קסמה הויזואלי של רומניה
רומניה ממוקמת בתווך, בין מזרח אירופה ומרכזה, לשפת הים השחור. בשנים האחרונות, גילו הישראלים את רומניה והחלו ליהנות מהאטרקציות היפות והמעניינות שבהן התברכה: נוף מרהיב של הרי הקרפטים, ערים עתיקות, שחלקן משומר על ידי ארגון אונסק"ו וכמובן בוקרשט - עיר הבירה, בה עדין ניתן לראות בה שרידי המשטר הקומוניסטי ועדות לשלטונו המגלומני של צ'אוצ'סקו, נשיאה במשך 24 שנים.
רומניה היא מקום מומלץ לכל צלם, שמחפש אותנטיות, בנוסף לנוף מרהיב. הנוף הוא יערות עבותים, שהעצים הגדלים בהם נראה כאילו הם נושקים לשמיים. הירוק הוא אין סופי, שדות נרחבים, שעדיין חורשים בהם בעזרת שור והקציר נעשה בחרמש ומגל. למי שרוצה לראות ולצלם איך חיו בעבר, הרי שהגיע למקום אידיאלי. לאורך הדרכים, תפגשו את כלי התחבורה הנפוץ: עגלה רתומה לסוס, בקיץ עמוסה בערמות חציר. את המים עדיין שואבים בכפרים מהבאר ומעבירים אותם לבתים בדליים. הבתים נראים כאילו עוד רגע הם מטים לפול, אך את הכל מקשטים פרחים בצבעים מרהיבים, הצובעים את הישן בצבעים חזקים וטבעיים, שמוציאים מאתנו אנחות התפעלות, וגורמות לנו לצלם עוד ועוד.
לתחילת הכתבה
עמק פראחובה והעיר סיניה
בדרך מבוקרשט לאזור טרנסילבניה והרי הקרפטים, עוברים דרך עמק פראחובה, שהעיירות המרכזיות בו הן פרדיאל וסיניה. מקומות אלה משמשים, בדרך כלל, כבסיס ליציאה לטיולים באזור הקרפטים. למי שממשיך מזרחה לאזור טרנסילבניה (מרחק של כשעה וחצי), זוהי תמונת הרקע לנסיעה. אם לא ידעתם שנחתתם ברומניה, הרי שהנוף הנגלה לעיניכם הוא נופיהן של שוויץ ואוסטריה. כמובן, ברגע שתתקלו בעגלות העמוסות בחציר או שתיסעו בדרכים המשובשות בכפרים, רק אז תחזרו לעצמכם ותפנימו שאתם ברומניה.
האתר המזוהה ביותר עם סיניה הוא טירת פלש, הנמצאת ביער, לרגלי הרי הקרפטים. טירה זו היתה ארמונו של המלך קרל הראשון, מייסדה של רומניה. הארמון, שנבנה בסגנון הרנסנס, שימש את המלך ומשפחתו עד לשנת 1947. כיום משמש המקום כמוזיאון ויש בו ציורים, פסלים, כלי חרסינה וזהב, כלי נשק קדומים, שטיחים, רהיטים ועוד. ניתן להצטרף לסיור מודרך בן שעה (אסור לסייר בטירה לבד). בכניסה מקבלים נעלי בד, לנעול מעל הנעליים. אסור לצלם. כדי להספיק לעשות סיור, מלא מומלץ לבוא לפני השעה 15:00. רצוי לא להגיע בימי שבת וראשון. הטירה נמצאת מאחורי מנזר סיניה, כאשר עולים על הגבעה. מיקומה הגבוה נותן אפשרויות צילום רבות, עשו זאת בדרככם למעלה ובגני הטירה, מכיוון שבתוך הטירה אסור לצלם.
לתחילת הכתבה
קניון ביקאז והאגם האדום
האגם האדום ("לקו ראש"- ברומנית) נוצר מרעידת אדמה, שהותירה בתוכו גזעי עצים שנשרפו. ניתן לראות את שרידי העצים שמתו זקופים ומבצבצים להם בהמוניהם בגובה של עד שלושה מטרים. מעבר ביקאז הוא אתר מדהים ביופיו ובעוצמתו. זהו מעבר צר בין סלעים וצוקי גרניט זקופים, שהנחל חתר תחתם. יש להגיע לנקודה בה כאילו שני גושי סלע נושקים זה לזה, הרימו את הראש וצלמו. שימו לב, גם בימי הקיץ יורד גשם במקום, שגורם בדרך כלל לחסימת הכביש. רצוי להתעדכן לפני היציאה למקום.
לתחילת הכתבה
אזור בראשוב
העיר בראשוב היא אחת המקומות המתויירים ביותר בכל רומניה. זוהי עיר סאקסונית, מימי הביניים, המוקפת בגבעות טרנסילבניה המוריקות. האתר החשוב ביותר בבראשוב הוא הכנסייה השחורה, הגותית. שמה של הכנסייה נובע מן המראה המפוחם שלה, בעקבות שריפה שארעה בה. בבראשוב קיימת אפשרות לחוות ערב פולקלור רומני, מלווה בארוחת ערב ובטעימות יין. רצוי לרכוש כרטיסים ביום, בזמן טיולכם בעיר. ניתן להזמין דגים למי שלא אוכל בשר. המסעדה נמצאת בתחילת המדרחוב ונקראת "מסעדת הציידים".
פויאנה בראשוב היא עיירת נופש השוכנת מעל העיר בראשוב. העיר שוכנת בגובה של כ-1,000 מטרים, מוקפת בעצי אשוח ומשמשת בחורף כאתר סקי ברומניה. מומלץ לעלות ברכבל, שבימי החורף מעלה לאתר הסקי ובקיץ מזמן אפשרויות נהדרות לצילומי נוף מרהיבים.
לתחילת הכתבה
טרנסילבניה - בהרי הקרפטים
הדרכים באזור משובשות, אך לנו הצלמים יש יתרון בנסיעה האיטית, המאפשרת עצירות רבות, על מנת לצלם באר מים, כרכרה עתיקה או מרחבים בצבעי ירוק וגווניו, צהוב וכתמים בשלל צבעים. האזור משופע במים מינרליים, הנובעים באלפי מעיינות, תוצאה של פעילות וולקנית שהתרחשה באזור. הפעילות הוולקנית גרמה לפיתוח ענף הספא והמרפא, אך גם יצרה אגמים מעניינים וקניונים, בהם זורמים נהרות, שלגדותיהם גדלה צמחיה עבותה, המאפיינת צמחיית נהרות. אגם סנט אנה, הנמצא בגובה של 950 מטר, נוצר כתוצאה מפעילות זו והוא תופעה יחודית במרכז אירופה. לידו שמורת Tinovul Mohos – זוהי שמורת כבול, האדמה עדיין ממשיכה "לעבוד". יש להקפיד ללכת בשביל, כדי שלא תטבעו בביצה. ניתן לראות כאן צמחים נדירים וככל שנכנסים לעומקה, ניתן לראות מעין עצי אורן ננסים, אך למעשה אלו הן צמרות העצים, בני 100- 150 שנים.
אגדת דרקולה
תיירים רבים מגיעים לטירה בעיר בראן, המכונה בפי כול "טירת דרקולה". הטירה נבנתה במאה ה־14 ומשייכים אותה לנסיך ולאד צפאש (הלא הוא דרקולה). וספק אם בכלל שהה בה אי-פעם ואם כן, הרי היה זה לזמן קצר בתא המעצר, לפני שהוסגר להונגריה. סיגישוארה (Sighisoara), עיר הולדתו של דרקולה, הוכרזה על ידי ארגון אונסק"ו כאתר לשימור מורשת עולמית. הדרך אל סיגישוארה חולפת בשטחי יער עבותים, שדות מעובדים וכפרים ציוריים. בחלק העתיק של סיגישוארה ניתן לראות מבנים עתיקים, בסגנון ימי הביניים, סמטאות צרות ומפותלות שמעליהן חלונות עם עציצי גרניום, בתי קפה עם שמשיות וילדים צוענים מתרוצצים, מנסים לזכות בנדבה. מומלץ לעלות למגדל השעון, שימו לב: חפשו לפני העלייה את סמל מגן דוד על צריח המגדל. הנוף הנשקף מהמם והאצבע לא מפסיקה לצלם.
בוקרשט - פריז קטנה
למי שלא יכול בלי קצת עירוניות, אמליץ לסיים בבוקרשט, הבירה. צ'אוצ'סקו ניסה להפוך את בוקרשט לפריז, על ידי בניית ארמונות, כיכרות ושדרות רחבות ולא שכח גם את שער הניצחון, כל זאת במקום בנייני מגורים שהוא הרס. לאחר ביקור מעניין בבניין הפרלמנט, המכונה "ארמון צ'אוצ'סקו", תוכלו אולי להבין מדוע העם הרומני ממשיך לחיות במאה הקודמת. את כל הכסף הזרימו לבניין זה, השני בגודלו בעולם. עד היום העם הרומני, בעיקר בכפרים עדין לא יודע שאפשר לחיות אחרת. את הארמון ניתן לצלם מבחוץ (בפנים אסור לצלם), מנקודות שונות בשדרה המובילה אליו, המשופעת במזרקות ובגנים פורחים ומוצלים. אז לפני שהטרקטורים יהרסו את סימני העבר ולפני שיקום דור חדש, שלא ידע מה זה קומוניזם, מהרו לצלם וזכרו, מילת המפתח היא "אותנטיות".
מוטי ציליבון הוא צלם וכתב במגזין "עולם הצילום" ומנכ"ל עמותת "כן אנחנו יכולים", העמותה לקידום הנכים ובעלי צרכים מיוחדים, www.wecan.org.il
מחפשים מידע נוסף על טיול ברומניה? הנה קישורים נוספים: