על מה אתם חושבים כשאתם מדמיינים את נורווגיה? נכון. על פיורדים. כמובן שאתם בטח גם חושבים על שלג וקרחונים, על מפלים שוצפים, ירוק אינסופי ועל הרים גבוהים, אבל בעיקר על פיורדים. ובכן, אתם לא טועים באף אחת מהמחשבות האלה. כי בנורווגיה תמצאו שפע מכל האמור לעיל, ואחד מהמקומות שבהם תוכלו לחוות חלק מהדברים האלה בצורה הטובה והמעניינת (גם אם קשה) ביותר – היא בטרק ה-Trolltunga. תוכלו להגיע אליו בכשלוש שעות וחצי מברגן (Bergen), שכן הוא נמצא באזור אודה (Odda) שבמחוז Hordaland במערב המדינה.
אל מדף הסלע בקצה העולם
נכון שתמיד רציתם לעמוד לבדכם על מדף סלע, שתלוי בין שמיים וארץ, להשקיף על פיורדים וקרחונים ולהתפעל מהעוצמה של הטבע? אם תטפסו ל-Trolltunga בנורווגיה – תוכלו לעשות את זה! סוג של.
אמנם ייקח לכם כמה שעות של הליכה די מאתגרת להגיע למדף הזה, שבולט מתוך צוק כמו איזושהי לשון של טרול, אבל ככל שתעלו בגובה, כך ייחשפו בפניכם עוד ועוד נופים מדהימים.
וכשתגיעו למעלה? תוכלו ליהנות מאחד המחזות המרהיבים ביותר בארץ הנופים המרהיבים: מנקודת תצפית שנמצאת בגובה 700 מטר מעל פיורד Ringedalsvatnet, כשברקע מבצבץ קרחון Folgefonna.
אז כאמור, מדובר בעלייה לא קלה, אבל היא לגמרי שווה את המאמץ, כי הדרך עצמה יפהפייה, ועוברת בין נחלים קטנים, אגמים וצמד המפלים הגבוהים ביותר במדינה. השביל מסומן היטב, ויש שלטי מרחק, כך שתוכלו לדעת כמה קרובים אתם ליעד הנכסף.
אבל הקאץ' המפתיע של הטיול הזה הוא התור. כי אם תרצו להצטלם בפוזות-קצה-העולם בטרולטונגה, תצטרכו לחכות שכל שאר האנשים בפסגה יעשו את זה, אז חשוב לקחת גם את זה בחשבון כשמחשבים זמנים (ואולי תביאו גם איזה נשנוש או ספר או משהו) – לפעמים מדובר בהמתנה של שעה!
אורך: 22 ק"מ, 10-12 שעות הלוך-חזור.
התחלה וסיום: החניון ב-Skjeggedal ליד אודה. יש גם תחבורה ציבורית נוחה ושאטלים לשם.
קושי: המסלול נחשב לקשה יחסית, בעיקר בשל שעות הטיפוס הרבות, שלעתים תלולות (שימו לב שהקילומטר הראשון הוא הקשה ביותר!). בארבע-חמש שעות עולים בכ-900 מטרים גובה, והנקודה הגבוהה ביותר היא 1,100 מ'. בנוסף, מזג האוויר עלול להיות מאוד לא צפוי, כך שחשוב להצטייד בכל הדרוש לתנאים קיצוניים.
טיפ לשיפור הטכניקה: שקית שתייה בתיק היא פיתרון מעולה למי שלא רוצה לשבור את הקצב ואת המומנטום של העלייה, אבל חייב לשתות בדרך. כמובן, שאם אתם מרגישים עייפים או צריכים הפסקה – זהו תירוץ מעולה לעצור רגע וליהנות מהנוף, אבל אם אתם נהנים מהמסלול ומהדרך, תוכלו פשוט לשתות (הקשית מונחת לכם על הכתף ומגיעה בקלות לפה) תוך כדי הליכה. אגב, שקית שתייה גם “יושבת” טוב יותר בתיק ותחסוך לכם מקום.
עונות ומזג אוויר: העונה הרשמית לטיול היא בין ה-15 ביולי וה-15 בספטמבר, בהתאם לשלג במסלול. חשוב מאוד לבדוק את תחזית מזג האוויר לפני שיוצאים לדרך, כי במקרים מסויימים (גשם כבד, ערפל, רוח) היא עלולה להפוך למסוכנת במיוחד. מדי שנה נאלצות הרשויות לשלוח חילוץ למטיילים שנתקעו כיוון שלא התארגנו כראוי ולא שעו לתנאי מזג האוויר – אז הצטיידו היטב, ואל תזלזלו בזה. וזכרו שלמעלה תמיד קר יותר מלמטה.
בין ה-16 בספטמבר ל-16 באוקטובר אפשר לצאת רק עם מדריך מוסמך. מה-16 באוקטובר ועד ה-15 במרץ אסור לצאת לדרך כלל. ממרץ יש טיולים מאורגנים עם נעלי שלג.
אוכל ולינה: תצטרכו להביא אתכם את כל האוכל והשתייה שתרצו (ותצטרכו) למסלול, ולקחת עמכם את כל הפסולת בחזרה לעיירה. תיאורטית, אפשר לעשות קמפינג לאורך המסלול, אבל תכננו את עצמכם כמו שצריך, והעדיפו להימנע מכך. כאמור, קר שם למעלה, ואין באמת צורך לישון בדרך.
השורה התחתונה: מתאים בעיקר למי שכוחו במותניו (ולעקשנים במיוחד). כשתגיעו למעלה, תבינו שהנופים המטורפים של הפיורד ושל ההרים הסובבים היו אכן שווים את המאמץ (מסלול מאתגר, כבר אמרנו?). כמובן שעמידה על מדף הסלע (וכן, צילום עליו) הם בונוס.
אין ספק, אנשים עושים שטויות שם למעלה, על הלשון. צפו (אבל אנחנו לא ממליצים לנסות את זה):
ציוד מומלץ לטרק טרולטונגה
המסלול הזה אינו פשוט, לכן מומלץ שיהיה לכם ציוד טוב ונוח, שיקל על ההליכה. אמנם זהו "רק" טרק יומי, אבל אל תוותרו על האספקט של הציוד רק בגלל זה. בכל מקרה, חשוב שיהיה לכם תיק יום קל ונוח, ועדיף שיהיה מחולק לתאים – בעיקר עם תא לשקית שתיה.
כדאי שיהיה גם תא כלשהו לשליפה מהירה של המצלמה (או תיק מצלמה עם כיסוי גשם), כדי שלא תצטרכו לוותר על התיעוד של כל הנופים המהממים שיתפרשו למרגלותיכם ככל שתעלו גבוה יותר (וכמובן, חייבים תמונה שלכם עומדים, יושבים או עושים שטות כלשהי על ה"לשון").
את שאר התאים תמלאו באוכל ונשנושים לדרך (בכל זאת טרק של כמה שעות טובות), ובבגדים. קחו בחשבון שמזג האוויר לא צפוי ועלול להתהפך עליכם בכל רגע. אז לא משנה מה אתם לובשים בנקודת ההתחלה, ודאו שיש איתכם גם כובע צמר/פליז, כפפות ומעיל מחמם-נגד-רוח-עמיד-לגשם.
עדיף שכל הבגדים יהיו מהזן המתייבש מהר, ואם יש לכם כוח וחשק לסחוב עוד – אולי אפילו כדאי לקחת סט בגדים להחלפה, למקרה שבאמת תירטבו לחלוטין. כמובן שזה אומר שתצטרכו גם כיסוי גשם לתיק, אחרת כל זה מיותר, כן?
רוב הסיכויים שלא תצטרכו, אבל כדאי לקחת גם פנס ראש, ליתר ביטחון. ואם כבר, אז גם ערכת עזרה ראשונה. שיהיו.
אחרונות חביבות: הנעליים. לכו עם נעלי טיולים נוחות, שכבר התרגלתם אליהן, בעלות אחיזת שטח ובולמי זעזועים טובים. כמובן שהן צריכות גם להיות עמידות במים. בנוסף, מומלץ לטייל עם מקלות הליכה, שיקלו על ההליכה – ובעיקר על הירידה בחזרה לעיירה.
חמש אטרקציות נוספות באזור
האלטרנטיבה הקלה יותר בלילטפופ (Lilletopp) – טיול שמאפשר לכם את הנוף הקסום של טרולטונגה (מינוס הלשון, כמובן), בלי המאמץ המשוגע של הטיפוס. המסלול קל יחסית (יש אפילו מדרגות ומעקות!), מתאים לכל הגילאים ואורך כשעה. בדרך תזכו לנופים המרהיבים של הפיורד והקרחון.
אם תגיעו בקיץ (וכנראה אז תגיעו, נכון?), תוכלו לשבת בבית הקפה שלמעלה ולהשקיף על האזור, ו/או לצאת לסיור מאורגן בין המערות והמנהרות של תחנת הכוח שלמעלה.
ככה זה נראה בגוגל סטריט ויו:
סקי קיצי באתר פונה (Fonna) – אם אתם בקטע של סקי דווקא בקיץ, גם את זה תוכלו לעשות באזור. בקרחון Folgefonna (כן, ההוא שרואים ברקע בטרולטונגה) יש סקי אלפיני, סקי פריסטייל וקרוסקאנטרי, ואפילו פארק לסנובורד. אם זה אקסטרימי מדי בשבילכם, תוכלו לצאת לטיול בנעלי שלג, או סתם לעלות ברכבל והתרשם מהנוף של הים הצפוני והקרחון.
טיול אל קרחון Buerbreen (חלק מה-Folgefonna) – אם אתם לא בהכרח מתעניינים בפעילויות שמוזכרות לעיל, ודווקא בקטע של פעילות אתגרית ומאמצת יותר – תוכלו לטייל ממש עד הקרחון.
הטיול כולו אורך כשלוש-ארבע שעות, ולמרות שרואים את הקרחון כבר מהחניון, אי אפשר להשוות את זה לחוויה שבלהיות במרחק נגיעה ממנו.
טוב, לא באמת נגיעה, כי מסוכן להתקרב אליו ממש, ללא מדריך (שגם יוכל ללוות אתכם לטיול על הקרחון בעצמו), שכן לעתים עלולים ליפול ממנו גושי קרח, ואף אחד לא רוצה לקחת את האחריות שהם יפלו עליכם ללא השגחה. שימו לב, שהחלק האחרון של המסלול תלול, וחובה לצאת אליו עם נעלי הליכה טובות.
טיול למפל Vøringsfossen –– אמנם יש שלל מפלים יפים באזור, אך אף אחד מהם לא מרשים – או מפורסם – כמוהו. המסלול הנהדר, שאורך כשעה וחצי (הלוך-חזור), יקח אתכם ממש לבסיס המפלים.
הדרך החלקלקה תוביל אתכם מעל גשר תלוי אל עבר הבריכה שבתחתית המפלים. משם תוכלו להתהפנט מהמים שנשפכים בעצמה מגובה 182 מטרים לפני שהם ממשיכים בדרכם לאורך ערוץ Måbødalen. אגב, אם לא מתחשק לכם לעשות את כל הטיול, או שאתם רוצים לצפות במפלים מזווית אחרת, כדאי לקפוץ ל-Vøringfoss Kafeteria (גם חנות מזכרות) או למלון Fossli.
ביקור בכפר ההיסטורי Agatunet – נורווגיה היא לא רק נופים דרמטיים וטבע עוצר נשימה. יש בה גם היסטוריה ארוכה ומרשימה, ותוכלו לקבל טעימה ממנה פה, בכפר המסורתי שהפך למוזיאון פתוח. תוכלו לטייל בין מבנים ולהתרשם מסגנונות הבניה שהיו אופייניים לאזור במאות השנים האחרונות.
בנוסף, אפשר לבקר בגינת התבלינים, ליהנות מוופל וקפה בבית הקפה הקטן או להצטרף לסיור עם מדריכים הלבושים כמיטב המסורת הנורווגית. אם יזדמן לכם להגיע בשישי, תוכלו לצפות בנשים מהאזור אופות לחם בתנורים מיוחדים, וכמובן גם לטעום מהמעדן המקומי.
רוצים עוד? צפו ב-5 טרקים מדהימים באירופה:
טיולים מאורגנים ברחבי העולם
רוצים להתארגן על הטיולים הכי שווים? יש לנו את הכתובת בשבילכם! איילה גיאוגרפית מארגנים ומפעילים מגוון טיולים מאורגנים בכל רחבי העולם: טיולי ג'יפים בחו”ל, טרקים מאורגנים, טיולים רגליים קלים לחובבי טבע ועוד. הירשמו עכשיו לטיולים הכי מרתקים:
טרקים ברחבי העולם:
- טרק מאורגן באוסטריה »
- טרק מאורגן באלבניה »
- טרק מאורגן בבולגריה »
- טרק מאורגן בגאורגיה »
- טרק מאורגן במון בלאן »
- טרק מאורגן בניו זילנד »
- טרק מאורגן בספרד »
- טרק מאורגן בקרפטוס »
טיולי ג'יפים ברחבי העולם:
- טיול ג'יפים באיסלנד »
- טיול ג'יפים בבולגריה »
- טיול ג'יפים בגאורגיה »
- טיול ג'יפים ביוון »
- טיול ג'יפים במונטנגרו »
- טיול ג'יפים בקירגיזסטן »
- טיול ג'יפים בקרפטים »