מקום בו הטבע והים נפגשים
בעוד איים יוונים אחרים כבר נכנעו לזרם התיירים, בנו מלונות ענק על החופים עם מגלשות מים ואטרקציות משוכללות, כאן בגן העדן של סאמוס הכל מתנהל כמו פעם. ככל שתסעו לאורך הכבישים היפים והצרים של האי, תרגישו איך המאה ה-21 הולכת ומתרחקת מכם וכך גם הבעיות וחיי היומיום.
האי הירוק, משתייך לקבוצת איי הים האגאי, וממוקם בסמיכות למפרץ קושדאסי (Kusadasi). למעשה רק רצועה צרה של כשני קילומטרים מפרידים בין סאמוס לבין עיר הנופש הטורקית בעלת אותו שם – קושדאסי, ואפשר בהחלט לקפוץ לביקור בהפלגה קצרה מהאי (רק אל תשכחו להצטייד בדרכון).
מעיון קצר בהיסטוריה העשירה של האי, אנו מגלים כי כמה מחשובי הפילוסופים של יוון קבעו בסאמוס את ביתם. השילוב בין ים כחול וטבע ירוק היה מאוד מרגיע ומעורר השראה, גם לפני אלפי שנים. בין “הסלבס” היוונים כמו האסטרונום אריסטרכוס והפילוסוף אפיקורוס, יש גם יווני אחד שרובנו זוכרים היטב משיעורי המתמטיקה – פיתוגרס, ואנחנו עוד נחזור אליו (אבל לא למבחן, מבטיחים!).
ומה לגבי מזג האוויר אתם שואלים? טוב תודה, הוא מצוין! ימי שמש רבים, אבל אחוזי לחות נמוכים יחסית, הופכים את השהיה בחודשי הקיץ לנעימה ביותר, עם מזג אוויר אידאלי לשחייה בים וגם לטיולים כמובן. לאורך השנים, תרם האקלים המקומי לפיתוחו של ענף היין באי. עד היום תמצאו כרמים ויקבים רבים ברחבי סאמוס, ויין המוסקט המקומי (יין קינוח מתוק) נחשב מאוד בקרב חובבי היין בעולם.
האי סאמוס: מבטן-גב ועד מפלים ופיתגורס
העיר סאמוס (Samos) – העיר המרכזית, ממוקמת בצפון-מזרח האי וכאן גם עוגנות רוב המעבורות המגיעות אל האי מכל רחבי יוון וטורקיה השכנה. העיר עצמה היא תערובת מרתקת של חנויות ובוטיקים מלאי שיק ולצידן שוק מקומי מסורתי, סמטאות קטנות וצבעוניות וכמובן מסעדות וטברנות בכל פינה. בשנים האחרונות, אוחדה סאמוס עם העיר הסמוכה ואת'י (Vaty), המשמשת כבירת האי הבלתי רשמית. התחושה בסאמוס מזכירה הרבה יותר כפר קטן מאשר עיר סואנת, עם תושבים נינוחים.
סאמוס היא גם בסיס מצוין לטיולים ברחבי האי. במרחק חצי שעה נסיעה בלבד, תגיעו לאחת האטרקציות המובילות: מקדש היווני הקדום – Sanctuary of Heraion. יש הטוענים כי מקדש זה נמצא כאן עוד מימי המיתולוגיה היוונית והוא הוקם לכבודה של האלה הרה (בת זוגו של מלך האלים זאוס, שנולדה באי). בעיר תמצאו גם את מוזיאון הארכיאולוגיה, העשיר בהיסטוריה ובמוצגים ואת מוזיאון היין, שביקור בו תמיד עושה מצב רוח טוב.
העיר פיתגוריון (Pythagorion) – הבטחנו לכם שנחזור לפיתגורס והנה אנחנו עושים את זה, ומה יותר יפאר את שמו של המתמטיקאי המוכשר, שנולד כאן לפני 2,500 שנה, מאשר נוסחה מנצחת לחופשה? פיתגוריון נחשבת לאחת העיירות היפות והתוססות של האי וליעד נופש פופולארי. העיירה הציורית (באמת!), שאותה אופף ריחם המשכר של שיחי היסמין, ממוקמת בדרום מזרח האי ונדמה שאולי לא הרבה השתנה כאן מאז ימיו של פיתגורס. בנמל עוגנות ספינות לבנות, החול זהוב, המים כחולים והדייגים מספקים דגים ופירות ים טריים לשלל המסעדות שעל קו החוף. אולי השינוי היחידי הוא חיי הלילה התוססים, שאולי היו פחות מתאימים למלומד קפדן כפיתגורס, אבל הרי בחינת הבגרות כבר מאחוריכם, אז יאמאס!
חובבי הבטן-גב האיכותי, ישמחו לדעת כי אין צורך ללכת רחוק מדי מהנמל השוקק של פיתגוריון, על מנת למצוא חופי ים מוצלחים. חמש דקות הליכה לכיוון מערב ואתם בחוף Potokaki, שבו רצועת חול ארוכה וזהובה ומיטות שיזוף, שהעניקו לו את תואר ה-Blue Ribbon הנכסף (תואר בינלאומי לחופים מצטיינים). זה גם מקום מצוין להתנסות במגוון של ספורט מים כמו סקי מים וגלישה בגלשני רוח. גם בפיתגוריון עצמה, תמצאו חופים מוצלחים כמו למשל חוף Remataki, שייחודו הוא מגוון הטברנות האותנטיות השוכנות לצידו.
אבל הלב האמיתי של פיתגוריון הוא הנמל העתיק. כמה עתיק אתם שואלים? הוא הוקם כ-600 שנה לפני הספירה ונחשב לאחד הנמלים העתיקים ביותר בים התיכון. בחודשי הקיץ, מתמלא הנמל בספינות ויאכטות יוקרתיות, שבעליהן קופצים למסעדות הסמוכות ומקנחים באחד ממועדוני הלילה החדשים או יושבים שעות בברים הקטנים, המגישים סוגים שונים של אוזו, לצד צלילי הבוזוקי.
הכפר קוקארי (Kokkari) – רק כ-15 דקות נסיעה מהעיר סאמוס, נמצא כפר דייגים הקסום הזה, האהוב במיוחד על חובבי גלישת רוח. לאורך החוף הארוך של קוקארי, נבנתה מרינה קטנה ובה מרוכזות כמה מהמסעדות הטובות באי (המלצות בהמשך) ובתי קפה נעימים. מקוקארי יוצאים מספר שבילי הליכה אל הטבע הסמוך, ותוכלו להעפיל לפסגות הירוקות של הר ה-Karvouni, ולגלות עוד כפרים קטנטנים ומסורתיים, עם חבורת הזקנים המקומיים שיושבת במרכז ושותה אוזו. כזה לדוגמה הוא הכפר Manolates, שם מופקת רוב תוצרת היין המקומית של סאמוס.
בצפון מערב האי תמצאו את העיר האוניברסיטאית קרלובאסי (Karlovasi) המרוחקת כ-45 דקות נסיעה מהבירה סאמוס. לכל מי שמחפש לשלב גם תרבות והיסטוריה בחופשה שלו, זה המקום המושלם לכך. קרלובאסי היא עיר צעירה ותוססת (הודות לסטודנטים הרבים שלומדים באוניברסיטה) ויש בה גם מבחר של מוזיאונים מעניינים וכנסיות עתיקות, שמאוד שווה לבקר בהן.
חובבי הבטן-גב האיכותי, ישמחו בוודאי להגיע לגלות את החופים הקטנים והמבודדים שבסמוך לעיר – הם כל כך מבודדים ומוסתרים היטב, שהגישה אליהם היא ברגל בלבד. חלקם חופים חוליים וחלקם מרוצפים באבנים קטנות, אז כדאי להצטייד בנעליים מתאימות. מה שבטוח המים צלולים ובצבע טורקיז, והשקט והשלווה כאן הם ברמה אחרת.
לא בכדי זכתה סאמוס לתואר “פנינה של ים וטבע”. במרחק נסיעה קצר מקרלובאסי, תמצאו את אחת מאטרקציות הטבע הכי סוחפות ודרמטיות של האי – מפלי פוטאמי (Potami Waterfalls), מסלול הליכה מסעיר ומלא אדרנלין, המאופיין בנוף ירוק טרופי. במסלול תלכו על גבי גשרים עשויי עץ, תסתייעו מדי פעם בסולמות וחבלים, ולבסוף תגיעו היישר אל המפלים המרשימים (אז כדאי ללבוש בגדי ים ולנעול נעליים המתאימות להליכה במים).
לא רק סלט יווני: מה אוכלים בסאמוס ואיפה?
קודם כל ולפני הכל, אוכלים כאן אוכל יווני ים-תיכוני מצוין, עשוי ממוצרים טריים ועם שפע של עשבי תיבול. מה שמייחד את המטבח בסאמוס משאר האוכל היווני, הן ההשפעות האסייתיות על הבישול – בכל זאת, מדובר באי שנושק ליבשת אסיה.
בין המנות האופיינות למטבח המקומי תמצאו את מנת ה-Easter lamb – תבשיל כבש בתנור, הנאפה לרוב עם תפוחי אדמה קטנים ורוטב עגבניות טריות, את פרחי הזוקיני המטוגנים (בעונה) ותבשיל מיוחד של בצלים וביצה, לצד כופתאות מקומיות הנקראות Mpourekia ועשויות דלעת וגבינה, בניחוח קינמון משכר. חובבי הירקות הממולאים, המכונים כאן “Gemista” ובכלל ציבור הצמחונים, ישמחו להתענג על מבחר ממולאים וכמובן על עלי הגפן המסורתיים, הממולאים באורז. לקינוח, תוכלו להתנסות במעדן המקומי, ה-Aleipsia, עוגת פאי העשויה מטחינה ועוד המון דברים טובים.
בין אם תבחרו לאכול במסעדות המלון או לחילופין, תתענגו על המגוון הקולינארי של הכפר קוקארי, שם נמצא ריכוז מסעדות מוצלחות במיוחד, אתם תהנו. חובבי המוסקה, מוזמנים לנסות את המסעדה היוונית La Casa, שמפורסמת במנה מקומית זו. לקינוח בקרו בית הקפה המתוק Aelio Bistro Cafe, שמבקריו טוענים כי כאן מגישים את הקינוחים הטעימים ביותר בסאמוס.
אם תרחיקו עד העיירה Kallithea, השוכנת במורדות הר קרקיס, תגלו את אחת המסעדות הטובות של האי – The Ballad of Bill and Salome. שף המסעדה (ששמו הוא ביל) מקפיד להשתמש אך ורק במצרכים שמקורם בסאמוס ובנוסף לתפריט עשיר, מציעה המסעדה גם נוף משכר במיוחד לחופים של מערב האי ואם ביל יהיה במצב רוח טוב, הוא גם יחלוק איתכם טיפים של מקומיים (בשפה האנגלית).
מה שבטוח, אל תפספסו את שעות “ההאפי האוור” של סאמוס! אז תוכלו ללגום דרינק או קוקטייל מול השקיעה, בדרך כלל במחירי מבצע, לדוגמה קוקטיילים החל מ-5 אירו, בכל טברנה או בר שעל קו המים.
איך מגיעים לסאמוס?
עד עתה, היה ניתן להגיע לסאמוס רק באמצעות טיסות מקשרות דרך אתונה (40 דקות טיסה), סלוניקי (שעה טיסה) או במעבורת (כ-12 שעות שייט) מנמל פיראוס. החל מקיץ 2018, יופעלו חברת שתי טיסות ישירות בשבוע, באורך שעה ו-40 דקות, ישירות לשדה התעופה הבינלאומי של האי, הממוקם כחמישה קילומטרים מהעיר פיתגוריון.
הנה עוד כתבות על סאמוס שבחרנו במיוחד בשבילך:
- 5 סיבות לחופשה בסאמוס: כל מה שאסור להחמיץ באי היווני »
- מה עושים בסאמוס? האטרקציות השוות של האי »
- צפו בגלריית תמונות של האי סאמוס שיגרמו לכם לטוס לשם מיד »