עיר האולימפיאדה והמבצרים
הטבע לא חס על העיר המודרנית של קורינת שהושטחה על ידי רעידות אדמה ב-1858, 1928 ו-1981. העיר עצמה מעט אפרורית ותעשייתית, אך יתרונה הגדול הוא בגישה המקלה שהיא מספקת לקודמתה העתיקה, Arhea Korinthos, הממוקמת כ-7 קילומטרים דרומית מערבית לקורינת.
מזרחית לכביש המחבר בין קורינת לארגוס, בין שיפולי הגבעות, נמצאת מיקנה, עיר המבצר של אגממנון, שהתגלתה בשנת 1874 על ידי הארכיאולוג הגרמני Heinrich Schliemann, שהונע על ידי האמונה שיש ביסוס עובדתי לכתביו של הומרוס וכי הזהב המעובד להפליא והארכיטקטורה המתוחכמת שמצא תואמות במדויק את האפוסים של הומרוס. העיר נפפליון היא עיר יפה ומלאת חיים, בה ניתן למצוא שרידים לאלגנטיות ששרה בעיר בתקופה בה היא שימשה כבירתה של יוון המודרנית. עובדה זו תורמת להפיכתה של העיר כבסיס מעניין הניתן לצאת ממנו ולתור את הסביבה הקרובה.
הגישה הישירה ביותר אל המבצר הראשי נעשית דרך 899 מדרגות חצובות באבן המתחילות בקצהו של רחוב Polizidhou, בסמוך למבצר הונציאני. בין חומות המבצר ניתן למצוא שלוש טירות עצמאיות שנבנו כולם על ידי הונציאניים בשנת 1710 ומכאן ה- Lion of Saint Mark שמעל השערים. שעות פתיחה: קיץ- שני עד שישי 08:00 עד 19:00 ושבת וראשון מ-08:30 עד 15:00 חורף- מידי יום בין השעות 08:00 עד 17:00 ה-Its Kale (שלוש טירות בתורכית), הנמצאות ממערב, תופסות את מקומו של האקרופוליס העתיק שחומותיו אומצו בימי הביניים על ידי דיירים שונים. המבצר השלישי, ה-Bourtzi ממוקם באי הקטן שבסמוך לנמל. בעיר עצמה, מרכז העניין העיקרי הוא ב-Plataa Sindagmatos, הכיכר המרכזית המוקפת בשרידיהם של שלושה מסגדים עותומניים שהוסבו עם השנים לבית קולנוע, בית הפרלמנט היווןי המקומי, ולקתדרלת Ayios YiOryios
העיר EpIdhavros, הנמצאת 30 קילומטרים מזרחית לנפפליון שימשה מהמאה ה-6 לפני הספירה ועד לתקופה הרומית, כספא מרכזי ומרכז דתי חשוב. מקדש אסקלפיוס שבעיר היה מקדש החשוב ביותר מכל המקדשים שהוקדשו לאל הרפואה. והוא משמש כמקום מגורים לכמרים-המרפאים. התאטרון המפואר בעל 14,000 המושבים נבנה במאה ה-4 לפני הספירה על ידי Polycleitus, והוא התמזג בטבע בצורה כה מושלמת עד שהתגלה מחדש רק במאה האחרונה. בניית התאטרון, שנעשתה תוך חישובים מתמטיים מדויקים יצרה אקוסטיקה כמעט מושלמת כך שגם אלו שישבו בשורה האחרונה יצליחו לשמוע רחשי תזוזה ממקום מושבה של התזמורת.
שעות פתיחה: קיץ- שני 11:00 עד 17:00, שלישי עד שישי 08:00 עד 19:00, שבת וראשון 08:30 עד 15:00 חורף- שני עד שישי 08:00 עד 17:00, שבת וראשון 08:30 עד 15:00 העיר טריפולי אינה מהווה אטרקציה תיירותית בפני עצמה, אך היא צומת דרכים משמעותית בפלופונסוס ממנה יוצאים המטיילים אל עבר אולימפיה שבצפון-מערב, ושאר ערי הסביבה.
למעט דלפי או מיקנה, קשה להתחרות ברזונסס ההיסטורי של אולימפיה שבמשך אלף שנים אירחה את המשחקים האולימפיים ועל אף שההריסות עלולות לבלבל במקצת, התפאורה של הסביבה מושלמת: עמק שופע ומלא בעצי זית ועצי דולב, בסמוך לשני הנהרות התאומים Alfias ו-Klodhios עליו משקיפה גבעת Kronos מכוסת האורנים. העיר פטרס שצפונית לאולימפיה היא העיר הגדולה ביותר בפלופונסוס, ואחרי פיראוס, היא עיר הנמל הגדולה ביותר ביוון. היא משמשת כנקודת מוצא אל איטליה ואל קפריסין, כמו גם אל האיים היוניים ואל כרתים. עם זאת, היא לא עיר הנופש האידיאלית היות ואין בה חופים או אתרים מעניינים במיוחד. העיר ספרטה (Sparta), שהייתה עיר-מדינה חזקה ושופעת היסטוריה עתיקה הפכה לעיר פרובינציאלית עשירה בגנים, שדרות רחבות ואווירה נעימה.
העיר מיסטרה, ארבעה קילומטרים מספרטה, היא ככל הנראה העיר הכי מרתקת באזור הפלופונסוס - עיר ביזאנטית שלמרבה ההפתעה נשארה כמעט שלמה, שבעבר אכלסה 42,000 נפשות. הטירה שניצבת על פסגת העיר נבנתה ב-1249 על ידי Guillaume II de Villehardouin, שיחד עם מבצר Monemvassia וה-Mani, הגנו על שטחיו. בשנת 1259 גירשו הביזאנטים את הפרנקים וייסדו את ה- Despotate of Mystra משולש האדמה המבודד הזה הנמצא בדרום-מזרח הפלופונסוס זכה בזמנו לעצמאות אוטונומית מסוימת מקונסטנטינופול, ועד מהרה הוא צמח והפך למרכז תרבותי בין המאות ה-14 וה-15 לאתר העיר הביזאנטית שתי כניסות. מומלץ לקחת את האוטובוס לכניסה העליונה ולסייר בו בנתיב היורד מטה לעבר הכניסה התחתונה.
אם נכנסים מהכניסה העליונה, המבנה המשמעותי הראשון שנתקלים בו הוא כנסיית Ayia Sofia שנוסדה במאה ה-15 כמקום קבורתו של הרודן MistraiManouil Katakouzenes על אתר שהיה בעבר קפלה בארמונו של העריץ. נפלאה במיוחד היא הרצפה בקפלה זו, שנעשתה משיש פוליכרומי, ועוד כדאי להעיף מבט בציורי הקיר שנשמרו על ידי התורכים שאימצו את המבנה והשתמשו בו כמסגד. ה-Kastro שמר על העיצוב הפרנקי מן המאה ה-13 שלו, למרות שמאז הוא שופץ ושונה מספר פעמים.
לתחילת הכתבה
העיר העליונה והעיר התחתונה
כאשר יורדים מן הכנסייה ניתן לבחור בשתי דרכים. ההסתעפות הימנית תיקח אתכם אל הריסות מבצר ביזאנטי ה-Palataki כלומר הארמון הקטן. ההסתעפות השמאלית מעניינת יותר, והיא עוברת דרך שער נפפוליון המבוצר שהיה למעשה שער הכניסה העיקרי אל העיר העליונה, ודרך הקומפלקס רב הקומות של ארמון הרודן, שחלק מצורותיו הגותיות מקורם בפרנקים. בשער Monemvassia המקשר בין העיר העליונה לעיר התחתונה, יש לפנות ימינה אל מנזר Pantanassa שלאחר שהכפר פונה בשנת 1952, הנזירות שהתגוררו בו היו היחידות שהורשו להישאר בין ההריסות.
זוהי ככל הנראה הכנסייה היפה ביותר שנשארה בעיר, ערבוב מושלם של הסגנון הביזאנטי והגותי, כשציורי הקיר המקסימים שבה מקורם במאות שונות. House of Frangopoulos שנמצא בעיר התחתונה שימש בעבר כביתו של השר הבכיר של השלטון. מאחוריו נמצא המנזר הזעיר Perivleptos שהכנסייה בעלת הכיפה (היחידה מסוגה בעיר), שגולפה בחלקה הישר מן הסלע, מכילה את אוסף ציורי הקיר השלם ביותר בעיר כולה, כמעט כולם מתוארכים מהמאה ה-14
ה-Mitropolis, כלומר הקתדרלה שמיד מאחורי השער נחשבת לכנסייה העתיקה ביותר במיסטרה, והיא נוסדה בשנת 1309. לוח שיש מונח על רצפת הכנסייה עם סימלה של שושלת Palaelogos - הנשר בעל שני הראשים של ביזנטיון, שבא להנציח את המקום בו Constantine XI Paleologus, הקיסר האחרון, הוכתר בשנת 1449 לבסוף, קצת במעלה הגבעה נמצא מנזר Vrontohion ששימש כמרכז החיים האינטלקטואלים במאה ה-15, ושימש גם כמקום קבורתו של השליט. שעות פתיחת אתר העיר הביזאנטית: מידי יום משעה 08:00 עד 19:00, בימי החורף עד 15:00 הנמל הביזאנטי של Monemvassia המחובר ליבשה על ידי שביל בוצי באורך קילומטר, הוא מקום בו האווירה מפוארת אך מכושפת במקצת.
