האי היווני סאמוס (Samos) נחשב ליעד חדש העונה עבור התייר הישראלי, שכבר צבר לא מעט קילומטראז' של בטן-גב במיטב היעדים של יוון השכנה, כמו כרתים, קוס ורודוס. עד עתה, לא היו לסאמוס טיסות ישירות מישראל וטיסת הבכורה הישירה מנתב"ג לאי, נחתה ביום קיץ שמשי במיוחד של תחילת חודש יולי. אבל שלא תהיה לכם טעות, כאן זה לא “הקיץ של אביה”. ביולי האי כבר שוקק מתיירים ומסיבת הקיץ בעיצומה. מאות משפחות וזוגות הולנדים, גרמנים וסקנדינביים ממלאים את המלונות, הריזורטים, בתי הקפה והמסעדות, אבל הכל בנעימות, בשקט ובאווירה רגועה של חופשה.
סאמוס, הממוקם בצפון הים האגאי, נושק כמעט לחופיה של טורקיה, ומקבל את אורחיו החדשים הישראלים החלוצים, עם אין ספור יערות ירוקים. לכל אי יווני, כך אני למדה עד מהרה, יש את הייחוד שלו ולאיים הפחות מוכרים לקהל הרחב המקומי, כמו סאמוס, ישנה פשטות נעימה ומרעננת, שאולי כבר הלכה לאיבוד באיים המוכרים יותר.
את הנסיעה המסורבלת למדי בעבר (טיסה מקשרת דרך אתונה, או שייט מפרך של כ-12 שעות), החליפה טיסה ישירה, קצרה ונוחה של שעה וחצי בלבד, שנוחתת בשדה התעופה החדש יחסית. כאן תגלו מיד, הכל די קרוב ונוח. רוב בתי המלון ממוקמים לחופיה של פיתגוריון (Pythagorion), עיירת הנופש הפופולארית הטובלת בירוק. פיתגוריון שימשה בעבר כעיר הבירה הקדומה של האי, והיא מרוחקת דקות נסיעה בודדות משדה התעופה, כדי שחס וחלילה לא תבזבזו זמן יקר מדי מהחופשה…
אז מה עושים בסאמוס?
מיד כשאנחנו מגיעים, אוסף אותנו ג'ורג' המדריך הנמרץ, ונחוש להראות לנו פינות נסתרות באי האהוב עליו. בנסיעה בג'יפ הוא מרחיק אותנו אט אט מחופי הים התכולים, עם הבטחה שעוד מעט נחזור אליהם, כי אנחנו בדרך לראות את ההרים והיערות הירוקים מכל, שמייחדים את סאמוס מאיים אחרים.
חצי שנה של גשם באי עשו את שלהם, ומכל פינה ניכרת צמחייה עבותה במיוחד. בצמתים עומדים להם דוכנים קטנטנים של שמן זית ודבש בייצור ביתי. רוב המקומיים, כך מספר לנו ג'ורג' בדרך, מתפרנסים מחקלאות זעירה ומתיירות כמובן. מכל עבר ניבטים המפרצים הכחולים של הים ונשקף נוף עוצר נשימה של חופי האי. במרחק נגיעה מתנשאים ההרים של טורקיה השכנה והאוויר כאן צלול וקריר מעט יותר.
במהלך החופשה, אפשר לשלב טיול קצר או ארוך (לבחירתכם), בין יותר מ-45 מסלולי טיול שונים ביערות המוצלים. ההליכה עצמה נעימה וקרירה, אפילו בימים חמים. אוהבי הספורט האתגרי ישמחו לגלות שאפשר לצאת למסלול רכיבה אתגרית על אופני הרים, אל עבר הפסגות הגבוהות של האי. כמה גבוהות אתם שואלים? ההר הגבוה ביותר בסאמוס הוא הקרקיס (Kerkis), הר געש וולקני רדום במיוחד, המתנשא לגובה של 1,437 מטרים.
בנסיעה קצרה תוכלו גם להגיע למסלול הליכה נעים, אל עבר מפלי פוטאמי הקטנים (Potami Waterfalls), ולהתקרר בהליכת מים מרעננת במיוחד. הכבישים מפתיעים אותנו באיכותם הטובה ואפשר בקלות לשכור רכב בשדה התעופה או באחד המלונות ולנווט בעצמכם. הנהגים אדיבים והנופים בדרך מרהיבים ושלווים במיוחד (כל זאת בתנאי שתצליחו להתנתק בהצלחה ממיטת השיזוף שלכם).
במרחק הליכה קצרה מאזור בתי המלון (או במונית), תמצאו את אחת האטרקציות ההיסטוריות המרתקות של האי – מנהרת אאפיליניון (Tunnel of Eupalinos). לא נגלה לכם יותר מדי מהחוויה שצפויה לכם, אבל בכניסה תקבלו קסדה צהובה מגניבה (כמו בוב הבנאי), תרדו במדרגות אבן צרות ותמצאו את עצמכם בתוך מנהרה חשוכה שנבנתה לפני אלפי שנים. כל זה, במטרה לחבר בין ההרים לבין חוף הים ולשמש כמנהרת מילוט למקומיים מפני כובשים זרים או פיראטים (כן כן, היו פה גם כאלה).
את הביקור במנהרה הסודית, מומלץ לשלב עם סיור קצר במערה הכי קדושה של האי, הניצבת בנקודת תצפית מרהיבה במיוחד, לצד המנזר Panagia Spiliani. כאן במערה (הממוזגת באופן טבעי), מסתתר אחד הסמלים הנוצריים החשובים של האי, איקונין של מריה הקדושה. על פי האגדה, נגנב האיקונין מסאמוס, אך ביום בהיר אחד וכדרך נס, הוא נשטף לחופי האי, כשהוא מפורק לחמישה חלקים. כיום הוא נשמר בקפדנות יתרה במערה היפה והמיוחדת.
האי סאמוס הוא גם מקום הולדתו של הפילוסוף ואבי המתמטיקה – פיתגורס, שנחשב גם למרצ'נדייז מספר אחת של האי. כאן בסאמוס, החולצה הכי פופולארית שנמכרת בחנויות המזכרות היא לא I LOVE SAMOS, אלא איור של משפט פיתגורס בכבודו ובעצמו (לטובת כל מי שהספיק או קיווה לשכוח...). פסלו המיוחד של פיתגורס ניצב בקצה המרינה של פיתגוריון ומעוצב כמובן בצורת משולש ישר זווית. מדריכי הטיולים המקומיים ששולטים באנגלית מצוינת, ישמחו לספר לכם שלל סיפורי עם ואגדות על הפילוסוף המתמטיקאי ועל שיטות הלימוד הייחודיות שלו.
חובבי ספורט מים? תוכלו לבחור כאן בין צלילות, שנורקלינג, טיולי קיאקים, אופנועי ים, גלשני רוח וגם סנפלינג וטיפוס הרים. כל זאת למקרה הבלתי סביר, שתמצו את עניין הבטן גב מהר יותר משחשבתם. לפרטים ומחירים: www.windandwater.gr
חובבי היין, שבטח ישימו לב כי מדרונות ההרים באי מכוסים בגפנים ירוקות, ישמחו לגלות את מוזיאון היין המקומי (Samos Wine Museum). המוזיאון הקטן והמקסים ממוקם בכניסה לעיר הבירה של האי, ואת'י (Vathy), בבית אבן קריר ומרשים. כאן, בין חביות עץ ענקיות, יספרו לכם את סיפורו של היין המקומי ויסבירו על דרכי ייצור היין המסורתיות ברחבי האי. המקומיים מאוד גאים בתוצרת המקומית שלהם – יין מוסקט לבן ומתוק, שזוכה מדי שנה בפרסים בכל רחבי העולם. הסיור במוזיאון מתקיים בשפה האנגלית וכולל כמובן טעימות יין. לפרטים נוספים: www.samoswine.gr
איפה מתחבאים החופים הכי שווים?
העובדה שהכי שמחתי לגלות על סאמוס במהלך הביקור, היא שהחופים פה פשוט בלתי נשכחים. כולם כאחד שקטים, נקיים, מסודרים, עם מי קריסטל מפתים בגוונים של כחול וטורקיז. החופים עצמם מגוונים, חלקם עם אבנים קטנות וחלקם עם חול זהוב ורך, ובכל מקום תמצאו מבחר מיטות שיזוף ושמשיות.
עובדה שחשוב לדעת על יוון: על פי החוק, החופים במדינה אינם יכולים להיות פרטיים לגמרי וגם אנשים שאינם אורחי המלונות יכולים להתארח ולבלות בהם. יחלק מהמלונות ייגבו מכם כמה אירו בודדים, תמורת מיטת שיזוף ושמשייה ליום שלם והסכום נגבה גם מאורחי המלונות אז חשוב לדעת זאת מראש ולקחת בחשבון. מטעמי אקולוגייה, את מגבות החוף יחליפו לכם כל יומיים, אז אל תשכחו אותן בים. בלחיצת כפתור תוכלו גם לבקש שיביאו לכם שתיה קרה או פירות, במחירים זולים (1.5 אירו לבקבוק מים מינרליים גדול, 2 אירו לקפה קר, 3 אירו לבירה ו-6 אירו לקוקטייל צבעוני במיוחד), תרשו לעצמכם להתפנק קצת, אתם בחופשה!
החוף הפופולארי ביותר באזור פיתגוריון הוא חוף Potokaki המקסים, שמתאפיין בחול רך בתוך המים הצלולים והופך את היציאה מהים למשימה בלתי אפשרית.
בדרך לכפר קוקארי, מסתתרים להם שני חופים סמוכים, מבודדים ויפים – חוף Tsamadou וחוף Lemonakia. השניים נבחרו כבר מזמן לככב כפרזנטורים הרשמיים של חופי סאמוס, בזכות המפרץ העמוק, המים הצלולים והרגועים והצמחייה הירוקה הענפה. לחופים האלו לא ניתן להגיע באמצעות רכב, אלא לעצור יחסית קרוב ולרדת במדרגות. בחופים עצמם תמצאו מיטות שיזוף, מקלחות, שירותים וכמובן מסעדות קטנות ובר. חלק קטן מחוף Tsamadou הוא גם חוף נודיסטי נטורליסטי, על כן שימרו על פרטיותם של שאר הנופשים.
בסאמוס, כך גילו לי, ישנם כמה חופים מבוקשים ומבודדים במיוחד, שנחשבים לגן עדן נסתר והגישה אליהם זמינה רק באמצעות שייט בסירה או יאכטה. במסגרת האטרקציות השונות באי, אפשר לצאת לבילוי של יום שלם, הכולל שייט בסירת דייגים, ארוחת צהריים המוכנת על ידי הקפטן והצוות המשפחתי שלו, שיזוף על גבי פופים ומזרנים, סלפי מעורר קנאה, מוזיקה יוונית טובה וים כחול מכל כיוון.
במהלך השייט, הסירה תעצור בחוף השוכן באי וולקני קטן ומבודד Samiopoula, המכונה “סאמוס הקטן”. כאן הסירה עוגנת לכמה שעות, במהלכם אוכלים צהריים, משנרקלים, משתזפים (יש גם שמשיות אל דאגה) והאמיצים שבינינו, אף שוחים על המערות הקטנות הכחולות, המסתתרות בין הצוקים הנישאים. השייט עצמו רגוע ואין כמעט חשש לבחילות אלא רק אולי סחרחורת קלה, מרוב הנופים היפים שסביבכם…
יום מלא של שייט יעלה כ-40 אירו לאדם ויכלול ארוחת צהריים (על השתיה משלמים בנפרד). לפרטים נוספים: www.captains-boat-trips.gr
מה אוכלים ואיפה מבלים וקונים?
