקו (פס, מקנס, איפרן, מרזוגה, וואזזאת) ומערב (קזבלנקה, אגדיר).
עיר אחת יוצאת מהכלל, ראבט, אמנם במערב אבל היא מזרחית באופי.
יש הבדלים מהותיים מאוד בין מזרח למערב, המזרח יותר עממי, כפרי ואותנתי, המערב יותר מתקדם, מערבי מן הסתם.
במזרח לא תראו (כמעט) אישה בלבוש מערבי, רק בלבוש מסורתי, לא תראו אישה יושבת בבית קפה, רק גברים, אנגלית אין שפה כזאת, נדיר שתמצאו שם מישהו יודע אנגלית.
נדיר למצוא כאן בירה ואלכוהול. זול מאוד, תכננתם קניות, בעיר פס, אל תשאירו קניות למערב, שם מאוד יקר. מונית בפס תעלה לכם 4 עד 8 דירהם, קאפטן איכותי 2500.

אין נשים בבתי קפה

במערב תחשבו שאתם בתל אביב, שהגענו לאגדיר היינו בהלם, נשים לובשות גינס עם קרעים, חשופות חזה, כמו ת"א.
מסעדות מערביות מפוארות, יש בירה!, נשים בביקיני בחוף הים, אנגלית אינה שפה זרה.
הרבה יותר יקר מאשר במזרח, אם התחלתם מכאן, אל תקנו, חכו למזרח, בעיקר לפס. מונית לאותו מרחק שתיסעו בפס תעלה 30 עד 50 דרהם במרקש. קאפטן פחות איכותי מפאס עשרות אלפי דירהם.
יצאתם מהמלון, אל תיקחו מונית שם הם מפציצים במחיר, לכו מספר מטרים ותעצרו מונית לפי מונה, תצאו הרבה יותר בזול.

רכב
בחרתי ללכת על גיפ ראנג רובר, קיבלתי גראנד שירוקי.
הסיבה הייתה בעיקר ,כמו בכל הטיולים שלי, מקום למזוודות שיהיה מוסתר כאשר אנו לא ברכב, במעבר בין בתי מלון.
הבחירה הייתה מעולה, כי מלבד צריח, זה טנק!., אתה גדול על הכביש, לא מתעסקים איתך, מאוד נוח לנסיעות ארוכות. מרחב פנימי מאוד נוח לכל הנוסעים., 4 מזוודות + 3 טרולים ועוד תיקים..

Grand Cherokee

השכרת רכב
השכרתי רכב מ rentalcar כאשר את הרכב קיבלתי מחברת פח מרוקאית, לאחר יומיים נתקלנו בירידת אוויר בשתי צמיגים, בכל עיר מרכזית יצרנו איתם קשר, השירות היה גרוע, רק בפס הסכימו שנגיע לשדה ויתקנו את הפאנצ'רים, אבל בהמשך גילינו שעדין יש ירידת אוויר באחד הצמיגים, ממש לא מומלץ לקחת רכב שלא מחברות מובילות כמו אוויס או יורופקאר, שהשירות שלהם קצת יותר אירופאי, חבל שהחיסכון הוביל לתחושת חוסר בטחון ברכב.

משטרה
כל יום עצר אותי שוטר, מלבד יום אחד, אבל למחרת עצרו אותי פעמיים J
ראשית לפני שתגידו לא שמת להם שטר בפספורט, מרוקו בכל זאת מדינת עולם שלישי, הטיפ שקיבלתי ממרוקאים שגרים במרוקו, אל תיתן שוחד, לך תדע על איזה שוטר תיפול!
כבר בנסיעה מקזבלנקה לראבט, עוצר אותי שוטר, מבקש רישיונות זה ברור גם בלי אנגלית, ואז מסתבר שאנגלית שפה קשה, אנו לא מצליחים לתקשר, לאחר מספר דקות הוא מבקש משתי חברים שלו שיודעים מילה או שתים באנגלית לפתור את הבעיה, שואלים מסמכים, פספורט ומה אנו רוצים, כך כ 10 דקות ולבסוף הוא שואל אותי, מה אתה רוצה, לנסוע, אז סע!.
כך נגמר המפגש הראשון, הבאים היו קצרים יותר, ברגע ששמעו אנגלית, סע!
ליד אגדיר הקסם פג, הם יודעים אנגלית, שם שילמתי קנס על מהירות של 65 בעיר שמותר 50 – 150 דירהם, במזומן בלבד וקיבלתי קבלה.
תקפידו מאוד על מהירות וקו לבן, אתם לא רואים אותם אבל הם שם, לא אחת תראו אותם בסבך שיחים בדרכים, על כל גשר יש 2 שוטרים לכל כיוון שמתצפתים, כך עלו עלי עובר קו לבן.
מחסומים יש לרוב, אתם תראו שלטי מהירות על הרצפה, תקפידו עליהם, שם תופסים אתכם.
יש שלט 60 תוך 30 מטר יש שלט 40, עוד 20 מטר שלט 30 וכך הלאה, תקפידו על זה.
האזור של איפרן לכיוון מרזוגה, שם תראו מקומיים טסים בלי חשבון, אז כמו בארץ, תיצמדו אליהם, הם יודעים היכן יש מכמונות ושוטרים.

דרך מהירה
לא מומלץ לטוס, מלבד מכמונות, יש באמצע לא מעט כיכרות, למי שלא רגיל וזה בא לו בהפתעה, יכול להסתיים באסון, כי מי שם כיכר בדרך מהירה?

נהיגה
בסה"כ לא צריך לפחד, אבל יש כאן תרבות נהיגה שונה ולנו היא נראית מוזרה.
שוב המטרה לא להפחיד, לתת הדגשים, השד לא נורא.

תהיו דרוכים, גם בדרך מחוץ לעיר, באמצע מדבר, אין בתים בשום מקום נראה לעין, עברתם עיר לפני עשרות קילומטרים והעיר הבאה בעוד לא פחות, אתם עלולים לראות רוכב אופנים בצד הדרך.
רוכבי אופנים טוסטוסים תראו בכל מקום, יתרון שהם מקפידים לשמור צמוד לשולים, אבל תזהרו מהפתעות. בעיקר בדרך מהירה (אצלנו כביש כזה לא יקרא דרך צדדית) , תצטרכו לא אחת לתזמן אם תספיקו לעקוף את הטוסטוס לפני שיגיע הרכב ממול.
אל תעצרו במעבר חציה, הם לא יעברו.
מצד שני בנסיעה בעיר הם הולכים לא אחת על הכביש ופתאום חותכים לעבור בלי להסתובב ולראות אם יש רכב.

כיכרות
אז גם כאן יש הבדל לא ברור, הגענו לכיכר בפס ואלו שבתוך הכיכר עוצרים ונותנים לי להיכנס, בדקנו בגוגל ומצאנו שאם יש האט ותן זכות קדימה בכניסה, אז בתוך הכיכר צריך לעצור, אם אין אז זה שנכנס צריך לעצור, אופס, הגענו לכיכר עם תמרור ולא עצרו לנו.
שאלנו מקומיים מה הסיפור?
גם אנחנו שגרים כאן עד היום לא יודעים למי שי זכות ולמי לא, הזוי.
אז עוד יתרון לגראנד שירוקי, נכנסים בכוח ושיצפצפו הקטנטנים.
בתוך הערים עצמן, לא ממליץ לנסוע ברכב, הגעתם למלון, תשאירו את הרכב, לכו ברגל, תזמינו מונית, מאוד לא ממליץ להגיע ל'מדינה' (שוק) כלשהי עם רכב, זה מטורף מה שקורה שם וחניה לא תמצאו גם לא למיני מיינור.
ושוב, לא לפחד לשכור שם רכב לבד, זה ממש לא נורא, בארץ נוהגים בתל אביב פי אלף יותר גרוע.
תלמדו מהניסיון שלי לשים לב להבדלים, זהו אתם יודעים מה שאני למדתי על בשרי.

סים
לא מצאנו סים מקומי עד שהגענו לפס. המחירים מצחיקים משהו כמו 20 דירהם לסים עם 5 גיגה.

אתרים לבנקים
המרוקאים חוסמים לא מעט אתרים, בעיקר בנקים.
שהגענו למלון הראשון בראבט לא זכרתי את הקוד הסודי, אחרי מספר ניסיונות נחסם הכרטיס
ניסיתי להיכנס לאתר של ויזה לאפס סיסמא, האתרים של ויזה, בנק לאומי, בנק דיסקונט חסומים.
נאלצתי להתקשר לארץ לבקש מהבת שלי שתתקשר לבנק.....

ניווט
בעיה לא קטנה.
וויז בקושי עובד, אם בכלל
גוגל, מראה מפה אבל לא מאפשר ניווט, כך שניווטנו ידנית לפי מפות של גוגל, בעיר בכלל אפשר להתברבר פתאום אין לוויינים.
קחו אתכם מפות, נייר רגילות לכל אזור שאתם צריכים להגיע.

מלונות
בתי מלון מאוד זולים בכלל במרוקו ובמזרח בפרט.
בדקתי לאן חברות טיולים מאורגנים לוקחים את המטיילים, רובם היו עם רשמים לא טובים, גם אחי ואחותי שנסעו מספר חודשים לפני כן בשתי טיולים נפרדים מחברות שונות, מאוד לא המליצו עליהם.
החלטתי שלא שווה להסתכן וללכת על בתי מלון אירופאים/ אמריקאים וחמישה כוכבים בלבד, היכן שהיה כמובן.

קזבלנקה (Casablanca) – four seasons, מלון מדהים במרכז ליד הטיילת, מרחק קצר למדינה ו Rick's Café.
ראבאט (Rabat) - Farah Rabat (למטייל)
שיפשאוואן (Chefchaouen) – העיר הכחולה - מלון Koutoubiaלמטייל
פס (fes) - Splendid – המיקום מצויין, שקט, מכאן קחו מונית לכל מקום, קרוב ל Jewish center
מידלט (midelt) – riad villa midelt – החלטנו לישון באמצע הדך מפס למרזוגה ולהימנע מנסיעה של 8 שעות.
מרזוגה (Merzouga) - Kasbah Azalay Merzouga
וואזזאת (Ouarzazate) - Kasbah Dar Daif- מדהים, מדהים, מדהים, מלון זול ופשוט מושלם.
אגדיר (Agadir) - Atlantic Palace Agadir Golf
מרקש (Marrakech) - Savoy Le Grand Hotel

מאדינה (Medina) ומלאח (Mellah)
בכל עיר יש את המדינה שזה השוק הראשי ואת מלאח שזה האזור שגרו היהודים.

כל מרוקאי מדריך
בכל כניסה למאדינה ומלאח, או כל אזור תיירותי יקפוץ עלכם מישהו, אבל תמיד רק אחד, כאילו יש בניהם סידור מי הבא בתור.
למעט 3 פעמים שהתפתינו לכך, תמיד הדפנו אותם, המשכנו ללכת עד שהתייאשו וזה לא דבר קצר.
הם מזהים מיד שאנו ישראלים ומיד מציעים לקחת אותנו למלאח (אם יש באזור).
ה"מדריכים" מבקשים ולעיתים אומרים שזה בחינם אבל בסוף הם דואגים שתבינו שצריך לשלם להם כ 50 דירהם.

למעט בראבאט (קסבה דה אודיאס) שבאמת התחושה הייתה של מישהו שבאמת מבין משהו, כל השאר לקחו אותנו בשלב מסוים למקומות של קניות שבהם אתם מרגישים אי נוחות שלא לקנות.
במרקש בעל חנות עזב את חנותו ורדף אחרינו עד שהתרצינו ונתנו לו לקחת אותנו למקום שבו מוכרים את הצבע הכחול המיוחד של המרוקאים. כמובן שבדרך העביר אותנו בחנות של חברו למכירת דברי נחושת, שם ניסו למכור לנו אהיל נחושת ב 2500 דירהם, כמובן שהבנו שזה מחיר יקר ואז המשיך לחבר אחר שביקש עבור אותו דבר 150 דירהם. אח"כ ראינו את זה במקום אחר ב 50 בלבד!.
בטנהיר לקח אותנו ה"מדריך" למלאח ומשם כאילו במקרה לבית אותנטי לשתות כוס תה ולראות כיצד המרוקאים חיים. האירוח היה לבבי ונעים, עד שביקשנו ללכת, אז החלו לנסות למכור לנו מפה
ב 75 יורו, אז לא נעים ובסוף נאלצנו לשלם 15 יורו על פריט שלא שווה יורו, מאחר והרגשנו מאוימים, אז פשוט לא להיכנס זה סתם בית עם סתם אנשים.