בתחילת המאה ה-13 הייתה זו אחיזתם היחידה של הביזאנטים באזור ה- Morea, שנכבשה בידי הפרנקים ב-1249, לאחר 3 שנות מצור. האזור שב לשליטת הביזאנטים כחלק מפדיון הכופר עבור Guillaume de Villehardouin שנשבה על ידם, ושימש כנמל הראשי של Morea, העיר שוחררה לבסוף משלטון הביזאנטיים בשנת 1823 .
העיר התחתונה, שבעבר שימשה כביתם של 40 כנסיות ולמעלה מ-800 בתים, נראית למעשה כמסה אדירה של בתים הנחצצת על ידי מערכת סבוכה של סמטאות. רחוב ראשי אחד מכיל את כל הבתים המשומרים של העיר, כמו גם טברנות, בתי קפה ומעט חנויות. המבנה המפורסם ביותר בעיר הוא הMitropolis הקתדרלה שנבנתה על ידי הקיסר Andronicus II Comnenus בשנת 1293. מעבר לכיכר נמצאת כנסיית Ayios Pavlos שנהפכה על ידי התורכים למסגד, וכיום משמשת כמוזיאון מקומי. בכיוון הים נמצאת הכנסייה השלישית בעלת העניין בעיר, ה-Hrissafitissa שפעמון הכנסייה תלוי מראש ברוש הנמצא בחצר. הכנסייה שוקמה ואומצה על ידי הונציאנים במאה ה-18, שהצליחו לקחת את אזור הפלופונסוס מהתורכים למשך כ-20 שנה.
כדאי לטפס ולעלות לעיר העליונה, שביצוריה נשארו ללא פגע. בתוך האתר תמצאו הריסות בסדר גודל רב ממה שניתן לתאר מלמטה. בקרבת השער נמצאת ה-Ayia Sofia מן המאה ה-13, הבניין היחיד שנותר עומד שלם בעיר. מאחורי הכנסייה נמצאים קילומטרים של הריסות - בסיסי בתים ביזאנטיים, מבנים ציבוריים ומקווה מים רחב שנועד להבטיח את אספקת המים לעיר בימי מצור. Yithio, הנמל העתיק של ספרטה משמש כשער אל חצי האי המקסים מאני ואחת מערי החוף המדהימות ביותר בדרום יוון. זוהי עיר נמל חיננית, ובסמוך לה, נמצא האי הקטן Marathonissi בו בילו פריס והלנה מטרויה את לילם הראשון יחד, לאחר חטיפתה של הלנה מספרטה.
מאני, הוא חצי האי הדרומי ביותר ביוון, והוא נמתח מ-Yithio במזרח וקלמי, Kalamata, במערב, מטה אל כף טינרון. זוהי פיסת אדמה צחיחה ופראית בעלת מאפיינים תרבותיים והיסטוריים ייחודיים. הדרך המהירה ביותר להגיע אל האזור היא מ- Yithio אל Areopoli המשמשת כשער כניסה אל עומק חצי האי. בין Areopoli לקלמי עובר כביש יפיפה ודרמטי באורך 80 קילומטרים, כשהחופים של מאני מתחילים למעשה ב-Ayios Nikolaos כשב-Stoupa נמצאים החופים הטובים ביותר.
בכפר Pirgos Dhirou, הממוקם במרחק של כ-8 קילומטרים מ-Areopoli, נמצאות המערות המפורסמות המושכות אליהם תיירים רבים מן העולם כולו, שבאים לראות את העדויות הפרה-היסטוריות שנמצאות במקום. שעות פתיחה: מידי יום מ-08:00 עד 18:00, ובחורף עד 15:00 מערה נוספת נמצאת במפרץ Asomatii והיא נחשבת למערה המיתית ששימשה כשער הכניסה לעולם התחתון, ממלכתו של האדס, אל השאול.
לתחילת הכתבה