רקע על העיר

אומן (Uman) הפכה בשנים האחרונות ליעד מבוקש בקרב ישראלים רבים, דתיים וחילוניים, הבאים לעלות לרגל לקברו של רבי נחמן מברסלב. אומן שוכנת במחוז צ`רקסי אובלסט שבמרכז אוקראינה, וחיים בה כ- 89,000 איש. בעבר הרחוק, שימשה העיר כמצודת מגן נגד הכוחות הטאטריים. בשנת 1793 הפכה אומן לחלק מהאימפריה הרוסית, והוקמו בה מספר ארמונות של האריסטוקרטיה. במאות ה- 18 וה- 19 שיגשגה בעיר קהילה יהודית גדולה, שנפגעה קשות במהלך מלחמת העולם השניה.

 האדמה באומן ומסביבה עשירה במשאבים חקלאיים, מה שמסביר את החוות הרבות שפזורות מכל עבר. מיטב התוצרת החקלאית של האזור נמכרת בדוכנים רבים לאורך הדרך, וכדאי להתנסות ולטעום. אומן היא גם עיר אוניברסיטאית גדולה ותוססת, ובה שתי אוניברסיטאות. הנוכחות של הסטודנטים בעיר תורמת רבות לאווירה הצעירה והתוססת. מבחינת ארכיטקטורה, תוכלו להבחין כאן בסגנונות רבים ושונים: איסלמי, ימי הביניים, סובייטי - אינספור מבנים מסקרנים ועתיקים. אין ספק שזהו יעד נפלא לכל מי שאוהב בניינים מתקופות שונות, עיצוב ואסתטיקה.

לתחילת הכתבה

אטרקציות מרכזיות באומן

  • קבר הרבי נחמן מברסלב: הרבי, שהעביר את שנותיו האחרונות באומן, ביקש ממאמיניו לבוא ולחגוג איתו את ראש השנה. לכן, בכל תחילת שנה יהודית נערכת עלייה לרגל לקברו של הרב, בה משתתפים קרוב ל- 30,000 איש. הנוהג הזה החל ב- 1811, שנת מותו של הרבי, ולאחר הפסקה ארוכה במהלך המשטר הסובייטי חזרו לעלות לרגל למקום בשנת 1989. אבל לא רק חסידים עולים לקברו של הרב, ובשנים האחרונות ניתן למצוא במקום ישראלים רבים שהם שומרי מסורת, ביניהם גם כמה דמויות ידועות מעולם התקשורת והבידור, שמגיעים לקברו של הרב.
  • פארק סופיה (Sofivka): כמו הסנטרל פארק בניו יורק, גם לאומן יש פארק עירוני גדול ויפה משלה. פארק סופיבקה הוקם לפני כמאתיים שנה, וצבר מאז שעות רבות של היסטוריה מפוארת וסיפורים רבים. בעת ביקורכם במקום, מומלץ לבקש עלונים באנגלית המתארים את אותם סיפורים, ולהרגיש כאילו אתם חוזרים אחורה בזמן. בפארק ישנם כמה מפלי מים נאים וגשרי אבן, שיש האומרים שימשו כהשראה עבור הרבי נחמן, שאמר "כל העולם כולו גשר צר מאוד".
  • רחוב פושקינה (Pushkina): זהו הרחוב הראשי באזור היהודי של אומן, ובמהלך תקופת העלייה לרגל הוא הומה אדם ומלא אווירה. זה המקום לקנות מזכרות מאומן, ספרי תורה, מוסיקה חסידית, בובות בבושקה חסידיות ועוד ועוד.
  • השוק החקלאי (Colgospniy Bazaar): לא רחוק מרחוב פושקינה נמצא השוק החקלאי התוסס של אומן, בו תוכלו להתרשם ממבחר מוצרי מזון מקומיים, ביגוד, מזכרות שונות ועוד. השוק פתוח שבעה ימים בשבוע, ואם אתם כבר שם כדאי לבקר גם בכנסיית סט. ניקולס המרהיבה, הנמצאת בקרבת מקום.

לתחילת הכתבה

דברים שכדאי לדעת

  • עליכם להצטייד בויזה לביקור באוקראינה, אותה ניתן להנפיק בכל משרד נסיעות. הויזה מקנה אישור שהייה של עד שלושה חודשים, וניתן לבחור בכניסה אחת או שתיים. פרטים נוספים (כולל הטופס לבקשת הויזה) - במדור ויזה ושגרירויות.
  • הטיסות מישראל נוחתות בקייב, בירת אוקראינה, משם יש לעלות על אוטובוס או מונית לעבר אומן. משך הנסיעה כשלוש שעות. ניתן גם לשכור את שירותיו של נהג מקומי, ורצוי לעשות זאת טרם יציאתכם את ישראל.
  • כשרות: מסעדת מלון "שערי ציון" מספקת ארוחות כשרות (לא רק בימי העליה לרגל אלא בכל ימות השנה). המלון נמצא ברחוב פושקינה.

לתחילת הכתבה