התשובה היא לפני הכל – אוכלים מצוין, ומי שצמחוני? בכלל יחגוג כאן. את המטבח היווני באמת אין צורך להציג ובכל זאת ניתן סקירה קצרה של המנות שאסור לכם להחמיץ: צזיקי מרענן, סלטים עם ירקות מקומיים ועגבניות שיש להם טעם לחיים, לחם שנאפה מדי בוקר, יוגורט חמצמץ עם שלל פירות טריים, קציצות עשויות עגבניות או חצילים, צ'יפס פריך עשוי זוקיני, צלעות כבש, דגים טריים על הגריל ועוד מעדנים. את הכל מורידים עם צ'ייסר קטן של אוזו או יין סאמוס מקומי לבן.
חובבי קפה טוב? אל תחזרו לארץ מבלי לטעום את הפראפה המקומי, קפה קר מרענן ומעורר במיוחד המוכן על המקום, בלי שמנת, בלי חלב, רק קפה חזק, טעים ומוקצף.
במרחק נסיעה קצר מפיתגוריון (כ-20 דקות) אנחנו מגלים את הכפר הקטן והקסום – קוקארי (Kokari), שנודע במסעדותיו המשובחות. אנחנו מגיעים לקוקארי בשעת קיץ חמימה וישר נכבשים בקסם הפראי של המים הכחולים ורצועת המסעדות הצבעונית והמגוונת במיוחד ששוכנת לאורך החוף, ממש על שפת המים.
ברצועה הארוכה של המסעדות, נמצאת מסעדת פוסידון (Poseidon) החביבה והמשפחתית, המעוצבת בצבעי כחול מרעננים, ומציעה אוכל יווני כפרי משובח ושירות מחויך של האם המבשלת ובנה המלצר. בדרכי החוצה, אני פוגשת תיירת בריטית שהתאהבה במקום וחוזרת לקוקארי לפחות שלוש פעמים בשנה, "יש כאן את כל השלווה שאני צריכה" היא אומרת לי בחיוך, "אז אני מגיעה בכל פעם לטעון מחדש את המצברים". את הקינוח דרך אגב, כדאי לאכול בדוכן הגלידה הקטן Piazza Snack Bar, הממוקמת בפינת הרחוב הצבעונית. את הגלידות האיכותית במיוחד, מכינים כאן במקום.
אחרי האוכל, צאו לטיול נעים בסמטאות הקטנות והציוריות (על אמת!) של הכפר, בין חנויות התיקים, הסנדלים והמזכרות. אפשר גם לעבור אל הצד השני, אל חוף הים המקסים של הכפר, העמוס בברים קטנים ובתי קפה נעימים. אפשר לבלות בקוקארי יום שלם וזה אף מאוד מומלץ. יש בכפר הקטן שלווה ויופי מיוחדים במינם, שלא כדאי להחמיץ.
בחודשי הקיץ, השמש שוקעת כאן מאוחר יחסית, בסביבות 21:00 ולקראת שקיעתה, הופך רחוב הקניות הראשי של פיתגוריון למדרחוב נעים ושוקק חיים. כל החנויות והבתים העתיקים נצבעים בגוון ורדרד, עומס החום יורד והבריזה מגיעה ישירות מהים הסמוך. לא תתקשו למצוא את רחוב הקניות העמוס בחנויות מיוחדות. לצד חנויות המזכרות הרגילות, החולצות והמגנטים, תגלו חנויות בגדים ייחודיות, חנויות נעלים בלתי שגרתיות, בגדי גברים מעוצבים, שמן זית כמובן (עד עכשיו אני מתחרטת שלא הבאתי איתי פח), בגדי ים לטובת מי ששכח או רוצה לגוון ועוד המון המון חנויות שונות. ביניהן פזורות גלידריות, ברים עם שייקים מפירות טריים ודוכני גירוס מפתים. בין הסמטאות הקטנות, מסתתרות להן מסעדות משפחתיות עם אווירה נעימה ואותנטית. לכאורה, עוד רחוב קניות תיירותי, אבל הקסם המקומי הפשוט, עושה כאן את שלו.
