מידע כללי על האי קומודו

האי קומודו שייך לקבוצת האיים Nusa Tenggara Barat, אשר במזרח אינדונזיה. זהו אחד מאלפי האיים, המרכיבים את אינדונזיה והוא מהווה את האי הגדול ביותר מבין שלושת האיים המרכזיים, המרכיבים את הפארק הלאומי קומודו (Komodo National Park), שהוכר כאתר מורשת עולמי על ידי אונסק"ו. אי זה היה ידוע עד עתה כמקום מוצאה של לטאת הקומודו הענקית ומנובמבר 2011, הוא ידוע כאחד משבעת פלאי הטבע החדשים.

אי באינדונזיה, צילום: מוריה וייסאי באינדונזיה, צילום: מוריה וייס


באי קומודו מתגוררים כמה מאות בודדות של תושבים, שמתפרנסים בעיקר מדייג. בעבר היה אזור זה בלתי מוכר ובתולי בכל הנוגע לתיירות, אך זו החלה אט-אט ומדי שנה מגיע לאי זרם קבוע של תיירים, המגיעים להתרשם מתופעת הטבע של לטאות הענק והנוף הקסום שמקיף את האי ושמשלב בין גבעות ירוקות, רצועות חופים, מפרצים וצוקים. אטרקציה נוספת של האי הוא "החוף הורוד" - חוף שגרגירי החול שבו הם בצבע ורוד. זהו אחד מתוך שבעה חופים כאלה הקיימים בעולם וצבעו המיוחד של החול נובע מתערובת מיוחדת של חול לבן ואדום שנוצר מפלנקטון.

 מלבד הלטאות הייחודיות לאזור, עולם החי והצומח של האי כולל מינים מיוחדים נוספים, דבר שנובע מהעוודה שהאי נמצא באזור מעבר, בין אסיה לאוסטרליה. כך, אפשר למצוא בו את ציפור הקקדו האופיינית לאוסטרליה, לצד קופי מקאק אסייתיים. בהתאם לכך, גם החיים התת-ימיים שסביב האי עשירים ומשמשים מקום מחייה ליותר מאלף סוגי דגים, עשרות סוגי אלמוגים ויונקים שונים, בהם לוייתנים, דולפינים וצבים. עובדה זו הופכת את האי לאתר צלילה מובחר.

לטאת הקומודו

האטרקציה העיקרית של האי קומודו היא לטאת הענק, שמכונה גם "דרקון" בשל גודלה וצורתה מטילת האימה. הלטאה תוארה לאורך ההסטוריה כמפלצת מפחידה, אך איש לא ביקר באי על מנת לאמת את השמועות. בשנת 1910 הגיעה לאי יחידת צבא הולנדית במטרה לבדוק את אמיתות השמועות, מפקד היחידה לכד והרג כמה מהלטאות ולקח אותן לבדיקה ובכך חשף את העולם לקיומו הוודאי של היצור המיוחד. בשנת 1915 הוציאה ממשלת הולנד צו האוסר על ציד הלטאות, במטרה להגן על הזן המיוחד, שנמצא בסכנת הכחדה.

 אורכה של הלטאה הוא בין 2 ל-3 מטרים ומשקלה יכול להגיע לעד 100 קילו, הזוחל העצום הזה הוא טורף, אשר ניזון מבעלי חיים דוגמת צבאים, עזים וחזירי בר, הוא יכול לנוע במהירות של עד 20 קילומטר בשעה, לשחות ואף לצלול. למרות זאת, לעומת המוניטין השלילי שיצא לה, לטאה זו לא תקפה בני אדם. כיום, קיימים באי ובאיים הסובבים אותו לא יותר מ-5,000 פריטים, וסכנת ההכחדה עדייין מרחפת על ראשם, בשל צמצום שטחי המחייה שלהם והדלדלות בכמויות המזון.

הגעה אל האי

אפשר לצאת לשייט יומי לאי קומודו מהאיים לומבוק (Lombok) וגיליס (Gilis), במהלכו עוצרים לצלילה בריפים שונים. הדרך הטובה ביותר להגיע אל האי היא בטיסה מהעיר  דנפסאר (Denpasar) באי הגדול באלי (Bali).

לתחילת הכתבה

רוצים לקרוא על פלאי עולם הטבע החדשים? הכתבות הבאות עשויות לעניין אתכם: