האם ישראל מאבדת את מקומה במפת התיירות העולמית? מחקר חדש, שהוצג בכנס על עתיד התיירות הנכנסת לישראל, מגלה ממצאים מטרידים: אחוז גדול מהאירופאים, בעיקר מצרפת, אנגליה וגרמניה, כבר לא רואים בישראל יעד לטיול חווייתי. הנתון המעודד היחיד מגיע מכיוון ארצות הברית, שם הקהל האוונגליסטי והקהילה היהודית מביעים עניין גדול יותר להגיע לארץ – למרות המצב הביטחוני. אז מה גורם לתיירים להפנות עורף לישראל והאם יש דרך לתקן את התדמית? שאלות אלה ואחרות עלו בכנס תיירות נכנסת שהתקיים השבוע בישראל.

המחקר, שבוצע על ידי קבוצת ר.א.ש תיירותי (בהובלת ד״ר שחר שילה, רונית ניר ואבי קורנס), מצא כי 74% מהצרפתים אינם מעוניינים לבקר בישראל וכמחצית מהאנגלים והגרמנים גם כן מצהירים שימנעו מלהגיע לארץ בשנים הקרובות. הסיבה העיקרית, כפי שהיא משתקפת מתוך הנתונים, היא תחושת חוסר הביטחון והקישור של ישראל למלחמות ולסכסוך הישראלי-פלסטיני. המצב הזה, כך מסבירים החוקרים, אינו מפתיע לאור הכותרות השליליות בתקשורת העולמית, אך הם מביעים גם שביב אופטימיות – מצבים ביטחוניים מאתגרים אינם בהכרח חסם סופי לתיירות, כפי שהוכח במדינות אחרות.

בין הדוגמאות הבולטות שהחוקרים מציגים בהקשר זה, ניתן למצוא את מצרים ומרוקו, שמצליחות למשוך מיליוני תיירים מדי שנה למרות איומים ביטחוניים או פוליטיים. החוקרים מאמינים כי גם ישראל יכולה לייצר עלייה בתיירות לאחר שייעשה שיווק ממוקד לקבוצות שמזהות את ישראל כמקום בעל משמעות היסטורית ודתית. המחקר מצביע באופן מובהק על התיירים האמריקאים – בעיקר יהודים ונוצרים הדוקים – שרואים בישראל יעד אטרקטיבי הרבה יותר מאשר הקהל האירופאי.

בכנס שנערך השבוע במוזיאון הלוחם היהודי בלטרון, נחשפו התוצאות בפני בכירי עולם התיירות בישראל, חוקרים ויועצי תיירות מובילים. מנכ״ל משרד התיירות, תא״ל (מיל.) דני שחר, התייחס לצורך בהגדלת ההכנסות מתיירים ולחשיבות מאמצי השיווק גם בזמנים שבהם המציאות הביטחונית מעוררת חששות. שחר ציין כי משרד התיירות פועל לחיזוק תדמיתה החיובית של ישראל בעולם, מתוך מטרה להחזיר את מספרי התיירים לקדמותם ואף לעלות עליהם.

החוקרים מדגישים כי הגורם החשוב ביותר לשיפור תחושת הביטחון של התיירים הפוטנציאליים הוא הצגת היתרונות הייחודיים של ישראל: מורשת עשירה, אתרי קדושה, נופים מגוונים וסצנה תרבותית תוססת. במקביל, הם ממליצים על חיזוק המסר שישראל יודעת לארח, וכי מעבר לכותרות בתקשורת, חוויית הביקור בארץ חיובית ומגוונת מאוד.

בשורה התחתונה, כך צוין בכנס, אם לא תחול תפנית משמעותית, ישראל עלולה להמשיך ולצפות בדעיכת התיירות האירופית – אך לא מדובר בגזירת גורל. עם השקעה נכונה במסרים שיווקיים, בשיפור תשתיות ובקידום התדמית של ישראל בעולם, ייתכן שהמצב עוד יתהפך. כפי שהמחקר מדגיש, הדרכים לשנות את התמונה כבר קיימות, והשאלה העיקרית היא האם ישראל תאמץ את הפתרונות הנכונים בזמן כדי להציל את אחד מענפי הכלכלה המשמעותיים ביותר שלה.

הזמנת טיסות, מלונות, אטרקציות ועוד שירותים לישראל

עדכוני חדשות האחרונים