העיר מרקש אחת הגדולות והיקרות במרוקו, שם שימו לב לכל דבר, לא מעט מקבצי נדבות שלא יניחו לכם, שימו לב לספור עודף בעיקר כאשר אתם כבר לחוצים ללכת ולברוח ממקבצת נדבות.

התמקחתם, קניתם, תספרו/תוודאו ששמו לכם את מה שקניתם.

בסופו של דבר, כייסים, קבצנים ונוכלים יש בכל מדינה, זכור לי ברומא לפני כשנה לא הניחו לנו רוכלי המקל סלפי בכל רחבי העיר, כך שכאן המצב לא שונה בהרבה.

אל תשאירו כסף מרוקאי לדיוטי, אחרי הצק אין, הם לא מקבלים כסף מרוקאי

קחו הכול בפרופורציות כל מה הנושאים שעלו כאן מיועדים שתהיו ערניים אבל לא להוציא אוויר מהמפרשים, אין שום בעיה להיות לבד במרוקו, לנהוג ולהסתובב חופשי בכל מקום, מבטיח לכם שתיהנו וזה יהיה טיול שלעולם לא תשכחו (לטובה כמובן).
ולא אני לא מרוקאי J

נתחיל לטייל?

בכל הטיולים שלי אני רושם באותו מקום שבו אני נמצא את הרשמים שלי, כך שרוב הפרטים טריים ולא נשכח דבר, לכן כל המבנה של הבלוג שלי הוא הפניות לאותם מקומות.

ראבאט (Rabat)

את הבוקר הראשון התחלנו מ קסבה דה אודיאס, מבצר עתיק עם רחובות צרים צבועים כחול לבן, המזכירים את שיפשאוואן.

משם חזרנו לכיוון מלון פאראח דרך השוק הישן (the old market).

old market and casba de odies

מסעדה מומלצת בדרך לצהרים Blue Berry

The great mosque
לא לוותר על שתי המקומות הללו, הכניסה מאחד ועוברים לשני, המקום גדול ומרשים, עם פרשים שעומדים כל העת בכניסה, מאוד מיוחד.
מגדל חאסן

המאוזוליאום של מוחמד החמישי

באותו מתחם יש גם את מזרקות מוחמד החמישי

Le Forum - ביציאה לכיוון שישאוואן יש אתר היסטורי מתקופת הרומאים – שווה ביקור

שיפשאוואן (Chefchaouen) – העיר הכחולה (למטייל)
היזהרו מלצלם מרוקאים במרוקו ובעיר הזו בפרט, הם כועסים מאוד אם צילמתם, רואים מצלמה מיד מסתתרים.

יש מספר מקומות שנחמד לראות בעיר, במרכז העיר יש חנויות רבות למזכרות וביגוד ושוב חנויות לדברי עור.

מסעדה מומלצת לארוחת ערב, יש להם מרפסת שצופה לקאסבה Restaurant Morisco

Kasbah
כל האזור נחמד להסתובב בסמטאות בן המסעדות ובין לבין לנוח לשתיה/קפה La Estrella
העיר מדהימה עם צבעי הכחול שלה, לכו לאיבוד בסמטאות ולכו בכיוון הכללי ל Ras El Ma ומשם תמשיכו לכיוון Mosquée לתצפית מדהימה על העיר.

החיבה ליהודים במרוקו ובעיר הזו בפרט מדהימה. כל אחד שהבין שאנו מישראל שיבח ושאל למה עזבתם, זה המקום שלכם, אפילו באחת החנויות אחד המוכרים הציע לנו עודף בכסף ישראלי.

בדרך לפס עוצרים באתר רומי עתיק Volubilis

Volubilis

העירפס (fes)
בתחילה תכננו לקחת יום לכיוון מקנס ולחזור לפס. פס הייתה כל כך מעניינת, הוזמנו לקהילה המקומית לחגיגות הפסח, כך שבסוף החלטנו לוותר על מקנס, מבחינת הזמן ורשמים של חברים מהעיר.

מלאח
מסלול המלאח מארמון הגדול עד Semmarin Medina Gate וגם בכל האזור של שער הזה יש ארכיטקטורה מאוד מיוחדת שמזכירה את המבנים בספרד ובטנריף.
הארמון הגדול - The Royal Palace in Fez
קבר סוליקה – בבית הקברות בית החיים.

בלב המלאח יש 2 בתי כנסת שניתן להיכנס אליהם, לא לוותר על שנהם.
בית כנסת אבו דאנן
בית כנסת Synagogue Al Fassiyine
בית הכנסת סעדון, ליד מלון Splendid וליד Centre communautaire Maimounid
שבשטחו נמצא בית הכנסת תלמוד-תורה - מרכז רמב"ם

מאדינה
מסלול השערים החשובים של המאדינה, ללכת לאיבוד במאדינה עד מפעלי העורות.
Blue Gate - השער הכחול, הכניסה הראשית למדינה של פס.
Semmarin Medina Gate
Bab Chems
Bab Mahrouk
Indufas – חנות בדים, אם תעברו ברחוב ימשכו אתכם פנימה, מאוד מעניין לראות את האריגה וצביעת הבדים ביד ונולים כמו בימי הביניים.
khamissa – מסעדה עם נוף יפה על המאדינה.

צביעת עור
היינו בשתי מקומות הראשון היה עם תצפית לא הכי טובה עברנו לשני, הפרטים בלינקים.
Chouara Tannery
Leather Shop with rooftop terrace

Bou Inania Madrasa
Zaouia de Moulay Idriss
Al Attarine Madrasa

בדרך למאדינה ראינו קניון , שאלנו את נהג המונית מה שם הקניון שנוכל לחזור אליו, התשובה היתה מקדונה, על שם המקדונלד שיש שם Centre Commercial Borj Fes

איפריין (Ifrane)
העיר מרוחקת כשעתים נסיעה מהעיר פס. כל הטיולים המאורגנים עוצרים כאן בדרך למרזוגה.
הדרך מפס למרזוגה אורכת 8 שעות ומעלה, לכן החלטתי לעשות את העיר וסביבותיה בנפרד ולישון לילה באמצע הדרך בעיר מידלט (Midlet), כך שבכל יום אני לא יעבור את ה 4 שעות נהיגה.

העיר איפרן היא עיר סקי בחורף. בשל גובה העיר הטמפרטורות כאן נמוכות והכול מושלג. כך גם מבנה העיר הבניה מזכירה את שוויץ עם גגות הרעפים הארוכים והחדים.
שתי אטרקציות במרכז העיר:
האריה (Lion Ifrane)
והגן (Park La Prairie)
כמובן מסביב לשניהם יש דוכנים ורוכלים לרוב, מקעקעי חינה, בתי קפה ומסעדות בסגנון מערבי.
מסעדה, קפה Café Restaurant La Paix

איפרן

מכאן נסענו ל Ain Vittel הנסיעה וחזרה מאותה דרך, המקום מלא מקומיים שעושים על האש, יש במקום מעין שנחשב קדוש, בהחלט אפשר לוותר על המקום.

Ain Vitel

אוהבים חיות?

במרוקו תראו שילוב של בעלי החיים עם בני האדם, חסידות מקננות בכל מקום, קופים שמגיעים לבני אדם ללא פחד.
מכאן נסענו לכיוון עזרו לחפש קופים בפרקים, העיר עצמה לא ממש מעניינת ואפשר לוותר עליה, קופים לבסוף מצאנו בפארק הקופים הזה (monkey park).

azrou

מידלט (Midelt)
ההחלטה לפצל את הנסיעה ולישון בעיר הייתה טובה. יצאנו בשעות הצהרים המאוחרות מפס, כך שנגיע לישון בעיר ולא יותר. בערב יצאנו לעיר ולשוק שהמה אדם. נכנסנו לחנות דברי בית, רק לפי הסוכריות שאשתי קנתה הוא שאל אותנו אם אנחנו יהודים כי בעיקר הם קונים אותן.

המלון היה מדהים אמנם קצת רחוק מהמרכז, אבל עדין מרחק הליכה, במלון היו מוטיבים יהודיים, אפילו למפתח הדלת היה מוצמד מגן דוד. ארוחת בוקר מעולה, שירות מדהים.

בבוקר לפני היציאה למדבר נסענו ל Notre Dame de l'Atlas, תצפית נחמדה על העיר – מיותר

מרזוגה (Merzouga)
בדרך יש מספר מקומות שניתן לעצור להתרעננות
באמצע הדרך Café Restaurant Bab Sahra
כל הדרך מדהימה, צבעי ההרים המשתנים, נווה מדבר שהם ערים לאורך קילומטרים, עם נקודות עצירה לתצפית.
את המקום תראו כבר מהכביש מים שבוקעים מהאדמה בלב המדבר Natural Spring
באפרוד יש חנות מזכרות ומיני מאובנים שנחפרים באזור erfoud fossils

הגענו למרזוגה, כבר מרחוק רואים את החולות האדומים כתומים, מראה מדהים.
המלונות נמצאים פזורים בשטח, אין כלום מסביב רק בתי מלון במרחקים גדולים זה מזה.
מלון Kasbah Azalay נראה מאוד מיוחד וחדרים קצת פחות אבל בסה"כ התחושה הייתה של מקום אוטנטי ומיוחד.
יצאנו לטיול עם הגיפ, קצת נכנסנו לחולות המדבר הזהוב / כתום, הגענו לגבעה והתחלנו לגלוש על החול. מהרגע שיצאנו מהג'יפ הגיע מרוקאי על אופנוע וישב ליד הג'יפ. מאוד נלחצנו מהסיטואציה שהוא יושב ושוכב וכל הזמן מסתכל לעברינו. החלטנו להמשיך בשלנו ובסוף נראה מה הוא רוצה.
כאשר הגענו קרוב לרכב, הבחור פותח תיק, פורס מפה ושם עליה מזכרות למכור לנו, חחחחחח.
ארוחת הערב במלון אף היא הייתה מיוחדת לשפת הברכה לאור ירח, פשוט מושלם.
אחד הדברים שניסיתי לתאם לפני שהגענו עם המלון היה טיול גמלים בחולות המדבר עם הזריחה.
בעל המלון אמר לי שלא תהייה בעיה, תגיעו והכול יהיה בסדר, מה שלא, לא היה מקום ביום המחרת.
החלטנו לקום מוקדם ולצאת לחפש טיול אחר שיוצא מהעיר, מצאנו ג'יפ שעושה סיורים, החלטנו שזה עדיף ומאוד נהנינו מהסיור שעשה לנו במחיר של 50 יורו. העוצמה של המדבר והגבעות עם צבעי הזריחה המשתנים, שיירות גמלים לאורך ולרוחב המדבר, מדהים.
הצטערנו שלא הזמנו למקום לילה נוסף.

טינריר (Tinghir)
בדרך אפשר לראות את מרחבי הטונדרה, עשינו סיור בעיר עם מדריך, את ההתנסות איתו תיארתי למעלה בנושא מדריכים מרוקאים, תצפית יפה על האזור Tighremt N Tiydrine.

דאדאס המדהים (Gorges Dadés)

ממשיכים לכיוון Gorges Dadés, כבישים מפותלים לאורך נחלים ונוף מטורף.
בתי מלון ומסעדות עם נופים שפשוט חבל לפספס.
ממליץ להישאר כאן לילה וליהנות מהנוף של dades.
Fatima Berber Café, בין כל הפיתולים מקום נחמד לקפה וישיבה מול הנוף.....
Gorges Dadés – פיתולי הכביש לתצפית מרהיבה מלמעלה.

עיר הוורדים (Kalaat M'Gouna)
נקודה נוספת שאפשר לעצור בה, עיר הוורדים, המון חנויות למוצרים שעשויים מורדים.
בחודש מאי מתקיים כאן פסטיבל הוורדים.
produits de rose חנות למוצרי ורדים, יש מסביב עוד לא מעט חנויות לנושא.
Kelaat M'Gouna – תצפית נחמדה על העיר.

וואזזאזאת (Ouarzazate)
מלון Kasbah Dar Daif פשוט מהמם במחיר מצחיק של 35 יורו לחדר משפחה, לקחנו חדר לילדה בנפרד, חדר משפחה עם 5 מיטות + חדר הורים נפרד.
כמובן שהסתבר שזה היה בית של יהודי, עשרות חדרים עם קרמיקה בגווני ירוק, הכול מצוחצח, כיורי נחושת שנראה שלפני שניה מורקו, פינות חמד בכל מקום עם תצפיות למלון או להרים.
ארוחת ערב באווירה מרוקאית אותנטית , נגן שמנגן בכלי עתיק בן השולחנות, מהמם.

Taourirt Kasbah – נחמד, אחרי כל כך הרבה קסבאות, לא השקענו כאן הרבה זמן.

Cinema Studio Atlas – אולפנים בהם עשו סרטים, בהחלט אפשר לוותר.

Kasbah Ait Ben Haddou – אחד המקומות המרשימים ביותר במרוקו.
כבר בכניסה יש חנויות של מזכרות שהמוטיב הראשי שבהם זה סמלי מגן דוד, חנוכייה ועוד.‌
כמובן שכאן תשמעו עברית, אחד פלוס אחד, חצי חינם וכו'.
טפסו עד למעלה והנוף שווה את המאמץ והזמן.

אגאדיר (Agadir)
מזכירה את תל אביב לפחות מבחינת הים והלבוש של הצעירים, מסעדות ברמה מערבית, קזינו למי שאוהב להמר.
כאן יש כבר יותר ממקדונלד אחד, קאנטקי, רכבת תיירים, ברים ומועדוני לילה.
maxwell – מסעדה מאוד טובה לארוחת ערב, סוף סוף בירה, במקום יש גם הופעות בלילה.
מכאן אפשר להמשיך לאורך הים לטיילת של העיר, לכל האורך חנויות מזכרות ובגדי עור חנויות של שמן הארגן וזעפרן.

Agadir Oufella תצפית על העיר, ההר גם מואר בלילה עם השם אגדיר.

Mejji (Cabras de Argán)עיזים על העץ, אני זוכר את הפעם הראשונה שסיפרו לי על כך ואת חוסר האמון עד שהראו לי תמונות, אז נסענו לראות בלייב.

מרקש (marrakech)
העיר תוססת יחסית לשאר ערי מרוקו, המונית ויקרה מאוד. יש אתרי תיירות רבים בעיר מדינה ענקית שבקצה יש את גאמע אל פנה. המרכז התוסס של מרקש, כאן תראו רוכלים רבים שמציגים נחשים וקופים, המון דוכני שתיה טבעית ומקבצי נדבות רבים מאוד.
לדעתי 2 אתרים מרכזיים של העיר Jama El f'naו Jardin Majorelle
Souk Semmarine
ארמון באהיה
ארמון אל באדי
Dar Si Said
Saadien's Tombs
Bab Agnaou
מסגד כותוביה
Place 16 Novembre באזור יש גם הרבה מקומות שופינג, קניונים קטנים.
Synagogue Salat Al Azama

Azar מועדון לילה ברמה גבוהה, אוכל טוב ורקדניות בטן.
Restaurant Marrakech Diwan המסעדה בתוך מלון סאבוי .
Carré Eden Shopping Center Marrakech
Menara Mall צמוד עם קישור בניהם ממלון סאבוי המדהים.

קזבלנקה(Casablanca)

Four Seasons Hotel Casablanca – מלון מדהים, קרוב לטיילת.
ANFAPLACE MALL - צמוד למלון קניון קטן ונחמד
מסגד חסאן השני – מסגד ענק, שווה להיכנס, עם גג ענק שנפתח, יש מדריך באנגלית.
ריקס קפה – בית קפה שנבנה בהשראת המסעדה מהסרט קזבלנקה.

תם ונשלם אחד הטיולים המרגשים ומהנים ביותר

עקפה את איטליה וספרד: זאת המדינה שהכי שווה לבקר בה בשנת 2025
אחרי 5 שנים: צפון קוריאה נפתחת מחדש לתיירים מהמערב לאייטם המלא
אחרי 5 שנים: צפון קוריאה נפתחת מחדש לתיירים מהמערב
חברת התעופה שחזרה לישראל יוצאת עם הנחות משתלמות של עד 25%! לאייטם המלא
חברת התעופה שחזרה לישראל יוצאת עם הנחות משתלמות של עד 25%!
שדרוג מלכותי בנתב"ג: אל על תשיק בקרוב את טרקלין המלך דוד החדש והמשופר לאייטם המלא
שדרוג מלכותי בנתב"ג: אל על תשיק בקרוב את טרקלין המלך דוד החדש והמשופר
לטוס לואו-קוסט להרגיש ביזנס: וויז אייר מציגה את מטוס האיירבוס החדיש שלה לאייטם המלא
לטוס לואו-קוסט להרגיש ביזנס: וויז אייר מציגה את מטוס האיירבוס החדיש שלה
האירופאים מחקו את ישראל ממפת החופשות שלהם? כך נראה המשבר בתיירות הנכנסת לאייטם המלא
האירופאים מחקו את ישראל ממפת החופשות שלהם? כך נראה המשבר בתיירות הנכנסת
תתחילו לארוז: קשרי תעופה משיקה טיסות ישירות לאחד מהיעדים האטרקטיביים ביותר באיטליה לאייטם המלא
לראשונה בנתב"ג: מסלול שירות מהיר למשרתי מילואים וקבע לאייטם המלא
לראשונה בנתב"ג: מסלול שירות מהיר למשרתי מילואים וקבע
מתחת לרדאר: ריינאייר חושפת את 5 היעדים הכי אנדרייטד באירופה לאייטם המלא
מתחת לרדאר: ריינאייר חושפת את 5 היעדים הכי אנדרייטד באירופה
מהיר יותר, קל יותר: קו רכבת חדש וישיר מאמסטרדם ללונדון החל לפעול השבוע לאייטם המלא
מהיר יותר, קל יותר: קו רכבת חדש וישיר מאמסטרדם ללונדון החל לפעול השבוע
"טיסתכם בוטלה": כ-11 אלף נוסעים קיבלו הודעת ביטול בעקבות שביתת ענק במדינה האירופאית לאייטם המלא
מהפכה בנתב"ג: השירות החדש שישנה את חוויית הטיסה של נוסעים בעלי מוגבלויות לאייטם המלא
מהפכה בנתב"ג: השירות החדש שישנה את חוויית הטיסה של נוסעים בעלי מוגבלויות
טסים למדינות שתומכות בישראל מפרגנים וטסים
הן משלנו: 7 מדינות תומכות ישראל לכתבה המלאה
ידידת אמת: המדינה הכי ירוקה באירופה מחכה לתיירים מישראל לכתבה המלאה
זה היעד היפהפה שישמח לארח כמה שיותר ישראלים לכתבה המלאה
לאן טסים עכשיו?
קבלו השראה לחופשה הבאה שלכם לאן טסים עכשיו?
הריזורט המושלם שהילדים יעופו עליו בחו"ל לכתבה המלאה
יוצאים לקרוז משפחתי וחווייתי עם הילדים לכתבה המלאה
קבלו את היעדים הכי מושלמים לתקופת החגים לכתבה המלאה
חופשה באחד מהיעדים המרתקים והמגוונים ביותר בעולם! חופשה באזרבייג'ן
חופשה באזרבייג'ן
טיול טבע באזרבייג'ן: גן עדן פראי, אטרקציות מלהיבות ונופים עוצרי נשימה לכתבה המלאה
בין מגדלי הלהבה לאתרי הסקי: טיול משפחתי מפתיע באזרבייג'ן לכתבה המלאה
טעימה מאזרבייג'ן: מסע קולינרי בארץ האש והתבלינים לכתבה המלאה