המדרחוב הצבעוני מסתיים במרינה גדולה. אל מול שפע האוניות, הסירות והיאכטות המעוצבות, פזורות עשרות מסעדות וברים ובשעות הערב הן מתמלאות במבלים. מי שמיצה את האוכל היווני ומתגעגע לפחמימה מוכרת, מוזמן לקפוץ לאיטלקיה הקטנה La Strada. כאן יאפו לכם בטאבון על המקום פיצה שווה, במחירים סבירים מאוד (8 אירו לפיצה המספיקה לשניים ואפילו שלושה רעבים) לצד בירת אמסטל הולנדית קרירה.
עכשיו כשהלילה כבר ירד, מתמלאים כל הברים והמקומות השונים, המוזיקה מתגברת, השירות זריז ויעיל, וכל מי שרוצה לשתות משהו אל מול הנוף המהפנט (כן כן, גם כשחשוך), ימצא את סוג המוזיקה החביב עליו. מברים קטנים ומעוצבים יותר עם די ג'יי לייב כמו ה-Boemo או הבר החמוד בעיצוב כוכבי קולנוע, ה-Summertime Bar, שמגיש מבחר עצום של קוקטיילים, גם הם במחירים סבירים (בין 6-8 אירו). הקוקטיילים כאן יוגשו לכם צבעוניים ומשמחים במיוחד, לצד צלחת צ'יפס ובוטנים, על חשבון הבית.
אם תרצו לחזור למלון שלכם אחרי ששתיתם ונהניתם, אז בכניסה למרינה עומדת תחנת מוניות הפעילה בכל שעות היממה. מונית זריזה תביא אתכם בחזרה למלון לפני שתספיקו להגיד “סאמוס”, ובמחיר קבוע של 5 אירו לנסיעה.
איפה ישנים איך מגיעים ולמי זה מומלץ?
הרוב הנכבד של המלונות ממוקמים בפיתגוריון, כאמור במרחק נסיעה קצרצר משדה התעופה. כאן תמצאו מבחר בתי מלון ברמות מחיר שונות. חלקם מתאימים למשפחות עם ילדים וחלקם ריזורטים מפנקים למבוגרים בלבד כמו ה-Proteas Blu Resort. כולם ממוקמים ממש על שפת הים.
מלון ה-Doryssa ממוקם על החוף המרהיב של פיתגוריון וחלק מחדריו מעוצבים כמו כפר יווני קטן של פעם, עם בתי אבן צבעוניים. החדרים עצמם מעוצבים בלבן מרגיע ויש כאן אפילו כיכר מקומית (פלאקה), שפעם בשבוע חוגגים כאן בערב יווני עם להקה מקומית, ריקודים מסורתיים ואוזו ללא הפסקה. המלון מאוד מתאים למשפחות עם ילדים, אך בזכות המבנה הגדול והשטחים הנרחבים שבו, מצליח להיות מרווח ושקט למדי.
חופשה בסאמוס מיועדת לאנשים שבאמת רוצים להתנתק ולהנות מבילוי פשוט יחסית. אין כאן אטרקציות מטורפות ואולי ילדים בגילאי העשרה עשויים אולי להשתעמם מעט, משום שבאי אין מגלשות מים או פארקי שעשועים מפוארים.
אז למי זה כן מתאים? לכל מי שנהנה מספר מול הים, מרחצה בחוף ים נקי וצלול, שכמעט שכחנו שקיימים כאלה, מדרינק מול השקיעה, מאוויר טוב, משופינג בחנויות קטנות ומאוכל יווני נהדר. בקיצור, כל מי שמחפש את החיים הטובים אבל הפשוטים, ימצא אותם כאן בלי בעיה.
הכתבת היתה אורחת חברת דיזנהאוז, המשווקת בקיץ ובתקופת החגים, חבילות נופש עם טיסות ישירות לסאמוס »
צפו ב-2 דקות שיעשו לכם חשק לצלול היישר לסאמוס:
- הכירו את סאמוס: השילוב היווני המושלם בין טבע לים »
- 5 סיבות לחופשה בסאמוס »
- מה עושים בסאמוס? האטרקציות השוות של האי »