אחד התחביבים שלי הינו לגלות ערים "חדשות" בהתאם ליעדי הטיסה של חברות הלואוקוסט. כך הגעתי בשלהי הסתיו אל קובנה, אליה נפתח, בסוף אוקטובר, קו ישיר וחדש של חברת ריינאייר. למעשה, עד לפני מספר חודשים לא היה לי מושג איפה נמצאת קובנה שנקראת בלועזית Kaunas. הכרתי רק את גטו קובנה המפורסם, אבל לא זכרתי היכן היא נמצאת, האם בפולין או ברוסיה. אז מסתבר שקובנה נמצאת בליטא, היא העיר השנייה בגודלה בליטא (אחרי וילנה הבירה) ובין שתי מלחמות עולם אף שימשה כבירת ליטא.
גיליתי עיר יפה, נוגעת ללב, עדינה ומסבירת פנים, עם עבר מורכב וכאוב בהקשר היהודי והווה מתחדש, תרבותי, טעים ויצירתי, שהוכרזה כבירת התרבות של אירופה לשנת 2022. העיר מלאה בשכבות מתקלפות של ישן וחדש, ורוד על גבי אפור, שפע של אמנות רחוב, ריאות ירוקות, אדריכלות בסגנון המודרניזם, השתקפות של העבר בהווה, וגם כדורסל לקינוח.
אני מזמינה אתכם לגלות 6 דברים שאסור לפספס במהלך ביקור בקובנה:
1. לטייל לאורכה של השדרה הארוכה של העיר
העורק הראשי של קובנה היא השדרה הארוכה שלה, שמחברת בין החלק הישן של העיר לחלק החדש. לכל חלק שם אחר: בחלק הישן נקראת השדרה Vilniaus ואילו בחלק החדש שמה הופך ל-Laisvės (שדרת העצמאות).
הפסיעה בשדרה החיננית היא הנאה צרופה. בחלקה החדש, שמתחיל מכנסיית מיכאל הקדוש, נטועים לכל אורכה עצי תרזה ומשני צדדיה ישנם בתי קפה, חנויות ספרים, בגדים ונעליים ומסעדות. בחלק העתיק הופכת השדרה למדרחוב מרוצף, מלא בבתי קפה, מסעדות וחנויות מזכרות. היא מסתיימת בכיכר בית העירייה רחבת הידיים.
2. להתפעל מאמנות על הקירות בגלריית החצר
גלריית החצר (Kiemo Galerija) נמצאת בחצר פנימית של מספר בניינים, שבעבר חיו בהם משפחות יהודיות. ויטליס יאקס (Vytenis Jakas), אומן שמתגורר כיום באחת הדירות, מצא לפני מספר שנים תמונות של הדיירים היהודים שגרו במקום לפני המלחמה. הוא העתיק את התמונות על קירות החצר. בזכות הציורים, נוצר קשר בין דיירי החצר, ובמיוחד עם בלה שירין, ישראלית שנולדה בקובנה וחזרה אליה והם החלו ליזום יחד ארועים חברתיים ותרבותיים.
ויטליס יאקס המשיך לצייר על הקירות, הוסיף גם ציורים בהשראת דיירי המתחם והפך את החצר הפנימית לגלריית רחוב מיוחדת במינה, אשר מנציחה בצורה יצירתית את הקהילה היהודית של קובנה ואת התהליכים שעוברים על קובנה בהווה. בביקורכם במקום חשוב לזכור כי הגלרייה שוכנת במקום בו חיים אנשים ולכן יש לשמור על שקט ולכבד את פרטיות השכנים.
- כתובת: E. Ožeškienės street 21
3. לראות אדריכלות מודרנית בעיר "החדשה"
בין שתי מלחמות עולם תפקדה קובנה כעיר הבירה הזמנית של רפובליקת ליטא העצמאית. בין לילה היא נאלצה להפוך מעיר קטנה לעיר בירה שעומדת בקריטריונים אירופאים ולכן נאלצה למהר ולהמציא את עצמה מחדש ובעיקר לבנות מבנים חדשים.
השנים הן שנות המודרניזם באדריכלות וקובנה, בדיוק כמו תל אביב, היוותה כר פורה לסגנון המודרניסטי. אדריכלים ליטאים שלמדו בגרמניה וברוסיה (חלקם יהודים) חזרו לעיר ובנו בה מבני ציבור רבים ומבני מגורים (סה"כ 12 אלף מבנים חדשים שנבנו בשנים 1919-1940), שמזכירים עד מאוד את הבנייה של אותן שנים בתל אביב.
בזכות אותם מבנים זכתה קובנה לתואר “עיר עיצוב” של אונסקו. חלק מהמבנים עברו בשנים האחרונות שימור, חלקם עוברים שיפוץ בימים אלו, ואחרים, עומדים עזובים, ממתינים לתורם. רחובות בהם נמצאות דוגמאות מרנינות למבנים אלו: Kęstučio, Maironio, K. Donelaičio, Mickevičiaus ו - Putvinskio המכונה גם רחוב השגרירויות, בשל שפע השגרירויות ששכנו בו בשנים אלו.
4. ללמוד על המורשת היהודית בקובנה בפורט התשיעי
אי אפשר לבקר בקובנה מבלי להתייחס לפן היהודי שלה. הקהילה היהודית בקובנה הייתה משמעותית הן מבחינת מספרה (היוותה כשליש מתושבי העיר) והן מבחינת תרומתה לעיר, בעיקר בין שתי מלחמות עולם. גורלה של הקהילה בזמן השואה היה אכזרי במיוחד: מתוך 37 אלף היהודים שחיו בקובנה לפני המלחמה רק 3000 שרדו.
המקום שמתעד ומנציח את גורל יהודי קובנה הוא הפורט התשיעי (Ninth Fort) – מצודה מהמאה ה-19, ששימשה בעבר כבית כלא. בתקופת הכיבוש הנאצי הפכה למחנה ריכוז בו נכלאו ונרצחו יהודים ותושבים אחרים מהעיר, לצד יהודים מערים אחרות ושבויי מלחמה. באתר הוצאו להורג כ-20,000 בני אדם, מתוכם יותר מ-15,000 יהודים.
כיום נמצאים במבנה שני מוזיאונים. אחד שעוסק בכיבוש הנאצי בקובנה ומנציח את הגורל הטרגי של יהודי קובנה כולל התייחסות מפורטת למעשיהם של משתפי הפעולה הליטאים, לחסידי אומות העולם ולנסיון הבריחה המוצלח מהמחנה. השני מוקדש לליטא תחת הכיבוש הסובייטי לפני ואחרי מלחמת העולם השנייה. בחלק החיצוני של האתר ישנו אתר הנצחה הממוקם על קבר האחים של רבבות הנספים ואנדרטה מרשימה.
- כתובת: Žemaičių plentas 73
- אתר אינטרנט: www.9fortomuziejus.lt
5. להתענג על הטעמים במסעדת הגורמה DIA
כחלק ממהפכת ההתחדשות שעוברת קובנה, היא עוברת גם תהליך עידכון קולינרי. נפתחו בה שלל מסעדות חדשות שמציעות אוכל ליטאי בפרשנות מודרנית. יצא לי לדגום שבע מסעדות בביקור הנוכחי וכולן היו מעולות. הטובה מכולן הייתה DIA. זוהי מסעדת אלגנטית שמעוצבת בסגנון מודרני בגווני חום, זהב ואפור וממוקמת ברחוב קטן סמוך לשדירת Laisvės.
התפריט מורכב מחומרי גלם איכותיים ברובם מקומיים, אולם במנות, שמיוצרות במקום, יש השראה מאוכל צרפתי, איטלקי, תאילנדי, יפני ועוד. השירות אדיב במיוחד ולמרות שזו מסעדת גורמה המחירים סבירים. המנות הראשונות הינן בסביבות 6-12 יורו והמנות העיקריות בסביבות 10-20 יורו. המלצה חמה - תשאירו מקום לקינוחים.
- כתובת: Maironio g. 9
- אתר אינטרנט: www.restoranasdia.lt
6. לצפות במשחק כדורסל של קבוצת Žalgiris
ולפינאלה, בשביל לחוות אווירה מקומית הלכנו למשחק כדורסל. כדורסל בקובנה הוא יותר מ”רק ספורט”, הוא כבר הפך לדת. מרבית תושבי העיר מעריצים את Žalgiris, הקבוצה המקומית שלהם שממוקמת גבוה ביורוליג.
הארנה של קובנה ממוקמת על אי קטן בלב הנהר, ממש במרכז העיר. אני ממליצה לכם לברר מראש בביקור שלכם האם מתקיים משחק כדורסל ולמהר להזמין כרטיסים. אני נכחתי במשחק מול ריאל מדריד ולמרות שאינני חובבת כדורסל בשוטף, זו הייתה עבורי חוויה מלהיבה ומעוררת חושים.
לפני המשחק אפשר להשביע את הרעב במסעדה המומלצת Sala שנמצאת במבנה של האיצטדיון.
- כתובת: Karaliaus Mindaugo pr. 50
וככה נראה משחק בארנה:
בא לכם לקבל עוד המלצות על קובנה, כולל מה אפשר לעשות עם ילדים בעיר, בקרו בבלוג “רואה עולם” של הכותבת מיכל מנור »
עשינו לכם חשק לטייל בליטא? הנה עוד כמה כתבות במיוחד בשבילכם: